Procedura de finantare a lucrarilor de intarire a RED determinate de centrale electrice


SGC 2010 Oportunitatile financiare asociate centralelor electrice de producere a energiei electrice din surse regenerabile (de ex vezi cerificatele verzi) au determinat un veritabil asalt asupra retelelor electrice de distributie (RED).

Aparitia si ulterior  proliferarea centralelor electrice racordate la RED aduce noi si noi particularitati in exploatarea RED. Pe anumite segmente de timp creste foarte mult solicitarea/uzura fizica a RED datorita cresterii incarcarii acestora datorata evacuarii puterii produse de centralele electrice racordate la RED. Asociat cu acesta crestere a sarcinii cresc foarte mult pierderile de energie electrica prin efect Joule-Lantz (incalzirea consuctoarelor care este proportionala cu patratul valorii efective a curentului electric).

Centralele electrice racordate la RED vin si cu pretentii sporite de continuitate, complica si ingreuneaza procedurile de retragere din exploatare a RED pentru lucrari. Aparitia sau perspectiva aparitiei pe termen scurt a mai multor zeci de km de retea 20 kV in cablu duce la schimbari ale modului de tratare a neutrului sau la necesitatea amplificarii echipamentelor de tratare a neurului cu efecte asupra tuturor clientilor racordate la respectivele RED.

In anumite zone de RED reginurile de functionare si solicitarile cele mai mari sunt legate de existenta centralelor electrice schimband modul traditionala de abordare in care „regulile” erau stabilite exlusiv de  existenta si necesitatile consumatorilor,

Treptat efectele existentei RED s-au deplasat de la nivelul posturilor de transformare (care necesitau redimensionare) spre circuitele (retelele) de medie tensiune (o particularitate importanta o reprezinta retelele 6 kV in care se racordeaza noi centrale electrice) si din ce in ce mai des efectele se concentreaza la nivelul statiilor electrice si al reteleor electrice 110 kV.

Mecanismele de sprijin financiar sustin apetitul investitional in centrale electrice racordate la RED iar viteza mobilizare a fondurilor  pentru infiintarea noilor centrale electrice au surprins operatorii de retea descoperiti din perspectiva reglemetarilor. Uneori s-a ajuns la situatia in care costurie generate in RED de evacuarea puterii din CE sa nu aiba mecanisme de recuperare de la cei care au  generat aceste costuri si sa preseze pe incarcarea tarifelor de distributie platite de ceilalti utilizatori ai RED sau doar pe rentabilitatea OD.

Evident ca treptat cadrul de reglemetare trebuie sa se dezvolte pentru a face fata noilor situatii din RED care nu se vor limita la situatia actuala si vor fi in continua evolutie atat in privinta capacitatilor de productie concentrale in parcuri/grupuri de putere mare dar in curand este previzibil sa se ridice valul investitional in „centrale electrice de apartament”. Este previzibil ca in gospodarii sa apara in curand un numar semnificativ de centrale electrice care vor debita surplusul de energie electrica in retelele electrice stradale.

CEF

EON Moldova propune procedurarea  contractarii si executarii lucrarilor de intarire retele electrice ca urmare a racordarii de centrale de producere a energiei electrice:

Procedura de incheiere contracte de intarire retele el_Proiect

Nota explicativa

Anexa 1 la Procedura_model acord cadru intariri_Proiect

Procedura a fost publicata la  13.09.2013 ca document de discutie

„ANRE supune consultarii publice proiectul de Procedura pentru contractarea si executarea lucrărilor de intarire retele electrice ca urmare a racordarii de centrale de producere a energiei electrice, elaborata de S.C. E.ON Moldova Distributie S.A. Documentul a fost elaborat in scopul fluidizarii procesului de racordare la retelele electrice, a centralelor electrice de producere a energiei electrice, eliminand riscul blocarii acestui proces din cauza problemelor aparute in legatura cu necesitatea efectuarii unor  lucrari de intarire a retelelor electrice de distributie.”

CEE

Proiectul procedurii poate fi accesat si direct de pe site ANRE utilizand acest: link

Ca o observatie personala la proiectul de procedura ar fi mentiunea ca ingeneral participarea partilor la finantare lucrarilor in amonte de punctul de racordare se poate asimila cu ponderea partilor la puterea avizata pentru evacuare in RED insa in situatia sistemelor de tratare a neutrului criteriile ar trebui sa tina cont de alte elemente constructive ala retelelor de evacuare a puterii in RED de exemplu de volumul de cablu 20 kV asociat fiecarei centrale electrice.

Satutul de „investitor fara portofoliu” al consumatorilor „traditionali” ai RED care pe calea certificatelor verzsi si al tarifelor de distributie sunt „capacitati” la sustinerea dezvoltarii centralelor electrice de producere a energiei electrice din surse regenerabile consider ca poate justifica interesul opiniei publice pentru reglementarea acestui nou domeniu investitional.

Implicatiile numarului mare  de centrale centralelor electrice de producere a energiei electrice din surse regenerabile nu se limiteaza la aspectele  financiare legate de asigurarea conditiilor de recuperare a investitiilor in aceste centrale prin scheme de sprijin care implica financiar consumatorii de energie electrica. Existenta acestui tip de centrale se interfereaza cu rentabilitatea functionarii unor centrale electrice traditionale care pierd parti importante de piata fara ca noile centrale electrice sa poata acoperi integral functiile vechilor  tipuri de centale.

Pentru a face mai usor de inteles afirmatiile din paragraful precedent dau exemplul centraleor termo electrice. Se poate conta pe functionarea lor „in banda” (continuu indiferent de conditiilor meteo. Rentabilitatea lor este conditionata tocmai de asugurarea conditiilor sa functioneze constant la incarcarea economica (sa zicem la incarcarea maxima). Pentru ca deja centralele electrice din susrse regenerabile au prioritate la productie apar perioade in care productia de ee in centralale termoelectrice trebuie restrictionata de aici efecte foarte „contondente” atat pentru centralele termo electrice restrictionate dar si pentru securitatea energetica in ansamblu si deci pentru toti consumatorii de energie electrica. In acelasi timp avem nevoie de energie electrica si cand vantul nu bate sau este innorat. Repornirea tremocentraleor sau incarcarea lor se face cu costuri de productie suplimentare care le scot din zona de rentabilitate. Cineva trebuie sa acopere aceste costuri pentru ca nu sunt posibile miracolele tehnice si/sau financiare!

Mai departe oprirea/restrictionarea centraleor termoelectrice duce la inchiderea minelor si lantul efectelor continua …! Dar in acelasi timp reactionam cumva la ideea de reducere a poluarii respectiv la amenintarea reala a epuizarii hidocarburilor!

Turbina hidraulica pentru micro hidocentrale electrectrice

Nu exista deocamdata decantata o solutie universala a aceste schimbari pe care le traim. Avem nevoie sa valorificam sursele de energie regenerabila dar in acelasi timp nu ne putem debarasa fara discernemant de productia de energie electrica din purtatorii „traditionali de energie electrica” : carbune, hidrocarburi, nuclear

Mecanismele de cerere si oferta nu sunt suficient de rafinate ca sa asigure un echilibru optimizat al productiei de energie electrica dintr-o gama difersificata de producatori de energie electrica. In aceste conditii ne asteptam la o continua adaptare a cadrului legislativ astfel incat pe de o parte pretul ee sa fie mentinut la cote suportabile iar pe de alta pare sa se asigure conditii tehnice corespunzatoare de functionare a reteleor electrice care sa garanteze clientilor  calitatea necesara a energiei electrice

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

12 răspunsuri to “Procedura de finantare a lucrarilor de intarire a RED determinate de centrale electrice”

 1. Marin Colceag Says:

  Bun articolul.
  Procedura EON abordeaza numai problemele RED si cred, cum spuneti si dvs., ca ar trebui completata cu problemele centralelor clasice care trebuie sa acopere consumul in orice moment indiferent de conditii meteo. Aici ma raportez la punctul meu de vedere, ca si consumator. Centralele clasice functioneaza in gol cand centralele ecologice au conditii de functionare, ceea ce duce la cresterea pretului energiei electrice.

  In final 2 propuneri:

  1. Centralele care produc energie din surse regenerabile sa fie obligate sa debiteze energie electrica la parametri constanti 24 de ore din 24, in orice conditii meteo.

  2. Cererile de racordare si chestionarele energetice sa fie acceptate de OD numai cand sunt completate riguros in baza PT+CS+DDE a centralei, care sa fie anexa la cererea de racordare. Nu in baza SF sau si mai rau SPF si numai cu nume adresa si puterea maxima debitata.

  PS. N-am vazut in procedura EON ce se intampla cu ATR-urile si CR-urile deja emise.

  • stoianconstantin Says:

   Salut Marin,

   Probabil ca ar trebui sa vorbim de o asociere intre centrale bazate pe un mix de resurse primare care sa permita:
   => atingerea tintei de reducere a poluarii
   => mentinerea unei curbe de sarcina independent de conditiile meteorologice
   => realizarea unor preturi competitive si suportabile ale energiei electrice
   SGC

 2. Ioan-Cosmin Scurtu Says:

  Avand in vedere ca mai am un pic si finalizez teza de doctorat care a a vut ca tema centralele eoliene, insa prin prisma inginerului geotehnician, am avut ocazia sa ma documentez in extenso fata de domeniul energiilor regenerabile. De aceea imi permit sa fac cateva comentarii legate de subiect, si anume:

  Deja se contureaza un conflict intre producatorii de energie din diferite surse , sa spunem aici eolian si termo, Iar prin prisma reglementarilor avem de-a face cu o dubla penalizare a producatorior termo, atat prin prisma certificatelor verzi pe care trebuie sa le achizitioneze, cat si prin accesul preferential la retea al centralelor eoliene (un soi de regina balului…care debiteaza in SEN dupa bunul plac energie cand si in ce cantitati doreste Dl. Vântu!)

  La aceasta stare de fapt eu vad doua solutii:

  una pe termen scurt: reprezentata de practicarea unor reduceri tarifare substantiale in perioadele de varf pentru consumatorii casnici, spre exemplu care sa conduca la consum suplimentar din partea acestora si echilibrarea sistemului fara a fi nevoie de reducerea productie termo si

  o solutie pe termen lung: de construire a unor capacitati de pompaj la amenajarile hidrotehnice existente care sa consume energia in exces din sistem.

  • Incze Andras Says:

   Nu se pot construi peste tot capacitati de pompaj si amenajari hidrotehnice pentru consumul surplusului de energie. Dispecerilor de la unii OD deja le dau batai de cap producatorii de energie noi (eolian, hidro, fotovoltaic) deoarece nu exista implementata acolo posibilitatea de control al nivelului de tensiune din RED MT.

  • Ioan-Cosmin Scurtu Says:

   Hmmm…..ceea ce spuneam eu e de domeniul fantasticului, pentru ca e nevoie de smart-metering si tot tacamul.

   Spre exempu acum in SEN e un excedent de 400 MW, provenit in mare parte de la vantul care s+a starnit in dupaamiaza asta (dimineata era aproape de zero excedentul).

   Daca RED ar avea posibilitatea sa tarifeze diferentiat acest excedent…la jumatate de pret sa spunem…eu zau ca as baga tot ce am in priza, pentru ca spalatul haineor, spre exemplu, e extrem de energofag. Si al vaselor de asemenea !(promit ca imi iau masina de spalat vase daca mai ieftinesc astia de la ANRE curentul :)) )

   Solutii sunt, insa nu are nimeni interes, mai ales OD, care nu stiu cu sa mai jupoaie consumatorul, in loc sa isi eficientizeze activitatea

  • stoianconstantin Says:

   Cosmin,

   Dupa cum am spus in articol reglementarile sunt in continua evolutie. SCADA sau cel putin smart-metering-ul reprezinta o componente care s-au cam generalizat la toate tipurile de centrale. Informatiile se vor culege tot mai riguros. Statistici se vor face. Mai greu va fi cu predictia.

   Aceste masuri vor ajuta conducerea operativa a SEN care ramane cu problema echilibrarii curbei de sarcina (mentinerea frecventei prin asigurarea echilibrului intre puterea produsa si cea consumata). Solutiile trebuie sa fie unele de ansamblu care sa permita acea dezvoltare durabila de care avem nevoie in domeniul productiei de energie electrica privita prin prisma unor cerinte majore:

   => reducerea poluarii, reducerea dependentei de hidrocarburi si combustibil solid care se previzioneaza ca sunt epuizabile
   => asigurarea conditiilor de stabilitate a SEN
   => acoperirea necesitatilor de energie pe termen lung
   => mentinerea pretului ee la cote suportabile de catre populatie si de catre industrie

   In privinta OD cred ca acesta, cel putin in actualul cadru de reglementare nu are atribute legate de tarifarea ee si de crearea de mecanisme de pret al ee care sa aplatizeze curba de sarcina. OD este puternic agresat din pdv financiar de aparitia exploziva a unui numar mare si in crestere de centrale racordate le retele traditional utilizate pentru consumul ee si dimensionate pentru acesta destinatie.

   OD trebuie sa faca fata unor costuri care nu sunt inca reflectate in tarifele de ee. Ma refer aici in primul rand la cresterea pierderilor in RED dar si la uzura RED asociata cresterii sarcinii vehiculate pe anumite tronsoane de RED si cu certitudine sunt alte multe consecinte ale aparitiei producatorilor in RED.

   In tot lantul de operatori din SEN activitatea OD este cel mai strict reglementata si monitorizata. Toate concesiile care s-au facut de la destructurarea SEN altor categorii de operatori s-au repercutat in subfinantarea activitatii de distributie a ee in timp ca pretentiile si asteptarile clientilor au crescut exponential.

   Una peste alta eu apreciez ca activitatea OD are un pronuntat caracter de utilitate publica si orice distorsiune creata artificial prin stimulente financiare, de tipul celor care sunt la originea „bumm-ului” care a dus la stimularea aparitiei producatoruilor in RED, si care afecteaza OD se poate repercuta asupra utilizatorilor racordati la RED!

  • Ioan-Cosmin Scurtu Says:

   acum trebuie sa recunosc ca sunt un pic patimas. In urma unei discutii purtate cu un director al Eon Moldova m-am descurajat complet in dorinta mea de a avea o sursa neconventionala (panouri fotovoltaice) in propria ograda.

   Dumnealui mi-a explicat ca nu se poate face o compensare justa intre ceea ce as produce in exces…sa spunem in luna august cand plec si eu ca tot omul in vacanta, si consumul de varf, din luna ianuarie sa spunem. Cu alte cuvinte ce nu se compenseaza intr-o luna de facturare e bun dus pe apa sambetei.

   Aventura asta cu energia regenerabia trebuia reglementata puternic de la inceput, la toate nivelurile.

   Pana acum nu a reusit nimeni sa ma faca sa inteleg de ce nu se porneste de la consumator, care are o anumita predictibilitate in consum, pe care sa il stimulezi sa consume ee si in afara curbei lui uzuale. Eu la asta ma refeream cand vorbeam de smart metering, la posibiliatea de a „recompensa” consumatorul in momentul in care consuma energia in exces, tocmai energia care produce supraincarcarea RED si duce la cresteri ale costurilor de exploatare.

   Punctual daca se creste consumul de ee la consumatorii din zona imediat apropiata locului de prodcere a ee din surse regenerabile, in perioadele prielnice in care bate vantul sa spunem….,in opinia mea costurile operationale ale unui OD ar trebui sa scada.

  • stoianconstantin Says:

   In principiu se poate asigura valorificarea ee produse in exces (fata de consumul propriu) in gospodarii insa „gospodarul-producator” va trebui sa contracteze serviciile unei „parti responsabile cu echilibrarea” sau pur si simplu sa isi gaseasca un furnizor de ee care sa ii cumpere acesta ee si care sa isi asume sarcina de echilibrare. Evident ca pretul de achizitie a acestei ee slab predictibile va fi destul de scazut.

   Altfel cu o automatizare nu foarte complicata se poate evita debitatea ee in sistem!

   A existat la ANRE o tenstativa de reglementare acum vre-o 2 ani a simplificarii preluarii ee produse in gospodarii direct de catre OD om inteles (daca am inteles bine!?) dupa modelul german. In perioada in care s-au solicitat pdv s-a retras acesta initiativa.

   Sa ne imaginam o reducere la absurd: toate gospodariile si acopera mare parte din consum fara insa sa poata renunta la serviciile SEN. Cun necesitatile finaciare ale RED vor ramane practic nemodificate scaderea semnificativa a ee distrinuite prin RED spre consumatori va duce la cresterea astronomica a tarifului de distributie pe fiecare kWh consumat, in aceste conditii, din RED.

   In timpul care va veni vom vedea cat de destepti sunt cu adevarat baietii destepti din SEN odata cu cresterea numarului de proprietari de centrale electrice! Vom vedea cat de inspitat va actiona ANRE in consolidarea cadrului legislativ!

   Sa nu uitam sa aducem discutia si asupra temei de baza: reglementarea finantarii lucrailor de marire a capacitatii de distributiei RED in amonte de punctele de racordare!
   SGC

  • Incze Andras Says:

   Cu varianta pe termen scurt problema este ca varful de consum si varful de productie de la acesti noi producatori nu coincid si sunt decalati.

  • stoianconstantin Says:

   Salut Cosmin,

   Sunt de acord cu tine ca stimularea artificiala a aparitiei centralelor electrice din surse regenerabile si prioritatea la producere acordata acestora creaza distorsiuni financiare importante pentru producatorii de ee din surse clasice. Tehnologiile actuale de productie a ee nu pot sa compenseze aceasta distorsiune care mai devreme sau mai tarziu se va reflecta foarte neplacut asupra costurilor energiei electrice.

   Calea pe care s-a pornit este prea sinplista si rezolva in fapt doar o problema de rentabilizare a producatorilor de echipamente pentru centrale din surse regenerabile. Eventual ne obijnueste cu ideea (uneori cu iluzia) ca avem alternative la centralele electrice clasice!

   Sunt convins, cel putin pe moment, ca o solutie mai viabila o reprezinta asocierea producatorilor care sa se bazeze pe un mix de resurse energetice primare in care componenta regenerabile sa joace un rol din ce in ce mai important cu atingerea urmatoarelor obiective:

   => atingerea tintei de reducere a poluarii
   => mentinerea unei curbe de sarcina independent de conditiile meteorologice
   => realizarea unor preturi competitive si suportabile ale energiei electrice

   SGC

  • Ioan-Cosmin Scurtu Says:

   Foarte pertinent comentariul dumneavoatra…..insa in momentul in care au facut guvernantii nostri praf RENEL-ul si mai apoi CONEL-ul in aniii 90…cred ca s+a dat semnalul ca „fiecare e pentru el”. In asemenea conditii, in care avem de+a face cu producatorii cu costuri d eproductie incomparabile, mai devreme sau mai tarziu ne vom confrunta cu o criza severa in energia electrica. Eu cred ca va fi o penurie de electricitate, pentru ca incet incet centralele termo isi vor gasi sfarsitul in faliment, iar energia regenerabila e meteodependenta si incerta ca si productie.

 3. Marin Colceag Says:

  Referitor la reglementarea finantarii si predictibilitatea rezervarii de putere in retelele RED:
  1. Analiza ATR-urilor si CR-urilor, emise pana acum, valabile, dpdv. al datei si puterii;
  2.Aplicarea ord. 28/2003 privind compensatiile banesti intre utilizatori;
  3.Eliminarea din procedura de obtinere a granturilor a punctajului oferit pentru ATR si a tuturor beneficiilor date de ATR;
  4.Emitere ATR in continuare (chiar mai mult fata de primul meu comentariu) cu conditia mentinerii unei curbe de sarcina independent de conditiile meteorologice, dupa probele de PIF ale centralei verzi pentru orice producator, persoana fizica sau juridica;
  Si chiar 5. Emitere ATR cu conditia suportarii pierderilor. Exemplificare: La momentul T => Sdeb=Sconsum=x, la momentul T+1 => Sdeb>Sconsum => ATR cu pierderi pana se ajunge la Sdeb=Sconsum, pierderi calculate de la 0,4 la 400 kV fara calcul aport la reteaua locala (reteaua locala fiind asigurata de producatorii existenti);
  Obs.: toate acestea cu respectarea HG 90/2008 privind etapa preliminara de documentare si informare a viitorului utilizator + curba de sarcina masurata nu teoretica dupa normative.
  Concluzionand: primul venit=primul servit.
  Poate sunt absurd dar cred ca este o modalitate de a mai tempera avantul regenerabilelor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: