Calamitati in retelele electrice


SGC 2010 La sfarsitul lunii iulie retelele electrice au fost calamitate pe arii largi. Aproape fara reverberatii in mass media energeticienii au dus o lupta crancena cu stihiile naturii. Probabil ca inainte de cuvinte ar trebui sa vedem cateva imagini ca sa dam acoperire cuvintelor:

Punct de alimentare (un fel de statie electrica unde sunt racordate mai multe circuite 20 kV) inundat si umplut cu mal care in mai putin de 12 ore din momentul in care s-a putut intra in el a foat repus sub tesniune cu toata ca apa si noroiul a patruns si in compartimentele de circuite secundare:

DSC01392

Sa ne intelegem sedimentele depuse au avut inaltimea de aproape un metru in conditiile in care ore in sir apa a depasit nivelul celuleleor. A se vedea urmele lasate pe peretii celulelor. In imaginea de mai sus se vede ca la momentul interventiei apa continua sa intre pe geamul distribuitorului 20 kV.

In acelasi loc:

DSC01416

sau:

DSC01495

Un sarpe de dimensiuni impresionante pentru plaiurile mioritice si-a revendicat distribuitorul 20 kV

DSC01423

 

Compartiment de circuite secundare calamitat:

 

DSC01430

 

In liniile electrice aeriene prapadul a fost de dimensiuni epice. Pe anunite zone de retea in trei zile de viituri s-au rupt mai multi stalpi decat cumulat in ultimii zece ani.

Modalitatile in care au fost avariate retelele sunt intr-o gama larga:

 • stalpi  luati cu totul de ape,
 • stalpi doborati urmare a erodarii fundatiilor
 • stalpi rupti sub actiunea directa a apelor sau care au cedat ca urnare a caderii stalpilor afectati direct de distrugerea fundatiilor
 • stalpi rupti de caderea arborilor antrenati de vant si sau de viitura
 • disparitia unor suprafete mari de teren cu tot cu portiuni mari de retele urmare a schimbarii cursurilor raurilor
 • alunecari masive de teren care au antrenat fie doar stalpii retelelor electrice fie au antrenat arborii de pe versanti peste retelele electrice

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

DSC03819

DSC03829DSC03836

stp 37 bis

zona st 22

 

In urmatoarele zile dupa trecerea viiturilor este de asteptat sa apara informatii despre stalpii afectati de viituri care au ramas in picioare dar care au fundatiile avariate.

La joasa tensiune inca este posibil sa se descopere stalpi cazuti mai ales in zonele izolate si/sau in retele cu conductor izolat.

In afara efectelor  viiturilor vizible direct mai periculoasa este uzura prematura care a afectat intregul volum de retele din zonele calamitate si care in perioadele viitoare se va concretiza intr-o avalansa de avarii (pene de curent) aparent fara explicatie.

Efortul concetatenilor nostri care lucreaza in domeniul reteleor electrice pentru efectuarea reparatiilor necesare este unul deosebit pe care il depun cu respect fata de consumatorul final de energie electrica.

In amasura in care reusesc sa surmontez contrangerile de spatiu pe care mi le impune platforma care gazdueste blogul voi adauga noi imagimi.

Post de transformare prabusit intr-un canal de scurgere ape pluviate. Viitura pe care oamii satului n-au vazut-o de asemenea dimensiuni in ultima suta de ani a luat cca 20 m din malul canalului pe o lungime de cca 50 de m. Canalul respectiv 95% din an este uscat!

Barza 03

 

IMAG1485

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

10 răspunsuri to “Calamitati in retelele electrice”

 1. Iacob Mihai Says:

  Intradevar efortul pentru repunerea retelelor electrice cat de cat in parametri pentru a furniza energie electrica , care a devenit ceva de neconceput in epoca actuala, este urias dar cel mai adesea invizibil.

  Toata lumea considera ca energia electrica trebuie sa existe fara a se gandi cineva cum se poate totusi sa ajunga la fiecare consumator final.

  Cel mai tragic este faptul ca foarte putina lume stie cat de vitrege sunt legile care guverneaza aceasta activitate. Aceste legi nu sunt stapanite nici macar de cei care ar trebui sa le stie dumnezeieste.

  • stoianconstantin Says:

   Mereu am comparat interventiile OD in caz de avarii, incidente si deranjamente cu interventiile Inspectoratelor Judetene de Situatii de Urgente. Pentru ambele servicii cetateanul roman plateste. De vazut ii vede doar pe cei de la ISU!

   Multumesc pentru opinia Dv!

   SGC

 2. Klaxxy Says:

  Incredibil! Sa repui in functiune o statie atat de afectata la numai 12 ore de la trecerea calamitatii nu mai este un act de eroism, sau profesionalism, pare mai degraba magie.
  Felicitari tuturor celor implicati!
  Jos palaria!

  • stoianconstantin Says:

   Salut Klaxxy,

   Am sa le transmit mesajul Dv colegilor care au lucrat pentru reupnerea in exploatare a respectivului PA

   Multumesc!

   SGC

  • stoianconstantin Says:

   Am informatii suplimentare:
   – circuitul de alimentare a PA-ului a declansat in 29.07.2014 la ora 10
   – s-a putut intra in PA in 30.07.2014 la ora 9
   – s-a repus in functiune in 30.07.2014 la ora 21!
   SGC

  • Incze Andras Says:

   100% de acord cu opiniile anterioare. Felicitari si jos palaria !

  • stoianconstantin Says:

   Salut Andras,
   Ma bucur ca ai revenit cu mesaje pe blog!
   SGC

 3. Electrician autorizat ANRE din Bucuresti Says:

  Apreciez munca depusa de colegii de breasla, care au intervenit in aceea statie electrica. Aceasta meserie fiind foarte periculoasa ar trebui renumerata pe masura.

 4. Mircea Solomon Says:

  Am vazut multe dezastre naturale in carira mea care au afectat grav orase , comunitati , transporturile , economia . Pagubele sunt uriase si din pacate schimbarile climatice sunt doar virful aisbergului . Proiectele au fost facute pe „genunchi ” cu pretul cel mai scazut , de firme de apartament sau chiar de oameni necalificati . Ce e trist e ca nu invatam nimic din „Analiza de avarii sau evenimente ” si in continuare se investesc bani din buzunarele noastre pe solutii care nu tin cont de realitatea zilelor si de noile provocari ale naturii !

  Pe vremea „comunistilor” precum si in zilele noastre in toate tarile civilizate din lume , mai putin Romania !! exista un plan de interventie in situatie de calamitati naturale sau Avarii extinse de sistem . Acest tip de serviciu se cheama ” Outage management ” sau ” Emergency restoration plan ” si are ca principala componenta un Sistem organizat si bine planificat , integrat cu alte planuri ale autoritatilor cum ar fi ISU !

  Existau asa numitele ” Contracte cadru de interventie in caz de avarii mari in Sistem ” intre utilitatile publice si Contractorii specializati din domeniu + Utilitatile publice din alte judete sau chair tari , in care se prevedeau inclusiv stocul de avarie + logistica + sistemul de comunicatii (radio ca GSM ul larg folosit azi nu merge cind avem astfel de avarii ) + resurse calificate de tip echipa de interventie , specialisti , know how etc

  Acest tip de serviciu astazi este monopolul firmei ELECTRICA Serv si a altor Electrica Serv „revopsiti ” , dar mai grav fara oameni de specialitate , fara resurse , fara un plan , fara comunicatii , total nepregatiti (modelul MERGE si ASA si VEDEM la FATA LOCULUI ).

  Stim ca natura e din ce in ce mai dura cu noi , stim ca nu suntem pregatiti dar in acelasi timp nu facem nimic !
  Doamne fereste de un cutremur sau Black out !
  Romania te iubesc !

  • stoianconstantin Says:

   Buna ziua,

   Multumesc pentru comentariul DV!

   Sunt de acord cu majoritatea afirmatiilor DV. Cel mai mult sustin ideea Planului de actiune in situatii de urgenta. Cred ca in primul rand s-ar cuveni sa existe aceste planuri si sa fie facute profesionist. Probabil ca exista oameni care pot afirma ca avem planuri de interventie in SU.

   Am rezerve insa ca planurile sunt facute profesionist atata timp cat de exemplu apar afirmatii ale unor coordonetori d ela nivel national legate de o prezumtiva dependenta de tipul actionariatului in ceea ce priveste modul in care operatorii de distributie se comporta/trebuie sa se comporte in caz de situatii de urgenta. Acesta dependenta nu exista in conditiile in care operatorii de distributie au toti aceleasi conditii asociate licentei de distributie pe care ANRE le-a acordat-o. Subiectul este mult mai larg!

   Poate legat de prestatori ar trebui sa nuantam putin lucrurile in sensul recunoasterii ca exista si un numar important de firme de constructii-montaj cu performate reale si cu viziune sanatoasa asupra comportamentului pe piata. Sunt de acord ca exista si foarte multe firme care au probleme si pe care filtrele ANRE nu reusesc sa le determine sa aiba un comportamante adecvat pe piata.

   Imi place modul in care concluzionati mesjul Dv asfel incat o sa utilizez si eu acelasi mesaj de final.

   Romania te iubesc!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: