Eroii de langa noi!


 

Lucru dovedit fara energie electrica viata noastra ar fi mult mai grea! Am vrea ca energia sa nu se intrerupa niciodata sau foarte rar.

Este posibil din punct de vedere tehnic insa realizarea practica pe scara larga a innoirii retelelor electrice de distributie necesita timp si costuri pe care in mod real nu ni le permitem ca economie nationala, ca putere financiara individuala.

Cu certitudine bani de investitii s-ar gasi. Bancile abia asteapta sa dea credite! Dificultatile apar in momentul in care ne-am pune problema recuperarii investitiilor. Cu un consum mediu pe gospodarie de 100-120 kWh/luna in mediul rural si 150-180 kWh/luna in mediul urban si cu un consum industrial modest tariful de distributie ar avea valori imposibil de suportat pentru consumatori.

Revenim in viata reala in care trebuie sa ne descurcam cu retelele de distributie pe care le avem si pe care trebuie sa le modernizam din mers in ritmul pe care il permite puterea de cumparare a consumatorilor astfel incat investitiile sa poata sa fie recuperate si actiunea de modernizare sa fie una sustenabila.

Se poate vorbi mult despre modernizare, insa doresc sa ne focalizam atentia pe efortul de mentinere in functiune a retelelor de distributie in perioadele de conditii meteo deosebite.

Ca un facut energia se intrerupe mai ales in perioadele de conditii meteo deosebite in special in conditii de vant, ploaie, zapada, chiciura si combinatii ale lor. Uneori intreuperile dureaza multe ore si chiar mai multe zile.

Suferintele, disconfortul si pierderile clientilor sunt foarte mari. Viata economica si sociala este grav perturbata. Evident ca ne indignam, injuram suntem suparati!

In aceste perioade o mana de oameni infrunta stihiile naturii isi pun sanatatea si uneori chiar viata in pericol pentru a face reparatiile necesare in retelele electrice de distributie. Aproape ca nu ii vedem sunt pe campuri, prin paduri acolo unde sunt avariile in retelele electrice de distributie.

 

 

 

 

Lucreza fizic in conditii vitrege care adesea ating limite extreme de suportabilitate. Ce le da putere si determinare? In mod categoric salariul primit nu este de natura sa ii motiveze. Probabil ca in acele momente responsabilitatea sociala, dorinta de a se dovedi utili semenilor ii motiveaza si le da putere sa reziste 14-18 ore in conditii extreme zile in sir!

 

 

 

II putem sustine moral, ii putem incuraja, putem avea un gand bun pentru ei. Putem dar rar facem acest gest. Ne rezumam insa la indignare si la injuraturi.

Putem imbunatati reglementarile privind coexistenta LEA cu arborii / copacii din culoarele de trecere LEA si din proximitatea acestora.

Putem evita sa plantam prosteste copaci sub conductoarele electrice care vor sfarsi prin a produce un numar nesfarsit de pane de curent. Putem dar nu ne pasioneaza ideea de preventie!

Pana si copii stiu ca daca crengile arborilor/copacilor ajung in contact cu conductoarele liniilor electrice aeriene (LEA) produc pene de curent, produc situatii cu risc de electrocutare, produc situatii cu risc de accident.

Stiu si copii stim toti si cu toate acestea avem un dezinteres regesc fata de orice masura de bun simt de prevenire a situatiilor riscante si sa plantam arbori/copaci la distante adecvate de LEA astfel incat LEA sa poata functiona neperturbat indiferent de conditiile meteorologice.

Vin ei tacuti, modesti, eroii de langa noi si corecteaza consecintele nepasarii noastre facand reparatii ale retelelor de distributie in conditii meteo extreme.

Le suntem recunoscatori? Nici vorba! Desi ne fac binele dupa care tanjim ne limitam sa ne indignam serios, convingator si sa injuram fara perdea mult si apasat.

Cu eforturi umane deosebite energia electrica ne este din nou adusa in case si uitam si cea mai vaga idee preventiva care eventual ne-ar fi putut trece prin minte. Continuam sa ne sabotam singuri plantand in dusmanie copaci langa conductoarele LEA

a_reparatie ste

O fi bine ca operatorii de distributie sa consume banii de mentenanta pe taieri de crengi? Sunt atatea crengi care pun in pericol continuitatea alimentarii cu energie electrica incat putem consuma an de an bugete de zece ori mai mari decat bugetele reale pe care le au la dispozitie operatorii de distributie si in veci sa nu rezolvam problema.

In mod normal banii de mentenanta din tariful de distributie nu ar trebui sa fie cheltuiti pe taieri de crengi ci ar trebui sa ajunga in izolatoare, conductoare, cleme etc, etc care pot imbunatati starea tehnica a energiei electrice.

Ca sa putem introduce o cota cat mai mare din fondurile de mentenata in componentele retelelor electrice pentru imbunatatirea starii tehnice trebuie sa reglementam gospodareste coexistenta LEA cu arborii / copacii din culoarele de trecere si din proximitatea acestora plantati / crescuti pe toate tipurile de terenuri private / publice razleti sau in plantatii, in paduri, in gradini, in curti pe marginea drumurilor, pe terenuri ingradite sau neingradite.

 

 

 

Amenajamentele silvice / pomicole sunt solutia rationala care permit utilizarea rationala a terenurilor din culoarele de trecere fara punerea in pericol a LEA.

Amenajamentele silvice/pomicole sunt o exprimare pompoasa a ideii ” arborele potrivit la locul potrivit, cat mai departe de conductoarele LEA!”. In apropierea LEA pot fi plantati arbori de inaltime redusa 4-5 m la maturitate pe care proprietarii sa ii intretina in permanenta la acesta inaltime prin lucrari periodice de modelare.

Sa stiti ca nu inventam noi roata in Romania! In toate statele din Europa si de oriunde in lume unde exista interes fata de nevoile oamenilor de continuitate in alimentarea cu energie electrica coexistenta LEA cu arborii/copacii este reglementata firesc: arborii si retelele nu pot coexista pe acelasi amplasament!

Va recomand sa cititi pe blog:

Zone de protectie si de siguranta, ANRE, etapa doua de consultare publica

Actualizarea reglementarilor ANRE referitoare la zonele de protectie si de siguranta

Arborii, cauza principala a penelor de curent

Exemplu american: gandirea pozitiva

Amenajamentele silvice in apropierea retelelor electrice

Defrisarile sunt lucrari de mentenata? Culoarul de siguranta este parte a LEA?

Defrisarile in lungul liniilor electrice trebuie sa devina prioritate nationala

Necesitatea culoarelor de siguranta LEA 20 si 0.4 kV defrisari si decoronari

Caut parlamentar pentru initiativa legislativa privind coexistenta LEA cu vegetatia

Dupa 36 de ani Decretul 237/1978 trebuie abrogat

Profil standardizat pentru culoarul de siguranta LEA 20 kV => contine link-uri la articole care permit cunosterea practicii internationale in domeniu

Abordarea intretinerii culoarelor de siguranta LEA ca problema de comunicare

Live, efectele defrisarilor neefectuate!

Copacul potrivit la locul potrivit – departe de retelele electrice

Dezastre previzibile!

Pana de curent a paralizat America de Nord mai rau decat un atentat terorist

Informatia salveaza vieti!

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

16 răspunsuri to “Eroii de langa noi!”

 1. Mihai Rosianu Says:

  Emotionant mesaj!

  Recunosc ca experienta mea legata de retelele electrice este limitata. Am vazut ce este la noi in Bucuresti si imi imaginez ce grozavii au putut sa fie in camp deschis sau la munte!

  Cred ca in mod real pentru episoade de calamitate niciodata nu putem fi indeajuns de pregatiti si implicarea specialistilor in remedierea stricaciunilor este hotaratoare pentru restabilirea utilitatilor.

  De asemenea sunt de acord ca in activitatile de zi cu zi ar trebui sa avem o atitudine mai responsabila fata de liniile electrice aeriene astfel incat sa nu generam situatii cu risc potential de producere a avariilor.

  Felicitari pentru modul in care va raportati la subiecte de interes general

  Mihai Rosianu

 2. Alexandru Popescu Says:

  Buna ziua,

  Am participat si eu impreuna cu echipa mea, la sfaritul anului trecut, la reparatia unor retele peste care au cazut copaci sub greutatea zapezii.

  Am avut trei zile pline! Evident ca a fost foarte greu.

  In momentul in care esti pus in situatia de a interveni pentru repararea unei retele afectate de calamitati naturale simti emotia si asteptarile oamenilor. Eu ma gandesc ca este testul nostru de meseriasi prin care dovedim cunoscutilor si familiei ca stim sa ne comportam la greu.

  Recunosc ca de fiecare data am o mare satisfactie cand dispecerul ne confirma ca reparatia a avut succes si linia a ramas sub tensiune! Aproape ca uit de oboseala. Traiesc un sentiment interesant al datoriei implinite.

  Ar fi extraordinar daca ar fi si la noi legile ca in strainatate unde intradevar culoarul de trecere este de regula fara copaci sau cel mult unii ornamentali de talie redusa.

  • stoianconstantin Says:

   Buna ziua dl Alexandru,

   Ma bucura mesajul Dvs! Stiu ca cei care lucreaza in domeniul retelelor electrice isi respecta meseria si se poate conta pe ei la greu.

   Da este foarte important ca si reglementrile noastre sa permita evitarea riscurilor care il relrezinta arborii de gabarit mare plantati la distante necorespunzatoare fata de conductoarele LEA.

   Sunt convins ca si Dvs ati constatat ca sunt extrem de multe situatiile in care coexistenta LEA cu vegetatie este necorespunzatoare.

   Daca de maine am avea reglementari mai bune eforturile pentru curatarea culoarelor de siguranta LEA vor dura cativa ani insa am avea certitudinea ca pe unde s-a trecut s-ar indeparta probabilitatea de defect. Beneficiile pentru consumatorii de energie fie ei casnici sau agenti economici ar fi deosebit de importante.

   Cu stima,
   SGC

 3. Munteanu Daniel Says:

  Buna seara,

  In Decembrie 2018 am stat fara energie 4 (patru) zile! A fost foarte neplacut. Greu de tot!

  Am mai avut intreruperi insa in 3-4 ore de regula venea lumina. Rareori cand intreruperea trecea de 6 ore.

  De data asta a fost exagerat de mult! Am inteles cum sta treaba cand am iesit in prima dimineata in gradina. Aproape toti copacii pe care ii am s-au dezghiocat sub greutatea zapezii, I-am pierdut aproape pe toti.

  Norocul meu este ca inca mai am doua sobe pe lemne si am putut incalzi cat de cat casa altfel ne-am fi imbolnavit.

  Am vorbit cu Primarul si ne-am mobilizat si am fost din casa in casa si am lamurit consatenii sa isi curete copacii care erau plantati sub retelele stradale. Am facut curatenie bec. Sa vina si mama zapezii si nu mai are ce crengi sa dea peste conductoare.

  Cu toate astea nu s-a putut sa primim curent pentru ca intr-o padure la vreo 15 km de satul nostru zapada a facut prapad, a doborat zeci de arbori peste reteaua de inalta tensiune, cred ca de 20 kV, si a rupt 5 stalpi.

  Abia dupa 4 zile s-a reusit repararea si am avut si noi curent!

  Sustin si eu necesitatea de a se taia din timp toti arborii care sub actiunea vantului sau a zapezii ar putea cadea peste retelele electrice. M-am convins ca si un singur copac care cade peste o linie electrica poate intrerupe curentul la toate comunele alimentate de reteaua respectiva.

  Munteanu Daniel

  • stoianconstantin Says:

   Buna seara dl Daniel,

   Multumesc pentru mesaj!
   Aveti o atitudine civica remarcabila!
   Toate cele bune,
   SGC

 4. Vladut Says:

  Multumim pentru aprecieri Domnule Inginer!
  Ar trebui luati de mana sa vina cu noi la fiecare pas, mai ales pe cei din presa. Din penele de curent fac ceva „senzational”! E lesne sa stai pe canapea cu un smatphone in mana si sa critici! Unora le este greu sa mearga si prin zapada de pe trotuare, de acasa pana la magazin… Folosesc masina!

  Se depun uneori eforturi supraomenesti! Frigul si zapada ne distrug incet si sigur sanatatea si din pacate…oricat ar fi salariul nu o putem cumpara. Este pacat ca unii nu inteleg, avem salarii mult mai micii ca bugetarii care stau la caldura, nu iesim la pensie anticipat (au desfiintat grupele), lucram in permanenta in pericol, curentul nu iarta!
  Dar… Personal imi fac meseria din si cu pasiune!

  • stoianconstantin Says:

   Buna dimineata Vladut,

   Multumesc pentru mesaj!
   Cred ca este important sa scoatem in evidenta importanta sociala a muncii depuse de constructorii de retele si de catre personalul operatorilor de distributie dar in acelasi timp este foarte important sa capacitam cat mai mult sprijin posibil pentru a putea imbunatati lucrurile.

   Este sper evident ca trebuie imbunatatite reglementarile, legislatia privind zonele de protectie si de siguranta LEA.

   Oricat suflet si efort ar depune oamenii rezultate adevarate pe termen lung nu se pot obtine decat intr-un cadru bine reglementat.

   Stim ce trebuie facut, s-au facut propunerile necesare asteptam sa se aprobe si sa avem instrumentele necesare pentru a putea gestiona eficient coexistenta LEA cu vegetatia.

   In mod categoric lucrurile nu se vor imbunatati instant insa gestionand rational prioritatile vom putea obtine rezultate palpabile aproape imediat.

   Scopul articolului este pe de o parte de a exprima respectul si aprecierea mea fata de efortul depus de oamenii care s-au aflat in linia intai in lupta cu calamitatile naturale si foarte important, acela de a focaliza atentia opiniei publice asupra necesitatii imbunatatirii reglementarilor si pentru o atitudine responsabila a tuturor in ceea ce priveste mentinerea in buna regula a culoarelor de siguranta LEA.

   Si pe acesta speta doar actiunea comuna ne poate duce la imbunatatirea starii de fapt in folosul comunitatii.

  • Valeriu Stavarache Says:

   Dupa parerea mea pentru rezultate adevarate este important sa avem reglementari corespunzatoare insa pana cand nu se va schimba mentalitatea oamenilor rezultatele vor fi modeste!

   Oamenii ar trebui sa accepte ca interesul public trebuie sa primeze iar actiunile individuale, cum ar fi evitarea plantarii arborilor in pozitii delicate in raport cu LEA si/sau modelarea sistematica a coroanei ar trebui sa fie o preocupare liber consimtita a fiecarui om.

   Schimbarea mentalitatii oamenilor este o chestiune extrem de dificila!

   Noi ne ducem in strainatate si ca sa fim acceptati ne asumam un setul de reguli de „buna-cuviinta sociala” care lor le permite sa realizeze lucrurile pe care le admiram la ei pentru ca pun interesul public mai presus decat interesele individuale meschine.

   Valeriu Stavarache

  • stoianconstantin Says:

   Buna dimineata,

   Domnule Valeriu ati punctul pe i!

   Intr-adevar avem nevoie generalizata de o schimbare de atitudine, schimbarea mentalitatii oamenilor. Se zice ca o schimbare este completa atunci cand se schimba sistemul de valori, cum ar veni cultura (organizationala, sociala, de grup etc).

   Este greu de obtinut o schimbare a culturii intr-o organizatie la scara sociala lucrurile sunt extrem de dificil de realizat. Trebuie „creat un intreg sistem” care sa includa invatamantul, mass-media, liderii politici, justitia, administratiile publice, conducatorii de institutii, liderii din mediul privat, Presedintele Romaniei etc., pana la nivelul fiecarei familii.

   Zi de zi trebuie promovat un sistem de valori sanatos, util societatii pe toate caile posibile. Nu exista jumatati de masura. Trebuie extrem de multa dedicare si consecventa. De asemenea trebuie actionat gradual intr-un mod inteligent, empatic, mizand in primul rand pe puterea exemplului stimuland implicarea si asumarea, convingand poporul de avantajele unui set de reguli de buna-cuviinta nationala.

   Este un demers dificil, o cursa pe termen lung, de sens unic!

   Avantajele ar fi insa imense! Nu ar trebui sa asteptam 20 de ani (Silviu Brucan!) estimati de un vizionar optimist (!) sa se schimbe generatiile ci an de an ar trebui sa putem evolua cu totii indiferent de varsta.

   Ce facem, ne implicam!?

  • Valeriu Stavarache Says:

   Superb!
   Da, cu maxima convingere!
   Valeriu Stavarache

 5. Iacob Mihai Says:

  Nu am intervenit pana acum intrucat nu pot spune ca am o expertiza deosebita in retele electrice aeriene.

  In opinia mea orice reglementari s-ar elabora, vor fi ignorate
  .

  Totusi as dori sa punctez faptul ca in judetul Galati s-a intamplat ceva similar in 2017, dar in camp deschis. Culmea fenomenul a fost la sfarsitul lunii aprilie. Au participat echipe inclusiv din Valcea la remediere. Eu au facut expertize necesare la elaborarea documentatiei. Am fost in teren in toate cele peste 40(patruzeci) de locatii unde s-au rupt peste 1000 de stalpi de MT si JT.

  Am constatat urmatoarele:

  1) S-au rupt stalpi de beton tip SE si SCP respectiv cu armatura din sufa (beton vibrat precomprimat).Intro LEA erau 23 de stalpi de MT vibrati precomprimati (SCP si SE) si doi tip SC (cu fier beton masiv). Se poate verifica faptul ca doar cei doi au ramas in picioare cu firele la pamant de o parte si de alta rupte,

  2) Stalpii precomprimati s-au rupt inaintea conductorului (pare a fi o problema),

  3) Intro zona cu copaci (mai sunt in jud. Galati astfel de zone), pomii cazuti pe conductoare au rupt stalpii vibrati precomprimati (unde erau din astia si doar conductoarele unde erau stalpi doar centrifugati cu armatura masiva.

  4) Noi la Iasi la facultatea de Electrotehnica (specialitatea Electromecanica), am facut rezistenta materialelor si inclusiv niste cursuri despre betoane. Consultandu-ma cu niste specialisti in betoane (doctorat in stalpi de beton) mi-au confirmat ca stalpii de beton precomprimat nu sunt indicati la LEA intrucat se comporta diferit la compresie fata de intindere, aparand „fenomenul de oboseala” si distrugerea stalpului.

  Cat despe galagie la noi este ceva generalizat cu cat esti mai ageamiu si nu ai facut nimic niciodata cu atat esti mai exigent cu altii si ceri luna de pe cer!

  • stoianconstantin Says:

   Sincer, asteptam comentarilu Dvs!

   Discutia de mai sus a alunecat intr-o zona de idealism cu sanse reduse de transpunere in practica mai ales in ceea ce priveste un efort generalizat de schimbare a atitudinii fata de interesul public si fata de recunoaterea eforturilor facute de in situatii de urgenta de anumite categorii socio-profesionale.

   De acord ca reglementarile vor fi (uneori) incalcate insa lipsa lor este garantia ca anomaliile vor fi generalizate daca raman sa fie solutionate doar apeland la „bunul simt”!

   Acum este momentul in care trebuie sa ne concentram atentia asupra reglementarii zonelor de protectie si de siguranta. Eu m-am straduit sa fac sugestiile care ne-ar permite sa reducem semnificativ riscul prezentat pentru LEA de vegetatie. Probabil ca multi alti specialisti s-au implicat iar la ANRE s-au strans multe propuneri. Sper ca prelucrarea propunerilor sa dea rezultate in favoarea continuitatii alimentarii cu energie electrice!

   Transpunerea in practica va fi o lupta teribila. Totusi, cu o reglementare buna, cu efort, se pot obtine rezultate bune!

   Altfel in mod real in permanenta vor exista situatii de urgenta care ne vor depasi scenariile si pregatirile noastre pentru gestionarea lor. Vor fi suficiente momente in care inspiratia si implicarea oamenilor se vor dovedi cel putin salutare daca nu de-a dreptul miraculoase!

   Interesante concluziile Dvs legate de tipurile de stalpi care au cedat in 2017. Mai putin spectaculoasa este insa informarea celorlalti operatori de distributie si a mediului profesional asupra acestor concluzii.

   In structura organizationala actuala cred ca ANRE-ului ii revine sarcina de a stimula comunicarea si cercetarea in domeniul retelelor electrice. Daca nu facem analize, cercetari si nu comunicam rezultatele sansele noastre sa progresam sunt modeste iar caile pot fi cam haotice. Divizarea si „concurenta” in domeniul distributiei energiei electrice daca inseamna izolare, lipsa de comunicare si de cooperare nu poate duce la nimic bun pe termen lung.

 6. Iacob Mihai Says:

  Buna ziua,

  Poate nu am fost suficient de clar in exprimare (recunosc faptul ca atunci cand scriu o parte din explicatie ramane doar in mintea mea ).

  Zonele de protectie si siguranta sunt absolut necesare si foarte necesar de a fi respectate.
  Dar nu vedeti ca lucruri mult mai simple nu se respecta dar acestea care nu sunt chiar usor de respectat.

  Am vazut la televizor cum tot felul de „activisti” au tabarat pe primarul general al capitalei ca a taiat niste copaci batrani (cu forme legale) in urma ruperii unor crengi in parcul Cismigiu si ranirea unor persoane. Sa nu credeti ca sunt fan Gabriela Firea din contra, dar s-a ajuns in Romania la o radicalizare a pozitiilor incat eu nu cred ca se mai poate face ceva bun. Toti sunt „pentru contra” fara analiza.

  Sunt foarte sceptic ca intr-un viitor apropiat se va face ceva logic in Romania.

  • stoianconstantin Says:

   Da, sunt de acord cu Dvs in privinta radicalizarii sterile si a indignarii de parada!

   Trebuie insa sa speram ca si la noi lucrurile vor evolua in bine!

 7. Iacob Mihai Says:

  Buna ziua,
  Ma intereseaza o problema , respectiv normativul de proiectare Ip-35-2 unde se pare ca se motiveaza niste solutii tehnice pe MT.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: