Istorie: Regulament de racordare la retelele electrice de interes public: text actualizat la 28.02.2019


Vezi pe blog o versiune actualizata la 11.04.2020

Regulamentul de racordare la retelele electrice de interes public Ord ANRE 59/2013 actualizat cu Ord 22/2020

 

Va ofer link-ul catre textul actualizat la 28.02.2019 al Regulamentului privind racordarea utilizatorilor la retelele electrice de interes public.

Textul include prevederile: Ord 59/2013, Ord 63/2014, Ord 111/2018 si Ord 15/2019

Actualizarile vin sa clarifice anumite aspecte aparute pe parcursul aplicarii si faciliteaza accesul noilor utilizatori la retelele electrice de interes public.

Textul actualizat recunoste statulul de „prim dezvoltator” si asigura refinantarea acestora pentru instalatiile de racordare folosite ulterior la racordarea altor utilizatori respectiv altor dezvoltatori. Se rezolva astfel o problema practica foarte importanta!

Regulament de racordare actualizat la 28.02.2019

Sunt interesat sa dezbatem problemele identificate in aplicarea regulamentului!

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

26 răspunsuri to “Istorie: Regulament de racordare la retelele electrice de interes public: text actualizat la 28.02.2019”

 1. Mihai Coricovac Says:

  Va multumesc!

 2. Pop Ovidiu Says:

  Va multumim.

  Sunt nou pe blog si nu prea stiu multe despre utilizarea lui.

  Am o intrebare legata de SCRISOAREA DE ACCEPTARE PRODUS Electrica.

  Am aflat ca Electrica nu mai face audituri pentru autorizarea firmelor care produc BMB sau CD.
  Aveti d-voastra ceva noutati legate de aceasta?

  • stoianconstantin Says:

   Eu nu sunt in tema cu acest subiect! Poate intrebarea Dvs va fi citita si de cineva care cunoaste raspunsul si va avea amabilitatea sa va ajute!
   SGC

 3. Pop Ovidiu Says:

  Multumesc. Sper sa apara ceva noutati.

 4. petru ifrim Says:

  Buna ziua!

  Din ce in ce mai multi electricieni tineri, unii din ei, fara experienta practica dar cu multa experienta teoretica si mai ales pe youtube, prolifereaza urmatoarele idei:

  – I7/2011 este surclasat de normele europene. Conteaza nu normativul ci ceea ce ASRO – Organismul National de Standardizare din Romania publica luna de luna in ceea ce priveste normativele europene;

  – cositorirea era interzisa din 2009 de HD60364 desi in vremea respectiva , noi ne ghidam dupa I7 / 2002;

  – orice parte tehnica de la noi se supune prima data cerintelor europene si apoi celor nationale.

  Fiecare publicatie in domeniul nostru, electric, costa minim 70 pana la 230 lei. Aceste norme pot aparea ca editii modificate gen 2019 fata de 2018 si care aduc modificarile la zi. Cum Romania este parte a UE se presupune ca noi aducem in concordanta legislatia noastra cu a lor. Tara noastra a facut asta din 2005 si pana in prezent. Monitorul Oficial este plin de acte prin care s-a facut asa ceva.

  Chiar daca invers nu am citit / gasit pe nicaieri ca alti electricieni (din Italia, Germania, Franta, etc) s-ar lua dupa normativul nostru, chestie care mi s-ar parea normala deoarece suntemn In UE, ne trezim ca brusc, suntem in postura avocatilor, unde o lege se leaga de alta si in ansamblul lor nu pot influenta ceva ce exista in UE. Este de adaugat aici si faptul ca pentru a fi la zi ar trebui sa cheltuiesti cca 5000 lei minim pe an, rezulta ca pentru a fi un electrician informat (electrician, maistru, inginer, etc) te costa destul de mult.

  Intrebarea mea este urmatoarea: proiectantii, RTE-istii, dirigintii de santier, electricienii informati, nu au avut nimic de spus?

  Sau, mai clar: de ce ne chinuim cu I7 / 2011 cand s-ar putea face o culegere din textele tehnice ale altora si gata! Refuz sa cred ca noi, nu faceam instalatii electrice corect inainte de `89 si ca dupa intrarea in UE „a venit lumina” brusc si peste tara noastra.

  In viata reala, foarte putini diriginti de santier stiu despre I7 /2011, majoritatea facand referire la I7/ 2002 atat in ceea ce priveste executia cat si ceea ce scrie efectiv in normativ. Acelasi lucru si la RTE-isti.

  Este corect ca eu sa respect doar ce spune I7 / 2011 sau trebuie sa tin cont de ce face ala in Germania sau Franta?

  ASRO, nu trebuia sa fie o chestie care sa apartina de statul roman? tiparesc o multime de chestii in domeniul electrioc, uenle din ele netraduse, dar pe care ar trebui sa dam bani. Conteaza ce tipareste ASRO?

  Multumesc!

  • stoianconstantin Says:

   Buna seara,

   Dl Petru ati atins un subiect deosebit de sensibil! Intradevar dupa ’89 avem o problema legata de actualizarea normativelor, standardelor si disiminarea acestei informatii tehnice.

   Standardele sunt foarte importante in ceea ce priveste asigurarea compatibilitatii in cadrul fiecarei industrii si in zonele de interferenta intre domeniile de activitate. Cu toate acestea aplicarea standardelor (care sunt reglementari de buna practica) are un caracter voluntar!!!

   Este drept ca in prospectele tehnice trebuie sa declari reglementarile pe care le-ai respectat fie ele si standarde de firma.

   In alta clasa sunt, in tara noastra, normele tehnice adoptate de ANRE si de alte cateva organisme de reglementare. Acestea, intre care si I7/2011, sunt obligatorii!

   Una din problemele pe care, cred eu ca o avem, este faptul ca ritmul in care sunt elaborate/adoptate normele tehnice ANRE este unul mult prea lent.

   Acesta problema coroborata cu faptul ca economia noastra este napadita de receptoare/utilaje importate din state UE si non UE ne creaza destul de multe probleme de compatibilitate in general si de compatibilitate electromagnetica in special.

   Posibilitatile reale de informare ale electricienilor sunt destul de modeste si asta vine sa complice si mai mult lucrurile.

   Pe de alta parte simpla copiere a reglementarilor tarilor UE nu este tocmai o solutie. In primul rand ca la nivelul UE nu exista definit un pdv unic. In unele cazuri reglementarile tehnice sunt armonizate dar sunt multe altele in care exista diferente destul de mari.

   De ex in domeniul calitatii energieie electrice in Norvegia reglementarea nivelului teniunii are ca referinta valoarea efcetiva nedie pe 1 minut in timp ca in Romania referinta este la valoarea efectiva medie pe 10 minute. Mare diferenta!

   Nu putem, peste noapte, sa sarim la adoptarea normei Norvegiene insa nici nu putem ingradi ca receptoarele electrice facute in Norvegia si in alte state UE care au adoptata referinta la Umed_1_minut sa nu ajunga in Romania. Este previzibil ca receptoarele respective sa nu se comporte prea bine atunci cand sunt alimentate cu energie electrica din retelele din Romania. De aici tot soiul de insatisfactii si pierderi.

   As incerca sa explic si de ce cred ca nu putem adopta pe termen scurt norma Norvegiana. Nu putem face asest lucru pentru ca retelele noastre nu sunt pregatite pentru acest nivel de performanta. De exemplu lungimea circuitelor 0.4 kV este mult prea mare pentru a permite sa ne referin la Umed_1_minut atunci cand analizam calitatea nivelului tensiunii. Pentru a reduce lungimea retelelor jt trebuie investiti multi bani. Acesti bani trebuie sa poata sa fie recuperati din tariful de distributie a energiei electrice.

   Reducerea lungimii Ljt si si alte conditii care ne-ar permite sa ne raportam la Umed_1_minut cand apreciem calitatea nivelului tensiunii pot constitui obiective ale ANRE si implicit ale OD concesionari dar necesita o preocupere in acest sens si o anumita structura a programelor de investitii care sa fie mentinuta mai multi ani.

   Faptul ca ASRO nu este o firma de stat poate constitui o problema in sine sau la fel de bine poate sa nu aiba nici o importanta. Desi au trecut 30 de ani din ’89 inca nu ne-am obisnuit ca statul s-a retras din multe activitati industriale/economice si ca antreprenorii trebuie sa se descurce mai mult singuri incercand sa adapteze cat mai bine produsele/serviciile cerintelor pietelor pe care activeaza. Nu spun ca este o situatie comoda/usoara dimpotriva. Este o realitate la care trebuie sa de adaptam cat putem de bine atat ca indivizi cat si ca agenti economici!

   Mai vorbim! Cu certitudine nu detin au adevarul absolut!
   SGC

 5. ifrim petru Says:

  Va multumesc pentru raspunsul dvs. Imi pare bine sa vad ca exista speranta. Te simti aiurea sa afli ca tu trebuie sa ii respecti pe toti dar pe tine…. Din ce inteleg de la dvs ordinea de aplicare ar fi : normativul si apoi celelalte.

  Si un lucru pe carte am omis eu sa il mentionez: niciun act european nu poate abroga un alt act in vigoare al statului roman decat dupa ce acesta isi da acordul si face un nou act, nu?

  Ca nota de culoare, am aflat ca I7 / 2011 a fost promulgat initial de Elena Udrea ca si ministru al dezvoltarii sub numele initial de I7 / 2010. Daca va intereseaza am varianta in lb engleza. Desi banuiesc ca dvs stiati deja asta . Multa stima si astept si alte pareri in legatura cu acest subiect!

  • stoianconstantin Says:

   Aveti dreptate referitor la necesitatea existentei unei validari prealabile din partea statului Roman atunci cand este vorba de adoptarea unor reglementari UE.

   Toate cele bune! Tinem legatura!
   SGC

 6. Ofelia Says:

  Bună ziua! Vă rog mult să îmi spuneți cum se pozează corect cablul de curent electric în șanț. Precizez că am săpat la cca 80 cm, am pus un strat de 10 cm de nisip, am așezat cablul electric, care este prevăzut cu manta de protecție, și am adăugat alt strat de cca 10 cm de nisip. Am fost sfătuiți să așezăm peste acest strat o cărămidă, după care o bandă de semnalizare pentru cablul de curent. Noi am așezat BCA pe lungimea șanțului, pe traseul cablului de curent, dar nu am astupat încă. Este corect cum am procedat? Trebuia să așezăm cărămida clasică peste cablu? Nu trebuia așezat nimic? Ce sfat îmî dați? Pe forumuri părerile sunt atât de diferite….vă mulțumesc mult.

 7. Ofelia Says:

  Vă mulțumesc frumos! Noi am pus peste stratul de circa 20 de cm de nisip de deasupra cablului electric și cărămidă. Sper că nu este ceva grav. Urmează să umplem cu pământul rezultat din săpătură. O zi frumoasă vă doresc!

  • stoianconstantin Says:

   Acum 50-60 de ani se utilizau intradevar caramizi pentru protectia cablurilor. Se puneau nu numai peste cabluri dar si pe cant de o parte si de alta a cablurilor peste care se aseza caramida superioara. In timp s-a simplificat profilul santului rezumandu-ne doar la o folie avertizoare.

   Toate cele bune!
   SGC

  • Ofelia Says:

   Și dacă am lăsat aproximativ 2 metri rezervă de cablu electric la fiecare capăt, credeți că e mult? Am înțeles că e bine să se lase o rezervă, iar pentru a scurta cablul, aveam nevoie de aprobare și aveam și o sumă frumușică de plată.

  • stoianconstantin Says:

   E foarte bine!
   Din pdv al cerintelor legale privind calificarea si autorizarile necesare executantilor, destinatia / scopul in care ati realizat acest circuit nu ma pronunt pt ca nu am datele necesare.
   Succes!
   SGC

 8. Comsoiu Adrian Says:

  Buna ziua, Exista un manual/carte care sa ma ajute sa inteleg cum se citesc schemele electrice? As dorii sa ma indrumati in sensul asta si sa-mi spuneti de unde sa incep, avand in vedere ca sunt novice. Multumesc,A.C.

  • stoianconstantin Says:

   Ca sa imi fac o idee mai bune despre ce va preocupa va rog sa exemplificati ce scheme ati dori sa cititi.
   Pe de alta parte exista simboluri standardizate care in principiu v-ar permite sa identificati componentele desenate intr-o schema.
   Intelegerea schemei este insa alta poveste. De ex daca vorbim de o schema electronica intelegerea presupune cunostinte despre fiecare componenta pana la detalii foarte fine referitoare la comportarea piesei/blocului respectiv in diverse regimuri de functionare.
   Exista foarte multe carti in care schemele sunt suport pt explicatii.
   In majoritatea schemelor se dau si legende cu simbolurile urilizate astfel incat simpla „citire” este facilitata.
   Problema mare consta in intelegere. Aici volumul de cunostinte necesar pe domeniul respectiv uneori este foarte mare.
   SGC

  • Incze Andras Says:

   Parca era si o carte cu titlul „Cum se citesc schemele electrice” ori ceva asemanator, nu stiu daca nu a fost publicata in seria „Colectia electricianului” insa despre continutul cartii nu stiu nimic, doar de titlu imi aduc aminte ca l-as fi vazut undeva.

  • stoianconstantin Says:

   Cred si eu ca da!

 9. Catalin Says:

  Buna ziua,
  In conditiile in care acum 7 ani pe o strada a fost dezvoltata o retea electrica de catre dezvoltatorii unor locuinte , care sunt conditiile actuale de racordare conf legii?
  Trebuie sa achit ” compensatie baneasca ” primului dezvoltator? Stalpii trec prin farta proprietatii mele, chiar firele trec peste proprietatea mea.
  Din cate am observat in art 15/2019 este valabila doar in primii 5 ani, gresesc?
  Multumesc

  • stoianconstantin Says:

   Va rog sa va adresati operatorului de distributie vi se va raspunde in detaliu la acesta solicitare conf prevederilor contractelor in vaza carora s-a realizat respectiva retea. Este posibil sa aveti dreptate!
   SGC

 10. daniela Says:

  Buna seara. Am un imobil care a fost inchiriat unei firme multi ani (peste 10 ani). Firma respectiva a avut contract direct cu electrica. In momentul de fata societatea respectiva e in faliment si am dorit transferul/ reinirea contractului direct cu mine, proprietarul terenului-imobilului. Electrica nu doreste sa-mi prelungesca contractul cu punctul de racordare al vechiului punct de transformare…. si imi ofera o alta locatie la acre ar trebui sa ma bransez……. racordarea urmand a se face pe cheltuiala mea (avize primarie, sapat si tot tacamul…….. aceasta e procedura? Sau nu solicit ceea ce trebuie? Precizez ca firma inca beneficiaza de un contract pe o perioada determinata…. adica are curent. Va multumesc.

  • stoianconstantin Says:

   Imi imaginez ca vi se ofera un bransament nou atata timp cat pe primul bransament exista un contract de furnizare nedenuntat de titular!
   „Electrica” cum ii ziceti Dvs operatorului de distributie nu poate dispune anularea unui contract de furnizare valabil. Nu poate interveni in relatia dibtre furnizor si clientul sau.

   Va trebui fie sa asteptati ca contractul d efurnizare s afie denuntat de parti sau sa interveniti Dvs pe langa chiriasul Dvs sa il determinati amiabil sa rezilieze contractul de furnizare sau eventual sa obtineti evacuarea chiriasului din spatiu in instanta si sa cereti implicit instantei sa dispuna rezilierea contractului de furnizare in momentul evacuarii chiriasului pe care nu il mai doriti in spatiul DVs.

   Dupa toate acestea veti putea cere incheierea unui contract de furnizare pe bransamentul actual al imobilului evident in limita puterii maxima simultan absorbite de care beneficiaza acum chiriasul Dvs. Schimbarea puterii poate duce la modificarea solutiei de racordare.

   Atat pot s ava spun fara insa sa fiu sigur ca si am dreptate deoarece cunosc prea putine informatii despre cazul Dvs

  • daniela Says:

   Noi dorim preluarea contractului. Chiriasul e de acord cu preluarea contractului… fiind in faliment..pleaca oricum.. cei de la Electrica ne impun oarecum sa ne racordam in alta parte….. pe cheltuiala noastra… spun ca acel contract e pe termen limitat si la expirarare lui ne sisteaza alimentarea….. singura solutie este sa acceptam noua locatie… implicit costurile de aferente racordarii… Precizez ca postul de transformare este proprietatea firmei numai ca se afla pe teren privat la 50 m de proprietate. Nu au fost probleme cu proprietarul terenului niciodata.
   Multumesc.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: