Standardul de performanta pentru serviciul de distributie a energiei electrice


SGC 2010 Incepand din 18.04.2016 a intrat in vigoare noul standard de distributie a energiei electrice. Standardul a fost aprobat prin Ordinul ANRE 11/30.03.2016 si inlocuieste versiunea aprobata prin Ordinul ANRE 28/2008.

Ordinul ANRE 11/2016 a fost publicat in Monitorul Oficial 291/18.04.2016

Ordin nr. 11-30.03.2016 var. pentru publicare.docx

Ord 11 2016 Standard de performanta distributie ee.pdf

16.03.2016 Noi_Standarde_de_performanta_energie_electrica comunicat ANRE.doc

 

Vezi si articolul publicat in 04.08.2015:

Proiectul noului Standard de performanta pt distributia energiei electrice

 

Etichete: , , , , , , , , , ,

23 răspunsuri to “Standardul de performanta pentru serviciul de distributie a energiei electrice”

 1. Ioan-Cosmin Scurtu Says:

  vorbim aici de 48 de ore cumulate per an, sau 48 de ore..pur si simplu…o data la 3 zile!?

  • stoianconstantin Says:

   Daca va referiti la conditiile deosebite vorbim de 48 de ore pe eveniment.

   Trebuie sa retinem ca fata de Ordinul 28/2007 s-a redus durata de la 72 ore la 48 ore. Conditiile de forta majora meteo trebuie confirmate de Autoritatile Publice Locale, ISU, ANM etc.

   Pe de alta parte OD are monitorizati si parmetrii globali de continuitate SAIDI si SAIFI precum si energia nelivrata ENS. In plus daca nu distribuie ee nu are venituri. Prin urmare interesul OD este de a relua cat mai repede distributia energiei electrice.

   Este insa posibil ca OD sa fie stimulat de a efectua chiar pe timp meteo nefavoranil anumite lucrari astfel incat sa se evite alte intreruperi ulterioare.

   Acum in conditii de forta majora, cand era posibil, se rezolvau deficientele in solutie provizorie si ulterior se asigura reparatia in solutie definitive. Evident cu o alta intrerulere. Acum nu este loc de negociere. Intreruperea se contorizeaza ori de cate ori se produce indiferent de durata.

   Pentru lucrarile programate este de asteptat ca OD sa utilizeze pt fiecare intrerupere tot timpul acordat de ANRE iar in cazul intreruperilor neprogramate, in termenul reglementat sa asigure de regula reparatia in solutie definitiva.

 2. Gabriel Clisu Says:

  Buna ziua

  Ma bucur ca prin intermediul dvs reusesc sa fiu in tema cu toate modificarile aparute in domeniul electric.

  Am o rugaminte la dvs. Aveti acest standard SR EN 50160/2007?

  Daca da, ati putea sa-l trimiteti pe mail?

  Multumesc anticipat,

  Cu stima,

  Gabriel Clisu

 3. Marius N Oltean Says:

  Cu tot respectul exista o solutie la indemana. Oricum o folosesc toti in intreaga lume. Lucrul Sub Tensiune. La joasa si medie tensiune. Nu trebuie cautate solutii savante sau smecherii.
  Ii invit pe cei care vor sa cunoasca mai bine subiectul la Simpozionul International de Lucru Sub Tensiune de la Sibiu 1-3 iunie 2016. Detalii pe http://www.alstr.ro/ilms2016

  • stoianconstantin Says:

   Multumim pentru informatii ref data/locatie simpozion.
   Ati putea da cateva exemple d elucrari sub tensiune la mt si eventual o comparatie de pret intre aceste lucrari si cele cu scoatere de sub tensiune?
   Va rog sa utilizati butonul raspunde de langa numele DV pt a mentine discutia grupata.
   Multumesc!
   SGC

  • Ioan-Cosmin Scurtu Says:

   Foarte interesant punctul dumneavoastra de vedere. Eu as cauta radacina problemelor in SEN in alta parte- in lipsa cronica de viziune si investitii! Daca s-ar investi , cel putin in zona peri-urbana in retele smart, manevrele de punere si scoatere de sub tensiune s-ar putea efectua rapid, punctual si de la distanta, iar intreruperile pentru menteanta ar fi minime. Insa atat timp cat sintagma lui „merge si-asa” ne guverneaza, nu vad o ameliorare a domeniului in curand!

  • Incze Andras Says:

   LST are limite si nu se poate folosi in toate situatiile plus si instalatia trebuie sa permita folosirea metodei. Pentru asta poate ca si instalatiile deja modernizate ar trebui schimbate/modificate.
   Probabil ca o parte semnificativa din probleme s-ar rezolva prin investitii si modernizari cum spune dl Scurtu, pentru o viziune coerenta poate ar trebui stabilitate si la nivelul factorilor de decizie din varful OD si OTS deoarece de obicei fiecare vine cu conceptie proprie, cum se schimba guvernul sau ministrii de resort se schimba si factorii de decizie aflati la conducerea OD si OTS.

  • stoianconstantin Says:

   Probabil ca imbunatatirea performatelor RED presupune un complex de masuri si evident si investitii Aceste masuri intodeauna trebuie puse in echilibru cu resursele create din activitatea de distributie. Investitiile fara sanse de recuperare fiind din capul locului un perpetuum mobile care trebuie evitat.

   Din pacate consumul de ee inca se mentine la cote modeste pe zone mari de retea care din pdv al mentenantei si al investitiilor au nevoi disproportionat de mari.

   Intre masurile la care ma gandesc sunt cele legislative care ar putea reglementa de exemplu problema culoarelor de siguranta RED prin zone cu vegetatie. Mimim 60% din numarul incidentelor fiind legate de caderile de arbori si/sau crengi pe RED

  • Marius N Oltean Says:

   Domnule Incze vă pot spune că limitele lucrului sub tensiune nu sunt chiar atât de mici precum credeți. Ba mai mult, se poate face aproape orice lucrare sub tensiune. Sunt niște limitări e adevărat (transformatoarele de putere care au 2 nivele de tensiune, celule capsulate s.a.). Poate o să dezvolt subiectul dacă o să am ocazia.

  • stoianconstantin Says:

   Eu va invit cu placere sa dezvoltati subiectul. Va pot posta si eventuale articole pe acest subiect. Sunt convins ca va prezenta interes pentru mai multi utilizatori ai blogului!
   Multumesc!
   SGC

  • Incze Andras Says:

   Scuze, nu vroiam sa denigrez metoda de lucru care prezinta o serie de avantaje, dar ca orice in lume are limite si acest aspect vroiam sa il subliniez. In conditii optime se pot face probabil o gama destul de larga de lucrari, dar nu intotdeauna sunt intrunite conditiile optime necesare.

   Dupa cum stiu, LST la potential se poate efectua doar in anumite conditii meteo ci cred ca doar la inalta tensiune. Probabil ca si in cazul LST la distanta respectiv LST in apropierea partilor aflate sub tensiune exista restrictii de acest gen care sunt si in functie de nivelul de tensiune.

   Un alt element este daca instalatia a fost proiectata in asa fel incat sa permita folosirea LST in conditiile NPM care se refera la aceste moduri de lucru.

   In afara de conditiile de folosire al metodei se poate discuta despre costul financiar (echipament special necesar, instruirea personalului, controlul periodic medical al personalului implicat in LST care este mai complex fata de personalul care lucreaza cu metoda scoaterii de sub tensiune), diferenta de timp dintre durata unei lucrari cu LST si durata unei lucrari cu scoaterea de sub tensiune luand in considerare si masurile NPM.

   Consider ca trebuie analizat de la caz la caz sau pe categorii de lucrari care metoda este mai avantajoasa pentru cazul respectiv tinand cont de aspectele mentionate si nu doar de cantitatea de energie nelivrata. Se poate discuta si pe marginea expunerii executantului la efectele campurilor de mare intensitate.

  • Marius N Oltean Says:

   Domnule Stoian pe tema avantajelor economice ale LST (de alea tehnice nu mai e cazul să vorbim) pot să vă trimit mai multe date. Sunt foarte ocupat cu simpozionul dar pot să vă trimit niște lucrări de ale mele. de la conferințe. Nu stiu dacă merg postate pdf-uri aici.

  • stoianconstantin Says:

   Poate fi postat ca fisier pdf

   Daca vrem sa fie lecturat direct de pe pagina de blog atunci trebuie formate *.doc si *.jpg Fiecare schema / foto din lucrare va trebui sa fie salvata (de mine!) ca fisier jpg care ulterior se importa bucata cu bucata in articol. E destul de laborios dar nu ma plang!.

   Putem incerca cu pdf-uri daca Dv considerati OK forma de prezentare.
   SGC

  • Marius N Oltean Says:

   Domnule Incze, vad ca sunteti un cunoscator al fenomenului, ceea ce ma bucura. Numai ca, la medie tensiune metoda cea mai folosita este cea ”in contact” si in principal metoda ”manusii de cauciu” (rubber glove). La jt se foloseste exclusiv metoda ”in contact”.La aceste metode restrictiile sunt, in general, minore.
   Putina lume a luat la cunostinta de NTE 010/11/00 – ”Norma tehnica privind stabilirea cerinţelor pentru executarea lucrărilor sub tensiune în instalaţii electrice”. Ar trebui sa fie cunoscuta si respctata.Cat despre costuri, chiar daca lucrarea in sine costa ceva mai mult, cand punem in balanta energia nelivrata si penalitatile lst-ul castiga cam intotdeaua. O sa revin pe tema asta.

  • Incze Andras Says:

   M-am lamurit de ce laudati asa metoda LST, dl Oltean :)))) Imi pare bine de cunostinta si multumesc de aprecieri.
   Si pe mine m-ar interesa mai multe informatii despre LST, cred ca si indiferent de asta ar fi binevenite detaliile despre LST pe blog.
   PS Dl Stoian va rog sa stergeti comentariul meu „negrupat”

  • Marius N Oltean Says:

   Domnule Stoian si Domnule Incze,
   Va dati seama ca imi place subiectul si o sa-i trimit Domnului Stoian materiale privind LST din toate punctele de vedere (tehnic, economic etc). pentru ca de ani de zile incerc sa conving ca e o metoda buna, mai ales la joasa si medie tensiune. O s-o fac insa dupa ce se termina simpozionul, pentru ca, din fericire, de data asta e un interes sporit pentru lst la distributie si am fost luat putin prin surprindere.

 4. Catalin Ciurea Says:

  Voi beneficia pentru intarzierea punerii sub tensiunii a unui loc nou de consum.

  In experienta mea cu **** (2 ATR-uri si un 8 luni de zile pentru conectarea efectiva), observ o ineficienta incredibila in desfasurarea activitatii lor. E ca si cum nu sunt interesati sa faca bani mai repede si mai multi. E un lucru de neinteles pentru mine de ce nu cauta sa scoata cat mai multi bani.

  Va anuntam faptul ca, veti primi o compensatie in valoare de 90 lei, ca urmare a nerespectarii indicatorilor prevazuti in Standardul de Performanta pentru serviciul de distributie a energiei electrice, Ord. ANRE nr. 11/19.04.2016.

  • stoianconstantin Says:

   Ca o opinie strict personala presupun ca sunt probleme cu simultaneitatea solicitarilor de racordare. Presupun ca sunt perioade in care numarul solicitarilor depaseste capacitatea de procesare.

   Pe medie personalul reuseste sa acopere solicitarile. Formarea unor specialisti care sa cunoasca instalatiile si sa fie capabili sa elaboreze solutii de racordare dureaza destul de mult si ar trebui sa aiba acoperit cu solicitari de racordare tot timpul de munca!

   SGC

  • Catalin Ciurea Says:

   Povestea mea este foarte lunga si am fost implicat mult pentru ca la mine depind de curent ca de aer: incalzire, canalizare, apa, gatit, etc

   Am observat lipsa de comunicare intre departamentele/subcompaniile lor: distributie si furnizare.

   – Dupa 15 zile de la plata ATR ei nu gaseau plata mea in sistem, moment in care eu eram disperat sa rezolv sa am curent peste iarna.

   – M-a sunat distributia sa ma certe ca am depus de santier si nu definitiv (asta dupa indelungi discutii si incercari de convingere ca vreau definitiv, nu aveam autorizatie atunci si stiam ca fara pot depune ptr definitiv nu si ptr santier. Persoana de acolo nu stia asta dar cei de la proiectare stiau si m-au sunat pe mine sa ma certe.)

   – Am discutat direct cu d-na proiectant de la distributie sa ii explic ca solutia din ATR nu va fi acceptata de primarie ptr ca soseaua era cu fonduri europene si nu poate fi sparta timp de 5 ani. M-au avertizat cei de la primarie. (indelungi discutii si etc)

   – S-a bransat al doilea utilizator inaintea mea, si eu a trebuit sa cer anularea ATR-ului mei si platesc al doilea ATR (cu despagubire mai mica, ca a intrat al doilea in schema).

   – Nici la peste 7 luni, primul investitor al cutiei stradale al carei cost a fost 4800 RON nu si-a primit banii.

   Overall am vreo 8 vizite la sediile lor si vreo 30 apeluri la call center intre noiembrie 2015 si ianuarie 2017.

   Sunt increzator ca daca nu sunam, inca nu eram conectat pentru ca din cand in cand imi dadeam seama cum persoana de la capatul firului era prinsa prin surprindere de situatia mea si cerea timp de investigarea dupa care ma suna la vreo ora si doua si imi spunea ca se va rezolva rapid.

   Asta e ce sa ii faci. Cred ca pot oferi si consultanta ptr bransare eficienta acum 🙂

  • stoianconstantin Says:

   Complicat caz. Sincer n-am prea reusit sa ma dumiresc despre ce e vorba.

   In ce localitate este proprietatea DVs.

   SGC

  • Catalin Ciurea Says:

   Concluzia mea a fost ca totul pleaca de la faptul ca locul de consum e in Voluntari, Ilfov exact la marginea cu Bucuresti, Sector 1 dar reteaua e „Bucuresteana” ca administratie si astfel „Ilfovenii” de la compania de electricitate se duc pe teren, isi dau seama ca nu e in atributia lor si trebuie sa „trimita Bucurestenii” si de aici se intarzie absolut tot. Toate termenele au fost depasite din cauza asta.

   Imi amintesc ca s-au dus Ilfovenii prin ziua 28 de termen ATR si si-au dat seama ca nu e in atributia lor si astfel s-a dus ATR la vreo 40+ zile. I-am avertizat ca stiam de la avizul de principiu de povestea asta si degeaba.

   Trebuie sunat in continuu la ei altfel lucrurile stau pe loc. Cam asa am rezolvat eu, sunand in continuu, in speranta ca sesizez si antrenez niste forte.

  • stoianconstantin Says:

   Am inteles!

   Intr-adevar in orice problema partea interesata trebuie sa insiste!

   Toate cele bune!
   SGC

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: