Studiu de caz fazare si sens de rotire a motoarelor in RED mt


Retelele mt cel mai adesea sunt retele strans buclate. Posibilitatile de buclare asigura o flexibilitate de reconfigurare necesara pentru a asigura realimentarea consumatorilor in caz de incidente sau de retrageri programate din exploatare.

Buclarea se poate realiza prin separatoare sau prin intreruptoare. Daca aparatul de comutatie prin care se realizeaza bucalarea are capacitatea necesara de rupere si/sau tensiunea la bornele sale permite actionarea in sarcina pe circuite fazate acestea se pot actiona inchide/deschide (conecta/deconecta) fara perturbarea continuitatii in alimentarea cu energie electrica a consumatorilor.

Inchiderea accidentala a unui aparat de comutatie prin care se bucleaza doua circuite nefazate determina producerea unui scurtcircuit polifazat net care se soldeaza cu declansarea prin protetii a ambelor circuite buclate si eventual cu distrugerea aparatului de comutatie respectiv.

Doua circuite fazate asigura implicit si pastrarea sensului de rotire a motoarelor indiferent de configuratia RED realizata prin aparatele de comutatie. In figura 2 in ipoteza in care LEA 1 ai LEA 2 sunt fazate, daca se preia prin separatorul de buclare LEA 2 din statia A prin LEA1 in tronsonul dintre SS si statia B motoarele vor continua sa se invarta in acelasi sens.

Daca LEA nu sunt fazate atunci realizarea schemei din figura 2 se poate face numai cu trecerea consumului de pe LEA 2 prin zero iar motoarele pe LEA 2 isi vor pastra sau nu sensul de rotire depinzand de pozitia relativa a fazelor celor doua LEA, labornele separatorului de buclare cand acesta este deschis, la schema normala (cea din figura 1)

In tabelul 1 avem sistetizate cazurile posibile din perspectiva fazajelor si a sensului de rotire a motoarelor

In figura 4 avem o situatie simpla, frecvent intalnita de buclare a 6 linii mt. Adeseori in practica intalnim situatii mult mai complexe de circuite mt strans buclate.

Pentru verificarea fazejelor trebuie realizata secvential schema din figura 5. Se ia drept refeinta staia A si se verifica fazajul in statiile B, C, D si E

Ori de cate ori este posibil fazarea se realizeaza in statiile de transformare schimband ordinea capetelor ternibale ale cablurilor din celulele de linie.

In situatia din figura 4 este posibila realizarea fazajelor doar prin schimbarea ordinii capetelor terminale in celulele de linie.

Daca plecand de la configuratia din figura 4 amplasam doua noi separatoare de bucla Sb6 si Sb7 obtinem configuratia din figura 6.

In acest caz verificarea fazajelor nu se mai poate face intr-o singura etapa. Se realizeaza o configuratie similara celei din figura 5 mentinand descise noile separatoare de bucla Sb6 si Sb7. Ulterior realizam si configuratia din figura 8 ca sa verificam si fazajele prin cu Sb6 si Sb7 inchise.

Daca constatam ca fazajul Liniei 1 cu lina 5  verificat in statia B nu corespunde deja nu mai putem schimba pozitia capetelor terminale ale cablului din celula LEA 5 din statia B deoarece an strica fazajele verificate/realizate pe configuratia din figura 7. In acest caz trebuie sa stabilim pozitia relativa a fazelor la bornele Sb6 in situatia in care acesta este deschis. Ulterior trebuie sa schimbam ordinea conductoarelor la bornele Sb6.

Daca putem utiliza un fazmetru si sa verificam cu el corespondenta fazelor direct la bornele separatorului Sb6 atunci lucrurile sunt simple aflam imediat cum trebuie repozitionate conductoarele la bornele separatorului astfel incat sa realizam fazajul

Daca acest lucru nu este posibil atunci asigurand retragerile necesare din exploatare si masurile de electrosecuritate trebuie sa identificam in statia E corespondenta bornelor separatorului Sb6 cu capetele terminale ale cablului din celula LEA 5 din Statia E utilizand megohmetrul.

In tabelul 3 avem etapele identificarii fazelor la bornele unui aparat de comutatie prin care se realizeaza buclarea a doua circuite LEA mt atunci cand nu se poate utiliza fazmetru pentru determinari directe

Dupa ce am aflat positia relativa a fazelor R, S,T la bornele unui separator de bucla deschis, utilizand informatiile din tabelele 1 respectiv 2 stabilim si situatia sensului in care se vor roti motoarele daca se va apela la reconfigurarea RED prin inchiderea respectivului separator de bucla.

Actionand ordonat, facand verificari directe ale fazajului pe diverse configuratii RED dublate de prelucrari logice ale rezultatelor putem tine evidenta fazajelor si sensurilor in zona respectiva de retea.

In cazul ideal trebuie sa urmarim ca toate liniile care se bucleaza sa fie fazate. Daca acest obiectiv nu este atins trbuie sa stim care linii nu sunt fazate pe anumite aparate de comutatie prin acre se pot bloca respectiv situatia sensurilor.

In cazul in care realizarea fazajului pe circuitele mt presupune modificarea sensului de rotire a motoarelor  pe un anumit tronson de RED mt acest lucru presupune siasumarea obligatiei de schimbare a pozitiei fazelor la bornele Ljt in cutiile de distributie ale PT acolo unde exista bransamente trifazate.

Etichete: , , , , , , , , , , , , , ,

5 răspunsuri to “Studiu de caz fazare si sens de rotire a motoarelor in RED mt”

 1. Iacob Mihai Says:

  Acest aspect al fazarilor este foarte important!

  Eu credeam (nu am lucrat in sistemul de distributie) ca problema este rezolvata din faza de realizare a sistemului de distributie.

  Eu am lucrat in Combinatul Sidereurgic Galati (actualmente ARCELORMITTAL) si acolo sistemul intern de distributie (format din SRA_Statii de racord adanc _110Kv=17 buc, statii de 6Kv vreo 150 plecand din SRA-uri erau perfect fazate din momentul realizarii lor).

  In combinat avand consumatori (motoare electrice trifazate alimentate pe 6 kV de puteri pana la 10 MW si trebuind sa realizam foarte des asa zisele „manevre la cald” exact problema ridicata de domnul Stoian fazarea era conditia nr 1.

  Se mai punea problema de studiat eventualele relocari ale circulatiei de puteri (fenomen putin controlabil in astfel de manevre care poate sa creze surprize neplacute (declansari de intrerupatoare ).

  Problema circulatiei de puteri este greu de contolat din cauza necunoasterii corecte a tensiunii in noduri. Oricat am dori este greu de controlat parametrii retelelor in regim de functionare cu actualele dotari pe retele.

  In opinia mea controlul circulatiei puterilor pe diferitele ramuri ale retelei nu poate fi controlata fara elemente de reglaj tensiuni in noduri la cald (fara declansare ramuri de retea ). Acest lucru deja este discutabil cel putin din punct de vedere investitional si al eventualelor pierderi de energie pe elementele de reglaj.

  • stoianconstantinoian Says:

   Salut Mihai,

   In retelele 110 kV se tine o evidenta stricata a pozitionarii fazelor pe stali respectiv pe barele statiilor. Cu toate acestea (sau tocmai de aceea) in cazul lucrailor noi sau al lucrarilor care pot schimba pozitia fazelor se fac verificari atente de identificare faze si de fazaj.

   La medie tensiune nu se mai poate urmari exact fiecare faza care pleaca din statie si sa i se atribuie si sa i se pastreze in toata reteaua de distributie numele.

   In retelele de distributie de mt se fac determinari ale fazajelor si implicit ale sensului la nivelul aparatelor de comutatie prin care se pot bucla RED mt. Si in cazul RED mt verificarile ar trebui facute ori de cate ori prin lucrarile executate exista posibilitatea sa se fi schimbat ordinea fazelor.

   Pe langa obiectivele de electrosecuritate si de flexibilitate se urmareste sa nu se creeze probleme clientilor prin inversarea sensului de rotire a motaorelor electrice.

   Am gasit necesar sa tratez acest subiect pentru ca am constatat ca se pune un accent mai scazut pe instruirea profesionala si cum s-a cam pierdut si obiceiul intretinerii si al editarii de noi fise tehnice, instructiuni de exploatare. In acest context chiar si cei care doresc sa isi imbunatateasac nivelul profesional nu prea mai au unde sa apeleze!

   Si eu am facut practica intr-un combinat siderurgic. Am fost impresionat de complexitatea instalatiilor si a utilajelor de agresivitatea conditiilor de mediu in care instalatiile electrice trebuie sa functioneze si de dificultatea muncii de intretinere!

   Daca mai vorbim va rog sa utilizati butonul „raspunde” de langa numele Dv pt a mentine discutia grupata.

   Poate va faceti timp sa aderati la platforma de marketing oferta Win-4-All pe care eu o sustin.

   SGC

  • Incze Andras Says:

   Se verifica corespondenta de faze la buclare MT, dar daca difera ce se face ? Nu se pot interschimba barele sau conductorii. Doar atat ca se stie ca faza sau fazele cutare nu corespund(e) ?

  • stoianconstantin Says:

   Se verifica fazajul si se iau mauri de rotirea conducoarelor astfel incat liniile sa fie fazate. In cel mai rau caz se pot tolera un timp linii nefazate dar la care sa pastraza sensul atunci cand se preiau reciproc tronsoane (evident cu trecere prin zero si cu functionare radiala)
   SGC

 2. '' Says:

  numai cind vin din statii diferite se pot tolera,dar se tin cont de sens rezolvi problema sa alimentezi consumatori in caz de avarie sau pentru o lucrare programata , dar daca faci o succesiune la un contor trifazat nu o sa corespunda si asta este o problema importanta

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: