Dupa 36 de ani Decretul 237/1978 trebuie abrogat


SGC 2010

Actualizat 07.03.2014!

Decretul Consiliului de Stat 237/1978 pentru stabilirea normativelor privind sistematizarea, amplasarea, construirea şi repararea liniilor electrice care trec prin păduri şi prin terenuri agricole este documentul care impiedica realizarea culoarelor de siguranta pentru LEA 20 kV prin paduri.

In esenta Decretul 237/1978 este un act normativ bine scris cu exceptia culoarelor de siguranta pentru LEA 20 kV. In fapt pentru LEA 20 kV actul normativ nu prevere existenta unui culoar de siguranta, vezi anexa 1 art 11 si 12. Acest lucru este in totala contradictie cu necesitatile fizice de protectie a LEA 20 kV impotriva scurtcircuitarii izolatiei prin contactul cu crengile arborilor.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

La art 11 din anexa 1 se prevede explicit:

„se vor evita defrisarile, efectuindu-se numai acele lucrări de curăţire şi tăiere a arborilor şi crengilor care asigura funcţionarea liniilor prin păstrarea distantei de siguranta electrica între conductoarele deviate de vînt şi coroana arborelui, de 0,5 m la tensiunea pînă la 1 kV şi 1 m la tensiuni cuprinse între 1 şi 20 kV inclusiv.”

Distanta de 1 m intre corana arborilor si conductoarele LEA este total insuficient. Cea mai mica adiere de vant  poate anula acesta distanta. Unele specii de arbori intr-o primavara cresc mai mult de 1 m. In viata reala nu exista banii si timpul necesar ca cineva sa pandeasca fiecare crenguta si sa o toaleteze astfel incat acesta bruma de distanta de siguranta sa fie pastrata.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pe de alta parte tot in viata reala incepand chiar cu anul 1978 cand a aparut acest decret s-au construit linii de 20 kV prin paduri incalcandu-se art 11 din anexa 1 sau pe marginea drumurilor care atunci poate aveau zona de protectie neimpadurita.  In plus inca din 1978 pe traseul unor retele au aparut zone forestiere responsabile de multe avarii si intreruperi in alimentarea cu energie electrica.

Daca ne reamintim in 1978 dar mai ales dupa 1980 statul roman utiliza ca mijoc de mentinere a stabilitatii SEN si de reducere a consumului de energie electrica intreruperea voita a alimentarii cu energie electrica. Unele linii erau intrerupte cu saptanama altele zilnic cateva ore. In aceasta perspectiva decretul 237/1978 venea ca o manusa cat mai multe intreruperi cu atat mai bine.

Pentru truditorii din SEN fiecare intrerupere oricand s-a produs de-a lungul timpului sau se va produce in viitor a insemnat si va inseana acelasi lucru: efort depus cu daruire si responsabilitate pentru repunerea instalatiilor sub tensiune si reluarea alimentarii cu energie a consumatorului indiferente de cat de vitrege sunt conditiile meteorologice in care apar avariile in retelele electrice.

In privinta retelelelor electrice de 20 kV Decretul 237/1078 a produs deja mult prea multe avarii. Trebuie sa luam masuri si sa reactualizam abrogam acest decret. Sunt suficienti 36 de ani de avarii, pagube si suferinte.

Probabil ca urmare a consecintelor decretului 237/1978 sunt si multi oameni care si-au pierdut viata la interventiile pentru reparatii LEA in urma avariilor produs e de arborii de langa LEA si poate a multor altora aflati in situatii delicate in spitale unde „stingerea luminii” a fost echivalenta cu pierderea vietii datorita imposibilitatii continuarii actelor medicale.

Pledez pentru reactualizare abrogare (care se in primul pas presupune abrogarea decretului 237/1978!) deoarece trebuie sa recunosc ca sunt si multe idei foarte corecte in decretul 237/1978 insa acestea trebuie aduse in domeniul realitatilor pe care le traim astazi: acesta este deja caduc

 • nu mai exista presedintele care dadea aprobarile de la art 2
 • contextul economic si social actual se bazeaza foarte mult pe continuitatea in alimentarea cu energie electrica
 • astazi este de neconceput ca sa avem interuperile cu energie electrica din anii 70-89
 • ANRE prin legislatia secundara (NTE 003/2004, ordinul ANRE 32/2004) recunoaste necesitatea existentei unui culoar de siguranta de 24m pentru LEA 20 kV
 • legea energiei electrice 132/2013 (art 46 si nu numai) impune existenta culoarelor de siguranta LEA inclusiv prin zone cu vedetatie forestiera si/sau plantatii pomicole
 • legea ee prin art 15(2) imputerniceste ANRE sa stabilesaca dimensiuni zonele de protectie si de siguranta pentru fiecare tip de capacitate energetica

Probabil ca existenta Decretului 237/1978 a impiedicat ANRE ca sa reglementeze complet problema culoarelor de siguranta LEA 20 kV prin fondul forestier astfel in Ordinul 32/2004 ANRE prevede:

 • la art 18 (2) pct a prevede:”(2) Dimensiunea (lăţimea) zonei de protecţie şi de siguranţă a unei linii simplu sau dublu circuit are valorile: a)      24 m pentru LEA cu tensiuni între 1 şi 110 kV”
 • putin mai jos insa atuni cand se refera la culoarele de siguranta prin fond forestier la art 18(4): „Liniile aeriene cu tensiune de cel mult 20 kV, cu conductoare izolate sau neizolate, se construiesc la marginea drumurilor, inclusiv a celor forestiere, în culoare amplasate în zonele de protecţie a drumurilor publice, la limita zonei de siguranţă acestora, în condiţiile precizate în NTE 003/04/00. ” Recumosteti deja influenta Decretului 237/1978
 • cu toate acestea, necestitea de a oferi o minima protectie pentru LEA 20 kV, ANRE si-a luat libertarea de a extiinde putin prevederile Decretului 237/1978 stipuland la art 18(5) litera a:”(5) În condiţiile de la alin. (3), distanţa pe verticală dintre conductorul cel mai apropiat de arbori şi vârful arborilor, inclusiv o creştere previzibilă pe o perioadă de 5 ani începând de la data punerii în funcţiune a liniei, trebuie să fie de cel puţin :a)     1m, pentru LEA cu tensiune de 20 kV”

Este timpul sa recunostem ca exista un volum important de retele electrice prin fond forestier de stat si privat cca 200 (uneori 300) km/judet si sa reglementam necesitatea realizarii unui culoar de siguranta de 24 m pentru LEA 20 kV.

Desigur din perspectiva necesitatilor de imunitate LEA 20 kV am avea nevoie de un culoar liber fara copaci/arbori. Din ratiuni economice insa se pot accepta in culoarul de siguranta LEA 20 kV arbori de talie redusa care la maturitate nu depasec 8 m.

profile standardizate pentru culoarul de siguranta

In Romania inca exista un Institutul de Cercetari si Amenajari Silvice care intre altele contribuie la stabilirea „amenajamentelor silvice” -planurile de exploatare si intretinere fond fosrestier care se eleboreaza din 10 in 10 ani pentru fiecare ocol silvic. Este timpul ca acest institut sa vada ca prin padurile patriei exista retele 20 kV si sa stabilesca pentru padurea din apropiere amenajamente adecvate menite sa puna in valoare terenul foretier fara a pune in pericol reteaua electrica.

Specialistii ICAS ar trebui sa se interebe cate zile pot sta ei  afara „lumina” acasa si functie de raspunsul pe care si-l dau sa conceapa amenajamentele care pot asigura imunitatea LEA fata de arborii plantati in culoarul de siguranta!

Peste tot in lume in culoarul de siguranta LEA se plateaza arbori de talie redusa!

colaj pentru culoarul de siguranta LEA

Din acest punct multe idei le gasiti deja tratate si argumentate in urmatoarele articole existente pe blog:

Live, efectele defrisarilor neefectuate!

Necesitatea culoarelor de siguranta LEA 20 si 0.4 kV defrisari si decoronari

Defrisarile in lungul liniilor electrice trebuie sa devina prioritate nationala

Profil standardizat pentru culoarul de siguranta LEA 20 kV

Abordarea intretinerii culoarelor de siguranta LEA ca problema de comunicare

Pentru cei interesati atasez textul Decretului 237/1978:

DECRET nr.237/1978

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

5 răspunsuri to “Dupa 36 de ani Decretul 237/1978 trebuie abrogat”

 1. Iacob Mihai Says:

  Buna ziua,

  Noi avem si noroc pentru ca majoritatea liniilor SEN au fost construite inainte de ’89.Ganditi-va ce ar fi daca astazi ar trebui sa costruim macar 10% din ce s-a construit in comunism.

  Consider ca ar trebui modificata un pic legislatia privind amplasarea capacitatilor energetice in sensul facilitarii construirii si retehnologizarii.Azi de cele mai multe ori nu se poate construi.

  Eu am de construit 2 km de LEA de 20 kV pe malul unui canal de desecare (domeniile statului) si nu reusim sa scoatem acel teren din circuitul agricol.

  Dupa parerea mea ar trebui atribuite culuoare de trecere mai facil (cheltueli mici) chiar daca reamplasezi stalpii pe acelasi aliniament si refacute normele tehnice in sensul de a retehnologiza doar cu cablu aceste linii care ar evita multe neplaceri.

 2. Valentin Marculescu Says:

  Buna dimineata,

  Excelent articol! Domnule Stoian mereu reusiti sa ne surprindeti cu analize pertiente ale unor situatii de actualitate si de larga utilitate publica.

  Si eu sustin necesitatea solutionarii pe cale legislativa a problemei coexistentei reteleor electrice cu vegetatia forestiera si cu plantatiile de arbori si copaci.

  Retrocedarile de fond forestier, in absenta unei legislatii clare referitoare la culoarele de siguranta fata de retele, complica foarte mult efectuarea intretinerii culoarelor de siguranta. Sunt mii si mii de cazuri in care practic nu reusesti sa afli proprietarul ca sa il notifici sau sa ii iei acordul pentru taieri de arbori si/sau decoronari.

  In aceste conditii se taie cu teama, mult mai putin decat este necesar, si se ajunge in situatia paradoxala ca se fac cheltuieli cu intretinerea culoarelor de siguranta LEA fara ca efectele sa fie cele scontate.

  Pana acum autoritatile au ignorat solutia legislativa a unei probleme cu care se confrunta practic intreaga tara: penele de curent datorate crengilor arborilor care intre in contact cu retelele electice sub actiunea factorilor meteorologici.

  Va admir perseverenta si elocinta cu care tratati de multa vreme acest subiect!

  Felicitari si toate cele bune!

  Valentin Marculescu

 3. MichaelBiox Says:

  Life is not endless. Of course, this is a not a secret, but do we always remember about it? How can we understand the meaning of life staying at home? They say if you don’t like the place where you are – move, you’re not a tree after all. By the same tenet, I want to say that traveling – is an important component of vivid life. Let’s not waste life for nothing but explore this wonderful earth glob! It remains to start moving, just click world’s wonders and you will see all the riches of our world which are near to us. Very often various park complexes are just round the corner, but we can’t find time for knowing the world. begin reading not fashion journals but brochures with natural landmarks. A illustrious poem says „What is this life if, full of care, we have no time to stand and stare…” Let’s change our life!

 4. Romulus Badea Says:

  Din pacate nu am cunostinta sa se fi rezolvat ceva pana la aceasta ora. Va rog sa ne tineti la curent cu eventualele modificari. Pana atunci speram ca cineva din pozitiile de decizie sa ia pozitie si sa indrepte ce se mai poate.

  Personal m-am confruntat cu o situatie mult mai grava: tentativa de amplasare a unui operator economic foarte mare a unei statii de tratare gaze in zona de siguranta a unei linii duble de 110kV, in interiorul curburii liniei – adica dupa ce ca nu vroia sa respecte distanta se mai amplasa si in cea mai proasta pozitie cu putinta.

  Personal am conditionat punerea in opera a proiectului de acceptul preliminar al operatorului liniilor (era o linie dubla) prin mentionarea acesteia in scris, sub semnatura, in toate documentele proiectului care au depins de departamentul pe care il conduceam. Am inteles ca pana la urma operatorul a interzis amplasamentul (nu stiu daca in urma notificarilor mele sau pur si simplu si-a facut meseria – important e ca a respins solicitarea de aprobare a amplasamentului). Si toate astea doar dintr-o ambitie stupida a cuiva, expat, care a zis el ca „asa sa fie, ca asa vrea el”. Ulterior s-a gasit loc de amplasare in vecinatate, fara nici o implicatie. E bine sa ne mai aparam si noi interesele nationale si sa nu ne lasam luati de val, caci avem exemple destule de unde sa invatam.

  Dl. Stoian, succes in sustinerea cauzei.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: