Ordin 1895/31.08.2016 referitor la autorizarea si activitatea Responsabililor Tehnici cu Executia


SGC 2010 Domnul Ing Iacob Mihai ne semnaleaza adoptarea de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si al Administratiei Publice (MDRAP) a ordinului-nr-1895_11-08-2016-privind-autorizarea-responsabililor-tehnici-cu-executia pentru aprobarea Procedurii privind autorizarea şi exercitarea dreptului de practică a responsabililor tehnici cu execuţia lucrărilor de construcţii, precum şi pentru modificarea Reglementării tehnice „Îndrumător pentru atestarea tehnico-profesională a specialiştilor cu activitate în construcţii”, aprobată prin Ordinul ministrului lucrărilor publice, transporturilor şi locuinţei nr. 777/2003.

Existenta acestui ordin necesita clarificari privind corelarea cu Ordinul ANRE 11/2013 privind privind aprobarea Regulamentului pentru autorizarea electricienilor, verificatorilor de proiecte, responsabililor tehnici cu execuţia, precum şi a experţilor tehnici de calitate şi extrajudiciari în domeniul instalaţiilor electric.

Aparent cele doua ordine reglementeaza acelasi domeniu sau cel putin se suprapun generand frustrari si ingrijorare in randul specialistilor.

ord-11-din13-032013_regulamentul-de-autorizare-a-electricienilor

Care este opinia Dvs?

Etichete: , , , , , , , , , , , ,

7 Răspunsuri to “Ordin 1895/31.08.2016 referitor la autorizarea si activitatea Responsabililor Tehnici cu Executia”

 1. mirela Says:

  Am mai abordat acest subiect, dar voi reveni.

  RTE autorizati de Ministerul Lucrarilor Publice, se refera la urmarirea lucrarilor in conformitate cu Legea 10/1995 R2016 calitatea in constructii . Prin constructii se intelege „constructii si instalatiile aferente„, deci in ansamblu. Acesti specialist trebuie sa fie ingineri in constructii/instalatii.

  RTE autorizati conform ordin ANRE 11/2013 se refera la urmarirea lucrarilor de instalatii electrice – posturi trafo, linii si racorduri, statii electrice, etc. Acesti specialisti trebuie sa fie ingineri in domeniul electric/energie.

  Fiecare specialist isi cunoaste competentele.

  Se pot intalni in practica, lucrari la care sa fie necesara prezenta ambilor specialisti.

  Recomand colegilor care detin legitimatii RTE eliberate de Ministerul Dezvoltarii sa solicite ISC de care apartin, preschimbarea legitimatiei. Termen: 31.12.2016.

  • Icob Mihai Says:

   Buna ziua,

   Pana acum MDRAP(ISC) nu a eliberat nicio legitimatie sau altceva pe domeniul instalatii. Conform Ordin 777/2003 calitatea instalatiilor (de orice fel) era asigurata de specialisti atestati de alte entitati(ISCIR,ANRE,etc).

   Acum ei nu mai recunosc aceste legitimatii si mai mult afirma ca au discutat cu ANRE (care a fost de acord !!!) sa nu mai elibereze decat legitimatie de electrician autorizat. In rest RTE_isti pentru instalatii si retele electrice revin doar ISC. Deci ISC prin acest ordin doreste sa anuleze legitimatiile emise de ANRE!? Pare ireal dar asa s-a afirmat la cel mai inalt nivel.

 2. Icob Mihai Says:

  Buna ziua,

  Eu am fost in audienta la Directorul General ISC si dupa o ora de discutii contradictorii i-am promis ca-l dau in judecata (ca organ reglementator).

  De fapt ordinul 1895/2016 este elaborat de ISC chiar daca este semnat de ministerul sub a carui obladuire este. Mi_a spus textual ca s-a pus de acord cu ANRE sa dispara toti specialistii ANRE in afara de electricianul autorizat.

  Ordinul cu pricina (1895/2016) are mai multe lacune decat continut. Trebuie sa facem ceva, intrucat eu am vazut ca de fapt ei umbla dupa o sinecura, nu ca i-ar interesa ceva pentru binele general.

 3. Ioan-Cosmin Scurtu Says:

  Intentionat se prevad legi stufoase si neclare, pentru ca raspunderea sa fie intotdeauna diluata si greu de atribuit unei entitati. MDRAP este o adunatura de pseudo-juristi si pseudo-ingineri, care mai mult incurca decat sa reglementeze util un domeniu de importanta capitala!

  Nu este normal sa ne jucam cu denumirile specialistilor, cu domeniile de competenta ale ficaruia si sa ajungem in situatia de a avea stampile in piata emise de 3 ministere, cu categorii de expertiza ce nu mai exista in practica, sa se organizeze examene pentru cerinte esentiale redenumite in legea 10/5 si pentru care nu s-a armonizat legislatia secundara….ce sa mai vorbim..un haos bine intentionat de autoritatile co-interesate!

 4. Icob Mihai Says:

  Buna ziua,
  Legislatia pe care a reglementat ANRE este bine articulata:

  -OUG (similar lege organica) de infiintare ANRE si sunt stipulate clar competentele ANRE
  -Lege 123/2012 (lege organica, iar la articolul 96 alineate (6-7) se spune clar ca doar ANRE are drept de a reglementa pentru toate instalatiile electrice de la poducere pana la consumare inclusiv.

  Ordin ANRE 11/2013 emis pe baza celor de mai sus (legislatie secundara ) stabileste procedura de autorizare(electrician, RTE, VP, Expert).

  In legea 10/1995 si pana la legea 163/2016 (Legile calitatii in constructii), nu se specifica nimic referitor la imputernicirea MDRAP (ISC) privind dreptul de unic reglementator pe linie de RTE. Deci acest ordin vine pentru a mai adauga o sinecura in portofoliul ISC.

 5. Cosmin Mandrutiu Says:

  Buna ziua,

  Oare nimeni nu a citit Legea 177/2015?

  Nu se specifica clar ce inseamna instalatii aferente constructiilor?

  Dar Legea 440/2002?

  Cei de la ISC nu mai stiu cum sa tina o sursa de venit pentru ei in mana.

 6. Icob Mihai Says:

  Buna ziua,

  Eu am citit toate legile privind calitatea in constructii.

  Nu se da nici o definitie cu privire la instalatii, dar mai mult se introduc notiuni noi care nu au nicio corespondenta respectiv „retele electrice”. Daca in legile calitatii se emite sintagma „constructii si instalatiile aferente” care dupa mine este falsa, notiunea de retele electrice se introduce in „Ordin MDRAP nr 1895 din 2016” dar fara definitie.

  Mai mult in „Ordin 1895 din 2016” se spune ca pentru a fi RTE retele electrice trebuie sa fii autorizat ANRE III (A+B) sau IV (A+B)!?. Mare diferenta intre gradul III si gradul IV!

  Sintagma de instalatii aferente constructiilor o consider falsa deoarece constructiile industrilale sunt aferente instalatiilor. Ce este mai important o hala sau instalatiile si utilajele din hala? Hala pentru ce este facuta? Sa protejeze instalatiile si utilajele si sa permita desfasurarea procesului tehnologic, deci constructiile sunt auxiliarele.

  Eu m-am hotarat sa-i dau in judecata dar ma documentez cum sa procedez sa nu-mi rejecteze dosarul, ca justitia noastra divina asteapta lipsa unei virguli si te-a trantit in strada.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: