Tehnologia Nexans pentru capete terminale si mansoane pe cabluri mt


SGC 2010 Va prezint in acest articol cateva videoclipuri utile pentru instruirea personalului care executa capete terminale si mansoane pe cablurile mt utilizand kiturile produse de Nexans.

Evident ca sunt multe similitudini in realizarea capetelor terminale pe diferite tipuri de cabluri si utilizand diferite seturi (kituri) de materiale . Fiecare producaror insoteste setul d emateriale de o instructiune tiparita in care sunt descrise  etapele de realizare a capetelor treminale si a mansoanelor.  Urmarirea unui film realizat in conditii de laborator va permite invatarea mai buna a tehnologiei de realizare a accesoriilor LES

Exemplul dat in acest articol va deschide calea sa cautati si alte prezentari similare realizate de alti producatori de accesorii LES.

Capete terminale de interior tip „pipa”:

Nexam realizarea terminaleor de interior tip pipa

Realizarea mansoanelor pe cablurile mt utilizand Kituri Nexans:

Nexam realizarea mansoanelor pe LES mt

Realizarea capetelor terminale de exterior utilizand Kit Nexans:

Nexam realizarea terminaleor de exterior prefabricate

Linkurile trimit la aceeasi pagina web care contine toate demonstratiile mentionate mai sus.

Va doresc studiu placut si lucrari durabile!

SGC

Etichete: , , , , , , , , , , , , ,

7 răspunsuri to “Tehnologia Nexans pentru capete terminale si mansoane pe cabluri mt”

 1. Iacob Mihai Says:

  Toate aceste lucrari in realitate se executa pe santier, de regula la inaltime sau in spatii neadecvate, etc. de regula producatorii si distribuitorii trimit marfa insotita de instructiuni tehnice traduse de „poeti” nu de ingineri de specialitate si asa prost traduse sunt si trunchiate.

  Consider ca marea majoritate a producatorilor, importatorilor si distribuitorilor (nu stiu din ce motiv) isi bat joc de meserie.

  Daca nu ai experienta solida nu te poti hazarda sa executi o lucrare dupa documentatia de insotire a produsului. Este scandalos!

  Iacob Mihai.

  • stoianconstantin Says:

   Buna dimineata,

   Dl Mihai va dau dreptate. Si eu m-am confruntat cu problema traducerii „pe genunchi” a unor instructiuni tehnice si chiar unele legate de modul in care trebuie realizate capetele terminele si mansoanele LES.

   Intradevar daca electricienii nu au o instruire temeinica prealabila pot interpreta gresit unele instructiuni de executie. Revenim pe acesta cale la o boala deja cronica in SEN legata de instruirea personalului care din ce in ce mai mult a fost lasata pe mana „instructiunilor de executie” din kituri si a celor din prospectele traduse in graba si neverificate.

   O alta chestiune intradevar scandaloasa este legata se faptul ca am fost napaditi de documentatii netraduse ale multor echipamente integrate in SEN. De exemplu in materie PRAM lucrurile sunt cvasi generalizate.

   O parte din problema vine si din legislatia de organizare a licitatiilor care in fapt permite ca la ofertare sa se inscrie aproape oricine, clientii sa fie surprinsi de echipamente total necunoscute care urmeaza sa fie integrate in lucrari si adeseori echipamente foarte noi si pentru constructori. Daca acestea sunt insotite si de documente si documentatii netraduse amalgamul este aproape complet.

   Sunt trecute in fisa de date a achizitiei conditii legate de traducerea instructilunilor si uneori de instruire a personalului insa aceste lucruri se verifica si/sau se realizeaza tardiv si la un nivel adesea neconform asteptarilor/necesitatilor.

   Sub presiunea termenelor de PIF si a programelor de lucrari in final ne alegem cu ce se poate si adesea se poate foarte putin in acest domeniu.

   Pe de alta parte, sub presiunea rau inteleasa a costurilor, foarte multi operatori SEN si unitati de constructii si proiectare investesc din ce in ce mai putin in instruirea personalului iar consecintele se vad cu ochiul liber.

   S-a mers mai departe cu deprofesionalizarea adeseori poti vedea si in SEN persoane necalificate (uneori cu studii superioare dar in domenii total divergente cu atributiunile de serviciu) pe posturi de conducere tehnice. Incerci sa iti explici adeseori inexplicabilul. In aceste cazuri, misiunea de dezvoltare, optimizare, procedurare este transferata spre consultanti externi adeseori ei insasi neinstruiti pe domeniul pe care asiguta consultanta uneori specialisti doar in Excel care vand de cele mai multe ori solutii puerile ambalate in PowerPoint-uri sclipitoare.

   Mie mi-au placut videoclipurile si cred ca sunt utile pentru cei interesati sa isi consolideze instruirea personala care in final trebuie sa ajunga sa faca diferenta in viata reala!

   Cu pietenie,
   SGC

  • Incze Andras Says:

   „Tranzistor cu efect de pasune” in loc de „tranzistor cu efect de camp” – traducerea din engleza al field-effect tranzistor. Asta a fost exemplul clasic pentru traducerea eronata a textului tehnic pe vremea studentiei.
   Situatiile prezentate cred ca sunt valabile nu numai pentru domeniul energeticii, ci si pentru alte domenii tehnice si nu numai.

  • stoianconstantin Says:

   Barierele culturale sunt o realitate de care se loveste orice om sau companie care incearca sa iasa din propria tara. Intre aceste bariere cea lingvistica este prezenta in 99% din cazuri.

   La conferinte sau prezentari unde performeaza cate un traducator daca cunosti limba respectiva iti dai seama ce sunt in stare sa „traduca” oamenii aia. Odata cu globalizarea afacerilor problemele conunicarii cu deficiente s-au extins si asupra clientilor.

   Exista aici si un vast domeniu de oportunitati pentru echipe mixte de specialisti pe domenii de activitate si oameni care cunosc limbi straine. Ca orice lucru bine facut necesita marketing pentru atragere de comenzi!

   Revenind la subiectul articolului sunt interesat sa aflu opinii despre calitatea si utilitatea materialelor prezentate!

   SGC

 2. Iacob Mihai Says:

  Dupa cum cred ca transpare si din prima mea interventie am inceput sa nu mai am incredere in capetele terminale si mansoanele cu tuburi.

  Am mai mare incredere in cele cu benzi.Termocontractarea a doua sau mai multe tuburi pe acelasi loc(cilindri concentrici ) pot provoca neplaceri daca nu ai experienta destula.

  Eu am o experienta neplacuta de la capete terminale de 100KV in curent continuu. Nu le-am reusit nicidata desi le-au facut chiar cei care mi le-au procurat si erau ingineri (IMSATPROIECT SA). Capetele terminale trebuiau facute la locul de montaj care nu era chiar farmacie, gazul era cum era (butelii aduse de furnizor) si esecul era garantat. Aceste capete terminale nu tineau mai mult decat cateva saptamani.

  Intre timp s-a schimbat solutia de montaj a utilajelor ne mai fiind nevoie de cablu ci doar de un conductor neizolat cu izolatori compoziti pe distanta scurta.Lucrarile erau la electrofiltre.

  Atunci am vazut prima data „strungul” mecanismul care elimina semiconductorul de pe cablu mult mai bine decat „orice sticla sparta”.

  Acum cand vine cineva si spune ca se pricepe la cabluri deschid un catalog si il intreb despre un cablu monopolar cu polietilena reticulata de ce are toate acele „straturi”. Nimeni pana acum nu a raspuns! Nu stiau de ce ecranul este de CU si nu este din otel, nu mai spun de straturile semiconductoare, etc.

  Cu stima , Iacob Mihai.

  • stoianconstantin Says:

   Da, cred ca „adevarul” este mai nuantat.

   La 20 kV a fost un progres destul de mare atunci cand am renuntat la tehnologia cu benzi in favoarea termocontractarii respectiv a componentelor elastice 3M atat sun aspectul productivitatii cat si al fiabilitatii.

   Poate la alte tensiuni si/au aplicatii lucrurile stau diferit!

   SGC

  • Incze Andras Says:

   Dl Mihai, pot sa va contactez in privat ? Multumesc anticipat !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: