Care este pragul de dispecerizare al Centralelor Electrice Fotovoltaice? _ actualizat 19.10.2013


SGC 2010 Care este puterea de la care o centrala electrica fotovoltaica (CEF) devine dispecerizabila?

Conform Ordinului ANRE 30/2013 punlicat in MO 312/30.05.2013 acest prag este de 5MW  :

Prag dispecerizare CEF conform Ordinului ANRE 30 din 2013

Conform documentului, publicat pe site Transelectrica,: „Cerinte tehnice obligatorii pentru Centrale Electrice Fotovoltaice (CEF) in vederea inceperii probelor de punere in functiune”  pragul de dispecerizare ar fi de 10 MW:

Prag dispecerizare CEF conform stie Transelectrica

Cum cerintele care vizeaza Centralele Dispecerizabile difera destul de mult fata de cerintele care vizeaza Centralele Nedispecerizabile pragul de la care centralale sunt dispecerizabile este foarte important.

Evident ca pentru cei care stiu care este relatia intre ANRE si Transelectrica din pdv al puterii de reglementare acorda credit ANRE. Dar chiar si oamenii instruiti in problematica relatiilor intre reglementator si operatorii SEN, daca citesc doar informatia de pe site Transelectrica, pot fi indusi in eroare.

Evident ca oamenii mai putin avizati in reglementarile din SEN, care iau contact cu informatia de pe site Transelectrica, vor fi din capul locului indusi in eroare deoarece acestia cu probabilitate ridicata nu isi pun problema sa verifice acesta informatie!

Probabil ca ar trebui corectata informatia de pe site Transelectrica!

Pe de alta parte in conditiile in care deja ANRE a reglementat cu un ordin problema conditiilor tehice de racoradre la SEN a CEF consider ca operatorii SEN ar trebui sa renunte la propriile lor viziuni de reglementare a aceluiasi subiect. In aceste conditii o varianta corecta ar fi chiar retragerea de pe site Transelectrica a respectivului document.

Actualizere 19.10.2013,

Tot urmarind sa vad daca se misca ceva pe site Transelectrica (recunosc ca am trimis si un email la Transelectrica pe acest subiect) am constatat ca existe un site  cu format „nou” si unul „vechi”:

Site nou Transelectrica

 

Formatul nou al paginii web al site Transelectrica are si un buton dedicat spre „site vechi”. Ei bine pe pagina noua de web a Transelectrica este publicata o versiune usor actualizata a ” Cerinţe-lor tehnice obligatorii pentru Centralele Electrice Fotovoltaice (CEF)  în vederea începerii probelor de punere în funcţiune „:

Cerinte pentru energizare CFV finala pentru site_nou_ Transelectrica_descarcat 19.10.2013 fisierul este format doc.

Problema legata de pragul de dispererizare persista insa si aici. In viziune autorilor acestei instructiuni pragul de la care CEF devin dispecerizabile este tot 10 MW in dezacord cu ordinul ANRE 30/2013. In rest noul text este ceva mai clar desi inca contine si cerinte discutabile unele care exced prevederile ordinului ANRE 30/2013 si altele necorelate cu procedurile OD.

SGC

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

7 răspunsuri to “Care este pragul de dispecerizare al Centralelor Electrice Fotovoltaice? _ actualizat 19.10.2013”

 1. Iacob Mihai Says:

  Buna ziua,
  Recunosc faptul ca nu stapanesc problema dar aceste energii verzi care au functionare aleatoare ar trebui dispecerabile de la puteri cat mai mici.

  Dupa mine aceste centrale mult prea scumpe in Romania. Cred ca daca s-ar face agricultura pe acele terenuri s-ar obtine valori materiale mai mari.Pe mine altceva ma intereseaza, si anume Legea energiei 123/2012 este activa integral, partial sau de loc?

  Si inca o intrebare, cei care au fost autorizati dupa vechile reglementari (Electrica) si nu mai au vechea legitimatie poate sa gaseasca undeva o dovada ca au fost autorizati?

  Cu stima , Iacob Mihai

  • stoianconstantin Says:

   Buna ziua domnule Mihai,

   1) despre centrale numai de bine!

   2) Legea 123/2012 este in vigoare

   3) Cred ca in 2005 s-a facut o rapotare la ANRE cu toate autorizatiile emise de subunitatile Electrica. Prin urmare ANRE ar putea confirma statutul de electrician autorizat in anul 2005. Altfel e greu, ar trebui cautat prin arhive sau daca este chiar important poate o actiune in constatare in instanta unde s-ar putea proba si cu martori ca a existat legitimatia de electrician autorizat. Presupun ca actiunea in instanta ar trebui precedata de un demers de cautare la emitent.

   Succes!
   SGC

 2. Iulian Badarau Says:

  Buna ziua domnule Stoian,

  Am va rog nevoie de o informație. Cred ca sunteți la curent cu cerințele Transelectrica impuse centralelor electrice fotovoltaice, prin NT30. Una din condiții este posibilitatea reglării FP intre 0,9ind-0,9cap la Pmax, însă aceasta condiție impune (la recomandările Transelectrica), un studiu de compensare P-Q în care sa se arate la diverse valori ale tensiunii (0,9/1/1,1 xUn) aceasta capabilitate. Acum vine și întrebarea…aveți idee cum se face acest studiu, ati auzit de asa ceva pana acum? In ce carte ar trebui sa ma îngrop pentru a face studiul acesta? Sau altfel spus, aveți idee de vreun institut ce l-ar putea face?

  Mulțumesc anticipat…

 3. Iulian Badarau Says:

  Bun, eu ma incadrez cu subiectul in Anexa. 5 – Verificarea performantelor tehnice …
  unde, art. 4.5 intitulat „Verificarea cerintelor privind capacitatea de livrare a puterii reactive in PCC” la care MOD DE LUCRU: In banda admisibila de tensiune specificata in codul RET, pentru o valoare cat mai apropiata de puterea activa instalata se trece CEF in reglaj de putere reactiva si se aplica un consemn de putere reactiva maxima atat in regim inductiv cat si in regim capacitiv”.

  Din cate inteleg, acest mod de lucru descrie un test, care dpdv al Transelectrica poate sa descalifice CEF in cauza. Exact pentru acest lucru se cere studiul de capabilitate P-Q care poate sa identifice o (eventuala) nevoie de o compensare – la 0,9ind/cap centralei ii scade Pac cu toate ca resursa solara o incadreaza in nominal.

  Ce parere aveti?

  • stoianconstantin Says:

   Salut Iulian,

   Nu stiu exact ce raspuns asteptati de la mine insa consider normala cerinta ca CEF sa poata contrinui la reglajul tensiunii in SEN prin conducerea circulatiei de reactiv. Sper insa ca necesitatile SEN sa nu conduca la scaderea semnificativa a puterii active produse si sa afecteze serios rentabilitatea CEF.

   Toate celelalte centrale, clasice, asigura aceste functii. Este firesc ca si centralelor care exploateara resurse regenerabile sa asigure toate functiile necesare mentinerii stabilitatii SEN si al conducerii nivelelor de tensiune.

   SGC

 4. Iulian Badarau Says:

  Mulțumesc domnule Stoian,

  Nu contest (unele din) cerințele Transelectrica. Doar dezbat posibilitățile de conformare cu aceasta cerință în mod particular, în primul rând ca simplu studiu electric, matematic (testul nu este suficient) doar pentru satisfacția mea profesionala și după aceea ca aplicație în ce solicita NT30.

  O seara frumoasa…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: