Pana de curent a paralizat America de Nord mai rau decat un atentat terorist


SGC 2010          De Craciun in Voluntari si in alte cateva localitati au fost intreruperi de curent. Ziarele s-au inflamat. Pe forumuri au curs cuvinte grele. Am scris articolul Sarbatori fara lumina.
       Fuga mass media dupa senzationalul ieftin si superficilitatea reporterilor au condus la ratarea unei sanse ca analizand insatisfactia generata de „pana de curent” sa se ajunga la cauze si pe aceasta cale sa se exercite o presiune constructiva pentru promovarea masurilor corective necesare.
       Acum, chiar si  dupa acele demersuri jurnalistice, probabil ca suntem in aceeasi situatie. Un mic foc de paie si cateva masuri de conjunctura.
      Probabil ca pana cand administratia locala nu va intelege ca are responsabilitatea asigurarii finantarii retelelor de utilitati inainte de a elibera autorizatorizatii de constructie probabil ca zona se va confrunta in continuare cu pene de curent.
   Asta e legea in Romania (13/2007  (art12(2)) si toate reglementarile anterioare). Finantarea asigurarii conditiilor de racordare se face de solicitanti. Electrificarea unor noi zone se face de catre administratia locala sau dupa caz de dezvoltatorii noilor proiecte imobiliare.
      In aceste conditii operatorii de distributie (OD) nu pot investi decat riscand. Reglementarile ANRE nu permit acest risc si bine fac. In acest fel sunt protejati toti clientii OD de abuzuri si interpretari optimiste a diverselor proiecte  care ar presupune constructia de noi retele electrice. 
      Fara surse de finantare corect dimensionate orice zona se dezvolta chiniut trecand prin repetate pene de curent care in final conduc la costuri neperformante, la pierderi economice nervi si disconfort.
           Romania are un sector energetic despre care se pot spune multe dar ramane o certitudine incontestabila: profesionalismul energeticienilor romani ne-a ferit in ultimii 30 de ani de evenimente majore. In acest timp in jurul nostru s-au intamplat multe evenimente de un dramatism deosebit.
          
             Riscuri exista oriunde exista o instalatie creata de om. Daca vorbim de o instalatie uriasa care se intinde ca o plasa peste intreg teritoriul tarii vulnerabila la prostia omeneasca, la vandalisme, la improvizatii, la fenomene meteo extreme, etc, etc, etc atunci probabilitatea de defect devine palpabila, amenintatoare.
          O mana de oameni reusesc sa tina sub control acest urias sistem si in 99.999% din cazuri performantele pe care le asigura sunt superioare prevederilor contractuale.
           
          Probabil ca doar balcanismul nostru incontestabil determina un primar sa-si insoteasca concetatenii la blocarea unui drum national iar mass media sa trateze superficial efectele unei stari de fapt ale caror cauze sunt inafara retelelor electrice.

Pana de curent a paralizat America de Nord

 mai rau decat un atentat terorist

            „Totusi, populatia a reactionat cu calm. Cauzele celei mai mari avarii electrice din istorie raman necunoscute. Transportul public – paralizat, pietonii – loviti de masini.
           Primul gand: „E ca la 11 septembrie 2001!”.
           Mobilizare generala ca la un atentat.
           Bush: „Pot spune cu siguranta ca acesta nu este un act terorist„.
        Economia americana a scapat cu rani usoare. Mai multe centrale americane – inchise.
       Vineri seara, energia electrica fusese restabilita doar partial. Populatia, avertizata sa nu-si puna imediat in functiune aparatura electrocasnica.”

 Cele mai spectaculoase pene de curent din SUA si Canada

           „Pana de curent care a paralizat, joi, statul american New York si sudul Canadei are precedente in Statele Unite si in lume.
                STATELE UNITE
 – 9 noiembrie 1965 – cea mai mare pana de curent din istoria Statelor Unite a lasat in intuneric 30 de milioane de persoane din sapte state din nord-estul Americii si o parte din Canada. Incidentul a fost provocat de oprirea unui releu situat in apropiere de frontiera Canadei, ca urmare a unei fluctuatii puternice de tensiune. – – 13 iulie 1977 – intrerupere de curent de mai multe ore in orasul New York si comitatul invecinat Westchester. Politia a fost nevoita sa aresteze 4.000 de persoane din cauza valului de jafuri si revolte.
– 3 iulie 1996 – zece milioane de locuitori din vestul tarii si dintr-o serie de regiuni din Canada si Mexic au ramas fara curent electric ca urmare a unei defectiuni la reteaua electrica dintre statele Wyoming si Idaho.
– 18 ianuarie 2001 – un milion de californieni au ramas fara curent electric in regiunea San Francisco. Statul California are deseori probleme de acest gen, dupa liberalizarea ratata a sectorului energetic.
     CANADA
 – ianuarie 1998 – in estul Canadei, peste trei milioane de oameni au fost nevoiti sa traiasca fara curent electric mai mult de o saptamana, din cauza ploilor foarte reci care au supraincarcat liniile electrice.”

Cauzele exacte ale celei mai mari avarii electrice din istorie

 raman necunoscute

          „In timp ce realimentarea cu electricitate incepuse sa se faca treptat simtita, vineri dimineata, in majoritatea oraselor din nord-estul Statelor Unite si sudul Canadei – afectate, joi dupa-amiaza, de cea mai mare pana de curent din istoria continentului nord-american -, inginerii energeticieni americani si canadieni nu reusisera sa stabileasca cu exactitate cauzele care au provocat acest incident.
           Dupa ce autoritatile de la Washington au exclus categoric teoria unui atac terorist, expertii din domeniul energetic au incercat sa ofere cateva explicatii pentru pana de curent care a afectat aproape 50 de milioane de persoane.

      Phill Harris, presedintele PJM Interconnect, compania care coordoneaza reteaua de aprovizionare cu electricitate din Pennsylvania si din alte noua state americane, a declarat, ieri, ca pana de curent a fost provocata, cel mai probabil, de o defectiune tehnica produsa la o centrala electrica din regiunea Marilor Lacuri, centrala aflata fie in nordul statului New York, fie pe teritoriul canadian (!!! incertitudine).

            Centrala respectiva era conectata la alte instalatii energetice majore, iar caderea de tensiune, printr-un efect de domino, a dus, intr-un interval de numai trei minute, la blocarea a alte 21 de centrale, intre care zece centrale nucleare. Pana de curent s-a extins apoi rapid, afectand liniile de inalta tensiune din estul si centrul Statelor Unite, a mai spus Harris. El a explicat ca sistemele automate care monitorizeaza reteaua de electricitate au functionat normal, intervenind pentru a compensa caderea de tensiune aparuta in nordul Statelor Unite, insa, in cele din urma, incercand sa suplineasca lipsa de electricitate, reteaua a devenit instabila si a determinat inchiderea sau izolarea unor instalatii electrice, in scopul prevenirii unui colaps al intregului sistem energetic american.
       Nu vom sti ce a determinat aceasta pana, decat dupa ce vom verifica toate detaliile existente. Ne va lua insa ceva timp pana sa analizam toate amanuntele si sa gasim cauza initiala„, a avertizat Harris.
     In timp ce oficialitatile americane nu s-au pronuntat asupra cauzelor exacte ale incidentului, canadienii s-au lansat intr-o serie de declaratii contradictorii.
   Joi, la scurt timp dupa producerea incidentului, biroul premierului canadian anunta ca pana de curent a fost declansata de incendiul provocat de un fulger care a lovit o centrala electrica aflata in partea americana a cascadei Niagara. Aceasta informatie avea sa fie insa infirmata rapid de autoritatile locale americane din zona Niagarei. Ceva mai tarziu, ministrul canadian al Apararii, John McCallum, a afirmat ca pana de curent care a paralizat nord-estul continentului american a avut loc din cauza unei probleme survenite la o centrala din Pennsylvania.
      Tot autoritatile de la Ottawa au anuntat ca reteaua canadiana a fost „contaminata” de la cea americana. Un oficial canadian a declarat ca, in momentul producerii penei de curent, Canada importa electricitate din Statele Unite. Vineri dimineata, responsabili canadieni din domeniul energetic afirmau ca, mai intai, vor fi realimentate cu energie localitatile mici, de teama ca nu cumva reconectarea unui oras mare sa nu duca la o noua paralizare a retelei electrice, din cauza cererii mari de curent. In acelasi context, autoritatile canadiene au cerut populatiei sa nu-si puna imediat in functiune aparatele electro-casnice.
   Pana de curent produsa joi dupa-amiaza i-a facut pe specialistii americani din domeniul energetic sa recunoasca un adevar incredibil.
Statele Unite sunt o superputere cu o retea energetica din lumea a treia
a declarat, ieri, Bill Richardson, fost secretar al Departamentului pentru Energie, adaugand ca la originea acestei catastrofe se afla faptul ca
 nimeni nu mai construieste capacitati electrice de transmisie care sa faca fata necesitatilor noastre actuale„.
   La randul sau, consilierul unei organizatii de evaluare a starii retelei electrice din Statele Unite, David Cook, avertizase Congresul american, inca de acum doi ani, ca o pana de curent de mare amploare este inevitabila.
Intrebarea nu este daca se va mai produce o pana majora a retelei de electricitate, ci cand si unde se va intampla acest lucru”, declara Cook
la vremea respectiva, in fata Congresului.
     El a mai precizat ca infrastructura energetica a Statelor Unite imbina in mod periculos metode de control computerizate cu echipamente invechite, datand din 1950.
     Desi organizatia lui Cook apreciase, anul trecut, ca vor fi necesare 56 de miliarde de dolari pentru reabilitarea retelei, oficialitatile de la Washington nu au fost dispuse sa investeasca in acest scop decat 35 de milioane de dolari. Administratia Bush si lideri ai Comisiei pentru energie electrica din cadrul Congresului discuta, de doi ani, despre o noua legislatie care sa contribuie la refacerea sistemului energetic, insa, pana in prezent, nu a fost inaintata Congresului nici o lege in acest sens.
     Si s-a facut putina lumina… Vineri seara, energia electrica nu fusese inca restabilita in tot orasul New York, iar Detroit ar putea ramane fara curent si peste weekend. In New Jersey, in schimb, lumina revenise in majoritatea caselor, ca si in Toronto, Canada. In restul statelor, alimentarea cu energie electrica fusese restabilita partial. Traficul revenise si el la normal, desi metroul newyorkez nu a circulat seara, in timpul orelor de varf. Tronsoane ale sistemului energetic au continuat insa sa aiba probleme si in timpul zilei de vineri. Autoritatile au rugat cetatenii sa nu utilizeze aparate cu consum mare de energie, care pot provoca noi caderi in reteaua inca insuficient stabilizata. „

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Un răspuns to “Pana de curent a paralizat America de Nord mai rau decat un atentat terorist”

  1. Live, efectele defrisarilor neefectuate! « Puterea sub lupă … până la bec! Says:

    […] Pana de curent a paralizat America de Nord mai rau decat un atentat terorist […]

Lasă un comentariu