Modele noi de aparataj RCD by Klaxxy


Klaxxy

Sunt mulţi producători de întreruptoare diferenţiale  – RCD (Residual Current Device). Majoritatea le realizează ca elemente ataşabile întreruptoarelor automate magneto-termice – MCB (Miniature Circuit Breaker). Pentru sistemele monofazate sunt realizate şi combinaţii RCD + MCB monobloc, numite RCBO (Residual Current Breaker with Overcurrent protection), sau RCCB (Residual Current Circuit Breaker).

MCB1

 RCD existente pe piaţă au dezavantajul că, practic, dublează gabaritul MCB la care sunt ataşate, dar şi preţul pachetului de aparataj. Motivul constă în existenţa conductoarelor interne care asigură transferul curentului, a conecticii necesare – câte două puncte de conectare pentru fiecare pol de lucru – şi a transformatorului sumator diferenţial de curent din interior. Elementele RCD independente (care nu sunt ataşate direct la un MCB) au şi contacte de forţă care întrerup circuitul principal la apariţia curentului de defect. Acestea însă nu înlocuiesc contactele unui MCB întrucât nu au camere de stingere şi nici elemente magneto-termice de protecţie.

MCB2

Problema gabaritului aparatajului utilizat devine evidentă acolo unde spaţiul disponibil este limitat, de exemplu la blocurile de măsură şi protecţie – BMP. Necesitatea de a instala un RCBO împreună cu dispozitivele de protecţie la supratensiune – DPS – şi bobina de declanşare aferentă – ST (Shunt Trip) face ca cerinţa de spaţiu pentru aparataj să fie foarte mare, iar dimensiunile incintelor sunt limitate.

În plus, numărul de puncte de conexiune este mare şi se cunoaşte că fiecare conexiune reprezintă un risc suplimentar de contact imperfect, deci risc suplimentar de încălzire, cu tot ce atrage aceasta după ea.

Dar… pentru orice problemă există şi soluţii.

Vă prezint în continuare un model revoluţionar de RCD, care are avantaje majore:

gabarit extrem de mic;

simplitate mare în funcţionare;

flexibilitate mare în configurare, putând fi utilizat pentru orice tip de conexiune monofazată sau trifazată.

MCB3

Aparatul monobloc este unic pentru orice tip de conexiune dorită, monofazată, sau trifazată, ceea ce reprezintă un avantaj imens nu doar în privinţa implementării ci şi, mai ales, a necesarului de aprovizionare pentru un fabricant de panouri, sau de tablouri electrice. Mai mult, fabricaţia aparatului este structurată doar pe paliere de curent diferenţial (10 – 30 – 100 – 300 – 500 – 1000mA), deoarece în rest, el lucrează perfect în toată gama de curenţi nominali standardizaţi pentru MCB – RCD – RCBO, de la 1A, până la 125A, fără nici un fel de modificări.

Din analiza comparativă a structurilor interne se poate observa că acest RCD are aceleaşi componente de bază ca cele ale unui RCD “clasic”: transformatorul sumator diferenţial toroidal (1), alimentatorul împreună cu amplificatorul de eroare (2) şi electromagnetul de acţionare (3).

Elementele care îl fac să fie deosebit sunt:  lipsa conductoarelor interne pentru transferul de curent (4) şi a clemelor de racord pentru conductoarele de intrare şi ieşire (5).

 MCB4

Montajul unui asemenea RCD este foarte simplu: se ataşează fizic la un MCB (în cazul de faţă unul bipolar), conductoarele de racord sunt trecute prin decuparea ce conţine transformatorul sumator diferenţial, iar cele două conductoare de alimentare ale electronicii din RCD sunt racordate la ieşirea MCB, în locaşurile special destinate.

MCB5

La apariţia curentului de defect, electromagnetul din RCD va transmite comanda de declanşare către MCB, la fel cum se întâmplă cu un RCD “clasic”. Contactele acestuia rupând alimentarea, scot de sub tensiune şi întreg ansamblul RCD, asigurând astfel protecţia totală a circuitului.

MCB6

Simplitatea racordării şi diferenţele de gabarit care există între cele două soluţii sunt vizibile în imaginile prezentate.

MCB6

Racordarea RCD la un MCB tetrapolar este similară. Funcţionarea este identică.

Conductoarele de racord din imagine au secţiunea de 10mm2, deci pot transfera cu uşurinţă un curent de 63A. Acesta este curentul maxim pentru seriile MCB de bază.

MCB8

Cu cât creşte numărul de faze pe care se face sumarea diferenţială, cu atât diferenţele de gabarit sunt mai evidente. În imagine puteţi vedea o comparaţie între două pachete de aparataj, cu acelaşi curent nominal şi funcţii identice, utilizând MCB-uri tetrapolare (respectiv 3 faze + Nul).

MCB9

Probele de casă ne-au arătat că se pot folosi, cu uşurinţă, inclusiv conductoare de 16mm2, aşa cum se poate vedea în imaginea de mai sus.

Seriile extinse de MCB au curentul nominal maxim de până la 125A (la curent mai mare se pot folosi doar întreruptoare automate tip USOL – MCCB). Aceasta dovedeşte că acest tip de RCD poate fi folosit, fără niciun fel de modificări, în toată gama existentă de MCB, de la 1A la 125A.

MCB10

Diferenţele de gabarit care apar între cele două modele de combinaţii de aparataj sunt mai spectaculoase în cazul MCB de curent mare, respectiv în gama 80A-125A. Practic, de la un pachet de aparataj care are, în momentul de faţă, 202mm, se ajunge la un pachet de numai 126mm, ceva mai mult de jumătate din pachetul “de bază”, funcţiile asigurate fiind identice.

MCB11

Dar cu un asemenea RCD se pot face mai multe.

V-aţi gândit vreodată la un sistem diferenţial care să aibă doar un pol protejat?

Se poate obţine un sistem diferenţial, deci cu protecţie la curenţi de defect, care să folosească un simplu MCB monopolar, deci care protejează la suprasarcină şi scurtcircuit doar faza, aşa cum sunt majoritatea branşamentelor mai vechi. Simplitatea soluţiei este evidentă.

MCB12

În mod similar se poate obţine un RCBO pe 4 fire utilizând un MCB tripolar. Din nou, diferenţa de gabarit este evidentă.MCB13

Însă acest tip de RCD are şi alt avantaj major.

La RCD-urile “clasice”, ataşate de un MCB, numărul punctelor de conexiune necesare este mare – în cazul unui ansamblu RCD + MCB tetrapolare, aşa cum apare în imaginile de mai sus, sunt 16 puncte de conexiune. Se ştie că fiecare punct de conexiune reprezintă un element de risc – contact imperfect datorat unui şurub insuficient strâns, neatenţie la montaj etc. Emisia de căldură generată de numărul mare de conductoare şi de puncte de conexiune este, de asemenea, mare, element important când discutăm de spaţiul închis al unui BMP, de exemplu.

MCB14

Acelaşi montaj, cu protecţie magneto – termică şi diferenţială tetrapolară, este incomparabil mai simplu când este folosit noul tip de RCD. Numărul de puncte de conexiune scade la jumătate – 8 în loc de 16, de asemenea scade lungimea conductoarelor utilizate pentru racorduri. Avantajele sunt considerabile, din toate punctele de vedere.

Descrierile de mai sus reprezintă doar o parte dintr-un material mai amplu, în format Power Point Slideshow, care a fost destinat ca suport pentru prezentarea noului aparat la una din filialele de distributie, în urma cu câtva timp. Forma completa cuprindea şi animaţii care arătau foarte clar toate etapele procesului de protecţie diferenţială, precum şi câteva filmuleţe în care prezentam încercările efectuate în laboratorul propriu. Din nefericire, formatul blogului nu permite animaţii şi filme, din acest motiv aceste elemente, interesante şi spectaculoase, au fost scoase.

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

9 răspunsuri to “Modele noi de aparataj RCD by Klaxxy”

 1. WaLL Says:

  Felicitări pentru articol. Cu permisiunea dumneavoastră şi în mod special cu aprobarea Domnului Stoian, puteţi pune linkul spre articolul original sau de unde se poate downloada acea prezentare Pps?. Cu mulţumiri anticipate.

  • Klaxxy Says:

   Va multumesc pentru apreciere!
   Puteti trimite adresa dvs de email dlui Stoian si, prin bunavoinata dumnealui, aceasta va ajunge la mine. Va voi trimite intregul material in doua, sau trei mesaje de email. Filmuletul din PPS este format AVI necomprimat (Power Point nu accepta codecuri, sau poate nu am stiut eu sa il fac sa accepte), de aceea este destul de mare (aprox 40MB), ceea ce face imposibila trimiterea cu un singur email.

 2. Sandu Florin Says:

  De unde putem achizitiona modelul nou RCD?

  • Klaxxy Says:

   Din pacate nu va pot indica un furnizor in tara, pentru ca nu stiu. Stiu doar ca se fac pasi pentru asimilarea acestui tip de RCD de catre alte companii decat cea cunoscuta de mine, dar acesti pasi sunt inca timizi.

   La fel, nu stiu de ce pasii sunt timizi, am doar o banuiala. Faptul ca aceste aparate sunt substantial mai ieftine poate duce la blocarea unor linii de productie, sau stocuri in magazii, de aparataj RCD multibloc, sau RCBO / RCCB. Deci teama de a pierde prin promovarea unui produs ieftin si simplu ar putea sa intarzie introducerea in productie pe scara larga. Repet, este doar o banuiala. Oricum, nu ar fi prima data cand marii producatori blocheaza o idee revolutionara pentru a nu pierde productia de baza, depasita.

   Firma la care lucrez utilizeaza aceste aparate la productia de diverse tipuri de tablouri si panouri electrice. Aparatele, in baza unei conventii cu producatorul, sunt livrate si inscriptionate cu brandul firmei noastre. Accentuez ca noi nu vindem aparataj, doar il implementam in produsele proprii.

   Motivul pentru care am facut, in urma cu ceva timp, prezentarea de mai sus a fost acela ca multi oameni de specialitate priveau cu oarecare scepticism acest tip de aparataj. Dupa ce am avut prezentari urmate de discutii lamuritoare cam pe la toate filialele distribuitorilor de energie din tara, multi sceptici au devenit adeptii acestor aparate.

   Trebuie sa spun ceva ce am omis in prezentarea initiala. :

   Toti producatorii de aparataj modular asigura diverse elemente auxiliare (Add-On) dedicate strict anumitor serii de fabricatie. Asta inseamna, de exemplu, ca o bobina de declansare (Shunt Trip), sau un bloc de contacte auxiliare produs de Eaton pentru seria X-Pole nu doar ca nu va putea functiona cu aparataj ABB, sau de la oricare alt producator, dar este posibil sa nu poata functiona nici macar cu aparataj Eaton, dar din alte serii de fabricatie.

   Am accentuat acest detaliu pentru a se intelege ca aparatul RCD prezentat mai sus, fiind la randul lui un Add-On, nu poate functiona decat cu aparataj MCB din aceeasi serie de fabricatie, fiind exclus sa poata functiona cu aparataj produs de alti fabricanti. Asta inseamna ca, pentru a lucra corect impreuna, trebuie ca si MCB-urile aferente sa fie din aceeasi serie de fabricatie cu RCD-urile respective. Nu veti putea folosi acest RCD (presupunand ca l-ati putea cumpara de la firma noastra) impreuna cu un MCB luat, de exemplu, de la General Electric, sau Schrack.

   Eu sunt inginer proiectant, nu agent de marketing. Din aceasta postura am prezentat noul tip de RCD, dorinta fiind de promovare tehnica a unui concept, nu de promovare comerciala a unui produs. Acesta este si motivul pentru care toate imaginile prezinta aparataj “blank”, neinscriptionat.

   Va multumesc anticipat pentru intelegere!

 3. RADU Says:

  Va salut Domnule „Klaxxy” . Interesant articol , bine facut , cu multe explicatii constructive si tehnice. Doar ce l-am citit si imi si statea gandul cum l-as putea implementa intr-un BMP . Insa am o curiozitate : mai functioneaza in parametrii normali daca firele care trec prin decupaj ( prin transformatorul sumator diferential ) ar fi cele care ies din intreruptor si nu cele care intra ? Cred ca il pot atasa unui MCB bipolar in doua module el pe o parte si bobina de declansare pe cealata . Eu personal nu consider foarte sigura utilizarea RCBO pe bransamente , acum scriu articolul referitor la un RCBO si acolo voi explica si de ce . Va salut !!

  • Klaxxy Says:

   Buna seara!
   Acest RCD (ca oricare RCD de altfel), poate fi conectat atat amonte, cat si aval de MCB-ul pe care il comanda. Deci prin sumatorul diferential pot trece la fel de bine si conductoarele de iesire din MCB, nu doar cele de intrare. Esentiale sunt doua aspecte:
   1. Alimentarea RCD-ului (cele doua fire subtiri, verde si rosu) trebuie sa fie plasate aval de MCB (deci la iesire), din motive de protectie. Un eventual defect in electronica RCD-ului va declansa protectia magnetica din MCB. Daca ar fi legate amonte de MCB (deci la intrare), un eventual scurtcircuit in RCD ar putea fi catastrofal, deoarece pana la transformator e posibil sa nu mai existe nicio protectie.
   2. Conductoarele de forta trebuie sa treaca riguros imperecheate prin sumatorul diferential. Asta inseamna ca este interzis ca firele sa faca „cruce” in sumator (adica unul sa fie introdus prin stanga, iar celalalt prin dreapta). O asemenea legare ar face ca sistemul sa nu poata fi niciodata alimentat, intrucat fluxurile magnetice generate de curentii ce trec prin cele doua conductoare nu se vor anula niciodata.

 4. Bogdan Stanciu Says:

  Buna ziua,

  Am inteles ca nu faceti publicitate, dar as vrea sa stiu cum pot gasi un astfel de aparat.. am gasit cred eu ceva similar la hager, HR 701, nu stiu sigur daca e acelasi lucru. Multumesc,

  • Klaxxy Says:

   Buna ziua!
   Dispozitivul HR 701 de la Hager este doar sumatorul diferential (transformatorul diferential) care trebuie legat mai departe de un analizor diferential din seria HR (cel care amplifica si interpreteaza semnalul primit de la HR 701 si, mai departe, comanda declansarea intreruptorului principal).
   Problema cu procurarea acestui tip de RCD consta in pret. Aparatul este genial de simplu si, din acest motiv, foarte sigur in exploatare. Deci este si ieftin. Toti marii fabricanti de aparataj modular il produc, dar numai pentru tablouri asamblate si furnizate tot de ei. Nu il vand, pentru ca si-ar „torpila” singuri productia de masa, mult mai scumpa. Cu siguranta exista canale prin care astfel de aparate apar si pe piata, dar, cu toata parerea de rau, nu vi le pot indica eu.
   O zi faina!

 5. ioaniulian2013 Says:

  Bună ziua
  Felicitări pentru articol.
  Am o intrebare: ce rol sau ce face această bobină de declanşare aferentă – ST (Shunt Trip) ?
  Vă mulțumesc

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: