Retele la „drumul mare” (6)


RED sunt „inepuizabile” in materie de neconformitati. Cand crezi ca le-ai vazut pe toate apare una noua care le umbreste pe cele deja cunoscute!

Avem in imagine un tablou de distributie 0.4 kV cu circuitele dispuse pe doua randuri. Intreruptoarele circuitelor de pa randul de jos sunt „blocate” de cablurile racordate la intreuptoarele de pe primul rand.

 

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

8 răspunsuri to “Retele la „drumul mare” (6)”

 1. Adrian Says:

  Ce daca te da de pamant, poate scapi … Dorel numa o durmitu no muritu!

  Si apoi si pompieri trebuie sa aiba activitate .

  Uneori cablurile au inima de otel si cu clestele nu merge taiat .In cazul prezentat nu e vorba de asa ceva dar mai sti ?!

  Macar tabloul asta nu ia foc din prima si de la ce se vede, a fost facut de meseriasi iar instalarea a fost facuta de maciucasi sau ezermesteri (adica cineva care stie de toate si nimic cum trebuie) .

  • stoianconstantin Says:

   Buna seara,

   tare referirea la somnul lui Dorel!

   Varianta asta si in somn improvizeaza!

 2. cristiandiaconescu60 Says:

  Buna seara,

  Privind fotografia pusa in discutie ,nu prea pare tablou folosit in retelele de distributie.Sau cel putin pe zonele pe care am mai lucrat nu le-am vazut.Pare a fi mai repede un TGD pentru o hala industriala.

  Principalul neajuns al tabloului ar fi faptul ca in partea de jos ,sunt inghesuite cele sase circuite de distributie,si acestea par a fi gresit amplasate din faza de proiectare.Mai apoi,chiar si tablotierul nu prea si-a batut capul cu posibilitatea de conectare a cablurilor de catre constructor.

  La executie,clar RTE- ul a fost in „pauza” sau s-a prevalat de faptul ,probabil,ca proiectul era si cu viza de verificator si a respectat ce i s-a dat.Toata greutatea va fi pe umerii clientului si al personalului de mentenanta.

  Acuma,daca vrem sa fim foarte rigurosi ,constat ca etichete la cabluri nu se vad,capetele terminale sunt foarte larg lasate rezerva ,ca pentru 4-5 ori refacere conexiune in intreruptoare ,acoperind randul ultim de jos.Schema monofilara as build nici atat.

  Asta e .
  Invatam si ne instruim pana iese cum trebuie.

  • stoianconstantin Says:

   Buna seara,

   E un tablou de distributie. Am limitat eu detalile din fotografie ca sa ne putem concentra pe zona neconforma.

   Problema a plecat de la „tablotier” care ar fi trebuit sa „scoata” randul de jos de intreruptoare in fata si sa le monteze pe cele de sus mai in spate astfel incat cablurile racordate la intreruptoare sa nu impiedice accesul la intreruptoare.

   Cireasa au pus-o cei care au racordat cablurile la tabloul de distributie.

   Cu probabilitate ridicata se va aplica regula „facem pana iese bine”! Nota proasta ramane!

   Ar fi bine, asa cum spuneti si Dvs. sa invatam ceva din experienta asta!

 3. Iacob Mihai Says:

  Buna ziua,

  Problema este cvazigeneralizata si comica daca nu ar fi tragica!

  Intrucat problemele de reglementare pe instalatii electrice sunt total neclare MDRAP a decretat ca tablourile sunt „instalatii aferente constructiilor”, sintagma care a mai fost discutata pe acest forum.

  Proiectantii si mai ales verificatorii de proiecte instalatii electrice MDRAP nu prea au tangenta cu electrotehnica. Cei mai multi verificatori de proiecte instalatii electrice MDRAP sunt absolventi de facultate de instalatii din cadrul institutelor de constructii, care in afara de culori si marimi geometrice nu percep altceva privind instalatiile electrice.

  In toate proiectele de instalatii electrice aferente constructiilor pentru tablouri se dau foarte putine date (de regula o schema monofilara).

  90% din tablourile care intra in instalatii ale unor societati care nu au norme interne de reglementare de regula cladiri civile de stat sau cladiri industriale ale unor investitori „no name’, se uzineaza „pe genunchi”. Desi sunt reglementari privind uzinarea acestea ele sunt neclare, stufoase si in general nu se respecta.

  Pentru a putea uzina pe „forte proprii” deci cu standarde de firma trebuie sa investesti foarte mult (teste realizate de laboratoare acreditate, care pot ajunge si la 50000 EURO) si daca nu ai o productie consistenta , nu rezisti pe piata, tocmai din cauza ca cele mai multe tablouri se fac la negru.

  Punand si faptul ca „proiectantii MDRAP” scriu trei randuri si declara fituica „Proiect tehnic, caiet de sarcini, DDE, etc” face ca fiecare executant sa se descurce cum poate. Eu am incercat sa fac observatii la un astfel de proiect si mi-a sarit in cap inclusiv beneficiarul si dirigintele de santier. Lucrarea este in desfasurare, voi vedea cum o finalizam.

  • stoianconstantin Says:

   Multumesc pentru comentariu!
   SGC

  • cristiandiaconescu60 Says:

   Comentariu pertinent si la obiect.
   Dar ca sa fie continuat traseul spre abisul meseriei, ANRE cedeaza autorizarea RTE pe instalatii electrice catre MDRAP.

   Aici, surpriza! Desi ai un drept castigat prin examen si pregatire profesionala, trebuie s-o iei de la capat.

   Iar bomboana de pe tort, daca esti absolvent de facultate de energetica, nu poti sa te inscri pentru RTE instaltii electrice interioare.

 4. Iacob Mihai Says:

  Buna ziua,

  Asta am vazut si eu, nu se pot inscrie, pare absurd.

  Dupa mine cei mai calificati in instalatii electrice sunt cei de la Electroenergetica.

  Nu are rost sa mai comentez, am cateva sute de pagini de corespondenta pe aceasta speta ma refer la raspunsuri, respectiv:
  -Avocatul Poporului,
  -MDRAP
  -ISC
  -ANRE
  -Cabinetul Primului Ministru (Grindeanu).

  Cu cei de la ISC am vorbit „face to face”, intrucat am fost si in audienta, Si la Avocatul Poporului am fost in audienta si au inceput sa planga si „tantele alea de acolo” ca mi s-a facut mila. Spuneu ca nu le asculta nimeni asteapta raspunsuri de la autoritati cu anii, etc.

  Am constatat ca totul se face pe bisericute si pe lobby.

  Atunci m-am hotarat sa dau examen la ISC ,considerand acest episod ca o oportunitate pentru mine. Am dat si pentru instalatii si pentru retele, am luat si sunt foarte cautat in zona , deoarece sunt cam singurul din zona , la al doilea examen a fost cam dezastru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: