Continutul cadru al avizului tehnic de racordare producator generatoare fotoelectrice


 ANRE a emis Ordinul 28/21.10.2010 prin care a stabilit continutul cadru al avizului tehnic de racordare. In acest articol prezentam anexa 5, continutul cadru al avizului tehnic de racordare:

Anexa nr.5

Antet operator de reţea                                              

Adresa sediului

Telefon/ fax/ e-mail

Nr….. din…………….                                        

AVIZ TEHNIC DE RACORDARE
PENTRU PRODUCĂTOR CU GENERATOARE FOTOELECTRICE
Nr…….. din …………

        

         Urmare a cererii înregistrate cu nr……………………………………………….. din data………………………………, având ca scop 1) ………………………………………………….., adresată de ……………………………………………………………………………….., în calitate de……………………………………, pentru locul de producere ce aparţine utilizatorului ………………………………………………………………………………………………………………. cu sediul / domiciliul în judeţul ………………………. municipiul/ oraşul/ comuna …………………………………… satul ………………………………. sectorul……… cod poştal………………….. str…………………………………………………………. nr. …………. bl……. sc……. et……. ap……. telefon/ fax……………………………….. e-mail………………………

         şi a analizării documentaţiei anexate acesteia, depusă complet la data ………………………..,

         în conformitate cu prevederile Regulamentului privind racordarea utilizatorilor la reţelele electrice de interes public, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 90/2008, denumit în continuare Regulament, se

 APROBĂ RACORDAREA LA REŢEAUA ELECTRICĂ

A …………………………………………………………….. ( denumirea locului de producere )

amplasat(ă) în judeţul …………………………………… municipiul/ oraşul/ comuna ……………………… satul……………………. sectorul…….. cod poştal……………………. str ………………………………………………….. nr. ……  telefon/fax………………………    e-mail ……………….,

şi având următoarele date energetice globale pentru locul de producere: 

– generatoare fotoelectrice

Nr. crt. Pi/ Panou (c.c.)

 (kW)

Nr. panouri Pi total (c.c.)

(kW)

Pmax debitat de panouri (c.c.) (kW) Capacitate baterii de acumulatoare *

(Ah)

Un invertor (c.a)

(V)

Pi invertor (c.a)

(kW)

Pmax invertor (c.a)

(kW)

Observaţii **
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
                   
                   
                   
                   
  Total                

 

Notă:   Panou = panou fotoelectric     c.c. = curent continuu             c.a. = curent alternativ

Un = tensiune nominală          Pi = putere activă instalată      Pmax = putere activă maximă

* coloană completată numai dacă sistemul fotoelectric are baterii de acumulatoare

** după caz, panou fotoelectric existent sau nou, pentru panourile noi fiind precizată data de punere în funcţiune (PIF)

– consumul propriu al sistemului fotoelectric:

Puterea maximă absorbită  ..………. kW

– puterea aprobată:

  Situaţia existentă în momentul

emiterii avizului *

 

Evoluţia puterii aprobate în primii ani **

 

 

Puterea finală aprobată

Anul ……… Anul ……… Anul ……… Anul ………. Anul ………
Puterea

maximă simultană ce poate fi evacuată***

(kVA)              
(kW)              
Puterea

maximă simultană ce poate fi absorbită***

(kVA)              
(kW)              

Notă:

* numai pentru situaţia unui loc de producere existent;

** date privind evoluţia puterii aprobate de la punerea în funcţiune a obiectivului pentru locurile de producere noi, respectiv din momentul creşterii/reducerii puterii aprobate pentru locurile de producere existente;

*** în cazul unui deţinător de reţea electrică de interes public, datele se completează pe total şi individualizat pentru fiecare utilizator racordat la reţeaua respectivă.

 

Prezentul aviz tehnic de racordare este valabil în următoarele CONDIŢII:

1. Descrierea succintă a soluţiei de racordare corelată cu evoluţia puterii aprobate, stabilită prin studiul de soluţie nr……………………….. avizat de ………………. (nume operator de reţea) cu documentul nr………./……………. : 2)   

a) Instalaţia de racordare existentă în momentul emiterii avizului şi care se menţine (pentru situaţia unui loc de producere existent, dacă instalaţiile corespund puterii aprobate prin prezentul aviz tehnic de racordare):  ………………………………………………………………………………………………………….. ………………………………………………………………………………………………………………………………………….  

b) Lucrări pentru realizarea instalaţiei de racordare: .…………………………..……………………      ………………………………………………………………………………………………………………………………………….

………………………………………………………………………………………………………………………………………….

………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 c) Punctul de racordare este stabilit la nivelul de tensiune …………….. V, la ………………………………………………………………………. (capacităţile energetice, proprietate a operatorului de reţea, la care este racordat utilizatorul);

d)  Lucrări ce trebuie efectuate pentru întărirea reţelei electrice existente, deţinute de operatorul de reţea, în amonte de punctul de racordare, pentru crearea condiţiilor tehnice necesare racordării utilizatorului (numai în situaţiile în care costurile pentru realizarea acestor lucrări se suportă şi de către utilizator conform reglementărilor, sau respectivele lucrări nu sunt prevăzute în programul de investiţii al operatorului de reţea şi nu există posibilitatea realizării lor corelate cu instalaţia de racordare până la data solicitată pentru punerea sub tensiune a instalaţiei de utilizare):

………………………………………………………………………………………………………………………………………….

…………………………………………………………………………………………………………………………………………. Valoarea estimată a lucrărilor de întărire a reţelei electrice, care nu sunt prevăzute în programul de investiţii al operatorului de reţea, este  ………………………………….. lei, inclusiv TVA. Termenul posibil de realizare a acestor lucrări de către operatorul de reţea este ……………………. În condiţiile în care utilizatorul optează pentru suportarea costurilor acestor lucrări, respectivele cheltuieli i se returnează de către operatorul de reţea printr-o modalitate convenită între părţi.

e) Punctul de măsurare este stabilit la nivelul de tensiune …………….. V, la/ în/ pe …………………………

…………………………………………………………………………………………………………………… (capacităţile energetice)

f) Măsurarea energiei electrice se realizează prin ………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………. ( cerinţele tehnice minime pentru echipamentele de măsurare);

g) Punctul de delimitare a instalaţiilor este stabilit la nivelul de tensiune …………….. V, la ………………………………… ………… ……………………………………………………….. (elementul fizic unde se face delimitarea); elementele menţionate sunt în proprietatea …………………………………………………………. (după caz, proprietar este utilizatorul sau operatorul de reţea).

2.(1) Cerinţe pentru protecţiile şi automatizările la interfaţa cu reţeaua electrică ……………………………. ……………………………………………………………………………………………………………………………………………

(2) Alte cerinţe, nominalizate (precizate numai dacă sunt aplicabile, conform Codului Tehnic al Reţelelor Electrice de Distribuţie):

  • de monitorizare şi reglaj ……………………………………………………………………………………………….
  • interfeţele sistemelor de monitorizare, comandă, achiziţie de date, măsurare a energiei electrice,  telecomunicaţii ……………………………………………………………………………………………..
  • pentru principalele echipamente de măsurare, protecţie, control şi automatizare din instalaţiile utilizatorului ……………………………………………………………………………..

(3) Condiţii specifice pentru racordare ……………………………………………………………………………………

(4) Datele înregistrate care necesită verificarea în timpul funcţionării …………………………………………

(5) Centralele şi grupurile generatoare fotoelectrice trebuie să respecte cerinţele tehnice de proiectare, racordare şi de funcţionare prevăzute în Codul Tehnic al Reţelelor Electrice de Distribuţie.

(6) Punerea în funcţiune şi darea în exploatare a unui grup generator fotoelectric se va face numai după realizarea probelor de funcţionare prin care se demonstrează capacitatea grupului/ centralei de a îndeplini condiţiile impuse prin prezentul aviz tehnic de racordare şi prin Codul Tehnic al Reţelelor Electrice de Distribuţie, şi după transmiterea la operatorul de reţea a rezultatelor probelor conform tabelelor date şi conform procedurilor elaborate de operatorul de reţea. Probele prevăzute sau stabilite conform Codului Tehnic al Reţelelor Electrice de Distribuţie (precizate numai dacă sunt aplicabile): ………………………………………………………………………………………………………………….. ……………………………………………………………………………………………………………………………………………

3.(1) Cerinţele Standardului de performanţă pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice, denumit în continuare Standard, referitoare la asigurarea continuităţii serviciului şi la calitatea tehnică a energiei electrice, reprezintă condiţii minime pe care operatorul de reţea le asigură utilizatorilor în punctele de delimitare.

Durata maximă pentru eliminarea unei întreruperi neplanificate este stabilită prin Standard.

Operatorii de reţea acordă utilizatorilor, la cererea acestora formulată în scris, în conformitate cu prevederile Standardului, compensaţii pentru nerespectarea termenelor prevăzute de Standard.

(2) Informaţiile privind monitorizarea continuităţii şi calităţii comerciale sunt publicate şi actualizate în fiecare an de către operatorul de reţea ……………………………… 3)

4.(1) În conformitate cu prevederile Regulamentului, pentru realizarea racordării la reţeaua electrică utilizatorul încheie contractul de racordare cu operatorul de reţea şi achită acestuia tariful de racordare reglementat.

(2) Nu este necesară încheierea unui contract de racordare în cazul în care nu se execută lucrări noi sau modificări ale instalaţiilor de racordare existente.

(3) Valoarea tarifului de racordare, explicitată în fişa de calcul anexată, stabilită conform reglementărilor în vigoare la data emiterii prezentului aviz şi în baza studiului de soluţie nr. ……………………….. avizat de ………………. (nume operator de reţea) cu documentul nr………./………………., este …………………………………. lei, inclusiv TVA. 2)  

Valoarea menţionată pentru tariful de racordare se actualizează, dacă este cazul, la încheierea contractului de racordare.4)

(4) O dată cu tariful de racordare, utilizatorul va plăti operatorului de reţea, conform prevederilor Regulamentului, suma de ………………………………….., stabilită în fişa de calcul anexată, drept compensaţie bănească pe care acesta o va transmite primului utilizator care a suportat costul instalaţiei de racordare realizată iniţial pentru el însuşi şi la care urmează să se racordeze utilizatorul. Valoarea în lei a compensaţiei, se determină la cursul oficial al zilei în care utilizatorul achită compensaţia.

(5) Utilizatorul va primi, în condiţiile prevederilor Regulamentului, o compensaţie bănească dacă la instalaţia de racordare prevăzută la punctul 1 vor fi racordaţi şi alţi utilizatori, în primii 5 ani de la punerea în funcţiune a acesteia.

5.(1) Operatorul de reţea execută lucrările prevăzute la punctul 1 cu personal propriu, sau atribuie contractul de achiziţie publică pentru executare de lucrări unui operator economic atestat, respectând procedurile de atribuire a contractului de achiziţie publică.

(2) Operatorul de reţea poate contracta lucrările pentru realizarea instalaţiei de racordare şi cu un anumit proiectant sau constructor atestat în condiţiile legii, ales de către utilizator. În acest caz, utilizatorul urmează să ceară în mod expres acest lucru operatorului de reţea înainte de încheierea contractului de racordare, iar tariful de racordare menţionat la punctul 4, alin.(3) se va recalcula în mod corespunzător, corelat cu rezultatul negocierii dintre utilizator şi proiectantul sau constructorul pe care acesta l-a ales. 

6.(1) Lucrările pentru realizarea instalaţiilor din aval de punctul de delimitare se execută pe cheltuiala utilizatorului, de către o persoană fizică autorizată sau persoană juridică atestată potrivit legii, pentru categoria respectivă de lucrări. Valoarea acestor lucrări nu este inclusă în tariful de racordare.

(2) Executantul instalaţiei de utilizare, precum şi utilizatorul vor respecta normele şi reglementările în vigoare privind realizarea şi exploatarea instalaţiilor electrice. 5)

7.(1) Pentru încheierea contractului de racordare utilizatorul anexează cererii depuse la operatorul de reţea următoarele documente:

a)      copia prezentului aviz tehnic de racordare;

b)      copia certificatului de înregistrare la registrul comerţului sau alte autorizaţii legale de funcţionare emise de autorităţile competente, dacă este cazul ;

c)      autorizaţia de construire a obiectivului sau, în cazul construcţiilor existente, actul de proprietate, respectiv contractul de închiriere, în copie ;

d)     acordurile proprietarilor terenurilor, în original, autentificate de un notar public, pentru ocuparea sau traversarea terenului, precum şi pentru exercitarea de catre operatorul de reţea a drepturilor de uz şi de servitute asupra terenurilor afectate de instalaţia de racordare, numai în cazurile în care instalaţia de racordare este destinată în exclusivitate racordării unui singur loc de producere;

(2) Întocmirea documentaţiei tehnice privind instalaţia de racordare, necesară pentru obţinerea de către utilizator a acordurilor prevăzute la alin.(1), lit.d), respectiv planul privind amplasarea instalaţiei de racordare aeriene sau subterane, precum şi alte date tehnice necesare în funcţie de situaţia concretă, este obligaţia operatorului de reţea. În acest caz, planul întocmit la scară, ce va cuprinde amplasarea instalaţiei de racordare, cu precizarea distanţelor necesare pentru exercitarea de către operatorul de reţea a drepturilor de uz şi servitute, este anexat prezentului aviz tehnic de racordare. În plus, operatorul de reţea va pune la dispoziţia utilizatorului datele tehnice suplimentare, solicitate în vederea obţinerii acordurilor prevăzute la alin.(1), lit.d), în termen de maxim 5 zile lucrătoare de la înregistrarea cererii acestuia.

(3) Obligaţia obţinerii autorizaţiei de construire a instalaţiei de racordare revine operatorului de reţea, cu excepţia cazurilor în care utilizatorul deţine autorizaţia de construire a instalaţiei de racordare, obţinută o dată cu autorizaţia de construire a obiectivului.

8.(1) Puterea aprobată prin prezentul aviz tehnic de racordare este cea avută în vedere pentru dimensionarea instalaţiei de  racordare.

(2) Puterea efectiv tranzitată prin instalaţia de racordare nu va depăşi puterea aprobată, indiferent de regimul de funcţionare a utilizatorului.

(3) La solicitarea utilizatorului, operatorul de reţea aprobă un spor de putere prin actualizarea prezentului aviz tehnic de racordare, în conformitate cu prevederile Regulamentului.

(4) Utilizatorul nu va racorda alte persoane fizice sau juridice la instalaţiile sale decât în condiţiile prevăzute în Regulament.

9.(1) La solicitarea operatorului de reţea, utilizatorul va încheia convenţia de exploatare prin care se precizează modul de realizare a conducerii operaţionale prin dispecer, condiţiile de exploatare şi întreţinere reciprocă a instalaţiilor, reglajul protecţiilor, executarea manevrelor, intervenţiile în caz de incidente, urmărirea consumului şi reducerea acestuia în situaţii excepţionale apărute în funcţionarea SEN.

(2) În scopul asigurării unei funcţionări selective a instalaţiilor de protecţie şi automatizare din instalaţia proprie, utilizatorul va asigura corelarea permanentă a reglajelor acestora cu cele ale sistemului energetic.

(3) Echipamentul şi aparatajul prin care instalaţia de utilizare se racordează la reţeaua electrică trebuie să corespundă normelor tehnice în vigoare în România.

(4) Utilizatorul va asigura, pe propria lui cheltuială, funcţionarea instalaţiilor sale în condiţii de maximă securitate pentru a nu influenţa negativ şi produce avarii în instalaţiile operatorului de reţea.

10. Utilizatorul va lua măsurile necesare pentru limitarea la valoarea admisibilă, conform normelor în vigoare, a efectelor funcţionării instalaţiilor de la locul de producere (cu şocuri, cu regimuri deformante, etc.). Instalaţiile noi se vor pune sub tensiune numai dacă perturbaţiile se încadrează în limitele admise, prevăzute de normele în vigoare.

11. În situaţia de excepţie în care punctul de măsurare nu coincide cu punctul de delimitare, cantitatea de energie electrică înregistrată de contor este diferită de cea tranzacţionată în punctul de delimitare. În acest caz, se face corecţia energiei electrice în  conformitate cu  reglementările în vigoare aprobate de ANRE.

12. În cazul nerespectării prevederilor prezentului aviz tehnic de racordare, utilizatorului îi revine răspunderea pentru pagubele produse din acest motiv propriei unităţi sau altor utilizatori ai reţelelor electrice.

13. Prezentul aviz tehnic de racordare stă la baza contractelor pentru serviciul de transport şi/ sau distribuţie a energiei electrice şi constituie parte integrantă a acestora.

14. (1) În conformitate cu prevederile Regulamentului, prezentul aviz tehnic de racordare este valabil 25 de ani, respectiv până la data ………………………, cu precizările de la alin.(2) şi punctul 4, alin.(3). Perioada de valabilitate a prezentului aviz se prelungeşte automat până la apariţia unor modificări ale datelor care au stat la baza emiterii sau actualizării lui.

(2) Avizul tehnic de racordare îsi încetează valabilitatea în următoarele situaţii:

a)      expiră perioada pentru care a fost emis;

b)      se modifică datele locului de producere sau ale utilizatorului (energetice, de identificare sau de patrimoniu) care au stat la baza emiterii lui;

c)      avizele legale solicitate prin certificatul de urbanism, respectiv autorizaţia de construire pentru obiectivul utilizatorului şi/sau pentru instalaţia de racordare, emise ulterior emiterii avizului tehnic de racordare, impun schimbarea soluţiei de racordare la reţeaua electrică;

d)     în termen de …………. luni de la emitere, dacă nu a fost achitat tariful de racordare şi încheiat contractul de racordare sau, dupa caz, contractul pentru transportul ori distribuţia energiei electrice sau formele de angajare a executării lucrărilor din aval de punctul de delimitare, necesare pentru racordarea la reţeaua electrică. (termenul stabilit în cadrul Regulamentului, funcţie de tensiunea punctului de racordare)

 

15. Alte condiţii (în funcţie de cerinţele specifice utilizatorului, posibilităţile oferite de caracteristicile şi starea reţelelor existente sau impuse de normele în vigoare) ……………………………………………………………………………

Semnătura autorizată,

 

 

Urmare a cererii utilizatorului din data ……………………………. (în cadrul termenului prevăzut la punctul 14, alin.(2), lit.d)), prin care acesta confirmă faptul că nu s-au modificat datele care au stat la baza emiterii prezentului aviz tehnic de racordare, şi ţinând cont de faptul că soluţia şi tariful de racordare stabilite şi menţionate în prezentul aviz sunt în continuare valabile, termenul prevazut la punctul 14, alin.(2), lit.d din prezentul aviz se prelungeşte cu încă ………….. luni. (termenul stabilit în cadrul Regulamentului, funcţie de tensiunea punctului de racordare)

Semnătura autorizată,

Tariful pentru emiterea avizului tehnic de racordare a fost achitat cu chitanţa  nr…………………din…………………… în valoare de…………………….. (cu TVA)

                                                                                    Semnătura

 

 

Tariful de racordare calculat/recalculat la data de………………. în valoare de ………………………. inclusiv TVA, a fost achitat cu documentul de plată nr…………………………………………..

Semnătura

 

 

 

 

 

 

 

 

Notă: În avizul tehnic de racordare emis utilizatorului se vor prelua din conţinutul-cadru numai condiţiile corespunzătoare tipului şi caracteristicilor specifice ale acestuia.

Completări ce vor fi inserate în textul avizului tehnic de racordare emis utilizatorului, funcţie de situaţia concretă:                                                                           

1)  Se completează motivul solicitării, respectiv:

  • „racordarea unui loc de producere nou”, sau
  • „separarea instalaţiilor unui utilizator de instalaţiile altui utilizator, în vederea racordării directe a acestora la reţeaua operatorului de reţea”, sau
  • „dezvoltarea unui loc de producere existent (spor de putere)”, sau
  • „modificarea unor elemente de natură tehnică ale unui loc de producere existent, fără depăşirea puterii aprobate anterior”, sau
  • „modificarea unor elemente de natură administrativă ale unui loc de producere existent, fără depăşirea puterii aprobate anterior”, sau
  • „modificarea instalaţiei de racordare realizată pentru un loc de producere existent, fără modificarea puterii aprobate”.

2) Se menţionează documentele prin care studiul de soluţie a fost avizat de operatorul de reţea, numele operatorului/ operatorilor de reţea care au avizat studiul de soluţie şi, în situaţia în care studiul de soluţie conţine mai multe variante pentru racordare, se completează şi documentul prin care soluţia prevăzută în avizul tehnic de racordare a fost acceptată de utilizator.

3)  Se menţionează modalitatea concretă prin care sunt făcute publice aceste informaţii: publicarea pe site-ul propriu, cu precizarea adresei web, afişare la sediu, etc.

4)  – Dacă tariful de racordare a fost stabilit integral sau parţial pe bază de deviz general, se continuă cu: ,,în funcţie de preţurile echipamentelor şi/sau ale materialelor în vigoare la data încheierii contractului de racordare, şi se definitivează corelat cu costul negociat cu executantul lucrărilor de realizare a instalaţiei de racordare”.

– Dacă tariful de racordare a fost stabilit pe bază de tarife aprobate de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), se continuă cu: ,,dacă tarifele aprobate de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) pe baza cărora a fost stabilită au fost modificate prin Ordin al preşedintelui ANRE; actualizarea în acest caz  se face în condiţiile stabilite prin Ordinul de aprobare a noilor tarife.”

5) Dacă punctul de delimitare a fost stabilit în amonte de limita de proprietate în condiţiile prevăzute de reglementările în vigoare, se continuă cu:

(3) În calitate de deţinător al unei reţele electrice amplasate pe proprietatea publică sau a terţilor, utilizatorul are responsabilitatea:

    a) de a obţine de la deţinătorii terenurilor dreptul de uz şi de servitute asupra proprietăţilor acestora, pentru executarea lucrărilor necesare realizării reţelei electrice, pentru asigurarea funcţionării normale a acesteia, precum şi pentru realizarea reviziilor, reparaţiilor şi intervenţiilor necesare;

    b) de a asigura exploatarea şi mentenanţa instalaţiilor proprii în conformitate cu normele în vigoare, numai cu personal calificat şi autorizat conform prevederilor reglementărilor Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi ANRE, respectiv prin operatori economici atestaţi conform legii;

    c) de a realiza o funcţionare a reţelei electrice în condiţii de siguranţă, fiind direct răspunzător, în condiţiile legii, de producerea unor incidente sau accidente şi de urmările acestora.”

În cazul în care utilizatorul este sau devine deţinătorul unei reţele electrice de distribuţie de interes public, şi nu este titular al unei licenţe pentru distribuţia energiei electrice, se continuă cu:

„În calitate de deţinător al unei reţele electrice de interes public, utilizatorul are obligaţia:

a) să respecte prevederile Regulamentului şi ale normelor privind asigurarea accesului la reţea, exploatarea şi mentenanţa reţelei, precum şi calitatea serviciului de distribuţie a energiei electrice;

b) să asigure serviciul de distribuţie a energiei electrice şi să obţină în acest scop toate acordurile, avizele, atestatele sau licenţele prevăzute de lege;

c) să asigure înscrierea în cartea funciară a tuturor actelor şi faptelor juridice referitoare la reţeaua electrică şi care privesc imobilul în cauză, în conformitate cu prevederile Legii cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr. 7/ 1996. Prin înstrăinarea reţelei electrice se transmite obligaţia de prestare a serviciului de distribuţie către viitorul proprietar.

d) să asigure exploatarea tehnică şi comercială a reţelei electrice de distribuţie conform reglementărilor în vigoare;

e) să organizeze şi să desfăşoare activitatea în modul pe care îl consideră cel mai adecvat pentru a se putea respecta cerinţele şi indicatorii de calitate din Standard;

f) să fundamenteze tariful de distribuţie a energiei electrice pe care îl supune spre aprobare ANRE, în conformitate cu prevederile reglementărilor legale în vigoare.”

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Lasă un comentariu