Retele la „drumul mare” (4)


sa vedem cum se mai poate face derivatia dintr-un coronament 20 kV orizontal de sustinere. Evident ca ne agatam de consola de sustinere si improvizam o consola de derivatie „economica”.

Sa incepem ca de obicei cu o superba panorama a zonei (clik pe poze pentru a putea fi vazute mai clar):

Si acum  detaliul relevant:

In figura urmatoare avem modalitatea reglementata de instructiunea 1 LI-Ip 4/5-1988 de realizare a derivatiei dintr-un coronament orizontal echipat cu izolatoare de sustinere:

Sa punem „fata in fata” reglementarea vs improvizatie:

Credeti ca aici improvizatiile s-au terminat. Nici pe departe!

Va propun sa constatati ca stalpul (sper sa sa nu fie un SC 15006 (stalp care nu poate avea rol decat de stalp de sustinere), dar nici SC 15015 (stalp de 14m)!) SC 15014 cu CSO in varf s-a infipt „voiniceste” sub conductoare in mijlocul unei deschideri existente fortand intinderea consuctoarelor care la stalpii de sustinere adiacenti sunt coronament triunghi!!! Un superb efort de vointa creativa!

Va dati seama, daca conductorul de pe varful coronamentului triunghi este vizibil tensionat, la ce efort mecanic au fost supuse conductoarele de la baza coronamentului triunghi care au fost ridicate la acelasi nivel cu cel de pe varf!? Izolatoarele IsNs sunt supuse la momente de incovoiere semnificatice la stalpii A, B si C!

In figura urmatoare avem dovada ca stalpul „C” a fost plantat in deschiderea A-B fara desfacerea clemelor de fixare a conductoarelor pe izolatoarele stalpilor A si B. Prezentam pozitia conductorului in deschiderea B-D:

Ca incalcarea reglementarilor sa fie mai consistenta „Dorel” a decis sa extinda de la 15m cat se recomanda a fi deschiderea realizata dintr-un CDV si o tractiune redusa de 75 daN la tractiunea necesara unei deschideri normale de 70m suprasolicitand deosebit de mult CDV si consola de sutinere CSO de care s-a agatat din simpatie.

In mod evident din solutia de racordare lipseste un stalp, cel care conform instructiunii 1 LI-Ip 4/5-1988 ar fi trebuit sa fi fost plantat in apropiera stalpului de racord la cca 15 m si pe care trebuia sa avem montat separatorul de racord.

Respectiv:

In acest caz concesia facuta prin acceptarea montarii separatorului de racord pe stalpul PTA este una nejustificata.

Montarea separatorului orizontal agraveaza cazul prin faptul ca se asigura conditii de electrosecuritate mai proaste la lucrari respectiv mareste gama lucrarilor la PT la care este necesara retragerea din exploatare a axului cu afectarea unui numar semnificativ de PT de agenti economici cu nevoi reale de continuitate sporita!!

Ca diversitatea sa fie completa pe stalpul asupra caruia ne-am oprit s-a decis sa se monteze si o trecere LEA/LES cu separator vertical si capetele terminale ale cablului dar si o fibra optica in axul LEA 20 kV.

Despre trecerea LEA/LES in lipsa unor fotografii de la fata locului nu pot spune decat ca s-ar fi putut realiza in conditii mult mai bune daca deficientele detaliate mai sus n-ar fi existat si derivatia s-ar fi realizat corect.

Paralel cu racordul analizat avem alta fibra optica la o distanta indecent de mica fata de conductoarele 20 kV

As fi vrut sa dau si un exemplu bun din zona. N-am gasit in schimb am vazut alte lucruri interesante!

Va recomand sa cititi si”

Retele la „drumul mare” (1)

Retele la „drumul mare” (2)

Retele la „drumul mare” (3)

Cauta „retele la drumul mare” sa vezi seria „completa”!

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , ,

11 răspunsuri to “Retele la „drumul mare” (4)”

 1. Badea Romulus Says:

  Nu stiu, nu vreau sa fiu rautacios, dar poate daca instructiunea 1 LI-Ip 4/5-1988 s-ar gasi in format electronic, pe site-urile de specialitate, poate s-ar reduce mult „aplicatiile” de genul asta. Sau poate nu?

  Intr-adevar, Dorel e la datorie si nu se dezice, dar poate ca si lipsa accesului la informatii genereaza astfel de solutii ale unora care trebuie sa se „descurce” repede si sa-i dea o solutie sefului sau!

  • stoianconstantin Says:

   O sa o postez eu scanata!

   Pe de alta parte cred ca daca companiile de specialitate mizeaza ca angajatii sunt autodidacti si asteapta ca cineva sa posteze din intamplare materiale de interes pe care sa le studieze parca ceva nu este chiar in regula!

   „Conceptul Dorel” este unul la fel de complex precum este inclinatia naturala a oamenilor neistruiti spre improvizatie si dezinteresul companiilor fata de prestatia lor. Dorel, personalizat de mass-media facand greseli bizare, este doar varful de lance sau „esenta brandului” nepasarii!

   Pe de alta parte „traim” din instructiunile unor forme de organizare a economiei care astazi nu mai exista.

   Noul sistem ar trebui sa fie deja unul matur care sa acopere toate nevoile de instruire de formare profesionala si respectiv de control al proceselor tehnologice care sa produca „calitate si frumos” / „eficienta & eficacitate” pe scara industriala! Din pacate realitatea inconjuratoare nu este prea placuta!

   SGC

 2. Marian Mihalache Says:

  Buna seara,

  Dupa care imi dau eu seama vorbim de retele facute dupa revolutie. Unele sunt aparent noi.

  Polarizarea lor intr-o arie redusa inseamna ca cei implicati pe tot lantul de la emitere ATR, proiectare, executie, dirigentie de santier, receptie si punere in functiune sunt praf!

  Mie imi este clar oamenii menifesta un dezinteres de zile mari!

  Putem vorbi inclusiv de esecul sistemului de atestare/autorizare totul apare de un formalism ingrozitor atata timp cat produsul final este de o calitate atat de slaba!

  Marian Mihalache

  • stoianconstantin Says:

   Buna seara domnule Marian,

   Aveti o capacitate impresionanta de a decanta lucrurile!

   Nu detin detalii insa densitatea lucrarilor facute „dupa ureche” este intradevar suparator de mare. Am descoperit zona din intamplare navigand pe Google Earth

   Diagnosticul dat de Dvs „dezinteres” cred ca este unul prudent care insa poate explica rezultatul muncii!

   Suspect este faptul ca lantul celor care participa la acest rezultat este mare. Oricare dintre cei implicati, de la ATR-Proiectare-Executie – RTE -Dirigentie de Santier-Verificare faze determinante- management al constructiei-Comise de receptie, poate, cel putin teoretic, stopa improvizatiile!

   Realitatea bate insa filmul!

   Eu nu mi-am propus sa despic firul in patru. I-au lucrurile asa cum le vad si incerc sa scot in evidenta prin exemple care sunt solutiile corecte.

   Consider ca nu este treaba mea sa ma implic dincolo de acesta limita!

   Fiecare zona de retea respectiv fiecare unitate de proiectare / executie / dirigentie de santier are sefi /directori/etc, cei mai multi bine intentionati. In masura in care acestia vor lua la cunostinta despre situatia din teren presupun ca vor lua si masuri! Este problema Dlor!

   Pentru ca mi-a placut comentariul Dvs va spun ca am un public tinta bine definit pentru care scriu in mod special. Am satisfactia sa pot constata ca multe din mesajele transmise sunt bine receptionate, intelese si de multe ori si aplicate.

   Cititori, mai mult sau mai putin ocazionali, sunt mult mai multi. Reactile acestora nu le cunosc. De cele mai multe ori doar faptul ca „ii vad” ca revin constant pe blog constituie un semnal pozitiv, puternic, legat de subiectele pe care le abordez pe blog

   SGC

  • Florin Says:

   Este greu sa ai o reactie cand sunt dezbatute aspecte tehnice care depasesc cu mult aria de cunostinte a cuiva care nu este in domeniu. Dar modul cum scrieti si subiectele abordate impreuna cu opiniile comentatorilor sunt suficiente ca sa revin chiar daca ma uit la pozele cu realizarile lui Dorel precum matza in calendar.

  • stoianconstantin Says:

   Va salut Dl Florin!
   Reconfortant comentariul Dvs!
   Multumesc!
   SGC

 3. Badea Romulus Says:

  Asa cum spuneati, lantul e mare, dar nu mai este deloc tare!
  O solutie ar putea fi implicarea autoritatilor de reglementare (in cazul nostru ANRE) si a legislativului. Cu riscul de a fi acuzati de rigiditate, dar s-a demonstrat practic ca de multe ori, desi poate bloca un pic progresul, rigiditatea protejeaza sistemele in care este implementata.
  La noi s-a ajuns la un nivel de permisivitate care omoara tot in jurul lor – incepand de la stiinta, la bun-simt si cateodata, din pacate, chiar si oameni. La final, mai facem o comisie care sa disipe responsabilitatea si sa justifice intr-un fel sau altul prostiile facute, eventual taiem unul-doua capete (de regula pe cele nevinovate) si mergem mai departe.
  Sa nu va mire ca incet-incet, toate exemplele pe care le prezentati dvs. ca „asa nu”, vor deveni referinte pentru altii si se vor propaga cu o viteza uimitoare. De regula, o prostie facuta nu este taxata corespunzator si indreptata ci, surprinzator, este chiar sustinuta de sefii ierarhici, care le reproseaza celorlalti ca nu au fost in stare sa gaseasca o solutie mai economica (nu conteaza riscurile!!!… oare?!?!) si ar fi bine sa devina mai flexibili.

 4. Anuta Paduraru Says:

  Buna ziua,

  Excelent studiul de caz! Foarte bine argumentat!

  Confirm ca pentru un om bine intentionat argumentele prezentare sunt foarte clare. Trimiterea normativ este de asemenea convingatoare.

  Multumesc!

  Paduraru Anuta

 5. RADU Says:

  Buna ziua!

  Pentru aceasta „capodopera” au contribuit mai multi factori cum ar fi costul redus la extrem, dezinteresul OD, nepasarea proiectantului, executantului (sef lucrare sau firma) si in final toate acestea au fost posibile datorita …CORUPTIEI!

  Poate suna urat dar asta este adevarul… n-are rost sa intru in detalii dar sunt convins ca deduceti cum a actionat si aici acest cancer al tarii noastre numit coruptie.

  Din punct de vedere tehnic ca sa introduci un stalp cu aliniament liniar orizontal intr-o retea (mai ales in interiorul sau) cu coronament triungi o poti face, am facut personal asa ceva.. cu doua conditii:

  1. Conductorii liniei sa nu fie foarte intinsi ( mai rar dar nu imposibil)

  2. Demontarea clemelor de la IsNs de la cel putin DOI stalpi in stanga si in treapta celui cu coronament liniar.

  Dupa blocarea conductorilor in izolatorii stalpului cu coronamnet liniar, in general izolatorii compoziti au prindere cu surub, se vor monta clemele cu un surub de blocaj la ceilalti stalpi cu coronament triunghi. Atunci se va observa ca nu mai pica clemele unde au fost, la cei in triungi.

  Cel mai tensionat (mecanic) dintre conductoare este cel opus de izolatorul in care s-a facut intinderea tocmai din cauza intinderii… dupa ce ca era el tensionat de la schimbarea de model de aliniament mai trage si acel conductor care a inclinat si mai rau consola fortand in acel conductor.

  La situatia asta este nevoie de o chiciura serioasa ….care poate afecta nu doar conductoarele ci si stalpii foarte vechi de sustinere din aliniament.

  Separatorul de post vad ca este pe stalpul cu …postul. Lucru pe care l-as interzice intr-un fel…dar mai ales in cazul de fata.

  In acest caz daca este necesara inlocuirea transformatorului si se scoate de sub tensine doar postul, evident se monteaza scurturile pe cadrul de sigurante sau deasupra… si …sa vad cum baga bratul macaraua? Fara scoaterea intregii linii …ca nici separator de derivatie nu avem ….ii zice macaralei sa stea pe vine? in fine poate il i-a cu autostivuitorul.. Din acest motiv nu as accepta montarea separatoarelor de post ..pe stalpul cu postul. Iar stalpul de derivatie cu separator sa fie obligatoriu la orice lucrare de genul.

  • stoianconstantin Says:

   Pana la coruptie as miza pe „miserupism” /formula neacademica a nepasarii!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: