Electrificarea localitatilor, extinderea retelelor electrice de distributie pentru alimentarea noilor clienti => actualizat 05.11.2019


SGC 2010 Actualizat 05.11.2019

Pana la revizuirea completa a informatiilor (in fapt ar trebui sa scriu un nou articol!!) scot in evidenta ca este in vigoare Ordinul ANRE Ord 36 2019 de aprobare a Metodologiei pentru evaluarea condiţiilor de finanţare a investiţiilor pentru electrificarea localităţilor ori pentru extinderea reţelelor de distribuţie a energiei electrice.

Ordinul ANRE 36/2019 abroga editia precedenta a metodologiei care facea obiectul Ordinului ANRE 75/2013

Ordinul 36/2029 vine cu o serie de facilitati pentru persoanele interesate de electrificari mentionez doar obligatia OD de a suporta minim 50% din costul electrificarii

La randul sau  ordinul ANRE 59 din 2 august 2013,  a fost actualizat succesiv  prin Ord ANRE  63 din 14 iulie 2014; Ord ANRE 111 din 27 iunie 2018 si Ord ANRE 15 din 20 februarie 2019 => actualizarile sunt importante! Regulament de racordare actualizat la 28.02.2019

Informatiile de mai jos trebuie citite cu rezerva constientizand ca actualizarea precedenta a articolului a facut-o in septembrie 2014 iar intre timp legislatia a evoluat destul de mult in favoarea solicitantilor.

Textul initial al articolului:

Din comentariile utilizatorilor blogului am constatat un interes foarte mare pentru reglementarile legate de electrificarea localitatilor si/sau pentru extinderea retelelor de distributie pentru alimentarea noilor clienti in localitatile partial electrificate si/sau in noile perimetre construibile aprobate prin planurile de urbanism.

Ca raspuns la acest interes am scris cateva articole respectiv am actualizat articole mai vechi pe teme inrudite:

 Metodologia de finantare a electrificarilor localitatilor: document de discutie ANRE actualizat 22.09.2014 =>avem Ord nou 36/2019

Asupra dinamicii I eficient in cazul lucrarilor de aee creditate de dezvoltatori actualizat 22.09.2014

Care sunt etapele si principiile racordarii la retelele electrice? Raspunsuri ANRE! actualizat 22.09.2014

Principalele acte normative care reglementeaza extinderea reteleor electrice respectiv electrificarea localitatilor sunt :

Legea enetgiei electrice 123/2012: Legea Energiei 123_2012

Regulementul de racordare le retelele electrice de distributie publica aprobat prin ordinul ANRE 59/2013:  Ord 59_2013 Regulament de racordare si respectiv in Ordinul ANRE 63/2014 prin care s-a actualizat regulamentul de racordare cu noi prevederi favorabile solicitantilor de racordare la retelele electrice de distributie publica  Ord 63 din 2014 actualizare regulament de racordare   => att exista si alte actualizari ulterioare ale Ord 59/2013 in 2018 si 2019

Metodologia de finantare a electrificarilor aprobata prin Ordinul ANRE 75/2013:    Ord 75 13 ref finantare electrificari   => abrogat prin Ord 36/2019

Legea energiei electrice la art 51 prevede:

Art. 51: Electrificarea localităţilor şi extinderea reţelelor de distribuţie a energiei electrice

(1)În executarea contractului de concesiune, la solicitarea autorităţilor administraţiei publice locale sau centrale, în baza planurilor de dezvoltare regională şi de urbanism, operatorul de distribuţie este obligat să asigure dezvoltarea şi finanţarea reţelei de distribuţie pentru electrificarea localităţilor ori pentru extinderea reţelelor de distribuţie în zona acoperită de contractul de concesiune, respectiv de licenţă, pe care acesta o deţine.

(2)În cazul în care realizarea investiţiilor de la alin. (1) nu este justificată economic pentru operatorul de distribuţie, acesta poate propune, după informarea ANRE, realizarea obiectivelor respective prin coparticiparea solicitantului la finanţare cu fonduri din bugetele locale şi din bugetul de stat, în condiţiile legii.

(3)Evaluarea condiţiilor de finanţare a investiţiilor prevăzute la alin. (1) şi (2) se determină de operatorul de distribuţie, în baza unui studiu de fezabilitate realizat în termen de maximum 60 de zile de la primirea solicitării, conform unei metodologii aprobate de ANRE.

(4)Pentru dezvoltarea programelor de electrificare a localităţilor şi de extindere a reţelelor de distribuţie a energiei electrice, autorităţile administraţiei publice locale şi ministerele implicate vor răspunde, în termen de 60 de zile de la primirea solicitărilor operatorului de transport şi sistem, precum şi ale operatorilor de distribuţie, pentru realizarea planurilor de dezvoltare a reţelei pe termen mediu şi lung.

(5)Localităţile care, din considerente tehnice sau economice, nu sunt conectate la SEN pot fi alimentate cu energie electrică prin sisteme electroenergetice izolate.

(6)ANRE va stabili preţul local şi condiţiile minime privind continuitatea şi calitatea serviciului de furnizare

In regulamentul de racordare  aprobat prin Ordinul ANRE 59/2013 informatiile legate de alimentarea ansamblurilor de locuinte sunt concentrate in anexa 2 (fara sa fie excusiv in acesta anexa):  reguli specifice pentru realizarea racordarii locuintelor individuale la reteaua electrică de distributie dar mai ales in anexa 3 (fara sa fie excusiv in acesta anexa): reguli specifice pentru realizarea racordarii la reteaua electrică de distributie a ansamblurilor de blocuri de locuinte si/sau de locuinte individuale. 

Metodologia de finantare a lucrarilor de extindere/electrificare aprobata prin Ordinul ANRE 75/2013 stabileste regulile de finantare/cofinantare de catre operatorul de distributie si/sau Primarii alucrarilor de extindere/electrificare.

Practica, validata de ANRE, a impins mai departe regulile stabilind ca „dezvoltator” ar putea fi considerat in sensul prevederilor anexei 3 din Ordinul ANRE 59/2013 chiar si o persoana fizica care solicita alimentarea cu energie electrica  a unei locuinte individuale.

Mai mult decat atat beneficiarii aplicarii anexei 3 din Ordinul ANRE 59/2013 beneficiaza si de drepturile primului investitor prevazute in ordinul 59/2013 la art 22 aliniat 7 de refinatare pentru partile de instalatie folosite pentru racordarea la retelele electrice de distributie (RED) publica a urmatorilor utilizatori

„Art 22(7) In situatia racordarii de noi utilizatori la instalatia de racordare realizata pentru un prim utilizator, acesta primeste o compensatie baneasca din partea urmatorilor utilizatori racordati in primii 5 ani de la punerea in functiune a instalatiei de racordare. Valoarea acestei compensatii se stabileste de operatorul de retea, in baza metodologiei aprobate de autoritatea competenta.”

La un momnet dat vazand cat de mult a inclinat ANRE balanta in favoare solicitantilor  de racordare la RED am vrut sa intitulez articolul Clienti noi vs clienti vechi intrucat prin noile reglementari de racordare la RED se pune o serioasa presiune pe fondurile de investitii ale operatorilor de distributie pentru sustinerea racordarii la RED a noilor utilizatori.

Fondurile de investitii sunt „prin definitie limitate” in orice companie. In cazul particular al activitatii de distributie cu fondurile de investitii operatorii de distributie trebuie sa mentina si sa modernizeze un volum copesitor de instalatii cu durata de viata depasita in consitiile in care clientii au devenit tot mai pretentiosi in privinta calitatii energiei electrice iar proprietarii de terenuri si-au dezvoltat o fobie feroce impotriva retelelor electrice existente pe terenurile lor.

Nu mai vorbesc de costurile induse operatorilor de distributie de vegetatia din culoarele de siguranta ale liniilor electrice aeriene care este „incurajata” de o legislatie ezitanta si neadecvata!

Se pare insa ca vorbim de o aliniere la reglementarile de specialitate din Uniunea Europeana iar OD va trebui sa invete sa aplice inteligent noile reglementari astfel incat sa satisfaca si noii clienti si in acelasi timp actiionand pe baza de prioritati obiectiv determinate sa intervina punctual pentru dezvoltarea/modernizarea retelelor existente de distributie.

Sunt convins ca pentru multi utilizatori ai blogului acest articol nu lamureste volumul mare de intrebari care il pot avea despre racordarea la retelele electrice de distributie insa cei care dosresc sa se informeze au facilitat accesul la principalele reglementari si se pot documenta foarte bine.

Probabil ca vom clarifica lucrurile pe studii de caz si/sau in noi articole in care vom analiza aspecte de detaliu ale racordarii la RED respectiv ale electrificarilor/extinderii RED.

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

66 răspunsuri to “Electrificarea localitatilor, extinderea retelelor electrice de distributie pentru alimentarea noilor clienti => actualizat 05.11.2019”

  1. Costel Says:

    „Fondurile de investitii sunt limitate” si utilizate necorespunzator in anumite localitati dupa interesul consilierilor locali si ai sefilor de la distributie.
    Am autorizatia de constructie de 10 ani si sunt racordat pe organizare de santier, deoarece nu exista o linie electrica definitiva desi strada face parte din planul de urbanism al orasului Sebes inca din 2004 si acum este populata peste 50%
    Autorizatia de constructie trebuie mentinuta pentru ca nu exista alta modalitate de racordare decat daca faci o linie definitiva. Aici mi se pare ca legiuitorul ar trebui sa intervina si sa oblige directionarea investitiilor spre strazile deja populate (sunt 2 strazi in oras cu linii electrice noi si fara nici o casa ……!? am facut sesizare in acest sens la ANRE dar nu s-a luat nici o masura).

    • stoianconstantin Says:

      Multumesc pentru comentariul Dv!

      Acum aveti cadrul legislativ ca sa rezolvati problema! Pana acum suportarea costurilor extinderilor retelelor de distributie cadea in sarcina administratiei publice locale. Vezi in acest sens prevederile „ART. 12 din legea ee 13/2007
      Electrificarea localitatilor
      (1) Electrificarea localitatilor se realizeaza cu fonduri din bugetele locale, din bugetul de stat sau din alte fonduri legal constituite.
      (2) Autoritatile administratiei publice locale si ministerele implicate raspund de implementarea proiectelor si a programelor de electrificare si extindere a acestora.”

      in contextul legal mentionat mai sus implicarea OD in decizia de finantare a extinderilor retelor stradale a fost limitata prin lege!

      Cu stima,
      SGC

    • Sorin Says:

      din pacate legislatia actuala mai mult incurca decat ajuta.. !

      Primariile trebuie sa aduca o carutza de acte,…comanda studii de fezabilitate la OD in speranta ca acesta va finanta lucrarile (cu toate ca OD nu poate finantza decat ce este eficient) si in final nici administratia locala nu prea are bani…asa ca in final clentii raman cu aee in aer… v-o spun din proprie experienta!

      Poate anre va gasi o solutie pana la urma!….de exemplu anre nu a tratat pb cand nici primariile nici OD nu au bani pt extinderi…un raspuns ambiguu a acestora a fost ca OD sa intocmeasca un sf pentru clientul care doreste sa suporte finantarea…cred ca este o mare lacuna in prezentul regulament….

    • stoianconstantin Says:

      Salut Sorin,

      Ai fost cam suparat cand ai scris comentariul! E si ceva „apa in pahar” si avem avantajul ca putem sa il miscam fara frica ca nu se varsa!

      E drept ca legislatia poate fi imbunatatita! Pe mine ma ingrijoreaza faptul ca fara sa fie aduse resurse financiare suplimentare, prin din tariful de distributie, se creaza noi si noi obligatii care trebuie sustinute financiar toate in dauna sau pe seana degradarii starii tehnice a instalatiilor existente care au nevoi majore de modernizari.

      SGC

    • Sorin Says:

      Ca sa nu mai spun ca prin ordinul 87/2014 de modificare a ordinului 11/2014, ANRE mai da o lovitura OD-urilor: lucrarile pentru modificarea instalatiei de racordare pentru un spor de putere mai mic sau egal cu 50% din puterea aprobata va fi suportat de catre OD.

      De aici reiese ca daca esti la limita superioara a unui bransament monofazat si vrei un spor de putere ca mai sus, realizarea in regim trifazat a instalatiei de racordare va fi suportata de OD.

      Ce va face OD daca utilizatorul abuzeaza de art. 8 din ordinul 11/2014 si va avea solicitari succesive de spor de putere cu puteri mai mici sau egale de 50% din puterea aprobata, pt a nu intra sub incidenta de a solicita din start un spor de putere >de 50% din puterea aprobata (lucrari pentru care trebuie sa plateasca)? nu mai vorbesc daca de exemplu exista un post de transformare apartinand OD si la care utilizatorul este unic consumator….aceasta legislatie devine din ce in ce mai greu de aplicat…din pacate…dar va trebui s-o facem…cu ce bani…nu stiu!

    • Mircea Calin Says:

      Sorin Says:
      05/10/2014 la 09:16 – un raspuns se poate?

    • stoianconstantin Says:

      Aveti dreptate!
      SGC

  2. irinel miuta Says:

    Am o intrebare :pentru ca un grup de cogenerare(1MW) sa fie aceptat in reteaua de distributie trebuie sa fie in clasa G3 sau este aceptata si G2

  3. Petru Says:

    Domnule Stoian spuneti-mi va rog poate un Consiliu Local sa hotarasca si sa faca o extindere de retea inclusiv infiintare de tranformator intr-o zona intravilana pe terenuri de folosinta agricola unde nu sunt case dar in acelasi timp sa nu doreasca sa extinda reteaua de distributie sau sa infiinteze un punct de transformare la intrarea in comuna pe un drum judetean unde se afla deja 3 case edificate, neelectrificate, cu autorizatie de construire obtinute fara ca beneficiarii sa se fi obligat prin contract sa extinda reteaua din fonduri proprii. aceste case aflandu-se la 1400 m de punctul de tranformare si la 1000 m fata de ultimul stalp electrificat? Se poate extinde reteaua mai mullt de 1000m fata de transformator ? Daca da cu cat ?

    Multumesc!

    • stoianconstantin Says:

      1400 m este o lungime care poate fi acceptata pentru o retea stradala.
      Despre Consiliu mumai de bine!
      SGC

  4. cristian Says:

    Ma confrunt cu o situatie stranie: un client doreste un racord electric monofazat.

    Distanta fata de ultimul stalp de retea este de 125 m. Am cerut ATR ptr OS in regim definitiv. Raspunsul, neoficial, de la centru este ca nu se mai poate elibera atr datorita distantei mai mari de 100 m (ord 59, anexa 2, pct 3.1).

    In zona sunt un numar mare de case cu aceeasi problema. Dat fiind faptul ca drumurile de acces din interiorul cartierului (ansamblului rezidential) sunt domeniul public, retelele electrice de distributie se realizeaza cu respectarea prevederilor art 51 /L123/2012. Acest art te trimite la autoritatea publica locala care daca are bani si vointa demareaza procedura conf art 51 si altele conexe.

    Interesant este ca si daca doi sau mai multi locuitori vor sa extinda reteaua pe banii lor, nu se poate. Aveti vreo idee cum pot sa-i scot din conservatorismul lor pe cei de la OD?

    In alta ordine de idei, articolul este interesant si pune la un loc legislatia ANRE pentru rezolvarea unor situatii. Dar pana la rezolvarea solicitarilor clientilor mai dureaza.

    • stoianconstantin Says:

      Salut Cristian,

      Apelarea la sprijinul ANRE este intodeauna de natura sa stimuleze o solutie!

      Am avut cazuri in care Primariile ne-au comunicat in scris ca nu dispun de fonduri pentru cofinantarea extinderii retelei stradale. In aceste conditii persoanele fizice (1 sau mai multe) au preluat rolul Primariei si au incheiat cu OD contracte de cofinantare pe Ord 75/2013.

      Un contract de cofinantare de toata frumusetea din care in final rezulta o coproprietate in indiviziune cu persoane fizice!

      In opinia mea ANRE cunoaste speta! Nu are solutie. Recomanda sa nu se generalizeze acesta practica si sa militam pentru ca Primariile sa nu mai dea AC in zone neviabilizate!

      In alta ordine de idei, in timp, mi-am dat seama ca este important sa ai descarcate Ordinele ANRE. La unele de la un moment dat nu se mai asigura accesul pe site ANRE ceea ce este destul de frustrant. Eu utilizez blogul si ca spatiu de depozitate pt anumite documente / informatii care ma intereseaza!

      Toate cele bune,
      SGC

    • cristiandiaconescu60 Says:

      Cum pot afla modul de calcul al VAN si DRI pe care OD trebuie sa-i calculeze la cererea unei AP ?
      Programarea finantarii unei extinderi conf ord 75/2013 pe ce perioada maxima de timp se face de OD?
      Numai bine.

    • stoianconstantin Says:

      Intreband OD sau ANRE!
      Programarea se face cu incadrarea intr-un buget de investitii limitat. Durata pana la asigurarea finantarii depinde de numarul si valoarea tuturor cererilor aflate la un moment dat la OD
      SGC

    • cristiandiaconescu60 Says:

      MULTUMESC.

  5. aurelborza Says:

    buna seara
    am si eu o mare nelamurire, executam o extindere de retea de joasa pe o lungime de 230ml cu 6 bransamente
    nu ni s-a eliberat avizul tehnic decit dupa ce am dat un act notarial prin care am fost obligati sa spunem ca nu avem nici o pretentie de la electrica dupa punerea in functiune. dupa obtinerea autorizatiei de constructie si depunerea proiectului la electrica nu sa aprobat dosarul PINA NU DAM O DECLARATIE NOTARIALA PRIN CARE SINTEM DE ACORD CU MONTAREA CONTOARELOR PE PROPRIETATEA NOASTRA. sa ma lamureasca cineva e ok toata MASCARADA asta cu actele notariale?
    multumesc

    • stoianconstantin Says:

      1) Care este regimul de proprietate al terenului pe care s-a facut extinderea retelei stradale?
      2) In temeiul carui ordin ANRE s-a facut lucrarea: Ordinul 59/2013 Anexa3- „dezvoltatori”, Ord 59/2013 – „pe tarif de racordare (Anexa2)” sau Ord 75/2013 – „electrificari”?
      SGC

  6. CarmenM Says:

    Buna seara.
    In vecinatatea casei noastre se construiesc alte 2 imobile ale caror proprietari doresc extinderea retelei de electricitate pe cale supraterana, cu stalpi lipiti de gardul nostru si trecerea cablurilor pe deasupra strazii de pe care avem accesul in curte atat noi cat si proprietarii altor 5 imobile situate in zona. Exista vreo modalitate prin care ii putem ”determina” sa faca aceasta extindere subteran? Multumesc.

    • stoianconstantin Says:

      In principiu da.
      V-a trebui sa va adresati OD si Primariei
      Daca calea de acces este in in proprietate indiviza si va numarati printre coproprietari atunci puteti pretinde direct acesta solutie.
      Succes!
      SGC

  7. Andrei Says:

    Buna ziua,
    Am urmatoarea problema:

    Am avut un teren pe care l-am dezmembrat in 3 parcele din care am vandut 2 si mi-am pastrat-o pe ultima. Prima parcela se afla la aprox 70 ml de retea.Ultima la aprox 130.Avand in vedere ca pe primele doua parcele se vor construi anul acesta 2 case, de unde se va calcula distanta de 100 ml de retea, de la reteaua existenta in momentul acesta sau de la ultima casa racordata?

    As vrea sa stiu daca racordarea caselor de langa mine imi va permite si mie accesul la retea fara formalitatile complicate ale extinderii retelei de energie electrica.
    Multumesc!

    • stoianconstantin Says:

      daca alimentarea caselor aflate sub 100 m de retea se va face prin bransamente atunci de fiecare data si pentru ultima casa distanta se va masura din acelasi punct de la reteaua existenta.
      Daca alimentarea primalor 2 case se face extinzand spre ele reteaua stradala atunci de fiecare data masuratoarea se face de la cel mai apropiat punct al retelei stradale
      Cele de mai sus sunt logice pentru ca altfel daca s-ar masura de la cel mai apropiat bransament am avea o solutie de tip: bransament din bransament care nu poate garanta calitatea ee, cel putin nu o poate garanta pe termen lung
      SGC

    • andrei Says:

      Multumesc mult!

      Foarte concis raspunsul. Exista vreo posibilitate prin care cei trei proprietari care intentioneaza sa construiasca in acelasi timp si sa se racordeze la retea, sa ceara extinderea retelei si nu bransarea doar a primei case, fapt ce ar duce la imposibilitatea racordarii urmatoarelor doua pentru motivul ca se afla la o distanta mai mare de 100 ml?

    • stoianconstantin Says:

      Da!
      In principiu cazul intra sub incidenta Ord ANRE 75/2013 care trateaza problema extinderi retelelor stradale. Ideal ar fi sa se poata implica si Primaria. Daca va da negatie va puteti asocia cei trei, delegati pe unul dintra DVS sa va reprezinta in relatia cu OD
      SGC

  8. Leciu Robert Says:

    Buna ziua . Avem si noi o problema din care nu mai stim cum sa iesim . Sunt 9 case construite in Balotesti care nu avem curent electric si nu mai stim pe ce drum sa apucam sa putem rezolva aceasta problema . Am depus cerere de racordare catre enel si am primit raspuns in scris ca ei nu au de gand sa faca extinderi de retea in zona respectiva si sa ne adresam primariei . Ne-am adresat primariei verbal … si ne amana de 3-4 ani de zile . Ce ne sfatuiti sa facem ? Va mulțumim

    • stoianconstantin Says:

      Buna seara,

      Va sugerez sa cititi ordinele ANRE 75/2013 si 180/2015. Operatorul de distributie v-a indrumat corect catre Primarie.

      Exprimarea „nu au de gand sa faca extinderi de retea” cu certitudine va apartine Dv!

      Problema este la Primarie careia DV va adresati VERBAL si careia DV ii tolerati sa va duca cu vorba!!! dar va indignati fara sanse de finalitate pe operatorul de distributie care v-a raspuns in scris cum trebuie sa actionati pt rezolvarea problemei!

      Reglementarile ofera Autoritatii Publice Locale rolul de entitate care trebuie sa aiba initiativa si care trebuie sa reprezinte interesele locuitorilor si sa stimuleze dezvoltarea localitatii prin participari la cofinentarea lucrarilor de electrificare.

      Daca Primaria va da scris ca nu are fonduri disponibile legea va da Dv dreptul sa va grupati si sa jucati rolul Autoritatii Publice Locale si sa cofinantari alaturi de operatorul de distributie lucrarile de electrificare.

      SGC

    • Leciu Robert Says:

      Ar trebui sa ne adresam in scris catre primarie ? Am mai facut asta dar nu am facut nominal ci am facut in grup , si nu am primit raspunsul niciodata . Sa incercam sa facem nominal ?

    • stoianconstantin Says:

      In principiu nu ar conta daca solicitarea de electrificare, cu invocarea Ord ANRE 75/2013, se face in grup sau individual de catre fiecare dintre DVS. Important este sa obtineti cel putin negatia privind posibilitatile de finantare ale Primariei. Evident ca cel mai bun raspuns ar fi cel pozitiv prin care Primaria sa isi asume cofinantarea, legala a electrificarii alaturi de operatorul de distributie (OD).

      In ambele situatii Primaria trebuie sa contribuie la constituirea dosarului de electrificare cu actele care tin de PUG (plan general de urbanism), ridicari topo ale strazilor etc vezi Ord 75/2013 care are un articol dedicat continutului dosarului de electrificare.

      Daca exista si cai se acces aflate in proprietate privata indiviza sau privata individuala va trebui la un moment dat sa aveti conditii sa inscrieti servituti la catrea funciara privind amplasarea retelelor publice de alimentare cu energie electrica. Va trebui sa aveti actele de proprietate ale fiecarei parcele care este vizata de electrificare si autorizatiile de constructie.

      Alegeti un reprezentant al grupului si derulati procedura de contractare pe care v-o indica OD. Platiti suma solicitata de OD pentru parte aDv de cofinantare dupa care lucrurile intra in linie dreapta. In cateva luni aveti retea electrica pe strada!

      E de luat in considerare ca si la OD banii sunt limitati. Daca cumva bugetul alocat electrificarilor in acest an s-a terminat o sa va comunice si o sa mentioneze in contractul de cofinantare cand va putea include in planul sau de investitii actiunea de electrificare care va vizeaza pe DVS

      Legat de partea OD de cofinantare vetio vedea in Ord 75/2013 ca trebuie s aindeplineasca niste criterii de eficienta economica din acest motiv nu poate fi spectaculoasa. Se va invarti in jurul sumei de 1000-1200 lei/casa de electrificat.

      Solutia de alimentare, functie de conditiile locale, poate fi o simpla extindere a unei retele stradale existente sau poate presupune infiintarea unui nou post de transformare cu racord de 20 kV si evident circuit stradal o.4 kV la care urmeza sa se racordeze casele de pe strada DV pt alimentare cu energie electrice.

      Pentru toate instalatiile necesare OD trebuie sa poata obtine acorduri notariale pt amplasare pe domenii publice sau private cu inscriere in Cartile Funciare.

      De regula toate acestea au solutie daca actiunea este corect demarata si sustinuta cu seriozitate.

      Succes!
      SGC

  9. Icsulescu Says:

    Buna ziua,

    Va rog, daca ma puteti ajuta, in urmatoarea situatie:

    Daca ma aflu la o distanta prea mare fata de postul de transformare (ultimul stâlp se afla la 80m de mine) si OD imi spune ca va construi un post de transformare in 2 ANI !!!, dar pana atunci nu ma racordeaza, exista vreo lege care sa imi permita sa ma racordez, eu cunoscând si asumându-mi faptul ca daca o sa ma racordez o sa am o tensiune scăzuta (<207V) ?

    • stoianconstantin Says:

      Buna seara,

      Anumite interventii ale Dv pe blog mi-au demonstrat ca cel putin sunteti o persoana care citeste si intelege Ordinele ANRE!

      Cred ca problema ridicata de Dv este tratata de Ord 59/2013 si ca OD ar trebui sa se mobilizeze sa investeasca in marirea capacitatii d edistributie a retelei stradale, in amonte de punctul de racordare mai repede de 2 ani!

      Pana la urma sa zicem ca Dv va intelegeti cu OD, care ce face OD cu obligatiile pe care le are fata de ceilalti clienti privitoare la calitatea ee?

      SGC

  10. Cezar Iulius Says:

    Buna ziua,

    D-le Stoian, ca toti cei de aici am si eu o problema si anume:
    in anul 2011 am obtinut autorizatia de constructie al imobilului in care locuiesc in prezent pe str. Emisferei din localitatea Magurele-If La acel moment s-a facut si electrificarea strazi doar pana la jumatate, de la utimul stalp pana la mine mai sunt 180ml. m-am adresat adresat cu solicitare OD pentru bransament, insa mi-au comunicat in scris ,,ca distanta este mai mare de 100ml si ca… nu ma poate bransa , sa ma adresez Primariei pentru extinderea retelei . m-am adresat in scris Primariei anexand si o copie a comunicari de la OD. Insa Primaria nu-mi raspunde. ce pot face in aceasta situatie? (se poate merge pe o actiune in instanta)

    Sa presupunem ca Primaria sustine ca nu are bani necesari pentru extinderea retelei de pe strada in cauza cu aproximativ 6 stalpi in cuantum de….35000-40000lei !

    intrebare : in aceasta situatie pot solicita si obtine aprobarea pe cheltuiala mea sa trag un cablu subteran pentru bransare ? ( pt. stalpi nu am bani )

    mentionez ca, la obtinerea AC si a avizului de amplasament atat Primaria cat si OD nu m-au instiintat in nici un fel ca electrificarea strazi se face doar pana la jumatate, iar pt. restul ….. sanatate.

    Cu stima,

    • stoianconstantin Says:

      Buna ziua,
      Puteti sa asiguati Dv (sau grupul de persoane interesate) finantarea in baza unei negatii de la Primarie. Aveti pe urmatorii 10 ani dreptul sa fiti refinantat, prin OD, de la urmatorii utilizatori care vor fi racordati la extinderea finantata de Dvs
      Solutia de extindere aerian sau subteran cred ca este negociabila preturile ar trebui insa fie comparabile.
      OD nu va poate aproba un bransament de 180 m si nici montarea contorului pe ultimul stalp in asociere cu o coloana de 180m pana la casa Dvs.
      Extinderea este conditionata de posibilitatea incheierii unei conventii de uz si servituite cu eventualii coproprietari ai caii de acces (daca nu este domeniu public) pentru amplasare retelei
      SGC

    • Stefania Says:

      Buna ziua ,
      Din cate stiu la cererea Clientului/Clientilor Firida tip E, respectiv firidele de contorizare se pot amplasa in capatul strazii/aleii cu cota indiviza numai cu conditia ca utilizatorul sa obtina de la toti proprietarii acesteia conventie notariala pentru amplasarea instalatiei de utilizare si sa faca dovada asigurarii mentenantei instalatiei de utilizare (coloana de 180 m in cazul de fata) cu o firma atestata ANRE. Aceasta prevedere exista in ord. 59/2013 desi daca clientul nu poate intocmi conventie de uz si servitute pe instalatia OD este cred ca nici pe instalatia de utilizare nu poate obtine acordul coproprietarilor.

    • stoianconstantin Says:

      Singura optiune legala este de extinderea retelei stradale. Tipul retelei stradale aerian sau subteran ramane de discutat!
      SGC

  11. Stefania Says:

    Buna ziua,
    Pentru un bloc de locuinte construit de catre un Dezvoltator, alimentat din doua surse diferite, una de baza (dintr-un post de transformare existent de foarte multi ani), iar alimentarea de rezerva dintr-un PTAB montat acum 2 ani de catre un alt Dezvoltator, trebuie platita compensatie primului utilizator pentru racordarea in PTAB a alimentarii de rezerva a celui de-al doilea bloc?

    Va multumesc!

    • stoianconstantin Says:

      Interesanta speta!
      In ce judet ati intalnit cazul?
      SGC

    • Stefania Says:

      Buna ziua,
      In judetul Dolj.

    • stoianconstantin Says:

      Din cate stiu eu regulile de refinantare vizeaza doar instalatiile de racordare realizate pe tarif de racordare respectiv in electrificari, prin exceptie, cand vorbim de persoane fizice care joaca rolul Autoritatii Publice Locale.

      Este important de stiut tipul de contract de finantare/cofinantare pe care s-a racordat primul bloc.

      La prima strigare as zice ca partile nu isi datoreaza nimic si ca acel circuit de rezerva poate asigura (corelat cu lungimea si sectiunea lui) si eventuala rezervare barelor jt ale celor doua posturi ceea ce este in folosul clientilor fiecarui dezvoltator.

      Probabil ca ar da bine o interpelare la ANRE ref la modul cum ar trebui sa ne raportam fata de cazurile in care s-ar intruni conditii de „prim dezvoltator”. Acest concept de „prim dezvoltator” deocamdata este nereglementat!

      SGC

    • Cristian Says:

      Soluția pe care ați enuntat-o este într-un ATR emis, sau e o ipoteza teoretica .

      În practica, pentru un bloc se realizează o singura alimentare cu energie electrica dintr-un PT sau dintr-un CS . Continuitatea alimentarii cu e e se realizează apoi din bucla pe MT sau jt ,după caz.

    • Stefania Says:

      Multumesc frumos domnule Stoian!
      Este o interpretare corecta. Si eu sunt de aceeasi parere.
      SGC

    • Stefania Says:

      Buna Cristian,
      Iti recomand cartea de „Retele electrice” scrisa de Gheorghe Iacobescu corelat cu o deplasare in teren.

      O zi buna!

    • Cristian Says:

      Mulțumesc, insă întrebarea rămâne : este emis ATR cu soluția descrisa de tine ?

      Din pdv electric ceea ce ai descris este foarte corect . Însă ordinul 59 specifica faptul ca soluția data de un operator de rețea trebuie sa fie economica si pentru utilizator .

      La multi ani de ziua României!

    • stoianconstantin Says:

      Dezbaterea are potential sa devina interesanta!

      Aduc in discutie prevederile Ord 102/2015 care la art 10 (5) prevede „La stabilirea soluţiilor de racordare se are în vedere crearea condiţiilor care să asigure realizarea valorilor prevăzute pentru indicatorii din standardul de performanţă pentru serviciul de transport/distribuţie

      Inteleg ca discutia noastra se rezuna acum la aprecierea deciziei de racordare a unui bloc radial vs solutia de alimentare in bucla!

      Din pdv al costurilor este clar ca va castiga solutia radiala din pdv al continuitatii castiga solutia de racordare in bucla.

      Ca un „progres” ANRE vine in Ord 59/2013 si 75/2013 si obliga OD sa cofinanteze alaturi de dezvoltatori si respectiv APL (Autoritate Publica Locala) o parte din lucrari pana la concurenta cu un set de indicatori de eficienta economica si mai departe (desi ineficient) obliga OD sa preia in exploatare (in cel mai bun caz in baza unui contract de comodat) intreaga capacitate de distributie creata prin contratul de cofinantare.

      OD recunoaste partenerului dreptul de a opta pentru solutia cea mai ieftina (si evident cea mai putin performanta) pt ca asa prevede Ord ANRE 59/2013 prin art 19(1) litera a cel mai adesea utilizatorul/dezvoltatorul/APL nefiind interesati si de prevederile art 19(1) litera c:

      ” Operatorul de retea are obligatia de a colabora cu utilizatorul pentru stabilirea solutiei de racordare la reteaua electrica cea mai avantajoasa pentru utilizator din punct de vedere tehnic si economic, tinand seama de:
      a) interesele justificate ale utilizatorului care solicita racordarea;
      b) cerintele tehnice privind utilizarea, functionarea si siguranta retelei electrice;
      c) necesitatea mentinerii calitatii serviciului de transport sau de distributie prestat pentru toti utilizatorii din zona.”

      In aceste conditii OD daca vrea performanta pentru clienti va trebui sa finanteze din fondurile de investitii create din intreaga activitatate de distributie „buclarea” in folosul direct al unui numar limitat de clienti ignorand nevoiele de ansamblu ale RED (retelele electrice de distributie) si respectiv prioritatile RED. Greu de asigurat o balanta corecta sin pdv economic si in acelasi timp echitabila.

      Detasandu-ne de discursurile duplicitare rentabilitatea activitatii de distributie este mentinuta de ANRE la un minim din ratiuni de protectie sociala ceea ce este si corect dar in mod real nu permite OD sa investeasca suficient pentru o imbunatatire reala a starii tehnice a infrastructurii de distributie imbatranita.

      Din acesta perspectiva cu cat OD reuseste, in buna intelegere cu utilizatorii/dezvoltatorii/APL sa asigure finantarea/cofinantarea unor solutii de racordare cat mai performante cu atat vine in intampinarea nevoilor pe termen lung a utilizatorilor RED.

    • Stefania Says:

      Buna ziua Cristian,

      Nu se mai emite ATR pentru blocuri de locuinte!

      In oras majoritatea retele de joasa tensiune sunt buclate, cu functionare radiala (sigurantele scoase intr-o FG).

      Ord. 59/2013 prevede ca OD si Utilizatorul sa colaboreze in gasirea unei solutii optime din punct de vedere tehnic si economic nu doar economic.

      La multi ani!
      Cu stima!

    • Cristian Says:

      Bună ziua ,Ștefania.
      Se emite totuși o fisa de calcul .
      Înțeleg din ceea ce spui ,ca s-a dat aceasta soluție ?

    • BlaR Says:

      Stefania, dezvoltatorul solicita alimentarea de rezerva ? sau i-o impune OD ? Eu consider ca daca el o solicita e bun de plata pentru compensatia baneasca precum si pentru racord.

      Daca nu o solicita dezvoltatorul, eu cred ca ca aceasta buclare (alimentarea de rezerva despre care spui) cade in grija OD, sigur se poate executa concomitent. Si conform 180/2015, art.5, OD achita compensatie baneasca asemenea unui utilizator pentru lucrari necesare imbunatarii nivelului de tensiune, redistribuirea sarcinii !! OD este cel interesat sa nu existe intreruperi, sau sa existe intreruperi cat mai mici.

    • Incze Andras Says:

      O mica paranteza – Alimentarea blocurilor de locuinte este de obicei in bucla deschisa (functionare radiala cu sigurante scoase in una dintre firide asa cum a scris si d-na/d-soara Stefania) intre doua sau mai multe posturi de transformare, cel putin in cazul constructiilor mai vechi.

  12. Stefania Says:

    Buna ziua,

    Revin cu o intrebare: In Metodologiei de stabilire a compensaţiilor băneşti între utilizatorii racordaţi în etape diferite, prin instalaţie comună, la reţele electrice de interes public se precizeaza faptul ca extinderea de reţea de joasă tensiune se dimensionează strict pentru puterea şi pe traseul corespunzător numărului de locuinţe deja construite sau cu autorizaţii de construire în termen de valabilitate.

    In cazul supradimensionării extinderii de reţea în scopul asigurarii unei rezerve de capacitate pentru racordări ulterioare, diferenţa de costuri se suportă integral de operatorul de distribuţie.

    Intrebarea mea este daca in calculul de dimensionare strict pe puterea ceruta de utilizator(I) se iau in considerare si Isc si DU?.

    De exemplu o retea de 800 m se extinde cu inca 300 m.

    In cazul de fata calculul dimensionarii se face conform DU/Isc/Iltermic la capatul retelei de 1100 m? sau se iau in calcul DU/Isc/Iltermic doar pentru portiunea de 300 m fara a mai lua in calcul reteaua din amonte?

    Multumesc!

    • stoianconstantin Says:

      Foarte interesanta tema pusa in discutie!

      As amana putin raspunsul pana cand veti cita exact prevederile metodolodiei pe care le invocati ca sa stim ca pasim pe teren tare.

      Procedand in modul pe care vi-l sugerez discutia ne va fi utila in primul rand noua si foarte important, va avea potential mai bun sa fie utila si celor care au obiceiul sa citeasca prea multa legislatie.

      Multumesc!
      SGC

    • Bla Says:

      Eu cred ca prin cuvantul dimensionare ar trebui sa intelegem faptul ca extinerea de retea/bransamentul ce va fi realizata trebuie sa ii asigure utilizatorului parametrii corespunzatori conform…

      Daca noi ne aflam la 1100m de PT si doar daca facem extinderea cu un cablu cu sectiunea 150mmp (desi dpdv al curentului ne-ar fi suficient 10mmp) avem tensiune conform… atunci asa o facem, intr-adevar daca el solicita doar 16A/faza, este supradimensionata aceasta portiune dpdv al curentului, dar ii asigura U necesar.

      Cred totusi ca OD trebuie sa aiba in vedere faptul daca o prelungeste pana la 1100m, in situatia in care apar si alti solicitanti pe aceasta portiune, chiar pana in 1200 (avand <100m de la capatul retelei), OD este nevoit sa acorde acestora o solutie pe JT. Asta presupune ca OD sa analizeze corect zona pentru a nu fi nevoit sa realizeze lucrari de intarire (care in mod normal ar fi foarte putin justificate), precum realizarea unui noi plecari din PT intrucat portiunile din apropierea PT sunt incarcate, sau constructia unui nou PT pentru a asigura U in capatul retelei (pot aparea consumatori de-alungul retelei, nu neaparat in capatul acesteia, ce vor afecta nivelul U, primii care vor striga fiind cei din capat).

  13. Ion Says:

    Buna seara,
    Doi Dezvoltatori care construiesc doua blocuri intr-o anumita zona , se pot asocia in vederea racordarii celor doua blocuri la retea? Aici ma refer la varianta cu montare a unui PTAB din care se va pleca in LES JT catre cele 2 blocuri. Ca si documente o singura imputernicire notariala este suficienta?

    Multumesc!

  14. Ciobanu daniel Says:

    Buna ziua, o intrebare ptr dvs daca ma puteti lamuri.

    Am construit o casa cu toate actele in regula in com Rachiti, jud Botosani,si trebuie sa ma mut in ea, insa problema e curentul electric.

    Distanta de la mine pana la ultimul stalp este de 550 m si m-am adresat primariei ptr extinderea retelei, iar primarul mi-a zis ca a facut demersurile catre E.O.N. si i sa comunicat ca cererea ramane in analiza la eon.

    Am solicitat apoi sa faca primaria extinderea si a precizat ca daca o face primaria trebuie sa o predea eon-ului iar acest lucru nu se poate fiindca primaria nu are voie ca o lucrare facuta pe bani publici sa o dea spre administrare unei societati comerciale fiindca vine curtea de conturi peste ei.

    Asta e realitatea sau doar ma duce cu zaharelul?
    Multumesc.

    • stoianconstantin Says:

      Va incurajez sa cititi cu atentie articolul si mai ales Ordinul 75/2013 utilizand link-ul din articol.

      Conf legislatiei opozabile si Curtii de Conturi extinderea electrificarea se face prin cofinantare Autoritate Publica Locala (Primarie) si operatorul de distributie licentiat din zona.

      Adeseori se invoca Curtea de Conturi pt a masca nestiinta sau dezinteresul. E complicat sa te feresti de ceva fara sa fi studiat legislatia. In acest caz, in viziunea unora, cel mai bine este sa nu faci nimic!

      Succes!
      SGC

    • Cristian Says:

      Articolul este chiar foarte explicit. Ordinul 75 / 2013 este foarte util autoritatilor publice locale , cu urmatorul amendament: sa fie citit , inteles si aplicat. Sau autoritatile locale sa apeleze la serviciile unui consultant de specialitate atestat ANRE.
      Au fost situatii in care Curtea de conturi a cerut ca autoritatile publice locale sa faca demersurile prevazute in ordinul 75 si abia dupa raspunsul primit de la operatorul de distributie sa demareze realizarea investitiei de electrificare a unei zone.

    • Ciobanu daniel Says:

      Da,da,problema nu e ca primaria nu cunoaste legislatia, ci doar se face ca nu stie,ridica din umeri ca au facut solicitari la E.O.N. s.a.m.d. insa eu nu am vazut nici o hartie ,si de 1 an de zile o tine asa,ca nu au bani si cam atat.
      Mai mult,m-am oferit sa suport eu jumatate din cheltuiala si primaria restul, iar raspunsul ( verbal) a fost ca primaria nu poate face un parteneriat cu o persoana fizica

    • Ciobanu daniel Says:

      As mai avea o intrebare daca nu deranjez prea mult.
      Daca reusesc sa fortez primaria sa duca iluminatul public pana la mine, se poate pe acei stalpi sa se extida ulterior si reteaua?
      Ca au zis ca iluminatul ar putea sa il aduca insa eon-ul nu are voie sa intinda fire pe stalpi ,acestia fiind proprietatea primariei.

    • stoianconstantin Says:

      Mai complicat!
      1 stalpii ar trebui sa fie dimensionati ca sa poata suporta si un circuit de retea stradala
      2 ar trebui ca stalpii respectivi sa fie predati la OD in comodat si ajungem iar la Curtea de Conturi!
      3 infiintarea circuitului pe stalpii „pusi la dispozitie” d eprimarie reprezinta tot o lucrare de extindere Ljt => Ord 75/2013 => din nou dam de marota „Curtea de Conturi”

    • stoianconstantin Says:

      Aveti posibilitatea sa „jucati Dvs rolul APL” si sa cofinantati alaturi de OD. Daca in zona vor mai fi si alti clienti acestia vor trebui sa va refinanteze prin intermediul OD cu cota parte din cheltuieli.

    • stoianconstantin Says:

      Dl Daniel,

      Sunt curios sa stiu pe ce v-ati bazat cand ati construit o casa la o distanta asa de mare de reteaua electrica?

      SGC

  15. Ciobanu daniel Says:

    Buna intrebare, in momentul cand am inceput eu casa erau 2 proiecte aprobate de ministerul dezvoltarii (parca) si anume, unul ptr extinderea retelei si celalalt ptr asfaltarea drumului comunal ce trece prin fata mea, intre timp s-au schimbat 2 primari si cele 2 proiecte au fost anulate

    • stoianconstantin Says:

      Da, e un raspuns! Recunosc ca ati avut o oarecare baza pentru decizia Dvs!
      Intradevar a fost o perioada in care Primariile puteau finanta integral extinderea retelelor stradale / electrificarea localitatilor pe fonduri alocate de la bugetul de stat!
      Insistati!

  16. Ciobanu daniel Says:

    Buna ziua, din nou apelez la dvs.
    Am vb cu primarul si mi-a zis ca eu sa vb cu eon-ul sa imi puna contorul pe ultimul stlp care e la 550 m de mine, iar primaria imi face sapatura iar eu sa cumpar cablul subteran si de la contor sa-mi duc pana acasa.
    Se poate asa ceva, si care sunt pasii?
    Multumesc.

    • stoianconstantin Says:

      Conf reglementarilor nu se poate sa aveti un bransament lung de 500m!

      Daca deja este dispusa Primaria sa faca costuri atunci contorul trebuie pus la Dvs si sa se realizeze in fapt extinderea retelei.

      In fapt va trebui sa se gaseasca o formula de negociere cu executantul autorizat ANRE care sa includa asumarea executarii santului de catre Primarie. E atipic dar gandita atent actiunea s-ar putea realiza. Dificultatea e sporita si de faptul ca trebuie organizata o procedura de achizitie publica.

      De asemenea trebuie tinut cont ca nu se poate vb de un „troc”. Toate activitatile trebuie evaluate si trecute prin circuit financiar pt ca vorbim de un contract de cofinantare Primarie & OD. Ord 75/2013 permite si asumarea finantarii integrale de catre Primarie. Poate si asta e o varianta care trebuie luata in considerare mai ales ca pentru o casa contributie OD este modesta.

      Una peste alta va sfatuiesc sa va consultati cu OD si cu Primaria pana veti gasi o varianta de finantare pe „invelitoarea de cost minim” care sa va permita sa realizati extinderea retelei stradale. In final exista cadru legal de predare la OD a retele stradale astfel incat acesta sa poata sa isi asume costurile de mentenanta si exploatare si sa poata incheia contracte de racordare.

      Bafta!
      SGC

  17. Marin Bogdan Says:

    Pentru extindere de rețea ( distanta mai mare de 100m) subterană, solicitantii trebuie obligatoriu sa actioneze primăria si Enel distributie in judecata pentru obligarea acestora sa participe la cofinantarea lucrării, altfel o sa murim prosti.

    • stoianconstantin Says:

      Incercati pe un caz concret si impartasiti cu noi experienta Dvs!
      Sunt sincer interesat de rezultatele unui astfel de demers!
      Toate cele bune!
      SGC

Lasă un comentariu