Analiza efectelor CPC asupra pretului energiei electrice!


SGC 2010In data de 15.02.2013 ANRE a publicat pe site http://www.anre.ro „Raportul privind eliminarea tarifelor de energie electrică reglementate la consumatorii noncasnici care nu uzează de dreptul de eligibilitate pentru perioadele 01.11.2012 – 31.12.2012 si 01.01.2013-31.03.2013.”

Deocamdata salvez acest raport pe blog pentru ca site http://www.anre.ro deja a intrat intr-o zona mai putin accesibila publicului larg in prim plan trecand postarile mai recente: Raport ANRE referitor la analiza consecintelor eliminarii tarifelor reglementare Sept_Oct 2012

Scopul declarat al aliminarii graduale a tarifelor reglemetate pentru energie electrice conform ANRE este de a asigura:

„1. să reflecte performanta furnizorului de energie electrică pe piata concurentială;
2. să informeze consumatorul despre existenta si evolutia pietei concurentale si cu privire la performanta furnizorului care îl deserveste;
3. să reducă riscul financiar al furnizorului, având în vedere posibilitatea de actualizare trimestrială a componentei tarifare, care ar trebui să reflecte costul achizitiei energiei electrice în sistem concurential;
4. să permită implementarea graduală a preturilor concurentiale pentru fiecare tip de consumator, evitând cresteri bruste si semnificative ale preturilor la consumatorii finali de energie electrică;
5. să atenueze socurile determinate de cresterea preturilor pe piata angro de energie electrică.”

Vom analiza impreuna acest document. Evident ca deja subiectul este deschis opiniilor Dv!

Va recomand ca fie cititi/recititi si articolul: Calendarul eliminarii tarifelor reglementate la energia electrica!

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , ,

34 răspunsuri to “Analiza efectelor CPC asupra pretului energiei electrice!”

 1. Iacob Mihai Says:

  Privatizarea serviciilor publice si a produselor de monopol pentru Romania a fost un esec. Prin excelenta aceste privatizari au dus la cresteri de preturi pentru servicii si marfuri de monopol, mult peste ce era normal sa se intample (carburanti).

  Cum se face ca distribuitorii nu s-au tinut de cuvant in privinta contractelor de privatizare (investitii), la marea majoritate a personalului dau salarii de mizerie, cumpara cativa manageri cu prime nesimtite, sistemul de distributie este mai prost decat era la privatizare, cresc preturile, aduna profit, care pleaca peste hotare si prostul plateste.

  „Colac peste pupaza” tot amarasteanu plateste si certificatele verzi care sunt incasate tot de fonduri de investiii straine. Energia din vant si fotovoltaica or fi „verzi” dar eu personal nu sant convins ca sunt rentabile pentru Romania.

  La Petrom cel putin mai fac si investitii si problema se pune un pic altfel. Cel putin eu vad (personal) ca fac investitii in redarea terenurilor unde nu se mai face exploatare petroliera agriculturii. Pot afirma ca activitatea de redare terenuri (investitii) este „pe bune”

  • stoianconstantin Says:

   Buna ziua,

   Eu inteleg mesajul dv ca o forma de exprimare a unei frustrari care s-a putea rezuma la ceva de genul: „n-ar fi rau sa fie bine, sau chiar foarte bine!

   Se pare ca avem ca natie un dar de a considera ca un lucru care merge la altii ne-ar fi reusit si noua la fel de bine.

   Pana sa vina un investitor ne vaitam si ne clamam public neputinta. Dupa ce lucrurile se urnesc deja incepem sa avem opinii sa facem rationamente de oportunitate etc

   As putea da chiar exemple destule. Imi vin in minte doua situatii Combinatul Siderurgic Galati si Oltchimul. Primul a reintrat in productie in etapa unui declin evident iar al doilea „l-am stapanit noi” pana l-am adus la sapa de lemn!

   Am vrut in Europa, am vrut sa fim acceptati pe toate pietele internationale iar acum constatam ca acesta deschidere ne sufoca.

   Am votat pentru liberalizare si deschidera pietelor dar ulterior se pare ca n-am mai reusit sa tinem pasul cu negocierile economice.

   Revenind la subiectul nostru eu stiu ca s-au respectat contractele si ca s-au facut investitiile respective. Mai mult decat atat in paralel s-au taiat costurile operationale pt ca nu este firesc sa mai faci mentenanta acolo unde ai facut modernizari. Nu eram obijnuiti ca cineva sa tina cont ca o investitie trebuie sa si produca!

   Pe de alta parte aceste monopoluri sunt administrate de Agentii specializate ale statului gen ANRE care au toate instrumetele in mana: stabilesc indicatorii de performanta, controleaza costurile. O fac bine, o fac rau? Cine stie> Eu zic ca o fac destul de riguros!

   De tinut cont ca anumite lucruri deriva din reglementarile Uniunii Europene la care suntem parte si unde avem ceea ce reusim sa negociem. Energia verde e un val ridicat in Uniunea Europeana. Am vrut acolo, suntem acolo! Am negociat bine, am negociat rau, cine stie?

   Probabil ca inca nu ne-am dat cu capul de toti peretii disponibili ca sa ne trezim sau poate ca deja ne trezim degeaba! Din acesta perspectiva solutia este sa mergem inainte sa invatam din mers sa gestionam regulile scrise si nescrise ale economiei de piata in favoarea noastra.

   Daca ne uitam cu atentie la cei care ar trebui sa faca acest lucru avem toate motivele sa fim optimisti!

  • Incze Andras Says:

   Nu cunosc situatia la toate categoriile si la toate entitatile privatizate, dar in domeniul distributiei energiei electrice la o parte din entitatile privatizate s-a investit in modernizarea infrastructurii de distributie, cel putin asa rezulta din licitatiile publice derulate de operatorii de distributie a energiei electrice.

   Insa este discutabil cat s-a investit si in care segment al distributiei. Deasupra resurselor financiare de obicei nu tehnicul decide, ci o persoana care este mai mult finantist. Si daca sunt disponibile sume, impartirea pe segmente este o treaba stufoasa in conditiile cand toate segmentele sunt cu probleme.

 2. Iacob Mihai Says:

  Am lucrat in Combinatul Siderurgic Galati 30 de ani. Combinatul era modernizat chiar foarte bine in 2001 cand a fost privatizat. El nu mergea financiar deoarece daca nu dadeai ‘pe datorie’ la toti politicienii zilei tabla nu stateai in functia de director nici 24 de ore indiferent ce afinitate politica aveai, cine era la putere si ce pile aveai.

  Au venit „indienii” l-au exploatat 3 ani in care au scos profit minim 4 miliarde de dolari (a fost si o conjunctura cu pretul mondial al otelului) si acum este in agonie.

  Deja s-a daramat pe jumatate si pe la colturi se spune ca circuitul primar dispare in curand. Deci nu va mai fi combinat siderurgic ci o martoaga cu doua trei laminoare, cel mult.”Indienii” nu au investit nici in „angajamentele de mediu” nici 20% din cate s-au angajat.

  In tehnologie aproape nimic. Acum vin belgieni, francezi pe salarii de zece mii de euro pe luna si freaca menta. La romani de patru ani nu li s-a dat nici un leu la salariu.

  Toti cei care au depus un pic de suflet in combinat sunt plecati. Cei care au ramas nici nu stiu sa circule prin combinat, nu stiu nici unde sunt utilajele, nu au documentatie, este o tragedie. Sa circuli prin combinat este destul de complicat deoarece are 8X5 kmp peste o mie Km de cale ferata uzinala si 17 statii de racord adanc de 110 KV fiecare cu cel putin trei transformatoare cu putere intre( 15-35)MVA.

  Ce s-a intamplat in Combinatul din Galati este o tragedie. Altfel stau lucrurile in Polonia. Acolo „indienilor” nu li s-a dat voie sa faca ce vor. Conducerea a fost unitara, demna si nu s-a permis sa faca ce vor ei „Indienii” care fie vorba intre noi aveau studii de cel mult subingineri si erau cam „pafaristi” cu siderurgia, au exploatat la maxim cativa ani si acum nici nu le pasa ce se intampla.

  Noi cei care am lucrat in Combinat stim bine cum sta problema, efectiv este o tragedie acceptata de statul roman ca peste tot. Sunt cateva privatizari reusite in Romania dar poate discutam alta data.

  Apropo E_ON nu are bani nici sa completeze sigurantele la posturile de transformare aeriene: peste tot sunt „lite” unde s-au ars FEN-urile!

  • stoianconstantin Says:

   Buna ziua domnule Mihai,

   Aveti dreptate!

   La cateva minute dupa ce am scris mesajul precedent am realizat ca am deschis o rana adanca pt Dv si pentru multi oameni care au iubit Combinatul Siderurgic Galati!

   Ma si gandeam la replica pe care mi-o veti da!

   Pur si simplu, ca Tara, am intrat intr-o liga pentru care nu eram si nu suntem pregatiti.

   Cu stima,
   SGC

 3. Iacob Mihai Says:

  De fapt s-a intamplat mai rau decat atunci cand pierzi un razboi pe front. Noi (cel putin Romania) a pierdut razboiul rece (economic ) cu Vestul. La inceput ni s-a facut o injectie cu morfina si acum efectul ei trece.

 4. Stan Teodor Says:

  DOMNULE STOIAN CONSTANTIN –eu STAN TEODOR –VIN CATRE DUMNEAVOASTRA CU O RUGAMINTE –eu stan teodor sant la ,,tarif social–– (( 60 kw la 18 bani …iar 30 kw la 40 bani-))–anul trecut 2012 –timp de 92 de zile sa blocat contuarul –noi nu am stiut de el cai blocat si la gasit cititorul blocat si nea intrebat , –de cand nu merge contuarul –iam zis ca nici macar nu am stiut–si cititorul a zis ca trimite echipa de schimbare –a mai durat vreo 30 de zile pana a venit si mi la schimbat cu unul electronic––

  –pentru aceste 92 de zile –mi sa luat in considerare ,,perioada similara a anului 2011.. si mi sa pus 271 kw–-..pana aici totul foarte corect.

  –-dar pentru acesti 271 kw– mi sau facturat toti 271kw la pretul de 40 de bani ––-(fara taxe tv si radio pe factura de 171 lei-)––

  –eu zic ca din greseala mi sa facturat toti 271 kw la 40 de bani –-daca eu dintotdeauna am fost la tarif social –corect era ca sa mi se factureze tot la tarif social …..cate 60kw lunar la 18 bani …..-iar restul de 30 kw depasiti lunar la 40 de bani.
  –ce sa fac eu acum – ptr acesti 271 kw mi sa facturat sa platesc 171 lei ––iar daca mi se facturau la tariful social,, care lam avut dintotdeauna , trebuie sa platesc mult mai putin ..

  –oare mai am vreo sansa de recalculare..sami puna tariful care lam avut dintotdeauna ––––––––
  –eu am facut un calcul dupa mine –pe 92 zile –180 kw la 18 bani + 90 kw la 40 bani –plus celelante tva….energie verde …etc

  • stoianconstantin Says:

   Va recomand sa scrieti o cerere catre furmizorul Dv prin care sa solicitati recalcularea facturii asa cum vi se pare Dv ca ar fi corect. Cel putin veti primi o justificare asupra modului in care vi s-a calculat factura.
   Eu am scris pe blog un articol „capcanele tarifului social” care in esenta spune ca tariful social este intradevar util celor care au un consum mic. Atentie articolul este scris in Decembrie 2007. De atunci cu siguranta s-au modificat tarifele! Depasirea cotelor de tarif social duce la crestera semnificativa a facturii!
   Probabil ca in situatia in care consumul trebuie dramuit este important sa si verificati periodic ce consum ati realizat. In aceste conditii trebuie sa depistati blocarea contorului si sa solicitati inlocuirea lui neintarziata ca sa preveniti surprizele.
   SGC

 5. Stan Teodor Says:

  stan teodor 0754843204 stan.romania@yahoo.com –facebook=stan teodor.

 6. Robert Utescu Says:

  Ce parere aveti de liberalizarea care va avea loc in iulie pentru utilizatorii casnici?
  Credeti ca va fi de interes pentru noi companii sa preia utilizatorii casnici avand in vedere ca in momentul de fata costurile oferite de catre marii furnizori de energie sunt deja la limita?

 7. Robert Utescu Says:

  Multumesc de raspuns. Unde il pot gasi?

  Cu stima,
  Robert Utescu

 8. Robert Utescu Says:

  Buna seara,

  Multumesc pentru linkuri. Am citit ambele articole. Ce nu imi este foarte clar este cum se va face aceasta liberalizare in procente. Bun, inteleg ca din 10 in 10, la consumatori casnici, dar cum se vor alege cei care fac parte din acest procentaj?

  Multumesc,

  Cu stima,
  Robert Utescu

  • stoianconstantin Says:

   Nu este vorba de selectia unor consumatori. Energia vanduta tuturor contine un anumit procent de ee echizitionata de furnizorul implicit de pe piata libera restul este din „cosul” negociat de ANRE cu producatorii. Treptat toata energia pe care o vom cumpara va fi de pe piata libera. ANRE transfera catre furnizorul implicit responsabilitatea formarii pretului ee pentru clientii „captivi” (care nu utilizeaza explicit de dreptul de asi alege furnizorul care activeaza pe piata libera).
   Dupa acest ciclu probabil ca clientii casnici individual sau in grup pot opta pt schimbarea furnizorului daca gaseste unul sa ii vrea!
   SGC

 9. Robert Utescu Says:

  Multumesc de raspuns dle Stoian!

  Cu stima,
  Robert Utescu

 10. vlad popescu Says:

  domnule de fapt buba cea mare s-a copt si poate sa se sparga . oferta de curent si gaze depaseste cu mult cererea t. consum casnic(bani cash) . cererea consumatorilor industriali e cam cu cantec(nu au bani si se fac anumite compensari ori subventii) . populatia e tot mai saraca si stie a trai cu putin . e groasa . mai bine NU MAI PLATIM CERTIFICATE VERZI,MARO,ROSII ori cum le-or mai face . sa dea inapoi ce au furat si tin prin conturi dosite bine . PA !

 11. Ionică Fărăfrică Says:

  Dl.Stoian din martie nu ne mai scrieti deloc. Deja lucrurile miros urât cu regen.
  Eu am privit de-aproape la „dascalii” si „învăţăceii” celor ce trebuie sa ne treacă în lumea „becului aprins de soare şi vánt”. Chiar vreţi amanunte? Lăsaţi mesaj si le dau aici pe blogul dv. Dar dacă stiti cum e mai bine nu scrieti asta.

  • stoianconstantin Says:

   Buna seara,

   Am avut alte prioritati si in plus ma feresc sa emit opinii daca nu detin toate datele problemei. Sunt aspecte tehnice cu care ma confrunt legate de explozia de centrale regenerabile.
   Va recomand sa nu abuzati de acoperirea anonimatului si sa nu scrieti pe blog ceea ce n-ati semna cu numele DV real pentru ca nu este corect!
   SGC

 12. Ionică Fărăfrică Says:

  Daca este o „explozie” dl.ing. avem neaparat un amestec „exploziv” de factori.Abia când s-au „scurs” bani de la
  stat.Pe baniii săi nimeni nu a „explodat”.
  V-aduceţi aminte de „certificatele de investitii” MEBO,FPP,FPS etc.? Eu da !
  Le-am gustat „explozia”.Dar stiti ce ?
  Am vazut la Tv(alaltaieri) 2 copii pt. care a dansat o fosta vedeta.Traiesc din cei 250 lei ajutor de boala ce-i are tasu si alocatiile lor.Mama e prin Italia parca.Nu au vazut-o de 4 ani.Au plâns de dorul ei nu al banilor.Ori ca mananca mamaliga cu zahar.Dar vorbesc frumos,linistit si cinstit.Al mai mare face dans la scoala populara.Se tin de lectii si au spus: „suntem mândri c-avem acoperis deasupra capului”.Casuta lor e din chirpici cu vreo 2 camarute.

 13. manole ionel Says:

  Acuma sa o spun de-a dreptu ! Degeaba
  fac munca de „implementare a tehnologiilor moderne” care vor „salva” resursele planetei pentru viitoarele generatii,daca e pe banutii de paine ai
  celor 2 copii.Doar au si ei bec in bojdeuca,iar tasu are de platit facturi cu
  Certificate Verzi ,CPC si scrieti dv….

 14. Ionică Fărăfrică Says:

  Sa ma iertati ! Nu ma luati deloc in seama. Poate ca,de fapt caut s-ascund lenea si nepriceperea la orice munca.
  Dar va rog,nu asteptati mereu „toate datele problemei”. Suntem doar oameni.
  Avem pareri si din ceva ! Numai bine !

 15. Bogdan Anton Vasiliu Says:

  mda cam asa ceva ! e o simplă dar „deşteaptă” bişniţă ! na tu „investitor” 3 certificate,na mie 1 ori daca e „pe bune”
  ia tu 5 si io 1 că doar la trans e ca la bnr, apoi când vor afla”urmaşii” lui Traian şi Decebal să vezi ce veselie o sa fie…în 2 ani nu mai auzim de nici macar 5 firme d-astea cu energia verde…ţin pariu !

 16. Bogdan Anton Vasiliu Says:

  Certificatele Verzi sunt „masă monetară”
  lipsă din rezervele BNR ,care stă în banci „dincolo” pe hârtie si scoate profit pe teren la „interese strategice” scoasă de…

 17. manole ionel Says:

  Pe factura deja este scris ca energia electrica estimata(consumata) cuprinde acele „chestii” băgate în afara contractului + etc. Am citit azi .

  Asta e treaba ! In România „etc.” a devenit „marfă” platibilă sub ameninţarea cu pedepse.

  Iar într-un „etc.” se poate bbăga orice.Pentru asta sute de oameni au pierit in dec. ’89 ?

 18. Antoneanu Says:

  In judetul Galati , intre comuna Baleni si Cudalbi e un inceput de parc eolian pe care eu l-am observat de cateva ori , e inca in lucru , statia de distributie foltesti este la cativa km , nu au retea aeriana ? si subterana nu cred in teren agricol , pentru ce platim certificate verzi ?Cum furnizeaza ei energie electrica fara retea si paralel in acelasi timp cu o statie de tip vechi???

  • stoianconstantin Says:

   De cele mai multe ori retele de evacuarea puterii sunt subterane!
   SGC

 19. Antoneanu Says:

  Probabil aceste certificate verzi sunt un inceput de introducere in costurile investitiei de realizare a energiei verzi [forta vantului]. Eu sunt consumator in orasul GALATI , cum transporta ei energia electrica acolo , din care rezulta megawatti/ora ?

  • stoianconstantin Says:

   Energia ajunge in retelele de distributie (RED) sau de transport (RET) de unde fizic se consuma „in zona” excedentul „se amesteca” in RED si RET si ajunge in zonele limitrofe care pot fi si la sute de km.

   Contractual un consumator din Galati poate cumpara ee de la Timisoara platind taxe de distributie si de transport al ee. Fizic consuma ee existenta in zona sa sau adus print RED si/sau RET din alte zzone unde productia poate fi excedentara.

   SGC

 20. carcotas Says:

  domnule Stoian ati folosit cuvantul „contractual”/suntem in 2014 si da cineva nu a platit deloc certificatele verzi
  si cpc din martie anul trecut(manion.blog – sunt bine)/are dreptul sa foloseasca pe „contractual” in
  privinta cum a facut ?/cat despre prod. e.e. dl.ing. care dispecerat „stie” cat e „verde” si care „scrie” ?

 21. carcotas Says:

  inca una si gata dl. Stoian/e o tara vecina unde un cetatean U.E. poate cumpara pamant numai daca este rezident/in tara noastra oricare cetatean U.E. poate cumpara dupa legea noua/in
  tara vecina nu e factura de gaze ori e.e.
  pe care sa fie si altceva/in tara noastra cum e domnule ? se vor opri vreodata ?

  • stoianconstantin Says:

   Buna seara,

   recunosc ca nu stiu ce sa va raspund pentru ca nu am inteles problema pusa de Dv in discutie.

   Pe de alta parte cred ca am un blog de informare si nu unul de atitudine pentru ca nu imi fac iluzii ca pot mobiliza in asa grad opinia publica incat sa contribuim la schimbarea cadrului legislativ.

   Ma gandesc ca in primul rand oamenii au nevoie de informatie ca sa se descurce cu problemele zilei de maine. Odata ce au inteles o reglementare depinde de ei cum se positioneza in raport cu respectiva reglementare si ce este dispus sa faca pentru imbunatatirea cadrului legislativ.

   Toate cele bune!
   SGC

 22. carcotas Says:

  cadru legislativ ? stat ? presedintele st. tocmai ce am aflat ca e partener de afaceri cu stiti dv. mai bine sa…guvern ? stat ? U.nde E. ? UndE ? NIMIC NU A MERS PANA LA CAPAT ! Ca la brans. eolienelor: cand bateria e incarcata am nevoie de fază lunga nu de curea noua la ventilator.De asta unii le au de 11 ani.

  • stoianconstantin Says:

   Prietene, te rog sa iti gasesti alt loc de joaca!
   Multumesc!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: