Intreruptor automat cu protectie magnetica, termica si diferentiala by Radu Mihai


Radu 2

 

Pentru a intelege functionarea, dar si constitutia sa, am demontat un intreruptor automat cu protectie magnetica, termica si diferentiala. In acest articol voi prezenta si cateva  generalitati referitoare la aceste aparate de protectie. In limba de circulatie internationala, engleza, veti gasi adesea marcajul format din acronime care ne indica faptul ca un aparat este intreruptor automat diferential. Acronimul este format din literele: RCBO care inseamna Residual Circuit Breaker Overcurrent–protection. Pentru limba romana se utilizeaza numele din titlul articolului iar o alta limba in care il veti intalni des inscriptionat este limba germana in care este denumit ”Differentialschutzschalter”. RCBO este o combinatie, compacta in aceeasi carcasa a unui intreruptor automat MCB (Miniature Circuit Braker) si un dispozitv de protectie diferential RCD (Residual Current Device). Combinarea celor doua intr-un singur aparat a dat nastere la RCBO. Acest dispozitiv are ca utilizare instalatiile atat casnice cat si industriale, protejeaza impotriva curentilor de defect precum atingerea fazei de carcasele metalice a unor consumatori, ba chiar si a nulurilor de lucru. In functie de sensibilitatea curentului diferential acestea pot proteja si viata, facand  posibila declansarea mult mai rapida a intreruptorului in caz de electrocutare.

ATENTIE !!! Intreruptorul nu va declansa daca electrocutarea se produce prin inchiderea circuitlui in corpul omului daca acesta atinge nulul de lucru N si faza F care trec prin intreruptor dar fara sa existe o alta scurgere la pamant.

Intreruptorul Direferential are ca principiu de funtionare masurarea diferentei de curent aparuta intre conductoarele care il parcurg (faza si nulul de lucru), iar acesta va declansa cand aceasta diferenta este mai mare decat cea pe care este calibrat sa o accepte.

Valorile cele mai importante pe care le veti gasi inscriptionate pe un Intreruptor diferential sunt: Tensiunea-(U), Intensitatea de circuit–(I), Frecventa–(F) si intensitatea curentului diferential – (I)Δn. RCBO se gasesc in variantele: 1P+N, 2P, 3P, 3P+N, 4P, prin urmare constitutiile fizice ale acestora pot fi bipolare in doua module, trifazate si tetrapolare.

Pentru exemplu am folosit un intreruptor automat diferential de marca Moeller, foarte calitativa, de 10 Amperi curentul de circuit si 30 mA curentul diferential. Acesta este monofazat de tip 1P+N, ocupa ca gabarit un spatiu de doua module monopolare prin urmare poate fi considerat ca este un intreruptor automat bipolar in doua module diferential. Il prezint in Figura 1.:

Fig 1 radu mihai

In Figura 2. este intreruptorul vazut din laterala unde apare schema sa.

Fig 2 radu mihai

Niturile reprezentate in Figura 2. le voi reteza pentru demontare, remarcati  si polarizarea fazei si a nului de pe intreruptor facuta si de producator, voi vorbi despre ea in finalul articolului. In Figura 3. este pozata cealata laterala.

Fig 3 radu mihai

In Figura 4. am pozat modul in care am retezat capatul “inflorit” al niturilor cu bormasina fara percutie si pe viteza mare la care am adaptat burghiu de metal de 2,5mm sectiune.

Fig 4 radu mihai

In Figura 5. am prezentat intreruptorul dupa ce am retezat niturile. Mai intai am indepartat spanul care este taios si le-am scos pe partea cealalta cu ajutorul unui cui, asa arata intreruptorul fara nituri.

Fig 5 radu mihai

In Figura 6. am fotografiat niturile care fixau carcasele, acestea sunt confectionate din otel inoxidabil, au fost utilizate patru pentru acest model.

Fig 6 radu mihai

In Figura 7. este intreruptorul cu carcasele laterale indepartate, cu chenarul rosu am marcat zona modului de faza iar cu cel albastru zona modului de nul. In modulul de faza sunt aceleasi componente ca intr-un MCB monopolar insa cu mici diferente. Modulul de nul l-am denumit asa deoarece prin el trece firul nul insa in acest modul se afla intreg sistemul diferential pe care il vom analiza separat. Partea de carcasa comuna este cea din mijlocul RCBO-ului care are rol de suport pentru toate componentele si este turnata dintr-o singura piesa .

Fig 7 radu mihai

In Figura 8. este partea modului de faza de pe RCBO. Am notat cu dungi vernil elementele comune pentru ambele module. Maneta si sistemul de parghii de actionare functioneaza pentru pantografele ambelor module.

Fig 8 radu mihai

Bara de transmisie *) face cuplarea mecanica dintre maneta si sistemul de parghii de actionare.

In Figura 9. am detaliat mai bine modulul fazei. Acesta contine bornele intrare si iesire, solenoidul cu rol de protectie la scurt-circuit si depasirea amperajului de 10 Amperi, acesta fiind calibrat pentru 10 Amperi, pantograful de cuplare dar si alte elemente pe care le-am notat cu cifre si le voi descrie separat:

Fig 9 radu mihai

1)   este o componenta din cupru care are rol de absorbire a caldurii scanteior si flamelor produse in timpul unui scurt-circuit. Acesta componenta se mai numeste si paraflama . In continuitatea sa se afla canalele de racire care conduc aerul la camera de stingere a arcului.

2)    este camera de stingere a arcului, are rolul de stingere a arcurilor produse la scurt-circuit sau deschidere in sarcina mare. Este de grosimea adecvata unui MCB monopolar.

3)   un “geam” protector realizat din policarbonat termorezistent care protejeaza carcasa de caldura produsa de arcul electric care merge catre camera de stingere a arcului. ( remarc faptul ca timpul in care se produce, transmite si stinge un arc electric este de cateva zeci de milisecunde )

4)   reprezinta parghia de actionare a bimetalului, aceasta declanseaza sistemul de parghii de actionare cand bimetalul se incalzeste pana se deformeaza.

5)   este arcul si surubul de calibru al bimetalului.

6)   Bareta BIMETAL, la supra-incalzirea circuitului aceasta se deformeaza curbandu-se in partea opusa arcului de calibru si actioneaza pantograful.

O asemanare a componentelor si functionalitatii lor o gasiti la toate tipurile de inrterutoare automate si puteti compara si vedea aceste asemanari in articolul  precedent “Intrerutor automat bipolar intr-un modul by Radu Mihai“.

Urmeaza sa prezint modulul cu dubla functie : modulul nulului care contine componentele sistemului diferential, componente cu care incep prezentarea.

Fig10 radu mihai

In acest compartiment se afla toate componentele care tin de sistemul diferential. De cele destinate nulului vorbim putin separat.

Acum analizam componentele care fac acest intreruptor sa fie diferential.

Am marcat pe poza cu dunga rosie si albastra conductoarele de faza respectiv nul care pleaca  de la bornele de intrare ale RCBO si trec prin TRANSFORMATORUL SUMATOR DIFERENTIAL. Aceasta componenta masoara curentul care parcurge cele doua conductoare, se mai numeste si Traductor. Firul de faza marcat de mine cu rosu pe poza este izolat cu izolatie siliconica de culoare galbena, iar dupa aceea trece prin transformator se intoarce in modulul de faza si este sudat pe intrarea solenoidului. Conductorul de nul marcat de mine cu albastru este de aceeasi grosime cu cel de faza, mai exact 1,5 mm patrati si este izolat cu cauciuc siliconic verde. Dupa ce si acesta parcurge transformatorul este sudat pe un plat-band de cupru. Ambele conductore sunt infasurate o singura data pe transformator.

Bobina de declansare primeste un curent de la transformator atunci cand apare un curent rezidual si cu ajutorul unui bolt care este expulzat de o bobina foarte mica declanseaza intrerutprul prin intermediul Sistemului de Actionare marcat de mine pe fotografie cu patratul galben si intrerupe circuitul.

Ansamblul de Diode este format din doua Diode Schottky legate in paralel la o infasurare pe o latura a transformatorului. Rolul lor este a consuma un curent mai mare decat cel la care este calibrat sa suporte transformatorul, acesta fiind legate in paralel dar cu sens opus una fata de alta, au o rezistenta ohmica mare.

Rezistenta de 56,2 Ω (Ohmi) si cu o toleranta de ± 20 % are ca utilizare testarea intrerutoprului la curenti de defect. Acesta este conectata pe nul in amonte (dupa) tranformator si in aval de acesta este conectata pe faza. Dupa conexiunea pe faza, inainte de rezistanta este un mecanismt de parghii metalice in sistemul unui intrerupator cu revenire, care este actionat de butonul de test.

Valorile rezitentei le-am calculat utilizand ca reper culorile de pe rezitenta si calcului rezistentei conform codului culorilor la rezistori.

In Figura 11. am remarcat si componentele care deservesc nulul si datorita lor acest modul se poate numi si modulul nulului.

Fig11 radu mihai

Plat-bandul de nul este confectionat din cupru, acesta preia legatura de la firul verde care este sudat de el dupa ce a trecut prin transformator. Pe acest plat-band face contact pantograful.

Pantograful de nul este mai lat in partea de contact decat cel de faza si este conectat la borna iesire nul cu ajutorul unu conductor din cupru matisat (litat).

Modulul de nul ca si la intreruptorul automat bipolar intr-un modul, nu contine nici un mecanism de protectie (bimetal sau solenoid) nici macar camera de stingere a arcului. Asigura doar decuplarea acestuia, tocmai din acest motiv este extrem de importanta polarizarea corecta a nulului cu faza. Daca ar fi trecuta faza prin modulul de nul nu ar mai exista nici o protectie in cazul unui scurt-circuit sau suprasarcina.

Izolatorul este o componenta confectionata din acelasi tip de plastic din care este si carcasa intreruptorului si are ca rol izolarea diodelor de rezistenta dar si a ambelor fata de camera in care sunt componentele nulului. Bobina de declansare este acum detasata si i-am indepartat carcasa.

Carcasa din cupru acopera bobina de declansare si are oarecum rolul de a consuma un posibil camp electromagnetic pe are l-ar putea emite prea puternic in exterior mica bobina din interiorul sau.

ARCul din fotografie tine in tensiune mecanica sistemul de declansare.

In Figura 12. am remarcat cateva componente cum ar fi mecanismul de actionare comun, acesta actioneaza si pantograful de nul cat si pe cel de faza, tocmai din acest motiv l-am denumit comun.

Fig12 radu mihai

Actionarea TEST este ansamblul de lamele metalice la capetele carora este sertizat firul care trece prin rezistenta. Acele lamele sunt cuplate intre ele cu ajutorul altei lamele din metal cand este apasat butonul de test.

Este recomandata actionarea butonului de test o data la trei luni.

Sistemul de actionare din stanga paginii jos este format din piese de plastic si arcuri, deserveste la declansarea intreruptorului cand este actionat de un bolt expulzat de bobina de declansare. In interiorul bobinei de declansare observati o mica infasurare de cupru. Acea mini bobina realizeaza declansarea la aparitia unui curent de defect.  Componentele de nul le-am remarcat cu linii albastre, sunt comune pentru orice MCB sau RCBO. Am facut aceasta poza mai mare in rezolutie pentru a putea studia in amanunt componentele ei. Bornele intreruptorului sunt confectionate din otel inoxidabil si permit montarea pe cabluri de maxim 16mm patrati. Plasticul carcasei este unul de tip ingnifugat.

Functionarea bobinei de declansare se bazeaza pe mica bobina din interiorul sau care utilizeaza curentul (in cazul de fata mai mare de 30 mA) aparut in interiorul transformatorului sumator si cu ajutorul unui mic magnet care este polarizat in asa fel in cat atunci cand bobina emite camp magnetic propriu acesta sa se indeparteze de ea si expulzeaza micul bolt de plastic care declanseaza intreruptorul.

In Figura 13. am desenat in programul “Paint” o schema cu doua intreruptoare diferentiale unul care are consumatorul legat corect “A” si “B” care este pe pozitia deschis avand un consumator legat corect iar alti trei fiind conectati incorect acestia facilitand un curent diferential. In cazul becului 1 acesta uzeaza de faza trecuta prin RCBO dar ca nul foloseste impamantarea PE, apare un curent mai mare pe faza decat pe nul prin RCBO iar acesta va declansa. Becul numarul 2 din desen uzeaza de faza din iesirea de pe RCBO iar nulul cel de intrare, din nou un curent de defect. Iar in exemplul 3, acel fir albastru notat de mine cu cifra “3” este o ajustare a firului de nul care daca ar fi creata RCBO ar declansa. Curentul de defect poate aparea si pe nul nu doar pe faza. In acel caz intensitatea care vine pe faza nu mai este egala cu cea care ar trebui sa se intoarca pe nul din pricina acelei ajustari, o parte din intesitate se scurge prin ea.

Fig13 radu mihai

Rezistorii care i-am folosit ca exemple pot fi rezistentele din diversi consumatori caznici cum ar fi: masina de calcat, calorifer electric sau aparate de prajit paine.

O particularitate a RCBO este ca protejeaza la electrocutare si salveaza vieti cu conditia ca acesta sa aibe curentul diferential de 10mA sau 30 mA nu mai mult. Daca un om atinge direct parti metalice ale aparatelor aflate sub tensiune, aparte care au defectiuni iar faza este pusa in contact cu acestea, la atingere o parte din curent se va descarca prin corpul omului la pamant daca podeaua permite (mai sunt alti factori cum ar fi incaltamintea purtata in acel moment , o persoana desculta se poate electrocute mult mai repede in cazul atingerii de aparatul defect), in acest caz electrocutarea poate fi mortala, chiar daca se creeaza prin curenti mici, de ordinul miliamperilor. In acest caz RCBO simte acel curent de defect si se decupleaza.

Timpul de raspuns al unui RCBO este aproximativ 15 milisecunde.

Treptele standard de curenti diferentiali admisi de RCBO sunt: 10 mA, 30 mA, 100 mA, 300 mA, 500 mA, 1000 mA (1 A) si 1200 mA.

Sunt recomandate pentru protectia circuitelor din care sunt alimentate aparte cu carcase metalice si care utilizeaza energie electrica si apa dar si pentru cele care utilizeaza energie electrica si gaze naturale, sau toate trei combinate. Cateva exemple ar fi: frigiderele si orice tip de masina frigorifica, masinile de spalat (rufe-vase), cazi cu hidromasaj, masinile de calcat, cabine de dus care au componente electrice, centrale termice, aparate aer conditionat, motoare electrice, unitatile calculatoarelor (PC) etc. De regula pentru acestea se utilizeaza RCBO de 30 mA. Pentru cabine de dus si cazi hidromasaj si laboratoarele din scoli cele de 10 mA. Cea mai utilizata este cea de 300 mA pentru bransamente.

Personal nu consider ca instalatiile de iluminat necesita dotarea cu RCBO.

Treptele de amperaj pentru consum pe RCBO sunt standard ca pentru orice intreruptor automat MCB.

In Figura 14. am reprodus fidel in acelasi program “Paint” schema de aparat care apare in Figura 5., este schema desenata de producator pe laterala RCBO si se refera strict la componentele acestuia.

Fig14 radu mihai

Imi exprim o parere personala in privinta sensului intrarii curentului pe acest RCBO, producatorul Moeller-EATON dar si altii indica intrarea pe sus in aceste aparate, doar SCHRACK o indica pe dedesubt, lucru care mi se pare mult mai sigur. Dupa cum se observa si din imaginea 14 pe partea de jos a RCBO sunt doar camele de contact, pantograful si rezistenta. In partea superioara este solenoidul (asta nu ar fi o problema) dar mai important tranformatorul sumator .

Conductoarele care trec prin transformator sunt izolate cu cauciuc siliconic rezistent la temperaturi mai ridicate decat cauciucul normal . Cu toate acestea in cazul in care bimetalul nu ar functiona in cazul unei supra incalziri a circuitului respectiv a RCBO , izolatia firelor respective (colorate galben si verde in Figura 10.)  s-ar topi in interiorul RCBO si produce un puternic scurt-circuit. Daca acest lucru s-ar produce pe un RCBO care protejeaza un bransament nimic nu ar mai putea deschide circuitul in timpul unui scurt-ciruit iar consecintele pot fi catastrofale pentru gospodaria respectiva. Personal nu sunt de acord cu acest sens al legaturii pe RCBO mai ales in cazul bransamentelor.

Din experienta mea personala …

Dotez frecvent tablourile electrice cu RCBO, insa in aproape jumatate din cazuri clientii mi-au reclamat intreruptorul ca fiind unul “sacaitor “ deoarece se decupleaza prea des, unii electricieni din acest motiv il evita. De fiecare data cand clientii se plangeau de functionarea RCBO le-am indicat sa faca o verificare, revizie la receptoarele din locuinta. INTOTDEAUNA era o problema la unul dintre acestea. Sunt si cazuri in care RCBO nu este recomandat mai ales pe bransamente. Cel mai bun exemplu il pot da in cazul unei case vechi din 1931 careia i-am refacut bransamentul si am utilizat un BMP dotat cu RCBO. A fost aproape inposibil sa il fac sa stea cuplat pana la refacerea intregii instalatii electrice interioare ale casei. Motivul: casa avea instalatie electrica prevazuta cu impamantare PE (exceptional facut pentru vremea aceea) insa firele erau izolate cu o tesatura (asa se face atunci izolataia cablurilor, nu se inventase izolarea cu cauciuc sau plastic), tesatura care in timp a putrezit si exista masa intre ea si faza sau nul. RCBO declansa non-spot. Solutia pe moment a fost renuntarea la impamanare, urmata de o lucrare ampla de inlocuire a intregii retele interioare.

De multe ori pentru a scapa de denclasarea repetata a RCBO este repararea sau inlocuirea aparatului defect (varianta cea mai corecta) sau ilocuirea RCBO cu MCB (varianta deloc recomandata). RCBO nu da niciodata gres, iar atunci cand declanseaza arata primul semn al unui defect aparut la un receptor sau la instalatie. Marci calitative de RCBO recomand: SCHRACK, EATON-Moeller, ABB, HERTZ si Legrand, in special pe primele patru.

Intreruptorul automat diferential (RCBO) este o protectie esentiala pentru orice locuinta, desi pretul este unul destul de mare (in jur de 100 de lei unul) investitia merita facuta, cu atat mai mult daca acesta este montat corect.

De acelasi autor puteti citi pe blog:

Intreruptor automat bipolar intr-un modul by Radu Mihai

Asupra sigurantelor automate jt din tablourile de distributie by Radu Mihai si Klaxxy

Inlocuirea unui tablou de sigurante by Radu Mihai

Improvizatii in RED (1) by Radu Mihai

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

15 răspunsuri to “Intreruptor automat cu protectie magnetica, termica si diferentiala by Radu Mihai”

 1. Marius Serban - electrician autorizat ANRE din Bucuresti Says:

  Un articol interesant, unde s-a pus accent pe studiul practic pentru diferentiala.
  In practica am constatat ca aceste diferentiale lucreaza chiar daca nu se tine cont de polaritate, sau sunt alimentate si in partea de jos.
  Cea mai penibila experienta am avut-o la montarea unui tablou electric cu materiale cumparate de client.
  Era vorba de sigurante automate si o protectie diferentiala marca, atentie , ” LG ” .
  Toate bune si frumoase , am ajuns la stadiul de proba , dupa terminarea lucrarii, am testat diferentiala nu prin butonul de test ci prin simularea unei scurgeri de curent la masa cu o lampa de control cu becuri.
  A urmat un pocnet de scurtcircuit , iar din faimoasa ” LG ”, a inceput sa iasa un fum caracteristic insotit de flacara deschisa.
  A trebuit sa duc munca de lamurire cu clientul respectiv sa-l conving
  ca respectiva diferentiala a fost defecta, acesta ma suspecta ca am facut eu cine stie ce greseala.
  Pentru al convige , am avut in portbagaj o diferentiala Moeller, am montat-o si totul a fost ok, dar acesta bine inteles ca a fost pus in situatia de a mai deconta niste bani.
  Mare atentie la facaturi!
  Daca nu i-o probam, putea sa-si gaseasca casa in flacari cu acel ” LG ” si ulterior sigur dadeam cu subsemnatul!

  • Radu Says:

   Va salut Domnule Serban.
   Primele Intreruptoare automate care le-ama vut eu in casa la inlocuirea tabloului cu sigurante fuzibile au fost LG. Aceeasi marca de care vb dumneavoastra. Nu am fost multumit de ele dintr-un motiv: cand aveam un consum mai mare de aproximativ 500-700 W incepea sa scoata un zgomot ciudat, scoteau un zumzet asemanator unui transformator. Le-am inlocuit cu Moeller. De atunci nu a mai fost nici o problema. Cat despre lucrari m-am obisnuit sa nu mai lucrez cu materialele clientului, refuz lucrarea. Le cumpar eu, inainte de lucrare, seara la mine acasa, le probez pe fiecare in parte, aceia le montez la fata locului.
   Multumesc pentru aprecierea articolului. Interesanta istorioara dv. se poate spune D`ale electricienilor.
   Va salut ! Numai bine !!

 2. Marius Serban - electrician autorizat ANRE din Bucuresti Says:

  Salut Radu!
  Si eu incerc sa-i conving pe clienti, mai ales cand sunt solicitat telefonic, sa-le achizitionez eu materialele, bine inteles cu bon fiscal la prezentare, dar acestia in marea majoritate, pentru a economisi „valorosii” nostri lei, deja au materialele cumparate, adica cutii turcesti in care te cam chinui, sigurante la fel de ieftine, s.a.m.d.
  Cu LG-ul acela mi-a fost invatatura de minte, mai ales ca a trebuit sa ma fac convins la clientul respectiv ca nu eu i-am dat foc diferentialului cand l-am incercat cu lampa de control.
  Tendinta din studiu propriu, a clientelei care apeleaza la electricieni, este de a gasi si meseriasul ieftin si materialele ieftine, care in timp vor crea neplaceri instalatiei electrice.
  Dand o simpla cautare pe Google, la electricieni, apar o multime de siteuri promovate si prin adwords, de la mici intreprinzatori pana la firme care repara tot, dar rezultatele sunt deplorabile, mai ales ca respectivii se dau electricieni autorizati.
  Cea mai recenta experienta dupa un astfel de meserias, am avuto recent la un om de buna credinta care a cautat pe net un electrician ieftin sa-i inlocuiasca tabloul electric.
  Contorul era in casa pe cadru comun cu tabloul, acesta ia desigilat fara probleme contorul, fara e exista vreo cerere la ENEL, pt. desigilare, i-a fixat contorul in perete fara rama, tabloul la fel, si-a luat banul si pa.
  Cand au trecut cei de la citire, surpriza, ruperea sigiliului inseamna infractiune.
  In fine cu mari interventii nu-ia facut proces verbal.
  Am fost contactat si i-am facut omului lucrarea cum trebuie, bine inteles ca acesta a platit si manopera mea si taxa de desigilare la ENEL si uite asa omul a platit si primul meserias si pe al doilea si taxa .

 3. Vali Says:

  Daca am un ansamblu format dintr-un disjunctor trifazat C 32A si un diferential C 16, la ce curent imi intrerupe circuitul acest ansamblu ?

  • Klaxxy Says:

   Întrebarea este pusă greșit.

   Întreruptorul tripolar MCB (bănuiesc că asta ați vrut să spuneți prin „disjunctor trifazat”) poate fi de tip C 32A. Asta înseamnă că are curentul nominal de 32A, iar declanșarea la scurtcircuit (protecția electromagnetică) este calibrată pe curba caracteristică „C”, deci la un curent de scurtcircuit de 5, până la de 10 ori curentul nominal.

   Întreruptorul diferențial RCD poate avea curentul de lucru de maxim 16A, dar este exclus sa aibă vreo literă caracteristică atașată (acel „C” de care spuneți dvs – C 16), întrucât nu are nicio altă protecție în afară de cea diferențială. Atenție: curentul de 16A este, în acest caz, curentul maxim de tranzit, nu curentul nominal diferențial!

   Curentul diferențial la care aparatul protejează instalația poate avea câteva zeci, sau sute de miliamperi. Curentul de tranzit reprezintă valoarea maximă a curentului care poate trece prin circuitele RCD-ului în condiții de siguranță și este condiționat de mărimea pastilelor de contact din RCD și de secțiunea conductoarelor din interior.

   Răspunzând strict la întrebarea dvs, curentul nominal la care ansamblul MCB de 32A + RCD de 16A va asigura protecția este de 32A, cu precizarea că, înainte ca acest eveniment să se producă (declanșarea protecției MCB), dacă ansamblul va funcționa timp îndelungat la curentul nominal de 32A, aveți toate șansele ca întreruptorul diferențial RCD să se supraîncălzească, sau chiar să ia foc, fie în zona contactelor interne, fie din cauza supraîncălzirii conductoarelor interne de racord.

  • Hobo Says:

   Klaxxy Says: 25/11/2016 la 08:38
   „Întreruptorul diferențial RCD poate avea curentul de lucru de maxim 16A, dar este exclus sa aibă vreo literă caracteristică atașată (acel „C” de care spuneți dvs – C 16), întrucât nu are nicio altă protecție în afară de cea diferențială. Atenție: curentul de 16A este, în acest caz, curentul maxim de tranzit, nu curentul nominal diferențial!”

   Intrerupatorul diferential pe care scrie C16, are protectii si declanseaza la suprasarcina/scurtcircuit dupa curba C.

  • Klaxxy Says:

   Va raspund nu din dorinta de polemica, ci pentru ca un cititor mai putin avizat ar putea sa inteleaga gresit.
   Curbele caracteristice (am detaliat intr-o alta postare ce inseamna astea), adica B, C, sau D, sunt specifice intreruptoarelor automate magneto-termice MCB (sigurantelor automate la suprasarcina si scurtcircuit), sau intreruptoarelor combinate, magneto-termic PLUS diferential RCBO, dar NU INTRERUPTOARELOR DIFERENTIALE tip RCD!
   In aceste conditii, afirmatia dvs ca „Intrerupatorul diferential pe care scrie C16, are protectii si declanseaza la suprasarcina/scurtcircuit dupa curba C”, induce ideea ca ORICE aparat care are definita o curba caracteristica este, implicit, un sistem diferential, iar aceasta afirmatie ESTE FALSA.

 4. Vali Says:

  Va multumesc, mi-ati lamurit. Inteleg din asta ca am putea avea fara probleme un ansamblu cu un diferential cu un curent nominal mai mare decat cel al disjunctorului.

  • Klaxxy Says:

   Cu plăcere!
   Ați înțeles corect, așa este. Curentul de transfer, indicat în amperi pe carcasa diferențialului RCD, trebuie să fie mai mare, sau cel puțin egal cu valoarea curentului nominal de pe întreruptorul automat MCB. Curentul nominal de protecție diferențiala de pe RCD, pe care îl veți găsi notat ca „I delta n” (scuze, nu am posibilitatea sa introduc simboluri matematice aici!), este masurat în miliamperi, sau în fractiuni de amper (0,3A, 0,03A etc).

 5. Cosmin Says:

  Buna ziua , va rog sa ma ajutați cu o configurație care credeți Dvs ca ar fi cea mai optima pt o casa parter+mansarda+garaj .

  Am curent monofazic și o sa am in total 5 circuite de prize cu conductor MYF 2,5 mm2

  Și 4 circuite lumina conductor MYF 1,5mm2

  Ce ma interesează pe mine este sa îmi recomandați configurația tabloului și siguranțele aferente.

  Menționez ca intenționez sa folosesc RCBO de 16A /30mA pe fiecare circuit de prize pentru a avea selectivitate iar pe 3 din cele 4 circuite de lumina o sa am siguranțe bipolare in doua module de 10A iar pe cea dea 4 care este baia ma gândeam sa pun tot un Rcbo de 10A/30mA.
  As mai vrea sa pun o siguranța pt supra tensiune și o siguranța bipolare in doua module generală de 20A sau 25 A .

  Siguranța montata de electrica in BPM afara la contor este de 25A de aceea ma gândeam sa pun in casa la tablou de 20A .apreciez orișice sfat și idee dar nu prea îmi place idee cu o diferențială ca și siguranța generală de aceea as fi dispus sa pun mai multe chiar dacă ar însemna sa am 6 diferențiale in total.

  Firma care îmi inspira mai multă încredere este Schneider și ma gândeam la ceva de genul pentru diferențiale : Intreruptor automat diferential iDPNa Vigi – 1P + N – 16A – 30mA clasa AC

  (https://www.schneider-electric.ro/ro/product/A9D34616/intreruptor-automat-diferential-idpna-vigi–1p-%2B-n–16a–30ma-clasa-ac)

  Siguranțe bipolare doua module pt circuitul de lumina : Siguranta automata Schneider, 10A, curba C, bipolar
  ( https://m.emag.ro/siguranta-automata-schneider-10a-curba-c-bipolar-sch-12494/pd/D1MCRKBBM/ )

  Iar pt siguranța generală ma gândeam la ceva de genul:

  Siguranta automata Bipolara 2P, 4,5kA 25A/C iK60N Schneider
  ( https://www.materialeelectrice.ro/siguranta-automata-bipolara-2p-4-5ka-25a-c-ik60n )

  Va rog sa ma corectați unde greșesc și/ sau sa îmi Spune-ți varianta mai buna.

  Instalația o sa fie executata de o persoana calificata dar as vrea sa ma implic cât mai mult sa știu ce am in tablou și ce face fiecare.

  Va salut cu respect !

  • RADU Says:

   Buna ziua!
   Siguranta generala o veti pune tot de 25A, 20 este putin si inutila eliminarea celor 5A doar pentru lungimea coloanei.
   Recomandat ar fi sa luati legatura cu cineva din electrica sau cu o firma acreditata si sa inlocuiti siguranta din B.M.P. (Bloc Masura si Protectie) cu una de 32A dar in rest sa respecte acelasi caracteristici.
   Sigurantele de pe cirucitele de prize… pentru garaj ..sau unde credeti ca veti folosi vreodata un aparat de sudura sau un consumator ce poate depasi 2kW recomand siguranta de 20A. PReferabil ca acea priza sa fie singura pe circuit!
   In rest treapta de 16A este utilizata corect!
   Nu am utilizat niciodata protectie diferentiala pe circuitele de lumina, chiar daca sunt in baie, este suficient ca lampa sa fie protejata IP65 la fel si intrarea cablurilor in ea. Daca nu exista si o impamantare pe acea lampa protectia diferentiala este complet inutila, daca vorbim strict de iluminat. Mai ales la un curent diferential de 30 mA este total inutila. S-ar utiliza 10mA ca sa poate declanmsa la un curent de defect insa… nu ii vad utilitatea.
   Nu cred ca va fi vreodata necesar sa se umble la lampa stand in cada sau imediat dupa ce ai facut baie :). Pentru o interventie la corpul de iluminat in singuranta opriti curentul pe el, in rest ..nu il atinge nimeni in timpul funcionarii.
   Eu personal NU lucrez cu marca Schneider, mai ales cu diferentialele lor, bornele mici nu imi plac. Au borne de sigurante bipolare intr-un modul. Prefer bipolara in doua module peste tot. Iar o marca de calitate diferentiala in aceasta forma este EATON/Moeller. Eu numai cu acesta marca am lucrat in materie de diferentiale, iar ca bipolare in doua module am mai utilizat ABB. Atat.
   Succes!

 6. Cosmin Says:

  Buna ziua, mulțumesc mult Radu pentru informațiile și sfaturile oferite , am postat cam acum o săptămâna și de atunci am îmbunătățit zic eu configurația tabloului inițial 🙂
  Vreau sa precizez ca nu eu o sa Execut lucrarea ci o persoana calificata dar in privința tabloului vreau sa îl înțeleg perfect , sa știu ce am și ce face fiecare și tocmai de aceea petrec multe ore pe forumurile dedicate și încerc sa rețin cât mai multe INFO. care sunt sigur ca o să-mi fie de folos pe viitor și asta datorită oamenilor ca Dvs care își răpesc din timpul lor pt a ajuta pe alți !
  Ce as mai vrea sa va întreb este :
  1-ce părere aveți despre următoarea configurație de tablou:
  5 circuite prize in care una este pt Bucătărie+living+hol a doua este baie, 3 dormitoare,și ultima este circuit prize garaj.
  Și 5 circuite lumina: parter 2,mansarda 2 și garaj 1
  Mam gândit așa: (Toate sunt marca Schneider)
  – O siguranța bipolara generală 25A ( iK60 A9K24225 2P Schneider)
  – iMSU 275 V c.a

  – Rcbo 25A/30mA iDPNa VIGI A9D34625 1P+N care preia trei circuite de prize :
  – Circuit 1 (dormitor 1+3 mansarda 7 prize total)
  – Circuit 2 ( dormitor 2 + 2 prize din living mansarda, 7prize total)
  – Circuit 3 (garaj + 2 prize din living mansarda, 7 prize total)
  – Toate cele 3 circuite vor fi protejate in aval de Rcbo cu 3 siguranțe automate bipolare de 16A (iK60 A9K24216 2P Schneider)
  – Rcbo 16A/30mA iDPNa VIGI A9D34616 1P+N
  – Circuit prize baie
  – Rcbo 16A/30mA iDPNa VIGI A9D34616 1P+N
  – Circuit Bucătărie ,Living , Hol (parter)

  Circuite lumina 5 :
  Toate protejate cu câte o :
  Siguranța bipolara in doua module Schneider 6A (A9K24206)

  Cam asta ar fi schema la care am ajuns după mai multe sfaturi și păreri 🙂

  Iar întrebarea Nr 2 este :
  As vrea sa înlocuiesc siguranța imsu de protecție la supratensiune cu un releu digital de protecție .
  Argumentele fiind ca anclaseaza automat și ca are protecție și la tensiune mică.
  Problema este ca nu am găsit decât de 20A sau 35A restul fiind de la 35 in sus care ar fi potrivit pt configurația tabloului meu având in vedere ca fisa tehnica spune așa : “Pt protecție pe firul de faza se va monta obligatoriu un automat cu întrerupător de curent nu mai mare de 75% din limita superioară de tensiune a aparatului “
  Iar a doua chestie este ca dacă aleg cel de 20A tot in fisa tehnica spune ca “dimensiune cablu conectare MAX. 2,5mmp”
  Doar la varianta de 32A este pana la 8mm2 și eu știu ca pt a confecționa punțile necesare este nevoie de minim 4mm2 dacă este cupru.

  Si atunci as vrea sa știu dacă este ok generală de 25A care va proteja și releul de 35A sau ar fi indicat sa iau releul de 20A ?

  Îmi cer scuze anticipat pentru postarea lunga dar am încercat sa fiu cât mai clar și explicit.
  Va mulțumesc !

  • Anonim Says:

   O mica observatie legata de a doua intrebare: in cazul in care aveti fluctuatii frecvente in afara plajei normale a tensiunii, verificati si functia de histerezis(cat timp trebuie sa fie tensiunea in afara plajei inainte sa declanseze) a releului digital de protectie. In cazul in care aceasta functie lipseste, riscati ca releul sa taie tensiunea in toata casa suficient de des incat sa fie suparator si sa-l dezactivati complet.

  • Cosmin Says:

   Salut, multumesc pt observatie !
   Mam uitat in fisa tehnica a releului ( V-Protector 20A) nu am vazut functia caracteristica mentionata de tine dar are valorile de tensiune programabile , atat cea superioara ( 210-270 [250] ) cat si cea inferioara ( 120-200 [170] ) valorile din paranteza de 250 respectiv 170 banuiesc ca sunt setarile din fabrica ?!
   Si alta functie care zic eu este buna este ca poti seta in cat timp sa conecteze inapoi (5-600 sec ) din fabrica vine setat la 15 secunde . Una peste alta pare sa fie ok,singura problema este daca este ok de 20 A findca generala este de 25 A si nu pot pune mai mare din cauza ca cea din BPM este tot de 25A .Multumesc

 7. Horatiu Says:

  Buna ziua. Va multumesc mult pentru informatii, ma lamuresc in multe aspecte, fiind primul articol pe care il gasesc atat de detaliat.

  As dori sa va solicit ajutorul privind principiul de functionare a unei protectii diferentiale cu 4 poli, la reteaua din aval fiind conectate receptoare monofazate (conductorul neutru fiind comun). Puteti sa imi spuneti unde as putea gasi informatii relevante, neclaritatea mea fiind datorata curentului intalnit pe conductorul neutru, acesta fiind diferit de zero (probabilitatea ca el sa fie zero fiind foarte mica – ar insemna receptoare perfect echilibrate). M-am lovit de aceasta problema practic la o instalatie de iluminat public alimentata cu 5 conductoare, in sistem TN-S. Este oare aceasta varianta de protectie fezabila si in cazul mentionat?

  Va multumesc mult,

  Cu stima,
  Horatiu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: