LEA 110 kV prezinta un avansat grad de uzura.


SGC 2010 LEA 110 kV prezinta un grad avansat de uzura datorita vechimii foarte mari si datorita unei mentenante ineficiente. Probabil ca o analiza anilor de PIF ar scoate in evidenta faptul ca 80% din volumul LEA 110 kV are o vechime de cca 45 ani.

IMG_1903

In acesti 45 de ani de mult prea multe ori lucrarile de mentenanta n-au fost executate conform planurilor de perspectiva nici cand mentenata s-a facut dupa PE 116 nici de cand se face dupa PAM (Plan de Asigurare a Mentenantei). Niciodata n-au fost bani suficienti, niciodata n-au fost oameni suficienti. Ani de zile unii Directori de „Zona de Retea” din diferite motive  au preferat sa evite lucrarile de vopsitorii. Apoi cand le-au efectuat au vopsit stalpi cu structura metalica slabita de rugina la toate imbinarile. Imbinarile stalpilor de  montantii fundatiilor niciodata nu au fost desfacute oricat de uzate au fost si indiferent de cate ori s-au vopsit!

Montant de fundatie stalp 110 kV deformat

Acum gradul de uzura este vizibil mare iar efectele neexecutarii lucrarilor de mentenanta s-au cumulat si au devenit extrem de greu de controlat

Stalp 110 kV cu structura de rezistenta compromisa

Un numar extrem de mare de fundatii prezinta segregari ale betonului si au caciulile practic compronise:

Caciuli ale fundatiilor stalpilor 110 kV distruse_1866

Reconstructia LEA 110 kV este inca o decizie  care poate fi evitata sau cel putin amanata. Dezizii ferme privind promovarea unor lucrari eficace de reabilitare si alocarea de costuri corespunzatoare pot preveni caderi masive de stalpi metalici 110 kV si pot permite esalonarea pe 20-30 de ani a lucrarilor de reconstructie LEA 110 kV.

Exista marturii ale unor lucratori care au executat lucrari de vopsitorie in ultimii ani ca gradul de corodare al unor imbinari a ajuns la 70% din grosimea initiala. Poate exagereaza insa au fost cazuri de console care au cazut. In zonele de sectionare cornierul ajunsese sub 2 mm.

Probabil ca este momentul unor expertize profesionale ale gradului de uzura al LEA 110 kV care sa stea la baza stabilirii prioritatilor de reconstructie sau dupa caz reabilitare LEA 110 kV pe stalpi metalici.

Exista un volum semnificativ de stalpi metalici aflati in zone cu alunecari de teren. Cel mai adesea devierile ies din discutie datorita dificultatilor de obtinere a unor noi trasee pentru LEA 110 kV. Refacera fundatiilor impica ample lucrari de stabilizare si forarea unor coloane de mare adancime sau realizarea de chesoane cu dimensiuni impresionante si costuri pe masura

Daca ne gandim la problemele pe care le ridica astazi accesul in teren pentru lucrari de amploare mare probabil ca ajungem la concluzia ca banii necesari reconstructiilor LEA 110 kV nu vor  fi problema cea mai contondenta.

Sunt foarte interesat de comentariile Dv! Poate ca n-am viziune de ansamblu si s-a nimerit sa intru in contact tocmai cu cele mai uzate LEA 110 kV care pot fi nereprezentative pentru intreg volumul de LEA 110 kV

SGC

Etichete: , , , , , , , , , , , , ,

34 răspunsuri to “LEA 110 kV prezinta un avansat grad de uzura.”

 1. RADU Says:

  Buna ziua Domnule Constantin , am citit articolul , foarte interesant , este cu adevarat o problema , chiar grava uzura acestor linii . Eu cred ca problema „contondenta ” din cauza careia nu se reabiliteaza LEA , este ca nu se inteleg intre ei „baietii” care sa castige licitatiile pentru astfel de lucrari.
  As putea sa va dau si eu multe exemple de stalpi centrifugati de beton armat, din cartierul in care domiciliez, stalpi care am aflat ca sunt montati in 1950 dar pe LEA0,4 kV , distributia pentru locuinte si iluminat public. In multe locuri , am numarat cam 10 stalpi atat de uzati incat pot pica si atunci cand sunt escaladati cu o scara. Betonul s-a erodat si cazut pana a ramas decat armatura din fier-beton forjat care la randu-i este corodata de rugina peste 50% din grosimea initiala . In unele locuri au gauri de intra mana in ei, sau un stalp a ramas la partea superioara decat armatura . Cu toate acestea singura lucrare care s-a facut a fost de inlocuire a bransamentelor, fapt care a mai slabit stalpii inca o data . Sa nu mai vorbim de contuctoarele foarte subtiri sin aluminiu , care ne-au obisnuit sa se rupa fara fenomene meteo . Dac reusec va aduc poze , dar nu promit ca este cam dificil de pozat , oamenii cred ca eu le pozez curtile lor .
  Oricum interesant articol , pacat ca lumea de rand nu baga in seama acest lucru care le poate deveni fatal , insa momentan rezolvarea acestor probleme , eu personal consider ca se impiedica de birocratie si coruptie . Inteleg ca in articol este vorba de o linie trifazata de 110 kV, vad ca stalpul este frant ,curios ca mai sta in picioare , tine cu noi :)) .
  Va salut , numai bine ! Cu respect Radu!

  • stoianconstantin Says:

   Salut Radu,

   Adevarata problema este de subfinantare a activitatii de distributie. In opinia mea acesta subfinantare isi are originea in primele determinari ale ponderii activitatii operatorilor SEN la costul ee din momentul in care au inceput separarile in SEN pe Companii Nationale si Societati Comerciale.
   La acesta „impartire” activitatea de distributie a fost foarte slab reprezentata. De atunci putem inventaria numai consecinte. Activitatile de productie au intrat pe piata libera iesind de sub controlul direct al ANRE in schimb ce activitatea de distributie a ramas cu un start defavorabil intrand sub un control foarte strict din partea ANRE. Acum chiar daca ar fi recunoscut gradul ridicat de uzura al unor zone de retea posibilitatile de asigurare a finantarii prin cresterea tarifului de distributie sunt extrem de greu de acceptat datorita impactului asupra facturii clientilor.
   Pe de o parte avem clientii cu posibilitati financiare limitate iar pe de alta parte un imens volum de retele imbatranit si care cu fiecare furtuna, cu fiecare situatie de urgenta se degradeaza in ritm ingrijorator. Nimemi nu poate investi bani daca acestia nu se pot recupera.
   Deocamdata solutia ar putea fi gasita printr-un efort de optimizare a alocarii resurselor existente, care incap in tariful de distributie, astfel incat sa asiguram randamente investionale cat mai bune.
   Au incept sa fie accesate si fonduri europene care asigura suplimentarea resurselor financiare insa e posibil ca sa nu fie suficient. Probabil ar trebui sa invatam si din experienta altor state europene. Foarte multe probleme cu care ne confruntam noi se pot identifica si in retelele vestice. E posibil sa avem ce invata.
   Pentru ca vorbim de stalpii de metal pentru evidentierea unor probleme comune as metiona ca in Anglia asociatia de operatorilor din sistemul lor energetic (ENA) sarbatoreste acum incununarea unui efort de mai multi ani de lobby pentru inasprirea prevederilor legale care sanctioneaza furtul de componente din retelele electrice. Aceeasi problema o avem evident si noi!.
   Finantarea activitatii de distributie ramane un subiect deschis!

 2. Iacob Mihai Says:

  Dupa mine sunt trei probleme majore ce ar trebuie clarificate inainte de a se gandi cineva sa reabiliteze aceste retele:
  1)Cum se intervine (pastrand aliniamentul) in retelele existente. Daca cineva spune ca actuala legislatie clarifica acest aspect ori este un excroc ori habar nu are ce este cu el,
  2)Cine pune banii, investitiile sunt foarte mari,
  3)Cine face lucrarile si care vor fi criteriile de atribuire.
  In Romania ulimilor ani cele mai multe lucrari publice au ca principal criteriu_costul investitiei. Acest lucru a transformat investitiile in avortoane. Proiectele sunt realizate de „firme de apartament” care nici nu au trecut prin locatie si de regula nu au nici cea mai mica experienta in asa ceva.
  Constructorul care „castiga ” lucrarea spune ca asa a fost proiectul si avortonul este gata.
  Pe de alta parte daca pui alte criterii intri in subiectiv si toata lumea se fereste, deoarece te judeca (hotararea luata) niste aparatcici care habar nu au de tehnica daramite sa incerce sa gandeasca ceva.

  • stoianconstantin Says:

   Domnule Mihai, ma bucura intervetia Dv cunoscandu-va experienta profesionala remarcabila!
   Ati scos in evidenta cateva aspecte interesante:
   – problema accesului pentru executarea lucrarilor. Exista o presiune extraordinara din parte aproprietarilor de teren sa „scape” de retelele electrice de pe proprietatile lor. Patrarea amplasamentului initial este foarte greu de realizat. At insenma sa poti avea durate foarte mari de intrerupere sa indepartezi staplul/stalpii vechi si sa replantezi altii pe vechile amplasamente. Cine are acest timp la dispozitie. Schimbi amplasamentul ai alte prevederi legale mult mai coercitive
   – finantarea este moarea problema. Sistemul actual de conducere a terifului de distributie care prevede limitarea drastica a profitului pe care il poate realiza un opertator de distributie limiteaza practic si investitiile in RED. Noi reglemetari ale ANRE in acest domeniu ar putea capacita interesul OD pentru marirea sumelor investite in RED
   – noi romanii am cam reusit sa compromitem foarte multe concepte care opereaza pe pietele mature cu grad ridicat de liberalizare. Se inventeaza felurite procedee artificiale de stimulare a obiectivitatii procedurilor de achizitie care au si efecte adverse. Nu se pot stabili parteneriate. In aceste conditii lupa oarba pentru acces la lucrari distruge competitorii care nu au mecanisme care sa le garanteze succesul. Din disperare accespta/oferteaza preturi uneori de dumping iar apoi intre in dificultati care le afecteaza competitivitatea.
   Acesta este un subiect foarte interesant si exterm de important, Nu stiu ce prevede legislatia altor tari pe speta licitatiilor publice.

 3. Incze Andras Says:

  De obicei din pacate se modernizeaza fie unde „arde” cel mai tare, fie in functie de pile si relatii. Pana acum majoritatea lucrarilor scoase la licitatie ce am vazut se referea la tronsoane de linii de joasa si de medie tensiune, la posturi de transformare, puncte de alimentare si statii de transformare, la linii de inalta tensiune nu prea. Poate se considera ca prioritate sunt nodurile retelei si nivelele de tensiune cel mai apropiate de consumatori. La liniile 110 kV una dintre cauzele posibile care pot ingreuna modernizarea acestora este dificultatea retragerii din exploatare a liniilor buclate.

  Starea liniilor electrice depinde si de lucrarile de mentenanta executate anterior, factor ce depinde de mentalitatea si priceperea factorilor de decizie din zona respectiva de retea de-a lungul timpului cat si de bugetul pe care il aveau la dispozitie.

  • stoianconstantin Says:

   Andras,
   Ai dreptate. Stiu ca esti foarte informat cu ce se misca pe site de licitatii in domeniul lucrarilor in SEN. Par multe lucrari in Ljt. Fata de necesar insa cred ca nu sunt nici 5%.
   La acest nivel de tensiune avem interfata cu cel mai mare numar de clienti care pot depista cu usurinta neconformitatile de nivel de tensiune si reactioneaza consecvent!
   Apoi RED mt este responsabila de volumul intreruperilor, Nivelul de 110 kV pare mai indepartat de client desi ni stin ca atunci cand sunt evenimete pe 110 kV care conduc la intreruperi numarul clientilor afectati se se multiplica semnificativ fata de orice evenimet la tensiunile inferioare
   Inpartirea fonsurilor de care OD dispune intre nivelele de tensiune reprezinta in sine o provocare deosebita!
   SGC

  • Incze Andras Says:

   Da, asa este ! Eu am remarcat numai ceea ce am observat.
   Nu cunosc statisticile incidentelor la nivelul de tensiune 110 kV (durata, cauza, persistenta, loc de defect, anotimp, urmari, etc), cunosc numai ceea ce aflu din diverse surse, dar aceste informatii nu sunt de ajuns pentru o analiza asupra nivelului de tensiune de 110 kV.
   In anumite imprejurari orice incident poate avea consecinte grave, indiferent de nivelul de tensiune pe care apare, prin insumarea mai multor elemente care singur poate nu au neaparat consecinte usturatoare si pot fi incidente care sa porneasca dintr-un nivel de tensiune inferior si sa se extinda la un nivel de tensiune superior, dar asta mai rar.

 4. Iacob Mihai Says:

  Firma mea a avut de relocat patru stalpi la o LEA 220KV,d.c. si de introdus inca doi stalpi noi.

  In doi ani s-a realizat exproprierea persoanelor particulare pe terenul pentru fundatiile noilor stalpi. Dupa aceea a inceput dansul cu Transelectrica care fie vorba intre noi este formata dintr-un cumul de aroganti .

  S-au rezolvat toate problemele solicitate de Transelectrica mai putin acordurile cu proprietarii de terenuri pentru acces temporar in vederea executarii lucrarilor. Mentionez ca toate terenurile erau si sunt in continuare parloage.

  Dupa cum am citit legislatia trebuie sa existe o intelegere amiabila si apoi se stabilesc stricaciunile care apoi se platesc. Cu oamenii simpli ne-am inteles dar cu avocatii(proprietari de terenuri), smecherii nu. Au cerut pentru acces temporar(45 de zile) o valaore de (10-15 ) ori mai mare decat valoarea de vanzare a intregului teren ce-l posedau.Legea spune ca in aceste situatii se executa lucrarea si incepe procesul in tribunal pentru a stabili valoarea despagubirii.Transelectrica nu a acceptat asa ceva(au dorit intai procesul).

  A inceput procesul, nimeni nu stapanea legea (cei care puteau vorbi in instanta), beneficiarul lucrarii trebuia sa ne ajute dar n-a facut-o si judecatorii au dat dreptate celor cu terenul (pot cere cat vor) si ne-au pus sa platim si cheltuielile de judecata. Mai poti face vreun comentariu la asa o situatie halucinanta.

  Toata aceasta problema (de relocare stalpi) se afla pe niste dealuri necultivate extravilan, dar care le-au cumparat smecherii cand au auzit ca se va face ceva acolo.

  • Incze Andras Says:

   Asta este un alt aspect care ingreuneaza lucrarile. Cred ca peste tot sunt persoane cu „idei in cap” in sectorul bugetar, nu numai la Transelectrica, despre speculanti si smecheri, ce sa mai vorbim…

  • stoianconstantin Says:

   Si eu am avut o experienta traunatizanta cand a trebuit sa obtin retroactiv acorduri notariale la un tronson de LEA 110 kV construit in regim de urgenta.
   Un an si 6 luni am alergat toate sambetele si duminicile dupa oameni. Am facut toate tipurile de intalniri. Inclusiv simultane cu 50 de persoane. Pana la urma oamenii au inteles si au fost cooperanti.
   In materie de relatii cu proprietarii trebuie atentie maxima
   SGC

  • RADU Says:

   Va salut ! Ati spus LEA 220 Kv d.c. ..eu sunt nou in domeniu am 20 de ani . acel „d.c” inseamna curent continuu ??

   Am citit in intregime comentariul dumneavoastra , nu am prins comunismul dar parca in astfel de situatii cand dai de „shmecherii” care fac specula cu terenuri era mult mai bun regimul cand nu comenta nimeni atunci cand pe terenul tau trebuia sa treaca o LEA , indiferent tensiunea sa .

   Sunt atat de PROSTI astfel de oameni in cat nu realizeaza ca acele linii ii pot deserevii pe ei insusi …ca intr-un „lant trofic ” curentul e transformat pana ajunge in vilele lor de prost gust .

   Pararea mea ….desi nu ar baga-o niemni in seama si nu are nici o importanta ar fi ca astfel de linii sa tina de siguranta statului , iar cand ele trebuies executate cazul sa fie judecat de CSAT . Ca in Federatia Rusa , sau Germania , am auzit de la cineva .

   O seara buna !!!!!

  • stoianconstantin Says:

   Salut Radu,

   „dc” este acronimul de la „dublu circuit”.

   In rest probabil ca vorbim de legislatie. E firesc ca oamenii sa isi doresca sa isi valorifice cat mai bine terenurile. Ar trebui sa putem decanta intre „specula” si valorificarea fireasca a unor oportunitati. Legea ar trebui sa stabileasca cazurile in care interesele publice sa aiba prioritate.

   In rest legat de comparatia celor doua regimuri probabil ca este destul de clar ca cel vechi era mult mai sedimentat si cu certitudine mai eficient (de vazut realizarile vechi vs distrugerile actuale). Poate ca atunci cand va ajunge la maturitate capitalismul in romania si acest sistem social va deveni eficient, poate mult mai eficient. In ritmul actual probabil ca ne vor trebui cel putin 50-100 de ani ca sa se intample acest lucru.

   Sunt atat de optimist deoarece vad ca trebuie sa luptam atat cu noi cat si cu globalizarea afacerilor. Ori cei care „globalizeaza” nu suntem noi si in consecinta „jucam” o partitura scrisa de adevaratii baieti destepti!

   Sa fim optimisti, inca n-am vazut totul!

   SGC

 5. Iacob Mihai Says:

  Ma bucura mult modul de gandire a domnului Radu (20 de ani). Este un pic radical dar esenta este buna. Eu am fost in Germania de Vest de mai multe ori si aceste linii treceau prin proprietati (sigur particulare).

  Este inacceptabil ca cu o linie de 220 kV, 400 kV sa ocolesti toate parcelele particulare si daca nu se poate stopezi tot.La noi legea este ambigua ,Transelectrica aroganta(legea ii permite), judecatorii nu vor sa-si faca probleme ca oricum sunt inamovibili.

  Daca se va spune ca un judecator „a dat dreptate unui cetatean contra statului hraparet „toata lumea aplauda si nu intereseaza pe nimeni ca aceasta dreptate data unui excroc blocheaza natiunea. Cat despre dc domnul Stoian a raspuns foarte promt.

  • RADU Says:

   Va salut !

   In primul rand multumesc domnului Mihai Iacob pentru apreciere. Natiunea ar aplauda catunci cand i se da dreptate unui excroc pentru ca acea mare parte de natiune este inculta, are o gandire primitiva, si vorbeste in necunostinta de cauza.

   AM avut ocazia sa vorbesc cu oameni care chiar au cultura ..dar imi dadeau de inteles ..ca nici nu aveau habar la ce folosesc si de ce sunt asa importante retelele „alea mari de pe camp”. Deduc ca dumneavoastra domnule Mihai lucrati intr-o companie care are ca obiectiv constructia de LEA inalta tensiune genul Electromontaj, daca nu chiar la ea. Eu am o apreciere deosebita pentru liniori, daca nu voi reusi sa ma angajez unde doresc …voi lucra ca linior.

   Doresc sa ii fac si domnului Stoian o remarca, referitoare la un comentariu dat de mine la un articol vechi din 2008 care se numeste ” Incze Andras „admira” solutii improvizate de constructori „profesionisti” ” .

   Am dat un comenatriu referitor la BMP-uri pe care as dori sa il cititi si sa imi spuneti daca am dreptate sau fac divagatii. Apoi vreau sa va pun o intrebare care se leaga oarecum de acel comenatriu. Dupa ce il cititi daca trebuie raspund tot pe pagina acelui articol ca sa nu deviem subiectul de aici .

   Va multumesc , Noapte buna Domnilor !!!!

 6. RADU Says:

  Buna ziua .

  In primul rand multumesc Domnului Mihai Iacob pentru apreciere . Natiunea aplauda cand un excroc primeste dreptate …din cauza ca acea parte numeroasa de natiune este inculta , si are o gandire primitiva , vorbeste in necunostinta de cauza .

  Deduc ca dumneavoastra lucrati intr-o companie care are ca domeniu de activitate constructia de LEA intalta tensiune . Ceva de genul Electromontaj daca nu chiar la ea . Eu personal am o mare apreciere pentru liniori , daca nu voi reusi sa ma angajez unde doresc …voi incerca sa lucrez ca linior .

  Vreau sa ii fac o remarca si domnului Stoian , este vorba de un comentariu dat de mine al un articol care nu are legatura cu acesta. Articolul se numeste : „Incze Andras „admira” solutii improvizate de profesionisti ” ; am dat un comentariu acolo …dar nimeni nu a mai vizitat articolul din 2008 . As dori Domnule Stoian sa cititi comentariul meu s aimi spuneti daca am dreptate si . citindu=l sa va pot pune o intrebare care se leaga oarecum de el .

  Comentariul se refera la BMP-uri ..si nu vroiam sa amestec subiectul de acolo cu cel de aici ..dar daca nu se mai poate raspunde acolo, discutam si pe aceasta pagina !

  Noapte buna domnilor !

 7. Iacob Mihai Says:

  Buna seara
  Trebuie sa-l dezamagesc pe Radu, nu lucrez la Electromontaj.

  M-am format ca inginer electrotehnist in industrie. Cel mai mult am lucrat in electronica energetica si actionari electrice cu viteza variabila. Apoi dupa anii ’90 am lucrat in asa zisa SCADA _partea de echipament de camp si intrari in automatele programabile.

  Am habar si de partea de programare, comunicatii dar nelucrand nu pot afirma ca pot face un program. Stiu in schimb sa cer altuia si cred ca este destul.

  Am exploatat cele mai mari motare sincrone fabricate in Romania (10 MW) si alte premiere. Am lucrat cu echipament strain(SIEMENS,Rockwell, SCHNEIDER,etc) Si acum consider ca subtilitatea meseriei de electrotehnist este intr-o actinare reversibila de mare putere( ordinul MW_tilor). Are transformator de 30 MW 110/1KV, mai multe secundare, intrerupator de IT, dar frumusetea este in redresarea comandata.

  Trebuie sa spun ca am lucrat 30 de ani in Combinatul Siderurgic Galati (azi ARCELORMITTAL) si care acum este aproape o fantoma. De 10 ani m-am reprofilat pe proiectare si montaj echipament electric.

  Retelele sunt ceva static, au ceva subtilitati dar nu se compara (pentru mine) cu o actionare complexa unde sunt sute de parametrii si procese rapide (mS). In Combinatul la Galati aveam retele de 110 Kv (in cablu) si statii de conexiuni si transformare care cred ca sunt depasite doar de SLATINA.

  Poate vorbesc subiectiv dar cine nu vorbeste la fel?

  • RADU Says:

   Buna seara domnule Mihai , Intereanta cariera , cu adevarat ingineria in electrotehnica este foarte complexa , eu nu sunt asa priceput . Imi place foarte mult domeniul retelelor de distributie , am si eu o mica experienta . Am lucrat de la 15 ani ca ucenic , la Uzina UPETROM 1MAI S.A. , acolo am invatat sa fac primele legaturi de motoare ..cu trecerea timpului mi-am luat calificare nivel II electrican de la un curs privat , eu facand liceu de instalator . Cand am intrat nu am avut medie pt energetic , acum cand sa ma mut ..imi era greu pt ca ma obisnuisem cu colectivul de profesori . La 18 ani luat calificarea de electrician . M-au angajat dar am stat decat 8 luni acolo . Dupa mi-au facut contract de colaborare , in final , 5 ani . totul s-a inceiat in martie , odata cu colapsul uzinei , ce este drept in ultima perioada lucram doar la dezasamblari . Acolo inavatzasem , in ultimul timp faceam numai singur , sa montez motoare , cu tot cu partea de contactori si actionare . legaturi stea , triunghi , stea-triunghi , schimbari de sens , cele mai mari totoare legate de mine nu erau prea puternice cel mai puternic avnd 40KW, si poduri rulante , dar pe mine de obicei ma puneau sa renovez tabloruile de forta cu sigurante MPR si usoluri . cand am terminat-o cu uzina am terminat si liceul , acum ..de 6 luni sunt in cautarea unui loc de muca in domeniul distributiei ..dar care sa fie macar decent ,nu bun . In privat mai am experienta a multe bransamente de casa si apartament ..probabil toate insumeaza peste o suta . Va salut, numai bine !!!!

 8. Viorel Says:

  In legatura cu starea tehnica a LEA 110-400 Kv am si eu ceva de comentat:

  Am lucrat la formatia rev. rep. LEA IT din 1991 pana in 2008 cand am plecat (cu contract) la una din cele mai mari firme de constructii LEA IT din Spania (Sociedad Española de Montajes Industriale-S.E.M.I.). Aici am lucrat 6 ani numai la retele de 400Kv d.c.cu 2 sau 3 conductoare de 450/ faza.

  Am ramas impresionat de numarul de retele de IT pe care-l au spaniolii. Efectiv nu cred ca exista oras care sa nu aiba cel putin o LEA de 400 Kv d.c.ca sa nu mai vorbim de retele de 132 KV..(adevarate paduri de stalpi).

  Retelele noi sunt din otel zincat cu stalpi de 40-96 m (la 400kv) la deschideri de 500-600 m ( am avut si de 1035m) care nu necesita culoar de siguranta datorita distantei mari de la sol ,la conductoare.

  Din octombrie am reusit sa ma reangajez la aceeasi echipa, dar care acum se ocupa de alte lucrari.

  De LEA 110Kv ne ocupam numai in caz de avarii. Nu se mai fac acele controale trimestriale si nici reviziile anuale. Sa inteleg ca se merge pe ideea „cat o tine, o tine”? Dar de tinut prea mult nu cred ca mai tin aceste linii pentru ca sunt stilpi de beton centrifugati telescopati, care de zeci de ani sunt plini de apa in interior, crapati si cu betonul cazut pana la armatura, stalpi metalici cu elemente lipsa ( furate ) si de care nu te poti apropia din cauza vegetatiei si izolatie tip VKLF care se sparge la fiecare diferenta de temperatura mai mare.

  In prima zi de munca a declansat o linie si in urma controlului s-a constatat ca o faza este rupta. Ne asteptam la copac taiat si cazut pe linie caci alte cauze in zona nu puteau fi,iar conditiile meteo erau normale.Totusi cauza era alta. Conductorul era rupt de la 2m de TPDF deoarece din cele 7 fire ale inimii de otel doar 1/2 dintr-una mai tinea, restul fiind corodate total. Cred ca nu este singurul loc unde rugina a corodat otelul. In aceste conditii mai are cineva curajul sa mearga pe faza pentru micile reparatii ?

  • stoianconstantin Says:

   Salut Viorel,

   Interesanta experienta Dv profesionala!

   Se pare ca traim epoca masurilor pe termen scurt. Presiunea reducerii costurilor coroborata cu contractele de management pe termen scurt duce la masuri care ne amaneteaza viitorul!

   Pe termen scurt se poate lua orice masura de reducere costuri aparent fara consecinte. Uzura se acumuleaza generand consecinte de natura celor depistate si de Dv. Daca nu ne trezim este posibil ca la un moment dat gradul de uzura acumulat sa se manifeste printr-o serie interminabila de avarii!

   SGC

 9. Iacob Mihai Says:

  Buna ziua,

  In primul rand cer scuze pentru timpul nepermis de lung in care nu am intervenit pe blog, dar am avut un an de groaza (foarte ocupat).

  In al doilea rand salut pe toata lumea incepand cu domnul Constantin Stoian.

  In al treilea rand am o problema de proiectare si anume: trec cu o LEA torsadat 20 KV peste o LEA conductor neizolat 20 KV.

  Nu stiu doua probleme:

  1) Care este gabaritul minim intre cele doua retele?

  2) Unde gasesc (catalog) un suport comun pentru cap terminal cablu torsadat 20 KV si descarcatori?

  Multumesc pentru orice informatie.
  Cu stima , Iacob Mihai.

  • stoianconstantin Says:

   Bine ati revenit pe blog!

   1) nu este reglementata personalizat explicit pe cazul DV. Problema insa este tratata in NTE 003/2004 incrucisare LEA clasica functie de deschidere si de pozitia incrucisarii variaza intre 2 si 2,5. De aici am putea face diferite analize ipoteze si s-ar putea reduce acesta distanta. Analiza facuta in documentatie ar trebui sa fie suficienta pentru dimensionarea noii distante de incrucisare. Eu as merge pe ideea respectarii NTE 004/2004 pentru ca ne da o distanta in acelasi timp acoperitoare dar si relativ usor de respectat in practica

   2) incercati la UNIMEC si /sau la EXIMPROD daca nu va satisfact informatiile din paginile web apelati la formele d econtact diect pe care vi le ofera producatorii!

   Succes!
   SGC

  • Iacob Mihai Says:

   Buna Dimineata,
   Va multumesc pentru raspuns, eu as forta pentru incrucisare cu NTE 007(cabluri) intrucat torsadatul totusi este cablu.LEA actuala este pe stalpi cu H= 12 m si eu voi pune stalpi cu H= 14m, dar la sageata maxima s-ar putea sa fiu la limita dupa NTE 003/04.. Intrucat sa subtraversez nu pot deoarece trebuie respectate alte gabarite nu ar fi decat stalpi speciali si nu se merita.

   La a doua problema, UNIMEC si EXIMPROD nu fac asa ceva, eu am gasit(folosit) ceva similar in retelele ENEL , adus din import, realizat din inox si bratari din inox(material nemagnetic_cabluri unipolare), dar iar este scump.
   Cu stima , Iacob Mihai.

 10. Iacob Mihai Says:

  Buna ziua,
  Continuare la cele relatate mai sus, daca cineva a intalnit problema calcularii sagetii la cablurile torsadate MT cu purtator de otel.Unde s-ar putea gasi metodologia sau ceva tabelar.
  Cu stima , Iacob Mihai.

 11. Mihai Says:

  Bună ziua
  Am o casă retrocedata anul acesta, ea a fost construita în 1938 .Prin anul 1960 nu știu exact a fost construita LEA 110 Kv care trece la 3 m pe lângă casa fără a lua în calcul deviația maxima a conductorului .Casa este situata la mijlocul distantei intre doi stâlpi.
  Se poate cere mutarea liniei ?

 12. Iacob Mihai Says:

  Dupa cate stiu eu reglementarile ,daca linia ar fi fost construita dupa 2012 ar fi fost sanse sa solicitati ceva, nu sa si obtineti.Mutarea liniei pe alt amplasament este mai scumpa decat reconstructia casei pe alt amplasament si linia de 110 KV este de interes public.Daca LEA este construita in 1960 nu aveti nicio sansa din contra daca vreti sa faceti ceva la casa ma tem cau nu veti putea daca intrati in contradictie cu reglementarile in vigoare.Trebuie totusi de stiut mai multe:
  Linia trece peste teren privat sau domeniu public, distante pana la diferitele dumneavoastra constructii, stalpii sunt pe domeniu public sau privat, etc

 13. Mihai Says:

  Linia trece pe terenul meu de asemenea stalpii sunt tot pe terenul meu (trei stalpi)casa necesita reparatii exterioare de aceea am cerut aviz de la Electrica intrucat schela are 1,2 m latime.
  Normele vechi prevad aceeasi distanta ca si cele de acum adica 4 m la deviatie maxima a conductorului. Indiferent de an daca nu se respecta normele in vigoare la momentul constructiei liniei ( dupa parerea mea de nespecialist ) ar trebui sa se poata mutata LEA 110Kv.
  Distanta mai exacta este de 3,2 m intre casa si ultimul conductor.
  Poate stie cineva cam in ce an s-a construit LEA 110 Kv Darste-Predeal ?

 14. Iacob Mihai Says:

  Pentru liniile de 110 KV nu cred ca aceasta este distanta, intrucat gabaritul minim este de 4 m (NTE 003/04, tabel 32 ). Normativul accepta ca linia de 110 KV sa treaca peste constructii normale cu respectarea gabaritelor.

  De unde stiti dumneavoastra distanta cu atata precizie neavand o documentatie la dispozitie, iar masuratorile se pot face doar cu echipamente speciale cand linia este sub tensiune?

  • Mihai Says:

   Măsurătoare topo.
   Conform D.E.E. 12-61 (inclusiv pana in 2014 )distantele minime pe orizontala se masoara de la ultimul conductor al LEA fata de cladiri la devierea maxima a conductorului.

 15. bratugeorge Says:

  Buna ziua,
  as dori sa va intreb, citesc peste tot in normativele de LEA „la deviatia maxima”.

  Intrebarea mea este „la deviatia maxima” a unei LEA 110kV inseamna atunci când izolatorul ajunge paralel cu solul ? (adica se fac un unghi de 90 de grade fata de pozitia normala) sau .. „la deviatia maxima” putem considera linia si la un unghi mai mic… sa spunem 45.

  • stoianconstantin Says:

   Buna ziua,

   „Deviatia maxima” se determina in proiectare. Depinde intre altele de tractiunea in conductor, tip coronament, dimensiuni geometrice ale conductorului, viteza vantului etc.

   SGC

 16. Tobosaru Filip Says:

  Buna ziua
  Cautam o firma care poate executa fundatiile piciaorelor de stalpi 110 kV , care dispune de cofraje si planuri de armare.
  Comunicati o adresa mail pentru a va remite desenele tehnice ale stalpilor proiect PROTELCO
  Filip Tobosaru
  filip@vertatel.ro
  0724657222
  Vertatel srl

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: