Leonard are transformatorul lui. Este fericit?


SGC 2010 Leonard are in gestiune un post de transformare si desi ar trebui sa fie multumit se confrunta cu costuri deranjant de mari asociate pierderilor in transformator.

Fata de consumul actual dimensionarea transformatorului este exagerat de supradimensionata.  In aceste conditii costul pierderilor in transformator si al energiei reactive sunt foarte mari comparativ cu costul energiei active!

Pentru a amorsa dezbaterea va prezint dialogul pe care l-am purtat cu Leonard pe acest subiect.

 1. Leonard spune:
  25/05/2013 la 00:56 | Răspunde   modificăBuna ziua,
  Detinem un PTA 63 kva si celula de masura “pe joasa”.
  Masurat consumam cam 100 kwh/luna energie activa si 40 kVARh energie reactiva insa ni se factureaza in fiecare luna aprox 80 kwh pierderi energie activa trafo si 1400 kVARh pierderi energie reactiva trafoPierderea de energie activa am acceptat-o insa pentru energie reactiva am inteles ca o putem reduce.
  Solutia care ni sa dat de societatea care a instalat PTA-ul a fost
  “baterie de condensatoare” am instalat-o insa Electrica ne-a raspuns ca aceasta energie reactiva nu poate fi compensata iar noi v-om plati aceasta pierdere de energie reactiva atat timp cat detinem PTA.Este doar un abuz al Electrica sau incompetenta societatii care a montat bateria in obtinerea aprobarii bateriei de condensatoare?Aceasta “baterie de condensatoare” este acelasi luncru cu “module de compensare a pierderilor in transformator”?Toti detinatorii de PTA platesc pierderile de energie activa si reactiva din transformator?

  Va multumesc.

  • stoianconstantin spune:
   25/05/2013 la 06:48   modificăPoate fi compensata. Pentru a vi se recunoaste existenta bateriilor de condensatoare este necesar sa solicitati reactualizarea ATR sa fie mentionate in ATR si grupul de masura sa poata masura circulatia de reactiv in ambele sensuri (spre consumatorii jt respectiv spre transformator).Energia reactiva produsa de condensatoare poate circula atat spre consumatori cat si spre transformator functie de necesarul de energie reactiva al consumatorilor vs capacitatea bateriei. Transformatorul este la randul sau un “consumator” de energie reactiva pe care si-o poate lua din RED (reteaua de distributie) 20 kV sau din bateriile montate de Dv pe partea de jt.In conditiile in care ati avea numai consumatori rezistivi (care nu necesita energie reactiva, de ex becuri cu incandescenta) toata energia reactiva produsa de bateria de condensatoare va fi evacuata spre transformator acoperind in tot sau in parte necesarul de reactiv al transformatorului sau daca bateria de condensatoare este gresit dimensionata depasind necesarul transformatorului (supracompensare) excedentul trecand dincolo de transformator in RED 20 kV.Daca insa ati avea consumatori reactivi pot exista situatii in care bateria sa acopere doar necesarul acestora (intregral sau in patre). In acest caz reusiti doar sa degrevati RED 20 kV de reactivul necesar consumatorilor Dv dar nu si necesarul transformatorului care va continua sa isi ia energia reactiva din RED 20 kV.Fata de necesarul de reactiv al consumatorilor Dv bateria trebuie sa debiteze mai multa energie reactiva astfel incat o parte sa poata circula spre transformator dar sa nu exceada necesarul de reactiv al transformatorului pentru a evita regimul de supracompensare care are asociat obligatii de plata din partea DV!.

   Din acuza atator regimuri posibile este necesar si contorul care sa stie sa masoare reactivul in ambele sensuri si un algoritm de calcul al energiei reactiva pe care Dv eventual ar mai trebui sa o platiti.

   Probabil ca inca ar trebui sa insist cu cateva explicatii si exemple insa concluzia o aveti in primul pagraf!

   Solutia alternativa presupune sa montati masura la 20 kV. In acest caz veti plati ce masoara contorul fara alte corectii si discutii cu OD. Si acesta modificare a solutiei th poate fi promovata prin actualizarea ATR. E o discutie de facut si aici. Presupun ca o sa va lamureasca OD!

   As fi interesat sa imi comunicati rezultatele eventuale demersuri pe care le veti face la OD pentru rezolvarea favorabila a problemei. Va astept cu informatii noi!

   Succes!
   SGC

 2. Leonard spune:
  25/05/2013 la 21:09 | Răspunde   modificăVa multumesc pentru raspuns.
  Dupa ce v-am pus intrebarea de mai sus am constatat ca in factura energia reactiva inductiva masurata se scade din pierderile de energie reactiva trafo care este calculata din tabel.PIERDERI ENERGIE REACTIVA IN TRAFO 1400 kVARh
  ENERGIE REACTIVA inductiva MASURATA 80 kVARh
  ENERGIE REACTIVA FACTURATA 1320 (x0.16 ron)
  (va pot trimite o factura daca doriti)Aici sa rupt putin logica, oare cei 80 sunt masurati in sensul invers sau e doar o eroare din sistemul de facturare Electrica? Practic energia reactiva o consum si Electrica ma incurajeaza sa consum si mai multa. Complet fara logica faptul ca ei scad ceea ce se masoara din ce imi imputa ei dintr-un tabel.
  Cei 80 kVARh reactiv provin de la 2 motoare, stand de testare frane la camioane, fara bateria de condensatoare.Desi toti consumatorii cauta solutii sa reduca energia reactiva inductiva masurata pe noi de fapt in conditiile prezentate mai sus pe noi ne intereseaza sa o marim.Poate e doar o greseala de facturare, desi se repeta de 8 luni decand suntem racordati.

  Va citez:
  “Energia reactiva produsa de condensatoare poate circula atat spre consumatori cat si spre transformator functie de necesarul de energie reactiva al consumatorilor vs capacitatea bateriei.”

  As vrea sa mai precizez ca pentru aprox o saptamana bateria de condensatoare sa blocat, eu nu am stiut ce reprezinta toate cele
  12 leduri aprinse, erau toate treptele cuplate, in acest timp sau ingeristrat aprox 7000 kVARh ENERGIE REACTIV CAPACITIVA care se vor factura la 0.16 ron/kVARh.

  Si intrebarea este de fapt:

 3. Bateriile de condensatoare atunci cand produc reactiva mai mult decat ceea ce consuma motoarele noastre este considerata ENERGIE REACTIVA CAPACITIVA sau in urma modificarii ATR va aparea o noua unitate masurata, in genul ENERGIE REACTIVA INDUCTIVA PRODUSA?Vreau sa va felicit pentru munca depusa in a raspunde sutelor de intrebari.
  • Leonard spune:
   25/05/2013 la 23:05   modificăM-am grabit cu concluziile in prima parte si imi cer scuze, nu Electrica factureaza gresit ci eu nu m-am documentat suficient, energiile acelea nu se scad ci este o formula de calcul care mai reduce energia reactiva facturata.Wrif = Wric – Wri0
   Wrif= energia reactiva facturata
   Wric= pierderi energie reactiva trafo + energie reactiva masurata
   Wri0= 0.426 x consumul total de energie activaIn cazul meu cu un consum redus de energie activa Wri0 este de maxim 10% din Wric, daca as fi consumat activ 3000kwh/luna pierderea de energie reactiva din trafo s-ar fi redus de la sine, de aceea cred ca multi detinatori de PT nu au problema mea deoarece sunt consumatori mari si nici nu stiu de pierderi in transformator, pe restul ii invit in “clubul celor care regreta ca si-au montat TRAFO”
  • stoianconstantin spune:
   26/05/2013 la 08:29   modificăSi eu va felicit pentru afortul Dv de intelegere a problemei. Ati putea trece la nivelul urmator care presupune studierea catorva nornative ANRE si atunci sunt convins ca va veti lamuri definitiv. Acel factor 0,426 reprezinta tangenta unghiului de defazaj dintre curent si tensiune, tg (fi), corespunzatoare factorului de putere, (cos(fi), neutral care are valoare 0,92 => (cos(fi)neutral =0,92) acesta corespunde trigonometric tg (fi neutral) =0,426)Puterile activa, reactiva si aparenta pot fi intodeauna reprezentate prin laturile unui triunghi dreptunghic deoarece intre ele exista urmatoarele relatii: P= S*cos(fi), Q=S*sin(fi) si respeciv S*S =P*P+Q*Q (editorul nu imi permite sa utilizez un indice care sa indice patratul unui numar).
  • triungiul puterilor
  • In figura indicele „natural” inseamna necompensat, fara baterii de condensatoare. S-ar mai putea face o figura in care sa scoatem in evidenta factorul de putere neutral si cazurile in care ne putem  afla in raport cu acesta. Sa vedem!
  • factorul de putere natural vs factorul de putere neutral in triunghiul puterilor
  • Inmultind cu timpul relatiile se pastreaza ca structura si pentru energii.Reglementarea ANRE spune ca Dv nu platiti energie reactiva inductiva intre factorul de putere neutral (o,92) si factorul de putere rezistiv (cos fi =1). Prin urmare din energia reactiva trafo (calculata) si cea consumata de receptoare (masurata) vi se scade partea de energie reactiva pe care nu trebuie sa o platiti raportat la factorul de putere neutral prin referinta la o alta marime masurata => energia activa.

   Intradevar daca ati avea un consum mare de energie activa la un facor de putere mai mare sau egal cu factorul de putere neutral ponderea pierderilor active si reactive in trafo ar scadea si ati accept-o mai usor. Daca insa ati avea un consum de energie activa avand asociat si un consum mare de putere reactiva (inductiva) va rezulta un factor de putere inductiv sub cel neutral sa zicem in domeniul cos fi = 0.4 sau 0,6 veti simti in factura cele doua componente care va deranjeaza si acum.

   Cind intalniti expresia consum inductiv ne referim la consum de energie reactiva sau uneori la consum de energie activa avand asociata o importanta componenta reactica inductiva specific consumatorilor care au bobinaje: motoare, transformatoare. In acest caz ca reprezentare vectoriala curentul este figurat in “urma” tensiunii

   Cand vorbim de receptor electric sau de o instalatie cu caracter capacitiv vorbim de fapt de o “instalatie” care are racordata la bornele sale mai multe condensatoare decat reactante inductive (bobine) spunem ca avem o supracompensare a reactivului inductiv sau ca in raport cu bornele “instalatiei” respective avem o sursa de energie reactiva. Vectorial la bornele unei astfel de instalatii, respectiv la bornele unui condensator echivalent la care s-ar putea reduce componenta reactiva a unei astfel de instalatii curentul va fi figurat inaintea tensiunii. Produc energie reactiva condensatoarele si cablurile electrice (lungi).

   In momentul in care vi se va recunoaste dreptul sa compensati local energia reactiva inductiva a transformatorului montand baterii de condensatoare veti vedea ca se va schimba algoritmul de calcul

   In rest ce v-am scris despre reactiv si bateria de condensatoare este inca valabil!

   Succes!
   SGC

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

29 răspunsuri to “Leonard are transformatorul lui. Este fericit?”

 1. Leonard Says:

  Multumesc celor pentru care acesta problema prezinta interes si vor contribui cu sfaturi, va multumesc si dumneavoastra Dl Stoian.

  Lectia de fizica imi era oarecum cunoscuta totusi va multumesc pentru prezentarea facuta, as incerca sa prezint problema din prisma consumatorului, platitorului de facturi ca aici este de fapt grija mea.

  Ca si completare prezint faptele si cifrele exacte, cele de mai sus sunt putin mai mici.

  Am deschis intr-o zona rurala o statie de Inspectii Tehnice Periodice pentru autoturisme si camioane, standul de testare frane suporta si camioane de aceea are 2 motoare de 11KW fiecare. Deoarece reteaua stradala nu suporta aceste puteri au aparut 2 solutii

  1. Aprox un km de cablu pana la cel mai apropiat transformator ( urma sa platim energia la pretul „pe joasa” ca aproape toti consumatorii si inca 10% mai mult decat consumam din cauza pierderilor pe cablu )

  2. Racordare la reteaua de medie aflata la 250m si post de transformare. Eliminam astfel pierderea de pe cablu si plateam si cu aprox 25% mai putin deoarece urma sa ni se factureze „pe medie”

  Am mers pe varianta 2, apoi am ales tariful E2 deoarece planuim sa incalzim casa de locuit adiacenta halei ITP in regim mixt, ziua lemne iar noaptea sau cand plecam mai mult timp de acasa cu centrala electrica, pretul la care platim este:

  ZIUA 0.49 ron fara tva/ kwh
  NOAPTEA 0.23 ron fara tva/ kwh
  gazul desi indisponibil la noi in zona ar fi 0.09/kwh
  Tariful standard „pe medie” este 0.39 ron/kwh

  Dupa ce s-a terminat lucrarea am inceput sa aflu despre pierderile din transformator care provin din tabelul celor de la Electrica si sunt pentru fiecare trafo in parte.

  Al nostru de 63 KVA are:
  Pierderi energie activa 180 kwh/luna adica 90 Ron
  Pierderi energie reactiva 1400kVARh/luna adica 280 Ron
  (inductiva)

  Solutia cea mai simpla ar fi fost sa cedez gratuit trafo catre Electrica si treceam pe tarif „pe joasa” iar ei suportau pierderile insa raspunsul a fost ca NU au nevoie de el in zona noastra.

  Energia reactiv inductiva se factureaza in functie de Factorul de Putere astfel:
  intre 1 si 0.92 0Ron dupa cum ati mentionat si D-voastra
  intre 0.92 si parca 0.8 (va rog sa ma corectati cu cifra exacta aici) se factureaza cu 0.051,
  daca factorul este mai mic se factureaza cu triplu, adica 0.16, in cazul meu factoru fiind in jur de 0.2 ajung la sume de peste 250 ron/luna doar pentru reactiva.

  Factorul de putere este calculat de electrica cu formula:

  Radical din raportul 1 / 1+(reactiv/activ)(reactiv/activ)

  EX: en reactiva …masurata 50+ pierderi trafo 1400=1450 kVARh
  en activa ……masurata 100kwh+ pierderi trafo 180=280 kwh
  raportul dintre cele 2= 1540/280=5.17
  apoi 5.17*5.17=26.72
  1/1+26.72=1/27.72=0.03
  apoi radical din 0.03 =0.18
  Factorul de putere este 0.18 deci luna aceasta iar platim triplu.

  Daca am consuma 3000 kwh am depasi pragul de 0.92 si nu ar mai conta energia reactiva inductiva deoarece s-ar factura cu 0

  Poate am exagerat cu detaliile calculului, nu pot insera formula si cred ca asa cititorul obisnuit (pentru ca nu toti sunt ingineri) poate intelege mai usor. De fapt tot comentariul se adreseaza acelor cititori care se gandesc la varianta instalarii unui transformator, mie imi pare rau ca nu am gasit la acel moment pe internet nicio informatie despre cat de mari sunt sau faptul ca eu voi plati PIERDERILE IN TRANSFORMATOR.

  Dupa cum am mai spus s-a instalat o baterie de condensatori insa Electrica a raspuns iarasi NU, urmeaza sa incercam cu o alta firma sa refacem proiectul sau sa instalam alta baterie de condensatori (650euto +tva) poate aceasta primeste acceptul.

  Voi reveni cu detalii cand apar schimbari.

  • stoianconstantin Says:

   Va pot informa ca in doua zile articolul a fost citit de 65 de persoane! In privinta comentariilor nu trebuie sa va faceti prea multe sperante. Probabil ca vor fi doar cateva sporadice. Dar cei care il citesc au prilejul de a medita inainte de a lua decizii in cazuri similare si isi pot fundamenta mai bine optiunile.

   Credeti ca mi-ati putea trimite studiul de solutie avizele tehnice de racordare ale casei si Statiei ITP, proietul tehnic in format electronic? Ne-ati oferit destul de multe informatii doresc sa vad instalatiile existente in zona si cat de „nenecesar” este acest post pentru reteaua stradala.

   Pana la urma chiar utilizati acele motoare de 11 kW?

   V-as sugera sa nu cheltuiti acei 650 de euro +TVA decat dupa ce in prealabil vi se va face dovada ca ii veti si recupera!

   SGC

 2. Leonard Says:

  Uau!!! 65?!
  Motoarele pornesc pentru 10 secunde de 3 ori la fiecare testare, si se executa intre 4 si 15 testari zilnic.
  Pana la inceputul lui Iulie nu am acces la nici un document, doar facturile ca vin pe mail si poate daca am ceva scanat in laptop, insa o sa o fac cu placere imediat cum ajung acasa.
  Nici eu nu sunt nerabdator sa cumpar alta baterie de condensatori insa daca este sigur ca scap de reactiva se amortizeaza intr-un an.

 3. barbulescu serban Says:

  Serban
  Inteleg ca este un contract incheiat in calitate de utilizator economic dar consumatorul este mixt : firma si casnic
  Analizati posibilitatea unui contract de furnizare ( total sau partajat)
  ca si consumator casnic.Acestia nu platesc energia reactiva
  In conditiile in care principalul consumator este energia de mers in gol al transformatorului un tarif pe paliere orare nu se justifica.
  Montarea unei baterii de condensatoare la JT nu se recomanda in cazul unor consumatori dezechilibrati ( cazul echipamentelor monofazate alimentate dintr-o retea trifazata ) sau puternic deformanti.
  Economic se pune problema numai daca aveti garantia
  contractuala ca puteti supracompensa producand o cantitate de energie reactiva care sa compenseze cca 60% din energia reactiva consumata in gol de transformator
  Mutarea grupului de masura la MT pe langa investitia suplimentara presupune si cheltuieli de exploatare ulterioare
  Ideal ar fi daca aveti posibilitatea si oportunitatea instalarii
  unei capacitati de productie sau sau de consum a energiei
  electrice corelata cu puterea disponibila a postului de transformare

  • leoitp Says:

   Mutarea grupului de masura pe medie nu este o solutie ieftina deci „pica” oricum, totusi ce cheltuieli de exploatare implica aceasta?
   Deja am inceput demersurile pentru noua baterie de condensatoare, teoretic ar trebui sa eliminam reactiva din factura.

 4. leoitp Says:

  Putin mai sus am adresat o intrebare:
  „Bateriile de condensatoare atunci cand produc reactiva mai mult decat ceea ce consuma motoarele noastre este considerata ENERGIE REACTIVA CAPACITIVA sau in urma modificarii ATR va aparea o noua unitate masurata, in genul ENERGIE REACTIVA INDUCTIVA PRODUSA?”

  Desi dumneavoastra Domnule Stoian ati raspuns destul de clar, am gasit raspunsul si in Ordinul ANRE 24/2006

  Art. 30. – Pentru consumatorii aflaţi în regim de funcţionare în sarcină la care punctele de măsurare diferă de punctele de decontare corespunzătoare şi care au convenită compensarea
  pierderilor de energie reactivă inductivă, în condiţii tehnice precizate de operatorul de reţea/ furnizor prin instrucţiuni specifice, sursa de energie reactivă fiind montată la tensiunea
  inferioară a transformatorului de alimentare, pierderile de energie reactivă se compensează(se reduc) cu cantitatea de energie reactivă capacitivă măsurată de grupul de măsurare
  prevăzut pentru sensul energiei de la consumator spre reţea; reducerea nu va putea depăşi nivelul energiei reactive inductive calculate la mersul în gol al transformatorului.

  • stoianconstantin Says:

   Super clar!
   In plus aveti dovada ca OD trebuie sa accepte actualizarea ATR pt a lua in calcul energia reactiva capacitiva pt acoperirea in tot sau in parte a energiei reactiva inductive necesara functionarii transformatorului.
   SGC

 5. Andrei Says:

  O noua baterie de condensatoare? Cea existenta s-a deteriorat in urma blocarii? Este posibil sa fie corect dimensionata si in urma modificarii metodei de calcul a facturii sa-si faca treaba corespunzator.

  In alta ordine de idei, avand un consum atat de mic de activ si reactiv, bateria trebuie sa compenseze doar pierderile din trafo.

  De ex: 280 kWh activ permite un consum de reactiv de 119 kVARh gratuit(nu se factureaza)

  Astfel incat 2 kVAR pentru baterie inseamna 1440 kVARh luna (2x24hx30zile).

  Imi cer scuze daca am gresit rationamentul.

  Sunt la inceput de drum in acest domeniu greu dar si frumos.

  Numai bine!

  • Leonard Says:

   Bateria actula este ok, doar inchis/deschis si si-a revenit, firma care a montat-o, aproape gratis (bun prieten), nu a reusit sa obtina aprobarea de la OD, poate nici nu a incercat unde trebuie, pentru simplul fapt ca nu a mai intalnit problema cum este cazul meu.

   Bateria noua ar urma sa fie instalata de o firma care ar obtine aprobarea fara probleme, de aceea am luat in considerare si aceasta varianta.
   Dupa ce am gasit articolul postat mai sus am contactat OD si am primit raspuns neoficial ca aprobarea aceasta nu se face foarte greu insa astept raspunsul oficial si poate raman cu aceasta care o am acum.

   Referitor la cei 2 kVAR pe ora sunt sigur ca se poate regla din modulul de comanda al bateriei de condensatori ca una din cele 12 trepte sa stea cuplata in stand-by si sa produca cei aprox 1500 kVARh energie reactiv capacitiva cat am eu nevoie sa compensez reactiv inductiva din transformator, stiu sigur ca modulul acela a fost scos nou din cutie si a fost montat fara nici un reglaj, deci daca voi obtine aprobarea va trebui cumva sa il reglez sa isi faca treaba.

 6. Andrei Says:

  Bateria cu 12 trepte de reglaj este conceputa pentru consumatorii inductivi cu sarcina de reactiv variabila.Ori la d-voastra sarcina este constanta asa ca aveti nevoie de compensarea consumul de reactiv din trafo care nu se modifica in timp.
  Treapta 1 a oricarei baterii compenseaza consumul de reactiv al trafo.
  Nu aveti nevoie de o baterie cu reglaj atat de fin.
  Nu-i lasati sa bage pe gat o tehnologie complexa al carei pret e mai mare.
  Sanatate!

 7. Leonard Says:

  Acum o luna am instalat noua baterie de condensatori, este doar un condensator care sta cuplat tot timpul si conform contractului cu firma respectiva s-a depus si un proiect la electrica in urma caruia ar trebui sa se ia in considerare reactiv capacitiva masurata.
  Raspunsul electrica nu a venit deci inca platim pierderi,a venit insa o factura de 500 ron -avizare proiect-
  O noua problema aparuta pe factura lunii iulie pentru care cred ca voi deschide un nou topic: ne sunt facturate PIERDERI ENERGIE REACTIVA LINII perioada 12.06- 23.07 4653kVARh care inseamna 900 RON.
  Liniile pentru care sunt facturate pierderile sunt de 200m de la separator de unde incepe delimitarea si pana la trafo, 100m sunt aeriene si 100m subterane. Am depus o petitie la care nu am primit inca raspuns. Am gasit ceva formule de calcul al consumului de reactiva in linii dar sunt putin complicate si astept intai raspunsul electrica, poate e doar o eroare de facturare.

  • Daniel Says:

   Buna ziua. Si eu ma aflu in aceeasi situatie ca dumneavoastra. Am un post de transformare de 63kva. Platesc la fel pierderile. Va rog sa imi dati si mie informatiile de contact ale firmei care v-a instalat bateria de condensatori ca sa pot sa vb si eu cu ei. Eu locuiesc in Gorj si apartin de CEZ. Va multumesc mult.

  • Daniel Says:

   Sper ca mai sunteti pe blog.

 8. Leonard Says:

  Am extras din ATR partea care tine de linii: „Alimentarea cu enerqie electrica a postului de transformare se va realiza din linia electrica aeriana de 20 kV printr-un racord aerian/subteran de 20 kV, realizat cu conductor funie OLAL 50 mmp/LES 20 kV, in lungime de 20/150 m din stalpul nr. 73. Pe stalpul nr. 73 se va monta o consola de derivatie CDV 550.

  De la stalpul de derivatie nr.1 se va realiza un racord in cablu 24 kV tip A2XS(F)2Y 3x(1X150) mmp, in lungime de
  aprox. 150 m, pana la postul de transformare aerian.”

  Va rog daca sunteti familiar cu calculul pierderilor de energie reactiva in linii sa ma ajutati sa calculez pierderea in cazul meu, macar stiu ce sa ma astept cand va veni raspunsul OD.

  • stoianconstantin Says:

   1) va rog sa utilizati de acum inainte butonul „raspunde” de linga numele Dv ori de cate ori veti posta un nou comentariu pe acesta noua speta

   2) ca sa pot continua discutia am facut o usoara corectie in textul Dv eliminand un epitet care nu isi are locul aici!

   3) presupunand ca punctul de delimitare al gestiunii este la clemele de racordare la LEA este necesar sa va asigurati ca s-a tinut cont in dimensionarea bateriei DV si de energia reactiva pe care o produce cablul de 20 kV

   4) ce rost are sa va apucati independent de calcule? Asteptati rezultatele de la OD si solicitati explicatii: formule si caracteristici th utilizate. Le verificati pe acelea avand avantajul unor informatii opozabile OD!

 9. alin Says:

  referitor compensare pierderi de energ reactiva la mersul in gol al trafo.
  situatie: intre punctul de delimitare si punctul de masura se afla un cablu LES de vreo 400 m si un trafo de 400 kVA. Aportul calculat de energie capacitiva al cablului este in jur de 10500kVArh, iar pierderile in gol de reactiva in trafo sunt de aprox 7400 kVArh.
  Intrebare . In acest caz se poate aplica principiul compensarii ? Adica in formula de calc a energiei reactive facturabila sa se tina sema de energia capacitva generat de cablu => ERfact = ER mas + 7400 – 7400 + 0.426 (EAmas + pierderi tot de EA), iar
  ERC facturata = (10500 + ERC mas )- 7400 =3100 kVArh

  Va multumesc

  • Leonard Says:

   Salut Alin, intr-o lume normala asa ar trebui sa se compenseze reciproc dar nu se aplica pentru ca scopul principal este sa se factureze cat mai mult. Pe mine ma irita faptul ca pierderea aceasta in cablu au introdus-o peste noapte si nu este deloc usor de digerat. Practic au schimbat regula in timpul jocului. Noi am hotarat sa mutam trafo aproape de punctul de delimitare. Am scapat de pierderile in trafo dar ne costa 750 Lei/luna pierderile de capacitiva in liniile subterane (150m), cheltuiala cu mutatul se amortizeaza intr-un an si jumatate, aveam si varianta celulei de masura pe medie care costa 50 000 lei, cam mult pt mine desi era mult mai sigura.
   Daca ati rezolvat pierderile va rog sa imi spuneti si mie.
   Va multumesc

 10. Vasile Says:

  solutia Dvs este „varianta montarii unui grup de masura la 20 kV in imediata apropiere a punctului de delimitare a gestiunii”. Exista atat solutii de grup de masura 20 kV montat pe stalp cat si intr-o celula de masura

  In felul aceste nu mai achitati tarif de distributie pe joasa tensiune (cca 140 RON/Mwh), nu mai aveti discutii cu operatorul de distributie pentru ca masura se face pe medie tensiune la unctul de delimitare a gestiunii.

  Mai mult, cu masura pe medie tensiune, puteti negocia pretul energiei cu orice alt furnizor din Romania (nu neaparat din zona Dvs)

  De exemplu: www.*******.ro sau E**** E***** si multi altii care furnizeaza energie chiar si la consumatori mici.

  Eu detin un punct trafo cu masura pe medie tensiune si va invit in „clubul celor care nu regreta ca si-au montat TRAFO cu masuma pe medie tensiune” si va invit si in „clubul celor care sunt fericiti ca si-au montat TRAFO„.

  Am scapat de **** si cumpar energia mult mai ieftina pe medie tensiune...

 11. Bogdan Says:

  ***, *** si toate firmele de distributie tributie sunt niste HOTI. Pe mine m-au adus in pragul de a inchide firma.

  Nu incasez nici sa imi permit sa platesc facturile de curent.

  Am punct de transformare propriu, am facut demersuri sa fiu tarifat la medie tensiune si am ajuns sa platesc dublu. Niste hoti…

  • stoianconstantin Says:

   Buna seara,

   Imi pare rau ca aveti acesta perceptie!

   In mod categoric succesiunea de optiuni pe care ati facut-o legata de solutia de alimentare cu ee si/sau legata de dimensionarea puterii transformatorului si/sau legata de modul cum exploatati acest post de transformare nu a fost cea mai buna!

   Apoi este de amintit setul de reglemetari ANRE legate de tarifarea serviciilor de distributie si respectiv de furnizare a ee pe care trebuia sa le cunoasteti sau asupra carora ar fi trebuit sa fi fost consiliat.

   Astazi am discutat cu un cunoscut care are un post de transformare propriu de cca 20 de ani. Cand si l-a facut s-a gandit ca va aduce langa casa un gater si a dimensionat transformatorul la 63 kVA apoi a renuntat la idee. De ceva timp a terminat constructia casei si utilajele pe care le-a folosit la organizarea de santier au disparut si postul a ranas incarcat cu maxim 3 kVA.

   Si-a facut niste calcule si a ajuns la concluzia ca energia electrica il coata acum mult mai mult decat daca ar fi fost racordat la reteaua stradala. Are reteaua stradala la poarta! Pe cine sa se supere el!

   Daca doriti sa analizam cazul Dv o putem face. In acest caz pt postarea de noi comentarii pe acest subiect va rog sa utilizati, de fiecare data, butonul raspunde de langa numele DV. In acest fel discutia se va pastra grupata si coerenta si va fi utila si altor utilizatori ai blogului.

 12. victorasulFTW Says:

  Buna ziua.
  interesanta discutie.
  poate ar trebui spus ca exista prea putin interes la nivelul OD de a incuraja montarea bateriilor de condensatoare pentru compensarea puterii transfomatoarelor, poate ca din lipsa interesului celor care cunosc metodele tehnice si de calcul de a face asta sau din lipsa de cunoastere a altora.

  In primul rand ar trebui spus ca in ORD. 33/2014 ANRE -art.8, lit.d si art.17 se incurajeaza compensarea puterii reactive.

  • stoianconstantin Says:

   Bune precizari!

   Sa vedem daca comentariul Dv reporneste schimbul de idei!

   SGC

 13. victorasulFTW Says:

  ok, m-am interesat: sa zicem ca avem un transformator de 250KVA.
  in scopul compensarii energiei reactive trebuie facuta o cerere de racordare la OD in care se specifica acest lucru. se va emite ATR, se intocmeste un proiect care se avizeaza in comisia OD si se executa apoi lucrarea. costul unui astfel de echipament + proiect variaza intre 300-900 de euro +TVA pentru transformatorul de 250KVA. Daca este avantajos, sa imi spuneti dvs.

  • stoianconstantin Says:

   Trebuie sa va uitati in factura si sa vedeti cat platiti pentru reactivul consumat de transformator si veti vedea in cate luni va recuperati investitia!

   SGC

 14. Zamfir Gheorghe Says:

  buna ziua
  va deranjez cu o intrebare

  -sant posesorul unui post de transformare de 100 kVA, sunt la inceput de drum nu am consumatori foarete mari, dar in schimb am pirderi in transformator foarte mari .
  am inteles ca nu e nimic de facut sa se diminueze aceste pierderi deci factura o sa-mi vina in cotinuaqre destul de unflata.

  am decis sa shimb transformatorul sa pun unul de 25kVA, ma intereseaza:

  -care ar fi pasi pentru aceasta decizie pe care am luato deoarece nu mai fac fata platilor in zadar,
  -care este principiul de calcul sau dupa ce tabel se calculeaza aceste pierderi din transformator fiindca pe cine si pe unde am intrebat toata lumea da din umeri s-au te trimite la alt cineva
  -ce pirderi s-ar extima pentru un transformator de 25kVA? se poate face o socoteala de 3 simple ? daca la unul de 100 kVA platesc 500 lei pe luna la unul de 25 kwa ? se plateste cat?

  Va multumesc anticipat

  • stoianconstantin Says:

   Va rog sa imi confirmati ca ati citit comentariile de mai sus si eventual sa ramana in discutie doar intrebarile la care nu ati gasit raspuns!
   Pe scurt:
   1) exista metode de reducere consumului de putere reactiva prin montarea unei baterii de condensatoare
   2) la inlocuirea cu trafo de 25 kVA se reduca atat pierderile de Putere Activa la mersul in gol cat si consumul de Putere reactiva nu se aplica „regula de 3 simpla”
   3) furnizorul Dvs va poate face o simulare de factura de ee in cazul in care compensati reactivul atat pentru trafo existent cat si pentru trafo de 25 KVA
   SGC

 15. Zamfir Gheorghe Says:

  buna ziua
  am citit, si va multumesc pentru raspunsul si amabilitatea pe care ati avut-o, cea ce aici la furnizorul pe care il am, dupa cum am spus si mai sus NU SE GASESTE.

  VA MULTUMESC

 16. andreea capanu Says:

  Buna ziua,

  Am citit comentariile de mai sus, se pare ca si eu am o astfel de problema, inca din 2015, cu energia reactiva enorma de pe facturi.

  Am sesizat acest lucru furnizorului de energie electrica dar nu primesc un raspuns clar, mi se arunca in ochi un ordin anre (eu nu sunt de meserie inginer specializat in electricitate si sincer imi este greu sa imi dau seama ce este de facut).

  Brokerul de energie electrica prin intermendiul caruia am incheiat contractul de furnizare de energie electrica a facut o serie de „studii” impreuna cu o echipa tehnica in anul 2015 si au ajuns la concluzia ca se poate anula energia reactiva din facturi prin montarea unor baterii compensatoare.

  Am facut acest lucru, dar din pacate facturile au fost si mai mari si dupa cateva luni le-am oprit. Am continuat sa platesc facturile care aveau valori in medie de 1300 lei pentru o locatie care nu are activitate.

  Consumul real inregistrat de contor pentru luna iulie spre exemplu este de:
  Energie activa (Kwh)
  Index initial: 2609.20
  Index final: 2612.60
  Consum inregistrat de contor: 3.4
  Energie activa multiplicata cu constanta K=80 este de 272.00

  Energie reactiva inductiva (kVArh)
  Index initial: 1104.50
  index final: 1105.30
  Energie reactiva inductiva multiplicata cu constanta K80 este de 64.00
  Energie reactiva capacitiva (kVArh)
  Index initial: 192.50
  Index Final: 192.50
  Consum inregistrat de contor: 0.2
  Energie activa multiplicata cu constanta K=80 este de 16.00

  Pierderi contori reali:
  – energie activa: 513.00
  – energie reactiva inductiva: 5394.00
  – energie reactiva capacitiva: 0.00

  Cantitate facturata:
  energie activa: 785.00 KWh
  energie reactiva inductiva: pret x1 = 0.00; pret x3 = 5082.00 kVArh
  energie reactiva capacitiva: pret x1 = 0.00, pret x3 = 0.00 kVArh

  Deoarece nu am primit nici un raspuns care sa contina explicatii privind consumurile de genul celor de mai sus (consumuri inregistrate pentru lunile februarie – iunie), am facut acum si o reclamatie la ANRE sa vad ce solutii primesc de acolo. important este de retinut ca in luna ianuarie 2017 nu a fost intregistrata pe factura energie reactiva, fapt ce a demarat intreaga procedura de reclamatii pentru ca se poate totusi factura si fara energie reactiva.

  Va rog sa imi spuneti ce fel de informatii trebuie sa va trasnmit pentru a putea gasi o solutie in eliminarea acestor cheltuieli cu energia reactiva.
  Va multumesc

  • stoianconstantin Says:

   Buna seara,

   Cred ca in cazul Dvs avem cel putin o problema de proiectare. In afara de acesta trebuie sa stiti ca pentru a fi luat in calcul compensarea puterii reactive inductive a transformatorului este necesar sa solicitati actualizarea ATR care sa prevada treapta fixa de condensatoare dimensionata pentru acoperirea puterii reactive a transformatorului.

   Plec de la premisa ca vb de un contor montat pe barele jt ale postului de transformare. Pe aceste bare trebuie montata bateria fixa de condensatoare. Daca avem un consum pur rezistiv atunci energia debitata de treapta fixa de condensatoare va fi inregistrata intr-un registru dedicat al contorului si va circula de la baterie spre transformator.

   In temeiul ATR OD nu o va interpreta ca si supracompensare ci o va „solda” cu echivalentul de energie reactiva necesara acoperirii consumului de eneregie reactiva inductiva al transformatorului.

   Daca insa in instalatia Dvs aveti motoare, alte transformatoare, in general echipamente cu bobinaj si miez magnetic atunci per ansamblu aveti consumatori de energie reactiva inductiva. In acest caz este posibil ca parte sau toata energia reactiva a treptei fixe de condensatoare sa nu mai ajunga la transformator si sa fie consumata in instalatia interioara. In acest caz OD va va calcula pierderi de ee reactiva in transformator.

   Solutia „ideala” este sa aveti o baterie de condensatoare mai complexa care sa includa treapta fixa si trepte variabile dimensionate corespunzator necesarului de energie reactica indiuctiva din instalatia interioara. In acest caz in permanenta veti avea circulatie de energie reactiva da la baterie spre transformator iar cand sunt si treptele variabile in functiune de necesarul de energie reactiva inductiva pentru receptoarele din instalatia interioara reactiv va fi de la baterie atat spre transformator cat si spre instalatia interioara.

   Poate ca nu am prins in prezentare toate cazurile particulare dar esenta „fenomenului” cred ca am atins-o.

   Trebuie sa gasiti doar proiectantul potrivit. Veti gasi, pt ca exista firme atestate ANRE, specializate pe acesta nisa!

   Trebuie sa mentionez ca un transformator in functiune pe langa pierderi/consum de energie reactiva inductiva are asociat si pierderi de energie activa. Aceste pierderi sunt inclusiv in situatia in care transformatorul functioneaza in gol.

   Daca nu aveti activitate n-ar fi o optiune sa retrageri temporar din exploatare postul de transformare? In acest caz cu certitudine toate tipurile de pierderi vor fi zero!

   Succes!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: