Stalpul lui Stanica!


SGC 2010 Din respect pentru dl Stanica ii dedic titlul articolului desi competitia in a planta gresit stalpii terminali vibrati precomprimati e mare!

Fara comentarii prea multe sa lasam pozele sa vorbeasca:

Stanica se vrea pe blog

Nu ne mai luam de detalii cum ar fi inscriptionarile pentru ca a plouat!

Sau alt caz cu alt „Stanica”:

Stalp terminal 1 by GM

Evident ca se pot pune si imagini din care sa rezulte clar ca vorbim de stapli terminali. Concluzia va fi aceeasi: stalpi SE10 si SE11 pe pozitie de stalp de intindere terminali sunt plantatai ca si cand ar fi stalpi de intindere in aliniament!

Explicatie invariabila: „stiti, inainte sa sectionam reteaua „oamenii” au crezut ca trebuie sa plateze  stapi de intindere in aliniament”

La final fiecare „Stanica” se pregateste sa traiasca experienta replantarii stalpului si isi promite cu naduf ca „n-o sa se mai intample”!

Pentru a elimina orice confuzie va prezint cateva figuri care se refera la modul in care trebuie orientati stalpii speciali vibrati tip SE 10, SE 11 functie de rolul pe care il au in retea:

plantare st speciali

Regula principala pentru orientarea stalpilor speciali vibrati consta in a asigura solicitarea stalpului pe directia de moment maxim. Aceasta regula este valabila pentru intreaga gama de stalpi vibrati atat la joasa tensiune cat si la medie tensiune.

Probabil ca ar fi multe de spus  dar pentru oamnii inteligenti sper sa fie suficient atat!

Va recomand sa cititi pe blog articolul:

Aurel se vrea pe blog!

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

10 răspunsuri to “Stalpul lui Stanica!”

 1. Mihai Says:

  Buna ziua,
  Referitor la stalpii SE 10 din retea, la intindere aliniament nu se monteaza cu tractiunea in fata plina? si la derivatie cu intinderea axului in fata cu alveole si derivatia din fata plina? …. exista vreun normativ unde sa mentioneze modul de plantare al acestor stalpi?
  Stima.

 2. stoianconstantin Says:

  Buna ziua domnule Mihai,

  Exista o fisa tehnologica.In plus facem rationamete care ne duc la solutia buna tinand cont ca fata plina indica directia de moment maxim iar cea cu alveole de moment mai redus. La o intindere in colt staplul se orienteaza cu fata plina perpendiculara pe bisectoarea unghiului respectiv.

  La intinderea in aliniament se monteaza cu tractiunea perpendicupara pe fata cu alveole.

  In cazul stalpilor terminali, tractiunea se va realiza perpendicular pe fata plina a stalpului

  La intinderea in aliniament stalpul are menirea sa asigure rezistenta mecanica la actiunea vantului perpendiculare pe axul LEA si in caz de avarie sa asigure stabilitatea mecanica a LEArespectiv pentru cazurile de rupere a conductorului intr-unul din panourile de intindere pe care le delimiteaza.

  O sa completez articolul cu niste desene explicative. Pana atunci le putei gasi poatate in articolul „Aurel se vrea pe blog” Pana sa se convinga Aurel a plantat la greu stalpii gresit! In felul lui Aurel a fost un campion la replatat stalpi!

  SGC

  • mihai Says:

   Multumesc pentru promtitudinea cu care raspundeti si adminstrati acest blog insa, la intinderea in aliniament am totusi un semn de intrebare , intrucat eu as merge pe varianta de a face tractiunea la intinderea in aliniament pe fata plina (astfel incat rezistenta mecanica la actiunea vanturilor perpendiculare pe ax fiind mai mica, deoarece fluxul de aer ar trece prin interiorul alveolelor si in al doilea rand in caz de rupere a conductorului pe un anumit panou acest stalp de intindere in aliniament ar deveni stalp terminal).

   Stima.

  • stoianconstantin Says:

   Va cred, insa este necesar sa acceptam constrangerile calculului! Nu vorbim aici doar de presiunea exercitata de vant pe un stalp ci pe ansamblul de stalpi din panourile de intindere adiacente si conductoarele aferente.

   Va rog sa va uitati si la stalpii de sustinere din retea si veti observa ca au alveolele orientate in axul liniei. Din acelasi motiv pentru a conferi rezitenta mecanica necesara la presiune exercitata de vant asupra liniei.

   Discutia cu Dv m-a convins de necesitatea de a urmari ca in fiecare proiect care vizeaza utilizarea stalpilor vibrati precomprimati sa fie incluse si figurile necesare referitoare la modul de orientare a stapilor in raport cu axul LEA corelat cu rolul acestora in LEA

   SGC

 3. Irina Says:

  Buna ziua! As dori un sfat de la dumneavoastra. Luna trecuta am cumparat o casa de la un dezvoltator particular. Contorul de energie electrica care inregistreaza consumul din gospodaria mea este montat pe un stalp din curtea unui vecin. Problema este ca eu nu am acces sa-mi citesc consumul. Va rog sa ma indrumati ce ar trebui sa fac pentru a se proceda la mutarea respectivului contor in afara proprietatii private a vecinului, pentru a avea acces oricand la contor. Multumesc anticipat pentru raspuns!

  • stoianconstantin Says:

   Nu pot sa va dau raspuns daca DV puneti intrebarea la un articol care nu este legat de subiectul care va intereseaza pe DV. Poate mai cautati pe blog. Cu putina stradanie veti gasi raspunsul cautat!
   Succes!
   SGC

  • RADU Says:

   Buna seara !

   Sper sa nu va suparati domnule Stoian ca am sa incerc sa ii rapsund doamnei Irina .

   intrebarea dv s-ar f potrivit unui articol, gen: Bransament , Aviz racordare sau BMP.

   Cat despre problema Dv Doamna Irina cel mai concret rapsuns il veti gasi la Operatorul de Distributie din zona domiciliului Dv. Insa va pot spune de acum ca va asteapta o lucrare de investitii care se va face cu un electrician autorizat sau o firma autorizata in domeniu dar mai inainte de toate va fi nevoie ca O.D. sa emita un nou aviz de amplasament , pentru care veti face o cerere la ghiseul de ifnormatii al operatorului .

   Ca parte tehnica trebuie , din ce inteleg eu , mutat bransamentul pe proprietatea dumneavostra .

   Daca mai doriti sa imi puneti si alte inrtebari , va sunt la dispozitie .

  • stoianconstantin Says:

   Nu ma supar! Mai mult decat atat, ma bucur!
   SGC

 4. RADU Says:

  Buna seara domnilor .

  Inteleg ca domnul Stanica a pus stalpii pe dos!

  In capetele terminale stalipii virbati se monteaza cu partea plina perpendiculara pe axul LEA, iar stalpii sa fie de regula mai grosi : SE10 si SE11.

  Intinderea in aliniament [care de regula stiu ca foloseste ca prindere pentru cablu de stalp cleme A.S.A. (Armatura Sustinere Aliniament) ] se monteaza stalpii cu alveolele orientate perpendicular pe axul LEA si acesta poate fi si un SE4 , mai „slabut” .

  Dar in cazul in care este vorba de o ramnificatie a LEA 0,4Kv , unde stiu ca se foloseste tot stalp gros SE10 sau 11 stalpul se orienteaza cu partea plina perendiculara pe axul LEA care se alimenteaza (derivatia) din cel in alinimentul perpendicular pe alveolele stapului ? Este corect ?

  Care sunt criteriile dupa care un proiectant si un executant LEA alege intre stalpi vibrati (SE4,10,11) si stalpii centrifugati ? In general am observat ca in mediul rural se utilizeaza stalpii SE iar in cel urban cei centrifugati . Eu cunosc doar un avantaj al celor vibrati de tip SE10 si 11 : ca pot fi escaladati direct , fara scara sau auto-speciala.

  • stoianconstantin Says:

   Buna sera Domnule!

   1) ASA numai la stalpii de sustinere!

   2) e corect!

   3) chipurile din motive estetice!

   SGC

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: