Cod Rosu: explozia unui intreruptor 110 kV


SGC 2010 Variatiile bruste de temperatura suprasolicita izolatia liniilor electrice aeriene, echipamentelor electrice din statii si posturi de transformare. Rezultanta o constituie un val de incidente asociat perioadelor cu conditii meteorologice severe specifice codurilor de avertizare publica incepand cu cel galben.

Variatiile bruste de temperatura precum si temperaturile extreme atat pozitive cat si negative induc un stres termic deosebit de agresiv care in asociere cu alte fenomene meteoerologice: vant, ploaie, ninsoare, chiciura determina strapungerea si/sau conturnarea izolatiei sau in cazurile severe ruperea fizica a conductoarelor si sau a altor componente metalice ale liniilor si/sau echipamentelor statiilor si posturilor de transformare.

Costurile financiare suportate de Operatorii de Distributie si efortul uman depus de persoanele implicate in eliminarea urmarilor calamitatilor naturale asupra retelelor electrice sunt foarte mari.

Desi isi desfasoara activitatea in anonimat oamenii care lucreaza in activitatea de distributie a energiei dau dovada de un spirit civic deosebit care ii motiveaza si le sustine efortul remarcabil.

Sa vedem o fotografie a exloziei unui intruptor 110 kV dintr-o statie de transformare prelucrata dupa inregistrarea unor camere de supraveghere

Situatia initiala:

Situatia dinainte de explozie

In zona intreruptorului avariat se aflau trei persoane:

Situatia dinainte de explozie_ 3 oameni langa intreruptor

Explozia

Explozie intraruptor 110 kV

Avaria s-a soldat doar cu intreruperea distributiei energiei electrice pana la repararea avariei. Doar norocul a facut sa nu existe victime umane!

As fi vrut sa postez fisierul in format *.mp4 insa platforma WordPress nu accepa acest tip de fisier. In schimb il pot pune, la cerere, la dispozitia celor interesati pe email!

Am rezolvat problema cu ajutorul dlui Andras:

Multumesc colegilor care au avut initiativa difuzarii inregistrarilor sunt convins ca astazi inregistrarea evenimentului s-a raspandit in intreaga tara si sute poate mii de electicieni au vazut inregistrea traind emotiile unui eveniment care putea secera vieti!

 

Va recomand pe blog:

Retele de distributie a energiei electrice iarna 2016

DSCN0607

Cosmarul Gandului: penele de curent

Calamitati in retelele electrice

Live, efectele defrisarilor neefectuate!

Dezastre previzibile!

Exemplu american: gandirea pozitiva

Pana de curent a paralizat America de Nord mai rau decat un atentat terorist

Caut parlamentar pentru initiativa legislativa privind coexistenta LEA cu vegetatia

Sarbatori fara lumina

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , ,

16 răspunsuri to “Cod Rosu: explozia unui intreruptor 110 kV”

 1. Klaxxy Says:

  Daca fotografia era fara explicatii, as fi putut crede ca este vorba de o explozie de gaze. Terifiant!

  Va rog sa imi trimiteti si mie filmul, sau un link de descarcare.
  Multumesc anticipat!

  • stoianconstantin Says:

   Buna seara,
   Vi l-am trimis. O sa incerc sa vad daca pot sa public totusi filmul eventual sa gasesc o solutie sa trec printr-o postare pe youtube pe care sa o integrez in articol. O sa il rog pe Andras sa ma ajute. Daca nu mai pun cateva print-screen-uri cu etape intermediare ale exploziei
   SGC

 2. Romulus Badea Says:

  ce inseamna sansa unor oameni! imi puteti trimite filmul pe email, va rog?

  • stoianconstantin Says:

   Intradevar. cateva secunde i-au despartit de spital!
   V-am trimis fisierul!
   SGC

 3. Florin Calugar Says:

  Buna, Nu m-as fi gandit niciodata ca intensitatea exploziei va fi chiar atat de mare….. Mare noroc pentru acei oameni… Puteti sa-mi transmiteti si mie inregistrarea? Multumesc!

 4. Incze Andras Says:

  Inregistrarea se poate viziona aici :

 5. Electrician autorizat Marius Serban Says:

  Intrebarea mea personala ar fi, ce manevra au executat cei din imagine pana la producerea exploziei.
  De asemenea cred ca si echipamentul electric respectiv, in cazul de fata un intrerupator de 110 kv (veu), cu camera de stingere a arcului electric in ulei a avut unele defectiuni tehnice.
  Daca erau din cele cu SF6, explozia nu ar mai fi avut loc.
  Functia cea mai importanta a unui intrerupator este deschiderea automata a circuitelor electrice in momentul aparitiei scurtcircuitelor. Importanta acestei functii consta in faptul ca, in acest mod, se asigura intreruperea portiunii de retea defecta intr-un timp cat mai scurt, prevenindu-se avarierea si distrugerea echipamentului electric datorita curentilor de scurtcircuit. Si intrucat aceasta functiune solicita cel mai mult intrerupatorul, constructiv, el trebuie mentinut intr-o stare tehnica buna.
  Totusi eu inclin despre respectiva avarie ca a fost o greseala de exploatare.

  • stoianconstantin Says:

   Nu am detalii! Le pot avea insa nu asta este scopul postarii.

   Cu certitudine intreruptorul n-a explodat de bun ce era! Nu exclud apriori nici greseli umane.

   Ideea pe care am vrut sa o scot in evidenta o constituie riscurile reale la care sunt supusi oamenii care lucreaza in domeniul distributiei energiei electrice. Desi zi de zi suntem la dispozitia companiilor in regim 24/7 si ne riscam sanatatea si uneori chiar viata sacrificiul energeticienilor adesea este ignorat de societate.

   Cred ca foarte putini oameni in Romania cand e vorba de o avarie in sistem se gandesc la truditorii care lucreaza adesea in conditii extreme pentru repunerea instalatiilor sub tensiune. E mult mai comod sa se indigneze!

   Toate cele bune!
   SGC

  • Bulai Vasile Says:

   Domnule Marius Serban ce este aia greseala de exploatare?

 6. RADU Says:

  Va salut domnilor!
  Am o curiozitate ce statie este? Din ce zona a tarii?? Dv. dle. Stoian stiti unde lucrez, deci va pot spune ca mentenata acestor intrerupatoare nu este cine stie ce …aceleasi „junghiuri” din anii `70 cu piesele defecte inlocuite, schimburi de ulei si vopsite …nimic nou.
  Personalul care lucreza in distributia energiei electrice …si as mai zice eu si pe cel din mentenanta …si anonimatul lor…
  O mare frustrare de a mea este..ceea ce ajuns sa fie meseria de electrician ..in special cei care lucreaza in domeniul distributiei si transportul sau. Promovarea ei ca meserie este 0…degradarea sa a ajuns la cote inadmisibile … s-a ajuns in unele cazuri ca electricianul sa duca aceeasi viata si sa fie platit ca un zilier de pe un santier de construcii. In mass-media nu se pomeneste nimic de noi ..doar cand e vorba sa arate romanu vesnic nemultumit ( cand sunt calamitati) de incompetentii de la O.D. Toti neavizatii isi dau cu parerea referitor la o meserie despre care habar nu au nimic.
  Este o mesrie periculoasa si deloc simpla …dar nu mai inseamna nimic in societate sa fi electrician…asta am vazut-o …pe pielea mea. Meseria noastra …oarecum seamna cu cea a unui militar …iti poti pierde viata in orice zi …dar militarul numai cand este in misiune ..electricianul zi de zi. Eu sunt foarte nemultumit de locul meu de munca ..de ce a ajuns prestanta de electrician..am tot incercat sa cauta alta meserie care sa o pot practica..am si alta calificare destul de inalta ( proiectant instalatii de distributia apei potabile si a gazelor) …nu imi place …nu ma pot lasa de elecetricitate ..imi prea mult ca sa ma las de ea ..e ca si cum mi-ar aparea o invaliditate …dar pe de alta parte constat …ca nu se mai merita …lucru care e dureros.
  Pe tema aceasta voi scrie un articol…chiar cu riscul de ramane fara servici sau sa nu mai am angajeze nimeni din domeniu …dar vreau sa remarc pe larg marile Lacune ale domeniului energetic din Romania …si mi-as dorii ca multa lume sa il citeasca ..sa ia la cunostinta …ca in opinia mea e grav …in ritmul asta ..cam in 10 ani NU cred ca va mai exista personal care sa fie capabil si compentent in constructia si mentenata retelelor electrice !!
  In articol voi detalia pe larg …
  Numai bine va doresc tuturor!!

 7. Stoian Constantin Says:

  Salut Radu,

  Stiu unde s-a petrecut. Nu este relevant sa fac public numele Statiei. Se putea intampla oriunde si nu numai cu intrerupatoate.

  Pe de alta parte nici echipamentele noi nu sunt infailibile!

  Sunt intradevar multe de zis si mai ales de facut!

  Toate cele bune!
  SGC

  • Bulai Vasile Says:

   Nu este vorba de nici o explozie, nu va doresc sa fiti in preajma unei explozii a unui IO-110KV. Daca va intereseaza ce s-a intamplat pot sa va spun ca:

   1.Personalul nu a fost in pericol nici o secunda, expulzarea gazelor din coloana izolanta a avut loc dupa ce personalul s-a retras din instalatie apoi s-a conectat IO-ul

   2.Fenomenul care s-a intamplat a fost urmatorul: Tubul electroizolant de inalta presiune de pe conducta de inalta presiune la deschidere aflat in coloana izolanta a conturnat, arcul electric care s-a format in lungul tubului a condus la vaporizarea uleiuluigazele s-au ridicat in sus spre vizor,datorita suprapresiunii create vizorul cedeaza in prima faza se poate observa si in film, gazele fierbinti sunt expulzate in exterior care antreneaza si uleiul din coloana izolanta TR30 si ET10 din conducta de inalta presiune ,in contact cu aerul aestea se aprind si restul se vede in film.

   Cand a conturnat tubul electroizolant de inalta presiune teava la iesirea din coloana izolanta a fost sectionata de arcul electric,uleiul din conducta a luat foc datorita metalului topit ,initial se vede ca incendiul se propaga de jos de la baza coloanei izolante dupa care se extinde.

   Repet nu a avut loc nici-o explozie, coloana izolanta se afla inca in starea in care a fost demontata cu vizorul spart in rest anvelopa de portelan este intacta.Coloana avea peste 34 ani de exploatare la ultimele masuratori nu a rezultat valori care sa conduca la scoaterea din functie. Expolzia unui intrerupator face ravagii in jurul lui, bucatile de portelan pot conduce si la perforarea cuvei de la transformatoare etc .Daca va intereseaza detalii va pot sta la dispozitie.

   Oricum repunerea sub tensiune a unei instalatii de inalta tensiune la care aparatajul de comutatie este cu ulei electroizolant este bine si recomandat sa se faca din camera de comanda.Abia acum putem sa ne intrebam ce se intampla daca nu mergea comanda de la distanta si personalul operativ trebuia sa mearga sa faca comanda local.

   In urma acestui eveniment s-au emis astfel de dispozitii cu privire la aducerea in functie a instalatiilor cu risc ridicat de explozii numai din camera de comanda

  • stoianconstantin Says:

   Buna seara,

   Multumesc pentru informatii! Ma bucur sincer ca cel putin de acesta data personalul nu a fost pus in pericol.

   Ideea articolului a fost sa scot in evidenta existenta unor riscuri reale cu care se confrunta energeticienii in activitatea lor. Pentru multa lume energia circula „singura” pe fire si toata munca din SEN se rezuma la facturarea ee la preturi mari!

   Realitatea nu este acesta. In industria energetica se munceste foarte mult si din pacate se produc si accidente unele cu urmari tragice. Interventiile in retele in conditii meteo nefavorabile sunt si ele foarte solicitante desfasurandu-se de cele mai multe ori intr-un nedrept anonimat.

   Ma bucur ca dupa un evenimet de acest tip a existat preocuparea sa se stabileasca un set de masuri menite sa previna expunerea personalului. Este o atitudine mai mult decat normala!

   Va confirm ca stiu ce poate face un echipament explodat intr-o statie de transformare!

   Toate cele bune!
   SGC

  • Bulai Vasile Says:

   Am inteles demersul d-voastra si-l apreciez ,dealtfel ca si tot ce faceti aici.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: