Se poarta CLAMI colorate!


La inceputul anului 2009, UNIMEC  a anuntat existenta a 1.000.000 de CLAMI in instalatiile mt si jt din Romania. Probabil ca acum numarul de CLAMI montate in retelele electrice de distributie a crescut este mult mai mare.

Utilizarea CLAMI s-a generalizat pentru ca permite realizarea LEA fara sectionarea conductorului pe tronsoane lungi de retea.

De regula racordurile mt noi pot fi realizate fara sectionarea conductorului. Eliminarea unui numar mare de legaturi electrice ale conductorului a permis reducerea semnificativa incidentelor/deranjamentelor datorate contactelor electrice slabe in clemele de legatura electrice.

Este timpul sa dam CLAMI noi valente functionale!

Necesitatea imbunatatirii indicatorilor de continuitate si a nivelului de tensiune impune tot mai des solutia de multiplicare a circuitelor jt. In aceste conditii la iesirea din posturile de transformare frecvent avem tronsoane de LEA jt cu 3-4 circuite.

Identificarea corecta a circuitelor este foarte importanta in primul rand din ratiuni de electrosecuritate. SC ELCOPREST SRL suplimentar masurilor obijnuite de inscriptionare LEA, a realizat o lucrare de modernizare LEA jt la care, pe tronsoanele cu circuite multiple, a procedat la vopsirea CLAMI.

In postul de transformare circuitele, pe langa inscriptionarea clasica a denumirii, au marcat pe intreruptoare o bulina colorata care corespunde culorii in care sunt vospite CLAMI aferente fiecarui circuit.

Desigur este de urmarit comportarea in timp a stratului de vopsea aplicat in conditii de santier respectiv de analizat ce solutii exista pentru o acoperire care sa asigure o buna comportare in timp.

Din pdv al impactului vizual mie mi-a placut cum arata si cred ca este o solutie care merita atentia specialistilor.

Astept cu interes opiniile Dv referitoare la acesta solutie de marcare circuite LEA jt.

CLAMI colorate ar putea fi folosite cu succes si la mt. De exemplu s-ar putea adopta o culoare care sa fie folosita exclusiv la realizarea racordurilor mt din gestiunea tertilor. In practica decelarea instalatiilor  tertilor de cele ale operatorului de distributie este importanta.

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

8 răspunsuri to “Se poarta CLAMI colorate!”

 1. Klaxxy Says:

  Ideea este foarte buna, dar solutia vopsirii mi se pare dezamagitoare.

  Se stie ca vopseaua adera destul de prost pe aluminiu (materialul din care sunt realizate toate clemele tip CLAMI), din cauza stratului superficial de oxid specific acestui metal. Rezistenta in timp va fi de doar cateva luni, cel mult un an, asa ca pare mai mult o solutie „de imagine”.

  Totusi, exista solutii de colorare prin tratamente electro-chimice specifice a suprafetelor de aluminiu, colorare care are rezistenta similara cu acoperirile galvanice (de fapt chiar este un proces galvanic). Problema este pretul. Daca utilizatorii sunt dispusi sa plateasca pentru asa ceva, atunci problema este rezolvata.

  In caz contrar, daca se ramane la ideea vopsirii (chiar si in camp electrostatic, intrucat aluminiul nu poate fi decapat, stratul de oxid in aer apare imediat dupa orice proces de curatare), raman la ideea ca solutia nu este decat una de imagine, fara un rezultat practic pe termen lung.

  • stoianconstantin Says:

   Buna ziua,

   ma bucura mult opinia Dv. Clarifica multe aspecte.

   Sper ca acesta acoperire galvanica poate fi asigurata de UNIMEC.

   In ceea ce priveste pretul imi inchipui ca va fi ceva mai mare decat al unei cleme nevopsite insa sper ca nu va fi atat de mare incat sa devina prohibitiv.

   Sa vedem daca putem obtine si alte opinii.

   Multumesc!
   SGC

 2. Incze Andras Says:

  Pentru cerinta de identificare prin culoare se poate realiza vopsirea cu emailuri care pot fi aplicate pe suprafete de aluminiu pregatite corespunzator.

  Dupa ce se elimina prin procese tehnologice mecanice stratul de oxid, se asigura o asperitate corespunzatoare si se aplica imediat un strat de vopsea pe baza de email.

  Exista in acest sens practica industriala cu rezultate dovedite, bune, care evita solutiile de acoperire galvanica scumpe si neprietenoase cu mediul.

 3. ungur marius Says:

  la o identificare de circuite in cd tot trebuie sa te uiti bine o data sau de doua, trei ori. Arata bine atat.

  • stoianconstantin Says:

   Salut Marius,

   Ai dreptate! In exploatare daca nu esti atent mai bine stai acasa in ziua respectiva!

   Le-am vazut montate arata si bine asigura si o identificare mai sigura a circuitelor.

   Evident ca fara inspriptionari nu se poate face o exploatare sigura (ca sa nu mai vb de masurile th asociate diferitelor actiuni in retele).

   Fiecare amanunt conteaza.

   Multumec pentru opinie!
   SGC

 4. RADU Says:

  Va salut Domnule Stoian!
  AM studiat bine sistemul de tip CLAMI si as veni cu o propunere: proiectarea de cleme tip CLAMI care sa poata ancora doate 4 conductoarele unui circuit, nu numai nulul. Greutatea celor 3 faze se lasa pe Nul, lucru care cred eu ca il face sa ai pierderi mai mari in rezistenta. Sau in unele cazuri ( mai rare ce drept, dar nu imposibile) retezarea lui. Un fir se reteaza mai repede ….patru ..mai greu spre deloc. Cred ca ancorarea fazelor se face sa isi reduca putin din pierderile cauzate de lungimea traseului.
  Pentru faze ma gandeam ca contina CLAMI niste mansoane dintr-un cauciuc dur, ca sa fie eliminat riscul de strapungere al izolatiei si sa se produca vreun scurt.
  E doar o idee 🙂
  Va salut !!!!!

  • stoianconstantin Says:

   Salut Radu,

   In Franta se utilizeaza sistemul la care va referiti Dv. Vezi oferta Nexam

   In fapt exista doua moduri de sustinere a conductoarelor torsadate atat la jt cat si la mt cu nul purtator si autoportante In primul caz legaturile de intindere vieaza utilizare anulului purtator sa zicem „ca la noi”

   In al doilea caz se utilizeaza conductoarele fascicolului intre care utilizand cleme de tractiune care prind fiecare conductor in parte. In acest caz, la jt deja nu mai exista necesitatea sa avem material diferit pentru conductorul de nul intrucat acesta nu mai trebuie sa faca fata la solicitari mecanice suplimentare fata de conductoarele de faza.

   E drept ca nu se utilizeaza chiar CLAMI pt ca de regula in clemele destinate tractiunii de fiecare conductor al fascicolului conductoarele nu se dezizoleaza!

   In concluzie ideea este buna si reconfortanta. Daca nu s-ar fi inventat deja acum am fi avut un nou mod de prindere a conductoarelor jt!

   Felicitari si perseverenta!

   SGC

 5. Klaxxy Says:

  Ideea nu prea este fezabila si am sa va spun de ce.
  Clema CLAMI se foloseste in doua situatii.
  In LEA-MT, este clema care asigura intinderea, atasata la un lant de izolatoare specific. In acest caz conductoarele liniei sunt neizolate, de tip OlAl (otel-aluminiu), deci fiecare conductor (de pe fiecare faza) este autoportant.
  In cazul LEA-JT cu conductoare izolate torsadate (TYIR, sau altele), CLAMI este fixata doar pe conductorul de nul, singurul de tip OlAl (de altfel cel care asigura portanta intregului fasciul). Montarea unei cleme tip CLAMI pe conductor de Al va duce la ruperea extrem de rapida a acestuia, in lipsa firului de otel care asigura portanta.
  Deci ideea principala este ca o clema CLAMI se monteaza intotdeauna pe un conductor de OlAl, autoportant, niciodata pe un conductor din Al.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: