1 Li-Ip 4/5 Indrumar de proiectare LEA mt: trecere LEA/LES si derivatii


1Li-Ip 4_5_1988 trecere LEA /LES si derivatii mt

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , ,

31 răspunsuri to “1 Li-Ip 4/5 Indrumar de proiectare LEA mt: trecere LEA/LES si derivatii”

 1. Iacob Mihai Says:

  Buna ziua,

  Multumim pentru material!

  Vad ca este din cealalta epoca. Acum nimeni nu mai este interesat sa tina la zi o documentatie de referinta. Nici nu stiu cine ar fi cel putin moral obligat sa se ocupe de asa ceva. Acum cand instalatiile electrice au doi nasi (MLPAT si ANRE) cine ar fi „obligat” sa tina la zi documentatia de referinta?

  Eu am incercat sa ma lupt cu sistemul dar efectiv cred ca nu se poate face nimic decat prin justitie. Restul autoritatilor nu sunt interesate (nu cunosc legea, nu-i intereseaza sa o cunoasca, chiar daca inteleg ceva, nu se complica sa initieze ceva).

  In demersul meu cu RTE_Instalatii electrice am constatat ca nu intereseaza pe nimeni nimic. Am obtinut totusi o „mica victorie” prin ORDIN ANRE nr 116 din 2016, prin care se admite recunoasterea legitimatiilor RTE_ANRE pana la expirare, altfel le anula din prima precum Verificator de proiecte care s-a transformat in Verificator de proiecte instalatii electrice tehnologice care este nedefinit, vag si se ocupa de ele (instalatii electrice tehnologice) si alte entitati (Ministerul Economiei).

  M-am gandit si am ajuns la concluzia ca poate fi si o oportunitate, RTE_ISC, intrucat se va lua greu examenul si nu multi vor incerca macar sa-l sustina. Si conditia de a-l sustine este dificil de realizat:

  -studii de lunga durata sau master,
  -autorizare ANRE II(A+B), pentru instalatii electrice
  – III(A+B).sau IV(A+B) pentru retele electrice,

  Cu stima,Iacob Mihai.

  • stoianconstantin Says:

   Buna dimineata,

   Legat de intructiunile / indrumarele de proiectare / Fise tehnologice etc de care (cel putin aparent) nu se mai ocupa nimeni ma gandeam sa initiez constituirea unei biblioteci electronice pe blog.

   Spatiu de arhivare ar exista dar transpunerea in practica a ideii presupune multa munca de scanare si inregistrare care s-ar putea face doar prin colaborarea voluntara a mai multor persoane!

   Ma mai gandesc!

   Legat de autorizari cred ca se simte nevoie unei asociatii profesionale active care sa fie partener al reglementatorilor. Probabil ca breasla noastra inca nu a ajuns sa constientizeze acesta necesitate. Poate cu timpul …!

   SGC

 2. Iacob Mihai Says:

  Asa voluntariat, anumiti oameni pot face si ar fi de apreciat.

  Eu sincer nu as face asa ceva decat poate punctual pe ceva ce pe mine ma pasioneaza. Eu ma refeream la anumite solutii tehnice care sa fie recunoscute oficial, adica sa aiba rol de reglementare (indrumar de proiectare).

  Iacob Mihai.

  • stoianconstantin Says:

   Da, aveti dreptate. Daca vb de reglementari recumoscute oficial in domeniul nostru trebuie trecute prin procedurile ANRE.

   Nu m-am referit la acest aspect pt ca ar fi sa zicem o „cale batuta” pe care se rezolva probleme de reglementare tehnica intr-un anumit ritm. Ma refeream la punerea in valoare a fondului de indrumare, fise tehnice, instructiuni, etc inca existent in bibliotecile OD.

   Informatiile continute in acest fond bibliografic sunt foarte valoroase si pana cand vor fi actualizate si absorbite in editii noi ele trenuie pastrate si puse in valoare.

   Probabil ca inca sunt multi oameni dispusi sa se documenteze /sa invete si care pur si simplu nu au acces la informatii,

   Recunosc ca prim volumul de munca necesar si mie imi pare un „proiect” usor utopic. E dificil, aproape imposibil si poate nefiresc sa initiezi actiuni impotriva cursului „istoriei”. Vom (vor) vedea ce trebuie facut cand sa va ajunge suficient de jos in materie de calitate.

   Sa fim optimisti pt ca s-a dovedit ca ce trebuie sa fie rezolvat cu certitudine se va rezolva!

   Toate cele bune!
   SGC

 3. Iacob Mihai Says:

  Buna ziua,

  Oricat am critica , trebuie sa recunoastem (vrem, nu vrem) ca astazi tot ce se construieste este mai sigur mai solid, mai tehnic decat acum (40-50) ani.

  Pot da un exemplu banal din cauza caruia am avut un incendiu devastator (patru transformatoare 1000 KVA cu ulei distruse complet).

  In anii 1970 la transformatoarele cu ulei peste 1000 KVA aveau releu Buchholtz cu semnalizare si declansare (degajare violenta gaze si scadere nivel ulei).

  Totusi proiectantul nostru IPROMET Bucuresti nu introdusese autoretinerea protectie prin acel releu cu autoretinere(RIB). La unul din cele patru transformatoare (care erau despartite doar prin gard de plasa metalica_celebra directiva a lui Nea Nicu de reducere cu 30 % a lucrarilor de C+M din 1976) a scazut nivelul de ulei si declansa.

  Baietii veneau la celula si nu sesizau nimic (erau steguletele de la releele de semnalizare_cine le mai stie) dar de regula toate erau cazute cu sau fara motiv.

  Dupa cuplarea repetata de vreo (4-5) a transformatorului, acesta a luat foc din cauza lipsei de ulei. De la el au ars toate transformatoarele si niste cabluri de forta (o avarie imensa). Erau flacarile de peste 20 m inaltime (evenimentul a avut loc in seara zilei de 8.11.1978_era ziua mea onomastica, am lasat musafirii si am mers in combinat).

  In afara de mine, nimeni nu a stiut motivul din care a luat foc primul transformator chit ca am dat declaratii inclusiv la securitate vreo 6 (sase) luni. Acum scriu prima data acest fapt.

  Am analizat problema (putini dintre electricieni stiau ce rol au acele stegulete) si am propus la proiectant sa se introduca automentinerea avariei si schimbarea si sistemului de semnalizare cu becuri si asa iti dadeai seama ce s-a intamplat. La noi statiile de MT erau fara personal si mai nimeni nu stapanea instalatia.

  Astazi sa si vrei si nu poti produce o asemenea grozavie, totusi utilajele sunt mult mai sofisticate si mai protejate, chit ca pe ici pe colo isi mai da in petec cate unul.

  Socialismul a fost distrus de constructorii lui printre care ma numar si eu. Produceam un leu cu doi lei cheltuieli.

  Iacob Mihai.

  • stoianconstantin Says:

   Interesanta concluzia finala!

   As reformula putin prima afirmatie ca sa ii sporesc gradul de adevar: „astazi tot ce se construieste ar putea fi mai sigur, mai solid, mai tehnic decat acum (40-50) ani”.

   Da, in mod firesc trebuie sa existe o evolutie pozitiva in toate. Pe langa acele pietre de temelie pe care se construieste de fiecare data succesul viitor exista si multa „zgura” care se propaga de-a lungul timpului.

   Faci astazi ceva gresit si din lipsa posibilitatii / preocuparii de a finanta corectia traiesti cu gresala „mult si bine”. Uneori „modelul” este replicat doar pentru ca cineva a avut „sansa” sa il remarce si algoritmul se auto intretine. Alteori, in lipsa unor explicatii convingatoare, „modelul” devine axioma si atunci nimic nu ii mai sta in cale.

   Atunci cand iti propui sa schimbi ceva sau sa scoti in evidenta o abordare gresita este destul de greu sa fii convingator. Cel putin sa fii convingator pe scara larga!

   Totusi cred ca este menirea fiecarui profesionist, care isi merita acest epitet, sa se straduiasca sa scoata in evidenta solutiile bune!

   Nimeni nu poate „rasturna lumea” insa fiecare putem contribui cu putin la progres!

 4. Marin Colceag Says:

  Referitor la cele spuse mai sus eu sunt de acord sa ajut, daca aveti materialul pt. scanat.
  Chiar daca materialul este vechi („din cealata epoca”), principiile de lucru sunt aproximativ aceleasi si exista o baza de plecare pt. multi dintre noi.

 5. cristiandiaconescu60 Says:

  Multumim pentru materialul transmis.

  El este util atat acelor ingineri aflati la inceput de cariera cat si celor cu experienta in proiectare si executie de retele electrice.

  Desigur indrumarul nu are putere de regulament,insa asa cu are si titulatura, este foarte util in indrumarea inginerilor in alegerea unor solutii corecte tehnic.

  In faza de proiectare si dde trebuie tinut cont de respectarea unor cerinte ale noii instalatii , ne negociabile:siguranta in exploatare, mentenanta facila, protectia muncii, a mediului, etc.

  Presiunea cea mai mare vine de la client care in dorinta de pret cat mai mic solicita aplicarea unor solutii atehnice si periculoase.

  Acest tip de solutii sunt acceptate de proiectant in dorinta, probabil, de a nu pierde clientul. Grav,zic eu, dar la fel de grav este si acceptatea in faza fe avizare si apoi la receptia lucrarilor.

  Frumusetea proiectarii retelelor electrice este tocmai unicitatea fiecarui proiect, cu implementarea unor materiale si echipamente moderne. Asta inseamna studiu si documentare.

  Deci, decat ” lasa ca merge si asa” mai bine ” cautare solutii corecte si eficiente”

  • stoianconstantin Says:

   Buna ziua, dl Cristian
   De acord cu Dvs!
   Multumesc pentru opinii!
   SGC

 6. Badea Romulus Says:

  Buna ziua.

  Dl. Stoian, multumim pentru indrumar.

  Daca este nevoi, pot ajuta si eu la scanari (din pacate doar formate A4, deoarece atat este scanerul pe care il am).

  Cat despre „marile tehnologii” aparute in ultimii ani, eu am anumite rezerve, in sensul ca nu mi se par atat de mari incat sa modifice radical ceea ce stim deja, poate cu o singura exceptie (ma refer in principal la LEA): aparitia in peisaj a cablurilor de LEA de medie tensiune izolate.

  Daca pana la revolutie se foloseau cu precadere conductoarele de OLAL neizolate, varianta cablurilor izolate deschide noi provocari – de exemplu executia unei derivatii de MT pe LEA cu cablu torsadat izolat cred ca este o provocare destul de interesanta.

  La fel si executia unei derivatii. Poate cei mai experimentati in aceasta zona ne pot impartasi cate ceva din experienta lor – ar fi foarte util, cred eu, pentru multi dintre noi.

  Multumiri anticipate,
  Cu stima,

  Romulus Badea

  • stoianconstantin Says:

   Buna ziua,

   Aveti pe blog ceva materiale precum si un link util spre un catalog explicit Erixon.

   UNIMEC are in fabricatie armaturile pentru legaturi.

   Electrica a finantat in 2011 un indrumar de proiectare pentru LEA cu conductoare torsadate care are insa o circulatie doar in interiorul acesti companii. Stiu ca are undeva la 500 pagini. Eu am avut posibilitatea sa il studiez. A fost elaborat de ELCO-Alba Iulia si de UNIMEC Buzau sub coordonarea dlui Ing Voicu Mihai de la SC Electrica Bucuresti.

   Evident ca as fi interesat sa am posibilitatea sa il postez pe blog!

   Multumesc pt oferta de scanare. O sa tin cont de ea. Problema mea este ca cei care scaneaza ar trebui sa aiba si instructiuni!

   Eu am acces probabil undeva la 3-400 de titluri insa pot fi scanate doar „local”. Pentru acestea nu am solutie sa le distribui fizic si sa le recuperez dupa scanare! De unul singur deocamdata nu am „curaj” sa incep munca de scanare pt ca ar dura destul de mult!

   SGC

 7. Iacob Mihai Says:

  Buna ziua,
  Intradevar remarc cu placuta surprindere dorinta, puterea de a face voluntariat.al unor colegi. Este un lucru pe care il apreciez foarte mult mai ales ca eu „ma las mai greu antrenat” in astfel de activitati.

  Eu ,desi cum am afirmat in mai multe randuri in probleme de LEA sunt putin expermentat pot spune ca totusi in ultima vreme s-au facut pasi foarte mari si in acest domeniu:

  -Cablu torsadat cu si fara purtator,
  -SCADA pentru retele (aeriene si subterane),
  -Stalpi metalici pentru LEA MT.

  Eu am realizat o LEA MT cu cablu torsadat cu purtator cu armaturi de la UNIMEC.

  Pot spune ca element de fronda (care ma caracterizeaza) ca am refuzat sa folosesc cablu torsadat de cupru fara purtator (din import), in favoarea cablului cu purtator dar cu conductoarele active din AL din tara, argumentat tehnic. Mi-am permis acest lucru deoarece proiectul care l-am facut pentru Electrica era cu banii firmei in care activez (taxa de racordare). Acum o data cu modificarea reglementarilor privind racordarea (Ordin ANRE 59/2013), s-au mai schimbat politicile. ..

  Mai ridic o problema privind directiva europeana (nu mai tin minte anul si nr_ul) care spune ca pe langa fiecare cale de comunicatie mai importanata sa fie prevazut din faza de proiect un canivou pentru utilitati mai ales transport si distributie energie electrica). Aceasta ideie o consider interesanta si buna. Fac aceasta afirmatie in cunostinta de cauza. Noi (societatea la care lucrez) de regula facem lucrari la cheie. Sa stiti ca dreptul de superficie , care implica si exproprieri de cele mai multe ori este insurmontabil. Cat despre stalpi de beton si LEA MT si JT eu nu am o parere foarte buna. Sunt pentru LES. Tranzitoriu as accepta si LEA torsadat.

  Cat despre indrumarul de proiectare pentru LEA torsadat al Electrica il pot pune la dispozitie , il am scanat. Fara el nu puteam sa proiectez nimic pe torsadat MT. Acolo iti deschide ochii foarte bine. Eu consider acest indrumar foarte bun.

  Ca concluzie , politica pretului cel mai mic distruge tehnica.
  Iacob Mihai

  • stoianconstantin Says:

   O sa incerc sa obtin un acord de publicare de la Electrica!
   SGC

 8. Marin Colceag Says:

  Buna ziua.
  La ce va referiti cand spuneti „scanate doar local”? La locatia unde aveti dvs. acces la titluri?
  Referitor la distribuire si recuperare, nu stiu daca e bine dar nu vad alta solutie decat increderea reciproca. Fiecare vine si isi ia material in functie de cat poate lucra si apoi il returneaza atat fizic cat si electronic.
  Instructiunile le stabiliti dvs. ca si coordonator, care aveti spatiul de arhivare si modalitatea de postare pe internet.
  Nu apare cumva problema drepturilor de autor pt. titlurile respective?

  • stoianconstantin Says:

   Da am acces la instructiuni insa nu le pot trimite nimanui. Desi nu este vb de neincredere!
   Ref la drepturile de autor nu cred ca sunt probleme mai ales cu titlurile vechi.
   De ex cu indrumarul pentru LEA mt torsadate voi icerca sa obtin un acord de la Electrica Bucuresti. cel puti vad cum s eraporteaz ala acesta solicitare.
   Sa lasam problema deschisa sa ma mai gandesc putin la ea
   Multumesc!
   SGC

  • Badea Romulus Says:

   este de inteles ca dl Stoian se refera la „instrainarea” documentatiilor pana la momentul recuperarii lor, atat in format hartie cat si electronic. eu unul il inteleg foarte bine – si mie mi s-a intamplat sa imprumut o serie de carti de specialitate, inclusiv normative, o parte din ele recuperandu-le din noroc (pur si simplu am fost la locul potrivit si la momentul potrivit).
   Oricum, oferta ramane valabila.

 9. Iacob Mihai Says:

  Buna ziua,

  As dori unele clarificari deoarece nu inteleg mai nimic.

  Noi cei care colaboram cu operatorii de retea suntem „impropretatiti” cu toate documentele lor tehnice(fise tehnice,etc) si ne asumam sub semnatura, faptul ca le respectam.

  Nu m-am gandit ca se pune problema de drept de autor. Eu am obtinut materialul fara nicio restrictie, respectiv cine mi l-a dat nu mi-a atras atentia sa nu mai spun la nimeni.

  Dupa mine este un fel de indrumar de proiectare si care trebuie stiut de cei care intra in contact cu astfel de probleme.

  Banuiesc ca drepturile le are Electrica , deoarece se pare ca ei l-au comandat. Nu cred ca s-ar pune problema de a nu fi difuzat, fara o contraplata.

  • stoianconstantin Says:

   Ar fi ok sa fie asa!

   Eu ma bazez pe niste discutii ref la difuzare din perioada cand s-a lucrat la el respectiv imediat dupa aprobare. Intamplator cunosc elaboratorii si am avut cave informatii sa le zicem preliminare. Am intentionat publicarea lui de multa vreme dar in lipsa unui acord explicit m-am abtinut. Poate ca nu era cazul. Mai vedem!

   Va tin la curent cu aceasta speta!

   SGC

 10. Iacob Mihai Says:

  Buna ziua,

  **** si **** la primul contact cu ei privind colaborarea lucrativa mi-au cerut dosar de eligibilitate din care facea parte si un formular prin care, prin semnatura recunosteam ca am primit (si chiar am primit) toate specificatiile lor tehnice si fise tehnice) privind filozofia lor in materie de echipamente si solutii tehnice.

  ********* la inceput a fost mai reticenta cu astfel de probleme desi si ei teoretic procedau la fel, adica sub semnatura ma obligau sa respect filozofia lor privind solutiile tehnice. In acest sens am avut niste discutii contondente deoarece le-am aratat ca ma pun sa semnez sa respect ceva care nu-mi este pus la dispozitie. Dupa aceea cred ca ********* si-a revizuit conduita si are si pe site toate documentele.

  Cu aceasta ocazie am observat ca **** are o filozofie de solutii tehnice cu echipamente exclusiv din ******. Eu nu inteleg cum li s-a permis asa ceva,, incalca orice reglementare de piata. La noi(Romania) s-a asimilat foarte putine repere din echipamentele care le solicita expres ****. Sunt romanii furnizori de echipamente pentru **** dar import tot din ******. Au si alte ciudatenii, dar cu alta ocazie.

  Cu stima, Iacob Mihai

  • stoianconstantin Says:

   Da, si eu sustin ca toate specificatiile tehnice si respectiv politicile th si caietele de sarcini ar trebui sa fie publicate integral pe paginile de web ale OD.

   In parte chiar sunt. Depinde ca de cum isi fac treaba cei care au efectiv misiunea de postare.

   O alta cale importanta este mentionata de Dvs.: la primul contact cu un constructor sau proiectant sa i se puna la dispozitie setul intreg de caiete de sarcini si politici th necesare.

   OD trebuie sa detina controlul disiminarii acestor informatii pe cele doua cai: distribuire controlata sub semnatura respectiv publicare si trasabilitate asigurata pe internet.

   Repostarea acestor informatii pe alte pagini web poate oarecum distorsiona trasabilitatea. Utilizatorii informatiei culese din terte parti pot avea unele surprize.

   Referitor la particularitati / „ciudatenii” / existenta unor producatori polarizati intr-un anumit spatiu economic este intradevar de discutat.

   Sunt practici care au justificari si care intradevar trebuie si sa respecte anumite regului care sa nu ingradeasca concurenta.

   Probabil ca se si intampla acest lucru prin faptul ca **** de ex permite productia in tara a reperelor daca exista producatori dispusi sa le asimileze in fabricatie. Eu (cel putin imi imaginez ca) stiu cateva cazuri concrete in care producatorii locali au uzat de acest drept!

   Sa nu uitam ca globalizarea productiei face ca detinatorii de patente sa produca pe alte continente pe criteriide competitivitate.

   Dar speciticatiile, caietele de sarcini si politicile th specifice poate chiar fiecarui OD sunt una iar normativele, fisele tehnologice, regulamente comune la nivelul tarii sunt altceva. Eu aici semnalez existenta unui gol in spatiul public.

   Evident el poate fi umplut de ANRE, sau chiar de unuii operatori SEN in masura in care acestia constientiozeaza acesta necesitate respectiv isi identifica avantaje pentru activitatea proprie.

   ANRE (si nu nunai ANRE dar si Consiliul Concurentei, OPC, etc), ar avea instrumentele necesare sa tempereze avantul unor OD de a personaliza excesiv anumite repere/ cerinte tehnice daca acestea afecteaza functionalitatea RED/RET sau daca ingradesc libera concurenta respectiv daca ingradesc drepturile legale ale utilizatorilor.

   SGC

 11. cristian Says:

  Corecte si pertinente afirmatiile dumneavoastra.

  Intradevar ,ANRE ar trebui sa intervina la personalizarea excesiva a unor repere, repere care respecta normativele romanesti si europene.

  Ca un mic exemplu, „4stele” (!), nu mai accepta echipamente de masura pe mt pentru LEA, utilizatorul fiind practic obligat sa accepte tarifare pe jt sau daca vrea totusi tarifarea energiei electrice pe mt, post in anvelop</strong>a.

  • stoianconstantin Says:

   Cred ca in exemplul Dv este cel putin vb de o fortare de nota!

   Imi imaginez ca si OD are argumente sa isi sustina optiunea.

   SGC

  • cristian Says:

   Argumentul este : nu sunt echipamente omologate de „4stele”.

 12. Iacob Mihai Says:

  Buna ziua,

  O alta fateta.

  Un mare OD are contract pe mentenanta SCADA cu o societate privata.

  Toate sursele sunt la acel operator privat. Cine are cunostinte elementare de SCADA stie ca nimeni altcineva in afara de cel care a dezvoltat sistemul (programul de aplicatie SCADA), nu indrazneste sa puna macar o virgula in acel program si sa-l dea inapoi functional si integru (de exemplu un dispecerat cat de modest).

  OD scoate la licitatie inclusiv aceste lucrari de integrare in SCADA a noilor obiective. Ce concurenta? Cum poti sa rezolvi problema decat ducandu-te cu caciula in mana la firma cu sursa care iti cere cat vrea si nu ai cum sa protestezi.

  Aici as putea da exemplu pozitiv pe **** care iti solicita echipament cu anumite performante, il cumperi de unde vrei si ei se ocupa de integrare.

  Sa stiti ca integrarea SCADA nu este insignifianta, se duce la (10-15)% din valoarea echipamentelor de forta.

  • stoianconstantin Says:

   Credeam ca s-a depasit cu mult timp in urma etapa asta! Ce spuneti Dvs se intampla in faza de pionierat a SCADA.

   Probabil ca urmeaza in scurt timp sa se rezolve si pe zonele unde sistemele SCADA sunt de generatii poate mai vechi!

   Oricum trebuie sa recunoastem ca SCADA aste un instrument fundamental al RED moderne, performante.

  • Incze Andras Says:

   Acum cca 7 ani a fost un caz cand „OD” a scos la licitatie o lucrare de modernizare plus integrare in sistemul SCADA existent al unor echipamente insa a specificat in cerinte ca trebuie sa fie compatibil cu sistemul existent bazat pe echipamentul SCADA al unei firme straine.

   Unii ofertanti au reclamat faptul ca reprezentanta si totodata distribuitorul din Ro (care de altfel a implementat sistemul SCADA deja existent pentru „OD”) al acelui producator era in avantaj din start fata de ceilalti posibili ofertanti.

 13. Iacob Mihai Says:

  Buna ziua,
  In generatiile mai vechi de SCADA, la toti operatorii ,schema era fixa , adica:

  – la intrarea „X” accepta variabila „b”
  -la iesirea „Y” accepta variabila „c”,deci programul era fix si intr-un fel aplicatia era modesta .

  Acum poti declara orice variabila la orice intrare, evident compatibile (analogice la intrari analogice, etc), lucru foarte avantajos intrucat face sistemul flexibi.

  Dar acest fapt, face ca cel care detine programul de aplicatie (altcineva decat operatorul de retea) este „imparat”. Cine vine intro retea de SCADA cu o asemenea importanta sa modifice ceva? Poti avea cei mai buni programatori si nu risti. Deci vii la „imparat” si negociezi.

  Dupa cum stiti toate punctele de conexiuni, chiar posturi de transformare, reclozere, etc sunt integrate in SCADA si sarcina este a constructorului, care achizitioneaza echipament de la furnizorii de echipament, care la randul lor au echipamentul SCADA identic de la acelasi furnizor cu tot cu soft.

  Doar fibra optica , cand exista o cumpara constructorul si o pozeaza tot el. Lipiturile , de cele mai multe ori le face cu altcineva deoarece nu este fezabil sa ai scule si oameni pentru lucrari facute din „an in pasti”.

  Totusi SCADA este o aplicatie extrem de utila, eu cel putin nu as concepe sistemele energetice fara SCADA.

  Eu, ma gandesc din cand in cand la un sistem automat (cu pierderi minime) care ar putea modifica tensiunile in nodurile retelei pentru a putea dirija fluxul de de energie pe laturile pe care doresc eu sa circule si cat vreau sa circule. Inca nu am nimic concret (in minte) pentru a materializa ideia.

  Iacob Mihai.

 14. mares popescu Says:

  Buna ziua,

  Nu am stiut unde sa pun intrebarea si am cautat cel mai recent articol.
  Doresc sa fac o impamantare cat mai ieftina dar eficienta pentru o masina de spalat la o casa veche.

  Din ce-am citit pe net ,se pot folosi electrozi din teava galvanizata,in cruce la Dedeman,din otel cuprat sau inox.

  Cei galvanizati sunt garantati 2-5 ani,cei din otel cuprat 30 ani si cei din inox cam 50 de ani.

  Pot face impamantarea pentru masina de spalat dintr-un singur electrod?
  Se poate folosi si teava neagra?
  Conteaza diametrul tevii de impamantare?

  Multumesc pentru timpul acordat.

  • stoianconstantin Says:

   Buna ziua,

   E un subiect destul de vast! Rezistenta de dispersie a unei prize de pamant (pp) depinde de multi factori intre care forma si dimensiunile electrozilor respectiv conductivitatea solului. In aceslasi timp conteaza factorii corozivi din sol care pot fi accentuati daca pp ajunge sub tensiune si avem circulatie de curent prin pp.
   O pp este un „angajament” pe termen lung necesitand verificari periodice.
   Valoarea rezistentei de dispersie a unei pp ar trebui stabilita functie de sa zicem scop. In cazul Dvs ar trebui se fie mai mica de 4 ohmi.
   Daca nu este corect realizata atunci s-ar putea sa aiba mai mult rol psihologic!
   De regula pp de 4 ohmi au 3-5 electrozi vericali lungi de 2.5m
   V-as recomanda sa apelati la serviciile unui electrician autoriozat. Daca aveti posibilitatea puteti studia putin si STAS 12605/1-5
   Se poate si cu teva neagra dar durata de viata a pp scade vertiginos datorita coroziunii solului.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: