Actualizarea reglementarilor ANRE referitoare la zonele de protectie si de siguranta


Oportunitate deosebita de a imbunatati reglementarea culoarului de siguranta LEA prin zone cu vegetatie forestiera si asimilata!

Va semnalez o actiune foarte importanta a ANRE actualizarea si comasarea reglementarilor privind zonele de protectie si de siguranta.

Va prezint mai jos textul  anuntului publicat de ANRE pe site http://www.anre.ro la sectiunea documente de discutie precum si  fisierele notei de prezentare si ale proiectului.

Apreciez ca este necesar sa popularizam acesta actiune in randul specialistilor si evident sa ne implicam cu puncte de vedere /propuneri in imbunatatirea acestui normativ.

18-06-22-10-11-33Nota_de_prezentare

Proiect_Ordin_Norma ref ZP_ZS

„Data: 22.06.2018

ANRE supune consultarii publice prezentul proiect de ordin, care reprezintă revizuirea şi includerea într-un singur act normativ a prevederilor Normei tehnice privind delimitarea zonelor de protecţie şi de siguranţă aferente capacităţilor energetice aprobată prin Ordinul ANRE nr. 4/2007 si Normativului pentru construcţia liniilor aeriene de energie electrică cu tensiuni peste 1000V, aprobat prin Ordinul ANRE nr.  32/2004,  si care este determinată de necesitatea adaptării acestor prevederi la cadrul de reglementare și la modificările legislative apărute ulterior anului 2007.

Observaţiile se transmit prin fax şi în format electronic editabil la adresa de e-mail gabriel.bucataru@anre.ro.

Termenul final de transmitere a observațiilor la documentele supuse consultării publice este de 30 de zile de la data publicării pe site a proiectului de ordin” => 22.07.2018.

Miza cea mai mare este legata de zonele de protectie si de siguranta ale LEA prin zonele cu vegetatie forestiera si asimilata (paduri, cranguri, gradini, arbori de pe langa drumuri etc. pomi/arbori razleti crescuti in vecinatatea LEA) care influenteaza direct numarul penelor de curent.

Minim 60% din penele de curent se datoreaza arborilor/pomilor din vecinatatea LEA ale caror crengi sub actiunea vantului si/sau sub greutatea zapezii intra in contact cu conductoarele LEA sau sunt rasturnati peste LEA respectiv arbori/pomi taiati neglijent in apropierea LEA care sunt doborati peste conductoarele LEA.

Acum este momentul sa dovedim ca am invatat din miile de pene de curent si s areglementam corespunzator distantele de siguranta dintre conductoarele LEA si arborii/pomii din proximitatea LEA.

Vezi mai jos cateva articole in care definesc riscul si sugerez solutii pentru reglementarea culoarelor de siguranta LEA prin zone forestoere si asimilate.

Determinarea culoarului de trecere/siguranta LEA 20 kV prin fond forestier

Clik pe figura pentru a se deschide in pagina dedicata pentru mai buna lizibilitate.

Profil culoar analiza pe zone SGC ed 2

 

Din punctul meu de vedere consider ca in articolul ”

Determinarea culoarului de trecere/siguranta LEA 20 kV prin fond forestier

s-a demonstrat ca in toata zona de siguranta definita in NTE 003/2004 ca avand dimensiunea de 24m (cate 12m de o parte si de alta a axului LEA 20 kV) vegetatia trebuie inlaturata total.

Prin exceptie, cu acceptarea de catre proprietar a unor servituti in zonele D si E care poate exploata arbori de talie redusa 3-5m respectiv de maxim 7m in zona D si 8m in zona E in cazul in care proprietarul isi asuma intretinerea prin decoronari sistematice a taliei arborilor la aceste dimensiuni maxime. => acceseaza linkul de mai sus pentru a citi tot articolul!

Pentru LEA jt rezulta profilul din figura urmatoare care ar putea sustine obiectivele declarate la art 2 in proiectul de NTE:

 • „art 2. Prin aplicarea acestei norme tehnice se urmăreşte ca, prin proiectare, executare, exploatare și mentenanţă să se asigure:
 1. protecţia şi funcţionarea normală a capacităţilor energetice şi a anexelor acestora;
 2. evitarea punerii în pericol a persoanelor, a bunurilor şi a mediului.”

Respectand algoritmul utilizat pentru determinarea profilului culoarului de trecere aplicat la LEA mt si LEA jt am obtinut urmatorul prafil al culoarului de trecere pentru LEA 110 kV:

Probabil ca voi delimita cateva zone de interes pe profilul culoarului de siguranta LEA 110 kV pe care le voi analiza din pdv al riscului si al modalitatilor in care trebuie realizat managementul vegetatiei.

Defrisarile sunt lucrari de mentenata? Culoarul de siguranta este parte a LEA?

Defrisarile in lungul liniilor electrice trebuie sa devina prioritate nationala

Necesitatea culoarelor de siguranta LEA 20 si 0.4 kV defrisari si decoronari

Live, efectele defrisarilor neefectuate!

Caut parlamentar pentru initiativa legislativa privind coexistenta LEA cu vegetatia

Amenajamentele silvice in apropierea retelelor electrice

Dupa 36 de ani Decretul 237/1978 trebuie abrogat

Profil standardizat pentru culoarul de siguranta LEA 20 kV

Abordarea intretinerii culoarelor de siguranta LEA ca problema de comunicare

 

Etichete: , , , , , , , , , , , , , ,

9 răspunsuri to “Actualizarea reglementarilor ANRE referitoare la zonele de protectie si de siguranta”

 1. stoianconstantin Says:

  A republicat asta pe Puterea sub lupă … până la bec!.

  • Buscu Ion Says:

   Sunt deacord cu zonele de siguranta dar nu vad unde sunt despagubirile pe care trebuie sa- le primeasca proprietarii de drept ale acestor terenuri, ptr intrega zona de siguranta la care faceti referire.

   Cand faceti astfel de propuneri veniti si cu propuneri de despagubire la nivel european, preturile la energie se aliniaza acestor cerinte, fiti drepti pana la capat, cuprindeti si conductele transgaz si petrom. Un gazoduct european trebuie sa faca despagubiri ptr zona de siguranta si protectie propietarilor terenurilor afectate indiferent ca este vorba de Romania sau Austria.

   Statul Roman trebuie sa fie drept cu cetatenii sai sa le apere proprietatea privata si in cazul in care li se ingradeste niste drepturi din cauza unui proiect in interes public sa fie despagubiti corect aliniati sandardelor UE.

   Sper sa tineti cont de aceste sugestii pe care le fac.

  • stoianconstantin Says:

   In mare parte sunt de acord cu Dvs insa pozitia noastra poate opera in viitor pt retelele noi si/sau pt cele vechi daca se modifica legislatia!

   Tema pusa in discutie este una strict tehnica. Determinarea unor zone de protectie si de siguranta obiectiv necesare ca sa permita exploatarea neperturbata si nepericuloasa a capacitatilor energetice.

   Constitutia Romaiei la art 44(1) prevede:
   „  ART. 44   Dreptul de proprietate privată:
     (1) Dreptul de proprietate, precum şi creanţele asupra statului, sunt garantate. Conţinutul şi limitele acestor drepturi sunt stabilite de lege.”

   Curtea constitutionala plecand de la ultima propozitie din alin (1) al art 44 „Conţinutul şi limitele acestor drepturi sunt stabilite de lege” arata in Decizia 878/10.07.2008 ca prevederile legii energiei electrice (de la acea vreme 13/2007, iar acum 123/2012) referitoare la existenta retelelor „vechi” pe terenuri private si zonele de protectie si de siguranta aferente sunt constitutionale si se exercita gratuit.

   Cantarind argumentele pro si contra sustinute cu eventuale referinte internationale se poate legifera si in sensul sugerat de Dvs cu metiunea ca toate despagubirile acordate ar trebui sa se reflecte in tarifele de distributie si in cele de transport al energiei electrice (ca sa poti plati, evident ca trebuie sa ai asigurate sursele de finantare). Evident ca acolo unde este lege nu-i tocmeala!

   Partea neplacuta si dificil de gestionat chiar si de catre un legislativ extrem de binevoitor o constituie volumul foarte mare de capacitati energetice de transport si de distributie a energiei electrice aflate pe proprietati private.

   Dvs, cel putin ca persoana fizica, puteti face propuneri direct la ANRE in principiu oricand sau de preferat in perioadele cand ANRE anunta consultari publice pe marginea unor reglementari de al caror subiect sunteti interesat.

   Postarea pe blog-uri este importanta pt a ne testa viabilitatea opiniilor respectiv pt a capacita opinii diverse ale oamenilor care privesc o problema din puncte de vedere care eventual aduc in discutie aspecte noi asupra carora merita sa ne gandim. Alfel, pt valorificare intr-o reglementare o opinie exprimata si/sau dezbatuta doar pe blog este destul de putin probabil sa produca efecte daca nu este comunicata catre autoritatea respectiva!

   Multumesc pentru comentariul Dvs!

   Toate cele bune!
   SGC

 2. Badea Romulus Says:

  Mi se pare o initiativa buna cea de a actualiza limitele zonelor de protectie si de siguranta, dar constat ca de fapt este doar o unificare a mai multor prevederi mai vechi.

  Ar fi fost utila si o adaptare la situatiile tehnice concrete disponibile astazi.

  Ce nu am gasit (probabil nu am citit eu cu atentie), o delimitare a zonelor de siguranta si protectie in ceea ce priveste liniile aeriene sub 1kV si arbori in localitati – ma refer in special pe verticala.

  Daca in zonele forestiere sunt delimitate clar lucrurile (mai ales pe partea de medie tensiune si mai sus), in localitati, unde multe retele de distributie inca sunt pe OLAL iar copacii plantati de multe ori sunt in acelasi aliniament sau foarte aproape, apar probleme cu intreruperi repetate in alimentarea consumatorilor.

  Si aici apare problema de prioritate: ne aliniem la cerintele de mediu cu spatii verzi zi copaci cat mai multi, cu riscurile de mai sus, sau le asiguram utilizatorilor dreptul de a avea acces la energie electrica inclusiv pe perioadele de furtuni / ploaie?

  De investitie in trecerea pe torsadat nici pomeneala, dintr-un motiv mai mult decat banal: nu e prinsa zona in planul de investitii al companiei – functie de posibilitati, poate la anul (stiu cazuri de peste 10 ani!). Deci ce ne facem?

  • stoianconstantin Says:

   Toate ideile constructive de care suntem capabili trebuie sa ajunga la ANRE!

   Este o oportunitate rara de a solutiona neajunsurile reglementarilor actuale. Simpla adunare sub un titlu a prevederilor actuale referitoare la culoarele de siguranta in mod categoric ne este suficienta!

   Multumesc pentru comentariul Dvs! Sper sa fiti parte in continuare la eventualele dezbateri si sa si transmiteti un mesaj inspirat / argumentat la ANRE!

 3. Iacob Mihai Says:

  Buna ziua,
  In localitati, ori si ce fel de localitati (cat de mici) consider eu, ar trebui sa se treaca la distributie LES (inclusiv MT). Investitiile ar trebui gandite diferentiat, chiar ca ajutoare de stat..

  Cat priveste extravilan consider eu ar trebui tot o hotarare nationala, ori se defineste mai bine si mai „national” culoarul, adica sa-l respecte toti inclusiv, ceilalti actori din tara (Apele, Padurile, Protectia Mediului, etc).

  Eu cred ca acest culoar ar trebui reglementat intro lege organica. Ordinul ANRE este un „criteriu prea slab” pentru a-si face efectul. Ori se respecta culoarul prin padure , ori se fac investitii sa ocolim padurea.

  Eu in stainate (unde nu a fost comunism niciodata) am vazut liniile electrice aeriene trecand (in linie dreapta peste orice (padure, proprietate privata , etc) si se vedea clar ca culoarul era respectat.

  Concluzia mea, reglementarile actuale nu permit administratorilor de retea sa faca investitii pentru a rezolva aceasta problema.

  • stoianconstantin Says:

   De acord 100% cu Dvs dar pana atunci trebuie sa reusim cumva sa traim utilizand ce ne poate oferi ANRE dupa consultarea publica!

   Dl Badea Romulus are dreptate la Ljt nu exista prevederi ref la coexistenta cu vegetatia din proximitate totul se limiteaza la art 24 prin care se stabileste ZP/ZS de 0.1 m fie ca in proximitate avem zid sau arbori ale caror coroane pot fi miscate cativa metri sub actiunea vantului!

   La mt aceleasi prevederi alambicate, neconvingatoare. Poate s-ar clarifica putin lucrurile daca s-ar include in NTE cateva figuri suplimentare dedicate coexistentei LEA cu arborii din proximitate.

 4. Iacob Mihai Says:

  Domnilor,
  Cunosc foarte bine filozofia omului de la tara traind in postcomunism.

  Poti fi orice reglementari, nu le va respecta. Singura solutie sa se treaca masiv in LES, dar acest lucru nu se poate realiza decat cu ajutor de la stat.

  Am mai scris o data aici ca in judetul Vrancea, pe valea Milcovului, aveam o lucrare de regularizare albie si aveam si relocari de LEA MT si JT. Am turnat cateva fundatii (dupa proiect) in domeniu public (ziceam eu) si cand am venit sa montez stalpii erau in curte (oamenii mutasera gardurile!!!). N-am putut realiza nimic, primarul a spus ca nu are ridicare topo si nu poate demonstra ca oamenii au intrat pe domeniu public.

  Fara legi organice (nu ordine ANRE) nu cred ca se pot lamuri toti cei care se impotrivesc taierii pomilor.

  • stoianconstantin Says:

   Adevarul este ca ar fi bune niste programe de finantare din fonduri UE pe termen de 10-50 ani! Am (ar) face „boboc” retelele de distributie publica, s-ar elibera foarte multe terenuri private iar continuitatea s-ar putea imbunatati semnificativ!
   Toata lumea ar avea de castigat.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: