Sah la Schengen!


SGC 2010 Atat Romania cat si Bulgaria respecta cerintele necesare extinderii zonei de libere circulatie in Uniunea Europeana. Ambele state au cheltuit foarte mult pentru a indeplini cerintele tehnice.

Din verificari si monitorizari, se pare ca, rezulta ca ambele state mentin cerintele tehnice functionale. Cu toate acestea in Uniunea Europeana nu este constituita unanimitatea necesara extinderii / actualizarii acordului de la Schengen pentru includerea Romaniei si Bulgariei in spatiul de libera circulatie intracomunitar.

Care este motivul pentru care printr-o intelegere bilaterala Romania si Bulgaria nu isi creaza propriul spatiu de libera circulatie acordandu-si reciproc increderea pentru protejarea  granitelor externe celor doua state?

Ce ar putea merge rau intre doua state UE care indeplinesc toate exigentele UE de stabilitate economica, consecventa  in respectarea legii si de eficienta luptei impotriva coruptiei si a evaziunii fiscale necesare creerii unui spatiu de libera circulatie?

Subiectul acesta oarecum excede tematica blogului. Nu imi doresc in mod deosebit o largire a tematicii blogului dar pe de alta parte nici nu pot sa continui sa ma izolez de problemele de actualitate care framanta opinia publica din Romania si implicit si pe mine. Pana la urma sectorul energiei electrice este afectat in mod serios de aderarea Romaniei la spatiul Comunitar European. Daca acesta aderare nu evolueaza intr-un mod firesc atunci este afectat direct si sectorul energetic si deja suntem pe domeniul declarat al blogului!

Sunt curios sa cunosc opinilie Dv pe acest subiect!

Etichete: , , , , , , , , ,

8 răspunsuri to “Sah la Schengen!”

 1. Ionescu Traian Says:

  da as fi de acord dar pe europeni sa-i contrleze si sa plateasca ca pina acum e.t.c.

  • stoianconstantin Says:

   Da discutam doar de relatii bilaterale. In acest fel cel putin am da valoare masurilor tehnice de securizare a granitelor prin utilizare.
   SGC

 2. Incze Andras Says:

  Tehnic poate ca suntem pregatiti, dar nu sunt convins in totalitate de asta, insa criminalitatea nu are limite, deci nu exista garantie
  totala pentru asta nici in cazul statelor Schengen.

  La capitolul coruptie stam inca bine, deci poate fi justificata rezistenta opusa de unele tari impotriva aderarii Ro si Bg la spatiul Schengen care le-ar prefera sa ramana zone tampon din punctul devedere al securitatii.

  Doar un argumet – cetatenii din Rep Moldova aproape automat primesc cetatenia romana, probabil ca fara o verificare serioasa si minutioasa, deci o bresa de securitate in sistem dinspre est. Cetatenia romana poate fi obtinuta usor, mai ales in conditiile coruptiei ce exista la noi. Nici la vecinii bulgari nu sta mai bine treaba in privinta coruptiei.

  S-au investit sume foarte mari in compatibilizarea cu Schengen, dar degeaba investesti in tehnica de ultima ora cand coruptia e in floare, asta toata lumea stie foarte bine, insa interese si interese, una se declara si alta este ceea ce gandesc. Pot fi si unele aspecte politice in joc in spatele refuzului, pe care noi nu le stim.

  Putem analiza si aspectul financiar, aceste state sunt pline de cetateni non-Schengen si de cetateni non-UE care traiesc pe spinarea acestor state fara sa contribuie la economie, ajutor social etc care se poate ridica la sume semnificative la nivel de stat, deci un minus in buget care ar putea fi utilizat mai „util” din punctul de vedere al statului. In afara de asta mai este problema criminalitatii exportate (cersetorii, rromii, etc) care iar reprezinta probleme stufoase nerezolvate nici acum, dar sunt si exagerari in privinta invaziilor cu care lumea din Schengen este speriata de unii factori.

  • stoianconstantin Says:

   Salut Andras,

   Sunt de acord cu analiza ta!

   Totusi un spatiu de libera trecere intre Bulgaria si Romania ar trebui sa fie creat. Daca suntem asa cum clamam, lucrurile ar trebui sa mearga foarte bine.

   Pe de alta parte parca mai ieri erau probleme foarte grave la vami. S-au rezolvat? S-a eradicat evaziunea fiscala din vami?
   SGC

  • Incze Andras Says:

   Nu prea cred ca s-au rezolvat problemele vamale, aceea actiune mediatizata presupun ca era mai mult de ochii lumii. Aparent s-au linistit apele, cel putin in stiri nu s-a mentionat nimic.
   Referitor la conditiile tehnice, destul de recent era in presa stirea cu acel atac cibernetic impotriva unor institutii guvernamentale si cica timp de 2 zile nu s-a putut opri asa-zisa scurgere de informatii.
   Daca asta e adevarat atunci inca exista probleme serioase in sistem, insa prin media se pot face si manipulari, este interpretabila stirea.

 3. Incze Andras Says:

  Cele mai noi incidente din stirile tv care miros ca „brese” din sistem : furtul de mercur, arme si munitii direct din fabrica „UM Sadu” cica chiar prin complicitatea persoanelor din conducere cat si disparitia de la MApN a unui registru de evidenta intrarii si iesirii documentelor secrete.

  • stoianconstantin Says:

   Esti foarte vigilent si ordonat!
   Sunt convins ca in 6 luni vom avea adunata aici suticienta cazuistica pt un diagnostic asupra „sistemului”!
   SGC

  • Incze Andras Says:

   As lasa evaluarea in seama specialistilor in securitate. Oricum, statele care opun aderarii Ro-Bg stiu mai multe decat noi. In afara de elementele negative dintre care le-am insiruit pe cativa, poate fi si acel joc politic mentionat mai sus.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: