Retele la „drumul mare” (1)


SGC 2010 Google Earth ne permite sa facem cu usurinta excursii virtuale . Mi-am propus sa vad cateva retele electrice din zone foarte intens circulate.

Astazi am gasit un separator montat pe un stalp de colt la traversarea peste un drum european intr-o localitate.  Presupun ca este vorba de un racord sau in cazul mai general de o trecere LEA/LES

Trecere LEA_LES cu STEPNo detaliu 2

Google Earth permite accesul facil la imagini insa rezolutia si posibilitatile de detaliere sunt limitate! Daca am putea detalia mai mult am putea vedea ca nu avem clar separata „intrarea” in sepator de „iesire”.

Consider „intrare” traversarea peste drumul europen iar „iesirea” partea cu CLP (cutite de legare la pamant) a separatorului. In poza „intrarea” este in dreapta iar „iesirea” in stanga separatorului

Din necesitatea de a schimba directia prin izolatoare de sutinere, in cazul nostru tip IsNs, cu rol de dirijare, conductorul unei faze este adus de la „iesirea” din separator in zona conductoarelor de „intrare”

Vezi puntele A, B si C unde fazele de intrare sunt in apropierea celor de iesire si pe aceesi parte in raport cu separatorul. De aici rezulta posibilitatea de producere a accidentelor de munca

Trecere LEA_LES cu STEPNo detaliu 1

Din imagini rezulta ca montarea separatorului pe stalpul de colt la 90 de grade este o decizie gresita care, in cazul analizat, putea fi usor evitata apeland la solutia de montare verticala pe stalpul cu cutia terminala de exterior

Etichete: , , , , , , , , , , ,

24 răspunsuri to “Retele la „drumul mare” (1)”

 1. Badea Romulus Says:

  Probabil acesta este rezultatul proiectarii facute de „echipe tinere si dinamice” dar cu experienta zero, pe principiul „cat mai economic„, dublat de solutiile „inovative” ale executiei bazate pe sloganul „merge si asa„.

  Din pacate situatii de genul asta, si mai mult ca sigur ca si altele mult mai grave, sunt la tot pasul.

  Cred ca este doar e chestiune de timp pana vor incepe sa apara si efectele. Totul nu este altceva decat o bomba cu ceas, despre care nu vei putea anticipa niciodata cand va exploda si care vor fi efectele.

  Unii ar spune ca este consecinta fireasca a evolutiei – personal, cred ca evolutia inseamna mai bine, mai sigur, iar in cazuri de genul asta eu nu reusesc sa imi dau seama nici ce este mai bine si nici ce este mai sigur – probabil e doar o problema de perceptie.

  • stoianconstantin Says:

   Excelenta sinteza!
   Ofertanta pentru dezbateri!
   SGC

  • cosmin Says:

   domnule Badea daca ne uitam la separator eu zic ce este de ceva timp montat acolo si nu vb de 1-2 ani si de 15-20 de ani sau chiar mai mult.

   De vreo 10 ani se monteaza cu izolator compozit si nu ceramic cum este in poza.

   Asa sa nu dam vina neaparat pe cei tineri!

  • stoianconstantin Says:

   Buna dimineata!

   Pentru corectitudine confirm ca este vorba de un separator cu „experienta”. Am insa in pregatire un set de imagini superbe cu un separator nou-nout pus tot „la drumul mare” in zona. Cativa km mai la EST!

   Pe de alta parte tineri si exuberanti au fost si vor fi mereu! In rest sunt sintagme cu putere de adevar dureros de mare, la care sunt semnale ca ne conformam tot mai bine!

   SGC

 2. radu potoroaca Says:

  1) Dupa cum apare in imagine, racordul de 20KV nu este nou pentru ca are izolatie rigida din portelan, atat la legaturi cat si la STEP.

  2) Ceea ce inseamna ca proiectantul ar fi putut sa fie tanar, insa seful de proiect si membrii comisiei CTE de alta generatie.

  3) Nu este estetic, insa discutand legat de probleme in exploatare, nu cred ca e foarte grav. Cordoanele de intrare/iesire in/din separator se pot inlocui cu conductor preizolat si atunci dispare orice problema.

  4) Cat priveste montarea separatorului in pozitie verticala pe stalpul cu CTE, pot sa va spun ca operatorul de distributie din Moldova nu accepta asa ceva. Si asta dinainte de preluarea Electrica de catre EON.

  5) Vis a vis de gasirea unor solutii mai mult sau mai putin atipice, va pot spune ca a existat intentia in zona mea de activitate, undeva in jurul anilor 90-94 de montare a unui stalp cu doua separatoare (oriz si vert) fiecare cu CLP, prin care se facea sectionarea LES20KV intrare/iesire si racordarea unui PTA. Am si acum planul acela. Lucrarea s-a avizat insa nu s-a mai realizat in acea configuratie pentru ca s-a optat pentru PTCZ-uri.
  Cu bine,
  Radu P.

  • stoianconstantin Says:

   1) Da este un separator vechi!

   2) Da, cred ca cei nascuti dupa 1990 nu pot fi banuiti ca au montat acest separator! Nici nu are foarte mare relevanta acest lucru.

   Intradevar la un moment dat in activitate sunt atat oameni tineri cat si persoane experimentate. In mod normal exista in fiecare echipa un continuu schimb de experienta. Rezultatele trebuie sa ni le asumam in ansamblu.

   Totusi existenta unor neconformitati mentinute ani in sir in „vazul lumii” ar trebui sa aiba o semnificatie.

   Punand in discutie anumite solutii tehnice in fapt ne oferim sansa sa stabilim cum ar trebui sa arate, dupa caz, solutiile mai bune, solutiile corecte. Din dezbatere putem castiga cu totii!

   Pe de alta parte putem constata o orientare viguroasa spre dezvoltare profesionala a debutantilor in activitatea de distributie a energiei electrice? Dar in alte domenii?

   Mai sunt oamenii dispusi sa investeasca timp si munca in formarea/dezvoltarea lor profesionala?

   Atat cat putem cred ca trebuie sa militam sa putem raspunde afirmativ la intrebarile retorice de mai sus!

   3) Estetica unei instalatii este un aspect important insa corectitudinea tehnica trebuie sa ne preocupe cel putin in aceeasi masura.

   Concesiile ne apropie periculos de mult de improvizatie.

   De la asimilarea in RED a conductorului preizolat am vazut multe solutii muncitoresti, aparent corecte insa in realitate doar paliative. Intram in zona generoasei optiuni „merge si asa”. Apoi tot noi ne indignam cand din cand in cand descoperim ca nu ne place!

   4) Va cred! Cand nu ai probleme de spatiu si nu te preocupa prea mult costurile iti poti permite sa fii selectiv cu solutiile! pe masura ce creste densitatea racordarilor suntem fortati sa ne diversificam solutiile agreate.

   5) Sunt unii care deja au realizat solutia respectiva si cu totul intamplator tot „la drumul mare” chiar la acelasi drum!

   Multumesc pentru comentariul Dvs!

   Toate cele bune!
   SGC

 3. cristian Says:

  Pentru clarificarea mea, toata sorcova aceasta ,realizata de tineri sau experimentati; este pentru trecerea din LEA in LES ?

  • stoianconstantin Says:

   Da! La capatul celalalt al cablului poate fi orice: un post, o derivatie LES pentru mai multe posturi, o bucla cu alta linie, „intrerea” intr-o statie, etc.!
   SGC

  • Cristian Says:

   Si nu era mai simplu coborare din LEA in separator vertical si apoi LES ? Eventual cu schimbare stalp cu un SC 15015.

  • stoianconstantin Says:

   Ba da! Era si simplu si corect si in plus oferea multe avantaje pe linie de exploatare / mentenanta inclusiv pentru admiteri pentru lucrari la capetele terminale!

   SGC

 4. Badea Romulus Says:

  Domnilor, nu am vrut sa ofensez pe nimeni – am fost si eu tanar si dornic de afirmare si, mai mult ca sigur ca as fi facut mai multe prostii decat am facut daca cei cu experienta m-ar fi lasat de capul meu.

  Parerea mea este ca o diploma obtinuta, indiferent de nivelul ei, nu inseamna neaparat ca peste noapte esti si specialist intr-un domeniu, ci doar ca ai cunostintele de baza necesare pentru a te dezvolta in acel sens – am cunoscut o multime de profesionisti care nu aveau nici o diploma.

  Partea neplacuta este ca odata ce ai facut o trasnaie, la urmatorul proiect aceasta devine obijnuinta sau model de referinta, cu care se merge mai departe. Important este sa acceptam sa invatam tot timpul si sa ne recunoastem greselile, fie si mai tarziu, indiferent de cat de exuberanti sau experimentati ne-am considera.

  Referitor la faimoasele CTE-uri, sa fim seriosi – in cate locuri se mai trateaza cu rabdare si profesionalism propunerile de alimentare? Cand ati vazut ultima oara o analiza de risc facuta pe o schema de bransament sau extindere de retea?

  Si nu uitati ca pozitia de membru in CTE de regula vine peste multe alte responsabilitati de baza, de multe ori membrii venind la sedinta cu un teanc de dosare cu alte probleme pe care le au de rezolvat, ca de, trebuie sa fim cat mai eficienti si sa dam dovada de „multi-tasking„.
  Si pentru ca tot ziceati de CTE, ce parere aveti de RTE, de comisia de receptie sau de cea de punere in functie? Oare au fost si ei pe acolo?

  Cat despre „sorcova” pentru trecerea din LEA in doua LES (parca sunt doua plecari in LES), ce pot sa zic?

  Daca ma gandesc la cativa Project Manageri cu care am interactionat (atentie! nu ma refer la toti, ci doar la o anume parte din ei), intrebarea standard care imi vine in cap este: „da’ ce are? nu merge si asa? e mai simplu si mai ieftin si ne incadram in bugetul proiectului!”

  Pana la urma, tot e bine ca au pus ceva elemente de separatie si parca vad si ceva elemente de protectie (zoom-ul pe telefon nu mi-a permis sa vad foarte detaliat poza).

  Zicea un domn ceva mai sus ca se poate rezolva usor totul cu cabluri monopolare izolate – in principiu sunt perfect de acord, dar daca este asa, de ce nu s-au pus de la inceput cablurile izolate? Si acasa la noi tot asa facem? – cand montam o priza nu ii punem si capacul, ca sa mai avem si maine ceva de facut, sau o instalam cu toate componentele?

  Atat timp cat avem doua unitati de masura, una pentru noi si una pentru ceilalti, garantat nu vom ajunge sa avem ceva sigur si de calitate.

  • stoianconstantin Says:

   Este perfect! Suntem in zona dezbaterilor care pentru fiecare dintre participanti pot genera concluzii utile.

   Ati punctat aspecte reale ale vietii profesionale asupra carora trebuie sa meditam!

   Nu sunt motive de suparare! In mod evident este mult loc de „mai bine!”

  • Badea Romulus Says:

   Va multumesc pentru intelegere si pentru apreciere. Nu am facut altceva decat sa impartasesc din experienta mea si imi doresc sa o faca si altii, astfel incat, incet-incet, sa devenim cu totii mai buni in ceea ce facem.

 5. Badea Romulus Says:

  Daca imi permiteti, as mai deschide aici un subiect care are legatura cu ceea ce prezentati dvs.:

  Este vorba de „Regulamentul general de urbanism” aprobat prin HG 525 din 27 iunie 1996, actualizat si republicat in MO 856 din 27 noiembrie 2002 si reactualizat in 9 iunie 2011.

  Conform cu articolul 18, toate retelele edilitare, inclusiv cele de alimentare cu energie electrica, ar trebui sa fie instalate in varianta ingropat, inclusiv traversarea drumurilor (aceasta este ideea pe scurt – articolul este mult mai amplu). Aceasta se aplica atat pentru investitii noi, cat si pentru reabilitarea celor existente.

  Costurile pentru varianta ingropat versus aerian sunt de c.c.a. 10-20 ori mai mari, motiv pentru care nu odata s-a renuntat de consiliile locale la investitii in aceasta zona.
  Cu toate acestea, am vazut investitii realizate in ultimii 2 ani, efectuate de catre operatorii de distributie, in care s-au inlocuit retelele de distributie existente cu retele noi, dar tot aerian, cu cablu torsadat. Este de apreciat ca s-au facut investitii in acest sens, dar ma intreb, legea nu este aceeasi pentru toti?

  Are cineva cunostinta de vreo derogare care sa permita in continuare folosirea variantei aeriene?

  Astept cu interes raspunsurile pe acest subiect si va multumesc anticipat.

  • stoianconstantin Says:

   Avem doua (cel putin!) articole dedicate acestui subiect: LEA versus LES inconsecvente legislative si LEA versus LES

   Intradevar legea nu se aplica la fel peste tot in tara!

   Pe de alta parte cred ca LEA cel putin in interiorul localitatilor sunt din ce in ce mai greu de acceptat. Pe mine ma deranjeaza din ce in ce mai mult. Am senzatia unei poluari apasatoare.

   Stiu multe zona in care LEA au asigurat infrastructura critica care a sustinut dezvoltarea. Acum nu ma „cadreaza” cu ce este in jur! S-ar putea ca si in zonele cu vegetatie solutia sa fie tot trecerea LEA in LES.

   Sunt foarte preocupat de tipul solutiei pe care il propun factorilor de decizie pentru ca sunt constient ca decizia va marca localitatea respectiva pe urmatorii 30-40 de ani!

   Aparitia / dezvoltarea exploaziva si haotica a circuitelor de telecomunicatii pe fibra optica / pe cablu pozate pe stalpii LEA consider ca inrautateste foarte mult aspectul LEA.

   SGC

 6. Iacob Mihai Says:

  Buna ziua,
  Sunt foarte ocupat si nu mi-am permis sa mai intervin in ultimul timp.Totusi aici as dori sa-mi spun si eu parerea.

  De regula la astfel de lucrari nu se mai face partea de proiect DDE. In PT nu se dau detalii de executie si evident in CTE nimeni nu a sesizat problema care sa fim sinceri este grava.

  Sa vad eu executantul lucrarii (proiect +executie) daca are curajul sa umble la capul terminal „cu separatorul pus la pamant” Eu sincer nu as avea curaj. Acest aspect de „Protectia Muncii” in documentatie se sesizeaza mai greu, doar daca ai avut o experienta poti sesiza. La executie trebuia vazut, dar probabil lucrarea s-a executat cu mai multe moase si nimeni nu a vazut ansmblul sau l-a vazut prea tarziu. Cum lucrarile se castiga de regula la limita sau sub costuri nimeni nu a indraznit sa se gandeasca la modificari dupa executia lucrarii.

  Ce am constatat eu si-l consider un lucru grav este urmatorul: firmele care se respecta, adica platesc oamenii corect (valoric si legal), au toti specialistii proprii (RTE, cablagii, topometristi, retelisti etc) sunt pe cale de disparitie, nu prind lucrari, intrucat au costuri mari si se castiga cu cel mai mic pret. Adesori preturile mici vin la pachet cu calitate slaba si cu improvizatii.

  • stoianconstantin Says:

   Buna ziua,

   Sunteti ca de obicei combativ!

   In situatia din figura alaturata cu certitudine se pot executa lucrari la capul terminal cu separatorul deschis si CLP-ul legat la pamant:

   Constrangerile legate de terenul disponibil respectiv de numarul si durata intreruperiolor sunt o realitate din ce in ce mai presanta. Nu ne putem (mai putem) permite solutii care sa presupuna retragerea din exploaatre a unui tronson de ax pe durata unor lucrari de refacere de ex a unor cutii terminale!

   Nu intentionez sa dezvolt aici subiectul pt ca merita sa fie tratat distinct.

   Constat insa ca desi toate fisele tehnologice interzic montarea separatoarelor pe stalpi de intindere in colt daca unghiul este mai mic de 120 grade (in fapt in orice caz in care coltul necesita utilizarea a doua console de intindere) suntem tentati sa acceptam solutia pt ca „merge si asa”. Mai mult un alt coleg vine cu paliativul utilizarii unor cordite din conductor preizolat!

   E drept ca nu mai avem fise tehnologice si cum spuneti Dvs in documentatii nu se mai plateste distinct faza de DDE (detalii de executie) iar detaliile de montaj par ca nu mai preocupa pe nimeni. Este o viziune care lasa calea deschisa spre improvizatii la libera inspiratie a electricienilor!

   Personal cred ca nu este chiar asa si ca intr-o documentatie bine facuta, se gasesc detalii de montaj minim necesare astfel incat lucrurarea sa poata sa fie facuta corect. In plus acolo unde exista preocupare RTE, Dirigintele de santier, personalul de exploatare si de investitii al OD isi pot asigura o baza comuna de solutii tehnice unanim acceptate care trebuie replicate fara concesii la fiecare lucrare.

   Da simt lipsa fiselor tehnologice, sustin orientarea OD spre actualizarea/reeditarea acestor fise tehnologice si integrarea lor si sistemul propriu de management al calitatii respectiv in cel de formare profesionala.

   Multumesc ca v-ati facut timp pentru postarea comentariului Dvs,

   SGC

 7. Iacob Mihai Says:

  Buna ziua, Domnule SGC,
  Ma bucur ca am intrat din nou in dialog.
  Cat priveste propunerea de cablu preizolat eu nu am comentat nimic, nu vreau sa intru in confict cu colegii, dar daca atingi un cablu preizolat sub tensiune mori. Cat priveste montarea de separator pe stalp de colt ce sa mai vorbim, Reiese clar ca in proiect nu a fost nici o ridicare topo cu pozitia stalpilor , nici incadraea in sistem, nimic sau au fost puse niste planse luate la intalplare.Lucrarea nu a fost facuta de o echipa ci fiecare a facut cate ceva nearticulat cu restul. Nimeni (profesionist) nu a gandit (la executie ) proiectul in ansamblu.
  Cu stima,Iacob Mihai.

 8. Badea Romulus Says:

  Propunerea cu fisele tehnice mi se pare una foarte utila.

  Chiar ar trebui luate niste masuri „anti-prost”, de impunere din partea OD-ului a unor solutii tipizate, cu definirea clara a aplicabilitatilor acestora.

  In plus, ar fi foarte utila postarea acestora pe site-urile OD-ului, astfel incat sa aiba toata lumea acces la ele si sa nu se poata spune ca nu s-a stiut. In acest mod cred ca cei ce nu stiu au posibilitatea sa invete – la altii sistemul procedural a dus la cresterea nivelului de masa al utilizatorilor si nu vad de ce nu ne-ar ajuta si pe noi acest lucru.

 9. RADU Says:

  Buna Ziua! Lucrarea pare una de dinainte de `89. Greseli se faceau si atunci din cauza ….lucrului la norma. Cablul LES, descarcatori DRV si capetele terminale sunt moderne.
  Separatorul putea fi montat pe stalpul de tranzitie LEA/LES sau acel stalp sa nu fi existat iar tranzitia sa se face pe stalul actualmente de colt.
  Sunt curios cum ar monta cineva, daca ar fi nevoie, scurt-circuitoarele pe stalpul de colt dupa iesirea din saparator fara ca Axul LEA sa fie oprit.
  Eu sunt nascut in 1992!

  • Badea Romulus Says:

   Buna intrebarea cu montatul scurt-circuitorului! Exact acolo unde ne doare!

  • stoianconstantin Says:

   Salut Radu!
   Tare asta cu’92! Bine ai revenit pe blog!
   SGC

 10. Iacob Mihai Says:

  La acest articol am comentat si eu!
  In cazul meu in ATR se specifica felul cum se face lucrarea (doua console CIT140 cu plecare tot LEA).
  Eu cred ca pot evita un montaj care sa faciliteze accidentele (apropiere dintre circuitul de intrare si iesire la separator) dar nu stiu daca exista ceva reglementat care nu recomanda sau interzice acel montaj. La mine este un racord de 20 KV si pentru simplificarea si scaderea costurilor OD a scris aceasta solutie.
  As putea sa-i sugerez sa ies LES cu separator in montaj vertical.

  • stoianconstantin Says:

   Nu stiu sa existe o interdictie explicita undeva!
   Cu argumente cred ca puteti obtine modificarea solutiei.
   SGC

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: