Stalpi cu barba in mediu urban by Radu Mihai


Radu 2

In completarea articolului Domnului Stoian intitulat “Stalpi 110 kV cu barba” aduc si eu cateva poze cu astfel de stalpi “barbosi” din LEA. Pozele sunt realizate in Judetul Prahova si mai exact in orasele Ploiesti si Slanic.

Domnul Stoian Constantin a publicat poze cu LEA inalta tensiune de 110kV. Eu am descoperit stalpi din LEA MT si JT napaditi de vegetatie.

Stalp cu barba jt 1 by Radu Mihai

In Figura 1. este un stalp de iluminat public din zona Garii de Nord Ploiesti. Acesta are alimentare LES si corp de iluminat Timlux de la Luxten.

Vegetatia l-a acoperit complet, doar partea cu becul se mai vede. Este vorba de un stalp SE4 .

Nota SGC in opinia mea asa ceva se pastreza neatins de foarfeca! Este deosebit!

Stalp cu barba jt 2 by Radu Mihai

In Figura 2. apare un stalp de Medie Tensiune (MT) 20kV din localitatea Slanic (Prahova) care face o jonctiune LEA-LES. Pe acesta este asamblat si un separator. Plantele s-au catarat incolocindu-se pe cablurile de 20kV ajungand pana la partile neizolate ale instalatiei. Exista riscul de a se produce descarcari prin intermediul sevei care o contin aceste plante in tulpina lor.

Personal consider acest stalp un pericol. Se poate observa si faptul ca timpul si-a lasat amprenta asupra sa, este destul de degradat si evident….nemodernizat.

Nota SGC: Radu insista la OD sa curete acest stalp si trimite-ne o poza actualizata!

Stalp cu barba jt 3 by Radu Mihai

Figura 3. infatiseaza un stalp din RED de 0,4 kV   (JT) de pe o strada din Ploiesti. Verdeata la acoperit atat de bine in cat o interventie la retelele de telecomunicatii ar fi aproape imposibila. Aceasta a crescut pana a acoperit si LEA torsadata.

Nota SGC: Radu mai insista cu fotografiatul ca nu e clar daca votam pentru pastrarea vegetatiei. S-ar putea ca in realitate sa fie mai spectaculos decat in poza afisata!

Stalp cu barba jt 4 by Radu Mihai

In Figura 4. se observa cum vita-de-vie isi croieste drum pana in strada cu ajutorul cablurilor de telecomunicatii. Stalp din RED , LEA 0,4kV torsadata.

Stalp cu barba jt 5 by Radu Mihai

In Figura 5. este acelasi stalp din Figura 4., dar pozat din fata. De aici se observa cum vita-de-vie care a gasit suport bun pe stalp incepe sa faca o noua bolta pe acesta. Incepe sa creasca incet spre lampa de iluminat public.

Nota SGC: are potential!

Stalp cu struguri ….frumos nu ?!? Si cablul coaxial care alimenteaza casa din spatele stalpului este invaluit pana la jumatate de vita dinspre casa inspre stalp.   Acest stalp se afla pe strada in care sunt si ceilalti stalpi din articolul “Improvizatii in RED by Radu Mihai”. Retea din Ploiesti.

Stalp cu barba jt 6 by Radu Mihai

In Figura 6. am fotografiat acest copac care aproape ca sustine si el conductoarele din LEA clasica JT de 0,4 kV. Strada din Ploiesti cu retea din 1950 realizata pe stalpi de beton tip SC 1001.

Nota SGC: asta nu ne place! Daca ai prieteni la OD poate ii convingi sa faca ce trebuie in toamna asta!

Acestia au fost stalpii “barbosi” surprinsi de mine. Una dintre probleme grave care le pot cauza aceste plante …de regula iedera ..nu este doar o descarcare electrica in timp ce sunt verzi si umede, ci in momentul in care se usuca si din diverse motive sau factori de mediu pot provoca scurt-circuite mici intre fire si ele sa ia foc…fiind uscare.

Consider ca toaletarea RED ar trebui sa faca parte din programul permanent de mentenanta al LEA.

Etichete: , , , , , , , , , , , , ,

17 răspunsuri to “Stalpi cu barba in mediu urban by Radu Mihai”

 1. Incze Andras Says:

  Felicitari pentru articol !
  Parca si la noi undeva am vazut un stalp cu barba, insa aici in zona este destul de rar fenomenul, cel putin nu prea tin minte sa fi vazut frecvent.

  • RADU Says:

   Salut Andras!
   Multumesc pentru apreciere !!! In Ploiesti sunt multe cazuri de stalpi „barbaosi”. Nu am putut eu sa pozez pe toate din varii motive, nu aveam timp sau ….lumea este fff suspicioasa cand te vede ca pozezi in dreptul portii lor…. Erau cazuri si mai grave de stalpi cu vegetatie, care ajunsese pana pe conductoare clasice fara izolatie in LEA.
   Salut !!

  • Incze Andras Says:

   Mda, insa teoretic este spatiu public si presupun ca nu sunt amplasate nici semne de interzicerea fotografiatului. Nici la gari parca nu este afisat semnul dar ceferistii sunt alergici la aparatul foto, asta am citit atat pe diverse forumuri cat si am patit personal cand vroiam sa fac cateva poze de pe pasarela din gara si ceferistul cand m-a vazut imi facea semne ca este interzis fotografiatul.

  • Incze Andras Says:

   Stalpul despre care imi aminteam ca parca era cu barba se pare ca a fost barbierit, este un stalp cu separator de racord PTA, cu CLP, cu dispozitivele de actionare partial revopsite si cu inscriptiile refacute.

  • stoianconstantin Says:

   I-a venit randul!
   SGC

 2. Electrician autorizat ANRE din Bucuresti Says:

  In Prahova,este bine ca sunt incarcati cu vegetatie, dar in Bucuresti, sunt incarcati cu fel si fel de afise, gen ‘vulcanizare’ , ‘aduc nisip’ , ‘clarvazatoare’ ,’hotel’ , ‘stomatologie’ , ‘transport mobila’ , ‘notariat’ , ‘acte auto’… , sunt afise facute de fiecare dupa bunul plac.

  • Incze Andras Says:

   Ati uitat de colacurile de cabluri de telecomunicatii 😀

 3. Liviu Says:

  Am o întrebare de novice referitoare la marcajele stalpilor electrici. Unde găsesc dimensiunile stalpilor? Mai exact ce inseamna SE 10? E vorba de stalpul de beton vibrat cu 10 goluri trapezoidale dispuse pe lungimea lui? Mă interesează acest aspect întrucât vreau sa achiziționez niște bratari de prindere a corpurilor de iluminat stradal si nu știu la cat de mare sa fie latura/ diagonala bratarii care e in funcție de grosimea stalpului dar nu pot sa-l masor in vârf. Am la colturile proprietatii 2 stâlpi cu cate 10 gauri, fiind cam capăt de linie…
  Stima,

  • stoianconstantin Says:

   Incercati pe net! Ar trebui s aputeti da de o fisa th a stalpului sau de ex la UNIMEC pe site unde veti gasi cu siguranta bratari pentru SE10!
   SGC

 4. Liviu Says:

  Multumesc de răspuns. Confirmarea de care aveam nevoie e daca „stalpul cu 10 gauri” e cel SE10!

  • stoianconstantin Says:

   Salut Liviu,

   „Lucrez” relativ frecvent cu acest tip de stalp dar recunosc ca n-am numarat alveolele stalpului. Stalpii sunt diferentiati dupa forma constructiva, lungime, dimensiuni la baza si la varf

 5. Liviu Says:

  Frumos si corect spus alveole! Din păcate nici Google nu m-a lamurit ce inseamna SE4, SE6, SE10, SE11. Am concluzionat eu ca SE 10 ar putea fi cel cu 10 „alveole”, fara dovezi insa. Faptul ca stâlpii sunt diferentiati, am constatat cu ochiul liber pe teren, dar un’ sa fie catalogul cu caracteristicile constructive ale acestora? Am găsit pe net niste bratari metalice despre care se spune ca se potrivesc si la SE4 si la SE10 si sunt inca nedumerit!

 6. Liviu Says:

  Scuze, nu stiu daca am voie sa postez adrese:
  http://iluminatelectrice.allshops.ro/produs/8689197/SUPORT+1ml+TIP+CARJE+CU+COLIERE+DE+PRINDERE+ptr.+LAMPI+STRADALE.html#
  Stima,

  • stoianconstantin Says:

   Incercati aici!

  • RADU Says:

   Buna Seara Domnule Liviu ! V-a trimis numai bine domnul Stoian ultimul link , de la compania MACON Deva. Eu va recomand inc aun site care sa fix dimensiunile stalpilor si latura mare si cea mica: PRECON , fabrica de stalpi. Intrati la sectiunia stalpi electrici dupa care la stalpi vibrati , aveti acolo toate dimensiunile 🙂

  • RADU Says:

   AM gasit deja, Cote la baza: 32-55 Cm , Cote la varf: 25-26 Cm la SE10 . Indiferent de tipul stalpului SE4, SE10, SE11 dar sa fie pentru joasa tensiune are numai 10 alveole. cel putin cele moderne.

 7. Liviu Says:

  Va multumesc din plin amandurora! Cu așa profesori mai ca tind sa intru in bransa! (asta si după ce am citit si câteva sute de răspunsuri oferite mai tinerilor specialisti pe diferite spete, imbogatindu-mi astfel cultura generală).
  Stima,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: