Improvizatii in RED (1) by Radu Mihai


Radu Mihai

Motto: “ Sa invatam din greselile altora “ !!!  

Prin amabilitatea dlui Radu Mihai avem cateva fotografii cometate dintr-o retea stradala jt unde constructorul s-a remarcat din plin!

                       Am surprins cateva din multele nereguli aparute in reteaua electrica de distributie   unele dintre retele fiind facute de (ne)profesionistii din timpurilor noastre , iar alte retele fiind ceva mai vechi unde viciile de executie conjugate cu o intretinere defectuoasa in timp au dat ca rezultanta o uzura accelerata a RED .

                    In prima poza se vede cum au fost utilizate o pereche de bratari mult mai largi decat stalpul cel nou , bratarile din poza , fiind demontate de pe vechiul stalp de lemn , turtite cu ciocanul pe bordura pana au ajuns oarecum la dimensiunea potrivita .

Stalp bratari de fixare corp de iluminat prea largi

In a doua imagine , care are ca “personaj principal “ acelasi stalp am vrut sa scot in evidenta mai multe nereguli pe care le-am si numerotat , ca sa le descriu mai pe larg :

HPIM1407_stalp jt cu de toate 2

 1. S-au utilizat cleme CUIB ( Clema Universala Intindere Bransament ) , destinata cablurilor torsadate in locul unui CIB cu orificiu circular pentru cabluri coaxiale . Penele clemei utilizate in poza sunt introduse foarte presat si risca sa deterioreze izolatia conductorului daca nu a facut-o deja in timpul montajului .
 2. Cleme CDD (Cleme de Derivatie cu Dinti ) sunt utilizate corespunzator insa montajul lor nu este complet . Surubul dinamometric nu este rupt , fapt care pune la indoiala un contact perfect …un contact ce se poate slabi in timp .
 3.  Aceeasi poveste din poza de mai sus , dar vazuta din alt unghi . Din cauza largimii bratarilor lampa sta mult prea jos .

Bransament coaxial innadit

Conductorul a fost innadit din cauza a doua echipe de amatori : Prima , cu aprox 4 ani inainte de a se inlocui stalpii de lemn , care a executat noul bransament pentru ca s-a reconstruit o casa . Acestia nu au lasat conductor de rezerva (sub forma unui mic colac ) pe stalp , utilizand la fix cat a trebuit . Iar a doua echipa de amatori , cei care au inlocuit reteaua de distribute si stalpii , acestia preferand sa innadeasca cu cablu coaxial  pe cel deja existent cu inca 2 metri de conductor coaxial , matisandu-l si apoi izolandu-l cu banda izolatoare neagra de interior, care nu rezista la razele UV ( puteau folosi alba , care reflecta  lumina soarelui , rezista un pic mai mult _actualizat in urma comentariului dlui Klaxxy) . Corect trebuia inlocuit tot cablul  desi pare costisitor , dar aici nu era cazul , la 4 metri distanta de stalpul RED exista un mic stalp intermediar , intre stalpul retelei stradale si stalpul intermediar se putea utiliza conductor torsadat si trecerea trosadat/coaxial se facea foarte elegant cu cleme CDD.

!!! Plecand de la acesata poza , imi permit sa va dau un mic sfat , indiferent ca sunteti electrician sau nu , dar doriti sa refaceti bransamentul casei : CUMPARATI MAI MULT CABLU COAXIAL DECAT AVETI NEVOIE!  Sa fie lasata o rezerva pe stalp , daca sunt stalpi de lemn , sau foarte vechi rezerva sa fie de MINIM DOI  METRI . Dar si in cazul stapilor noi trebuie lasata , dar nu asa multa . Unele cleme CDD se strica iar la inlocuire se arunca si 4-5 cm din conductor .

Revenind la poza , innaditura este in acel loc, pentru ca acolo a fost si stalpul de lemn .

In a patra poza remarc dezordinea unor companii care furnizeaza servicii de telefonie , internet si televiziune , prin fibra optica si nu numai . Un modem este amplasat la “dispozitia oricui “ firele nu sunt prinse de stalp , aspect jalnic , si calitatea serviciilor lasa de dorit din cauza intreruperilor frecvente . Pentru toate acestea exista cleme si bratari de fixare …..dar probabil sunt “prea” scumpe ….sau e nepasare ..bataie de joc .

stalpdezordine

In cea de-a cincea poza se vede cum lampa de iluminat public , tot din cauza bratarilor a ajuns aproape de condutoarele de telecomunicatii . Probabil ca remarcati si dezordinea de pe stalp , dar si ca acesta este foarte inclinat .

Deficiente la montare corp de iluminat

In cea de-a 6-a poza si ultima , am fotografiat un stalp mai vechi . In primele poze am vorbit despre o retea noua de distributie din Ploiesti executata in iarna 2011-2012 . Nici macar timpul nu a fost ales corect pentru o astfel de lucrare de investitii , putea fi inceputa din primavara . In poza de mai jos este un stalp tot din beton , prima generatie de stalpi de beton , dupa informatiile culese de mine , acesta a fost asamblat o data cu constructia acelui cartier , in anul 1950 . Dar timpul la care i s-a adaugat si nepasarea au dus la cateva neconformitati. Si in aceasta poza voi numerota defectele si le voi descrie separat .

stalp vechi

 1. Vechimea de 63 de ani ( poza fiind facuta in 2013 iar izolatorii in 1950) si conditiile meteo au dus la distrugerea izolatorilor , care s-au crapat , acestia fiind tinuti la randul lor de conductoare .
 1. La a doua precizare se vad doua tipuri de racordari : una moderna aproxiamtiv          2010 cu cleme CDD montate incorect , capul dinamometric nu este rupt dar mai important , nulul este lasat prea mult dezizolat. Cea de-a doua improvizatie este foarte veche , un conductor a fost matisat direct de linie , fara cleme , iar conductorul de bransament este fara izolatie , risc foarte mare de scurt-circuit la vant puternic .
 1. La a treia precizare , desi ar parea ca face parte tot din prima , este mai aparte : izolatorul fazei de iluminat public s-a spart si destramat definitiv , din el mai ramanand un ciob , dar fara efect . Conductorul sta acum pe consola . In serile ploiase ofera un “mini spectacol” in spatele lampii , facand un mic scurt-circuit cand este stalpul umed , deschizand un arc electric mic si putin luminos , tot atunci si riscul de electrocutare este mare in cazul atingerii de stalp .
 1. Clema CIB din imagine este folosita corespunzator insa montata in locul nepotrivit . Bransamentul pe care il sustine a fost ancorat de partea marginala a consolei , aceasta inclinandu-se din cauza greutatii bransamentului si dezechilibrului . Acele console sunt proiectate sa fie ancorate de ele cate doua fire , unul pe stanga , altul pe dreapta , pentru a sta echilibrate . Simbolul facut de mine in poza cu verde ( acel “x”) reprezinta locul corect in care ar fi fost sa fie ancorata clema CIB . Dar mai corect de atat era sa fie cumparata o consola proprie , este cel mai bine !
 1. Vechimea stalpului si factorii de mediu , au dus la erodarea betonului pana la armaturile de fier-beton . In acei ani stalpii nu se fabricau din beton precomprimat  ci din beton simplu turnat . In cartierul din Ploiesti unde am pozat aces tip de stalp , sunt foarte multi de acest gen distrusi de eroziuni , unii dintre ei fiind chiar franti de la jumatate sau de la baza , existand riscul ca acestia sa cada la un vant foarte puternic sau la ancorarea mai multor cabluri .
 1. Ultima precizare am facut-o asupra elementelor scoase din uz dar si foarte vechi , uitate pe stalp . Acestea ingreuneaza stalpii si asa deteriorati si aglomereaza inutil stalpii nepermitand montarea de noi cabluri in acel loc. Si asa iau nastere ingramadelile inestetice de pe stalpi . Aici este vorba totusi de un caz minor cu echipamente de la fostele retele de Difuzor si cateva de telefonie fixa, dar exista si cazuri mai grave in care sunt abandonate “bucati” de circuit in RED , de la foste bransamente , pe izolatori , ba chiar unele ramase sub tensiune , impiedicand procesele de modernizare , sau ridicand riscul de scurt-circuit.

Va multumesc pentru atentia acordata articolului meu !

Va raspund la comentarii cu placere!

Radu Mihai

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

34 răspunsuri to “Improvizatii in RED (1) by Radu Mihai”

 1. marian Says:

  asta din cauza ca se aproba oricui vrea sa insire sarme pe toti stalpii…cand ii vad ca se urca fara nici un echipament de protectie, fara nici o masura de protectie…ca sa nu mai zic ca scara nu e proiectata pentru sprijinirea pe stalp.
  Personal am vazut cand niste Dorei care voiau sa-si insire fibra optica pe stalpii de MT, si voiau s-o intinda printr-un separator PTA., pentru ca el stia o regula: trebuie sa fie cat mai intinsa, ori prin acel separator i se intindea cel mai bine.
  in concluzie: baietii care fac astfel de lucrari/improvizatii, nu au habar de riscul la care se expun(parerea mea), nici macar nu au pe vreun terchea care sa le mai aminteasca(asta in cazul in care stiu), de pericolul la care se expun.

 2. WaLL Says:

  Felicitări pentru articol şi spiritul de observaţie !
  Ce să-i facem, aceştia-s Doreii…meseriaşii care fac şi desfac, că se ”pricepe” la ”toate”. Dacă-ţi faci singur ( regulamentar şi ca la carte ) instalaţia electrică, vine Şeful mare al lui Dorel şi-ţi trage amendă că n-ai proiect…asta este…

 3. Marin Says:

  CUIB versus CIB???
  Ce inseamna „U”?
  Cine nu a lucrat in montaj si nu a pus mana pe CUIB si pe CIB, nu greseste si daca nu greseste face observatii altora.
  Restul articolului nu mai are nici o valoare.

  • RADU Says:

   „U” este prescurtarea de la Universala , CUIB este acronimul de la Clema Universala Intindere Bransament . Este o clema destinata conductoarelor torsadatie monofazate sau trifazate, se poate utiliza pe mai multe dimensiuni de conductor 16mmp sau 25mmp , de aici si numele de universala .

   CIB (fara „u” ), este acronimul de la Clema Intindere Bransament care se refera direct la acele cleme cu sectiune circulara doar pentru cabluri coaxiale care au pana la 65mmp arie exterioara a mantalei de izolatie.

   CUIB utilizeaza pene triunghiulare de plastic pentru fixarea cablurilor in interiorul. La CIB penele au forma semirotunda .

   Cablul coaxial este mult mai mare in diametru ca unul torsadat , tocmai din acest motiv are clemele sale, daca este ancorat cu ajutorul la o CUIB penle vor fi introduse foarte presat si asa vor intra decat jumatate in lacasul lor , si deterioreaza izolatia cablului coaxial prin strapungere .

   Am lucrat in constructii-montaj RED. Am executat destul de multe bransamente!

   O zi buna !

 4. Klaxxy Says:

  Foarte buna luarea de atitudine, foarte bun articolul. Din nefericire insa, gasim astfel de exemple peste tot.
  Va rog doar sa-mi permiteti o mica digresiune. Ati scris la un moment dat:

  „…banda izolatoare neagra, care nu rezista la razele UV (puteau folosi alba, care reflecta lumina soarelui , rezista un pic mai mult).”

  Lucrand intr-o firma care are ca obiect de activitate si prelucrarea chimica a materialelor, va pot spune ca informatia este eronata, iar aceasta eroare o face foarte multa lume.

  Se stie ca suprafetele negre atrag radiatia infrarosie (caldura), iar cele albe o resping. Plecand de la aceste detalii, multi cred ca problema este similara si in cazul radiatiei UV (aflata la celalalt capat al spectrului vizibil).

  Nu este adevarat. Corpurile negre, indiferent de natura materialului, rezista cel mai bine la radiatia UV, cele albe cel mai putin. Este motivul pentru care, in mod absolut intentionat, toate clemele din materiale plastice destinate utilizarii in atmosfera libera sunt inchise la culoare. Nu este vorba de intamplari.

  Ganditi-va, de exemplu, la obiecte din plastic deschis la culoare (un butoi de plastic alb, o folie alba (nu transparenta !). Stiti cat rezista lasate in bataia soarelui? Putin. Aceleasi obiecte realizate din materiale inchise la culoare rezista mult mai mult. Explicatia fenomenului este mai laborioasa, dar esentialul este ca in aer liber se utilizeaza, cu precadere, elemente din material plastic inchis la culoare. De altfel orice aditiv anti-UV schimba culoarea originala a plasticului intr-o nuanta mai inchisa. Acelasi motiv.

  Asta insa nu schimba cu nimic valoare articolului dvs. Chiar consider ca este interesant, de actualitate si bine facut. Felicitari pentru atitudine !

  • RADU Says:

   Multumesc pentru informatii !
   Omul cat traieste invata, acest lucru nu il stiam, in meseria mea am aflat ca special pentru retele aeriene sunt izolatiile negre siliconice, dar nu stiam dejavantajul utilizarii de izolatii albe.
   Multumesc pentru informatii si pentru aprecierea articolului!

 5. Marin Says:

  @Klaxxy
  Bun comentariul in privinta culorilor.
  Tema tratata in vechiul an III de facultate.

 6. gelu Says:

  Da adevarat lucrari ce sa mai zici dar se mai intampala daca meseriasu nu e atent sau poate nu i se dau materiale ca atare.

 7. Alina Balan Says:

  Iti multumesc, Radu…pentru articolul tau care, desi foloseste jargonul tehnic, este inteligibil si documentat. Intrebarea este daca vreunul dintre „viciile de executie” s-a remediat :).
  Toate cele bune, draga Radu!

  • RADU Says:

   Sarut-mana Doamna Profesora, foarte putine dintre aceste „vicii” de procedura sau remediat, doar in locurile unde au ramas consumatorii fara energie, in rest totul e la fel, multumesc si eu pentru aprecierea articolului !!

  • stoianconstantin Says:

   Buna ziua,

   L-am asteptat pe Radu sa va raspunda!

   Aproape ca as garanta ca nu se vor remedia neconformitatile semnalate de Radu!

   Motivul mentinerii neconformitatilor este acelasi cu cel care le-a facut posibile: indiferenta proprietarului retelei!

   Marele castig al studiului de caz prezentat de Radu este de sperat sa se concretizeze in sensibilizarea altor specialisti sa evite tipurile respective de neconformitati.

 8. Alina Says:

  Mi-a placut articolul foarte mult. Am si eu un stalp in fata casei care este
  înclinat, cu foarte multe conducătoare electrice. Ma sperie gândul ca o sa cada peste casa. Se poate sa îți trimit poze ca sa faci o analiza ? Eu am facut Reclamație la ENEL dar tot așa a rămas . Măcar un sfat … Ce pot sa fac ?

  • RADU Says:

   Sarut-mana Doamna Alina. Sigur ca puteti ! Prin intermediul si amabilitatea Domnului Stoian o sa aflati Emailul meu . Imi puteti trimite poze , din mai multe unghiuri ( stalp fata de casa , cu stalpul din profil ca sa imi dau seama cat este de inclinat , cu stalpul in totalitate ca vad cate conductoare de curent sustine dar si cu baza lui sa vedem daca au aparut si fisurile in cazul in care acesta este din beton). Si dupa caz sa incerc sa va dau cele doua sfaturi posibile : unul tehnic si practic, iar celalat din punct de vedere legal. In mail va rog sa imi mentionati si orasul in care se intampla acest lucru. Ma voi straduii sa va sfatuiesc cat mai util! Va multumesc foarte frumos si pentru aprecierea articolului. Buna seara !

 9. Alina Says:

  Multumesc pentru un raspuns atat de rapid. Astept email dvs. Ca sa va trimit poze.
  Ma aflu in orasul Constanta .

  • RADU Says:

   Buna seara Doamna Alina , va dau eu o alta adresa de email de a mea pe care nu o are domnul Stoian , este o adresa mai veche , desi pare putin ciudata este prima care am avut-o : crmauser2000@yahoo.com . O puteti copia exact asa , dar eu va voi raspunde prin alta. Astept pozele ! Seara buna !!!

 10. marina Says:

  buna ziua,

  Am o intebare..poate ma ajuta cineva.
  In cazul pozarii cablurilor de joasa tensiune in tuburi inglobate in beton( in canalizatie cu mai multe tuburi: blocuri de tuburi) care este distanta normata dintre tubul cu cablul de joasa tensiune si cele de telecomunicatii. In NTE 007 nu am gasit.

  Multumesc.

  Marina

  • stoianconstantin Says:

   Cred ca nu este normata.
   Dupa opinia mea in doua tuburi apropiate din acelasi bloc pot fi montate cabluri jt si respectiv cabluri TC
   SGC

  • Incze Andras Says:

   Ce tip de cablu de joasa tensiune intentionati sa folositi si care este distanta dintre axul canalelor ?

   Daca cablul de telecomunicatii este fibra optica, atunci nu sunt probleme si pot fi in acelasi bloc. La alt tip de cablu insa eventual pot fi probleme din cauza paralelismului in unele conditii. Ar trebui consultat operatorul sau entitatea care detine/gestioneaza cablurile tc respective.

  • marina Says:

   cablu cyey 5×16.iar distanta dintre tevi pe verticala este de 17 cm…lungimea de paralelism este de 780 m

  • Klaxxy Says:

   Daca tevile sunt metalice, asa cum este de crezut, nu sunt probleme. Acestea asigura ecranare perfecta, indiferent de lungime. Nu vor aparea interferente de niciun fel. Probleme pot sa apara doar daca tevile sunt din materiale plastice.

  • Incze Andras Says:

   Cred ca se poate trage in acelasi bloc si in canal separat. Cablul are ecranare conform datelor tehnice gasite pe net, deci teoretic n-ar trebui sa fie probleme. Ramane de vazut ce specifica gestionarul cablurilor de telecomunicatii.

   Blocurile de beton probabil ca nu contin tuburi metalice inglobate.

 11. Bogdan Says:

  Foarte bun articolul.
  Sper ca și întrebarea următoare să fie în subiect (modernizare, întreținere RED), și anume:
  Pentru modernizarea RED se (mai) pot folosii stâlpi de lemn?
  Dacă răspunsul este negativ, vă rog să argumentați prin indicarea normei tehnice.
  Cu stimă.

  • RADU Says:

   Buna ziua domnule Bogdan.

   Multumesc pentru apreciere ! Norme tehnice va poate lamuri Domnl Stoian.

   Din cunostintele porprii pentru modernizare-investii in RED nu se mai pot utiliza stalpii de lemn. Doar SISE Electrica in cazul stapilor cazuti din diverse cauze utilizeaza stalpi de lemn in regim de urgenta pentru a sustine aliniamentul pana cand vor monta unul de beton.

   Insa in cazul modernizarilor nici vorba de stalpi de lemn. Este probabil ca norma tehnica sa sune strict ca nu mai se utilizeaza stalpii de lemn, dar fara argument. Domnul Stoian va va lamurii !

   O zi buna !

  • stoianconstantin Says:

   Fiecare OD isi stabileste strategii proprii legate de tipul de materiale pe care le utilizeaza in RED unde de regula se merge pe restrangerea gamei.

   Probabil ca cel putin pentru interventii in caz de incidente/deranjamente majoritatea OD pastreaza in nomenclatoare inca stalpii de lemn. Uneori cand se iau decizii investitionale in ecuatie intra multe variabile astfel incat accept ca se poate decide si reabilitarea unei retele pe stalpi de lemn tot cu stalpi de lemn. Cel putin 10-15 ani ar trebui ca lucrurile sa fie OK pe respectiva zona de retea!

   In multe tari se folosesc stalpii de lemn in RED pe scara larga. Noi ne-am „calat” pe beton si cand vedem lemn ni se pare ca ar fi ceva in neregula. Cred ca este doar atipic in raport cu practica curenta!

   Cu stima,
   SGC

 12. Bogdan Says:

  Mulțumesc pentru promptitudinea răspunsului.
  Întrebarea în cauză a fost provocată de o întâmplare recentă (luna martie-aprilie 2014) cînd într-un cartier din …Ploiești !!! au fost înlocuiți stâplii din lemn din RED cu stâlpi din …lemn.
  Întrebați de natura lucrării, muncitorii au pomenit ceva de „modernizarea RED”. La intersecții s-au folosit stâlpi de întindere din beton dar pentru susținere sunt stâlpi de lemn. O să revin și cu ceva imagini.

  • RADU Says:

   Nu aveti pt ce. Deci din Ploiesti, ciudat lucru! eu sunt ploiestean, ar fi foarte bine daca ati putea fotografia stalpii sau sa imi spuneti strdada cu pricina sa ma duc personal sa vad „minunatia”. Credeam ca s-au oprit „imprivizatiile in RED” in Ploiesti. Inca de pe vremea Republicii Socialiste Romane nu se mai utilizeaza stalpii de lemn. SI atunci la modernizari sau aliniamente noi utulizau stalpi de beton centrifugati pt. RED si metalici pentru iluminat public. Din lemn in nici un caz…. nu mai vorbesc de timpurile de azi cand stalpul de beton apare in toate normele tehnice. Va salut !!!

 13. Bogdan Says:

  Vă mulţumesc pentru lămuririi, d-le Stoian. Pentru d-ul Radu, zona în cauză este cel puţin la străzile Gârlei şi Lacului. Sunt situate între Obor şi Mihai Bravu, strada Gârlei este paralelă cu calea ferată ce trece prin spatele Oborului, iar strada Lacului este perpenticulară pe calea ferată. Am fotografiat stâlpii dar nu ştiu cum să încarc imaginea.
  Cu stimă !

  • RADU Says:

   Buna seara! Uitati e-mail-ul meu crmauser2000@yahoo.com si eu i le voi trimite domnului Stoian. Le atasez si cateva randuri de „lauda” daca sunteti de acord. Voi mentiona ca pozele sunt facute de DV !!! Va salut !

  • stoianconstantin Says:

   Dl Bogdan,
   Va rog s autilizati butonul raspunde de langa numele Dv ori de cate ori postati un comentariu pe o tema deja deschisa. Discutia se pastreaza grupata, coerenta si in egala masura utila altor cititori ai blogului.
   Multumesc!
   SGC

  • Bogdan Says:

   Bună seara! Am transmis pe mailul indicat de d-l Radu imaginile cu cele două feluri de stâlpi de lemn cel vechi şi cel nou. Le puteţi comenta în măsura cunoştinţelor dumneavoastră. Având în vedere cele spuse de d-l Stoian, nu cred că ar fi etic să criticăm OD-ul pentru decizia adoptată, atâta timp cât nu au încălcat nici o normă tehnică. Însă cred că le va fi folositor exemplul , celor care sunt obligaţi să facă extindere de reţea pe banii lor ,iar la justificarea costurilor li se impun stâlpi de beton (mai scumpi), sub motivaţia că „nu se mai folosesc” stâlpi de lemn.

  • stoianconstantin Says:

   Salut Bogdan!

   Interesanta abordare!
   SGC

  • Bogdan Says:

   Scopul este să împiedicăm o lucrare greșită, nu să împiedicăm lucrarea în sine.

  • RADU Says:

   Buna Seara Domnule Bogdan. M-am interesat de lucrare. Este una de investitii, dar nu respecta in cu totul standardele. Stalpii nu sunt folositi adecvat.
   Ganditi foarte corect, nusa impiedicam lucrarea. Este foarte bina ca RED sa fie modernizata.
   Insa fie lucrarea buna sau rea, noi, tot nu putem sa o impiedicam, pentru ca ” suntem prea mici pentru …o lume atat de mare”.
   Cred ca irnonia pe care am facut-o va sugereaza ceea ce vreu sa spun.
   Va felicit pentru spiritul de observatie !!!!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: