– Preturile energiei electrice pentru consumatorii captivi


focusat2      In monitorul oficial 218/30.03.07 este publicat Ordinul ANRE nr 6/2007 privind preturile de vanzare a energiei electrice pentru consumatorii captivi. Link-ul alaturat va asigura accesul la imaginea scanata o MO 218/2007   Tarifele sunt valabile de la 01.04.2007.

Un indicator al gradului de interes al pietei il poate  constitui numarul de accesari al acestui ordin de pa pagina de web a ANRE : cca 8500 in 9 luni la un numar de cca 8 milioane de titulari de contracte!!!! Adica 0.1%!!! 

20 răspunsuri to “– Preturile energiei electrice pentru consumatorii captivi”

 1. Niculae Says:

  0.1% !!!! Asta pentru ca relatia furnizor – client a devenit total netransparenta si romanii s-au saturat sa vorbeasca la pereti. Adica sa nu-i asculte nimeni.

 2. stoianconstantin Says:

  Salut Nicolae,
  Totusi aici vorbim de posibilitati nevalorificate de alegere a unui tarif convenabil din cele existente.
  Cred ca replica ta ref la sictireala romanilor nu este aplicabila subiectului abordat. Cred ca aici ar trebui sa vorbim despre accesul la Internet si de nivelul in care cei care au acces reusesc sa il utilizeze pentru a obtine avantaje reale.
  E mult mai simplu sa injuram. Probabil ca este cea mai temeinica lectie invatata inca din copilarie. Injuram ne racorim si alegem la intamplare sa risipim bruma de bani pe care reusim sa o adunam adeseori cu multa truda.
  Treci in revista comentariile si vei vedea ca insasi pe blog exista ofertate foarte multe lucruri utile. Constata cati de putini oameni au profitat de aceste oportunitati.
  Asta e. Nu ajunge ca Dumnezeu ne-ar da. Trebuie sa ne bage si in traista!

  SGC

 3. Attila Says:

  Buna ziua Domnule Stoian! Nu reusesc sa inteleg niste chestii de pe factura de curent. Cu energia activa si reactiva, sa zicem ca inteleg, dar mai este un capitol: „putere”. La acest capitol am de platit de ex.1300 lei, pe cand la energie activa si inactiva am de platit 740 lei. Gasesc vreo explicatie la asta undeva pe net?

 4. stoianconstantin Says:

  Salut Atila,
  Cauta tarifele la ee pe http://www.anre.ro si vezi ce fel de tarif ai ales eu banuiecs ca un tarif binomial care are o componenta legata de puterea maxima absorbita.
  Daca nu reusesti te contactez pe email sa imi trimiti factura sa ma lamuresc eu, desi recunosc ca nu lucraz in activitatea de furnizare ee.
  SGC

 5. Muzsi Attila Says:

  Am asa: A.binom diferentiat JT, putere avizata 95 kw, iar la capitolul putere este putere maxima varf 10,60 kw la 95,83 lei = 1015 lei, iar putere rest ore 7,4 kw la 41,12 lei= 305 lei. Anul acesta luna trecuta am avut cel mai mare consum de energie activa de 2070kw, la reactiva ceva de 508kw.
  treaba este ca eu platesc curentul la altcineva, eu inca nu am curentul propriu, necesit instalare trafo, pt care nu am bani. Totul este situat intr-o Avicola, unde am cumparat o hala. Sa fie oare aceasta taxa de putere faptul ca transformatorul la care sunt si eu legat prin intermediul fostului proprietar, care mai are 3 hale, este al avicolei?
  Daca imi montez un trafo propriu, tot as plati aceasta taxa de putere?
  Va multumesc pentru amabilitatea Dvs de a raspunde unor intrebari pentru unul ca mine, din pacate aici in Deva degeaba am apelat la enel, chiar am platit taxa pentru a-mi oferi o solutie, doar telefonic mi-sa spus ca trebuie trafo si gata. Am apelat si la doua firme, care repede m-au expediat ca sub 10000 de euro nu scap. In rest nu pot scoate nici o informatie de la nimeni, de parca ar fi secret de stat. Oricum am inteles din modurile de comportare ca totul este o chestie de interpretare.
  Am vazut ca peste tot in tara sunt instalate trafouri aeriene de tip vechi, ori acum toti imi zic ca nu o sa imi lege un trafo second chiar daca este verificat, numai cel italienesc cu 10000 de euro.
  Aproape ca imi merita sa investesc in o alta forma de energie, daca costurile sunt asa de mari, si ca investitie, si ca taxa pe kilowatti, si ca taxa de putere.
  Va multumesc si aveti toata stima. Attila din Deva

 6. stoianconstantin Says:

  Salut Attila,
  Asta da subiect! Lasa-ma putin sa il salvez intr-un articol dedicat pt a concentra discutia acolo si pt o mai buna vizibilitate!
  Revin asupra acestui mesaaj ca sa asociez linkul atre noul articol ca sa il gasesti usor!

  Attila are o problema!

 7. Ioan-Cosmin Scurtu Says:

  Domnule Stoian,
  Va scriu aceste randuri mai mult din frustrare,,,,cred, Am cerut cateva oferte de la furnizorii de energie electrica pentru consumatori casnici. Pana aici toate bune, insa la analiza costurilor am ramas stupefiat de cuantumul tarifului de distributie, care depasete valoarea energiei active! Este inadmisibil! Acum tragem ponoasele a 10 ani de ignoranta din partea ANRE, de inactiune in fata lipsei de investitii a OD. Nu se poate sa fie recunoscute costuri exagerate de exploatare din partea OD, cand acestea sunt rezultatul direct al lipsei de investitii! Nu se poate sa subventionam lipsa de viziune a OD, nesimtirea si lipsa de scrupule ale acestora. Conductoarele subdimensionate, puncte trafo a caror putere nu e corelata cu cea absorbita de consumatori si lucrari de intretinere insuficiente, conduc la costuri de exploatare nerationale! Nu exista o cale de a lua masuri coercitive impotriva OD? Oare suntem cu totii tributari lipsei lor de responsabilitate?

  • stoianconstantin Says:

   Buna seara,

   Eu am alta perspectiva asupra acestei probleme. Pana acum cam tot ce am citit in spatiul public sunt niste adevaruri partiale pigmentate cu afirmatii nefundamentate. Costul energiei electrice si costul de distributie precum si costul de tranbsport al energiei electrice sunt chestiuni foarte diferite. La nivelul unui judet exista undeva in jurul a 10000-15000 de km de tretele de diferite tensiuni cca 2-3000 posturi de transformare si 10-30 statii de transformare 110/20 kV.

   Aceste retele trebuie mentinute in stare de functionare indiferenta daca se consuma su nu energie electrica. Consumul mediu de energie electrica pe consumator ani de zile a fost in cadere libera. S-a ajuns undeva la 100 -120 kWh/luna pe gospodarie. In industrie situatia este si mai interesanta. Nevoile de mentenanta si investitii ale retelelor a urmat o curba ascendenta corelata cu pretentiile tot mai mari ale clientilor, cu obiectivele setate de ANRE precum si cu vechimea instalatiilor.

   Rezultatele acestui mix de factori a condus la scaderea continua incasarilor si a fondurilor disponibile pentru mentenanta si investitii. Pe de alta parte mecanismul de recuperare a costurilor a adus el insusi o limitare a costurilor pentru ca recuperarea investitiilor ar fi trebuit sa fie facuta din tariful de distributie ori tariful din ratiuni sociale trebuie mentinut la valor cat mai scazute.

   ANRE supravegeaza indeaproape costurile OD. Atat cele de mentenanta cat si cele de investitii prin urmare oricine spune altceva probabil ca nu are toate informatiile.

   S-au facut si investitii unele chiar foarte serioase de ex cele in statiile de transformare multe s-au modernizat integral altele s-au retehnologizat mentinand o parte din echipamente. Majoritatea s-au introdus in sisteme de teleconducere.

   In comparatie cu alte sectoare industriale distribuitorii de energie lectrica au o singura activitate si aceea controlata de un supervizor cu drept de veto in tot ce inseamna costuri. OD nu are voie sa greseasca in materie de administrare fonduri pt ca eventualele lor probleme financiare s-ar rasfrange asupra unui numar mare de clienti ceea ce este de neacceptat. Pe de alta parte nici sa investesti fara perspectiva de recuperare este o cale de evitat pentru ca duce la faliment.

   Sa ne intoarcem la realitatile inconjuratoare. Ati observat si Dv succesiunea de coduri galbene, portocalii care de fiecare data se napustesc ca un tavalug asupra retelelor provocand o uzura vizibila. De fiecare data retelele sunt repuse cu indarjire sub tensiune chiar daca asta se face uneori cu eforturi iesite din comun.

   Pe toate caile se arata ca vegetatia trebuie tinuta la distanta fata de retelele electrice si ca un facut pe zi ce trece legislatia este tot mai potrivnica retelelor electrice. Parca in dusmanie ridicam tot mai multe dificultati in calea unei activitati de care beneficiem cu totii si care este esentiala in bunastarea si progresul tarii.

   Asuprta OD ANRE i-a in permanenta masuri coercitive. OD este foarte strict supravegeat de ANRE iar prin cresterea continua a parametriulor de calitate a ee coercitia este extrem de severa!

   Sa mai vorbim de furturile de energie electrica, de distrugeri si vandalizari de retele si instalatii electrice?

   Ce ziceti OD este un organism inert sau unul care se zbate sa supravietuiasca intr-un mediu ostil in folosul a peste 8 milioane de clienti si cca 18 milioane de consumatori (beneficiari ai serviciilor de distributie a energiei electrice)

  • Razvan Says:

   Tariful de distributie e comparabil cu costului de productie al energiei electrice,

   De la cine aveti informatiile si ce valori vi s-au dat? Furnizorii mai noi sint in stare sa minta orice si sa spuna jumatati de adevar ca sa cistige clienti, de genul „servicii de calitate”, ce-o sa fie mai de calitate? Factura mai colorata?

   De exemplu tariful de distributie ar fi 172 lei/MWh la una din filiale iar oferta furnizorului ee+ costuri proprii pe la 145-180 lei /MWh. tarif de transport 35,7 lei si acczie+cogenerare+certificate verzi 62,11 lei, plus TVA-ul 83-91 lei.

   Ce dam la stat/baietii destepti e cam o treime din pretul energiei, asta nu va revolta?

   In opinia dvs cit ar trebui sa fie tariful de ditributie? Aveti vreun calcul? Cu personal necesar pentru interventii si call center (non stop sau minim 2 schimburi), cu cheltuieli de reparatii si intretinere, cu personal de inlocuit contoare, de emis avize tehnice, etc, etc

   Stiti cit e pretul de productie si la benzina de exemplu ? sau la gaz?

  • stoianconstantin Says:

   Este frustrant sa constatam ca opiniei publice i se intretine o imagine deformata a realitatii in privinta activitatii de distributie. Foarte putin oameni fac diferenta intre activitatile de furnizare si de distributie!

   SGC

 8. Ioan-Cosmin Scurtu Says:

  Domnule Stoian, poate tonul meu a fost prea acid…o recunosc.

  Insa nu trebuie privita aceasta problema cu fatalism, in ideea ca nu este nimic de facut, pentru ca solutii tehnice sunt la tot pasul! Legea energiei trebuie schimbata, responsabilitatea in ce priveste vegetatia din zona de protectie a liniilor ar trebui mutata in ograda autoritatilor publice locale, care sa plateasca pentru aceste intreruperi in cazul calamnitatilor naturale.

  Dar nu trebuie exonerat OD de obligatiile pe care le are, pentru ca toti OD au primit aproape gratis un patrimoniu de o valoare imensa. Miile de km de linii si restul obiectelor de inventar luate de OD in administrare au reprezentat la vremea la care au fost construite un efort titanic din partea statului roman, iar ei le-au luat pe tava!

  Mi se pare o datorie morala sa le pastreze in bune conditii de exploatare. Sa nu uitam ca mare parte din lucrarile de extindere se realizeaza si acum prin eforturi proprii ale persoanelor fizice sau juridice, OD nu ii ramane decat sa administreze judicios baza materiala din patrimoniu si sa isi optimizeze procesele interne.

  Pentru partea de joasa tensiune, unde consumul a scazut, OD nu se apleaca asupra clientului- exemplu personal- as dori sa incalzesc electric doua locuinte si as fi dispus sa o fac in perioada de mers in gol a retelei (cu toate avantajele pe care le-ar trage OD din acest fapt), insa Eon Distributie nu e interesata sa ofere un tarif atragator din punct de vedere al pretului!

  Adevarul e undeva la mijloc, insa de pe margine, imaginea perceputa e de propasire materiala fara a investi un leu!

  • stoianconstantin Says:

   Este interesanta discutia cu Dv! Cred ca separarea activitatilor de furnizare si distributie inca nu este recunoscuta de marea masa a clientilor care in permanenta face confuzii: „distributia” nu are legatura cu tarifele diferentiate pt consum de ee zi/noapte acestea sunt apanajul furnizorilor de ee (adica baietii buni din discutia noastra)!

   Patrimoniul a fost platit fara insa sa poata sa fie dislocat/folosit in alte scopuri. In licenta de distributie OD au foarte multe obligatii setate de ANRE privind intretinerea si dezvoltarea retelelor. Starea si vechimea patrimoniului n-a fost una de lauda!

   Extinderile se fac in cofinantare. Exista criterii de rentabilitate care stabilesc pragul pana la care OD este obligat sa suporte costurile de investitii iar restul „partea nerentabila” este suportata de autoritatile publice locale sau chiar de persoanele interesate. OD ramane sa suporte costurile operationale pentru partea nerentabile dovedita din capul locului de-a pururi! Sa tot faci afaceri de acest tip!

   Dl Cosmin, probabil ca adevarul este la mijloc insa noi ca neam nu prea avem deprinderea sa privim adevarul in fata si sa gasim solutii corespunzatoare. Gem televiziunile de furtisaguri din banul public si noi ne uitam in alta parte iar cand ne revenim in simtiri vrem de toate: scoli, spitale, demnitate!

   Da sunt multe de facut si in domeniul distributiei energieie electrice pe toate fronturile. Sunt si oameni care stiu ce si cum trebuie facut insa viata isi are cursul ei ciudat. Noroc ca abilitatea de a ne indigna inca nu ni s-a atrofiat. Ne suparam putin dupa care parca ne simtim ceva mai bine!

   Toate cele bune!
   SGC

 9. Ioan-Cosmin Scurtu Says:

  Ma bucur ca v-a starnit interesul discutia, iar faptul ca am reusit acest lucru nu face decat sa imi gadile orgoliul de „lautar” in domeniul energiei electrice.

  Consumurile specifice s-au diminuat in toate zonele de servicii publice(apa, gaz, electricitate ), parte a progresului tehnic in domeniul respectiv, parte ca urmare amodificarii profilelor de consum ale utilizatorilor, Furnizorii de utilitati trebuie sa se reinventeze, iar in Romania aceasta nevoie este mai stringenta ca in restul tarilor UE, datorita vechimii mari ale retelelor existente. Apare ca necesara ca in urmatoarea perioada efectuarea de lucrari de modernizare a retelelor, care trebuie sa tina seama de nevoia de reinventare, iar actiunile OD, in cazul energiei electrice, trebuie orientate cu multa dibacie in aceasta directie!

  Sper din tot sufletul sa se ia deciziile potrivite in acest domeniu, ca sa nu ne trezim in curand cu penurie de ee sau instabilitate a retelelor de distributie!

 10. Ojog Ciprian Says:

  Buna ziua, am o factura estimata de la enel de 1997 kWh in care platesc toate contributiile aferente(distributie,certificate…), dar nu inteleg acum de ce imi factureaza in continuare kWh daca eu am consumul pe minus? Acum in momentul de fata eu platesc dublu contributiile. Este in regula, pot sesiza ANRE cu privire la acest aspect?

  • stoianconstantin Says:

   Imi pare rau dar pur si simplu nu ma pricep la facturile de ee!
   Nu m-am ocupat niciodata de furnizarea energiei electrice, cel putin, nu de relatia comerciala!
   Probabil ca ar trebui sa discutati cu furnizorul Dvs. Va fi consultata evidenta platilor si dinamica consumului si vi se vor da explicatiile necesare. Daca este ceva de corectat sunt convins ca va fi corectat imediat.

  • Ojog Ciprian Says:

   Da, multumesc.
   Astepti 30 minute la telefon, si tot nu raspunde nimeni.

 11. R Says:

  @ Ojog Ciprian: pentru ca nu au citire. cereti o regularizare, trimiteti un index pe fax/mail/aplicatie daca au. „platesc dublu contributiile” ma indoiesc de aceasta

 12. Ojog Ciprian Says:

  Aveti atasate facturile, pentru o intelegere mai buna.
  https://we.tl/t-cQ89rVCcT8

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: