Autorizatia de infiintare centrala electrica -opis documente necesare


SGC 2010 Un numar mare de oameni sunt interesati de pasii care trebuie urmati pentru rezlizarea unei centrale electrice pentru producerea  energiei electrice din surse regenerabile.

Pe site ANRE la sectinuea „Legislatie” pot fi gasite documentele primare. E drept trebuie insitat in primul rand pentru familiarizare cu modul in care sunt structurate informatiile pe site http://www.anre.ro si apoi studiind documentele postate pe site

E drept uneori trebuie coroborate mai multe ordine ANRE pentru a obtine imaginea completa a drumului cere trebuie parcurs. Cei interesati vor descoperi ce exista si destul de multi consultanti care le pot simplifica existenta!

Pentru o punere in tema preliminara prezint in acest articol o lista de de documente necesare obtinerii autorizatiei de infiintare pentru centrale fotovoltaice/eoliene/biomasa respectiv pentru centrale electrice hidraulice. Lista a fost descarcata de pe site http://www.anre.ro si este asociata cerintelor „regulamentului pentru acordarea licentelor si autorizatiilor in sectorul energiei electrice” aprobat prin ordinul ANRE 48/2013

Ord 48 13_acordarea licente si autorizatii in SEN

DOCUMENTE AUTORIZATIE DE INFIINTARE

 

  Document Referinţa
1 Cerere tip (model în Anexa 1) art.17 alin.(1)
2 Dovada achitării tarifului  de analiză, care condiţionează înregistrarea cererii art.17 alin.(4)
3 Certificat constatator, eliberat cu cel mult 30 zile înainte de data depunerii la ANRE art.18 alin.(a)
4 Extrase, în copie, din ultima situaţie financiară, cuprinzând prima pagină din aceste situaţii financiare cu dovada înregistrării la organele fiscale, bilanţul contabil şi contul de profit şi pierderi. art.18 alin.(b)

 

 

5 Declaraţii pe proprie răspundere, întocmite conform modelului 2.1 din Anexa nr.2 art.18 alin.(c)
6 Actele prin care solicitantul autorizaţiei a dobândit calitatea de proprietar, concesionar sau deţinător cu orice titlu legal al terenului şi/sau construcţiei, pe care/în care se amplasează capacităţile energetice care se înfiinţează/ retehnologizează art.19, alin.(1), lit. a)
7 Extrasele de carte funciară, eliberate în anul solicitării autorizaţiei, care dovedesc intabularea drepturilor asupra bunurilor imobile prevăzute la lit.a) art.19, alin.(1), lit. b)
8 Tabel cu evidenţa terenurilor/ construcţiilor şi a actelor doveditoare a drepturilor solicitantulului autorizaţiei asupra acestor bunuri imobile, întocmit conform modelului 3.1. din anexa nr. 3 art.19, alin.(1), lit. c)
9 Dovada notificării intenţiei de realizare/retehnologizare de capacităţi energetice, transmisă autorităţii administraţiei publice locale, în vederea informării publice art.19, alin.(1), lit. d)
10 Dovada publicării în mass-media, de regulă locală, a intenţiei de realizare/retehnologizare de capacităţi energetice art.19, alin.(1), lit. e)
11 Indicatorii tehnico-economici ai investiţiei/capacităţii energetice,  aprobaţi de către persoanele împuternicite ale solicitantului; art.19, alin.(1), lit. f)
12 Memoriul de prezentare/explicativ, în care solicitantul include date tehnico-economice referitoare la fiecare dintre capacităţile energetice, completate într-un tabel având  formatul prevăzut în anexa nr. 4, precum şi orice precizări pe care solicitantul le consideră utile art.19, alin.(1), lit. g)
18 Documente privind sursele de finanţare a lucrărilor: … conform precizarilor din Regulament. art.19, alin.(1), lit. h)

(art.19, alin. (2))

13 Avizul tehnic de racordare în termen de valabilitate, însoţit de contractul de racordare în cazul în care a fost încheiat art.19, alin.(1), lit. i)
14 Acordul de mediu sau decizia privind încadrarea proiectului; art.19, alin.(1), lit. j)
4 Plan de amplasament al capacităţilor energetice, pe care sunt reprezentate zonele de protecţie şi de siguranţă, cu detaliile precizate in Regulament. art.19, alin.(1), lit. k)
15 Declaraţia potrivit căreia, la stabilirea amplasamentelor capacităţilor energetice supuse autorizării, au fost identificate obiectivele existente sau în curs de înfiinţare, faţă de care sunt stabilite distanţe de siguranţă şi că au fost respectate distanţele de siguranţă faţă de obiectivele identificate. Declaratia va avea anexat tabelul întocmit conform modelului 3.2. din anexa nr. 3 art.19, alin.(1), lit. l)
16 Notă privind etapele de realizare a lucrărilor, precum şi durata totală a proiectului investiţional art.19, alin.(1), lit. m)
17 Declaraţie pe propria răspundere a solicitantului potrivit careia, pentru proiectarea şi executarea lucrărilor de instalaţii electrice care fac obiectul autorizaţiei de înfiinţare sunt/vor fi angajaţi doar contractori/subcontractori atestaţi de ANRE conform legislaţiei în vigoare. art.19, alin.(1), lit. n)

 

 

Etichete: , , , , , , , , , , ,

8 răspunsuri to “Autorizatia de infiintare centrala electrica -opis documente necesare”

 1. Budica Stancu Says:

  sunteti un mare coleg pentru felul cum ne informati.
  multumim.

  • stoianconstantin Says:

   Buna ziua,

   Multumesc pentru aprecieri!
   Totusi avand in vedere ca primul beneficiar al informatiilor sunt eu, meritele nu sunt atat de mari. In fapt mi-am creat un fel de agenda tehnica pe care o consult destul de des. Ceea ce este poate putin mai atipic este faptul ca am lasat liber accesul la aceste informatii si pentru alti oameni care ar putea sa fie interesati de ele.
   Toate cele bune!
   SGC

 2. Mike Says:

  Buna ziua,
  Va rog sa ma ajutati cu niste sfaturi – si imi cer iertare daca nu am nimerit bine postarea la care sa pun intrebarea
  Parintii mei au un teren pe care il cultiva cu legume si cativa pomi – o gradina din care isi asigura legumele si fructele pentru consum. Pe teren nu este nici o constructie, nu au nici o utilitate.
  Pentru a uda gradina ei aduc apa de la ei de acasa, pe aceeasi strada de la cca 150 m.
  As vrea sa ii ajut cu un sistem de pompare a apei: sa sapam un put si sa instalam un sistem solar de pompare a apei. ma gandeam la o cabana mica din OSB care sa acopere caminul si pe acoperisul careia sa stea panourile solare.
  Imi cer iertare, probabil pare o solutie naiva, dar v-as ruga sa imi spuneti daca e fezabil si ce fel de autorizatii mi-ar trebui, avand in vedere ca instalatia ar produce energie doar pentru pompa si hidrofor.
  Va multumesc mult!

  • stoianconstantin Says:

   In principiu ar trebui sa mearga. Va recomand sa faceti niste calcule de dimensionare si de evaluare. S-ar putea ca nivelul costurilor sa fie destul de mare. In constitiile acestea racordarea la reteaua stradala s-ar putea sa fie mult mai convenabila.
   SGC

  • Mike Says:

   Va mulțumesc!
   Deci pentru… nano-centrale de genul acesta nu e necesara o autorizatie?

  • stoianconstantin Says:

   atata timp cat nu va racordatila SEN aveti libertate deplina. Este ca si cand v-ati cumpara un grup electrogen din supermarket sau baterii pentru ceas!
   SGC

 3. Ciprian Says:

  Buna ziua

  Am strabatut lista cu documentele necesare si mi se pare foarte utila, fiind mai accesibila decat pe site-ul ANRE-ului. Totusi, am o intrebare legata de inceperea executiei lucrarilor la un parc eolian. La un moment dat, gasisem prin legislatie faptul ca lucrarile de executie nu pot incepe fara obtinerea Autorizatiei de Infiintare. Aveti idee daca aceasta obligatie exista si de unde reiese aceasta ?

  • stoianconstantin Says:

   Buna seara,

   Cred ca ar putea rezulta dintr=o logica a prudentei. ANRE practic valideaza ca respectiva centrala se poate realiza fara riscuri si ulterior sunt conditii de licentiere productie.

   Altfel punctul 13 ar da dretul s ase treaca la actiune din cel putin din partea distribuitorului de energie!

   SGC

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: