Stalpi 110 kV cu barba actualizat 19.08.2013


SGC 2010

Stiind faptul ca liniile 110 kV sunt controlate cel putin o data pe an nu imi explic cum in anumite zone pot exista „stalpi cu barba”.

Am postat pe blog un caz cu buturugi ale unor arbori cu trunchirile cu diametru intre 15 si 30 de cm crescuti intre picioarele fundatiilor stalpilor metalici 110 kV

Cazurile de stalpi cu barba de 3-5 ani vechime pot fi insa intalnite pe scara foarte mare!

Stalpi 110 kV cu barba

Consecinta acestei stari de fapt cu care unii electricieni par sa se fi obijnuit consta in deteriorarea accelerata a fundatiilor si ruginirea accelerata a montantilor si contravantuirilor stalpilor datorita umezelii  intretinute de vegetatie.

Stalpi 110 kV cu barba_J_VN

Cat de frecvente sunt cazurile de stalpi 110 kV cu vegetatie la baza din zona Dv de retea?  Sunt in mod real stalpii pusi in pericol de vegetatiea de la baza lor?

Controlul „traditional” al RED este necesar sau ne putem lipsi de el atata timp cat este facut de oameni blazati care nu se singhisesc sa comunice deficientele constatate !?

Radu spune:
23/07/2013 la 09:59 | Răspunde   modifică

Pacat ca nu se pot pune poze si de catre utilizatorii acestui blog. As dori sa postez o “barba” din LEA 110 kV A.Sud_V :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Cea mai tare poza la care m-as fi putut gandi! E tare oricum si daca stapul ar fi fost inafara picioarelor stalpului respectiv este remarcabil de sugestiva pentru tema pusa in discutie daca arborele ar fi crescut intre picioarele stalpului.

St.25-Photo0097_RaduC_st cu barba

Cand proprietarul terenului reuseste sa recolteze 20 de galeti de struguri de la vita de vie groasa ca pe picior care invelete stalpul metalic de peste 25 de ani cine se incumeta sa ii strice jucaria>

20 de galeti de struguri pe stalp

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

11 răspunsuri to “Stalpi 110 kV cu barba actualizat 19.08.2013”

 1. gelu Says:

  ar trebui sanctionati cei care asigura mentenanta in zona respectiva

  • stoianconstantin Says:

   De acord. Acum incercam sa ii sensibilizam cu un apropo discret. Poate se prinde!
   SGC

 2. Radu Says:

  Pacat ca nu se pot pune poze si de catre utilizatorii acestui blog. As dori sa postez o „barba” din LEA 110 kV A.Sud_V 🙂

 3. Incze Andras Says:

  Wooow…

 4. RADU Says:

  In ultima poza, stalpul pe care a crescut vita de vie are doar structura de LEA 110kV. Acela face parte dintr-o linie de 20kV, se vede dupa conductoarele care coboara, nu exista astfel de tractiuni pe 110kV. Remarca acesta nu face articolul mai putin interesant, doar am vrut sa atrag atentia.

  • stoianconstantin Says:

   Da ultimul stalp metalic face parte dintr-un racord 20 kV desi are izolatie de 110 kV. E vorba de o traversare cu deschidere de cca 200 m peste un curs de apa. Ai ochi buni Radu!
   SGC

 5. bratugeorge Says:

  Buna ziua. Cum vedeti amplasarea unui PTAB 630kVA la aproximativ 20m fata de un stâlp 110kV – 110252. Se respectă zona de protectie a LEA 110kV. Ne aflam intr-o zona cu circulatie auto/pietonala frecventa. Va adresez intrebare gândidu-mă in special la prizele de pământ ale stâlpului / ale PTAB-ului. Credeți ca se pot transmite supratensiuni din LEA 110kV spre PTAB prin pământ ?
  O priză de pamant foarte buna a PTAB (2-3 contururi) poate imbunatati situatia ? Va multumesc !

  • stoianconstantin Says:

   LEA mt se poate realiza pe st comuni cu LEA 110 kV. De aici rezulta conditii mult mai bune pt o incrucisare sau dupa caz apropiere. Da realizarea unei pp cu rezistenta de dispersie calculata de ex ca pt o pp comuna mt & ht si respectiv cu 2-3 contururi va permite o buna coexistenta.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: