Istorie: A intrat in vigoare noul regulament de racordare la retelele electrice de interes public Ord ANRE 59/2013 actualizat cu Ord 64/2014


SGC 2010

Vezi pe blog o versiune actualizata la 11.04.2020

Regulamentul de racordare la retelele electrice de interes public Ord ANRE 59/2013 actualizat cu Ord 22/2020

Actualizare 29.9.2014 intre timp regulamentului de racordare i s-au adus modificari: Ord 63 din 2014 actualizare regulament de racordare

Ordinul Anre 63/2014 actualizeaza Ord 59/2013

S-a publicat in Monitorul Oficial HGR 1028/11.12.2013 prin care se abroga HGR 90/2008 prin care a fost aprobat vechiul regulament de racordarea utilizatorilor la retele electrice de interes public.

In aceste conditii, in conformitate cu art 3 al Ordinului 59/02.08.2013 al ANRE, intra in vigoare un nou regulament de racordare a utilizatorilor la retelele electrice de interes public.

Ord 59_2013 Regulament de racordare

Pentru usurinta utilizarii am integrat un cuprins al regulamentului de racordare:

Poz

Titluri

Pag

Cap 1

Dispozitii generale

2

Cap 2

Terminologie si abrevieri

3

Cap 3

Solicitarea racordarii la retelele electrice sau a actualizarii avizului tehnic de racordare ori a certificatului de racordare

3

Cap 4

Etapele procesului de racordare la retelele electrice

8

S1

Etapa preliminara de documentare si informare a utilizatorului

8

S2

Depunerea cererii de racordare sau a cererii de actualizare a avizului tehnic de racordare ori a certificatului de racordare si a documentatiei aferente

9

S3

Stabilirea solutiei de racordare la reteaua electrica

13

S4

Emiterea/ actualizarea avizului tehnic de racordare

18

S5

Incheierea contractului de racordare

23

S6

Contractarea si executarea lucrarilor, receptionarea si punerea in functiune a instalatiilor de racordare

26

S7

Punerea sub tensiune a instalatiei de utilizare pentru perioada de probe

30

S8

Emiterea/ actualizarea certificatului de racordare

31

S9

Punerea sub tensiune finala a instalatiilor de utilizare

38

Cap 5

Dispozitii finale si tranzitorii

39

A1

Termeni si abrevieri folosite in regulamentul privind racordarea utilizatorilor la retelele electrice de interes public

43

A2

Reguli specifice pentru realizarea racordarii locuintelor individuale la reteaua electrică de distributie

49

A3

Reguli specifice pentru realizarea racordarii la reteaua electrică de distributie a ansamblurilor de blocuri de locuinte si/sau de locuinte individuale

53

A4

Reguli specifice pentru realizarea racordarii zonelor industriale, comerciale sau de servicii comune la reteaua electrica de distributie

54

A5

Reguli specifice privind racordarea locurilor de producere la retelele electrice cu tensiunea mai mare sau egala cu 110 kV

55

Noul regulament vine cu relativ multe noutati. Majoritatea acestor noutati sunt punctate in urmatorul fisier:

Nota de prezentare si motivare RR_1

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

251 răspunsuri to “Istorie: A intrat in vigoare noul regulament de racordare la retelele electrice de interes public Ord ANRE 59/2013 actualizat cu Ord 64/2014”

  1. Iacob Mihai Says:

    Inca nu am inteles de ce a trebuit un nou regulament dar poate imi scapa pe moment (probabil noile reglementari).

    Pare mult mai complicat, aproape nu-ti mai vine sa consumi energie.

    Se spunea ca statul comunist era plin de hartii si legi. Acum sincer spun ca este mult mai complicat si sunt mai multe hartii. Fiecare functionar trebuie sa aiba o bascula de hartii pe biroul lui, facute de altul.

    • stoianconstantin Says:

      Aceasta editie are si prevederi interesante pentru clienti care obliga OD la eforturi suplimentare. Eu constat un proces evolutiv de aliniere la prevederile UE.

      Acest regulament este unul din instrumentele ANRE prin cere reglemeteaza activitatea OD.

      Am constatat ca nivelul de cunoastere al mecanismelor de reglementare in SEN este destul de putin cunoscut opiniei publice ceea ce priveaza emitentul reglementarilor de un feedback util. De regula eventualele nemultumiri se consuma in relatia cu cei care aplica reglementarea doar foarte putine opinii ajung sa fie transmise catre reglementator!

      SGC

  2. Iacob Mihai Says:

    Buna ziua,

    Aveti dreptate si din Legea Energie 123/2012 si din ordinul 59/2013 , reiese clar faptul ca reglementarile obliga operatorii de distributie la cheltuieli in anumite conditii.

    De asemenea se clarifica problema locurilor de consum si producere energie electrica si modul de actiune in diferite situatii.

    Totusi chiar din experienta afirm ca este destul de greu sa poti „obliga” un OD sa faca investitii pentru a realiza un racord mai deosebit(putere mare, tensiune inalta, consum mare).

    Pentru asta trebuie sa ai un beneficiar care sa stie relativ bine legislatia in domeniu ca sa inteleaga ce vrei sa faci si tu ca proiectant sau antreprenor sa ai chef sa te bati cu OD_ul.

    Eu (ca antreprenor) sunt pus in situatia de a renunta la discutii cu OD_ul zonal intrucat beneficiarul nu intelege ce vreau desi eu incerc sa-i apar interesele.

    Cu stima , Iacob Mihai.

    • stoianconstantin Says:

      La multi ani dle Mihai Iacob!

      E bine ca OD este „mana stransa”. Aplica reglementarile ANRE cu prudenta. Acesta prudenta asigura sanatatea financiara in folosul milioanelor de clienti existenti atunci cand actioneaza la intefata cu noii solicitanti.

      In momentul in care un utilizator imbraca haina de solicitant ar vrea toate facilitatile imaginabile. Imediat ce trece acesta bariera spre starea de client isi doreste continuitate in alimentarea cu ee si parametrii de calitate cat mai buni, preturi mici si multe alte facilitati.

      Ar fi extraordinar ca OD sa poata face minuni!

      In viata reala fiecare parte trebuie sa isi „joace cartea” cat mai bine in scopul apararii intereselor sale. Asta inseamna cunosterea reglementarilor si inteligenta in aplicarea lor. La nevoie se poate apela la medierea ANRE.

      In viziunea mea medierea ANRE este necesara atat pentru rezolvarea unor spete concrete dar mai ales pentru ca ANRE sa poata capta cat mai multe opinii si sa efectueze cat mai multe studii de caz care sa ii poata sa isi imbunatateasca activitatea de reglementare viitoare.

      Pe de alta parte antreprenorii si oricare alta parte interesata trebuie sa faca distinctie intre rolurile pe care le joaca OD si ANRE. OD aplica reglementari iar ANRE reglementeaza. Prin urmare daca ne indignam doar ca OD aplica reglemetarile nu vom putea progresa. Atunci cand avem o idee clara sustinuta de argumente financiare este util sa ne-o promovam la ANRE. Doar pe acesta cale putem obtine schimbarea cadrului legislativ si implicit schimbarea practicii OD.

      Toate cele bune!
      SGC

  3. nicolescu cristian Says:

    Buna ziua, o intrebare. Eu investitor am un bloc cu 20 apartamente. Doresc alimentare 5kW monof pentru fiecare apartament . Distanta pana la retea este de 50 m. Pana la post este de 250 m. Actualul ordin nu spune nimic despre situatia de mai sus. Extinderea de retea pe persoana fizica nu se mai poate realiza.

  4. B Says:

    Buna seara ma numesc ION VIOREL si am o problema cu o extindere de retea,

    Am construit o casa in comuna Oituz judetul Bacau inca din anul 2006, cu toate autorizatiile necesare.

    Casa este la o distanta de 920 mt de la transformatorul electric si la 220 mt de la ultimul stalp.

    Specific faptul ca aceasta casa nu este pe un varf de deal ci la drumul national Onesti Brasov.

    In urma cu trei ani am facut cerere de racordare si mi-a venit raspunsul afirmativ doar ca trebuie sa suport eu toata cheltuiala cam 25000 ron.

    Problema nu consta doar in faptul ca primaria are obligatia sa-mi asigure utilitatile ci mai cu seama cum suna legea energiei care da dreptul societatii electrice din zona sa devina proprietara pe acel segment de retea dupa cinci ani fara sa-mi platesca investitia chiar daca eu nu am recuperat suma investita nici macar la jumatate.

    Puteti sa-mi spuneti daca este vre-o modificare a legii in acest sens, Va multumesc!

    • stoianconstantin Says:

      Buna seara,

      Da, s-a modificat regulamentul de racordare. Este aprobat prin Ordinul 59/2013 si il puteti gasi pe blog sau pe site http://www.anre.ro De asemenea a aparut Ord 75/2013 ref electrificari / extinderi de retele electrice de distributie. Desi nu a trecut mult de la adoptarea acestor reglementari s-a constatat ca exista niste idei care nu sunt duse pana la capat.

      Una din ele este legata de refinantarea extinderilor retelei electrice de distributie. Daca se face de un dezvoltator aceste poate sa isi recupereze costurile. La fel daca Primaria joaca rolul dezvoltatorului. Cu persoanele fizice lucrurile stau asa cum ati mentionat pote fi refinantate pe o durata de 5 ani proportional cu ponderea din capaxitatea de dsitrivutie a retelei stadale folosita de utilizatorii ulteriori care apar in acest interval de timp.

      Totusi ANRE este oarecum dispusa sa solutioneze favorabil cereri/sesizari concrete. La refinantarea prin OD si/sau la asumarea din start de catre OD a costurilor de extindere ramane problema indeplinirii unor indicatori de eficienta economica VNA pozitiv (valoare neta actualizata) si DRI mai mic de 18 ani (durata de recuperare investitii).

      In cazul Dv c/v investitiei ar putea scadea prin faptul ca ANRE a stabilit ca in situatia extinderilor de retea finantate de utilizatori acestea sa fie dimensionate strict la nevoile utilizatorului urmand ca problema amplificarilor sa il priveasca ulterior pe OD. E o inlesnire facuta primului utilizator si un mod de impartire in viitor a costurilor cu OD daca reteaua stradala va necesita ulterior mariri de capacitate (vezi in acest sens anexa 3 la ord 59/2013 si Ord 75/2013)

      De ex daca ati face extinderea retelei cu stalpi de sustinere + un stalp special (mai gros) la capatul retelei cu conductor torsadat 50 mmp Ol (conductorul de nul, PEN)+ 25 sau 35 mmp (conductorul de faza). Pentru a fi transformata intr-o retea normala ar trebui ca cel putin OD sa reinvesteasca in conductor de sectiune superioara. Daca din ce ati realizat Dv OD nu foloseste decat stalpii practic, conform algoritmului ANRE, n-ar trebui sa vi se restituie nimic.

      Nu stiu daca m-am facut inteles asa ca rezum: sunt cai de reducere a costurilor si relativ slabe sperante de recuperare a unor sume importante din cele pe care eventual le-ati investi DV.

      Desigur ca daca din start vorbim de un grup de clienti atunci in baza ord 75/2013 Primaria poate solicita OD electrificarea si sunt si sanse ca indicatorii de rentabilitate sa fie indepliniti!

      Conform Ord 75/2013 privind electrificarile Primariile daca ar avea bani pot suporta integral costurile indiferent de indeplinirea sau nu a indicatorilor de rentabilitate!

      Sunt interesat de deznodamantul acestui caz! Daca mai postati comentarii pe acest subiect va rog sa utilizati butonul raspunde de langa numele Dv discutia sa ramana grupata si cu inteles pentru alti utilizatori ai blogului!

      Succes!
      SGC

    • Viorel Ion Says:

      Cred ca nu stiu exact cum sa ajung la legea Ordinul ANRE 59/2013.
      Ajutati-ma!

    • stoianconstantin Says:

      Utilizati acest link: Ord 59/2013 – pentru aprobarea Regulamentului privind racordarea utilizatorilor la retelele electrice de interes public
      Veti putea descarca ordinul direct de pe site ANRE sau acest link pentru descarcare de pe blog
      Succes!
      SGC

    • Viorel Ion Says:

      Va multumesc, sper sa reusesc.Un prieten care se ocupa de racordari electrice spunea ca daca suntem mai multe persoane in aceeasi zona care solicitam racordarea Eon-ul este obligat sa faca extindere de retea.I-mi puteti spune cate persoane trebuie sa fie ?’ Va multumesc

    • stoianconstantin Says:

      Raspunsul se afla in legislatia pe care v-am indicat-o. Se calculeaza indicatorii de eficienta DRI si VNA evinent ca daca crete nr de clienti creste energia distribita si sunt sanse ca indicatorii se fie indepliniti, Conteaza si numarul dar conteaza si dispersia clentilor daca acestia sunt grupati de asemenea cresc sansele sa fie indepliniti indicatorii de eficienta. Solicitarile se fac prin Primarie!
      SGC

  5. Viorel Ion Says:

    Va multumesc de raspuns, din cate am inteles am putine sanse de recuperare o mare parte din investitie deoarece vecinii asteapta sa trag eu reteaua iar ei sa se racordeze dupa aia, iar primarul este un mare mincinos si manufrenghist nu vrea sa participe in nici un fel la retea.

    Eu speram ca prin regandirea legii energiei sa se faca dreptate ca cel ce investeste sa-si recupereze o parte majora din suma si abia dupa aia sa intre in posesia societatii de electricitate dar ma rog se vede ca cei care gandesc legile tarii sant interesati doar de beneficiile companiilor mari nu de dreptatea fireasca a lucrurilor.

    Oricum in momentul de fata iau in calcul tot mai mult instalarea de panouri fotovoltaice ca tot cam la aceeasi suma ajung problema adeverata e cu acumulatorii care costa cam cat panourile.

    Mai studiez problema si tinem legatura,

    Va multumesc inca odata

    • Pauly Says:

      Cred ca ar trebui sa minimizati consumul in perioada de noapte si atunci poate scapati cu mai putini acumulatori necesari. O alta varianta ar fi energia eoliana dar e f dependenta de locatie.

  6. dana deaconu Says:

    Exita retea electrica la 200m de locuinta ,pot sa ma racordez la ea?

  7. Laurentiu Valentin Says:

    Buna ziua , cum pot afla daca primaria a depus proiect pt extinderea retelei de iluminat public si cat ar dura ? Exista alte variante de racordare daca casa se afla la 200 m distanta de ultimul stalp ? multumesc

    • stoianconstantin Says:

      1) Trebuie sa intrebati operatorul de distributie.
      2) Faceti cerere de racordare OD va va face o oferta de cofinantare a lucrarilor pe parcurs va veti da seana de toate optiunile pe care le aveti.
      SGC

  8. beyondcolouracademy Says:

    Stimate domn, va rog sa ma lamuriti in urmatoarea problema si va multumesc anticipat din suflet pentru ajutor.

    Dorim sa cumparam un teren insa pe acea strada nu exista curent electric sau case.

    Am inteles ca ultima casa care are curent electric ar fi la cca 150 m de terenul pe care am vrea sa il achizitionam.

    Am incercat sa ne interesam ce ar insemna sa tragem curent electric pana la teren (nu traverseaza vreun alt teren si se poate direct pe straduta). Nu am inteles pana acum daca este posibil sau nu.

    Cineva ne-a spus ca daca este peste 100 de metri nu se poate la cerere si noi sa suportam si numai primaria poate, altcineva ne-a spus ca se poate. La fel, si in privinta preturilor macar orientativ am primit raspunsuri de la 5000 de euro pana la 8000 de euro.

    Vrem sa stim daca sa luam terenul sau nu si nu reusim sa ne dam seama :

    1 se poate trage curent de noi la cerere (ca nu ne bazam pe primarie fiind singura casa in camp

    2. cat costa in cazul in care se poate.

    Va multumesc din suflet.

    • Mircea Calin Says:

      Ordinul ANRE 59 spune clar, distanta de la retea la limita de proprietate sa fie <100m.

      Dumneavoastra spuneti ca o casa la 150 m de locuinta dumneavoastra este alimentata. Atentie alimentarea acelei locuinte este printr-un bransament, deci distanta pana la retea poate sa fie mult mai mare.

      Dumneavoastra va puteti racorda astfel:

      Depuneti o cerere pe PFA , sau faceti un contract de comodat cu o firma si depuneti pe numele ei.

      Trebuie sa stiti si lungimea retelei : cat este de la postul de transformare la capatul actual al retelei, din care ar putea sa va branseze. daca este sub 800 m va poate da o alimentare.

      Pentru un evaluare inmultiti 130 lei X m = calcul fara TVA. mai adaugati 5-10 % si va de un pret estimativ pentru o putere ceruta de 10kVA .

  9. Ioana Sopco Says:

    Buna ziua,

    Am nevoie de un sfat in problema cu care ma confrunt.

    Avem organizare de santier si am depus documentatia la distribuitorul de energie electrica pentru racordare la retea. Am primit avizul tehnic de racordare care presupune extinderea retelei cu 4 stalpi pana la casa noastra.

    Am ales o firma autorizata ANRE, am platit tariful de racordare la distribuitor si acum am aflat ca terenul pe unde era proiectat sa se monteze stalpii (terenul e de-a lungul drumului si e considerat spatiu verde, are interdictie de constructie de casa), nu e al primariei ci este teren privat. Acea bucatica de pamant nu a fost cedata primariei.

    Ce este de facut in continuare? Domnul de la firma de executie aleasa de noi ne-a sugerat sa mergem la distribuitor cu o adeverinta de la primarie care atesta ca acel teren e privat si sa ne propuna o alta solutie de racordare. Pe cealalta parte a drumului terenul este proprietatea primariei si aici sunt montati stalpi de iluminat ( despre care am inteles ca nu sunt conformi, sunt mai subtiri).

    E ok aceasta abordare? Acest lucru presupune modificare avizului tehnic de racordare curent si implicit recalcularea tarifului de racordare?
    Exista o alta metoda mai buna?

    Iar actualul contract de furnizare pe organizarea de santier expira in curand. A mai fost prelungit cu 2 luni, caci noi credeam ca sunt suficiente pentru finalizarea lucrarii. Acum, in lumina noilor evenimente, e nevoie o noua prelungire a contractului. Exista vreo problema/interdictie in a se prelungi din nou contractul? Vreau sa stiu la ce sa ma astept caci noi locuim in casa.

    Va multumesc anticipat pentru sfaturi, pentru lamuriri.

    • stoianconstantin Says:

      Cu o viza de la Primarie pe o cerere de prelungire a duratei contractului de OS cred ca veti reusi sa obtineti acesta prelungire.

      Legat de ocuparea amplasamentului la cererea Dv OD poate revedea solutia atata timp cat exista solutii alternetive. Cand nu mai exista solutii alternative daca nu se pot obtine avize autorizatii pentru ocuparea legala a amplasamentului, in extremis, lucrarea poata sa nu fie posibil sa se execute!

      SGC

  10. Daniel Says:

    Buna ziua,
    Am cumparat de curand un teren cu cu o constructie veche, fostul proprietar a zis ca nu mai locuieste acolo de peste 10 ani (confirmat si de vecini).

    Casa este racordata la reteaua de electricitate,a re contor foarte vechi, care inregistreaza cand are un consumator, instalatia interioara nu mai functioneaza, cu exceptia unei prize si nu locuieste nimeni acolo.

    Intrebare:
    Locul de consum nu figureaza la cei de la Enel(raspund ca trebuie sa mi fac bransament nou),cand eu am curent!!!!de ce nu se merge pe cel existent!!de cand am cumparat nu mi vine nicio factura de la Enel.

    La un moment dat, am sa demolez casa,dar vreau ca acest loc de consum sa fie inregistrat la Enel!!
    Ce ma sfatuiti?
    Multumesc.

    • Mircea Calin Says:

      Buna seara, hai sa nu ne ascundem dupa degete..,,, in aceasta perioada s-a emis vre-o factura, sa platit la Enel ceva deci daca nu, dumneavoastra a-ti consumat frudulos energie electrica. Chiar si 1 kWh.

      Atentie acum foarte multi ani in anumite comune se proceda ca PRIMARIILE sa aiba reteaua, deci aferent si contoarele. Probabil ca acum cativa ani reteaua respectiva a fost preluata de ENEL si s-a dispus resigilarea contoarelor.

      PS vedeti ca mai mult ca sigur pe langa bransament veti plati si Dosarul tehnic de interior…

      Saftul meu: depuneti cerere de racord utilizator nou, Veti avea ca fisa de solutie monatre bransament nou cu PAFS la limita de proprietate pe domeniul public + dosar de interior.

      Multa bafta si atente la firma autorizata ANRE la care veti incredinta lucrarea.

  11. Stefan Says:

    Buna seara,
    Am depus actele ptr bransament final (actual suntem pe OS), iar acum am primit raspuns de la Enel ca trebuie sa solicitam proiect de extindere retaea de la Primarie. Casa noastra este la 80 de metri de stalpul unde avem actualmente BMP ptr OS (acum ne-au spus ca-s peste 100m), avem stalp in fata casei (este al primariei de iluminat stradal) avand in vedere ca suntem in localitate la strada principal. Primaria, probabil, ca nu va dori sa investeasca cu toate ca este de interes public. Cum procedam in aceasta situatie? Multumesc
    Stefan G.

    • stoianconstantin Says:

      Cereti solutie de la ANRE. OD actioneaza corect insa cazul nu este intrutotul acoperit de reglementari sau ar putea fi conexate favorabil Dv 2-3 Ordine ANRE. ANRE poate stimula o solutionare care sa va scada efortul financiar si respectiv sa valorifice instalatiile existente.

      Sunt intereast sa postati aici deznodamantul spetei! Utilizati butonul raspunde de langa numele Dv ori de cate ori veti posta un comentariu pe acesta speta.
      Succes!

      SGC

    • Stefan Says:

      Multumesc de raspuns, am urmarit cu interes si postarile altor persoane si am ajuns la concluzia ca primul pas va fi sa depun documentatie la primarie, iar in situatia unui raspuns negativ, pasul 2 va fi sa depun sesizare la ANRE si sa atasez raspunsul celor doua institutii, ENEL si Primarie. O zi buna!

  12. Popescu Ionut Says:

    Bună ziua ,

    Am nevoie de un sfat in problema cu carel ma framant ieu si inca 30 de famili .care nu avem curent electric.

    Am fost la primarie sa vedem daca pot sa ne ajute dupa ce am citit legea 666/30.x.2013 dar nu am rezolvat nimic distanta pina la transformator este de 300_350 de metri .

    A ramas sa ne ducem cu cereri la primarie ce trebuie sa specificam in acea cerere si daca avem sanse sa suporte *** costurile .A mai fost facut un proiect de primarie pentru extindere a fost aprobat pentru 2500 de metri de cablu dar primarul desi acel proiect era sa treaca pe strada noastra a dirijat acel cablu pe o alta strada care nu este nici o casa.find intrebat a dat din umeri ca si cum nu stie nimic.

    • stoianconstantin Says:

      Buna dimineata!

      Nu stiu ce trateaza legea invocata de Dv daca ea exista!

      Va sugerez sa studiati pe blog sau pe pagina de internet a ANRE (www.anre.ro ) Ordinul 75/2013 privind electrificarile. Daca intradevar sunteti 30 de familii cu casele grupate si sistanta de la capatul retelei stradale pana la DV este undeva intre 300m si 500m aveti sanse serioase pentru rezolvarea problemei cu sprijin important din partea operatorului d edistributie.

      Primaria trebuie sa impreuna cu Dv pasii descrisi de ANRE in Ordinul 73/2014. Cum se numeste Primaria Dv?

      Succes!
      SGC

  13. Popescu Ionut Says:

    Primaria Malul Mare , Craiova

  14. Popescu Ionut Says:

    Legea exista si spune că se consideră eficiente economic lucrările pentru care valorile indicatorilor rezultati din studiul de fezabilitate îndeplinesc conditiile:
    A) VAN≥U,
    B) ≤20 ani,
    În situatia în care lucrarile necesare pentru electrificarea localități/extinderea rețelei electrice de distributie sunt eficiente din punct de vedere economic operatorul de distributie concesionar are obligatia conform prevederilor legale,să asigure finantarea investitiei totale.

  15. Popescu Ionut Says:

    Da aveti dreptate dupa ce v-am scris astazi am fost la primarie cu cereri si acte.

    Am vorbit cu Primarul si cu Proiectantul cel care face proiectele acolo si ne-a zis ca iel trebuie sa propuna in sedinta de consiliu problema dar ca el are deja răspunsul că, consilieri or să se opuna sa trimeata aceste cereri dar eu nu vad ce legatua au cererile depuse de noi cu sedinta de consiliu mie mi se pare normal el sa trimita aceste cereri catre OD si OD sa dea rezolutia .

    Dupa depunerea acestor cereri am intrebat de ce nu ne da nr.de înregistrare si răspunșul a fost că nu se dă nr.de înregistrare.

    Ce ne învatati sa facem in situatia asta si unde am putea merge.
    Vă multumim pentru răspuns.

    • stoianconstantin Says:

      Dl Ionut,

      Va rog sa utilizati nutonul „raspunde” de langa numele Dv ori d ecate ori postati un nou comentariu pe acesta tema, pentru ca discutia sa se mentina grupata altfel ea nu poate fi utila si altor utilizatori ai blogului iar eu ma voi vedea nevoit sa sterg comentariile Dv pentru ca imi ocupa prea mult spatiu daca sunt postate separat!

      V-am intrebat cum se numeste comuna DV!

      Va sugerez sa va organizati sa va alegeti un reprezentant si sa depuneti Dv dosarul direct la oparatorul de distributie. Vedeti ce aspuns primiti. Nu aveti ce pierde!

      Succes!
      SGC

    • Popescu Ionut Says:

      Comuna mea se numeste Malul Mare

    • stoianconstantin Says:

      Ok!
      Multumesc!
      SGC

  16. Valentin Says:

    Buna seara , am o problema . Un teren extravilan sa trecut la unul intravilan , cu posibilitate de constructie . Noua lege permite extindere de retea cca 50 ml fara autorizatie de constructie . bine inteles pe cost propriu si cu toate doc. legale.

    • stoianconstantin Says:

      Va trebuie aviz tehnic de racordare (ATR) si autorizatie de construire. Veti vedea in ATR daca Dv veti fi proprietarul noului circuit sau va fi operatorul de distributie.
      Succes!
      SGC

  17. Valentin Says:

    Multumesc mult , este OK.

  18. Costi Says:

    Buna seara, sa va expun situația in care mă aflu.
    Am un teren, intravilan, cu autorizație de construcție emisa, si mă confrunt cu următoarea problema.
    COSTUL FOARTE RIDICAT PRIVIND RACORDAREA LA ENERGIE ELECTRICA.

    -stâlpul de curent electric este undeva lateral stânga, la doi metri de terenul respectiv. Inițial, mai bine zis in luna noiembrie 2014, am vorbit cu un domn, si pentru bransarea la energie electrica mi-a cerut aprox. 2100 ron (pentru curent de 220 v);
    -astăzi, după emiterea autorizației de construcție, acelaşi domn!!! mi-a cerut 3400 ron.
    Întrebări: Ce s-a întâmplat????s-au scumpit foarte mult ??? Vrea persoana respectiva sa mă păcălească??? eu nu pot sa încerc sa obțin documentația singur??? oare cat scutesc???
    Va rog sa mă lămuriți puțin??? Nu știu ce sa fac si de unde sa încep????

  19. gutium alex Says:

    Buna ziua,
    Vreau sa va supun atentiei urmatoarele probleme:

    1.Este legala solicitarea unui OD ca toata instalatiile de utilizare noi sa aiba AC? Chiar si in varianata aeriana??

    2.In cazul in care un abonat nou are instalatia de utilizare pozata pe stalpii Electrica este legal sa i se ceara chirie pe stalpi?? In acest caz ar trebui sa se ceara chirie si pe stalpii intermediari,nu?

    3.In ce regulament/hotarare/lege este prevazuta obligatia de a obtine AC pentru instalatiile de utilizare?

    In speranta ca imi veti raspunde va multumesc anticipat..

    • stoianconstantin Says:

      1 => Da

      2 => da insa este de evitat ca instalatiile utilizatorilor sa fie pe stalpii operatorilor de distributie

      3 => legea 50/1991

      SGC

  20. Alin Says:

    Buna ziua,

    sunt proprietarul unei case, pe care am cumparat-o anul trecut. Pe strada mai sunt construite inca 7 case. Nu avem retea electrica definitiva. Am functionat pe regim de „pomba de apa”. Pe 30 aprilie imi expira contractul, si am inteles de la enel cu nu se mai poate face astfel de contract, trebuie facuta extindere de retea. Am vb cu primaria si primarul zice sa fac cerere pe numele meu pt extindere, si toti ceilalti sa contribuie. Ce parere aveti? Cum este mai bine sa fac? Stiti cam cat ar costa? este vorba de aprox 200m distanta.

  21. Mircea Calin Says:

    Personal nu cred ceea ce spuneti: Va referiti ca va expira contractul de furnizare. Probabil ca este valabil pe perioada valabilitatii Autorizatiei de constructie – pompa apa .

    Aduceti PVR-ul (procesul verbal de receptie) pentru pompa apa si treceti pe definitv ca loc de consum pompa apa,

    Daca vreti sa stiti cat costa o noua solutie de racordare pentru un nou loc de consum depuneti o cerere si veti afla.

    Personal cred ca daca vreti sa treceti dupa pompa apa pe locuinta veti primi ca solutie tehnica in ATR utilizarea bransamentului existent, cu conditia sa cereti aceasi putere. sfatul meu este sa nu va mai luati dupa ce spune unul sau altul ( autorizat sau nu) ci sa depuneti cerere la distribuitor pentru a afla o solutie reala , tehnica si financiara.

    Puteti sa spuneti in ce localitate este casa

    • stoianconstantin Says:

      Buna ziua,

      De acord cu majoritatea ideilor enuntate de dl Calin. Suplimentar va sugerez sa cititi pe blog sau pe site ANRE materialele legate de extinderi retele de distributie/ electrificari si comentariile asociate lor.

      Mai discutam, de preferat la articole legate mai direct de subiectul abordat!

      SGC

  22. popa petru Says:

    Va rog sa ma ajutati cu un sfat.
    a fost o proprietate mare.s-a construit o casa si proprietarul a instalat un contoar electric.

    proprietatea a fost fragmentata si s-au mai construit doua case cu proprietari diferiti. si primul proprietar a vandut casa .deci din proprietatea mare au rezultat trei case cu trei proprietari diferiti.

    acum vine problema: contoarul initial instalat figureaza acum in dreptul celei de a treia case si nu in dreptul proprietatii celui care il utilizeaza.mai exact in dreptul caii mele de acces pe proprietate.cine muta contorul dat fiind ca nu eu sunt utilizatorul lui si cine trebuia sa semnaleze modificarile din teren?

    • stoianconstantin Says:

      Conform legii ee pe scurt cine cere muatrea unei instalatii electrice trabuie sa isi asume costurile. Contactati OD din zona pentru detalii.

      SGC

    • popa petru Says:

      Dar si conform legii proprietatii eu am dreptul la acces pe proprietate…deci cine are prioritate.legea ee sau legea proprietatii?

      va multumesc.

    • stoianconstantin Says:

      Da, oricand exista optiunea unui litigiu in instanta!

      Care o fi „legea proprietatii” care sa da dea dreptate pe dinamica evolutiei divizarilor si achizitiilor pe care ni le-ati descris?

      Succes!
      SGC

    • popa petru Says:

      Eu doar am cumparat o proprietate.

      iar acel contoar nu cred ca mai are aviz de racordare valabil dat fiind faptul ca nu se mai afla la limita proprietatii proprietarului si dupa cum este stipulat in contract: avizul de racordare isi pierde valabilitatea in cazul modificarii locului de consum sau ale utilizatorului: tehnice, administrative si de patrimoniu. nu mi-o luati in nume de rau ,nu doresc sa fiu impertinent.

      va multumesc.

    • Mircea Calin Says:

      Si sa nu uitam bineinteles de Ordinul nr. 74/2014 pentru aprobarea conţinutului-cadru al avizelor tehnice de racordare

    • stoianconstantin Says:

      Dl Popa,

      Constat ca in fapt sunteti foarte bine informat si aveti o idee clara despre ce este si ce nu este corect/legal. In aceste conditii nu va ramane decat sa puneti in aplicare aceste cunostinte.

      Va doresc succes si daca timpul va permite va rog sa ne informati si pe noi despre rezultatele obtinute!

      Va multumesc!
      SGC

    • Mircea Calin Says:

      Buna ziua, va rog sa cititi Ord. ANRE nr.11/2015. Aici veti gasi cand isi pierde valabilitatea un ATR. Referitor la problema dumneavostra. Aveti un BMP in dreptul properietatii dumneavostra, pe domeniul public, atunci daca solicitati eliberarea amplasamntului v-a trebuii sa platiti.

  23. Marius Says:

    Buna Ziua,

    Va rog un sfat,
    Am construit un imobil in intravilanul municipiului Targu Mures.
    De la limita proprietatii pana la reteaua de distributie electrica sunt aproximativ 200m.
    In urma depunerii solicitarii de racordare la Electrica Transilvania Sud, mi-a fost comunicat ca trebuie respectata metodologia descrisa in ordinul 75/2013 si autoritatea publica – primaria Tg. Mures – trebuie sa trimita conform metodologiei mai multe documente catre electrica.
    Am solicitat catre primaria Tg. Mures transmiterea documentelor, insa pozitia lor este ca nu este datoria lor de a transmitere a documentelor si acest lucru intra in atributiile mele.
    Mentionez ca documentele prezentate in ordinul 75/2013 art.7 contin informatii care sunt detinute doar de Primaria Targu Mures.
    Deasemenea cei de la primarie afirma ca rolul meu este de dezvoltator nu utilizator conform ordinului ANRE 59/2013 si este de datoria mea sa transmit catre Electrica documentele din ordinul 75/2013 art.7 .
    Mai mult, dansii afirma ca vor contesta in instanta acest ordin 75/2013 pentru a se eschiva de atributiile care le revin conform ordinului.
    In acest moment nici autoritatea publica nici compania de elctricitate nu mai intreprind nicio activitate in vederea conectarii imobilului la reteaua de energie electrica.

    Puteti sa ma sfatuiti legal ce pot intreprinde in vederea racordarii imobilului la retea?

  24. sandulenuta Says:

    Buna ziua,
    Va rog un sfat daca se poate am cumparat un teren unde acum construiesc o casa.

    Am o problema foarte mare nu pot sa ma racordez la reteaua electrica pentru ca pe deasupra la teren trec niste cabluri de medie si imi cer sa fac un studiu de risc cei de la Electrica.

    Eu ma intreb cum au putut sa dea niste avize daca stiau de aceasta problema si acum nu stiu ce pot sa fac ma puteti ajuta cu un sfat .

    Va multumesc foarte mult.

    • stoianconstantin Says:

      Studiu de risc poate fi solutia salvatoare! El este prevazut de legislatie tocmai ca o supapa care poate clarifica conditii de coexistenta la limita cu un minim de adaptari si/sau chiar fara alte lucrari.

      Din punctul meu de vedere daca OD v-a sugerat sa faceti acest studiu de risc este o dovada ca doreste sa va ajute!

      Succes!
      SGC

  25. timea Says:

    Buna!

    Va rog mult sa ma ajutati cu o problema!

    Am construit o casa acum 3 ani, electrica ne-a obligat sa facem extindere de reta altfel nu primeam aviz. Astfel am platit 14.000 de lei la o firma care a tras cablu prin pamant, a perforat sub un drum de 15 m latime si a amplasat o cutie(nu stiu cum i se spune), care mi s-a zis ca la aceea cutie se vor racorda viitorii mei vecini. Am mai platit 6000 de lei la electrica.

    Acum am un vecin(pana acum am fost singuri in zona), s-a legat de retea (de cutia platita de noi), cand noi nu am fost acasa si fara sa ne intrebe. Problema e: electrica nu trebuia sa ne intrebe, de ce vecinul nu ne-a intrebat, ca suntem de acord cu ce vor sa faca? NU trebuia sa ne despagubeasaca acest vecin pt investitie? A tras curentul la el prin limita proprietatii noastre, a stricat drumul de acces, nimic nu a facut la loc!!!

    Va rog sa ma ajutati ce trebuie sa fac? Sa-l dau in judecata pe vecin?Pe electrica? De ce m-a obligat sa fac extindere, de ce eu nu mai recuperez nimic din bani????

    MUltumesc mult daca va faceti timp sa-mi raspundeti!!!

    • stoianconstantin Says:

      Daca au trecut doar 3 ani de la punerea in functiune a extinderii de retea stradala OD este obligat de reglementarile ANRE sa incaseze de la urmatorii utilizatori o suma pentru refinantarea Dv care aveti calitatea de „prim investitor”.

      Totusi ANRE a mai pus niste conditii suplimentare legate de capacitatea de distributie a cablului. Daca de ex prin ATR DV beneficiati de intrega capacitate de distributie, de calcul, a cablului, atunci s-ar putea ca sa nu mai primiti nimic. Cosider util sa va adresati OD cu o cerere de refinantare urmare a racordarii vecinului DV si veti afla explicatia sau dupa caz veti primi o parte din bani inapoi.

      Astept sa ne informati ce ati reusit sa faceti!
      Succes!

    • timea Says:

      Multumesc de raspun si vreau sa va rog sa-mi explicati un pic!
      Tin sa va anunt ca vecinul meu care s-a legat de firida mea, este angajat la elctrica si cica a cerut monofazic, de aceea i-au calculat doar 600 de lei. (cum pot verifica). Toata lucrarea si l-a facut cand eu am fost in concediu, fara acordul meu si fara sa vad ce face, ce cabluri pune in pamant si fara sa refaca macar drumul de acces care era pietruit si tasat!
      Deci trebuie sa ma duc la electrica si sa le cer sa-mi refinanteze ei investitia?bine am inteles?si daca ma refuza?

    • stoianconstantin Says:

      Nu conteaza unde lucreaza vecinul Dv si nici faptul ca ar avea bransament monofazat.
      OD trebuie sa onoreze favorabil cererea DV. De unde face rost de bani e alta problema. Va pregaresc psihologic cu infornatia ca suma pe care urmeaza sa o primiti nu va fi foarte mare!
      Succes!
      SGC

    • timea Says:

      Buna din nou! A fost sotul in audienta la seful electrica din orasul nostru. A spus ca firida e alor de cand am semnat avizul, si nu are rost sa ne judecam cu ei ca avem numai de pierdut! E adevarat ce zice de firida?multumesc muuult pt amabilitate!

    • stoianconstantin Says:

      Depuneti solicitare scrisa. Chiar daca lucrarile finantate pe „tarif de racordare” sunt in patrimoniul OD, primul investitor are dreptul sa fie refinantat dupa un algoritm ANRE in primii 5 ani de la PIF.
      Personalul OD nu ar trebui sa isi permita sa profereze amenintari chiar si voalate!
      SGC

  26. iulian Says:

    am si eu o nelamurire. din cate am inteles extinderea de retea de curent electric revine furnizorului sau adm locale. eu am un teren la cca 200m de ultimul stalp. o casa construita dar abia acum am luat autorizatia de constructie. as vrea sa stiu daca am inteles bine legea. EI sunt obligati intr un fel sau altul sa extinda reteaua?

    • iulian Says:

      am uitat sa mentionez ca zona este in dezvoltare dar nu mai am nici o casa in jur. toti care au vrut sa cumpere sa construiasca au fugit de lipsa retelei de electricitate. in 2012 cand am vrut sa extind mi s a cerut de catre un domn 10.000 pt extindere si bransare. drumul este al primariei.

    • iulian Says:

      va multumesc foarte mult pentru eventualele raspunsuri.

    • stoianconstantin Says:

      Va rog sa cititi aricolele:
      Electrificarea localitatilor, extinderea retelelor electrice de distributie pentru alimentarea noilor clienti
      Metodologia de finantare a electrificarilor localitatilor: document de discutie ANRE actualizat 22.09.2014

      si mai vorbim!
      SGC

    • iulian Says:

      ok. cred ca nu am inteles corect dar o sa incerc.

      eu in 2010 cand am construit casa (teren cumparat extra si facut intravilan de mine) primarul a spus ca zona respectiva face parte din puz/plan II (ceva de genul) pt a fi trecuta in intravilan. daca acest lucru s a intamplat atunci investitia revine primariei/OD.

      asta in urma unui studiu de fezabilitate. metodologia de calcul nu am inteles ori nu am vazut unde este explicata. de ex: cat de „in curs de dezvoltare ” este zona sau consumul mediu pe cap de locuitor sau valoarea de piata a proprietatilor etc.

      eu din cate am inteles as avea o sansa.

      problema este ca eu sunt plecat din tara din 2012 si stau foarte prost cu timpul liber iar tot acest proces dureza foarte mult.

      as putea sa imputernicesc pe cineva sa se ocupe de caz?

      cred ca pasii mei ar fii urmatorii:

      ma duc la OD si fac o cerere pt extindere retea. daca raspunsul e negativ ma duc la primarie. daca primaria spune ca nu are fonduri (sau nu inteplinesc conditiile????) investitia imi revine mie???

    • stoianconstantin Says:

      Ati inteles esentialul si pasii de urmat!

      Orientativ OD cofinanteaza cca 1500-2000 lei/gospodarie. Costul unei retele stradale aeriene este de cca 120000 lei/km
      Succes!
      SGC

    • iulian Says:

      va multumesc mult pt raspuns. pe 20.09 o sa vin in tara sa vedem ce pot sa rezolv in cca 2 sapt. o sa va tin ” la curent ”

      probabil o sa optez pana la urma pt un sistem solar-eolian daca ma duce costul investitiei la fel.

  27. Virgil Says:

    @Mircea Calin

    Buna ziua, in primul rand am mare nevoie de ajutorul dvs si va multumesc anticipat pt acesta.

    Va rog sa detaliati avantajul aplicarii cererii de racordare ca pfa/firma, eventual o trimitere/link catre legea/regulamentul de care ma pot „agata” in vederea rezolvarii problemei.

    Am esuat aplicand ca pers. fizica din cauza ordinului ANRE 59 – casa se afla la distanta> 100m de transformator. Mentionez ca in casa chiar va fi mutat sediul firmei la care sunt actionar, deci nu ar fi o problema sa ma racordez ca atare.

    Multumesc inca o data si astept cu interes raspunsul dvs!

    • stoianconstantin Says:

      Ordinul ANRE 75/2013 trateaza electrificari / extinderi de retele de distributie pentru alimentarea cu energie electrica a locuintelor. Este un ritual de cofinatare cu/fara pariciparea Autoritatii Publice Locale (rolul APL poate fi jucat de persoanele fizce interesate). Singura problema importanta este durata ceva mai mare OD fiind obligat sa treaca prin mai multe proceduri de achizitie si contractare: doua faze de proiectare si respectiv faza de executie. Uneori acesta durata poate depasi 365 de zile!

      Daca aplicati ca societate comerciala va incadrati la prevederile Ordinului 59/2013 si puteti primi direct aviz tehnic de racordare prin care sa finantati singur extinderea retelei stradale. In acest caz nu mai vorbim de cofinantare din partea OD in schimb pe durata a 5 ani aveti dreptul sa fiti refinantat cu o cota parte din cheltuieli pana la acoperirea integrala a capacitatii de distributie a retelei stradale extinsa pe cheltuiala Dvs Daca se mai racordeaza si alte persoane fizice/societati comerciale per ansamblu s-ar putea sa va recuperati ceva mai multi bani decat in varianta Ordinului 75/2013.

      Ordinul 75/2013 este insa foarte bun pentru utilizatori daca vorbim de locuinte grupate care se pot alimenta cu volum redus de retea. Partea OD poate acoperii chiar integral costurile lucrarilor de extindere/electrificare caz in care parca merita sa ateptati ceva!

      Reglementarile ANRE (Ordinul 59/2013) va dau dreptul sa negociati c/v proiectarii si/sau a executiei si sa indicati OD cu cine sa contracteze aceste servicii astfel incat puteti avea satisfactica ca veti controla toate costurile pe acre urmeaza sa la platiti.

      Daca pe acest subiect mai aveti neclaritati va rog sa utilizati butonul „raspunde” de langa numele Dv ori de cate ori veti posta o noua replica. Comentariile se vor pastra grupate, coerente, cu sanse de a fi utile si altor oameni interesati de acesta problema.

    • Virgil Says:

      Multumesc pt raspunsul prompt! Nu sunt 100% „luminat” de aceea voi reveni curand cu intrebari.

    • stoianconstantin Says:

      Va astept!
      SGC

    • Virgil Says:

      Buna seara din nou, cred ca cel mai bine ar fi sa va prezint situatia de la zero, drept urmare am facut si o schita, pe care o gasiti dand click aici: https://www.dropbox.com/s/n1g6bg45ho00xwf/Screenshot%202015-12-16%2017.03.03.png?dl=0 – scuze pentru lipsa talentului la desen, dar sper sa fie macar o copie fidela a „geografiei” locului.

      Pe scurt detin casa nr 1 si impreuna cu vecinii de la casele 2 si 3 incercam sa ne racordam la retea de ani buni, dar fara succes pana acum. La strada principala (aprox 200m de casa 1), paralela cu strada este linia de medie tensiune, iar la 125m se afla un transformator si linie de joasa tensiune.

      Am inteles ca solutia pentru noi ar fi montarea contoarelor/tablourilor la capatul drumului de servitute/intersectia cu strada principala, iar de aici pana in case va fi bransament subteran si ca e lucrarea fiecaruia, bineinteles tot cu firma autorizata, etc.

      Cei 125m sunt problema, enel refuza bransarea conform ord 59 / 2013. Primaria este dispusa sa cofinanteze diferenta de 25m (ce este peste 100m) , si-a sustinut si cu documente intentia, dar chiar si asa, raspunsul de la Enel este tot NU.
      Din explicatiile dvs anterioare inteleg ca daca depun cererea in calitate de firma as putea primi aviz sa realizez cei 125m de retea?!

      Daca da, care ar fi costurile cu aproximatie?
      Multumesc mult!

    • stoianconstantin Says:

      Am inteles! Va rog sa imi spuneti si localitatea. Vreau sa fac o verificare preliminara.
      SGC

    • Virgil Says:

      Localitatea este Clinceni, jud. Ilfov.

    • stoianconstantin Says:

      N-am prea reusit nimic cu intentia de verificarea in teren asa ca va confirm posibilitatea de a obtine ATR pe persoana juridica cu solutie de realizare retea stradala. O solutie similara ati putea obtine si ca persoana fizica daca solicitati peste 30 kVA de ex 31 kVA. In aceste cazuri solutionarea cererilor se face in baza ordinului ANRE 59/2013

      Poate ne informati si pe noi asupra deznodamantului actiunii!

      Succes!
      SGC

    • Virgil Says:

      Multumesc mult pt raspunsuri, va tin la curent cu siguranta!

  28. Mircea Calin Says:

    buna ziua ,

    domnule Virgil referitor la :Cei 125m sunt problema, enel refuza bransarea conform ord 59 / 2013. Primaria este dispusa sa cofinanteze diferenta de 25m (ce este peste 100m) , si-a sustinut si cu documente intentia, dar chiar si asa, raspunsul de la Enel este tot NU. cum adica sa cofinanteze diferenta de 25m. trebuie aplicata legea adica ordinul 75/2014. adica Primaria trebuie sa depuna cerere pentru extindere retea la Enel , se face proiect, pentru cei 25m, dupa aceia nu vad care este problema.

    • stoianconstantin Says:

      Nu se judeca prin „diferenta”. Se cofinanteaza toata extinderea iar OD suporta doar partea „eficienta” pe care o calculeaza functie de nr de gospodarii alimentate.
      Legea nu spune ca „primii 100 m sunt sarcina OD” ci spune ca daca locuinta de alimentat se afla la mai putin de 100 m racordarea se face printr-un bransament.
      SGC

  29. Mircea Calin Says:

    si o intrebare pentru domnul stoianconstantin:

    Enel acum a dat solutii de racordare pe Drumul de servitute cu acordul proprietarilor. Daca acel lot are 20-30 de proprietatri, dintre care poate sa fie si vre-o banca cum se procedeaza? trebuie sa iau acordul de la toti proprietarii?

    • stoianconstantin Says:

      Da, toti proprietarii si toate bancile implicate in eventuale creditari!

      E de preferat ca dezvoltatorul zonei sau cel putin cel care lotizeaza si vinde terenul sa inscrie servituti pe calea de acces inainte de vanzare. Ideal ar fi sa faca si niste dezmembrari astfel incat doar calea de acces sa fie grevata de servituti. Pana la urma in putine cazuri practice se actioneaza preventiv!

      SGC

  30. tudor marcel Says:

    am cumparat un teren in urma cu 1 an am cerut aviz de racordare am primit solutie ca sa schimb o firida de contorizare si protectie FDCP cu 5 contoare monofazate cu o FDCP cu 8 contoare monofazate, am 2 intrebari:
    1) de ce trebuie sa schimb firida cu una cu 8 contoare cind se poate monta inca un contor in firida si o siguranta. Firida permite, este proiectata pentru 6 locuri dar nu sau facut decuparile numai pentru 5 contoare. S-ar putea monta o viziera pentru contor si una de actionare siguranta
    2) daca tot s-a dat o asfel de solutie de ce nu s-a dat posibilitatea racordarii la o firida aflata la 25 m s-a dat solutiala una aflata la 70m

    • stoianconstantin Says:

      Buna seara,

      Dl Marcel va incurajez sa puneti intrebatile emitemtului ATR. Va confirm ca aveti dreptul la explicatii.

      Pentru a nu improviza eu am nevoie de mai multe informatii. Cu certitudine in orice situatie paleta de solutii tehnice este mai larga!

      Poate reveniti pe blog sa ne comunicati si noua deznodamantul demersului DV!

      Toate cele bune!
      SGC

  31. sile Says:

    Sunt obligat să plătesc interese la o persoană care a tras curent .sau după cât timp nu mai trebuie să plătesc interese.
    Și pentru a trage curent la o casă e obligatoriu ca respectivă casă să aibe uși și geamuri a mea e la roșu.

    • stoianconstantin Says:

      5 ani! Conform unui Ordin 180/2015 s-a extins la 10 ani. Mie inca nu imi este clar cum se aplica ordinul pentru cazurile existente si care nu sunt mai vechi de 5 ani.
      Merge si la rosu insa cu o solutie adecvata eventual la inceput cu alimentare aunui cofret de tip organizare de santier urmand ca dupa realizarea unei instalatii interioare si asigurarea conditiilor de punere a aei sub tensiune s atreceti pe solutia definitiva

  32. marian Says:

    Buna ziua.
    Am un teren cumparat in sat, am acte pe el si am inceput sa imi ridic o casa..am doar autorizarie de constructie..pot sa o conectez la curent electric?? stalpul este undeva la 26 de metri. maxim. cat ma costa?!

  33. marian Says:

    Casa este la rosu ridicata dar nu am proiect asta e problema nu stiu daca pot sa o conectez la curent doar cu autorizatia de constructie si actele pe teren ?

    • stoianconstantin Says:

      Nu va cere nimeni proiectul de constructie al casei!
      D,a veti putea sa o alimentai cu ee
      SGC

  34. Daniel Cioca Says:

    D-le Stoian, Am o casa in constructie in orasul Constanta. Am depus la ENEL cerere de racordare in OS dar mi-au spus ca nu se face asa ceva decat in cazul in care sunt dezvoltator. SI deci am optat [t conectare definitiva in regim de organizare de santier. Intr-un final nu s-a aprobay nici asta pt ca am o distanta mai mare de 100 de m pana la stalp. Mentionez ca am vecini stanga-dreapta fata spate care sunt conectati deja, unii in OS altii definitiv.ENEL invoca faptul ca zona nu e electricificata si sa ma adresez primariei pt aceasta, desi, in ord 59 am inteles ca scrie ca ei trebuie sa sesizete primaria si sa-i coopteze in aceasta investitie…va repet…nu e vorba de o casa in varful dealului ci de un cartier al Constantei, care este este taxat ca zona 0 la impozit.Ce ma sfatuiti sa fac? Am citit mesajele pana acum, am frunzarit si ordinul 59, nu am gasit totusi pasajul unde scrie de distanta respectiva de 100 de metrii.

    • stoianconstantin Says:

      Va sugerez sa ajungeti la conducerea OD cu speta Dvs. Sunt convins ca veti rezolva problema.
      Succes!

    • Daniel Cioca Says:

      Indicati-mi si mie va rog unde anume gasesc pasajul cu 100 de metrii. va multumesc!

    • Mircea Calin Says:

      Buna ziua stimate domn, ar fi bine sa cititi tot ce este scris in aceasta pagina. ordinul 59 se adreseaza pentru consumatori casnici, Puteti sa faceti sa depuneti pe persoana juridica.
      .Cautati in anexa nr 2 la 2.1.

  35. Daniel Cioca Says:

    Am citit, va multumesc frumos! Ideea e ca in raspunsul de la ENEL scrie ca eu trebuie sa merg la primarie sa cer sa faca investitia, pe cand in lege spune cu totul altceva. Am ajuns si mai sus, pana la directorul general in audienta. Ne-au trimis in cartier sa cautam un teren sa-si puna un transformator…pe noi….in sfarsit….ideea e ca ei trebuie sa ia legatura cu primaria. Raspunsul primariei va fi bineinteles negativ, pt ca au mai fost si alti vecini si au facut acelasi lucru. Ce pot face in acest caz…ANRE? Ma poate ajuta cumva

    • stoianconstantin Says:

      Daca obtineti o negatie oficiala de la Primarie si Dvs va puteti uni atunci puteti prelua locul Primariei in cofinantarea extinderii retelei stradale alaturi de OD
      Se aplica Ord 75/2013
      SGC

  36. Daniel Cioca Says:

    Am incercat si asta..ne-am unit si am fost la Dr General in audienta, care ne-a trimis sa cautam teren…pe noi…sa batem pe la porti sa cumparam 30 de m2 sa puna un transformator

    • stoianconstantin Says:

      Din pacate asta este!
      Cu tot respectul acum Dv experimentati consecintele unei dezvoltari haotice a noilor cartiere. Sunt convins ca in sinea DV recunoasteti ca am dreptate. Pe de alta parte OD are activitatea reglementata de ANRE. Cine face altfel decat zice ANRE trebuie sa si finanteze respectivele lucrari. Ori daca ANRE nu recunoaste costurile facute inafara reglementarilor raman doua optiuni: sa plateasa din banii actionarilor ceea ce este deturnare de fonduri sau sa vina cu bani de acasa ceea ce este destul de improbabil!
      Ca sa rezolvati problema exista doar doua optiuni legale:
      1) determinati Primaria sa finanteze alaturi de OD, conform legii, infiintarea retelelor stradale
      2) va uniti si finantati Dv alaturi de OD, solutie permisa de lege, infiintarea retelelor stradale
      Gasirea terenurilor pentru amplasarea postrului de transformare si pentru amplasarea retelei stradale este obiectiv necesara. Nu este neaparat sarcina DV insa OD se misca greoi pt ca trebuie sa respecte o gramada de proceduri ori proprietarii privati adeseori au o abordare mai liberala a negocierilor pe care OD nu isi permite sa o sustina.

  37. Daniel Iordache Says:

    Buna ziua, Va rog sa ma ajutati/indrumati si pe mine intr-o chestiune la care nu ma pricep deloc: cu ceva timp in urma (2007) am demarat constructia unei case intr-o zona nu prea populata si care zona nu beneficia de utilitati iar drumul este si la acest moment unul gen forestier neasfaltat.

    Am obtinut autorizatia de constructie de la primarie cu toate aprobarile de la autoritati si in 2008 am demarat constructia casei iar la finalul anului 2011 am reusit sa intabulez casa.

    Nedumerirea mea vine de la urmatoarea necunoscuta: de ce eu, ca si cetatean al acestei tari platesc un impozit pe teren (aici inteleg) dar si pe constructie atata timp cat nu am reusit sa beneficiez de aceasta constructie datorita faptului ca nu am utilitati si drumul este plin de gropi.

    In 2015 primaria a demarat proiectul de electrificare a zonei si am ajuns la marea ineptie – trece curentul pe la poarta, dar nu ma pot racorda la acesta deoarece nu ma incadrez in conditiile tehnice:
    – ca si PF (persoana fizica) sunt la mai mult de 100m fata de transformator
    – ca si PJ (persoana juridica) sunt la mai mult de 500m fata de transformator
    sau mai am varianta sa-mi achizitionez eu un transformator (suma comunicata de electria este de 45000 eur).

    Am fost in audienta si la primarie , iar ei mi-au spus ca nu sunt responsabili si sa ma adresez celor de la Electrica si am ajuns sa „fac naveta” intre cele 2 institutii. Am solicitat primariei un raspuns scris, dar nu au specificat in ce an voi primi raspunsul!

    In plus, ca si munca la romani, primaria demareaza lucrarile de asfaltare a drumului si ulterior cei care nu au o solutie pt curentul electric, vor trebui sa sape laterala drumului pentru a avea curent.

    Va rog sa-mi spuneti daca este posibila o actiune in instanta impotriva primariei pentru a-mi fi suspendat impozitul pe cladire pana la racordarea la utilitati si mai ales pana la repararea drumului.

    Ceea ce m-a deranjat foarte tare a fost faptul la o audienta la primarie mi s-a comunicat ca pe valea respectiva vor fi racordate numai persoanele juridice deoarece acestea platesc!!! . . . si trebuie sa va spun ca acestea beneficiaza de electricitate pe langa alte persoane fizice. Va rog sa-mi spuneti daca juridic este posibil sa fac ceva. Zona despre care vorbim este zona Plaiul Foii, Zarnesti, jud. Brasov.

    Am fost si la Electrica Brasov, dar ei arunca „pisica” in curtea primariei deoarece acestia au elaborat proiectul. Acestia mi-au comunicat ca ei nu au fost de acord cu amplasarea transformatoarelor deoarece acestea nu acopera toata zona, dar ele au fost amplasate „strategic” ca sa ajute pe unii si altii!

    Multumesc anicipat pentru raspuns.
    Daniel Iordache

    • stoianconstantin Says:

      Buna ziua Dl Daniel,

      Partea cu indignarea imi place cel mai mult la mesajele similare cu al Dvs!

      Ati construit sau nu casa in deplina cunostinta de cauza? Ati reusit pana acum sa definiti ipotezele prea optimiste pe care le-ati facut?

      Trecand peste aceste intrebari retorice trebuie sa recunosc ca desi lung in mesajul Dvs nu am gasit prea multe informatii utile care sa imi perimta sa va dau un sfat.

      Deocamdata v-as indruma sa cititi pe blog sau pe site ANRE Ordinul 75/2013 referitor la metodoligia de finantare a lucrarilor de extinderi-electrificari. De asemenea ar trebui s acititi si Ordinul 59/2013 privind racordarea la retelele publice. Poate aici, fiind mai stufos, incepeti cu anexele!

      Dupa ce studiati reglementarile recomandate putem relua discutia ca sa clarificam contextul din pdv al retelelor electrice de distributie. din zona DVS. Amplasament. proprietate, distante fata de proprietatea Dvs etc.

      Va rog sa utilizati butonul „raspunde” de langa numele Dvs ori de cate ori veti posta un mou comentariu pe acesta tema. Discutia se va mentine grupata.

      Succes!
      SGC

    • Daniel Iordache Says:

      Buna ziua,

      Multumesc pentru indrumari!
      Dpdv al informatiilor, casa este la drumul principal (cel pe marginea caruia este ingropat cablul de inalta tensiune), dar tehnic am o distanta de 850m fata de transformatorul montat de electrica sau primarie. Proprietatea este construita pe persoana fizica!
      Daca mai aveti nevoie si de alte informatii va rog sa-mi comunicati.
      Multumesc pentru timpul acordat.

      Dan

    • stoianconstantin Says:

      Reluam discutia dupa ce reusiti sa cititi reglementarile ANRE
      SGC

    • Roger Says:

      Hello,

      Me and my wife (my wife is Romanian) also just build a house in Plaiul Foii, more than 100 metres from a transformator. Did you find a solution now for your problem?

      Greetings,
      Roger

  38. Costel Grosu Says:

    Sunt in situatia descrisa de d-voastra de 5 ani de cand am avut intentia sa ma mut. O strada de 300 m, unde am platit autorizatia de construire in 2004, nu este nici acum electrificata desi cablul de 0,4 kV este in capatul acesteia.

    In 2011 am sesizat si ANRE pt investitiile facute in zona, pe strazi fara nici o locuinta si pentru studiul de solutie de 4000 lei care mi-a fost solicitat Dar singura masura care s-a luat a fost sa scoata contoarele vecinilor in capatul strazii si sa li se spuna vecinilor ca i-am parat ca fura curent (vecini care aveau contracte definitive) si sa mi puna pe toti in cap. Sef zonal era Stroe D-tru proprietar Firma „Cabro-grup”, care desi era in conflict clar de interese a ramas pe pozitie pana anul acesta cand s-a contrat cu cineva mai puternic si a fost dat afara de la Electrica Distributie Alba, punct Sebes, dar se pare ca a plecat cu salarii compensatorii.

    Asta e Romania in care dorim sa traim si pe care nu o putem curata de gunoaie doar o mana de oameni.

    Aceasta faimoasa firma, cu 2-3 angajati, are contracte incheiate cu primariile din zona de sute de mii de lei.

    • stoianconstantin Says:

      Care este situatia acum in privinta alimentarii cu energie electrica? Toate casele au contoarele la capatul strazii unde exista retea stradala sau inca exista si case neelectrificate pe Aleea Dvs?

      Care este regimul jurific al caii de acces catre casa Dvs?

      SGC

    • Daniel Iordache Says:

      Buna ziua,

      Toti cei care au fost racordati la reteaua electrica au contoarele la transformator, dar trebuie sa va spun ca numai 1/3 din care doresc curent electric au fost racordati si in special PJ care au cerut 30kw din transformator. Si astfel in acel transformator nu mai este loc!
      Casa este la drumul principal si cablul de inalta tensiune urmareste drumul principal si deci ingropat pe langa poarta. drumul principal este domeniu public (cred ca al primariei deoarece din data de 15 aprilie se vor apuca de marea asfaltare).
      Am si o harta dupa google maps, dar va rog sa-mi spuneti cum o pot atasa.
      Multumesc.

      Dan

    • stoianconstantin Says:

      Dl Daniel,
      Capacitatea de distributie a postului d etransformare problema OD. OD raspunde de eventuala amplificare a postului de transformare daca acesta a ajuns in proprietatea OD sau cel putin daca a fost preluat in comodat de OD.

      V-as spune ca pana la aparitia Ord 75/2013 inca se aflau pe circuit lucrari de electrificare finantate de primarie. Unele au ajuns sa fie prins ein bugete poate putin inainte sau chiar imediat dupa intrarea in vigoare a Ord 75/2013. Nu toate aceste investitii au ajuns la OD. O parte din ele sunt inca in gestiunea Primariilor iar racordarea la retelele stradale si la posturile d etransformare in unele cazuri nu este controlata de OD.

      Din punctul meu de vedere in astfel de cazuri este o problema de timp pana cand APL se va lamuri ca trebuie s aincheie cu POD cel putin un contract de comodat cu titlu gratuit astfel incat OD s apreia responsabilitatea administrarii, intretinerii si racordarii noilor utilizatori. Poate fi un astfel de caz si la Dv.

      Oricum pe legislatia din Romaia aveti dreptul cel putin la explicatii. Daca va adresati in scris OD cu cerere de racordare acesta are obligatia legala sa va comunice in scris cum puteti sa va racordati la retelele de distributie publica.

      SGC

    • Costel Grosu Says:

      Este o strada (Zambilelor) prinsa in planul de urbanism al Sebesului din 2004 pt care primaria nu a facut nimic.
      De cand am facut eu reclamatie, toti vecinii au contorul la coltul strazii.

    • stoianconstantin Says:

      Strada este domeniu public sau privat?
      SGC

    • costel Says:

      Este domeniu public si se mai ramifica vreo 2-3 strazi din ea, pe care s-au construit deja locuinte.(tot domeniu public)

    • stoianconstantin Says:

      In aceste conditii nu inteleg motivatia solutiei de racordare prin gruparea contoarelor la capatul strazii. Presupun ca o explicatie rationala exista!
      SGC

    • CG Says:

      Singura explicatie rationala a celor de la Electrica este cea pe care am aratat-o mai sus, cand au ales sa mute toate contoarele decat sa-mi aprobe racordarea definitiva la ee ca si vecinilor. Vecini care atunci aveau contracte definitive si probabil mai au si acum.
      Oricum legea e destul de ambigua si in loc sa extinda retele pe strazile publice cu locuinte noi ei monteaza retele unde nu exista locuinte si modernizeaza alte retele care mai pot functiona timp indelungat fara sa le ceara nimeni socoteala de ceea ce fac.

    • stoianconstantin Says:

      E posibil sa aveti dreptate. Ezit sa ma pronunt pt ca nu cunosc detaliile problemei. Daca improvizez nu ajut pe nimeni!
      SGC

    • Vasile Says:

      Domule Inginer Stoian am o intrebare!

      vreau sa imi trag lumina la casa si ma costa 8000 de lei pentru ca trebuie sa platesc unui domn care acum 3 ani a tras lumina pe strada secundara e corect ?

    • stoianconstantin Says:

      Da, doar daca suma este calculata de OD. Dvs trebuie sa interactionati numai cu OD.

      In speta sunt aplicabile prevederile ordinelor ANRE 59/2013 si 180/2015

      In conformitate cu Ord 180/2015. La randul Dvs veti avea statutul de „prim investitor” in raport cu evenualii viitori investitori.

      OD va avea o problema in calcului compensatiei pentru ca Ordinul 180/2015 a schimbat regulile si din ce stiu eu (poate nu stiu suficient, poate nu stiu bine)

      Ord 180/2015 nu trateaza foarte clar cazul Dvs cand investitia initiala s-a facut chiar inainte de aparitia Ord 59/2013! Una peste alta este treba OD sa actioneze corect in litera si spiritul reglementarilor!

      Succes,
      SGC

  39. Daniel Iordache Says:

    Buna ziua,
    Am parcurs aceste reglememtari si incerc sa gasesc o cale cat mai „usoara” pt racordarea la curent.

    Eu am inteles urmatoarele: in cazul in care electrica nu are fonduri pt racordare/extindere retea, autoritatile locale ar trebui sa suporte aceste costuri.

    Avand in vedere ca traim in tara „lui Papura voda” sunt nevoit sa merg pe caile legale si de aceea va rog sa-mi spuneti care ar fi pasii legali.

    Am citit printe raspunsurile la intrabari si cea mai buna sansa ar fi sa ne unim intr-un grup de cetateni ca sa putem obtine drepurile care sunt prevazute in constitutie – egalitate intre cetateni -.

    Si mai am o nelamurire: am reușit sa pun mana pe proiect, nu inteleg eu foarte multe dar in fata terenului meu este o firida ( in proiect) care nu este si in realitate. Ce pot sa fac in acest caz deoarece m-am saturat sa ma plimb cu ” sarut mana” pe la toti incompetenții si pilosii din primarie si electrica; m-am saturat sa fiu plimbat de la electrica la primarie si invers deoarece nu intra in atributiile nimanui.

    Exista o cale de rezolvare?

    Multumesc pt raspuns.
    Daniel Iordache

    • stoianconstantin Says:

      Dl Daniel,

      OD este obligat de ANRE sa isi rezerve fonduri de investitii pentru cofinantarea extinderii retelelor stradale in limita unor indicatori de eficienta economica precizati in Ordinul 75/2013.

      Exista prevazuta in Ord 75/2013 situatia in care Primaria poate sa decida ca nu asteapta o eventuala esalonare a investitiilor in extinderea retelelor pe care OD ar fi obligat sa o faca in situatia unui numar mare de cereri simultane cu care s-ar putea confrunta.

      Primaria poate lua decizia se finantare integrala a lucrarilor de electrificari. Sunt rare astfel de cazuri.

      Pe de alta in baza Ord 75/2013 in materie de electrificari Primariile sunt partea care trebuie sa aiba initiativa extinderii retelelor stradale. Exista suficient de multe situatii in care lucrarea de electrificare indeplineste indicatorii de eficienta economica caz in care OD are obligatia sa finanteze respectiva lucrare integral din fonduri proprii.

      Care este concret situatia Dv. Exista incheiat contractul de cofinantare intre Primarie si OD?

      Care este faza de proiectare a documentatiei pe care o invocati?

      N-am inteles este sau nu realizata reteaua stradala (Dv vorbiti de o firida care este prevazuta in proiect si nu este montata in realitate?)?

      In conformitate cu Ordinul 59/2013 Dv trebuie sa depuneti o cerete de racordare scrisa la OD. Ati facut acest demners? Ati primit raspuns?

      In final, da, va confirm ca ANRE, desi nu a mentionat acest lucru in Ordinul 75/2013, accepta cu titlul de exceptie de la regula ca persoanele interesate sa se asocieze si sa „joace” rolul rezervat APL (Autoritatii Publice Locale) si sa cofinanteze extinderea retelei stradale.

      Cred ca referirea la Constitutie nu este foarte relevanta pentru cazul Dv! In acest caz fiind vorba de prioritatile APL care probabil ca dispune de fonduri limitate cu care trebuie sa acopere nevoi mult mai mari! Presupun ca va este destul de greu sa fiti obiectiv!.

      Presupunand ca Primaria nu are banii necesari prinsi in buget pentru cofinantarea extinderii retelei stradale si ca Dv nu aveti cu cine sa va asociati si nici posibilitatea sa finantati alaturi de OD extinderea retelei stradale atunci singura optinune pe care o aveti este sa insistati la Primatie respectiv pe langa membrii Consilului Local sa fie inclusa in buget si investitia care va intereseaza pe Dv. Sunt permise orice forme legale de lobby. Daca resusiti sa capacitati sprijinul unui numar cat mai mare de consateni este cu atat mai bine el se poate manifesta in scris si/sau orice alta forma de manifestare publica.

      Cu insistenta si tact sunt convins ca problema se va rezolva!

      Succes!
      SGC

    • Daniel Iordache Says:

      Buna ziua
      In situatia mea proiectul a fost finantat de catre primarie dar nu a fost efectuat in totalitate (ma refer la faptul ca in proiect apar firidele, dar in practica au tras doar linia de inalta au montat transformatoarele in locuri care ajuta doar pe unii si au legat pe cei care sunt aproape de tramsformator – conf conditiilor tehnice ale electrica. In realitate au mai conectat pe unii „mai speciali” gen procurori care nu se incadreaza in conditiile tehnice (ca si pf au distanta mai mare de 100m – oare pt acestia nu se aplica principiul profitabilitatii!).
      Am depus cerere la electrica si mi-au raspuns ca nu sunt indeplinite conditiile. Si verbal mi-au spus ca-mi pot achizitiona un transformator cu 45000eur asa cum a mai facut unul dintre proprietari din zona.
      Saptamana ce urmeaza ma voi duce din nou la electrica cu copie a proiectului pentru a primi un raspuns referitor la acesta (realitatea din teren si cea din proiect). Am sa le solicit in scris raspunsul ca sa ma pot duce si la primarie.
      Oricum, mulțumesc pentru timpul acordat si sunt constient ca vine o perioada lunga in ceea ce priveste acest topic. Tipic pentru noi.
      Multumesc.

      Dan

  40. Daniel Iordache Says:

    „Ca sa rezolvati problema exista doar doua optiuni legale:
    1) determinati Primaria sa finanteze alaturi de OD, conform legii, infiintarea retelelor stradale”
    Va rog sa-mi spuneti, daca stiti cum as putea determina primaria sa finanteze reteaua stradala conform legii.
    Sa stiti ca ma gandesc de ceva timp sa actionez primaria in instanta, dar nu ma ajuta nimeni cu legile (chiar si avocatii de pe aici se feresc de un asemenea proces).
    Daca exista vre-o cale, va rog sa ma ajutati.
    Multumesc.

    Dan

    • stoianconstantin Says:

      In instanta puteti actiona in instanta Primaria insa nu vad posibilitatea de a castiga.

      Consiliul Local decide asupra modului in care imparte bugetul Primariei. Presupun ca alesii locali sunt cumva legati de comunitate si constientizeaza necesitatile comunitatii carora apoi le stabilesc o ordine de prioritate. Incercati sa comunicati cu acesti oameni sa ii convingeti ca si problema Dvs este una importanta careia merita sa ii acorde atentie pentru solutionare

      Inafara de Dvs mai sunt alti oameni interesati de infiintarea unei retele stradale de care sa beneficiati in comun? Daca sunteti mai multi atunci vocea Dvs va fi mai puternica. Mergeti in audienta in grup. Nu stiu ce sa va sfatuiesc.

      Va contactez pe email pentru harta respectiva poate voi intelege mai bine situatia Dv

      SGC

    • stoianconstantin Says:

      Da, am vazut harta si raspunsul OD.
      Raspunsul OD este corect.
      La OD va puteti reintoarce daca veti avea de la Pimarie o negare a posibilitatilor de cofinantare. In cazul limita in care veti fi singur OD trebuie s ava dea o solutie de extindere retea stradala dimensionata strict la puterea solicitata de Dvs. La acesta suma se va calcula si rentabilitatea ceruta de Ord 75/2013 suma cu care OD va cofinata va fi de cca 1200 lei (in ipoteza ca sunteti singur). OD poate lua decizia sa suporte o eventuala supradimensionare a retelei stradale daca va dori sa ii asigure din start o capacitate de distributie ceva mai mare. V-a trebui sa finantati Dvs infiintare aretelei stradale.

      Daca veniti un grup va va fi fiecaruia ceva mai usor de suportat costurile.

      O alta varianta ar fi sa cerereti o putere mai mare de ex 31 kW in acest caz veti suporta tot Dv reteaua stradala insa va cresc sansele ca in timp sa va recuperati o parte importanta din bani aplicandu-se ord 180/2015

      Succes!
      SGC

  41. Stelica Says:

    in anul 2013 am extins o retea electrica trif 380v cu subtraversare DN72 10 stilpi si iluminat public .

    Reteaua deserveste un nr de 15 parcele din care s au consruit 7case. Drumul care deserveste acestea pe care sunt stilpi l-am donat la primarie devenind public terenurile sunt in familie si prieteni .

    Electrica ma obliga sa primesc compensatii banesti de la viitorii abonati care vor fi bransati conf. pompoasei formule de calcul a ord 180/2015 ANRE

    Am cerut la electrica sa dau o declaratie pe propie raspundere ca nu am pretentii la compensare baneasca si sa fie cu titlu gratuit pentru toti viitorii abonati mi sa raspuns ca nu se poate si ca singura solutie este sa merg la notar cu fiecare si sa declar ca am primit banii suma calculata de ei conf ord 180 /2015 ANRE ceea ce nu mi se pare corect

    Ce pot sa fac sa scap de aceasta problema dupa ce am alergat 1,5 ani si am cheltuit sa fac un lucru util

    • stoianconstantin Says:

      10 ani prevede ord 180/2015 sa tot primiti compensatii.
      Din punct de vedere strict personal cosider ca o declaratie notariala a Dvs prin care exonerati OD de la calculul compensatiilor pentru respectiva retea stradala ar trebui sa opresca sirul despagubirilor.
      Ord 180/2015 este inca foarte nou si coroborat cu faptul ca DVS sunteti un prim investitor usor atipic apar reactii de acest tip de la OD. Atentie n-am spus ca solutia OD n-ar fi corecta!
      SGC

    • calin mihai Says:

      Buna ziua si pe mine ma intereseaza acest raspuns. Puteti sa faceti o adresa catre ANRE in care sa ii cereti un punct de vedere?

    • Stelica Says:

      Am depus o petitie la ANRE insotita de documentatie in care am cerut renuntarea la dreptul de compensatie si am primit raspunsul

      „Pentru renuntarea la dreptul dvs.de a primi compensatie trebuie sa va adresati SC FDEE ELECTRICA DISTRIBUTIE MUNTENIA NORD SA care are atributii legate de activitatea respectiva,insa acest lucru presupune respectarea celorlalte prevederi are reglementarilor mentionate,referitor la acest subiect.”

      Cum o interpretati?

    • stoianconstantin Says:

      Am repozitionat eu noul Dv comentariu!

      La un subiect de dezbatere deja deschis este necesar sa utilizam butonul raspunde de langa numele initiatorilui (pseudonimul Dv in cazul de fata) ori d ecate ori postam un nou comentariu legat de subiect. Discutia se pastreaza coerenta si poate utila si altor oameni!

      Pe de alta parte am sute de comentarii la care raspund. Ca sa pot intretine un fir cat de cat logic al discutiei am nevoie ca discutiile sa fie grupate. Altfel sunt obligat sa sterg respectivele comentarii pt ca nu sunt utile nimanui!

      Revenind la subiectul discutiei ce sa zic! Reprezentantul ANRE care a semnat raspunsul pe care l-ati primit putea face mult mai mult!

      In conditiile date ori gasiti niste sefi mai receptivi la OD fie va duceti „crucea” pana la capat facand ce zice OD, ca trebuie sa faceti, ca sa poata elibera avizele de racordare pt noii utilizatori.

      Uneori (, de mai multe ori pe zi (!),) suntem speciali si ne manifestam ca atare indiferent de cat de ridicole sunt situatiile pe care le cream! S-a dovedit de multe ori ca este mai simplu sa faci de zice „sistemul” pt rezolvarea unei probleme decat sa incerci sa il schimbi!

      Succes!
      SGC

    • Stelica Says:

      am rezolvat cu o declaratie notariala pe propie rasp ca renunt la compensare multumesc.

    • stoianconstantin Says:

      Felicitari pentru reusita si consecventa cu care ati actionat!
      SGC

  42. Dorel Says:

    Buna seara, din ceea ce am citit mai sus precum si in ordinele ANRE fac un mic rezumat, va rog sa ma corectati/ajutati.

    In situatie unei persoane fizice pentru care proprietatea se afla la o distanta > 100m, aceasta trebuie sa se adreseze primariei pentru extindere (mai nou 180/2015 ar putea el sa o faca..).
    Totusi daca ma prezint ca si persoana juridica pot obtine racordarea fara probleme pentru o distanta >100m. As dori sa va intreb, până la ce distanta fata de rețea se poate da unei persoane juridice racordare din punct de vedere al distantei ? Aceasta distanta pentru persoanele juridice este limitata doar tehnic, in sensul ca se poate da racordare la o distanta oricât de mare (100-500m) singurele conditii fiind cele ca OD sa poata realiza o retea astfel incât tehnic sa fie ok nivelul de tensiune, pierderi, etc. Sunt constient ca probabil la 500m tehnic nu este ok, dar ma intereseaza daca limitarea pentru persoanele juridice este data doar de restrictii tehnice (nu legislative, economice, etc).

    O zi buna !

    • stoianconstantin Says:

      Ati inteles corect!
      Limitarile sunt doar de natura tehnica. Dar solutiile sunt intr-o gama destul de larga sa ca daca exista posibilitati financiare sunt sanse mari sa se poata rezolva favorabil toate solicitarile.
      Succes!
      SGC

  43. Dorel Says:

    Va multumesc, pentru raspunsul prompt anterior.

    As mai avea o intrebare catre dumneavoastra, de curând a intrat in vigoare ord.180/2015, OD spune ca ei au „dreptul” sa actioneze 3 luni pe vechea legislatie 28/2003 până isi pun la punct noua procedura. Exista vreun document care sa dea acest drept OD ?

  44. catalin Says:

    Am un teren la 24m de ultimul stalp ca mar costa racordarea la curent

  45. Dorel Says:

    Ma scuzati de deranj, dar ma lovesc de o alta problema.

    Voi rezuma problema mea la un exemplu mai simplu: Instalatia pe care o realizeaza utilizatorul 1 (U1) o linie electrica subterana lunga de 50m a costat 12 LEI [din acesti 12 lei, 10 lei este valoarea efectiva a liniei (contructii + manopera) si 2 lei este Taxa pe Valoare Adaugata).

    Peste o perioada de timp (sa presupundem 2 ani de zile) apare un utilizator 2 (U2) pentru care cea mai buna solutie tehnico-economica este sa utilizeze toata aceasta portine de retea realizata de U1. Prin urmare U2 va trebui sa plateasca catre U1 o compensatie baneasca astfel incât cei 2 utilizatori sa participe in mod egal la plata acestei lucrari.

    Intrebarea mea este următoarea: U1 a platit 12 lei (cu tot cu TVA) catre operatorul de distributie sa faca lucrarea. Atunci cand se va calcula compensatia ce trebuie sa o primeasca de la U2 el va primi o compensatie de 10/2=5lei sau o compensatia de 12/2=6lei astfel incât si utilizatorul U2 sa contribuie la plata TVA-ului.

  46. Les Adrian Emanuel Says:

    Buna seara,am construit o casa in Maramures (Bozanta mica) nu locuiesc deocamdata,la anul ma gandesc sa locuiesc,acum 5 ani cant am terminat constructia,nu era linia de curent extinsa,trebuia extinsa cu 3 stlpi,langa casa mea se afla si o statie de gaz,care avea nevoie urgenta de curent ,asa ca au construit ei linia (3 stalpi) am facut anul trecut cerere pentru solutia tehnica si am primit-o cu 4600ron se realizeaza ,din cate am inteles eu trebuia sa particip si eu la extindere,asa ca am renuntat si anul acesta am refacut cerere in speranta ca pretul a mai scazut dar e la fel 4600ron este normal sau trebuie sa cer actualizare?sau trebuie sa mai astept 1 an 6 luni si intra in proprietarea EON,? Multumesc anticipatA

    • stoianconstantin Says:

      1) EoN este operator de distributie in Maramures?
      2) Poate ne descrieti solutia din ultimul aviz tehnic de racordare poate reusim sa intelegem mai bine tema.
      SGC

    • Les Adrian Emanuel Says:

      Descriere succinta a solutiei de racordare corelata cu evolutia puterii aprobate,stabilita prin fisa de solutie nr 60301651222 09.02.2016

      a) Punctul de racordare este stabilit la nivelul de tensiune 0.23kV,la LEA JT

      Lucrari pentru realizarea instalatiei de racordare:

      Se va realiza bransamentul electric monofaza racordat LEA JT(stalp SE4) LUCRARE realizata conform de catre SNTGN TRANSGAZ SA MEDIAS conform ATR 60301221471 din 09.11.2012,cu cablu ACYABY 4X16mmp in lungime de L=37m. La coborare pe stalp se va proteja cablul in teava otel zincat in lungime de 2.5m. Cablul se va poza 27 m in profil M si se va eticheta pe stalp cu adresa locul de consum si anul executiei.

      La limita de proprietate ,in domeniul public pe suport metalic zincat se va monta o firida BMP-M-16A echipata cu separator cu sertar si siguranta 63A,intrerupator monofaza Ir=16A,protectie diferentiala Id=0.3A, dpst-mn cu priza de pamant auziliara de 100ohmi,priza de pamant locala de 4 ohmi racordata la borna PEN a BMP-M SI CONTOR ELECTRONIC MONOFAZA cu valoarea cuprinsa in tariful de racordare

      Coloana de legatura intre BMP-M si instalatia de utilizare a consumatorului se va realiza cu 3 conductoare (F,N si PE)

      Lucrarile vor fi executate comform fiselor technologice TN-4-FT-16-001-R1,TN-4-FT-16-003 avizate la SDEE Baia Mare

      Firida BMP-M nou montata se va inscriptiona cu numele si adresa locului de consum

      Valoarea tarifului de racordare, stabilita conform reglementarilor in vigoare la data emiteri prezentului aviz,este 4139,60 lei inclusiv TVA,rezultata din urmatoarele componentedefinite in Ordinul 59/2013:Tariful de proiectare :0,00 lei (faza SF) PLUS 0,00,lei faza PT CS 0,00lei faza DTAC 0,00lei faza DE componenta TR:0,00lei utilaj 3933,36 lei (C M)

    • Les Adrian Emanuel Says:

      Azi 04/05/2016 am primit raspunsa de la Electica, pot sa ma leg la linia existenta fara a plati 2800 ron despagubire in 12/11/2017 expira cei 5 ani, si intra in custodia Electrica, deoarece se merge pe vechea lege, nefiind consumator casnic(SNTGN TRANSGAZ SA MEDIAS)

      Perioada in care se refinanteaza primul investitor se extinde la 10 ani doar daca primul investitor este persoana fizica

      Bafta tuturor!

    • Les Adrian Emanuel Says:

      1)Nu, nu este Eon este Electica am gresit eu
      2) Din pacate nu sunt in Tara ,si nu am solutia cu mine, a incercat s-o caute, soacra mea da nu o gaseste. De Paste vin in Tara si o sa postez si solutia
      Multumesc mult deocamdata

    • stoianconstantin Says:

      In opinia mea tariful de racordare asa cum este el descris in solutie nu contine sume destinate primului investitor.

      Puteti intreba direct OD referitor la acest aspect astfel incat sa fiti 100% sigur ca nu veti avea nicio surpriza!

      SGC

    • Les Adrian Emanuel Says:

      Hristos a Inviat!

      DA, mai este scris jos „Alte conditii”:

      1 TR s-a calculat cu indici specifici

      2 Componenta E a tarifului de racordare se va restitui utilizatorului SNTGN TRANSGAZ SA MEDIAS conform ATR 60301221471 din 09.11.2012

      5.(1) O data cu tariful de racordare,utilizatorul va plati operatorullui de retea ,conform prevederilor Regulamentului ,suma de 2899,66ron inclusiv TVA drept compensatie baneasca pe care acesta o va transmite primului utilizator care au suportat costul instalatiei de racordare realizata initial pentru el insusi si la care urmeaza sa se racordeze utilizatorul

      Aveti un e-mail sa va trimit copie ?

      Multumesc!

    • stoianconstantin Says:

      Adevarat A Inviat!

      Lucrurile sunt acum clare!

      Exista si componenta de refinantare a primului investitor. Aveti in continuare cele doua optiuni identificate de Dvs: platiti componenta „E” sau asteptati sa treaca cei 5 ani in care primul investitor are dreptul sa fie refinantat.

      Toate cele bune!
      SGC

    • Les Adrian Emanuel Says:

      Pot sa fac ceva sa evit plata catre utilizatorului SNTGN TRANSGAZ SA MEDIAS ? Multumesc

  47. Les Adrian Emanuel Says:

    Actuala lege a prelungit de la 5-la 10 ani compensatia pentru primul investitor,deci mai am de asteptat 7 ani

    • stoianconstantin Says:

      Vedeti sa nu fie vb de investitori persoane fizice pt care s-a prelungit la 10 ani!

      M-am uitat eu in ord 180/2016: Perioada de 5 ani de la punerea in functiune conform art 8(1) lit c) „se extinde la 10 ani daca exista solicitari de racordare pentru consumatori de tip casnic”

      In varianta, de interpretare a textului, cea mai nefavorabila DV daca vreti sa evitati refinantarea va trebui sa asteptati 10 ani! Nu stiu de ce dar eu imi imaginam ca doar daca primul investitor este persoana fizica vorbim de extinderea la 10 ani a perioadei de refinantare.

      Mi se pare ciudat ca daca in anul 6 vine sa solicite racordarea un agent economic nu i se mai pretinde participarea la refinantarea primului investitor dar daca vine o persoana fizica este obligata sa participe la refinantare aprimului investitor.

      Pe de alta parte daca in primii 5 ani apare cel putin o persoana fizica in „ecuatia primilor investitori” mi s-ar parea ok extinderea perioadei de refinantare pana la 10 ani insa fara sa facem diferenta intre persoanele fizice si persoanele juridice in privinta obligatiei acestora de a participa la refinantarea primilor investitori.

      Una peste alta regula este destul de complicata si greu de aplicat! Va sfatuiesc sa solicitati clarificari la ANRE si eventual sa ne comunicati si noua raspunsul ANRE.

    • Icsulescu Says:

      Icsulescu

      Buna seara, ma scuzati ca intervin, as vrea doar sa va anunt faptul ca a aparut ord. 10/2016, care modifica ord.180/2015, sunt convins ca acesta va aduce lamuriri suplimentare problemelor dumneavoastra. (Are doar câteva rânduri).

      http://www.anre.ro/ro/energie-electrica/legislatie/norme-tehnice/racordare-la-retele-de-interes-public

      Seara buna!

    • stoianconstantin Says:

      Multumim!

      Intreadevar Ordinul ANRE 10/30.03.2016 aduce corectia/clarificarea necesara pt Ord 180/2015 privind durata de refinantare:

      Art 8 alin (2) In situatia unei instalatii de recordare realizata pentru un prim utilizator de tip client casnic, perioada stabilita la alin (1) lit c se extinde la 10 ani daca exista solicitari de racordare”

      Acum reglementarea are o logica!
      SGC

    • Les Adrian Emanuel Says:

      Din cate inteleg eu, nu trebuie sa astept 10 ani,pentru ca nu este utilizator casnic, deci in 17/11/2017 expira cei 5 ani?

      Lucrarea a fost facita in 17/11/2012, nu inteleg de ce nu se calculeaza (sa scada pretul an de an) pentru a ma putea lega de reteaua lor, am fost azi 03.05.2016 la Electica dar nu lucreaza

      O sa va tin informati

      Multumesc mult tuturor!

  48. Icsulescu Says:

    Buna ziua Domnule,

    In situatia in care Popescu realizeaza o instalatie care costa 5Ron (fara TVA) si plateste 6Ron (inclusiv TVA) sa o realizeze. Vine Georgescu si doreste sa foloseasca toata instalatia acestuia, capacitatea instalatiei permitând acest lucru, instalatia are sub 5ani. Ce suma trebuie sa plateasca Georgescu către Popescu ?

    • stoianconstantin Says:

      Buna seara,
      Dle, am setat regulile blogului ca sa stiu cu cine vorbesc. Dv vreti ceva de la mine in schimb nu gasiti de cuvinta sa respectati regulile casei!
      Vi se pare corect?

  49. Daniel Sofia Says:

    Buna seara am câteva ore de când citesc acest blog si as vrea mai multe lămuriri.

    Eu am o casa in localitatea Chicerea Jud Iasi si am facut cerere de bransare la eon dar casa fiind situată la o distanță de 170 m de ultimul stâlp ca prin minune trebuie făcută extindere, am facut adresa primăriei pt cofinantare , bineînțeles ca nu au fonduri deocamdată,

    Am mers la eon sa fac o cerere sa fac extinderea pe bani mei iar nu se poate ca nu le da voie legea anre, am mers prin tot eon-ul si am gasit un director care imi zice ca este schimbata legea începând cu 2016 se poate face extindere pe bani mei doar cu acordul primăriei dar nici asa nu am avut încă un raspuns concret si oficial de la nimeni.

    Este adevarat ca este schimbată legea? Căci eu am citit pe anre dar nu am gasit nimic.

    Am inteles ca daca iau o firma in comodat se rezolva treaba dar inainte de a mai cheltui alți bani cu contractul asta de comodat si altele cheltuieli ulterioare imi puteti face o estimare minima-maxima a extinderi de retea pt 170 m ?

    Strada este dreapta si nu trebuie făcute traversari .Case mai sunt in jur si cereri dar nici unul nu a avut deocamdată ATR pt a vedea valoarea investitiei.

    Va multumesc anticipat.

    Daniel Sofia

    • stoianconstantin Says:

      Buna seara,

      Daca Primaria va da o negatie OD este obligat sa intre in relatie cu DVS pentru cofinantarea extinderii retelei stradale si sa aplice prevederile Ord 75/2013.

      Ca estinare cei 170 m de retea ar putea sa va coste cca 17000 lei

      Succes!
      SGC

    • Daniel Sofia Says:

      Am sunat la anre Iasi si mi au zis sa fac din nou o cerere la eon acum sau sa merg direct la ei sa fac o sesizare si se rezolva problema. Adică eu intru la legea anre din decembrie 2015 si adică daca se depăseste cei 100 m ma pot conecta la retea întrucât este un „caz special” cum zice legea. Pe romaneste pt cei care au mai mult de 100 m de la ultimul stâlp, nu pierdeți timpul, mergeți direct la primaria de care aparține-ti si luati in scris negația primăriei ca nu vrea din N motive apoi inapoi la eon si cereți cofinantarea extinderi rețelei. Dar inainte de a ajunge la eon trebuie sa faceti o declaratie la notar precum ca sunteți de acord cu cofinantarea extinderi retelei,mie asa mi au cerut in dimineata asta, apoi sa asteptam cat ne cere eon-ul ….. Va țin la „curent” cu pretul pt cei 170m ai mei dar cred ca mai durează alte 2 luni pana ce aflu …. deja am 9 luni de când astept ce mai contează alte 2 :))

    • Icsulescu Says:

      Intr-adevar ord.75/2013 mentioneaza modalitatea de calcul a sumei pe care dumneavoastra trebuie sa o achitati. Va rog consultati si ord.180/2015 (in special ultimele 2 pagini).

      http://www.anre.ro/ro/energie-electrica/legislatie/norme-tehnice/racordare-la-retele-de-interes-public

  50. catalin Says:

    Va salut.

    Detin un teren intravilan pe care intentionez sa construiesc o casa.

    Astazi a venit de la enel pt obtinerea avizului de amplasament. la intrebarea pt o posibila bransare – mi a fost transmisa ca se poate face doar cu acordul primului investitor (cel care a finantat stalpul de la sosea).

    De la acel stalp si pana la teren accesul se face pe un drum detinut de primarie (aprox 50m) si apoi pe drum de servitute alti aprox 35 m. La ce costuri aprox sa ma astept? Primaria ar trebui sa suporte cumva costurile pe drumul detinut de catre aceasta?

    multumesc frumos

    • stoianconstantin Says:

      1 nu este prevazut in legislatie „acordul primului investitor” ci refinantarea primului investitor!

      2 bransamentele sunt in sarcina utilizatorilor (proprietarilor obiectivului care urmeaza sa fie alimentat cu ee)

      3 daca drumul de servitute este proprietatea tertilor si/sau proprietate indiviza la care sunteti si Dv parte va necesita conventie d euz si servitute pt bransament sau pt coloana functie de amplasamentul blocului de msura si protectie.

      4 cel mai bine v-ar fi estimat costurile reprezentantii OD. Eu estimez pur orientativ 5000 lei

      SGC

    • catalin Says:

      Multumesc frumos

  51. Anghel Says:

    Buna ziua! Un numar de 3 locatari doresc bransarea la cele 3 case si prin urmare pe strada respectiva in lungime de 200ml trebuie extinsa reteaua de energie electrica.Intrebarea este daca Primaria poate sa finanteze integral investitia de extindere retea de iluminat public si casnic conform ordinului 75/2013 art.19 si sa o predea gratuit (prin hotarare de consiliu local) distribuitorului de energie in cazul acesta *** sau trebuie sa indeplineasca criteriile de la articolul 15 din acelas ordin?

    • stoianconstantin Says:

      Primaria poate decide aplicarea art 19 cu conditia sa avizeze documentatia la operatorul de distributie.
      SGC

  52. Anghel Says:

    Multumesc pentru raspuns.

  53. ION SANDU Says:

    Buna ziua am o problema si asi vrea sa ma ajutati avem o casa la tara pe un teren care doar suntem pe rol nu propietar , acum 10ani era un familiar in aceiasi situatie numai ca atunci abia incepusem sa construim casa asa ca am racordat curentul electric pe numele familiarului am platit an jur de 2500 de lei deoarece eu la timpul respectiv nu figuram acolo la primarie ,de acum 10 ani doar eu platesc lumina si asi vrea sa stiu cum pot face sa trec contractul pe numele meu . VA ROG DIN SUFLET SA MA AJUTATI

    • stoianconstantin Says:

      Nu stiu ce inseamna „un familiar” presupun ca un membru al familiei! Cu adeverinta de rol de la Primarie si cu cererea de reziliere a contractului de furnizare semnata de actualul titular de contract de furnizare veti putea depune cererea de preluare pe numele DVS a contractului de furnizare energie electrica.

      Succes!
      SGC

  54. Marinescu Says:

    Buna ziua,
    As avea si eu o nelamurire.
    Am obtinut ATR in care se specifica valoarea tarifului de racordare, compusa din TR si Tu si este de aproximativ de 3000 lei.
    As vrea sa stiu daca aceasta suma acopera complet realizarea bransamentului de catre firma autorizata ANRE, Altfel spus, mai am de platit ceva peste acesta suma si firmei care realizeaza bransamentul.Sunt incluse in tariful de racordare si materialele si manopera firmei care realizeaza bransamentul?
    Cum se procedeaza corect?
    Va multumesc!

    • stoianconstantin Says:

      Oferta OD tip: „all inclusive”!
      SGC

    • Marinescu Says:

      Ce reprezinta „OD”, va rog? Sa inteleg ca platesc la E-on tariful de racordare, aleg o firma autorizata ANRE care realizeaza bransamentul si nu mai am alte costuri catre firma respectiva? Sigur?! Va rog sa ma lamuriti! Multumesc!

    • stoianconstantin Says:

      Operator de Distributie. E o prescurtare pe care o folosesc mult pe blog si care se utilizeaza si in reglementarile ANRE.

    • stoianconstantin Says:

      Dl Marinescu eu pot sa va raspund punct cu punct. Insa daca investiti si Dvs ceva timp in cautarea raspunsului veti gasi pe blog aceste probleme tratate in relativ multe studii de caz/raspusuri date altor utilizatori pe blog si veti afla raspunsurile pe care le cautati.
      In acest fel imi pot gestiona si eu mai eficient timpul!
      Daca nu va descurcati mai vb.
      SGC

  55. Ruxandra Stefanescu Says:

    Buna ziua,
    Sunt in situatia ord.75/2013 in care trebuie sa obtin de la primarie o negatie a posibilitatilor de cofinantare extinderii retelei stradale alaturi de OD. Pentru a usura aceasta procedura trebuie sa merg la primarie cu un model de negatie acceptat de OD. Ma puteti ajuta cu un model sau cu un sfat in formularea adresei?
    Multumesc anticipat!

    • stoianconstantin Says:

      E text la liber! „Nu avem fonduri prevazute”
      SGC

    • Sigismund Levente Says:

      Buna Ziua . Nu stiu daca am nimerit bine . Am si eu o problema cu 100 m.Am depus o cerere pt autorizare PUD la renel si mi-a venit raspuns ca nu ma incadrez in 100 m ( sunt exact la 114 m de stalp)
      Am depus o declaratie notariala ca nu am nevoie de curent ( grup generator sau cum se zice ) si ma duc pe organizare de santier 2 ani dupa care iarasi mai incerc sa prelungesc 2 ani , dar mi-e frica sa nu se scoate si organizare de santier care momentan este singura portita pt cei ca noi .Intrebare , nu exista toleranta de 10% ? fiind totusi la 114 m nu la 150 m sau 200m de cel mai apropiat stalp.Si cum se poate racorda in timp? Am auzit si varianta cu Pf ul .
      Vecinul de langa mine este racordat e la 60 m de stalp , ma gandeam sa mai cerem un contor in plus ( separare de curent sau cum se zice ) si de acolo sa trag eu curentul in pamant .
      Sau sa inchiriez concesionez pe 99 ani teren de la vecin sa scad distanta pana la stalp..
      De ce nu se putea face un calcul de cost pt acei 14 m in plus care este peste 100M ?

      Multumesc de raspuns.

    • stoianconstantin Says:

      Buna ziua,
      Dl Sigismund „cei 100 m” sunt stabiliti de ANRE. Motivatia este legata de conditii de electrosecuritate si de calitate a energiei respectiv de asigurare solutii de dezvoltarea retelelor stradale in scopul satisfacerii necesitatilor utilizatorilor actuali si viitori. Se poate discuta pe marginea acestui subiect fara insa sa si reusim sa rezolvam ceva!
      Puteti juca rolul primariei in extinderea retelei stradale in acest sens vezi Ord ANRE 59/2013, 75/2013 si 180/2015. Majoritatea elementelor de cost sunt negociabile atat la emiterea ATR cat si la executie.
      Aveti 10 ani dreptul sa primiti compensatii de la cei care utilizeaza reteaua creata de DVS.
      Alta varianta cava mai operativa v-o da tot Ord 59/2013 este sa solicitati peste 30 kW
      Este foarte important ca pentru reteaua stradala sa poata sa fie amplasata pe domeniul public sau s ase inscrie in cartea funciara a caii de acces drepturile de amplasare uz si servitute
      In ce judet este „RENEL-ul” Dvs?
      Mai vb!
      SGC

    • Ruxandra Stefanescu Says:

      Buna ziua,
      Am obtinut raspunsul scris al primariei (negatia). Ce pasi trebuie urmati acum pentru obtinerea ATR ului? Mentionez ca in prima faza cerere a fost respinsa (178 m) iar acum intentionez sa-mi asum costul de dezvoltare retea.
      R.

    • stoianconstantin Says:

      Reveniti cu cererea la OD atasand negatia de la Primarie si mentionati ca doriti sa va asumati ca persoana fizica, cofinantarea alaturi de OD a extinderii retelei stradale. Pasii urmatorii va vor fi indicati de OD.
      Puteti citi si Ord 75/2013 respectiv 180/2015 (la Ord 180 textul care va intereseaza este spre sfarsitul documentului!)
      SGC

    • Ruxandra Stefanescu Says:

      Multumesc frumos!

  56. antonio1 Says:

    Buna ziua, doresc si eu o lamurire din punct de vedere legal cu privire la extinderea de retea electrica.

    Daca o mana de oameni s-au hotarat pana la urma sa faca o extindere de retea electrica cu cablu subteran, stalpi si transformator pe o lungine de 800m, si dupa finalizarea proiectului **** a preluat lucrarea ca beneficiar pe motiv de siguranta nationala, si tot **** stabileste o formula de calcul de compensatie inexplicabil de paguboasa, intrebarea este: cum e posibil ca **** sa „fure” bucata de retea facuta de persoane fizice, ca ulterior ca si compensatie sa stabileasca la numai 2 luni 50 de euro compensatie in timp ce contributia de fiecare persoana a fost de 2300 euro.

    Ori sunt scapari in lege, ori legea e buna dar nu ne-am descurcat noi din punct de vedere a legii si cineva profita din toata aceasta lipsa de cunoastere a legii.

    Va multumesc mult pentru raspuns clar si la obiect,

    • stoianconstantin Says:

      Buna seara,

      Cu tot respectul fata de Dv nu sunt de acord cu modul Dv de exprimare. Aici este un loc unde puteti accesa informatii si nu in care sa va exprimati frustrarile si indignarile.

      Pe blog sunt mai multe articole legate de subiectul racordarii la reteaua publica de distributie a energiei electrice inclusiv articolul la care ati postat mesajul Dvs. In aceste articole gasiti trimiteri la legislatia care reglementeaza domeniul precum si studii de caz unele destul de asemanatoare cu problema ridicata de Dvs. :

      Avizul tehnic de racordare la retelele electrice de distribute a energiei electrice

      – Avizul tehnic de racordare la retelele electrice de distributie (RED)

      Electrificarea localitatilor, extinderea retelelor electrice de distributie pentru alimentarea noilor clienti

      Studiind materialele mentionate veti putea sa va documentati suficient de bine pe acest subiect.

      Toate cele bune!
      SGC

    • antonio1 Says:

      imi cer scuze si imi pare rau ca exprimarea mea legata de o problema la nivel national a sunat a frustrare si indignare.

      Ma deranjeaza doar faptul ca oamenii sunt neindreptatiti cu legea in mana, din cate inteleg eu, si institutia ca „fura” sa zic asa, caci dobandeste un bun construit de persoane fizice fara despagubire, mai face si nedreptatea ca orice nou venit in retea sa despagubeasca (compenseze) jignitor pe cei ce au platit bani grei contribuind la extinderea retelei nationale.

      Ma intreb, cu legea in mana ce judecator ar da castig de cauza, dreptate, acestor proceduri, si daca Uniunea Europeana are cunoastere despre aceste metode.

      Trebuie facut public la jurnalisti, in instante peste tot.

      Credeti-ma nu tine de nici o frustrare acest caz, ci de faptul ca in zilele noastre se admite asa ceva si nimeni nu face nimic.

      Multumesc pentru raspunsul elaborat, posibil sa-mi fie de ajutor.

      cu stima,

    • stoianconstantin Says:

      Dl Antonio,

      Din nou va confirm ca va inteleg nemultumirea insa trebuie sa facem efortul sa constatam care este legislatia domeniului si evident sa ne asiguram ca in fiecare caz s-a aplicat corect.

      Reglementarile legate de finantarea extinderii retelelor electrice au tot evoluat. Acum pentru extinderile de retea conf Ordinelor ANRE 59/2013 si 75/2013 se vorbeste despre cofinantare la care OD este obligat sa participe cu o suma care asigura realizarea unor indicatori de eficiente economica. Diferenta pana la costul total al lucrarilor se finanteaza de APL (Autoritatea Publica Locala).

      Trebuie subliniat ca Ordinele ANRE au fost gandite strict pentru relatia dintre APL si OD. S-a plecat de la premisa ca pentru APL extinderea reteleor stradale este o prioritate. Mai mult decat atat Legea 50/1991 si regulamentul de urbanism interzice emiterea de Autorizatii de Construire pt zone „neviabilizate” adica fara utilitati: apa, canal, energie electrica. Viata insa „bate reglementarile”!

      Practica (generata de lipsa fondurilor la APL) a deschis si o a treia cale in care partenerul OD in cofinantarea extinderii poate fi, in baza unei negatii de la APL, o persoana sau un grup de persoane fizice. Prin Ord 180/2015 (Anexa 5) s-a stabilit algoritmul de refinantare a „primilor investitori”.

      Prin impingerea la limita a reglementarilor am putea avea situatia in care toate sumele necesare extinderilor sa fie suportate de OD. Ar inflori excentritatile s-ar solicita vehement alimentarea constructiilor izolate chiar daca pe respectivele locuri de consum nimeni nu va garanta consumarea unei cantitati minime de energie electrica din care investitorul sa isi poata recupera investitia in reteaua electrica.

      Includerea ipotetica a unui cost in tariful de distributie care sa asigure sursele de finantare de catre OD a extinderilor ar arunca povara finantarii pe umerii celorlalti consumatori care ar trebui sa suporte acest cost suplimentar. Cu certitudine nici acesta idee nu va fi acceptata.

      Intre cazul Dvs cand probabil ca ati suportat integral reteua stradala in regim de „tarif de racordare” si situatia descrisa mai sus in care ar exista inclusa in tariful de distributie o cota destinata extinderii retelor stradle reglementarele actuale consider ca sunt mult mai realiste si mai echilibrate.

      Pe de alta parte trebuie stiut ca OD, pentru retelele realizate din sumele incasate de le utilizatori (tarif de racordare, cofinantari) si sau de la APL (cofinantari), nu calculeaza amortismente care evident ca nu se vor regasi in tariful de distributie ceea ce este OK nefiind efortul financiar al OD.

      Ar fi foarte multe lucruri de spus insa pentru chestiuni practice cunosterea reglementarilor valabile la momentul respectiv si convingerea ca sunt aplicate corect reprezinta demersuri care ne permit sa rezolvam concret fiecare caz de asigurare a retelelor necesare pentru alimentarea cu energie electrica.

      Toate reglementarile ANRE sunt postate ca documente de discutie pe site ANRE cateva luni de zile inainte de a fi adoptate. In mod real se si fac multe propuneri de imbunatatire.

      Toate cele bune!
      SGC

  57. leo Says:

    Buna seara,

    intentionez sa achizitionz un teren unde sa construiesc o casa insa nu exista energie electrica. pentru demararea constructiei (credit pentru constructii) am nevoie de cel putin aceasta utilitate Ultimul stalp al unui vecin este la cca 200m care pretinde recuperarea a 50% din investitia personala (250 mil).

    In apropiere sunt cateva terenuri achizitionate in vederea unor constructii (nici ele nu au energie electrica).

    Terenurile sunt intravilan si apartin unei comune.

    Va rog sa-mi spuneti ce optiune am in aceasta situatie?

    Multumesc.

    • stoianconstantin Says:

      Contactati operatorul de distributie din zona Dvs. este singurul in masura s ava dea un prim raspuns documentat inclusiv legat de pretentiile vecinului!
      SGC

  58. deliuta Says:

    Buna .
    Am si eu o intrebare: suma refinantarii primului investitor o stabileste OD sau investitorul si unde se plateste.
    Va intreb deoarece primul investitor mi-a cerut o suma destul de mare ca sa ma racordez si eu fata de investitia facuta de el.

  59. deliuta Says:

    Au trecut 4 ani de cand persoana respectiva a tras curent in acea zona.
    Daca mai astept 1 an pot sa ma racordez fara sa platesc acea suma de refinantare primului investitor?
    Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.

    • stoianconstantin Says:

      S-a extins durata de refinantare la 10 ani!

      Sumele pt refinantare le stabileste OD in baza unei metodologii ANRE

      SGC

  60. Deliuta Says:

    Multumesc frumos.

    Problema e ca eu am cost la OD si ei m-au trimis la primul investitor sa ma inteleg cu el si sa fac un act la notariat cum ca ma lasa sa ma bransez si dupa aia sa revin la ei la ****. Asa trebuie sa fac cum au zis cei de la OD?

    Din raspunsul dumneavoastra reiese ca eu nici nu trebuie sa vorbesc cu primul investitor totul facandu-se prin OD.

    Asa este sau gresesc eu?

    Va multumesc

  61. Deliuta Says:

    Am uitat sa va spun ca in momentul cand au tras curent in zona au fost 4 persoane care au pus banii pentru lucrare fiecare avand contorul lui.
    Ma gandesc ca actele le-au facut pe unul singur. Acum eu fiind al 5 lea puteti sa imi spuneti cam cum ar trebui sa se stabileasca suma de refinantare impartinduse la doi sau la cinci cati o sa fim daca o sa ma leg si eu.
    Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.

    • stoianconstantin Says:

      Eu stiu ca problema trebuie sa o rezolva operatorul de distributie. OD are obligatia sa calculeze c/v refinantarii si sa o comunice primului investitor. Nu este corect sa va trimita pe Dvs la primul investitor! Algoritmul ii prevede pe toti cei racordati. Cheltuielile se impart intre toti beneficiarii!

      Pt coerenta comentariilor va rog sa utilizati butonul raspunde de langa numele Dvs ori de cate ori postati un mesaj pe acest subiect. daca se interfereaza si alte comentarii voi fi nevoit sa sterg toate mesajele Dvs!

      SGC

    • antonio1 Says:

      va pot ajuta eu cu un raspuns clar si la obiect fiind patit!

      Deci OD va calcula foarte mult in favoarea noului venit, adica o compensatie infima jignitoare pentru investitorii initiali, si nu va instiinta in scris pe nici un investitor.

      Doar daca investitorul initial va face o adresa cerere explicatii legata de compensatie se va trezi cu banii in cont fara nici o explicatie.

      Deci faceti cerere la OD de ATR unde vi se va specifica si suma de compensatie, care credeti-ma va fi mica indiferent daca sunteti in anul 1 sau anul 10 dupa noua metodologie, apoi ar fi bine sa va intelegeti omeneste cu oamenii care s-au imprumutat la banci ca sa faca reteaua ce o aveti in fata casei dumneavoastra, pentru ca OD sigur nu a platit un leu pentru extensie.

  62. Popescu Says:

    Buna ziua,

    Citesc de catava zile diverse forumuri in cautarea unei solutii cat mai bune pentru situatia in care ma aflu. Scriu aici pentru ca am observat ca aveti un raspuns rapid, foarte competent si binevoitor pentru toti cei care v-au cerut sprijinul.

    Nu am intreprins pana acum nicio actiune la nicio institutie -vreau doar sa va cer sfatul referitor la modul in care ar trebui sa procedez.
    Situatia terenului pe care il detin este identificata in schita atasata (scuzati-mi lipsa de talent )

    Detin in proprietate terenul L3+L4+L5 (fundatura) si cota parte din drumul proprietate indiviza. Acum proprietatea personala nu este divizata – este o singura parcela de teren, insa in viitor vreau sa parcelez loturile ca in schita si sa scot la vanzare terenurile L3 si L4.

    Vreau sa incep constructia la o casa proprie pe L5, in pozitia specificata in schita, iar L3 si L4 sa le scot ulterior la vanzare.

    Am figurat in schita un stalp care cred ca e de MT (suport pentru niste cabluri groase, torsadate), care a fost plantat pe terenul proprietate personala, fara stirea si fara aprobarea mea.

    Tinand cont de distanta fata de drumul public si de faptul ca as vrea sa las si loturilor L3 si L4 posibilitate de bransare, cum ma sfatuiti sa procedez??
    Mentionez ca nu sunt dezvoltator imobiliar. Sunt persoana fizica si vreau sa construiesc o locuinta si sa vand terenul pe care nu-l pot pastra.

    Multumesc anticipat pentru ajutor!

    • stoianconstantin Says:

      Buna seara,

      Pana la urma detineti in proprietate L1 si L2 (sau cel putin L1) daca spuneti ca OD ar fi plantat un stalp pe proprietatea privata fara acordul DV?

      Care este numele localitatii in care aveti terenul?

      Eu va recomand sa contactati OD si sa solicitati aviz tehnic de racordare. In prealabil sa va sigurati ca pentru amplasarea pe drumul de acces aflat in proprietate indiviza puteti obtine acordurile coproprietarilor cu inscriere la cartea funciara si sa mentionati acest lucru in cerere.

      Putem discuta solutia OD daca va rezulta ca exista si alte variante eventual mai avantajoase pt Dvs.

      Cu informatiile pe care le avem pana in acest moment nu putem face decat speculatii asupra solutiilor posibile! Eu am convingerea ca in fapt oriunde in Tara aveti proprietatea OD va va trata corect.

      Va rog sa ne informati si pe noi asupra demersurilor si a rezultatelor obtinute! In acest scop, pentru pastrarea discutiei grupate, va rog sa utilizati butonul „raspunde” de langa numele Dvs ori de cate ori veti posta un nou comentariu pe acest subiect.

      Succes!
      SGC

    • Popescu Says:

      L1 si L2 sunt alte terenuri private, fara constructii si bransament electric. L3, L4 si L5 sunt terenurile mele, situate in Paulesti, Prahova.
      Stiu ca trebuie sa solicit solutia la OD, insa daca imi puteti da un sfat
      referitor la cerere.
      Vreau sa bransez casa ce se va amplasa pe L5 (ca in schita), situata la cca 140 m de la stalpul situat pe drumul public. Limita mea de proprietate este insa L3, situata la 85 m de stalpul din drum.
      L3 si L4 se vor vinde ulterior, insa as vrea sa ofer posibilitatea viitorilor cumparatori sa foloseasca investitia facuta de mine.
      Sper ca am fost mai explicit.
      Multumesc!

    • stoianconstantin Says:

      Daca divizarea se va face succesiv L3+L4+L5; L3+L4; respectiv L3 vor avea mereu limita de proprietate la 85m. Ar exista o varianta cu obtinerea succesiva a aprobarii pt 3 bransamente in acest caz este aplicabil Ord 59/2013

      Altfel daca in fapt Dvs extindeti reteaua cu sa zicem 85m s-ar pute apune o firida de terea in capatul acestei extinderi si de acolo OD sa avizeze 3 bransamente.

      Eu cred ca suntem in cazul unei electrificati este aplicabil Ordinele ANRE 75/2013 si 180/2015. Cu negatie de la Primatie puteti deveni partenerul OD in contractul de finantare.

      In cazul in care optati pentru extinderea retelei atunci firida de retea de care am vorbit mai sus poate fi pusa intr-o pozitie convenabila tuturor.
      Sunt si variante de extindere aeriana.

      Pe mine ma preocupa ca acum nu stiu unde este capatul retelei stradale de joasa tensiune!? As lasa OD sa se pronunte primul!
      SGC

    • Popescu Says:

      Stalpul de MT e pus si pe schita pe L3 (nu se vede f bine in desen). Cel de langa L1 este amplasat pe drumul public, de acolo cred ca s-ar putea face bransarea loturilor.

  63. tiberiu lesan Says:

    buna ziua,
    am construit o casa in comuna ostra jud suceava ,stalpii de electriciate stradali sun in fata gradinii la 30 m va rog frumos care este ordinea si ce trebuie sa fac pentru a incheia un contract cu eon si a fi bransat la curent electric

    • stoianconstantin Says:

      Solicitati eliberarea unui aviz tehnic de racordare si urmati pasii recomnadati de operatorul de distributie pentru racordare. Pasii respectivi ii gasiti si pe blog!

  64. Tuef Dacian-Ioan Says:

    Buna Ziua .

    Personal va multumesc pentru acest blog si pentru sfaturile utile, deoarece intampinam tot felul de piedici si arogante, atat din partea functionarilor publici cat si a prestatorilor de servicii.

    Am impartit un lot de teren intravilan de 18100 m2 in 24 loturi de case , pe care le-am vandut la un pret mic tocmai pentru ca nu aveau utilitatile trase .Unii proprietari au obtinut Autorizatie de Construire pentru ridicarea caselor , si au nevoie de curent.

    Intrebare: In aceste conditii ,conform ANREE Ordinul 75/2013, exista posibilitatea ca daca, toti cei 24 de proprietari solicitam extinderea retelei electrice de catre **** pe cheltuiala sa ,sa avem vreo sansa de izbanda ,ce ne sfatuiti .

    Subliniez faptul ca drumul de incinta ( servitute) de 10×350 =3500m2 a fost cedat (gratuit) si preluat de Primarie prin HCL. De asemenea acest drum de servitute este inscris in CF ca lot nr 25, separat de cele 24 loturi de casa.

    Specific faptul ca stalpul de electricitate se afla la cca 40-50 m.As mai mentiona ca primarul comunei ne-a solicitat 22000 euro pentru a ne ajuta ,suma exagerata pentru posibilitatile noastre , asa ca i-am facut plangere penala ca atare relatia noastra cu primaria este imposibila.

    • stoianconstantin Says:

      Buna seara,

      Ordinul 75/2013 obliga OD sa participe la cofinantare pana la concurenta sumei pt care se obtin anumiti parametrii de eficienta economica setati de ANRE ca prag de rentabilitate obligatoriu. Diferenta pana la valoarea totala a lucrarii de electrificare revine Autoritatii Publice Locale. Daca APL nu are fonduri disponibile pentru electrificari atunci cei interesati se pot asocia si sa joace alaturi de OD rolul APL in finantarea lucrarilor de electrificare.

      E bine ca drumul de acces a devenit drum public!

      Va indrum spre colaborarea cu OD acesta avand experienta necesara sa expertizeze speta juridica si sa aplice corect reglementarile ANRE. Am folosit termenul de „speta juridica” intrucat OD va verifica si eventualul statut de „dezvoltator” pe care l-ati putea avea Dvs. De asemenea va investiga existenta PUG/PUZ (planurilor de urbanism), acte de proprietate, existenta Certificatelor de urbanism, a Autorizatiilor de Construire etc.

      OD va va indica pasii pe care trebuie sa ii parcurgeti.

  65. Ciprian IACOB Says:

    Buna seara Dl. Stoian si mii de mulțumiri pentru răspunsuri si timpul alocat, întrebarea mea este: cum îți returnează OD compensația pe care a plătit-o un alt utilizator care sa racordat la extinderea de rețea făcută de mine si unde ma pot interesa? Multumesc anticipat si sa auzim de bine!

    • stoianconstantin Says:

      In principiu va puteti adresa la orice Centru de Relatii cu clientii
      SCG

    • Ciprian IACOB Says:

      Multumesc frumos pentru răspuns!

  66. Daniel Says:

    Buna ziua am mulțumiri domnului ce mentine acest site,

    in cazul meu am facut o cerere la eon Moldova pt racordare unei case la retea la o distanță de 175 metri de la ultimul stâlp on anul 2015 luna august…. si apelând la „relatii” si tot felul de mincinosi si am plătit la o firma 10.000 lei adică 2400euro circa mi-au tras țeapă ca nu mi au tras nimic si apoi proces ca sa îmi pot recupera banii, apoi am încercat prin rude care cumva cunoaste pe cineva cu putere de decisizie la eon…. da da se rezolvă si m-au tinut asa 1 an cu minciuni …. pana ce am citi pe site-ul asta ce pasi trebuie urmați.

    La răspunsul care mi s-a dat am inceput demersurile legale 1 cerere eon apoi raspuns negativ cică peste 100 m nu se poate, trimis prin avocat adresa oficiala catre primaria de care aparțin sa faca extinderea, primaria raspuns negativ.

    Am mers Anre Iasi cu toate actele iar domnii fiind drăguți au zis sa merg din nou la eon sa fac cerere si in cazul in care nu vor sa faca extindere pe bani mei atunci anre ii va obliga sa o faca in 7 zile de la depunerea cereri.

    Am mers la eon depus cerere cu extindere retea finanțată de mine apoi depus la dosar act notarial ca ma oblig sa fac finanțarea, apoi act notarial ca voi suporta studiul de fezabilitate in cazul ca renunț la extindere….. toate astea din august 2016 pana in prezent decembrie 2016…

    Ca si idee rudele care spuneau ca vor sa ma ajute toți au gasit solutii de la 10. 000 lei pana la 13.000 lei adică peste 3000 euro n-au mintit!

    Zilele astea am primit raspuns de la eon in care mi se zice ca partea mea de plată este de doar 636lei adică putin peste 150 euro si fiind singurul care a facut demersul legal … adică nu am fost 10 care a facut cerere, si nu am dat nici o „atentie” nimănui .

    Cei care vor sa isi tragă curent faceti pasi care i am facut si eu si veti avea de castigat.. ps lăsați neamurile ca stiu câți bani aveti si vor sa profite.

    • stoianconstantin Says:

      Felicitari pentru tenacitate cu care ati abordat problema care v-a dus la rezultate foarte bune!

      Ar fi o „problema”! Ati postat comentariul la un articol care trateaza alt subiect comentariul nu va fi citit de oamenii intaresati de subiectul extindere retele stradale. O solutie ar fi sa repostati comentariu la un articol care trateaza subiectul extinderii retelelor stradale.

    • silvermoonbooksblog Says:

      buna ziua !! In cazul in care drumul este privat ce sanse sunt de bransare la reteaua aflata la 125m ca si persoana fizica? sunt alte sanse?

    • Daniel Says:

      Pai din cate stiu eu era legea cu 100 de metri ca nu iti trage a curent acum au schimbat-o si se poate doar in cazuri speciale adică primaria iti da negație si la fel si eon-ul si va trageți curent pe bani dvs care la 125 m ar trebui maxim 10 000 lei .dar tre sa va înarmați cu răbdare si cam 1 an durează toate astea daca sunteți norocos….. eu am doi de când ma lupt.

    • silvermoonbooksblog Says:

      Eu m am lovit de pretextul ca persoanele fizice nu pot face extinderi de retea cei 125m si ca ar face eonul cu primaria dar ei nu fac sub pretextul ca drumul este privat. Eu as vrea sa fac pe cheltuiala mea ..

    • Daniel Says:

      După cum am postat mai sus in cazul meu am facut adresa oficială catre primărie si catre eon din care imi dau ca solutie negație adică primaria nu are fonduri si eon zice ca primaria tre sa facă extinderea …. cu aceste doua documente ori mergeți din nou la eon si mai faceti o cerere prin care sa specificați ca vreti sa faceti extinderea pe bani dvs sau ca sa nu m-ai pierdeți timp mergeți la sediul Anre din zona care sunteți si depuneri acolo aceste documente cu negația si ei va dau un raspuns in 7 zile iar daca cei de la Anre va dă solutie favorabila atunci ii va obliga pe cei de la eon sa va tragă curent pe bani dvs …. aveti dreptate ca nu vor sa tragă daca depăseste 100 m dar cum v-am zis ca legea s-a modificat de la 1 ianuarie 2016. Daca vreti ca las si un nr de telefon

    • silvermoonbooksblog Says:

      Va multumesc mult!!! Sunt tot Daniel si tot din IASI!

    • silvermoonbooksblog Says:

      Buna seara!! o singura nelamurire am. In cazul dumneavoastra a fost vorba de un drum privat? Scuzati insistenta dar sigur ma intelegeti! Cu respect Daniel.

  67. Anghel Says:

    Buna ziua si Sarbatori fericite!

    Am si eu o nelamurire: APL poate sa finanteze integral o extindere de retea casnic (are bani prevazuti pentru investitie) fara sa solicite ,in prealabil printr-o cerere planul de dezvoltare al retelei electrice pentru acea zona la OD.

    Daca primaria vrea sa faca o extindere a retelei de energie electrica prin finantare proprie totala pentru 3 proprietati, fara sprijinul Operatorului de Distributie, poate? sau se poate lovi de faptul ca Od sa nu ii avizeze documentatia tehnica?

    • stoianconstantin Says:

      Poate insa este necesar sa isi anunte intentia si sa avizeze documentatia la OD! Exista si in Ord 75/2013 cateva articole dedicate acestei optiuni si in plus ANRE s-a pronuntat in acest sens in urma analizei unor sesizari.

      Este firesc ca APL si OD sa colaboreze la elaborarea documentatiei intrucat noul tronson de retea trebuie sa fie „compatibil” cu reteaua stradala la care urmeaza sa fie racordat astfel incat sa asigure utilizatorilor calitatea normata a ee si conditii de electrosecuritate. In plus acesta avizare la OD da sanse reglementarii patrimoniale ulterioare PIF. Sub una din formele legale reteaua respectiva trebuie sa ajunga in gestiunea OD ca sa poata sa fie intretinuta si dezvoltata ulterior.

      SGC

  68. Silviu Says:

    Buna ziua.

    Va rog sa-mi oferiti si mie cateva sfaturi.

    Casa construita in Tg-Mures se afla pe un drum privat la 200 m distanta pana la reteaua electrica.

    De la primarie am primit raspuns negativ in privinta coparticiparii la finantarea extinderii retelelor electrice. Pe strada se mai afla 3 vecini cu case in diferite faze de constructie.

    Dpdv cost/timp este mai benefic sa ne asociem cei 4 vecini in relatia cu OD, sub forma de consumatori casnici sau persoane juridice?

    In care dintre cele doua variante avem mai multe sanse sa primim cofinantare de la OD?

    Dupa cat timp se poate renunta la contractul de inchiriere/comodat cu persoana juridica fara a pierde contractul cu OD?

    Cine recupereaza banii de la noii veniti in retea daca la realizarea de retea pe strada ne-am folosit de un PFA sau SRL cu care s-a reziliat contractul dupa …6 luni?

    Vecini care construiesc pe strada la o distanta mai mica de 100 m fata de retea si acum s-ar putea lega doar cu bransament, sunt obligati si ei sa ne despagubeasca pe cei care finantam extinderea de retea?(atunci când se vor lega)

    Multumesc anticipat!

    • stoianconstantin Says:

      Buna ziua,

      Cofinantarea se asigura conf Ord ANRE 59/2013 pt dezvoltatori respectiv conf Ord ANRE 75/2013 pt Primarii si prin exceptii pt persoane fizice sau grupuri de persoane fizice.

      „Grosso modo” cofinatarea este de cca 1000-1500 lei/gospodarie. Costurile pt extinderea retelei stradale in cazul Dvs le estimez la cca 40000 lei din care proiectarea este posibil sa aiba o pondere importanta.

      Ca durata cumulata pe varianta Ord 75/2013 s-ar putea ca promovarea lucrarilor sa depaseasca 1 an. Sunt termene de contractare succesiva: proiectare pe faze, avizari, proceduri de achizitie, obtinere avize, autorizarie de construire etc.

      Pt un caz analizat impreuna cu Autoritatea Competenta toti pasii au insumat 385 zile. Ulterior am finalizat actiunea in cca 320 zile.

      Varianta in care cel putin la una din adrese ar putea exista un agent economic care sa solicite racordarea la retea atunci n-ar mai fi vorba de cofinantare dar lucrurile s-ar putea misca mult mai operativ si poate si mai ieftin toata actiunea puatand sa se finalizeze in cca 3 luni.

      In opinia mea Ord 75/2013 ref electrificare/extindere retele electrice de distributie a fost conceput strict pt relatia Autoritati Publice Locale-Operatori de distributie. Viata a fortat ANRE sa accepte, prin exceptie, relatia OD-Persoane Fizice vezi Ord 180/2015 Anexa 5.

      Pentru lucrari mici si pentru putine gospodarii Ord 75/2013 e o cale insa greoaie si costisitoare. Sunt cazuri nefiresti in care lucrrea dureaza efectiv 2-3 zile in schimb procedura prevede parcurgerea unor etape care dureaza peste 365 zile si asta ca OD sa aiba conditii legale sa cofinanteze sume foarte mici care sunt in fapt depasite de faza de proiectare: studiu de fazebilitate, suplimnatara fata de varianta in care racordarea se face conf Ord 59/2013 in regim de tarif de racordare.

      In cazul lucrarilor mici in mod evident oamenii s-ar lipsi cu placere de cofinantarea OD insa OD este obligat sa aplice Ord 75/2013.

      Probabil ca solutia sta tot la ANRE care ar putea sa ofere utilizatorilor, persoane fizice, posibilitatea sa opteze daca doresc sa beneficieze de cofinantarea OD caz in care electrificarea se va face aplicand Ord 75/2113 sau renunta la acest ajutor si solicita in mod expres ca sa finanteze ei intreaga lucrare in regim de „tarif de racordare” aplicand Ord 59/2013

      Pentru APL, Ord 75/2013 prin art 19 se ofera o „scurtatura” prin care APL isi asuma toate costurie si trece direct la Proiectul Tehnic si ulterior la executie. E drept ulterior trebuie sa se solutioneze problema transferului de proprietate pt ca reteaua respectiva s apoata sa fie exploatata si intretinuta de OD si efectiv sa poata sa fie folosita pentru racordarea noilor utilizatori

      Succes!
      SGC

    • Silviu Says:

      Va multumesc pentru raspuns!

  69. Florin Vidican Says:

    Buna seara,

    Reiau aici intrebarea de pe pagina principala a blogului, cu mentiunea ca am parcurs intre timp si ord. 59/2013.

    Rezumand, problema este in felul urmator: pentru un loc de consum nou trebuie sa obtin ATR. Ma intereseaza pentru un bransament trifazic ce putere simultan absorbita nu trebuie sa depasesc in chestionar ca sa ma pot racorda „clasic” la reteaua existenta, fara a fi necesar un studiu de solutie.

    Conform ord. 59/2013, in anexa nr. 2, punctul 2.1, ar fi necesare doua conditii pentru o racordare „clasica”:
    – reteaua sa fie la o distanta <=100m (se indeplineste)
    – puterea simultan absorbita (aparenta, cred, dupa unitatea de masura) sa fie <=30kVA, adica o putere simultan absorbita activa de ~25.5kW, pentru un factor de putere 0.85.

    Am inteles corect?

    Intrebarea ar fi, datele de mai sus sunt un standard pentru orice retea JT din SEN, sau valorile pot fi mai mici in functie de retea? Cam cat de mare poate fi delta-ul?

    Pentru o puterea instalata, care ar fi o formula de calcul rezonabil? Un indice de 0.6 este ok? Adica puterea simultan absorbita = 0.6 x puterea instalata?

    • stoianconstantin Says:

      Ce doriti sa alimentati cu ee? Care este Puterea instalata si ce tip de recepotoare intentionati sa utilizati?

      Cititi si setiunea ref la studii de solutie!

      Puteti aprecia lungimea circuitului respectiv distanta la care va aflati fata de PT, nr de utilizatori exitenti in amonte si in aval de pozitia locatiei Dvs?

      Ar fi util sa rasfoiti putin si Ord 102/2015 pentru aprobarea Regulamentului privind stabilirea soluţiilor de racordare a utilizatorilor la reţelele electrice de interes public. Il gasiti pe blog sau pe site ANRE

      In ce judet este locatia despre care vorbim?
      SGC

    • Florin Vidican Says:

      Doresc sa alimentez consumatori casnici obisnuiti monofazici (televizor, laptop, cuptor cu microunde, aspirator, iluminat, etc.), precum si trifazici plita + cuptor electric, centrala pentru incalzire electrica, pompa hidrofor, etc.

      Legat de puterea instalata, nu doresc sa o cer doar pe cea necesara pentru consumatorii preconizati in viitorul apropiat. Doresc sa fiu racordat la o putere cat mai mare posibil ca sa imi acopere inclusiv necesitatile pentru viitor si sa nu mai fie necesare demersuri pentru spor de putere.

      Locatia se afla in satul Gheorgheni, com. Feleacu, jud. Cluj

      Distanta de la trafo este de ~2.5 km. Vizual se poate vedea in imaginea din link cati consumatori ar fi in amonte. In aval nu mai este nimeni, terenul este la distanta de 50 m fata de ultimul stalp.

    • stoianconstantin Says:

      La ce stiu eu despre Cluj cu probabilitate ridicata vorbim de un circuit nu numai excesiv de lung dar si incarcat. S-ar putea ca deja vecinii Dvs care sunt racordati sa aiba probleme cu nivelul de tensiune.
      Cu probabilitate ridicata ar fi necesar ca cererii Dv de ATR, OD sa ii asocieze o investitie de marire capacitate de distributie care va insemna realizarea unui nou post de transformare cu un racord de cca 1.3-1.6 km asfel incat lungimea retelei jt spre Dvs sa se reduca de preferat sub 800 m. In aceste conditii posibil ca OD sa poata sa va aprobe Pmax simultan absorbit 27 kW (Smax 30 kVA). Costurile OD vor fi de cca 500 mii lei bani pe care este posibil sa nu ii poata mobiliza in acest an.

      In masura in care se va confirma ca veti atinge Smax simultan absorbit de 30 kVA si si vecinii DV vor consuma mult probabil ca va fi necesar ca OD sa infiinteze si al doilea circuit Ljt caz in care pe termen lung nu ar trebui sa aveti probleme

      Pana la realizarea lucrarii de marire capacitate de distributie s-ar putea sa vi se limiteze Pmax la cca 5 kW

      Coeficientul de simultaneitate de 0.6 este unul rezonabil.

      Este necesar sa discutati cazul concret cu OD pt ca doar dlor cunosc parametrii Ljt, incarcarea reala si posibilitatile de mobilizare fonduri de investitii. Eu am emis doar opinii pur consultative!

      Succes!
      SGC

    • Florin Vidican Says:

      Multumesc pentru raspunsul detaliat.

      Se schimba putin datele problemei pentru ca mergand in teren, am observat ca ultimul trafo este, de fapt, la ~1 km fata de locul de consum:

      Asadar, se pot schimba datele problemei in acest caz?

    • stoianconstantin Says:

      E mai bine pt Dvs si poate mai simplu pentru OD daca se va pune problema intaririi retelei stradale s-ar putea „sa scape” cu cca 100 mii lei. Oricum puterea de 30 kVA la 1 km de postul de transformare este o putere mare!

      V-ati clarificat cu problema studiului de solutie?

      Sa vedem si optiunea OD!

      Succes!
      SGC

  70. Florin Vidican Says:

    Din pacate „gurle rele” spun ca mai mult de 10 kW putere instalata nu voi putea obtine pentru zona respectiva. Cel putin nu deocamdata.

    Legat de studiul de solutie, cu atat mai mult nu va fi cazul daca ma limitez la puterea de mai sus. Cel mai probabil se va intocmi o fisa de solutie, daca am inteles bine.

    Multumesc pentru toate clarificarile.

  71. paula Says:

    Buna ziua!
    Va rog sa na ajutati cu un raspuns la urmatoarea situatie: am cumparat un teren pt constructia unei case la aprox 80m de ultima casa existenta. am luat autorizatie si am anuntat inceperea lucrarilor (fara ea nu puteam merge la enel) si am solicitat aviz de racordare (solutia). astazi au venit oamenii in teren sa vada exact despre ce este vb ca sa ne dea solutia si ne-au spus ca de la cutia (transpormator sau ce e acolo) pana la noi depaseste 100m si intra in sarcina primariei (extindere de retea). Ce am eu de facut pentru ca primaria sa faca aceasta extindere de retea . poate primarul sa refuze sa faca acest lucru, exista vreo lege care sa il oblige sa faca, vreun termen de executie….
    multumesc!

  72. Andrei Says:

    Buna ziua,am si eu o nelamurire,o persoana a avut o parcela de teren pe care a lotizat-o (11 loturi) si a cedat o parte din teren pt drum (8m latime si ~400m lungime),la primarie figuresza ca strada noua, eu am cumparat parcela cu nr 3 si trebuie sa fac extindere de retea si nu stiu trebuie sa fac extindeea pt toata strada(~400ml) sau doar pana la parcela mea?

    va multumesc

    • stoianconstantin Says:

      Numai pana la DVS daca nu se implica Primaria si nici ceilalti proprietari de loturi situati „dupa lotul DVS”
      SGC

    • Andrei Says:

      Acum nu stiu cum se va face extinderea aerian sau subteran pt ca nu ma lămurit nimeni,proiectantul care se ocupa de proiect mia spus ca lui iau spus când a ridicat avizul nu sunt retele in zona,rămâne de văzut cand este gata proiectul.ca idee cam cat ar costa extindera pt 150m subteran/aerian?

      Va multumesc pt răspuns si intelegere

    • Paula Says:

      Buna! Eu am aceeasi problema. Am actele gata ai am depus la enel avizul tehnic de racordare. Raspunsul primit a fost ca nu se poate deoarece depaseste 100 m si trebuie facuta extindere de catre primarie. Primaria a spus ca trebuia sa ne interesam inainte de a cumpara terenul despre utilitati. Au in proiect sa faca aceasta extindere dar dureaza ( tipic romanesc). Eu m-am orientat catre panouri (5500-6000€) sau poti face cerere la ei sa iti dea avizul pe banii tai( nu stiu cat costa).la extinderea de retea trebuie o cutie ( nu stiu cum se cheama) care costa 20-30000€.

    • Andrei Says:

      Iti trebuie multe panouri solare pentru a face fata pe timp de iarna când radiatia solara este scazuta,nu cunosc prea bine cum sta treaba cu panourile dar daca o sa ma coste foarte mult extinderea si vecinii noi nu vor sa facem impreuna o sa iau in calcul si asta,si acum legat de situatie, cat costa metru de extindere de retea subteran, daca ma poate ajuta cineva cu o părere???

      Va Multumesc

    • stoianconstantin Says:

      Cei 150 m va pot costa cca 20000 lei
      SGC

  73. MICO Says:

    Buna seara domnul Stoian. Felicitarile noaste pentru raspunsurile aduse atator intrebari cruciale pentru cei in cauza!

    Mai departe, va rugam sa ne ajutati cu opinia dvs. in cazul spetei de mai jos : in 2010, pe cheltuiala noastra, ENEL a instalat o firida de distributie (6 locuri) la intrarea zonei in care locuim (Afumati, Ilfov). La vremea respectiva ei au „afirmat” ca ar fi ok pentru 15-20 de case…
    Astazi, cerem ca aceasta firida sa fie up-gradata pentru a racorda alte case (6-8 case). Intelegem ca prima conditie este ca ele sa fie la o distanta este cazul. ENEL raspunde ca solutia ar fi ca pe cheltuiala noastra sa instalam un punct de transformare, pe care ar urma sa-l cedem OD.
    Va multumim pentru raspuns. Cordial.

    • stoianconstantin Says:

      Buna seara,
      Sunt foarte multe detalii care ar trebui cunoscute pentru un raspuns corect. Va rog sa ma intelegeti ca nu pot pur si simplu sa imi dau cu parerea.
      Va pot recomnada cele doua Ordine ANRE 59/2013 si 75/2013 care reglementeaza racordarea la retelele existente si respectiv extinderile/electrificarile.
      Dupa documentare puteti cere lamuriri de la reprezentantii OD. Sunt convins ca va vor fi oferite si ca veti intelege rapid care va sunt optiunile respectiv care este baza legala pt aceste optiuni.
      Stiu ca zona Dvs este una cu dinamica urbanistica ridicata comparativ cu restul tarii. Aceasta dinamica se reflecta cel putin in incarcarea mare a retelelor stradale. Peste aceste elemente specifice Ordinele mentionate aduc destul de multa modificari ale reglementarilor racordarii, extinderii si electrificarii.
      Banuiesc ca s-ar putea sa nu fiti multumit pe deplin de raspunsul meu insa este, din perspectiva mea, cea mai buna recomnadare pe care pot sa v-o fac!
      Mult succes!
      SGC

  74. Sorin-Radu Dumitrascu Says:

    Buna ziua,

    Acum un an am cumparat un teren intravilan in jud. Ilfov, putin cam izolat de strada principala (la circa 700 m), dar totusi, in acea zona, sunt 2 case construite, situate pe un drum paralel (cel care iese in str. principala) cu drumul de exploatare unde are deschiderea terenul meu, la o distanta de circa 200 m de terenul meu, calculata pe perpendiculara dintre cele doua drumuri paralele, de la casa care este cea mai apropiata de terenul meu.
    Precizez ca nici cele 2 case, aflate pe drumul care iese in str. principala nu sunt racordate inca la reteaua de curent electric, desi proprietarii au inceput demersurile in acest sens.
    Mentionez ca am primit negatie oficiala, in forma scrisa, din partea Primariei comunei, in care se precizeaza ca nu au fonduri alocate pentru extinderea retelei de energie electrica in acea zona.
    La distanta de circa 120 m fata de limita mea de proprietate, in linie dreapta, pe drumul de exploatare care este paralel cu drumul unde sunt construite casele, se afla un stalp de curent electric, din beton (cred ca este de medie tensiune, dar nu sunt sigur, in orice caz de joasa tensiune nu este, dar nici nu seamana cu stalpii standard de inalta tensiune, pe care ii stiu eu, ma refer la cei metalici, mari).
    Credeti ca exista vreo solutie tehnica pentru realizarea unui bransament incepand de la acel stalp, pana la limita de proprietate a terenului meu (ma gandesc ca ar trebui montat si un transformator pe acel stalp) ?
    Cum ma sfatuiti sa procedez pentru a putea sa ma bransez la reteaua de curent electric ?
    Astept raspunsul Dvs. cat mai curand posibil.
    Multumesc frumos anticipat !

    • stoianconstantin Says:

      Trebuie sa contactati Operatorul de Distributie din zona. Cu certitudine vi se vor prezenta toate optiunile. In masura in care va puteti asuma statutul de prim investitor, ca persoana fizica beneficiati de posibilitatea de a va recupera o parte importanta din investitia facuta de la urmatorii utilizatori. Fac ipoteza ca toata zona sete tern intravilan si ca exista perspective de dezvoltare urbanistica.
      Va sugerez sa cititi pe blog Ordinul ANRE 75/2013, articolu7l si studiile de caz asociate. Sunt convins ca va veti clarifica multe din problemele care va preocupa.
      Mai vb!
      Succes!
      SGC

    • andrei Says:

      Daca primesti negatie de la od,primăria imi mai da autorizatie de constructie?

    • stoianconstantin Says:

      Va rog sa detaliati putin intrebarea pt ca este prea eliptica si nu stiu sa va raspund!
      SGC

    • andrei Says:

      Scuzati-ma ca nu mam făcut inteles,am primit răspuns negativ de la od pe motiv ca nu sunt retele in zona, sunt retele da este strada noua si trebuie sa fac extindere de retea,nelamurirea mea este ca daca pe avizul de amplasament am primit răspuns nefavorabil primăria imi da autorizatia de constructie sa ma pot apuca de constructie sau trebuie sa fac extindera de retea si dupa aceea sa pot primi autorizatia

    • stoianconstantin Says:

      Primariile au practica neunitara!
      Sunt multe cazuri in care se merge oarecum in paralel se construiesc case si se fac demersuri pt electrificare.
      Primaria ce zice ref la ideea de a cofinanta impreuna cu OD extinderea reteli stradale?
      SGC

    • andrei Says:

      Nu am apucat sa merg la primărie sa vad ce zic si ei pt ca nu mi gata proiectu pt casa,am vorbit doar cu proiectantul pt ca la el sunt toate avizele de ampasament(apa,gaz,curent) si fiind strada noua mia spus toti când s-a dus sa ridice avizele ii spuneau ca nu sunt retele in zona,acum astept proiectu si sper sa rezolvam cumva treaba pt ca pe strada sunt 17 loturi de teren pe care in viitor se va construi.O zi buna.

  75. stelica Says:

    este obligatorie montarea contorului el pe casa?

    • stoianconstantin Says:

      Care este alternativa pe care o aveti in vedere!?
      SGC

  76. stelica Says:

    stalpul sn4 de peste drumul public care are 6ml

    • stoianconstantin Says:

      Depinde de viziunea OD. Tendinta OD este de a amplasa grupurile de masura la limita de proprietate.

      Exista (inca) si solutii cu amplasarea BMP (bloc de masura si protectie) pe stalpii retelor respectiv in cazul in care casa este pe partea opusa a drumului fata de reteaua stradala BMP se monteaza pe un stalp intermediar de bransament.

      Totusi in ultima vreme se pare ca sunt multe argumente pt care BMP ar trebui pozat pe stelaj la limita de proprietate si racordat la reteaua stradala printr-un cablu de bransament.

      Daca casa are front la strada BMP se poate monta si pe zidul casei, cu acordul proprietarului casei.

      Inca exista unele zone de retea in care OD monteaza BMP in proprietate pe zidul exterior al caselor chiar daca acestea nu au front la strada. Personal apreciez aceasta practica ca fiind obsoleta!

      Proprietarul / clientul conf reglementarilor isi poate exprima opinia ref efentuala intentia a OD de amplasare de instalatii de distributie (in cazul nostru BMP) pe proprietatea sa!

      SGC

  77. stelica Says:

    am avut organizare de santier cu solutie definitiva pentru un an cu contorul pe stalp si bransamentul subteran racordat la casa care in momentul cand sa cerut racordarea casa era terminata anvelopata cu tamplaria montata Dupa un an primesc alt aviz care spune;Reamplasarea bransament monofazat aerian cu contor monofazat de pe stalpul tip se4 pe peretele exterior al cladirii [direct la cladire] alaturat o fisa de calcul cu suma de700lei

  78. Madalina Popa Says:

    Buna ziua, m-as bucura din tot sufletul sa primesc si eu un raspuns pe intelesul meu la o problema pe care incerc sa o rezolv si nu mai stiu cum.

    Am construit un imobil nou in zona Voluntari si nu am resusit sa iau autorizatie de construire pentru bransamentul la Enel(desi nu exista nici un motiv).

    Terenul se afla la cca 100 de m de locul in care ma pot bransa unde Enel mi-a dat solutia.

    Am platit suma de 14000 de lei inainte sa primesc autorizatia casei.

    In momentul de fata am depus pentru un nou certificat de urbanism ,doar pt bransamentul Enel si in cerere scrie conform cu solutia data in vechiul certificat din data de 8-11-2016.(care acum este expirata).

    Ce trebuie sa fac in aceasta situatia? Mai este valabila oferta din moment ce eu am facut plata bransamentului?

    Mai este nevoie de alt aviz Enel,desi eu am acea plata facuta in baza slutiei vechi?Va rog din suflet daca ma puteti ajuta cu un raspuns ,ca sunt efectiv disperata.

    Multumesc anticipat !

    • stoianconstantin Says:

      Buna ziua,

      V-as raspunde explicit insa deocamdata nu prea inteleg cazul Dvs. In principiu nu puteati obtine aviz tehnic de racordare la o cladire care nu avea (acum are?) autorizarie de construire.

      Nu mi-ati spus daca aveti contract de racordare incheiat cu operatorul de distributie.

      Nu mi-ati spus solutia pe care v-a dat-o operatorul de distributie?

      Cui ati platit 14000 lei? Care este motivul pt care desi ati platit bransamentul acesta nu s-a executat.

      Nu trebuie sa clarificati cu mine aspectele de mai sus si eventual altele pe care le vom putea identifica. Va recomand sa clarificati problemele cu operatorul de distributie pe baza documentelor existente la dosarul Dvs de racordare. Am ferma convingere ca vi se vor asigura, pe inteles, toate problemele iar daca va fi identificata vreo deficienta acesta va fi operativ corectata.

      Toate cele bune!
      SGC

  79. Dan Garceag Says:

    Buna seara ,, va rog ,daca ,poate cineva sa ma lamureasca , Adica ,daca se poate face ,un brans.momofazic, pe un teren agricol ,intravilan ,ptr o pompa ptr irigatii in gradina ,Mentionez ca , terenul are front la ,drumul comunal , iar stalpul cu LEA ,este la 20ml , de coltul terenului meu , Va multumesc ,

    • stoianconstantin Says:

      Se poate!
      Vizati la Primarie cererea de racordare si veti reusi.
      Succes!
      SGC

  80. Rebeca Miclau Says:

    Am construit o casa in Comuna Simian, Mehedinti, am depus cererea de racordare catre Cez Distributie Oltenia, si am primit acest raspuns:Potrivit prevederilor regulamentelor in zonele in care nu exista retea electrica de joasa tensiune, de interes public, este necesara dezvoltarea retelei de distributie.In zona in care se afla obiectivul dumneavoastra nu exista retea electrica de interes public de joasa tensiune ” Spre final ma indruma sa ma adresez Primariei cu o cerere de racordare- finantare. INSA: stalpul de curent al primului vecin, este chiar pe coltul terenului unde am construit recent, deasemenea vecinul de langa mine, are curent trifazic, casele din zona, au curent, toti isi motiveaza aceasta alimentare de curent ca fiind „o investitie personala si ca le apartine in exclusivitatea reteaua, chiar sunt stalpi unul langa altul amplasati ” Ce sa inteleg, sau ce pot sa fac mai mult ?
    Va multumesc ,

    Rebeca Miclau

Lasă un comentariu