Intreruptor automat bipolar intr-un modul by Radu Mihai


poza cv Radu Mihai

Am demontat un intreruptor automat bipolar intr-un modul de marca EATON seria Moeller , pe scurt fostul Moeller . Am ales unul de 16 Amperi . In seria de produse moeller acesta face parte dintr-o sub-serie numita X-pole . In Figura 1 voi prezenta intreruptorul ales , pe acesta voi remarca polarizarea fazei si a nulului facuta si de producator.

MCB fig1+2

 

In Figura 2 am remarcat pe laterala MCB-ului schema de aparat care este foarte importanta si niturile pe care le voi reteza pentru demontare .

MCB fig3+4

 

In Figura 3 am pozat modul in care am desfacut niturile , le-am retezat capul inflorit cu bormasina data pe turatie mare fara percutie si dotata cu spiral de metal de 2,5 mm.

In Figura 4 este MCB-ul dupa ce am terminat de retezat capetele niturileor si dupa care le-am scos impingandu-le cu un cui , inainte am curatat bine de span MCB_ul , este foarte taios , acum urmeaza sa il dezasamblez cu grija.

MCB fig5

In Figura 5 am fotografiat niturile , care in cazul acestui MCB sunt confectionate din dur-aluminiu.

Acum sa vedem MCB-ul :

MCB fig6

In Figura 6 este MCB-ul cu prima carcasa demontata sub care se afla modulul de faza.

Acesta se poate demonta numai in ordinea: de la faza spre nul. In mijlocul pozei am pus agrafa de prindere. Elementele indicate cu dunga vernil sunt componente comune pentru ambele circuite de faza si nul care trec prin MCB. Solenoidul exista doar pe faza si este de marimea unuia dintr-o siguranta monopolara . Acesta este calibrat de 16 Amperi . Excluzand solenoidul si elemntele comune toate celelalte piese sunt pe jumatate in grosime fata de cele dintr-un MCB monopolar.

MCB fig7

In Figura 7 am pozat intreruptorul pus in picioare , intre suruburile bornei se vede o parte de plastic cu o forma asemanatoare unei clepsidre , aceea este decat o bucata din izolatorul dintre modulul de faza si cel de nul .

MCB fig8

Figura 8 reprezinta MCB-ul cu toate modulele demontate . In poza am remarcat cateva componente cu cifrele 1,2 si3 acestea repezentand:

1 este camera de stingere a arcului din modulul fazei .

2 este arcul care tine in tensiune (mecanica) pantograful modului de faza.

Iar 3 este parghia de actionare a bimetalului .

Pe modulul comun am marcat cateva componente cu buline rosii , acesta insemnand piese care apartin numai modului de faza : surub si arc de calibru , parghie bimetal solenoid si celelalte doua . Modulul pentru Nul il analizam separat .

MCB fig9

In Figura 9 este reprezentat modulul de nul care are si rol de suport pentru piesele comune si celelalte carcase avand peretii laterali din fata cei mai inalti. Din nou am marcat cu dungi vernil componentele comune.

Bara de transimie*) face transmiterea miscarii de la maneta la sistemul de parghii de actionare al pantografelor in mod sincron. Bornele sunt elemante intalnite si pe modulul de faza si pe cel de nul .

Canelele de aerisire au rolul de a permite aerului sa intre si sa raceasca lamelele metalice ale camerei de stingere a arcului . In cazul MCB bipolar intr-un modul exista camera de stingere a arcului atat in partea modului de faza cat si in cea a celui de nul.

MCB fig10

Figura 10 reprezinta cateva piese esentiale detasate de modulele izolatoare .

Parti conductoare din curpu *) sunt componente realizate din palt-band de cupru care au rolul de a face legatura intre piesele din interiorul MCB-ului.

Borna este compusa din cama patrata si surub , este universala pentru ambele module .

 

Sa vedem si schema aparatului ,este desenata de mine in programul “Paint” dar este realizata fidel dupa cea de pe aparat:

MCB fig11

In schema este reprezentat aparatul ca mod de functionare si legare . Cu cifre impare se marcheaza intrarea pe acestea . Cu litera “N” este marcat modulul de nul . Este oblibatorie respectarea polarizarii acesteia , deoarece pe modulul de nul nu se afla decat camera pentru stingerea arcului si pantograful de decuplare . Daca faza este trecuta prin acest modul in cazul unui scurt-circuit sau suprasarcini neexistand solenoid sau bimetal acesta se va incalzi si va lua foc , fie circuitul sau intreruptorul , asadar este foarte important ca faza sa treaca prin modulul sau de regula notat cu cifre sau cu litera “F” pentru limba Romana si Germana si “L” pentru limba Engleza. In general notatia este cu cifre . Modulul de nul …foarte simplu cu litera N. Exista o neconcordanta intre schema si aparat : pe schema producatorul nu deseneaza simbolul camerei de stingere a arcului ( acel “X” mai jos de cifra 1) si pe modulul de nul , desi acesta exista .

Recomand sa se respecte si intrarile pe modul marcate cum am spus cu cifre impare , pe partea de intrare in MCB se afla partea fixa cu solenoidul . Pe iesire cea mobila cu pantograful , de regula este bine sa ramana sub tensiune cea fixa .

AVANTAJE SI DEZAVANTAJE : Un mare avantaj al MCB bipolar intr-un modul este spatiul foarte mic care il ocupa in tablouri , de un singur post intr-un tablou modular . Acum imi expun parerile personale : Eu nu recomand utilizarea acestor tipuri de MCB-uri in tablourile casnice si in general unde este nevoie de un amperaj mai mare de 16 Amperi . Aceste MCB le consider ideale pentru realizearea sistemelor de automatizare sau atunci cand intr-un tablou nu mai exista loc pentru MCB bipolar in doua module si este necear utilizarea unui nou circuit . Un dezavantaj major il constituie distanta foarte mica dintre bornele acestuia . In cazul in care acest MCB nu ar reactiona la suprasarcina si se produce incalzirea excesiva a circuitului , plasticul carcasei se poate topi mai rapid decat la unul in doua module si exista un risc mai mare de scurt-ciruit in cazul in care MCB se topeste si “colapseaza” . In bornele acestui tip de MCB intra doar fire  pana la 10 mm patrati , timp ce intr-un MCB bip. in doua module permite fire pana la 16 mm patrati . Distanta mai mare intre borne inseama risc scazut de scrut-circuit. Pe instalatii sub 10 Amperi acestea sunt ideale si nu se merita achizitionarea de MCB bip. in doua module . Insa cand montez un circuit de mai mult de 10 A nu mai utilizez acest model . Acest tip bipolar intr-un modul serie a Moeller este denumit de producator PLN. Se produce cu trepte de amperaj incepand de la 2 amperi pana la 40 Amperi . Un MCB bip. in doua module incepe de la 2 Amperi si ajunge pana la 63 Amperi . Remarc si culoarea manetei care indica amperajul sigurantei . Gri=16Amperi . Initial si eu am crezut ca aceste culori erau ale brandului cu pricina, insa am observat ca toti producatorii coloreaza si spatele fuzibililor cu aceste culori cum ar fi urmatoarele :

Roz= 2A , Maron= 4A , Verde= 6A, Rosu= 10A , Gri= 16A, Albastru= 20A,

Galben= 25A etc.

MCB bip. intr-un modul este de regula mai ieftin ( depide side magazine) fata de un MCB bip. in doua module cu 1 maxim 2 lei !!! Diferenta minora.

Astept sa dezbatem subiectul mai departe !

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

82 răspunsuri to “Intreruptor automat bipolar intr-un modul by Radu Mihai”

 1. Mihai V Says:

  Frumos articolul, imi place cum explicati pe intelesul tuturor componenta intreruptorului.
  As avea o intrebare, ca de la o persoana neavizata: care este diferenta intre MCP bipolar intr-un modul si cel in 2 module si unde este recomandat sa se utilizeze fiecare dintre acestea?

  • RADU Says:

   Va salut Domnule Mihai !

   Diferenta este de constructuie , MCB bipolar in doua module este format din doua „monopoalre” dar cu caracteristici diferite montate una de cealalta . Puteti vedea una in articolul „modernizarea unui tablou cu sigurante by radu mihai” .

   Utilizarea MCB bip. intr-un modul este de regula in automatizari dar se pot utiliza si in tablourile casnice . De obicei MCB in doua module se il folosesc in tablouruile casnice si pe instalatii cu mai mult de 16 Amperi !

 2. ion Says:

  Ai putea fi un maistru instructor ideal!

  Pacat ca nu mai sunt scolile profesionale!

  Cat despre intrarea si iesirea la aceste module,am citit undeva ca functioneaza la fel nde bine in orice sens! cel putin in curent alternativ 220/50hz.eu chiar am intalnit in cateva cazuri!

  Tabloul fiind echipat cu sig.diferentiala 32A 30ma, curent alternetiv cu rol de sig.generala! iesirea din aceasta alimenta prin pieptene ( cleme speciale)iesirile sigurantelorb din circuitele de lumina si prize! evident iesirile se faceau tot pe sus ! as dori sa aflu si parerea ta!

  Multumesc anticipat!!

  • RADU Says:

   Va salut Domnule Ion !

   Multumesc mult pentru aprecierea dumneavostra !

   in privinta sensului parcurgerii de curent este adevarat ca functioneaza in orice sens , ba chiar si eu am montat MCB-uri in sensul invers aoclo unde pozitia m-a fortat sa leg intrarile pe dedesubt. Este poate singura abatere care poate fi facuta de la inscriptiile de pe ele. Nu pot fi inversate firele , faza cu nulul insa sensul intrarii da . Dar de regula este bine sa fie pastrat sensul indicat de producator .

   Ideea dupa care se merge pentru a fi montate pe partea de sus este ca sa ramana sub tensiune partile fixe care contin doar acel solenoid . Ati vazut ca in jos sunt mai multe componente si se prefera ca ce este mai „laborios” sa se decupleze .

   INSA , cand vine vorba de sigurantele diferentiale este adevarat ca pentru durata de viata mai lunga a lor este bine sa aibe intrarile pe partile indicate. In cazul diferentialelor e mai mult decat recomandat ca atunci cand sunt pe pozitia „decuplat” sub tensiune sa ramana decat acele came de intrare care urmeaza imedat dupa borna si solenoidul . In partea cealalta cu pantograful mobil sunt mai multe ecchipamente printre care si o mica rezistenta dar si altele care indeplinesc functia diferentialului sa ramana fara tensiune in timpul decuplarii .

   In unele cazuri inscriptiile sunt trecute si gresit . Pe RCBO Schrack intrarile sunt pe dedesubt , in schema aparatului laterala apar in partile inferioare doar desenul camelor iar in sus sitemul diferential si bimetalul ; timp ce pe un RCBO EATON-Moeller este aceeasi schema insa intrarile sunt pe sus. lucru care imi pune la indoiala notatiile facute de producatorul Moeller. In final doar daca pozitia va permite ar fi bine sa legati pe unde indica producatorul intrarea pe modul , daca nu ….nu este o problema acest aspect. Eu nu prea folosesc acei piepteni , ma impac mai bine cu FY-ul de 4mm sau 6mm depinde de caz , folosind culorile corespunzatoare .

   Multumesc inca o data pentru apreciere , intr-adevar pe viitor mi-as dori sa devin maistru electrician , dar nu ca pedagog ci tot in domeniul de constuctii montaj retele .

   Va salut ! numai bine!!!!!! 🙂

 3. anonim cu ceva zeci de ani de experienta Says:

  Buna Radu,

  Dai prea multe detalii care nu-si gasesc nici o utilitate practica sau teoretica.

  Pe scurt doar schema electrica conteaza din ce ai desenat acolo + valorile de curent si tensiune.
  Subiectul ar avea un interes daca ai fi proiectat tu acest MCB.

  Succes in continuare,

  Banuiesc ca esti tanar si ai prea mult tip liber…

  Anonim.

  • RADU Says:

   Buna seara,
   Inteleg ca acordati valoare 0 articolului meu, articol pe care l-am facut la indemnul unui cititor fidel al acestui blog , care avea o curizitate asupra acestui tip de MCB .

   Nu sunt proiectant, ci doar tehnician in montaje . Este un studiu de caz, cu subiect acest MCB ….asa ca nu inteleg ce relevanta ar avea daca am proiectat eu sau nu acest MCB …e doar un studiu de caz facut asupra lui . Proiectantul sau este un inginer german dintr-un laborator din Bonn.

   Din neferecirie pentru mine am foarte mult timp liber ….multumita coruptiei din Romania …..foarte putine persoane ma pot intelege sau poate nimeni cat „bine” imi face mie acest timp liber.

  • Marcel Drumes Says:

   Buna sera,

   Radu, mie mi-a placut articolul. De mult imi doream sa vad ce este intr-un MCB.

   Eu cred ca cei care frecventeaza acest blog sunt foarte diversi. Probabil ca exista si super specialisti usor cam egoisti pentru ca foarte rar impartasesc din cunostintele lor. Probabil vror sa ramana filozofi „tacand”! In acesli timp sunt si foarte multi oameni, ca mine de exemplu care realmente reusim sa invatam din acest blog.

   Multumesc si muta inspiratie su succes in continuare!

   Marcel Drumes

  • RADU Says:

   Va salut Domnule Marcel Drumes !! Eu va multumesc pentru aprecierea articolului, dv. n-aveti pt. ce . Sper ca v-a fost si de folos. La mine profesia de electrician este o mare pasiune, in unele momente ale vietii este ultimul lucru care ma mai bucura . Va invit sa vedeti si celelalte articole ale mele cum ar fi: Inlocuirea unui tablou cu sigurante by Radu Mihai si Improvizatii in RED by Radu Mihai. Voi mai face cetava articole noi . Poate vreunul din cele recomandate va va fi de folos . Va salut ! numai bine !!

 4. Marius Serban - electrician autorizat ANRE din Bucuresti Says:

  Articole foarte interesante scrise de Radu.
  Cei care nu le apreciaza macar sa aprecieze pasiunea acestui tanar pentru domeniul electric .
  Foarte utile imaginile cu sigurantele automate dezansamblate si explicatiile atasate lor.
  Macar viitorii electricieni si nu numai au o sursa bogata de informare pentru cunostiintele proprii prin blogul domnului Stoian Constantin.
  Avand in vedere ca scolile tehnice nu mai ofera studii practice, articolele lui Radu sunt foarte utile.

  • RADU Says:

   Va salut Domnule Serban . Cred ca si Domnul Stoian a creat acest blog tot datorita pasiunii profesiei sale. Multumesc pentru aprecieri , pe viitor incer sa finalizez un articol despre bransamente. Va salut!!

 5. victor Says:

  Un articol destul de bun. Cine se apuca sa desfaca o anumita componenta pt. a intelege ,,pe viu” cum functioneaza este un adevarat pasionat al domeniului respectiv si vrea sa devina un profesionist.

  In meseriile noastre nu trebuie sa ne multumim doar cu ideea ca ,,merge” ci trebuie sa stim si de ce ,,merge”. Un adevarat profesionist este cel care iti poate raspude la orice intrebare si asta pt. ca a studiat mult si a intors problema pe toate partile.

  Nu consider ca informatiile relatate de Radu sint inutile (asa cum preciza un anonim cu zeci de ani de experienta!!!!!).

  E foarte important sa intelegi de ce trebuie respectate notatiile de pe aparatura electrica. E foarte important sa cunosti ce inseamna culorile pe care producatorul , cu siguranta, nu le foloseste doar pt. a sarii mai usor in ochii clientului.

  Treburile astea ar trebui spuse in scoli si explicate bine, insa se merge pe ideea ca sint detalii neimportante si …lasa ca merge si asa. Mai bine ti se predau cursuri intregi de calcule matematice din care nu intelegi nimic, decat sa se puna accent pe formulele de baza si pe calcule simplificate si rapide si pe practica multa.

  Mult succes Radu, in continuare!

  • RADU Says:

   Buna seara Domnule Victor. Multumesc pentru aprecierea dv. si pentru urare , mult succes pe toate planurile si Dv.!! Eu am facut scoala privata de electricieni , am invatat ff multa teorie , practica …..singur si cu ajutorul unui electrician batran cand am fost ucenic in timpul liceului la o uzina mare din Ploiesti. De la dansul am invatat foarte multe secreete …si electromecanica dar fiind in varsta din punct de vedere al echipamentelor ma invata numai sisteme vechi , cand venea vorba de aparataj modern ….aproape ca il invatam eu pe el. Din punct de vedere al distributiei am invatat singur , stricand , experimentand , tragand cu ochiul. Va salut , numai !!!

  • RADU Says:

   Va salut , numai BINE!!!!

 6. mihai Says:

  Buna ziua domnilor,

  In ceea ce priveste simbolurile din schemele de pe disjunctoarele de tablou, am fost initiat de explicatiile destul de detaliate de aici: http://www.garajuluimike.ro/electrice/intrerupatoare-automate-mcb.htm
  E drept, lipseste explicarea „x”-ului care denota, conform dvs, camera de stingere a arcului.

  Mare mi-a fost mirarea ieri, cand am nimerit peste un obiect a carui fisa tehnica este asta: http://www.noark-electric.ro/download.php?data=Ex9PN_RO-RO.pdf&t=1

  Dupa cum se vede pe schema de conexiuni (pagina 6), dracia, pe langa ca are o singura camera de stingere (probabil eroare, la fel ca in articolul dvs), nu poseda nici protectie magnetica, nici termica. Si cu toate astea pretinde ca ar avea caracteristici de declansare compatibile cu disjunctoarele magneto-termice!

  Ce parere aveti? Eu initial am zis „nu e siguranta, e alt dispozitiv”, dar pdf-ul gasit cred ca ma contrazice…

  • RADU Says:

   Buna seara domnule Mihai !
   Am citit articolul de unde v-ati informat dv. Acolo este doar o mica eroare care spune ca pentru sigurante generale sa se foloseasca sigurante tip 2P. Acel tip de inrteruptor se foloseste pe cirucite speciale bifazate. Pentru cele monofazate doar cele 1P+N. Intreruptoare de tip 1P+N exista in forma constructiva atat intr-un modul cat si in doua module.
   In fila de catalog trimisa de dv. la pagina 6 este adevarat ca nu exista simbolul de protectie magnetica nici termica. Simbolul protectiei magnetice nu apare nici pe intreruptorul prezentat de mine desi acesta exista in realitate. Am observat ca se intampla frecvent ca schemele aparatelor de tip MCB sa nu reprezinte in totalitate componentele acestuia. Exista si aparate care nu contin nici o protectie si arata la fel ca MCB, sunt niste separatoare, au doar rol de decuplare, (inlocuieste vechiul heblu).
   Din pacate esti 100% sigur de ce este intr-un MCB doar daca il demontezi. Din acest motiv si eu am inceput sa dezasamblez MCB-uri de la diverse marci.
   Marca din catalog nu o recomand ca pe una calitativa. Desi compania este una la nivel Global, productia este in China. In zona industriala Shang Hai. Utilizati marci care, chair daca nu inscriptioneaza 100% corect, isi respecta brandul si in final clientul si „meseria”, marci precum EATON-Moeller, Schrack si ABB.
   Daca mai doriti sa vorbim apasati butonul raspunde de langa numele dv. pentru a mentine discutia grupata.
   O seara buna !

  • mihai Says:

   Exista o logica in recomandarea folosirii sigurantelor 2P in loc de P+N, chiar daca nu este evidenta la prima vedere. In Romania sunt frecvente situatiile in care tabloul final de distributie este plasat in apartamentul de bloc, insa contorul electric este plasat pe casa scarii, eventual la parterul blocului. Legatura dintre tabloul din apartament si contor este pe o pereche de fire nemarcate faza-nul. In momentul inlocuirii contorului, daca electricianul nu este atent in mod special la asta, exista riscul inversarii fazei cu nulul (in cazul meu, riscul s-a materializat). Pe vremuri, cand tablourile aveau sigurantele vechi cilindrice, protectia era practic 2P. Daca tabloul (nou) este cablat cu module P+N, ajungem in situatia in care singura protectie dintre faza si defectul din casa ramane siguranta generala din amontele contorului, de 25A sau 32A.

  • mihai Says:

   Referitor la chinezi, ei produc pentru toate gusturile si de toate calitatile. Fara sa fac apologia marcii Noark, pe care nici nu o cunosc de altfel, trebuie sa constat ca majoritatea bunurilor de larg consum sunt facute in China, inclusiv produsele Apple al caror punct central este tocmai perceptia calitatii. Cineva imi dadea un exemplu, cum ca in China gasesti stilouri „Parker” de la 10 centi la 100 de dolari. La 100 de dolari, e unul autentic, furat de pe linia de fabricatie Parker. La 10 centi, e o copie care doar arata la fel. La un dolar, e o copie care nu doar ca arata la fel, dar mai si scrie! Etc. 🙂

  • RADU Says:

   1) Daca electricianul este neatent la inlocuirea unui contor ….ala nu mai este electrician. Inversarea fazei cu nulul la iesirea dintr-un contor nu va duce doar (probabil) la inversarea polilor pe un MCB care va mai functiona corect daca este de tip 1p+N. Sunt multe alte defectiuni pe care le va cauza cum ar fi: imposibilitatea de a se mai utliliza un sistem cap-scara, imposibilitatea de a porni o centrala termica (in mare parte centralele termice nu cuntioneaza daca nu sunt polarizate corect), riscul de a nu se mai aprinde corect ( mai de graba complet) un banal sistem de aprindere cu comutator. Si exemple ar mai fi ! Prin urmare un electrician nu isi va permite sa inverseze firele de iesire contor, ar fi un mare viciu de montaj.
   Toate MCB de pe bransamente sunt numai 1P+N in cazul monofazatelor.

   2) Daca marile corporatii Americane pentru profit au mutat productia de aparataj IT in R.P.Chineza asta nu inseamna ca sunt si cele mai bune. Cei mai buni electronisti la nivel mondial sunt Japonezii, dar nu se importa la noi.
   Insa, cand vine vorba de aparataj electrotehnic, in special distributia energiei electrice care cuprinde intr-un fel si MCB-urile, China nu o sa reuseasca sa produca aparate atat de calitative ca cele produse in Europa. Or fi buni in electronica, dar nu si in electrica. Niciodata si nimic nu o sa ma convinga sa echipez vreun tablou cu un MCB Chinezesc. Colegul de pe blog „Klaxxy” ma poate completa si chiar aduce si exemple despre „calitatile” MCB-urilor MADE IN CHINA. Sunt multe marci chinezesti…dupa cele celebre gren: Jovean & Rogy, SENTAI si LENA , pentru a avea vanzare au scos si alte nume inca necunsocute asa de bine cum ar fi Well.

  • mihai Says:

   Dom’le, electrician sau nu, persoana a fost trimisa de Enel Muntenia Sud sa-mi inlocuiasca mie contorul cand am cumparat apartamentul, si dupa operatiune am constatat ca centrala de apartament n-a mai pornit pana n-am rasucit stecherul in priza. Deci, da?

   Oricum, cred ca, de fapt, chestiunile astea sunt reglementate printr-un normativ tehnic undeva, ca altfel nu-mi explic de ce toate tablourile electrice vechi (anii ’70-’80) au fost dotate cu sigurante fuzibile atat pe faza cat si pe nul (4 sau 6 bucati). Si chiar unele tablouri mai noi (anii ’80, modelul asta: http://mesterucasei.com/wp-content/uploads/2013/02/Tablou-electric_.JPG ) cu MCB-uri, tot cate doua module 1P foloseau pe fiecare circuit, replicand astfel sistemul cu sigurante fuzibile. la Pe cale de consecinta, sistemul asta cu 1P+N cred ca e autorizat de un normativ mai nou.

  • Hobo Says:

   Domnule Radu, va rog sa ne explicati de ce nu ar functiona sistemul cap scara si comutator daca se inverseaza faza cu nulul, cum ati afirmat dumneavoastra. Cred ca multi ar fi curiosi.

 7. Marius Serban - electrician autorizat ANRE din Bucuresti Says:

  Este putin probabila afirmatia de inversare a iesirilor dintr-un contor monofazat. Practic borna 1 este intrare faza, borna 2 este iesire faza, borna 3 este intrare nul si borna 4 iesire nul. Sa presupunem ca ar fi inversate, atunci contorul numai inregistreaza energia consumata.

  • mihai Says:

   Domnule Serban, probabil n-ati inteles. Curentul prin contor circula la fel si se contorizeaza la fel, doar ca prin casa mea faza s-a inversat cu nulul.

  • Marius Serban - electrician autorizat ANRE din Bucuresti Says:

   Eu nu inteleg cine a facut aceea inversare in casa dvstr. Probabil s-a umblat si in panoul electric si este posibil ca acolo sa se fi facut inversarea.

  • mihai Says:

   IN CASA nu s-a inversat nimic. LA CONTOR s-a facut inversarea. E nevoie sa va fac o schema electrica?

 8. mihai Says:

  Uite, am facut schema.

  Sus e „inainte”, jos e „dupa”. Te pomenesti ca tocmai dumneata mi-ai inversat firele, daca tot esti electrician autorizat din Bucuresti! 🙂

  • RADU Says:

   Daca electricianul trimis de Enel este un incompetent asta este problema companiei respective.
   Domnul Serban NU este electrician al Enel muntenia Sud. Marius Serban este electrician autorizat care are voie sa opereze pe bransamentele lui enel doar la solicitarea clientilor dansului. ATAT.
   Nu pune contoare cand decide enel sa le schimbe, Enel are prorpiul personal care se ocupa de schimbatul contoarelor.
   Toate tipurile de tablouri de sigurante pana la aparitia MCB se dotau cu element si fuzibil pe faza si pe nul pentru ca alta metoda de deconactare si protectie nu era disponibila. Motivul pentru care se pune si pe nul: Nulul fata de impamantarea PE trebuie sa fie de sectiuen egala cu faza si sa permita posibilitatea de inrterupere.
   Prin ce sa il poti intrerupe daca nu printr-un element cu fuzibil?!?!?!
   MCB de tip 1P+N a aparut dupa MCB simplu monopolar. Din acest motiv tabloul din poza care mi-ati trimis-o era dotata cu MCB monopolare.
   Acel tablou din poza trimisa de dv. Initial nu a fost dotat cu MCB!!!!!!
   Cand a apariut acel model ( aproximativ 1985) aparuse niste modele de socluri de sigurante asemanatoare cu MCB-urile la exterior si la interior sistemul de prindere era celasi ca la un soclu MPR. Avea niste sertare rabatabile mici in interiorul carora se introduceau niste fuzibili cilindrici.
   Sistemul de prindere ale acestor socluri era identic cu cel al MCB. Deci a putut monta acele MCB ……dupa poza …de proasta calitate.
   In poza unde scrie „siguranta neschimbata” se vede o clapa neagra, daca se trage de ea in jos se deschide un sertar si iese putin afara capatul superior al fuzibilului.
   Pentru incheiere, MCB de tip 2P a fost inventat pentru circuitele speciale bifazate. Pentru circuitele monfazate tipul 1P+N. Sistem anti-incompetent inca nu s-a produs. Si in cadrul marilor distribuitori se intampla sa existe electriceni incompententi ( dalasatori, slab pregatiti, dezinteresati de servici), dar asta nu inseamna ca trebuie sa ii aducem acum o ofensa Domnului Marius Serban…care, sigur, nu ar monta un contoar ” dandoaselea” .
   Va salut !

  • mihai Says:

   Nu era o ofensa, era o gluma. De aia am pus smiley la final. Sper ca nu s-a suparat.

   Tonul meu oleaca mai acid a fost generat de afirmatiile repetate ale dansului cum ca ar fi putin probabil sa am dreptate, cand eu stiu exact ce am patit. Adica, eu o tin de coarne si dansul sustine ca e ciuta. Admit ca uneori oboseala sau neatentia ne fac sa nu intelegem ce ne spun interlocutorii, de aceea am desenat schema, pentru clarificare.

   Altfel, nu cunosteam tipul de dispozitive montate in 1985: cand am nimerit peste astfel de tablouri, dispozitivele intalnite de mine erau deja MCB-uri. Si nu sunt electrician, sa am o experienta vasta in domeniul asta, ci doar un biet inginer din zona specializarilor electrice (dar nu electrotehnica). Adica stiu legile fizicii dar nu stiu normativele tehnice.

  • RADU Says:

   Daca doriti sa invatati normative cititi I7 , este cel mai improtant , un fel de „biblie” a electrotehnicii. Cunostinte despre aparataje, legislatie, calcule si chair tipuri de montaje ofara blogul Domnului Stoian care merita „rasfoit”.

   Domnul Stoian dar si alte persoane mai posteaza articole foarte interesante pe acest blog. Eu de regula articole bazate pe practica. O sa incerc sa postez niste poze cu un dispozitiv de care vorbeam, chiar am unul, din anii`90 dar este exact ca acelea de care vorbeam. Nu se mai fabrica.
   Va salut !

  • mihai Says:

   Domnule Radu, referitor la afirmatia dvs ca „Domnul Marius Serban sigur nu ar monta un contoar dandoaselea”, ar trebui sa observati ca tocmai dumnealui a afirmat mai jos ca electricianul ENEL nu a gresit cu nimic, ci asa „lucreaza ei” in general. Apoi, mai ganditi-va la sentinta dvs categorica de mai devreme (Daca electricianul este neatent la inlocuirea unui contor ….ala nu mai este electrician) 🙂 Ah, ce fain e sa fii tanar si sa stii cum trebuie sa se intample lucrurile in lume!

   PS: Nu ma intereseaza sa citesc normative electrotehnice, specializarea mea e alta iar electrotehnica mea nu depaseste nivelul bricolarii prin propria casa si, rar, prin a rudelor. Am retinut insa ca sunteti la curent cu informatiile relevante, ceea ce este absolut laudabil! Aveti toata stima mea!

 9. Marius Serban - electrician autorizat ANRE din Bucuresti Says:

  Mihai, schemele sunt identice, deci nici din schemele pe care le-ai realizat nu reiese nimic inversat.
  Din schemele prezentate de tine reiese ca faza iese la borna 2 si Neutrul la borna 4 si inainte si dupa ce sustii ca sa facut modificarea.
  Si schema aceea cu X-ul mare inseamna un mare boum adica un scc adica un scurtcircuit monofazic la iesirea din contoar.
  In fine ai lasat pe altii sa deduca prin ce situatie ai trecut.
  Greseala nu a fost din partea electricianului ENEL, ci pur si simplu asa lucreaza ei mai ales daca firele au aceeasi culoare, ca exemplu nu strang ambele suruburi de la bornele contorului, la tine oare le-au strans?

  • mihai Says:

   Domnule Serban, ineptiile de mai sus pot avea doar doua explicatii: ori prostie, ori rea-credinta. Domnul Radu, mai sus, tocmai a bagat mana in foc ca in nici un caz nu este vorba despre prostie.

   Sa le luam pe rand:
   1) Schemele NU sunt identice. In schema de sus, faza intra in apartament pe firul de sus. In schema de jos, faza intra in apartament pe firul de jos.
   2) Pretentia dumitale cum ca X-ul mare inseamna un mare scurtcircuit inseamna probabil ca ma tragi de urechi ca n-am folosit semnul conventional pentru intersectare de circuite fara contact electric. In conditiile in care am facut un efort oarecare pentru a-ti explica grafic un lucru pe care nu l-ai inteles romaneste, si anume ti-am desenat schematic faptul ca „firul de sus a fost mutat de pe borna 2 pe borna 4, iar firul de jos a fost mutat de pe borna 4 pe borna 2”, dumneata ma critici ca n-am folosit un nenorocit de semn conventional. Nu ti-e rusine?
   3) Nu am lasat pe altii sa deduca prin ce situatie am trecut, ci am explicat foarte clar: a venit mesterul, a schimbat contorul si dupa operatiune am constatat ca in casa faza si nulul s-au inversat intre ele. Dumneata te prefaci ca nu intelegi, eu iti fac un pustiu de bine si iti desenez, iar apoi te plangi ca schema nu-i corecta! Doamne, cat tupeu!
   4) Nu stiu daca mi-au strans firele, presupun ca da, ca nu am avut probleme in casa in anii astia. Oricum daca nu le-au strans si se prajeste instalatia ei sunt buni de plata, nu eu.

  • RADU Says:

   Domnilor….va rog, nu va mai certati pe scheme. Eu personal am inteles ceea ce vrea sa spuna domnul mihai sifara sa am envoie de o schema. Inversarea fazei cu nulul pe iesirea din contoar e mai logica decat o ecuatie de grad I. Adica acel electrician nu a mai tinut cont de cum erau firele legate pe contorul vechi ( pe iesire) si le-a legat cum i-a venit. Raman ferm tot la parerea initala: era un incompetenet !!! EU, tot prietenii mei electricieni, FDEE Electrica ( fara sa ii fac reclama, nu am nici o treaba cu ei) NU fac astfel de inversari !!! Dumneavoastra domnule Mihai, avand cunostinte tehnice, trebuia sa nu inversati stecherul in priza la centarla ci sa ii puneti pe drumuri. Merita sunat la deranjamente si sa le spuneti ca nu mai porneste centrala dupa ce azi s-a schimbat contoarul.
   Schematica este si putin subiectiva. Nu este nevoie de acel semicerc care arata neintersectarea circuitelor. Mai este o metoda de desen: cum ar fi legaturile se marcheaza cu un punct, daca nu apare punctul firele pot fi intersectate, dar nu se considera ca se ating. Insa nu era nevoie de schema pentru aceasta explicatie eu am inteles ce ati vrut sa spuneti. Este un viciu de procedura. Daca cei de la Enel asa lucreaza …e putin cam …. grav. Eu am solicitat s aremediaz astfel de situatii intr-unc asrtier in acre a lcurat o companie aprticulara, si a nu a mai tinut cont deloc de polaritatea faza-nul cand a facut noile bransamente.
   Obligatoriu, corect tehnic , este ca noilecoloane sa fie executate cu fire colorate corespunzator. Daca sunt coloane mai vechi si nu respecta acest cod al culorilor, se utilizeaza ff usor un incercator de faza si o bucata mica de banda izolatoare (preferabil rosie) pentru a o marca …foarte simplu.
   Va salut !!

 10. Marius Serban - electrician autorizat ANRE din Bucuresti Says:

  Domnule in domeniu intre ghilimele, schemele sunt identice, pentru ca borna 2 scoate faza si borna 4 scoate nulul si in schema 1 si in schema 2, tu ai facut schemele nu eu!
  Schema 2 pentru elucidare gresita era firul de la borna 4 era pus la borna 2.
  Daca nu sunteti multumit de serviciile angajatilor ENEL, de ce nu faceti o sesizare.
  Si de strans firele , era vorba acum dupa interventie nu inainte si punct.
  Rasucirea aia desenata chiar nu intereseaza un electrician care citeste o schema, el stie sa citeasca ce scoate borna x, ca asa rasuceala o gasesti si pe teava de PVC pana ajunge in apartament.
  Ar fi bine ca pe viitor sa faci o imbunatatire a tabloului automat cu indicatoare de faza adica niste beculete care indica prezenta fazei la locul ei.
  Oricum atata agitatie pentru nimic, lucrurile pute-au sa fie mai grave decat o simpla inversare.
  Sau ai unele prize care functionau cu nulul de protectie in locul nulului de lucru!
  Succes!

 11. viorel Says:

  Buna ziua,

  doresc sa stiu de la cei care s-au lovit de sigurantele Noark, daca sunt bune si merita montate inainte de contorul electrica in firida pe care toti o avem pe palier la blocurile comuniste.(este vorba de siguranta principala a locuintei)

  M-am gandit sa montez bipolare.

  • mihai Says:

   Eu stiu ca nu ai voie sa intervii asupra circuitului din amonte de contor. Ai voie doar dupa contor.

  • Klaxxy Says:

   Noark este noul nume sub care gasiti aparatajul Chint distribuit pe piata europeana (re-branding, europenii incep sa fuga de chinezisme). Totusi, discutam de aparate foarte bune, Chint fiind divizia chinezeasca a lui General Electric.

   Nu veti putea monta nimic inainte de contor, deoarece incinta respectiva este sigilata. Daca rupeti sigiliile si, mai ales, daca modificati configuratia, veti avea de suferit. O asemenea operatiune, in special cand discutam de un condominium, este fapta penala, deoarece se interpreteaza ca, pe langa modificarea instalatiei, puneti in pericol si vecinii.

   In acest moment cam toti distribuitorii de energie electrica din tara au trecut la o noua abordare – plasarea contorului inainte de intreruptorul principal de protectie a coloanei (nu discutam motivele si consecintele, important e ca au pus interesul anti-furt inaintea sigurantei consumatorului si a instalatiilor). De aceea, orice incercare de a plasa contorul dupa un intreruptor se va interpreta ca incercare de frauda.

  • Electrician autorizat ANRE din Bucuresti sectorul 4 Says:

   Daca locuiesti la bloc, usa de la firida de obicei este deschisa, sau incuiata.

   Am vazut montate fel si fel de sigurante prin astfel de cutii. Acolo normal are acces numai personalul de distributie.

   Despre tipul acesta de siguranta nu ma pot pronunta, ca inca nu am intalnit-o. Dar avand in vedere ca se monteaza pe faza nu iti trebuie bipolara.

 12. viorel Says:

  Multumesc pentru raspunsuri in primul rand!

  Am revenit cu informatii proaspete dupa o documentare riguroasa intre timp, in speranta ca aceia care mai sunt in aceeasi situatie ca si mine vor fi luminati cat de cat:

  – pentru ca in cutia de pe palier unde vreau sa modernizez( atentie mare: modernizez NU modific) pe propria cheltuiala ceea ce ar trebui faca electrica pe cheltuiala lor (in primul rand pentru ca consumatorul roman momentan (momentan insemnand ani buni) nu este tratat ca si client, ci bataie de joc din toate punctele de vedere, de la preturile practicate si continuand cu asa-zisele servicii) nu se poate monta siguranta diferentiala pentru ca la bocurile comuniste cum este si cel in care locuiesc in amonte de contor nulul de lucru este comun cu nulul de protectie, acestea separansu-se in contor ca in aval de acesta (adica in locuinta) sa poata fi folosite ca atare.

  In amonte cele mai indicate sunt sigurantele monopolare.(la blocurile comuniste)

  In aval de contoar se pot monta sigurante cu diferential pentru prize la baie, cazi cu hidromasaj, etc.

  – vis-a-vis de sigurantele Noark, sunt niste chinezarii ceva mai calitative decat chinazariile comune, si cam atata tot. Oricum am renuntat la ideea de a monta sigurante Noark pe undeva anume.

  Se pare ca din ce vorbeste lumea cele mai bune sigurante de pe piata la ora actuala ar fi Siemens, Legrand, Gewiss, ABB…si in general nume consacrate si cunoscute.

  Trebuie sa recunosc ca in casa (ptr ca am instalatie noua) toate sigurantele sunt Gewiss.

  M-am orientat initial la Noark nestiind ca sunt chinezarii si din cauza pretului recunosc.

  Oricum se pare ca trebuiesc evitate balariile care fac cu ochiul cumparatorului ca capitolul pret!

  Deci in concluzie, lozinca veche este adevarata: cat dai… atata face…orice lucru!

 13. Electrician autorizat ANRE din Bucuresti sectorul 4 Says:

  viorel, nu te mai agita tu sa montezi afara din apartament sigurante automate, isi fac treaba foarte bine si cele fuzibile, important este ca in locuinta sa ai montate sigurante de calitate eventual o diferentiala sau o protectie la supratensiune.

 14. ionas Says:

  am aceeasi problema ca viorel.doresc sa inlocuiesc siguranta principala montata in firida de pe palierul blocului.
  Intrebarea este: care tip de siguranta este mai buna cea monopolara sau cea bipolara? de 25 A ca cea veche sau de 32 A? (de 32A pentru ca in zilele noastre consumatorii sunt mult mai numerosi intr-o locuinta decat erau acum 25 de ani)

 15. ionas Says:

  de asemenea considerati utila montarea in paralel si a unui descarcator de tensiune? sau nu este nevoie avand in vedere ca locuiesc la bloc.

  • stoianconstantin Says:

   Dl Ionas,

   Va confirm ca am vazut postarile Dv insa prefer sa il las pe Radu sa va raspunda!

   SGC

 16. ionas Says:

  Multumesc.

  Astept raspunsuri clare si la obiect de la specialisti in domeniu.

  • RADU Says:

   Buna Seara Domnilor!

   Domnule Ionas, ambele tipuri sunt bune ( bipoalra sau monopolara), dar au functii diferite. Daca firida este conceputa cu un singur element (siguranta fuzibila) va obliga sa montati o monopolara. Motivul ? … nulul de lucru poate fi comun cu cel de protectie. Sigurante bipolare (de regula tip 1P+N) se monteaza in BMP-uri unde nulul de lucru este deja diferit de cel de protectie. Sunt multe tipuri constructive de firide folosite in Romania la blocuri, dar cel mai intalnit este cel cu o siguranta doar pe faza.

   Calibrarea sigurantei va fi tot de 25A daca asa este cea de acum cu fuzibil. Coloanele (firele din firida pana in apartament la tablou) cel mai probabil sunt din aluminiu. Pentru o sigurante de 32 A este nevoie de inlocuirea intregii coloane cu fir de 6 mmp din cupru. In unele cazuri Operatorul de Distributie (OD) nu aproba montarea unui MCB de 32 A daca nu au si ceilalti vecini. Numai la case este posibil.

   In privinta consumului aveti dreptate, dar OD nu a recalibrat peste tot bransamentele.

   Montarea descarcatoarelor de supratensiune atmosferica nu le consider necesare la bloc, mai ales daca blocul are alimentare LES ( Linie Electrica Subterana).

   Va salut ! Radu 🙂

  • Incze Andras Says:

   Protectie la supratensiune eventual ceva gen DPST, protectie impotriva supratensiunilor de comutatie; pentru cele atmosferice – cum scria si Radu – nu prea are rost avand in vedere ca de obicei alimentarea blocurilor se face prin LES, atat pe joasa, cat si pe medie tensiune.
   Insa in cazul instalatiilor trifazate de distributie de joasa tensiune se poate produce o intrerupere de nul sau slabirea contactului pe nul, care poate conduce la supratensiuni in aval de acest punct, deci cel putin teoretic se poate justifica la nevoie montarea protectiei la supratensiuni de comutatie.

 17. ionas Says:

  Buna ziua si multumesc ptr raspuns.

  Poteti va rog sa detaliati urmatoarele, ptr. ca nu am prea inteles:

  1.) „In unele cazuri Operatorul de Distributie (OD) nu aproba montarea unui MCB de 32 A daca nu au si ceilalti vecini” => ce legatura am eu cu vecinii!?.

  2.) In privinta consumului aveti dreptate, dar OD nu a recalibrat peste tot bransamentele.

  3.) Este nevoie de o cerere anume la electrica pentru modificarea respectiva? (ma gandeam sa le inlocuiesc si gata fara sa ma scarpin pe dupa urechi, ptr ca toti stim cam ce birocratie este la electrica)

  Multumesc si astept raspuns.

 18. ionas Says:

  Intradevar cablurile care alimenteaza tabloul de sigurante din casa este aluminiu de 6 mmp.
  Considerati ca acestea nu duc o siguranta de 32 A?

  • stoianconstantin Says:

   Dl Ionas,

   Va rog sa utilizati butonul raspunde de langa numele Dv ori de cate ori veti posta un nou comentariu pe acest subiect. Discutia se pastreaza grupata si poate constitui un „studiu de caz” posibil util si altor vizitatori ai blogului.

   SGC

  • RADU Says:

   Buna Seara domnule Ionas.

   1) Un bloc inseamna o locuinta comuna din pucnt de vedere structural. Cand a fost proiectat cu un numar exact de apartamente, si proiectantul electrician a stabilit un nr de bransamente de 25 A pentru fiecare abonat in parte. La suma tuturor bransamentelor de 25 A s-a stabilit si o sectiune maxima a coloanelor care alimenteaza intreaga cladire.
   Admiterea uneia sau a mai multor sigurante de 32 A v-a face ca aceasta coloana sa fie depasita, fapt care nu este admis nici macar pentru un amper in plus.

   2) Aveti perfecta dreptate ca au crescut consumurile, cam de 6 ori de cand a fost elaborat standardul cu 25A. Dar nu in toate blocurile sau cartierele de case Operatorii de distributie si-au modernizat si implicit recalibrat bransamentele ca sa suporte noile consumuri. La casa aceasta modernizare se poate face mai usor de propietar pe banii sai. La bloc este aproape imposibil pana nu este inclus tot blocul intr-o lucrare de rebransare care de regula este foarte scumpa. La mine in bloc de exemplu s-a facut aceasta modernizare si trecere la 32 A, dar mai exista ff multe blocuri si in Ploiesti care nu au fost modernizate.

   3) Cereri la electrica… la case pentru asamblarea de sig. de 32 A nu este nevoie, doar de modernizarea bransamentului suportata de client. Pentru 40 A este nevoie, pentru marire de putere, implicit trifazare din nou este nevoie. Insa la bloc nu aveti ce sa ii faceti. Doar in cazul in care blocul are retea modernizata cu BMP si coloane suficient de mari in sectiune se poate admite sig. 32 A. Daca blocul are firidele originale …sigur ..raspunsul este NU.

   *) Pentru fir de 6 mm patrati nu este admis 32 A, motivul pentru care s-a folosit fir de 6 mmp este distanta mare dintre firida si apartament , sau daca aceasta nu este mare sigur a fost la alte aparatamente si nu au adus special pentru cele mai aproape de firida fir mai subtire. Conform regulametelor emise se OD in majoritate si ANRE, pentru 32 A este obligatoriu la bloc fir de 6 mmp exclusiv din CUPRU.
   Va salut cu respect , Radu !

  • ionas Says:

   Buna ziua domnule Radu,

   In primul rand multumesc pentru raspunsul clar si la obiect.

   Mai doresc o clarificare la punctul 3 daca sunteti amabil:

   – blocul are firidele originale,vechi comuniste

   – CRED ca blocul a fost proiectat din punct de vedere electric pentru 4 apartamente pe palier(in firida sunt montate 4 sigurante fuzibile cu soclul aferent,una dintre ele fiind marcata cu ” rezerva ” nefiind conectate cablurile nicaieri)insa in realitate sunt 3 apartamente pe palier.
   (de asemenea tin sa precizez ca in firida sunt trei bare alimentate separat cu cabluri de aluminiu groase cat degetul mic,si de pe fiecare pleaca faza care alimenteaza fiecare din cele trei apartamente)

   – la unul din cele 3 apartamente de pe palierul cu mine la o cumparere recenta,adica anul acesta, de catre altcineva,noul vecin prin recontractare / reconectare la electrica prin noul contract de rebransare(apartamentul fiind debransat pe motiv de neplata fostului proprietar o perioada de vreo 8 luni)a fost obligat contractul sa-si monteze prin firma autorizata si agreata de ei care a intocmit si dosarul de rebransare necesar,o siguranta de 32A principala.

   Tin sa precizez ca nu a venit nimeni de la electrica sa verifice instalatia din casa a vecinului,inainte de a se pronunta in favoarea unei sigurante de 32A,iar in firida si acesta are cabluri de aluminiu 6mmp.

   Pe baza povestioarei cu vecinul am dedus personal ca as putea si eu sa-mi pun o siguranta de 32A ca sa-mi duca consumatorii din locuinta,plus sa beneficiez de comoditatea unei sigurante automate moderne.

   Multumesc si astept raspuns.

  • RADU Says:

   Buna Ziua !
   Siguranta a patra cu eticheta „rezerva” este chiar o rezerva, dar in caz de avarie, nu pentru un al patrulea consumator. Pe ea se poate muta imediat un consumator caruia siguranta s-a distrus complet, din acest motiv nu are conductoarele legate.
   Firul gros ca pe degetul mic inseamna fir de 25 sau 35 mmp aluminiu. Sunt 3 bare pentru ca sunt 3 faze R,S,T.
   Noul vecin si bransamentul sau…. intr-un anume fel firma a incalcat acest regulament, nu stiu daca i-a schimbat sau nu si coloana, cert este ca daca i-a montat sig. de 32A ori a obtinut autorizarea pentru ea, ori a montat-o asa …pe neve.
   O alta mica remarca …ar fi ca nu puteti sti ce relatii ar avea vecinul cel nou sau firma care executat lucrarea.
   In final raspunsul meu este acelasi, nu este voie…dar asta nu inseamna ca nu puteti sa incercati sa asamblati o siguranta automata fie ea si de 32 A. In fial va tine de indulgenta celui care face revizia….sau poate de nepasarea lui.
   Va recomand ca acesta sa fie de calitate, si sa aibe o putere de rupere la scurt-ciruit de 10kA. Acum cu coloanele dv de aluminiu fie ele si de 6 mmp …eu nu va garantez ca ar suporta 32 A ….nu puteti sti de exemplu daca ele pe traseu nu or fi innadite…
   Sa speram ca nu aveti cum sa ajungeti la 32 A consum , inseama peste 7 kW .
   Exista cazuri de instaltii calibrate pentru 40 A, dar cu sig. de 25 A, in acest caz sigur se aproba 32 A !!!!. Dar asta e mai rar , la bransamente modernizate. Aici nu e cazul.
   Asa cum am spus puteti incerca , repercursiunile …nu pot fi grave, nu este furt de curent…. daca mai aveti alte intrebari/ nelamuriri va acord in continuare atentie.
   Va salut ! LA MULTI ANI !!!

  • ionas Says:

   Buna seara si la multi ani !

   vecinul chiar nu are nici o ”relatie” sa zic asa.Pur si simplu asa a dorit electrica sa fie echipat traseul…in urma reconectarii.
   Din cate am inteles daca de la o deconectare din diferite motive trece mai mult de 6 luni,nu se mai poate face preluare de partida(asta ca sa folosesc niste termeni folositi de compania electrica)si noul beneficiar trebuie sa-si faca proiect nou…adica hartogaraie care trebuie intocmita de o firma autorizata si agreata electrica,cu toate cheltuielile de rigoare(birocratie atata tot,ca doar nu a venit nimeni sa faca vreo modifiare la instalatie sau macar sa verifice ceva anume)

   Pentru ca sunt pe punctul de a face aceasta lucrare,cineva mi-a recomandat monopolara siemens de 32A cu putere de rupere de 6 kA.

   1.) Care sigurante considerati ca sunt bune si au o putere de rupere de 10 kA ?

   2.) Daca de exemplu ma hotarasc sa pun tot de 25A ce putere de rupere recomandati?(tin sa precizez ca in casa am ca si siguranta principala una de 25A cu putere de rupere de 4,5kA / toate celelalte sigurante,priza si iluminat au putere de rupere tot de 4,5kA)
   As dorii totusi sa se aplice selectivitatea desii nu cred ca va fi posibil.Ce parere aveti?

   Va salut.

  • RADU Says:

   Buna seara !
   Indiferent de amperaj puterea de rupere la scurt-circit a sigurantei de pe bransament trebuie sa fie de 10 kA.
   Momentan pe piata noastra cele mai bune sigurante automate de 10 kA sunt de la Moeller, actual EATON-Moeller, seria PLSM. La 25 A are maneta colorata galben, la 32 A lila.
   Puterea sigurantelor din apartament nu trebuie sa depaseasca 6kA, in acesta ordine cu 10 kA pe bransament totul e in regula.
   Motivul pentru care aveti sig de 25 A in casa pe general a fost tocmai coloanele din aluminiu.
   Nu aveti nevoie de selectivitate pentru sigurantele din casa, daca au toate 4,5 kA este perfect in special luminile si prizele.
   NU confundati ruperea la scurt-circuit cu amperajul care il suporta, nu influenteaza cu absolut nimic capacitatea de consum care va trece prin ele. Acea putere reprezinta viteza de reactie la scurt-circuit.
   Va salut !

  • ionas Says:

   Buna ziua,

   multumesc ptr ca m-ati luminat.
   De ce considerati ca am siguranta principala de 25 A in casa din cauza coloanelor de aluminiu?
   Daca schimb coloanele de aluminiu cu unele de cupru 6mmp atunci se schimba datele problemei?(daca fac treaba asta sa anulez siguranta generala din casa de 25A?)

   Cu stima.

  • ionas Says:

   Imi cer scuze,am uitat sa intreb:

   – cat de importanta este siguranta generala in locuinta?(se poate si fara ea, sau are un rol anume si precis ?)

   – daca coloanele sunt din cupru 6mmp si siguranta de afara din firida este de 25A atunci isi mai are rostul cea generala din casa sa fie tot de 25 A? (bine inteles ca tinem cont de faptul ca cea de afara va avea puterea de rupere de 10kA iar cea din casa de 4,5kA)

  • RADU Says:

   Buna Ziua !
   Daca inlocuiti coloanele de aluminiu cu unele din cupru, puteti utiliza fara nici o problema sigurante de 32 A. Important este ca si micile bucati de legatura intre barele generale si siguranta in firida sa fie tot de cupru 6 mmp.
   Siguranta generala din casa este optionala. Eu de exemplu la locuinta mea nu am. Montez sig generala doar celor care au cotoarul in casa si in firida siguranta clasica.
   Ramane la aprecierea dv. daca doriti sa o pastrati, este doar o protectie suplimentara si ii mai putem spune o comoditate pentru a nu fi nevoit sa iesi din casa pe scara la firida daca ai nevoie sa umbli la celelalte sigurante. O veti folosi destul de rar acea siguranta. Dar nu incurca cu nimic, este cum doriti dv. 🙂
   Va salut!

  • ionas Says:

   Buna seara,

   am decis sa pun siguranta de 25A,putere rupere 10kA,in ideea ca la un eventual control nu poate nici un reprezentant electrica sa ma acuze ca am gresit cu ceva,siguranta avand aceeasi putere cu cea veche.
   Sunteti de acord cu mine?

   O seara buna.

  • RADU Says:

   Buna Seara !
   Sunt perfect de acord, este cea mai corecta decizie. Sunt curios daca se poate dupa efectuarea lucrarii sa ii faceti o poza, vreu sa vad cum a iesit…dar mai ales ce fel de firida are blocul.
   In modul acesta de a moderniza NIMENI nu va poate reprosa nimic.
   Va salut !

 19. ionas Says:

  Buna ziua,

  problemele nu se mai sfarsesc….

  pentru ca cablurile vechi sunt prea scurte, sigurantele nu se pot monta in picioare,pe verticala sa zic asa,ci doar la orizontala,cu actionarea manetei stanga – dreapta.

  Influenteaza cu ceva anume buna functionare,felul in care sunt montate?

  Cu stima.

  • RADU Says:

   Buna Ziua!
   NU, nu este nici o problema, functioneaza fara probleme si asa.
   🙂

  • ionas Says:

   Buna ziua,

   am cautat peste tot sigurante Moeller si n-am gasit.
   Cica se fabrica sum marca AETON acuma.
   Sunt la fel de bune?

   Multumesc si astept raspuns.

  • RADU Says:

   Buna Seara!
   Mai corect noul nume este EATON.

   DA, sunt bune, folositi cu incredere. Eu lucrez ff des cu noua denumire EATON-Moeller, produsele in mare parte sunt aceleasi. Componentele sunt Germane si asamblate la noi in Romania.

   In mare calitatea este aceeasi. Trebuie sa cautati pana gasiti, nu se poate sa nu fie si pe comanda speciala. Eu la mine in Ploiesti gasesc destul de usor astfel de sigurante.
   Va salut !

  • ionas Says:

   Va salut!

   n-am reusit sa fac nimic…s-a blocat usa la firida si nu reusesc nici cu patentul sa o deschid.Mai mult rau ii fac ca a inceput sa se roada triunghiul.
   Am rugamintea daca cineva de pe forum are la vanzare o cheie tubulara triunghiulara care se potriveste la panourile electrice comuniste sa ma contacteze.
   Sunt in special interesat de o cheie dinaceia metalica simpla veche cum erau pe vremuri.(nu ma intereseaza multifunctionalele de plastic)

   Multumesc anticipat.

 20. Electrician autorizat Marius Serban Says:

  Am eu. Sunt din Bucuresti.

 21. Florin Says:

  Buna ziua,

  Sigurantele faza nul (1p+n) intr-un modul, cel putin eaton moeller, pantograful decupleaza intai faza si apoi nulul. Exista un decalaj de circa 2mm intre momentul in care contactul de pe nul e deja atins fata de cel de faza care e in aer in momentele actionarii.
  Da, cum ati mentionat anterior exista riscul de colapsare termica….avand in vedere ca plasticul de separatie are cca 1mm grosime unde sunt clemele de cuplaj.
  Personal cred ca sigurantele de acest tip pot fi folosite pana la valoarea de 16A inclusiv, avand in vedere ca barele interioare au in jur de 3mmp sectiune, deci fara incalzire prea mare.
  – intr-adevar sigurantele monopolare, 2p sau faza nul in 2module au avantajul unor bare cu sectiune mai mare si o camera de stingere cu termoplastic mai gros.(mai putin camera de pe nul care nu are divizor de arc).
  Astept si alte pareri.
  In viitorul apropiat doresc sa realizez un articol despre supratensiuni in JT, ca o completare la observatiile dvs.(mai ales protectii).

  Toate cele bune.

  • RADU Says:

   Buna ziua!
   Imi pare bine ca ati sesizat decalalajul de decuplare intre faza si nul la aceste MCB.
   Nu se spune corect divizor de arc, camera de stingere a arcului.
   Sunt de acord cu ce ati spus in comentariul dv.
   Va salut !

 22. Electrician autorizat Marius Serban Says:

  Interesanta descoperirea cu timpul de deschidere al pantografului.
  Aceast lucru este ideal in tensiunile monofazice, in trifazic trebuie sa intrerupa toate fazele in acelasi timp, aici ma refer la sigurantele tripolare sau cele tetrapolare.

 23. ADI Says:

  Buna ziua
  Am montat o siguranta automata

  Acest model (asemanator cu cel din acest articol)
  Am facut legaturile invers …….. adica unde trebuia sa fie intrarea curentului este iesirea si unde trebuia sa fie iesirea am legat intrarea.
  Adica siguranta sat inves (cu inscriptia „EATON” intoarsa invers)
  Este vre-o problema ?
  Este posibil ca siguranta sa nu declaseze ?

  • Electrician autorizat Marius Serban Says:

   De declansat o sa declanseze, dar de ce te-ai complicat sa o intorci cu cracii in sus? Aveai posibilitatea sa o lasi cu scrisul normal, chiar daca curentul cum zici tu intra pe jos.
   Si intorsul invers te poate induce in eroare cand siguranta este on sau off.

 24. mihai Says:

  Eu nu sunt sigur ca e chiar in regula sa stea siguranta cu capul in jos. Din cate inteleg din poze, camera de stingere arc e la capatul unei asa numite „scari a lui iacob”, care conduce arcul de la pantograf la camera de stingere. Insa arcul electric calatoreste intotdeauna IN SUS. Asa ca, in caz de scurtcircuit siguranta va decupla, dar se va distruge cu artificii in loc sa taie curentul.

  • mihai Says:

   Chiar, iata o buna sugestie de experiment, pentru cine are acces la un laborator de electrotehnica si nu-i e frica de scantei! 🙂

  • Klaxxy Says:

   Legenda urbana…
   Daca ar fi asa, niciodata arcul electric atmosferic nu ar atinge Pamantul. Realitatea este ca arcul electric merge INTOTDEAUNA pe calea de minima rezistenta, respectiv cea a maximei ionizari. „Scara lui Iacob” tine de religie, nu de fizica!

   Dovada o da chiar catalogul Eaton – Moeller pentru seria X-Pole. In catalogul mentionat (descarcat de pe site-ul Eaton sub codul „mv_pls_en”), la pagina 66, scrie: „Mounting – independent of position„. Asta inseamna ca poate sta si pe tavan, cu capul in jos, nu doar cu scrisul invers.

   Motivul pentru care este RECOMANDAT (a nu se confunda cu „obligatoriu”!) sa se faca intrarea pe bornele impare (la fel, IN GENERAL pe sus, dar nu obligatoriu!) si iesirea pe bornele pare tine de alti factori, respectiv de nivelul de probabilitate ca elementele interne de comanda a protectiei (magnetica si termica) sa fie distruse de propagarea arcului electric.

  • mihai Says:

   Admit drept proba suprema mentiunea din catalog, pentru ca demonstreaza ca proiectantul a avut in vedere acest aspect. Nu admit parerea ta ca ar fi vorba despre o legenda urbana, parere sustinuta cu o comparatie falsa. Iata de ce:

   Arcul electric ramane aprins pana cand se schimba conditiile:
   – fie dispare alimentarea cu energie, in cazul descarcarilor electrice atmosferice sau a eclatoarelor de orice fel, inclusiv bujii;
   – fie creste distanta dintre electrozi pana cand energia de alimentare nu mai e suficienta pentru ionizarea intregului canal, in cazul aparatelor de sudura sau a scarii lui Iacob 🙂
   – fie se inlocuieste gazul ionizat cu gaz proaspat, rece, in cazul disjunctoarelor de inalta tensiune.

   Arcul electric atmosferic pe care l-ai adus drept contraexemplu (presupun ca te referi la fenomenul meteo „descarcari electrice”) este generat de o acumulare de electricitate statica. Din acest motiv el dureaza o fractiune de secunda dupa care se stinge din lipsa de energie.

   Un arc electric alimentat continuu (ca cel din siguranta electrica) va incalzi permanent gazul ionizat pe care il produce (plasma). In urma incalzirii, volumul local al canalului ionizat creste (transformare izobara), deci densitatea scade, deci apare forta arhimedica ce-l va ridica in sus. Apoi, arcul electric va urma calea minimei rezistente, asa cum ai spus si tu, ridicandu-se impreuna cu canalul ionizat. Este drept ca nu stiu care e influenta caracterului alternativ al curentului asupra arcului.

   Uite aici trei scari ale lui Iacob instalate pe un stalp de medie tensiune:
   http://www.shutterstock.com/pic-14047729/stock-photo-medium-voltage-switch-on-overhead-power-line.html
   Si inca una, de laborator:

   PS: Numele „religios” l-am luat din internetul de limba engleza, nu stiu care e numele acestui dispozitiv in limba romana.

  • Klaxxy Says:

   Haideti sa le luam pe rand!
   De acord cu toate conditiile expuse de dvs privind mentinerea / stingerea arcului electric. As insista pe afirmatia (corecta) „Arcul electric ramane aprins pana cand … creste distanta dintre electrozi pana cand energia de alimentare nu mai e suficienta pentru ionizarea intregului canal…”. Ati uitat, totusi, sa mai mentionati un caz – cel al fragmentarii arcului in esantioane cat se poate de mici! Este ceva similar cu efectul curentilor turbionari (Foucault) si tolele din transformatoare.
   De aici incepe discutia…
   Varianta (de asemenea corecta, in principiu) a “transformarii izobare prin cresterea volumului local al canalului ionizat”, este inexacta in fapt deoarece, in cazul analizat – al unui MCB – camera de stingere are un volum cat se poate de fix. Din acest motiv, presiunea rezultata, combinata cu temperatura gazului ionizat rezultat in urma arcului provocat de un scurtcircuit duce, nu de putine ori, la explozia fizica a MCB-ului. (Daca un MCB este facut ferfenite, dar a reusit sa stinga arcul rezultat dintr-un scurtcircuit la un curent egal cu cel marcat pe carcasa – 6kA, 10kA etc – inseamna ca a fost un aparat bun – rolul “maurului” care poate muri daca si-a facut datoria!). Aici arcul este stins (racit!) prin doua metode: marirea arcului / distantei intre elementele de stingere si fragmentarea lui in camera de stingere.
   Dvs ne aratati doua imagini. In prima se vede un separator tripolar de MT de exterior, cu rupere in aer (in treacat fie spus, sunt proiectant de asemenea aparate, am fabricat / vandut / instalat cateva mii de astfel de separatoare, asa ca stiu foarte bine ce vorbesc!). La partea superioara vedeti ceea ce toata energetica romaneasca numeste “coarne de stingere”. Acestea asigura stingerea prin marirea progresiva a lungimii arcului (De ce, sau de unde le numiti dvs “scari ale lui Iacob”, pentru mine este un mister. Sunt vorbitor si traducator autorizat de limba engleza de foarte multi ani, sunt inginer profil electric, dar nu am auzit NICIODATA, in nicio discutie cu parteneri straini, sau in literatura de specialitate, denumirea de “Iacobs Ladder”. Presupun ca este o analogie folosita in mediul didactic american. Oricum, am sa ma interesez in viitor despre asta).
   Interesant mai este un aspect. Separatoarele MT de exterior sunt folosite, foarte des, amplasate pe stalp in pozitie verticala (mai ales la posturile de transformare). Acolo, evident, coarnele de stingere sunt orizontale. Arcul se va destinde si el tot pe orizontala. Motivul este acela ca nu aerul cald ridica / departeaza arcul electric, ci suflajul magnetic (fenomen invatat in clasa a saptea: “eu, curentul cel indus / totdeauna m-am opus / cauzei ce m-a produs”). Arcul intens isi genereaza propriul camp magnetic, opus ca sens celui generat de autoinductia in conductoare. Altfel spus, separatorul poate sta si rasturnat, arcul tot se va stinge, desi directia lui va fi “impinsa” catre pamant.
   Ca dovada, va sugerez sa refaceti experimentul din filmuletul atasat de dvs, asezand cele doua coarne de stingere (acea “Jacobs Ladder” din film) orientate in jos. E usor de facut, va trebuie doar un transformator de 40-50V ceva mai puternic – sa zicem peste 630VA. Eu am facut asta si nu doar o data. Veti avea surpriza sa vedeti exact ce v-am spus mai sus: ca aici convectia naturala nu are niciun rol, ca, desi aerul cald se va duce, firesc, in sus, arcul electric va fi impins (si stins) in jos.
   QED!
   In final, bazandu-ma tot pe elemente de principiu (de data asta de politete, nu de fizica), va rog sa observati ca eu NICIODATA nu mi-am permis sa vorbesc la persoana a doua cu cineva. Consider ca un astfel de climat ne ajuta, in fapt, pe toti, sa devenim mai buni, in toate domeniile.
   Cu stima,
   Klaxxy

  • mihai Says:

   Va multumesc pentru raspunsul cuprinzator.

   Imi pare rau ca v-ati simtit ofensat de familiaritatea persoanei a doua singular. In comentariile de mai sus observ ca s-a folosit atat singularul cat si pluralul, iar eu in general prefer singularul in discutiile generale scrise (tocmai datorita familiaritatii, care apropie in opinia mea), apeland la plural doar daca doresc sa-i semnalez interlocutorului ca il tin la distanta (sau daca interlocutorul doreste pluralul, bineinteles). Eu simt ca mediul de comunicare (text pe internet) actioneaza in sensul distantarii, si atunci simt nevoia sa compensez prin singular.

   Nu se pune problema sa refac vreun experiment. Eu sunt un simplu diletant in domeniu, dar cu fizica la mine (tot inginer profil electric). Nu am nici laborator, nici materiale pentru experimente. Va cred pe cuvant de onoare, intrucat nu gasesc vreo eroare logica in demonstratia teoretica expusa.

   In ceea ce priveste denumirea corecta in engleza a coarnelor de stingere, nu o cunosc, fiind diletant dupa cum am spus. Tot ce stiu pe subiect este ca o cautare pe Google cu „jacob’s ladder” gaseste aceste dispozitive si ca enciclopedia saracului (wikipedia) le numeste la fel: „One might also find small Jacob’s ladders mounted on top of ceramic insulators of high-voltage pylons. These are sometimes called horn gaps.” http://en.wikipedia.org/wiki/Spark_gap#Protective_devices

   Revenind la sigurantele automate, poza din articolul lui Radu Mihai arata acolo niste canale de aerisire, ceea ce pe mine m-a facut sa consider ca pe acolo se egalizeaza presiunile (deci, m-am gandit eu, transformare izobara). Acuma, e drept si ca un arc electric numai proces cvasistatic nu se poate numi! 🙂

   Ma surprinde insa relatarea despre „maurul” explodat. Ma asteptam ca dispozitivele automate sa nu se distruga la un scurtcircuit ce nu depaseste indicatia de pe carcasa (plus inca ceva, marja fabricantului).

   Cu respect,
   mihai

  • Klaxxy Says:

   P.S. Va rog sa observati ca toate afirmatiile mele sunt facute PENTRU CURENT ALTERNATIV! Numai asa discutam de autoinductie, suflaj magnetic etc.
   Este foarte posibil (nu am incercat si nici nu am unde) ca, in curent continuu, in lipsa suflajului magnetic, fenomenul care controleaza arcul sa fie convectia naturala a aerului supraincalzit / ionizat. Daca la asta se refera „Jacobs Ladder” din film, inseamna ca noi, de fapt, discutam de lucruri diferite. In curent continuu de mare putere (suficient de mare incat sa genereze astfel de arcuri electrice) nu am absolut nicio experienta.

  • Klaxxy Says:

   Si in privinta „maurului” e de discutat.
   Companiile producatoare garanteaza functionarea corecta la scurtcircuit indicand tensiunea si curentul, dar nu si factorul de putere (cosinusul de phi – sorry, aici nu am simboluri). Asta face ca incercarile de laborator, realizate la un factor de putere de 1, sau pe aproape, sa nu duca la distrugerea intreruptorului. In conditii reale insa, daca circuitul este unul puternic reactiv (de exemplu scurtcircuitul este generat la iesirea unui transformator de putere semnificativa, sau sunt pe acolo niste motoare maricele care merg in gol), pot exista astfel de explozii. Mi s-a intamplat chiar mie, cu ani in urma, sa imi explodeze, fizic, un Oromax de 1600A. Eram la aproximativ 10 m. Nu va povestesc cum a fost, dar dinamita e pocnitoare dupa experienta asta.
   O zi faina!

 25. reky Says:

  Bună,
  abia acuma am dat peste articol, si as vrea să il întreb pe Radu dacă a desfăcut şi o sigurantă diferenţială cu test avarie, sau dacă are un articol despre pricină .
  Stimă!

  • RADU Says:

   Buna ziua! Desigur, exista si un articol cu o siguranta diferentiala: Intreruptor automat cu protectie magnetica, termica si diferentiala by Radu Mihai, acesta este titlul.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: