CPT, schimbarea transformatoarelor subancarcate!


SGC 2010 Reducerea CPT-ului ar trebui sa fie pentru fiecare operator de distributie un obiectiv strategic avand in vedere ca vorbim de componenta cu ponderea cea mai mare in costurile operationale. „Rotirea transformatoarelor” in posturile de transformare pentru „optimizarea incarcarii” este una din masurile la care se apeleaza destul de des.

De cele mai multe ori, in cazul transformatoarelor subincarcate, referinta sunt pierderile de mers in gol. Din acesta perspectiva este dorit pentru locatia respectiva un transformator cu o purete nominala cat mai mica pt a avea implicit o pierderi de mers in gol cat mai mici.

Alteori se adauna inca un element de „optimizare”: incarcarea maxima a noului transformator sa fie de cca 80%

Acolo unde exista, salut preocuparile pentru reducerea CPT. In materie de pierderi in transformatoare deciziile ar trebui luate comparand curbele de pierderi ale transformatoarelor in stransa legatura cu o prognoza aspra curbei de sarcina.

Atunci cand pierderile de mers in gol sunt singurul criteriu dupa care se judeca eficienta rotirii transformatoarelor decizia poate fi gresita!

In situatia in care se pune problema achizitionarii unui transformator nou pe langa curba de sarcina, pierderile de mers in gol si in sarcina in ecuatie intra si costul transformatorului.

In tabelul urmator avem puterile nominale ale transformatoarelor care dau invelitoarea de pierderi mimime pentru diverse praguri de sarcina:

S
[kVA]
Sn trafo_pierderi minime
[kVA]
20-40 100
40-50 160
50-100 250
100-170 400
170-280 630
280-1000 1000

In figura urmatoare avem curbele de pierderi pentru transformatoarele uzuale 20/0,4 kV

Curbe de pierderi tranformatoare 16-1000 kVA

Bibliografie:

Laurian Preda, Iulius Heinrich, Pavel Buhus, Dumitru Ivas, Petru Gheju, Statii si posturi electrice de transformare, Editura Tehica, Bucuresti 1988

Contantin Bala, Masini electrice, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti 1982

Alexandru Curelaru, Probleme de statii si retele electrice, Editura Scrisul Romanesc, Craiova 1979

Marin Bercovici, Arie A Arie, Alexandru Poeata, Editura Tehnica, Retele electrice – Calcul electric, Editura Tehnica, Bucuresti 1974

Stoian Constantin, Formulele pentru calculul parametrilor schemei electrice echivalente a transformatoarelor cu doua infasurari  www.stoianconstantin.wordpress.com, 2009

Balaurescu D, Eremia M, Imbunatatirea factorului de putere, Editura Tehnica 1985

ANRE Romania Ord 24 06PROCEDURA rev I – calcul pierderi trafo,  2006

ANRE Moldova calculul pierderilor de energie electrica activa şi reactiva, 2007

Etichete: , , , , , , , ,

6 răspunsuri to “CPT, schimbarea transformatoarelor subancarcate!”

 1. Iacob Mihai Says:

  Problema este destul de dificil de rezolvat intrucat avem o curba de sarcina foarte aleatorie pentru 24 de ore.

  Acolo unde sarcina este relativ constanta pe mai mult de 12 ore din zi montarea de transformatoare „optimizate” este indicata.

  Cele mai multe locatii la mica industrie si consum casnic, consumul este foarte mare (5-6) ore pe zi si in rest consumul se reduce sub 50%.

  Aici consider ca trebuie aplicata alta solutie, intrucat operatorul de distributie trebuie sa asigure preluarea varfului de sarcina, iar pentru restul zilei apar pierderile de mers in gol.

  • stoianconstantin Says:

   Salut Mihai,

   De acord! Inainte de optimizare transformatorul trebuie sa poata functiona corespunzator in cazul varfurilor de sarcina.

   Decizia de schimbare a unui transformator existent trebuie sa tine cont de angajamentele OD asumate prin ATR fata de clienti chiar si in situatiile in care activitatea respectivilor clienti are asociata curbe de sarcina uneori greu predictibile!

   SGC

 2. Alexandru A Says:

  La un transformator 20/0.4, valoarea tensiunii din secundar, cei 400V intre faze, la bornele trafo, pot varia in funcție de incarcarea acestuia ? Scade valoarea tensiunii, chiar si la bornele trafo, chiar daca putin, daca sarcina creste?

  • Incze Andras Says:

   Cred ca asta se poate intampla doar in cazul in care trafo este subdimensionat pentru sarcina respectiva si un transformator bine realizat ar trebui sa faca fata puterii nominale fara scaderea tensiunii la bornele secundare.

   La masuratori trebuie tinut cont si de fluctuatia tensiunii din primar, 400V este valoare sa zicem teoretica pentru JT, valoarea reala de la bornele secundare depinde in regim normal de functionare al trafo de pozitia comutatoarelor de ploturi (110 kV/MT si MT/JT).

   Avariile din sistem (nu cele care afecteaza in mod direct alimentarea trafo sau care produc modificarea regimului de functionare) de asemenea pot cauza fluctuatii de tensiune la bornele secundare.

 3. Roberto Says:

  Buna ziua!

  As dori si eu informatii cu privire la gradul de incarcare pentru randamentul maxim la transformatoarele cu pierderi reduse ( conform EU) pentru transformatoarele cu ulei de 63 KVA; 100KVA; 160KVA; 250KVA; 400KVA.

  Va multumesc!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: