Reanclansatorul lui Claudiu


Claudiu spune:
13/09/2013 la 13:46 | Răspunde   modifică

Buna ziua,
Avand in vedere ca blogul dumneavoastra contine o multime de informatii foarte utile si se dezbat multe probleme, doresc sa va impartasesc cu permisiunea dvs. dificultatile si problemele aparute in ultima lucrare realizata.
Mentionez ca am avut sansa, poate si norocul de a lucra in proiectare si antreprenoriat in instalatii electrice cu tensiuni pana la 110 kV, inca de cand am terminat facultatea, desi sunt destul de tanar avand doar cativa ani de experienta.
Ultima lucrare de proiectare si executie consta in racordarea unui parc fotovoltaic cu o putere de putin sub 1 MW, lareteaua electrica de distributie 20 kV si consta in intercalarea in axa LEA 20 kV a unui stalp SC 15014 echipat cu CIT 140 si CDV 550, al doilea stalp in linie cu primul, si perpendicular pe axa LEA, fiind echipat cu un STE3MPno, iar cel de-al treilea stalp si ultimul fiind echipat cu CIT 140, un reancasator automat 24 kV integrat in scada, si un grup de masura aerian TT, TC. De la ultimul stalp se va realiza o plecare subterana in lungime de 50 m, pana la postul de transformare 1250 kVA al parcului.

Toate bune, solutie nu foarte complicata, doar ca la punerea in functiune al parcului, reanclasatorul declansa dupa cateva ore.

Problema este cauzata din constructia reanclasatorului, acesta are niste divizori capacitivi care sunt setati in asa fel
incat sa controleze tensiunile pe faza, si nu pe linie cum doresc domnii de la PRAM.
Citez din adresa primita de la dansii ”Protectia de maxima tensiune controleaza tensiunile de faza preluate din divizoarele
capacitive aferente reanclasatorului, iar ca urmare la cresterea tensiunii pe oricare din faze, adica inclusiv la aparitia
unei puneri la pamant pe LEA (Reteaua de medie tensiune este tratata prin BRSC), protectia maxima tensiune va declansa
conform reglajului implementat”). Pe langa aceasta problema mai sunt unele legate de netransmiterea in SCADA a unor   semnale, protectia de minima frecventa neactivata, dar problema majora, si cauza declansarii recloserului fiind U max.
Din schemele de functionare al reanclasatorului si releului propriuzis, se pare ca se poate interveni asupra lui, ( trebuie scoase niste cleme, si desfiintate niste legaturi ale divizorilor care se pun la masa), dar atat producatorul, cat si vanzatorul evita sa’si asume responsabilitatea.
Este o problema destul de complicata, care ar putea duce ori la schimbarea reanclasatorului, ori a solutiei.

 • Incze Andras spune:
  13/09/2013 la 16:25   modificăPresupun ca rolul protectiei maximale de tensiune ar fi indirect controlul nivelului de tensiune in RED MT pentru cazurile cand exista surplus de productie si din aceasta cauza creste nivelul de tensiune in RED MT. Declansarea de dupa PIF putea fi si din aceasta cauza.
 • Releul din reanclansator probabil ca nu are posibilitati extinse de programare cu care eventual s-ar putea rezolva problema declansarii in cazul unei puneri la pamant fara modificarile mentionate de Dv.
 • stoianconstantin spune:
  13/09/2013 la 17:47   modificăSalut Caludiu,

  Probabil ca ar trebui sa deschidem un articol nou dedicat acestui subiect pentru ca deschiderea subiectului la articolul sespre stalpi metalici zabreliti nu este de natura sa atraga noi comentarii ale unor oameni cu experienta pe acest subiect.

  Ramane ca Dv sa ne tineti la curent cu ce mai aflati despre acest subiect eventual la final sa scrieti un articol dedicat cu tot se ii trebuie scheme explicatii etc
  SGC

Etichete: , , , , , , , , , , , ,

5 răspunsuri to “Reanclansatorul lui Claudiu”

 1. Incze Andras Says:

  Evitarea declansarii in cazul unei puneri la pamant s-ar putea evita cu utilizarea unei functii logice, doar atunci sa se produca declansarea daca pentru toate cele trei faze se indeplineste conditia ca nivelul de tensiune sa depaseasca valoarea de prag, insa asta nu stiu daca la orice releu folosit la recloser se poate implementa asta cu logica interna. Releele Polarr parca sunt mai simple, Vision daca bine am vazut are ceva intrari logice, una combinata cu relee de tensiune maxima ar fi o solutie, insa depinde si de softul releului. In fine, asta ca prima idee si fara sa am experienta prealabila cu reclosere.

 2. Marian Ariciuc Says:

  Eu stiu un parc fotovoltaic cu puterea de 8,9MW, care are acel RAR(„reanclansator”), dezactivat, adica trecut pe modul „manual”, motivul real e ca enel-ul nu le prea vrea active.

  • Incze Andras Says:

   Fiecare OD cu conceptia proprie.
   Problema cea mai mare cu acesti producatori de energie racordati la joasa si medie tensiune (mhc, eolian, fotovoltaic, etc) este ca nu atunci produc cand este varf de sarcina si cand ar fi nevoie de productie, ci cand conditiile meteo sunt favorabile producerii de energie electrica.

 3. Claudiu Says:

  Buna ziua,
  Releul este Visionr, este foarte complex, probabil se poate interveni asupra lui, dar cum am mai spus,
  furnizorul reanclasatorului evita sa isi asume raspunderea spunand ca el doar le comercializeaza, ceea
  ce nu mi se pare normal, ar trebui sa aiba un personal instruit, care ar putea realiza modificarile
  necesare. Cartea tehnica primita de la ei nu iti spune mare lucru, nu ofera scheme foarte detaliate.

  Cei de la pram, se plang si ei ca nu au cine sa ii instruiasca cu privire la echipamentele noi, sau
  cele complexe, trebuie sa se documenteze singuri si fiind un echipament scump nu poti sa intervi asupra
  lui asa „pe pipaite”, fara sa nu ai o baza.

  Parcul este deconectat momentan, se pare ca la orice crenguta picata pe linie, un dezechilibru al fazelor,
  o crestere a tensiunii, reanclasatorul declansaza.

  Din motive constructive protectia la minima frecventa nu s-a pus in functiune, in cazul in care se va rezolva problema U max,
  cat de importanta este activarea protectiei la minima frecventa, avand in vedere ca este parc fotovoltaic, nu turbine, mhc, etc.?

  Domnule Andras, probabil ca ar fi o solutie buna utilizarea unei functii logice, o sa ma interesez de acest aspect.
  Sau, ipotetic vorbind, presupunand ca delimitarea patrimoniala nu ar fi realizata pe ultimul stalp (cel cu reanclasatorul),
  daca s-ar echipa postul de transformare cu o celula de linie echipata cu separator de sarcina si intrerupator in vid, un
  releu care sa asigure toate protectiile necesare, astfel,probabil, ar putea sa se renunte la reanclasator.

  O sa revin cu detallii, scheme, explicatii de indata ce le primesc si eu.

  Multumesc!

  • Incze Andras Says:

   Ar trebui sa aiba personal instruit, asa cum spuneti.
   Cei de la PRAM nu pot sa stie totul,insa sunt cursuri din cate stiu, in plus se poate include scolarizarea la achizitia unor echipamente pentru un numar de persoane, insa asta e deja la mana factorilor de decizie din cadrul OD, daca nu le pasa, asta se intampla. Langa sarcinile zilnice si ce mai intervine nu prea are omul timp sa studieze echipamente noi si complexe.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: