Tensiunea contractuala


Rezumat:

 1. crearea unui prilej de punere in valoare / oferire acces direct la cateva ordine ANRE care reglementeaza relatiile contractuale de distributie si furnizare a energiei electrice.
 2. constatarea ca notiunea de tensiune contractuala (Uc) definita in Ord ANRE 11/2016 nu se regaseste in ATR, CR, contracte cadru de furnizare sau de distributie
 3. crearea unui spatiu de dezbatere asupra necesitatii stabilirii / declararii tensiunii contractuale in practica respectiv de a investiga daca totusi exista cazuri in care Uc este declarata in contractele de furnizare / distributie energie electrica

 

In standardul de performanta a serviciului de distributie aprobat prin Ordin ANRE 11/2016 si actualizat cu ordinul 49/2017: Ord 11_2016_actualizat cu Ord 49_2017 standard performanta distributie ee la art 23 se introduce termenul: tensiune contractuala notata Uc

„Art 23 Pentru caracteristicile tensiunii în punctul de delimitare, prevederile SR EN 50160 reprezintă cerințe minimale. Modul de măsurare a acestora trebuie să se realizeze conform SR EN 50160. Principalii parametri de calitate sunt prezentați în tabelul de mai jos.

   Tabelul nr. 1 – Calitatea curbei de tensiune

  

* intră în responsabilitatea OTS. Frecvența nominală a SEN este de 50 Hz.”

Acest termen nu are o alta definitie in cuprinsul Standardului de performanta. El este utilizat si la art 25:

Art. 25. (1) În punctul de delimitare, la JT, în condiții normale de exploatare, excluzând întreruperile, pe durata oricărui interval de timp de o săptămână, 95 % din valorile efective, mediate pe o durată de 10 minute, ale tensiunii de alimentare, nu trebuie să aibă o abatere mai mare de ± 10 % din tensiunea nominală. De asemenea, pe durata oricărui interval de timp de o săptămână, 100 % din valorile efective, mediate pe o durată de 10 minute, nu trebuie să aibă o abatere mai mare de + 10 %  / – 15 % din tensiunea nominală.

(2) În punctul de delimitare, la MT și IT, în condiții normale de exploatare, excluzând întreruperile, pe durata oricărui interval de timp de o săptămână, 99 % din valorile efective, mediate pe o durată de 10 minute, ale tensiunii de alimentare, nu trebuie să aibă o abatere mai mare de ± 10 % din tensiunea contractuală. De asemenea, pe durata oricărui interval de timp de o săptămână, 100 % din valorile efective, mediate pe o durată de 10 minute, nu trebuie să aibă o abatere mai mare de ± 15 % din tensiunea contractuală. ”

La primul contact cu vitorul client Furnizorul ii solicita un set de informatii necesare intocmirii ofertei de pret personalizate conform  Anexei 1 a  standardului de performanta pentru activitatea de furnizare a energiei electrice. Intre acestea: ” Nivel de tensiune în punctul de delimitare cu operatorul de distribuţie (JT/MT/IT) …………” Clientul ar trebui sa precizeze una din variantele ofertate de formulat „JT sau MT sau IT”:

Ma asteptam ca informatia referitoare la tensiunea in punctul de delimitare sa fie specificata in Avizul Tehnic de Racordare (ATR) si/sau in Certificatul de Racordare (CR).

Continutul cadru al ATR  este reglementat de ANRE prin Ordinul 74/2014 pentru consumatori: Continut cadru ATR consum axa 1 ord 74_2014 si respectiv pentru producere cu/fara cosnum asociat: Continut cadru ATR producator si consum axa 2 ord 74_2014

In ATR cadru nu este prevazuta cerinta/rubrica de stabilire a tensiunii contractuale Uc

Certificatul de Racordare (CR) este reglementat de ANRE prin Ordinul 5/2014 pentru consumatori: Certif de racoradare cadru consumatori axa 1 Ord 5_2014 si respectiv pentru producere cu/fara cosnum asociat: Certif de racoradare cadru productie cu_fara consum axa 2 Ord 5_2014

Dupa cum puteti si Dvs constata descarcand fisierele respective nici in CR_cadru nu este prevazuta cerinta/rubrica de stabilire a tensiunii contractuale Uc

Dupa cum ne sugereaza termenul tensiunea contractuala ar putea sa faca obiectul contractelor de furnizare energie electica si/sau de distributie.

Contractele cadru de furnizare cu furnizorul de ultima instanta sunt reglementate de ANRE prin Ordinul 88/2015: Contract cadru FEE casnici Anexa 1 Ord ANRE 88_2015 si Contract cadru FEE noncasnici Anexa 2 Ord ANRE 88_2015

Nici in contractele de furnizare cadru nu este prevazuta cerinta/rubrica de stabilire a tensiunii contractuale Uc. E drept ca fiecare formular de contract se termina cu nota: „Contractul încheiat de părți se poate completa cu clauze specifice, conform înțelegerii părților, cu condiția ca acestea să nu fie contrare prevederilor din contractul-cadru și din actele normative aplicabile în vigoare.”

Contractele cadru de distributie sunt reglementate de ANRE prin Ordinul 90/2015: Contract cadru distrib OD-Furniz Anexa 1 Ord 90_2015 si Contract cadru distrib OD-Utilizator Anexa 3 Ord 90_2015

Dupa cum se poate constata nici in aceste contracte cadru nu se vorbeste de tensiunea contractuala.

Am consultat un specialist recunoscut in materie de ATR/contracte de distributie asupra necesitatii/posibilitatii declararii / stabilirii tensiunii contractuale in ATR/CR/contracte si am primit urmatorul raspuns:

„In ATR este trecuta Un precum si obligativitatea respectarii prevederilor standardului de perfomanta privind calitatea energiei si continuitatea in alimentare ca cerinte minime. Formularul de ATR este reglementat si nu poate fi modificat.

In standard este definita Tensiunea contractuala (Uc) a retelei ca fiind de regula Un. La medie si inalta tensiune Uc poate fi diferita de Un numai cu incheierea unui acord incheiat intre utilizator si OD si cu respectarea art.9 din standard.”

Art.9 prevede ca:

„la solicitarea unui utilizator cu o putere aprobata de cel putin 100 KVA,OD este obligat sa negocieze includerea in contractul de distributie a unor prevederi speciale referitoare in continuitatea in alimentarea cu energie electrica si/sau calitatea energiei electrice, suplimentar nivelurilor minime prevazute in standard, convenind obligatiile tehnice si financiare ce revin partilor, cu evidentierea distincta a acestora in contractul de distributie.”

Recunosc ca desi am mare incredere in opiniile dlui de data asta nu m-a lamurit / convins.

Sunt foarte interesat sa aflu si alte opinii referitoare la definirea/declararea Uc in ATR/CR/contracte de distributie si/sau de furnizare energie electrice a tensiunii contractuale respectiv la utilitatea practica a acestui termen.

 

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

6 răspunsuri to “Tensiunea contractuala”

 1. Eugen Scarlat Says:

  M-am ocupat mai multi ani de contracte de distributie. Nu am utilizat practic notiunea de tensiune contractuala.

  Vorbind de delimitarile la medie tensiune, in permanenta ne-am raportat la tensiunea nominala.

  Sunt de acord ca sunt multe situatii in care o referinta corecta atat pentru utilizator cat si pentru distribuitor ar trebui sa fie facuta la o teniune diferita de tensiunea nominala.

  Ma gandesc la utilizatorii racordati in proximitatea statiilor de transformare si la cei racordati la extremitatile liniilor. Aceasta necesitate este cu atat mai evidenta in cazul liniilor mt lungi si/sau incarcate.

  Pentru LEA scurte si/sau foarte slab incarcate referinta la Un este suficienta!

  Ati sublinitat pasaje cheie din opinia specialistului consultat de Dvs. Le apreciez ca extrapolari / interpretari personale ale prevederilor standardului de performanta!

  Eugen

  • Mocanu Adriana Says:

   De acord cu Dvs Uc odata definit intr-o reglementare trebuie utilizat altfel corelarea reglementarilor tehnice si comerciale este compromisa!
   Adi M

 2. Bogdan-Sorin Marculescu Says:

  In opinia mea reglementatorul are scapari la contractele cadru. Ar fi trebuit sa coreleze prevederile standardului de performanta cu prevederile contrcatelor cadru de distributie si de furnizare.
  Pentru ca in unele cazuri valoarea Uc trebuie comunicata furnizorului si in ATR respectiv in CR trebuie prevazute rubrici pentru Uc

  Marculescu

  • Bojan Calistrat Says:

   Practic acum furnizorul nu are informatii ca sa stabileasca Uc. Acesta este o variabila care il priveste direct pe OD.
   OD poate rezolva doar in contractele de distributie.
   CB

 3. Sorana Paunescu Says:

  Cred ca specialistul consultat de Dvs a uitat ca toate tipurile de ATR cadru si de CR cadru se termina cu un articol in care OD poate fi „creativ”:
  „Alte condiţii (în funcţie de cerinţele specifice utilizatorului, posibilităţile oferite de caracteristicile şi starea reţelelor existente sau impuse de normele în vigoare): ”
  Aici se poate scrie inclusiv valoarea tensiunii contractuale (Uc) pt punctele de delimitare de la medie si inalta tensiune
  Sorana

 4. Puscas Marin Says:

  Sarbatori fericite!

  Pare incredibil ca un detaliu atat de important sa fi scapat din atentia ANRE la elaborarea contractelor cadru, ATR si CR cadru!

  Sincer am vrut sa pot sa ii contrazic pe cei care au postat inaintea mea! Cel putin din spirit de fronda!

  Recunosc ca am studiat si eu cu atentie toate formularele cadru si mai mult m-am dus si la coduri si la legea ee termenul „tensiune contractuala” nu este reluat niciunde.

  Indirect intradevar asa cum sutine @Simona la finalul ATR si CR exista posibilitatea mentionarii tensiunii contractuale.

  Daca nu avem „ochelari de cal” si apreciem in mod real importanta definirii corecte a Uc si in contractele de distributie si furnizare trebuie preluata acesta informatie. Cu certitudine adaugarea unui rand de ex in anexa 1B cea cu caracteristici tehnice va fi bine privita inclusiv de ANRE.

  Sunt curios daca informatia despre acesta scapare din continutul cadru al ATR/CR/contractelor cadru de distributie/contractelor cadru de furnizare va conduce la actualizarea, in timp, a acestor formulare de catre ANRE. Dupa parerea mea ar trebui sa o faca asta ar dovedi ca exista preocupare pentru coerenta reglementarilor adusa in discutie de @AdiM

  Pana atunci daca suntem preocupati de o relatie comerciala corecta Uc ar trebui declarat in documentele de racordare la RED si in contracte.

  Felicitari pentru subiect si modul in care l-ati abordat!

  Va urmaresc cu interes inca de la primele postari. Am intervenit mai rar cu comentarii insa relativ des am apelat la informatiile postate pe blog care are deja valente de biblioteca tehnica pe domeniul retelelor electrice.

  Inca odata: Sarbatori Fericite si mult succes in activitatea Dumneavoastra!

  Puscas Marin

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: