Lucrul dupa ureche compromite orice tehnologie!


SGC 2010

Unii oameni improvizeaza fara jena si au pretentia ca sunt originali. Sa vedem un exemplu de PTA racordat cu LEAT 20 kV facut dupa ureche vs solutia corecta:

IMG_2042

In fotogratia urmatoare avem  un detaliu al „solutiei” de realizare a legaturii electrice intre conductorul torsadat mt si PTA. In fapt un detaliu de pozare a CTE aferente conductorului trosadat

dataliu solutie de legatura electrica LEAT la PTA

Constructorul a argumentat ca rilele cutiei terminale au impus acesta solutie fara se se intrebe daca cutia terminala folosita este potrivita pentru LEAT! Pana la urma a rezultat o strutocamila  inestetica si  complicata.

detaliu2 solutie de legatura electrica LEAT la PTA.

In conditiile in care nu exista nici o constrangere legata de orientarea echipamentului si a transformatorului pe stalpul PTA in cazul nostru s-a ales cea mai nefericita solutie care a impus improvizarea unei console pentru indepartarea de stalpul PTA a punctului de prindere a legaturii de intindere a circuitelor jt.

detaliu de prindere improvizata a legaturilor de intindere jt la PTA

Pe langa faptul ca este inestetica solutia a generat si reducerea gabaritelor circuitelor jt fata de calea de acces!

dataliu 2 solutie de legatura electrica LEAT la PTA

Ca setul de improvizatii sa fie complet PTA-ul a fost dotat si cu un corp de iluminat public! De echiparea cutiilor de distributie nu mai vorbim  ca sa nu ne intristam de tot!

Sa vedem ce solutie recomanda ERICSON pentru arhitectura PTA racordat cu conductor torsadat mt sau cu cablu universal:

PTA cabl univ1    Remarcam simplitatea si eleganta solutiei dar si faptul ca se utilizeaza cutii terminale cu rile perpendiculare pe axul CTE. Si in cazul utilizarii unui set de cutii terminale termocontractibile pozitionarea rilelor inclinate trebuie sa fie facuta cu orientarea  personalizata a conului functie de pozitia papucului cutiei la punctul de racordare la PTA.

Referitor la prinderea circuitelor jt de stalpul PTA sper ca imaginea urmatoare sa fie relevanta!

PTA cu cablu univ 2

Fotografiile sunt preluate din cataloagele ERICSON si ENSTO fiind publicate initial pe blog in articolul:

LEA 20 kV tehnologii de ultima generatie

Ca intodeauna viata bate filmul! Nu conteaza cat de simpla si de ofertanta este o tehnologie noua. Incompetenta poate  compromite tot. Sa nu uitam ca vorbim de oameni care la 10 ani de la aparitia CLAMI inca nu stiu cu siguranta cu se monteaza  corect acesta clema si care „protejeaza” surubul dimamomentric ca chiar si la clemele cu dinti performante!.

Ceea ce este profund neplacut ca sistemul de asigurare a calitatii  nu este de natura sa previna solutii improvizate de tipul celei prezentate in articol!

Va recomand sa cititi pe blog:

Experienta promotorilor utilizarii cablului universal 20 kV la constructia LEA mt

50 de ani de utilizare a conductoarelor preizolate

LEA versus LES

PTA cu racord in LES 20 kV

Unimec: cleme si armaturi pentru LEA 20 kV cu conductoare torsadate

Retele electrice aeriene torsadate de medie tensiune

LEA mt cerinte tehnice

Cerinte tehnice pentru LEA mt: chestionar pentru verificarea cunostintelor

Modernizarea distributiei energiei electrice.

UNIMEC, Stalpi Metalici Zabreliti pentru LEA mt _actualizare 4

UNIMEC, fise tehnice complete pentru 28 tipuri de stalpi metalici zabreliti

Indrumar de proiectare si executie LEA mt cu conductoare torsadare 1LI-Ip4/17-2012

Asupra “legalitatii” proiectelor in lipsa unor standarde si norme tehnice

Experienta promotorilor utilizarii cablului universal 20 kV la constructia LEA mt

UNIMEC: cleme si armaturi noi pentru LEA 0.4 kV

Se poarta CLAMI colorate!

Unimec: cleme si armaturi pentru LEA 20 kV cu conductoare torsadate

Scump, prost si periculos!

Lucrari proaste cu materiale de buna calitate

– Tehnologii moderne de constructie LEA 20 si o.4 kV

Facem pana iese bine (1)!

Facem pana iese bine (2)!

Facem pana iese bine (3)!

Cablurile torsadate de mt au inceput sa produca incidente

Ordinea de merit investitionala in contextul strategiei de dezvoltare RED

 

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

19 răspunsuri to “Lucrul dupa ureche compromite orice tehnologie!”

 1. Jecu Aurel Says:

  Aveti dreptate 100% .

  • stoianconstantin Says:

   Multumesc Aurel,

   Nimeni nu detine, de fiecare data, adevarul absolut si nici cea mai buna solutie. Daca suntem receptivi, daca avem puterea sa ne recunostem greselile sa invatam din ele sau sa invatam de la cei cu care interactionam ne putem gasi fiecare calea ca sa evoluam si cu certitudne nu devenim prin comportament si atitudine o anenintare pentru cei cu care lucram.

   In energetica nimeni nu este singur. Cu totii activam intr-un grup de oameni care sunt afectati de actiunile fiecaruia dintre noi. In aceste conditii receptivitatea si consultatea sunt doua instrumente care ne pot feri de neplaceri si de ai pune pe cei cu care colaboram in fata faptului implinit pe solutii/decizii neinspirate!

   SGC

 2. ion Says:

  Asa-i romanul, se carpeste cu ce are la-ndemana! Unii prefera turcisme dela taraba, decat Moeller ori Siemens! Nu suntem atat de instariti sa aruncam stocurile depasite!

  Problema e atunci cand cu acelasi aparataj faci lucrari de te rad curcile!

 3. Rosca O Says:

  Buna seara,

  Domnule Stoian va urmaresc blogul de ani de zile. Am utilizat multe din ideile dezvoltate de Dv pe blog cu rezultate foarte bune.

  Va multumesc in numele intregii bresle a electricienilor pentru efortul si pasiunea cu care abordati problematica energeticii din Romania!

  Citind constant materialele Dv am ajuns sa inteleg ca speta prezentata in acest articol este una deosebita prin faptul ca este evident ca nu se incadreaza in categoria „facem pana iese bine”!

  Consider ca atitudinea de dispret fata de calitate si reaua vointa trebuie descurajate!

  Cu respect,
  Rosca O

  • stoianconstantin Says:

   Buna seara,

   Multumesc pentru aprecieri, fac si eu ce pot!

   Intradevar ati intuit bine. Deocamdata sunt sanse reduse de igienizare a lucrarii!

   Totusi sa fim optimisti. Cu un efort de vointa lucrurile se pot indrepta. Imaginea buna insemna in primul rand receptivitate si puterea de a recunoste cand ai gresit!

   Cu stima,
   SGC

 4. Costel Says:

  Felicitari, pt. articol.
  Sper ca cele de mai sus sa ajunga si la urechile celor care pot face ordine in tara asta si sa-i puna la plata pe cei care lucreaza in halul asta.

 5. catalin Says:

  De cele mai multe ori: ” PACAT DE MATERIALE SI DE MANOPERA IN PLUS.”

  • stoianconstantin Says:

   De acord! O simpla intrebare pusa la timp ar fi putut rezolva foarte elegant problema si evita toate aceste improvizatii si consumul inutil de resurse.
   SGC

 6. RADU Says:

  Buna Seara Domnule Stoian,

  interesant articol , am depistat si eu cateva greseli ..flagrante:

  prima ar fi ca au montat transformatorul, soclul de sigrante MT si celelate accesorii pe acceasi parte pe unde vine si cablul torsatad MT ..incalecandu-le ce va de genu ” au montat stalpul cu fata la spate :))) ” .

  Lampa de iluminat public mi se pare inutila , eu nu am vazut lampi pe stalp de PTA Probabil daca nu ar fi confectionat acea consola ar fi ancorat cablu TYIR direct de transformator.

  Desi nu este prea importanta opinia mea , mi-o expun : Eu cred ca aceste lucrari …defapt sunt sigur , au fost executate de firme private autorizate in astfel de lucrari care nu lucreaza cu electricieni in montaje ; are 2-3 electricieni care supravegheaza ..restul nu sunt electriceni , pot fi chiar si necalificati, cunsoc un caz, de unde va voi aduce poze, ca sa va intristez si mai tare de ce lucrare a iesit .

  Firmele acestea dau si ele o spaga …doua , trei si prind astfel de lucrari , daca si aceai 2-3 electrieni sutn pe pile ..este inevitabil sa nu apara astfel de lucrari .

  Eu am sa va aduc exemple de lucrari in care stalpii au fost pusi in plina iarna cu o fundatie burata esuata , si in pamant amestecat cu zapada .aplicata si la stalpi mai grosi de sc 100001 acum toti sunt ff inclinati pentru ca zapada s-a topit iar pamantul s-a surpat

  Eu peronal am destul de tras din cauza la astfeld e firme , am termiant de curand liceul si doresc sa ma angajez ..sutn ff orgolios si nu accpet anumite lucruri . O astfel de firma , la care am dorit sa lucrez (nu ii dau numele fara permisiuna Dv ) avea 4 electricieni si 80 de necalificati . Eu am vrut sa fiu al cincilea electrcian ..insa mi s-a spus ca voi primi salariul minim pe economie si pe langa munca de electrican voi sapa si santuri si fundatii la stalpi . Am refuzat din start …dar la acea firma cei are sapau fundatiile stalpilor , i-am vazut peste 2 saptmani montand BMP si cablurile torsadate in JT .


  Eu consider un real pericol pentru profesia de electrician acest gen de firme amestecate cu coruptia pentru ca ne vor inlocui cu necalificati si nu va mai fi nevoie de noi.
  Ca operator ( adica faci de toate) te i-a peste tot , iar in alte parti ..ca nu am experienta , fara macar sa ma intrebe ceva ..poate aveam habar ceva din electrica .

  Interesant articol , va voi trimite si eu niste poze cu astfel de „consumuri inutile de materiale ” .

  Buna seara, numai bine tuturor !

  • stoianconstantin Says:

   Salut Radu,

   Ai punctat esentialul!

   Viata firmelor de CM retele nu este una usoara. Cu toate acestea ar trebui sa existe o preocupare clara de imbunatatirea continua a calitatii lucrarilor executate.

   Nu dam nume pentru ca nu sunt relevante. Important este sa dam exemple si solutii astfel incat colegii care sunt interesati sa se perfectioneze sa o faca invatand din analiza unor neconformitati intalnite in retele.

   Te contactez pe email pentru fotografii. Poate gasim ceva util!

   Multumesc!
   SGC

  • RADU Says:

   Buna seara , v-am trimis pozele si un mesaj , le-ati gasit ?

  • stoianconstantin Says:

   L-am vazut dar nu l-am deschis. M-am luat cu alte activitati. Il deschid acum si vb!

  • stoianconstantin Says:

   Salut Radu,

   Am vazut pozele sunt bune! Esti un fin observator! Textul inserat pe poze nu se poate citi decat in modul „editare”. Daca ai putea rezolva problema asta ca sa nu mai trebuiasca sa le prelucrez eu ar fi OK. Eventual daca nu reusesti atunci timitemi-le neprelucrate si ma ocup eu de ele. Vezi ca in unele texte s-au strecurat si cateva greseli de editare, ar trebui corectate.

   Astept articolul si le publicam sub semnatura ta.

   Legat de fundatia stalpului de sustinere. Uzual este de tip burat. E drept cu pamant si piatra nu cu bucati de ghiata. Betonul de la suprafata e un „bonus”!

 7. Pop Gheorghe Says:

  Buna ziua! Citesc blogul dumneavoastra inca din mai 2011 atunci fiindu-mi de folos pentru examenul de autorizare(electricieni/ingineri) ANRE IIA-IIB.

  Acuma sunt anul 2 la master (utcluj) si m`am gandit sa va cer putin ajutorul. M-ar interesa un model pentru calculul perturbatiilor complexe din structurile de beton armat (in cadrul stalpilor cilindrici) datorate inductiilor de la liniile electrice si ceva documentatie.

  As dori sa tin legatura cu dumneavoastra daca se poate . De accea o sa`mi permit sa va las adresa mea de email pop_geo_89@yahoo.com.

  Va multumesc. O dupa masa placuta!

  • stoianconstantin Says:

   Salut Geo,

   Tema este destul de inedita ca sa ma prinda nepregatit, cu documetatie! Banuiesc ca va trebui sa te intereseze modul de armare a stalpilor De aici poate chiar o modelare si o cale deschisa pentru analiza.

   Tinem legatura pe blog la nevoie te contactez pe email.

   Succes!
   SGC

 8. Laurentiu Bobeica Says:

  Caut un program de calcul mecanic pentru stalpi din lemn.
  Ma puteti ajuta?

  • stoianconstantin Says:

   Da, il puteti achizitiona de la autor dl Mihai Voicu de la Electrica Bucuresti!
   SGC

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: