Impact of Floating Neutral in Power Distribution


Va propun sa cititi acest articol scris de Jignesh.Parmar dar si articolul: Intreruperea nulului in LEA jt genereaza supratensiuni

Electrical Notes & Articles

Introduction:

 • If The Neutral Conductor opens, Break or Loose at either its source side (Distribution Transformer, Generator or at Load side (Distribution Panel of Consumer), the distribution system’s neutral conductor will “float” or lose its reference ground Point. The floating neutral condition can cause voltages to float to a maximum of its Phase volts RMS relative to ground, subjecting to its unbalancing load Condition.
 •  Floating Neutral conditions in the power network have different impact depending on the type of Supply, Type of installation and Load balancing in the Distribution. Broken Neutral or Loose Neutral would damage to the connected Load or Create hazardous Touch Voltage at equipment body. Here We are trying to understand the Floating Neutral Condition in T-T distribution System.

What is Floating Neutral?

 • If the Star Point of Unbalanced Load is not joined to the Star Point of its  Power Source (Distribution Transformer or Generator) then Phase…

Vezi articolul original 2.627 de cuvinte mai mult

Etichete: , , , , , , , , ,

8 răspunsuri to “Impact of Floating Neutral in Power Distribution”

 1. Klaxxy Says:

  Reading this article, I’ve find that is in connection with „Program examen-Primavara2015” (copy/paste). I like this kind of tests and themes. I hope, also, the tests will be in english. 🙂

 2. Iacob Mihai Says:

  Buna ziua,
  Aici se ridica o problema foarte importanta si de care Electrica SA nu prea vrea sa tina cont de ea!

  Problema se pune la racordurile trifazate pe joasa tensiune(cel mai acut).Electrica si-a elaborat norme interne cu obligatia montarii de BMPT_uri tetrapolare (neutrul trece prin contact de intrerupator_amovibil). Aceasta solutie (intrerupator tetrapolar) nu este indicata nici in I7/2011. La un contact imperfect pe neutru in intrerupatorul BMPT_ului ,la sarcini tripolare asimetrice , acestea se distrug din cauza distributiei asimetrice a tensiunilor pe fazele consumatorului trifazat asimetric.

  Pot fi afectate indirect si racordurile monofazate , in sensul ca la intreruperea neutrului pe consumatorii monofazati vor fi alimentati cu tensiune flotanta , evident ducand si la distrugerea lor. Nu inteleg cum ANRE permite distribuitorilor concesionari sa impuna BMPT_uri tetrapolare (cu intreruperea neutrului).Evident neutrul intrerupatorului se poate intrerupe si in alta parte, dar BMPT_urile tetrapolare maresc aceasta sansa.

  Probleme si mai grave se pot produce la intreruperea legaturii dintre neutrul transformatorului si priza de pamant. Aici ar fi obligatoriu supravegherea acestei conexiuni si intreruperea alimentarii la disparitia legaturii intre netru si priza de pamant.

  De asemenea ar trebui supravegheata integritatea neutrului pe intreaga retea de distributie.

  • Klaxxy Says:

   Va sugerez un efort de imaginatie. Montati pe un bransament trifazat un intreruptor automat diferential tripolar. Ce se va intampla oare?

   Cand consumatorii sunt perfect echilibrati (de exemplu motor in stea fara nul accesibil, sau motor in triunghi), este OK.

   Cand insa veti avea consumatori trifazati dezechilibrati, sau veti aprinde un simplu bec (deci consumator monofazat!), va declansa diferentialul, pentru ca nulul nu trece prin sumatorul diferential.

   Decizia Electrica si a celorlalte companii de distributie este corecta. Distribuitorul are obligatia legala sa protejeze inclusiv coloana de bransament, iar asta se face cu un intreruptor diferential. Multi producatori de BMP-uri aleg solutia unui pachet de aparataj MCB3P + RCD4P (deci musai macar diferentialul sa fie 4P!), dar cand discutam de pachete integrate (RCBO), acestea nu pot fi decat tetrapolare. Evident, in realitate solutia este 3P+N, dar asta nu schimba cu nimic analiza.

   Situatia este identica pentru bransamentele monofazate. Nu poti avea intreruptor diferential monopolar, nu?

 3. Iacob Mihai Says:

  Este corect sa se monteze intrerupator diferential in BMPT,dar nulul sa nu fie intrerupt, o sursa de defect in plus cu consecinte neplacute_distrugerea consumatorilor de pe fazele unde tensiunea creste din cauza nesimetriei consumatorilor si implicit nesimetria tensiunii din cauza flotarii neutrului nelegat la priza de pamant..

  Imaginatia dumneavoastra este un pic eronata. Diferentialul nu lucreaza decat atunci cand suma vectoriala a curentilor pe cele trei faze plus nul (Ir+Is+It+In) este diferita de zero, deci avem o punere la masa si curentul mai trece si prin alta parte decat prin circuitul de bransament.

  Niciodata curentul unui consumator trifazat nu va fi perfect simetric, nesimetria se intoarce pe nul, dar daca nu am defect sistemul este echilibrat , dezechilibrul se intoarce pe nul(neutru), deci diferentialul nu lucreaza .

  • Klaxxy Says:

   OK, hai sa lasam imaginatia (vad ca nu merge) si sa o luam… didactic.

   Intreruptorul diferential are atatea borne de intrare, respectiv iesire, cate fire trec prin sumatorul diferential. Daca lasam doar cele trei borne de faza, inseamna ca prin sumator trec exact cele trei faze. NU SI NULUL! Ca atare, orice consumator care va avea curent de intoarcere prin nul (cazul unui simplu bec…), va declansa dispozitivul (pentru ca firul de nul nu este trecut prin diferential). NU EXISTA DISPOZITIVE DIFERENTIALE PE PATRU FIRE, CARE SA INTRERUPA DOAR TREI!

   Asta referitor la dispozitivele diferentiale.

   In plus, in BMP-uri s-a generalizat protectia la supratensiune CU MONITORIZAREA NULULUI. Aceste dispozitive testeaza permanent diferenta de potential intre nul si pamant. Cand aceasta depaseste 50V, comanda declansarea, pentru ca o asemenea valoare devine periculoasa. Daca ar intrerupe doar fazele, lasand nulul (devenit flotant in urma ruperii lui in reteaua de transport) exact in momentul cand atinge un nivel de tensiune periculos, ar face ca aceasta protectie sa fie instalata absolut degeaba. Acesta este un motiv in plus pentru utilizarea intreruptoarelor tetrapolare.

   P.S. Un sistem trifazat PERFECT echilibrat (cel la care am facut referire in prima postare) este cel in care curentul pe nul este zero. Doar acela!

   Oricum, va multumesc pentru ca m-ati invatat cum este cu suma vectoriala a curentilor printr-un dispozitiv diferential! Mi-a facut placere.

 4. Iacob Mihai Says:

  Buna ziua,
  Pe joasa tensiune, este imposibil sa avem consum simetric chiar daca am avea doar motoare trifazate.

  Absolut toate BMPT_urile cu diferential au patru borne de intare si patru de iesire.Esenta, este ca firul de neutru (nul) sa nu treca prin intrerupator iar in dispozitivul diferential sa treaca (obligatoriu dar doar ca fir fara contact amovibil).

  Contactele amovibile sunt surse de defect. Asta am afirmat de la inceput. Daca ati fi lucrat in exploatare si ati fi masurat curentii la un motor asincron de (40-50) KW , ati fi observat ca sunt diferente intre valorile de curent pe cele trei faze chiar si pana la (3-4)A. Dar atata timp cat motorul nu are punere la masa suma vectoriala a celor trei curenti este zero si diferentialul nu lucreaza.

  Este obligatoriu ca neutrul(nulul) sa fie trecut prin torul dispozitivului diferential deoarece altfel la cel mai mic dezechilibru al consumului pe cele trei faze ar declansa. Pentru motoare asincrone trifazate in anumite zone de lucru (ex cu pericol de explozie) se prevad pe alimentare intrerupatoare cu protectie diferentiala doar cu trei borne(intrare, iesire), dar motoarele asincrone nu au nevoie de nul si conditia este ca suma vectoriala pe cele trei faze sa fie zero.In rest daca nu avem punere la masa cu cele patru fire trecute prin torul din BMPT totul este OK.

  Cu stima , Iacob Mihai.

  • Klaxxy Says:

   Buna seara!

   Cred ca am inteles unde este confuzia in dialogul nostru.

   Dvs vorbiti de „torul” din BMPT. Asta este valabil atunci cand discutam de BMPT de peste 125A, unde se foloseste un MCCB (asa numitul USOL) prevazut cu elemente EXTERNE diferentiale – tor, analizor diferential, shunt trip etc. Acolo da, se poate integra un sistem diferential cu patru fire, avand doar trei contacte, pe faze.

   La BMPT-urile mai mici de 125A, situatia este diferita. Acolo avem sisteme integrate (RCBO, sau MCB + RCD) la care numarul de contacte este egal cu numarul de fire care trec prin „tor”. Acesta exista, dar este in interiorul aparatajului, fiecare conductor de faza / nul (legat la borna proprie de intrare, la contactul propriu si la borna proprie de iesire) trecand prin tor – transformatorul sumator diferential. La acest tip de aparataj m-am referit eu cand am spus ca nu exista protectie diferentiala pe patru fire din care doar trei sa treaca prin contacte.
   De altfel consider ca BMPT-urile de pana in 125A, cu masura directa si protectie integrata, reprezinta cam 95% din totalul BMPT-urilor instalate.

   Regret neintelegerea.

   Sa auzim (si) de bine!

 5. Iacob Mihai Says:

  Buna ziua,

  Eu nu am avut timp pana acum sa accesez pentru dialog. Trebuie sa fie clar , producatorii de echipamente produc ce li se cere, punct.

  Spre dezamagirea dumneavoastra sunt sisteme diferentiale trifazate(formate din mai multe ansambluri) cu trei contacte si evident patru fire si pentru curenti mai mici , chiar de la 10 A.

  De altfel toate normativele nationale si europene nu recomanda intreruperea neutrului, dar il accepta.In acelasi timp recomanda folosirea intrerupatoarelor diferentiale cat mai aproape de consumatorul care necesita asa ceva. De ce?

  La instalatii mai complexe cu multi consumatori concentrati pe spatii mici, cu priza de pamant cu rezistenta de dispersie mica poate aparea circulatie de curent pe conductorul de protectie (PE) si prin prizele de pamant, care evident se poate inchide si prin neutrul de lucru (drumul cel mai lejer pentru curent) si incepe o canonada de declansari pe care nu o mai poti stapani. Chiar normativele de proiectare evidentiaza acest fenomen. In schimb distribuitorii (pentru linistea lor) iti intrerup neutrul de lucru la limita de proprietate care iti poate crea probleme imense din cauza flotarii neutrului.

  Eu fac aceste afirmatii in mod general pentru orice echipament tinand cont si de cazurile multiple pe care le-am intalnit si in cateva situatii inclusiv distribuitorul a trebuit sa renunte la protectia diferentiala in BMPT.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: