Retele la „drumul mare” (2)


Pe un drum national am intalnit situatia urmatoare:

Realizata in acest fel trecerea LEA/LES 20 kV (in fapt un racord) pentru orice lucrare la separator si la capetele terminale se impune retragerea din exploatare a unui tronson de ax 20 kV, pentru asigurarea conditiilor d eelectrosecuritate la lucrari) cu afectarea altor consumatori si cu reducerea semnificativa a energiei distribuite pe respectiva linie.

La cativa kilometri distanta, in aceesi zona, avem o trecere LEA/LES cu separator orizontal realizata ceva mai ingrijit dar cu performante similare:

Inaintand pe drumul foarte „ofertant” am gasit exemplul maxim! Separator vertical pentru trecere LEA/LES montat in axul LEA si din acelasi stalp un racord cu separator de trecere LEA/LES montat orizontal pe stalpul cu cutiile terminale (si cred ca si cu un cadru de sigurante 20 kV!):

Daca voi reusi sa ajung in zona respectiva voi face niste poze pentru ca detaliile s-ar putea sa fie interesante!

O solutie imbunatatita s-ar fi putut obtine daca se opta pentru montarea verticala a separatorului STEPnv:

Tinand cont ca indiferent daca separatorul de racord este montat vertical in axul liniei sau pe un stalp dedicat pentru lucrari la separatorul de racord este necesar sa retragem din exploatare axul LEA 20 kV rezulta ca o solutia economica si cu impact poluant minim o constituie montarea separatorului STEPnv de trecere (racord) LEA/LES vertical pe unul din stalpii axului LEA 20 kV.

Solutia permite executarea intregii game de lucrari la capetele terminale fara sa fie necesara intreruperea tensiunii pe axul 20 kV

Citeste si:

Retele la „drumul mare” (1)

Retele la „drumul mare” (3)

Cauta „retele la la drumul mare” sa vezi seria „completa”!

Etichete: , , , , , , , , , , ,

9 răspunsuri to “Retele la „drumul mare” (2)”

 1. Badea Romulus Says:

  Ce putem sa mai zicem? Oamenii sunt mai inventivi decat ne-am putea imagina. Asteptam alte „perle”, ca sa ne mai minunam si noi ce se mai face prin tara.
  Multumim de poze.

 2. RADU Says:

  Multi stalpi de sustinere devin stalpi de intindere cand peste timp apare o derivatie.
  Din economie si dezinteres se aproba ATR care nu prevede modificarea stalpului din axul LEA ce urmeaza sa devina intindere pentru o derivatie.
  In prima poza cred ca greseala este amplaserea prea aproape a ansamblului de DRV si capete terminale ale cablurilor fata de separator si in special de consola de intindere a conductorilor.

  • stoianconstantin Says:

   Normativul permite derivatii din ambele categorii de stalpi.

   Mai ales in cazul stalpilor de sustinere, evident cred pt toata lumea, prima deschidere a derivatiei/racordului trebuie sa fie una scurta iar trectiunea in conductor redusa.

   Daca utilizam stalp de intindere si consola adecvata (de ex CIT) atunci ne putem permite o deschidere ceva mai mare si de asemenea o tractiune ceva mai mare.

   Pt utilizarea stalpului special in axul LEA poat exista mai multe argumente: stare sol, tipi stalpi adiacenti, lungime panou de intindere in ax, poate stare conductor, tip zona din pdv al circulatiei si poate etc!

   Este important si costul!
   SGC

 3. Chiosa Mihail-Gabriel Says:

  Buna ziua.
  As dori sa va intreb in ce normativ as putea sa gasesc un formular pentru masuratorile PRAM ce trebuie facute la PIF-ul unei LEA 20kV (ex: rezistenta de izolatie linie etc.). Multumesc.

  • stoianconstantin Says:

   De obicei in formularele aferente procedurilor / instructiunilor de lucru (documentele ale) sistemului calitatii ale OD din zona sau ale unui constructor atestat ANRE.

   Altfel s-ar putea personaliza orice formular de buletin de masuratori daca este privit ca avand un continut cadru. Probele si valorile de referinta le gasiti in PE116/1994

   SGC

 4. Rotariu Gelu Says:

  Buna ziua,

  Exista vreo restrictie la montarea unei derivatii LEA 20 kV pe un stalp cu LEA 20 kV ax principal ce are pe el trecere din LES 20 kV in LEA 20 kV? Adica are pe el cadru cu descarcatori si capete terminale iar eu vreau sa vin perpendicular pe el cu o derivatie LEA. Stalpul este 15014.
  Multumesc,

  • stoianconstantin Says:

   Nu este nicio restrictie! Separator vertical pe stalpul respectiv?
   V-ar trebui un separator mai ales ca vreti sa faceti si o derivatie. Trebuie sa repozitionati CTE pe stalp ca sa faceti loc consolei de derivatie, separatorului.
   De asemenea trebuie tinut cont de momentul capabil al stalpului.
   SGC

  • Rotariu Gelu Says:

   Multumesc,
   Separator pun pe urmatorul stalp al derivatiei.

  • stoianconstantin Says:

   Eu vorbeam de separator pentru LES nu pt derivatie. Acela am prezumat ca va exista si oricum nu isi avea locul pe st de trecere LEA/LES!
   SGC

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: