Procedura privind racordarea utilizatorilor la retelele electrice in vecinatate de limita zonei de activitate a unor operatori de distributie


 Va semanalez publicarea pe site www.anre.ro a unei noi proceduri care reglementeaza racordarea noilor utilizatori la retelele publice de distributie a energiei electrice situate in zonele in care se invecineaza doi operatori de distributie titulari ai licentelor de distributie a ee pe arii geografice invecinate.

In opinia mea procedure incurajeaza variantele cu rapoarte cost/performata favorabile noilor utilizatori chiar daca prin acesta se realizeaza o interferenta intre zonele licentiate operatorilor de distributie:

Procedura de racordare la RED situata la limita dintre doi OD licentiati

About these ads

Etichete: , , , , , , , , , , , ,

50 Răspunsuri to “Procedura privind racordarea utilizatorilor la retelele electrice in vecinatate de limita zonei de activitate a unor operatori de distributie”

 1. Georgescu Says:

  Buna ziua,
  Am primit de la ENEL, ATR ptr organizare de santier. Imi puteti spune cam cat m-ar costa bransarea. Mentionez ca suntem la sosea principala si avem stalpi de curent, un stalp fiind chiar pe coltul terenului nostru. Am observat ca pe acesti stalpi, inclusiv cel care este pe coltul proprietatii sunt becuri de iluminat public, nu stiu daca ne putem lega de la acest stalp. In aviz scrie: Bransament monofazat din LEA 0,4kV. Se va monta cutie securizata pe stalpul de racord cu contor electronic monofazat 5/60A. ….
  Punctul de delimitare a instalatiilor 0,23kV la clemele de racord din LEA…. Punct de masurare 0,23kV pe instalatie JT.
  Multumesc,
  Stefan
  primul vecin care are curent este cam la 50m de locul unde ne construim casa.

  • stoianconstantin Says:

   Buna ziua,
   va recomand sa solicitati modificarea ATR si sa va dea punctul de delimitare la bornele de sarcina ale contorului din BMP (bloc masura si protectie). In acest fel bransamentul ramane in solutie definitiva urmand ca dupa construirea casei sa va modificati doar ATR si tipul de consum urmand ca trageti o coloana corespunzatoare intre casa si BMP.
   Costul este in jur de 700-1000 lei
   SGC

 2. Georgescu Says:

  Noi am semnat astazi contractul de furnizare a energiei electrice la consumatori casnici. Credeti ca mai avem cum sa solicitam modificare ATR?
  Am ales si o firma autorizata de ENEL (am inteles ca altfel nu puteam incheia contractul), dar totusi am zis sa sa va intreb si pe Dvs, sa mai am si opinia unui specialist, deoarece nu stiu cat imi vor cere cei de la firma respectiva.
  Costul respectiv 700-1000 RON este in variant solutiei date de catre ENEL?
  Astept cu interes raspuns Dvs.

  Va multumesc mult ptr ajutor!
  Stefan G.

  • stoianconstantin Says:

   V-ati grabit!
   OS=reluarea investitiei in bransament in forma definitiva cand se va da punctul de delimitare ca mai sus.
   Ma mir insa ca vi s-a facut contractul de furnizare inainte de executia bransamentului!
   SGC

 3. Georgescu Says:

  Legat de contract, va pot spune ca asa era prevazut in ATR-ul ENEL. Eu doar m-am dus la ei, le-am spus ca am gasit firma si mi-au incheiat contractul. Ne-am grabit deoarece luni va veni antreprenorul ca sa se apuce de constructie si va trebui sa avem cat mai curand si curent de santier. Inteleg, din ce spuneti dvs., faptul ca la bransarea finala vom plati din nou 700-1000 RON?
  Multumesc.

  • stoianconstantin Says:

   Asta e! Probabil ca veti avea curent luni (eu ma indoiesc de aceasta performanta!).
   Da, veti mai plati bransamentul inca o data, atunci cand se va termina regimul de OS si veti solicita ATR pentru solutia definitiva.
   SGC

 4. Georgescu Says:

  Multumim mult de informatii.

  Asta se intampla cand nu ne sunt aduse la cunostinta variantele de la bun inceput de catre cei in masura sa faca asta, ma refer la reprezentantii OD.

  Asa-i in Romania, jecmaneala pe fata. Inca o data va multumim mult ptr timpul acordat!

  Pastram legatura, cu siguranta vom reveni si cu alte probleme la care vom avea nevoie de ajutor.

  Multa sanatate!

 5. Georgescu Says:

  Buna ziua dl.Stoian,

  Am primit mai multe oferte, dar una singura ma contrariaza, si anume, una din firme mi-a spus ca poate trage curent de la stalpul din fata terenului, stalp pe care avem doar retea de iluminat stradal, si nu inteleg cum?…cand restul firmelor mi-au spus ca trebuie BMPM-ul amplasat pe un alt stalp, situat cam la 70m de terenul nostru.

  Intrebarea mea este: se poate lega la reteaua de iluminat stradal, asa cum afirma ei?

  Multumesc,
  Stefan G.

  • Incze Andras Says:

   Presupun ca ar extinde reteaua pana la stalpul pe care actualmente este numai retea de iluminat public.

 6. Georgescu Says:

  Nu, ei au afirmat ca se leaga direct la cablul de ilumina public.
  A ramas sa vorbeasca luni la ENEL ,ca sa le spuna sigur daca se poate…

  • stoianconstantin Says:

   Dl Georgescu,

   Cu prietenie si incredere va recomand sa contactati Operatorul de Distributie. Este in responsabilitatea sa stabilirea solutiilor de alimentare.
   Constructorii pot oferta preturi pentru solutiile stabilite de OD. Constructorii nu au toate informatiile necesare pentru a stabili solutii de racordare.
   Aveti dreptul sa vi se explice de catre OD fiecare prevedere a Avizului Tehnic de Racordare astfel incat sa puteti actiona in cunostinta de cauza.
   OD, la emiterea unui aviz presupune ca solicitantii cunosc reglementarile legale ceea ce inseamna in primul rand ca cererile de racorare sunt facute in cunostinta de cauza. In acelasi timp daca se solicita consultanta clientii primesc explicatiile si ajutorul necesar.
   SGC

  • Incze Andras Says:

   La iluminatul public mai greu, deoarece ati avea numai in intervalul seara-dimineata energie electrica. Teoretic numai atunci ar fi viabila aceasta solutie daca iluminatul public foloseste doar 2 conductoare din cablul torsadat, insa gestionarul iluminatului public de obicei difera de gestionarul retelei de distributie al energiei electrice. Al doilea lucru este ca o retea de iluminat public bine proiectata este trifazata, corpurile de iluminat sunt conectate alternativ la cele 3 faze ca incarcarea sa fie aproximativ uniform distribuita intre faze, deci nu prea exista in acest caz conductoare libere in cablul torsadat.

 7. Constantin Says:

  Buna seara!
  As dori sa stiu daca pe un stalp de beton aflat in fata casei mele se pot lega trei cabluri foarte groase, dupa cate am inteles, cabluri care conduc 20.000 de volti fara acordul nostru. Lucrarea o executa o firma privata care trebuie sa mute un transformator aflat in vecinatatea noastra, terenul cu pricina fiind revendicat de proprietarul de drept. I-mi pare rau ca nu va pot da detalii tehnice referitoare la problema mea, important este sa aflu daca ma pot opune acestor lucrari deoarece consider ca 20000 de volti aflati la o distanta de aproximativ patru metrii inaltime si 30 de centimetrii fata de gard pot fi nocivi. Multumesc anticipat!

  • stoianconstantin Says:

   Sfatul meu este sa va documentati la OD asupra lucrarilor si asupra aspectelor care va nemultumesc. In principiu OD ar trebui sa va dea toate detaliile necesare intelegerii problemei si a conditiilor de coexistenta.
   Pe blog ati avea cam toate informatiile referitoare la baza legala a problemei semnalate de DV. Desigur ca unele informatii presupun o anumite cunostinte tehnice prealabile ca sa poata fi intelese si un efort de documentare. In masura in care Dv apreciati ca este necesar puteti apela la un consultant local care ar putea vedea la fata locului despre ce e vorba si sa va consilieze pe cazul respectiv.
   Oricum trebuie sa va miscati repede pt ca daca se fac lucrarile reconfigurarea va costa alti bani si deja in acesta ipoteza se prefigureaza un litigiu, sau in cel mai “bun” caz o risipa de resurse.
   SGC

 8. Stefan Says:

  Buna ziua. Am un ATR pentru 2 bransamente trifazate.(unul de 20 kW si unul de 22kW) Ambele cu NA2XY 3×35+16. De la BMPT-urile propuse pana la tablourile de JT ale consumatorului, voi avea nevoie de 2 cabluri subterane(distanta este de 150m pt ambele de la BMPT la tablouri). Vreau sa le pun de aluminiu. Normativul I7 obliga folosirea unei sectiuni minime de 25mmp? Pt brasamentul de 10 kW pot pune un cablu de aluminiu ACYABY 3X25+16? (ar trebui cu 5 fire tip 3×25+2×16?) . In cazul acesta pentru cei 22kW ar trebui sa am un cablu 3X35+16 sau mai mare? (3×50+35?)
  Inca ma uit in I7 sa gasesc singur raspunsul dar nu am gasit inca :).
  Multumesc.

 9. lica Says:

  buna seara, am si eu o nelamurire, unii vecini spun ceva altii alceva, este strada nou infiintata, cablurile de energie electrica sunt subterane, fiecare are contoarul si sigurante in fata portii,in intabularea strazii este scris ;intabulare, drept de superficie sc.f.d.e.e distributie muntenia nord
  un vecin spune ca trebue sa-l despagubesc pe el pentru ca el a adus lumina pe strada altul;ca nu trebuie sa-l despagubesc decit vecinul de la care se trag cablurile
  va rog sa-mi raspundeti
  multumesc frumos

  • stoianconstantin Says:

   Dv lucrati numai cu OD!
   Daca este cazul OD calculeaza sume pentru refinantarea primului investitor. Mai cautati pe blog articole mai apropiate de speta DV si veti gasi mai multe cazuri tratate destul de explicit!
   SGC

  • lica Says:

   multumesc frumos

 10. stefan georgescu Says:

  Buna ziua,
  Imi puteti spune daca pot sa prelungesc OS care imi expira in Nov 2013, in conditiile in care tot in aceiasi luna (11.2013) imi expira si Autorizatia de Construire? Mci

 11. marius dumitrascu Says:

  buna ziua am un apartament si mi-a fost taiat curentul acum 2 ani pt ca am fost afara din tara imi puteti spune cat ma costa sa-l bag din nou si in cit timp mi-l baga multumesc

  • stoianconstantin Says:

   In varianta optimista cca 300 lei si 1-2 zile. In varianta mai complicata cca 1500 lei si 30-60 de zile!
   SGC

  • marius dumitrascu Says:

   miau luat contuarul si de 2 ani nu mai am curent ma mai incadrez in varianta optimista pina la urma si cealalta varianta imi convine mai putin timpul de 30 – 60 de zile.

  • stoianconstantin Says:

   Depinde de unde s-a intrerupt tensiunea. Daca s-au taiat consuctoarele spre apartament atunci trebuie refacute si asta necesita costuri si ceva timp. O alta problema ar fi decizia OD de a va elaboara mai intai un aviz tehnic de racordare care in principiu se obtine in 30 de zile. Sunt destule modalitati de reducere a duratei mai ales pe segmentul de executie lucrari. Ca sa vorbim pe caz concret trebuie sa va dresati celui mai apropiat centru de relatii cu clientii pentru rebransare. Discutam dupa ce aveti un raspuns clar. S=ar putea sa fiti direct programat pentru rebransare si atunci ne agitam fara rost!
   SGC

 12. marius dumitrascu Says:

  multumesc frumos pt raspuns

 13. mihay Says:

  buna ziua… contoarele ptr masurarea energiei montate pe stalpi la limita de proprietate , ale cui sunt……cine raspunde ptr deteriorarea lor ,de vreme ce nu sunt pe proprietate privata

  • stoianconstantin Says:

   Buna seara,
   Contoarele sunt ale operatorului de distributie. Raspunde de deteriorare autorul vandalizarii. OD face plangere la Politie. Din cazurile pe care le cunosc majoritatea s-au dovedit ca au fost distruse chiar de titularul de contract.
   E posibil sa fie si prevederi in contractul de furnizare legate de raspunderea care va preocupa pe Dv!
   SGC

  • mihay Says:

   va multumesc frumos ptr raspuns.

 14. Pirvu Says:

  Buna seara si un nou an fericit, vreau sa construiesc un grajd de 150 mp si am nevoie de curent electric, grajdul va fi la 20 m de strada iar la strada este deja stalp electric.
  Cat ma costa racordarea si deschiderea partidei ? Cat costa sa ma pot racorda la Electricitate in orasul Filiasi ?
  Mentionez ca mai am o casa si am contract de electricitate si acolo in acelasi oras.
  Multumesc frumos.

 15. Neamtu Florin Says:

  Buna ziua, este mai ieftin sa mut baransamentul de pe o casa batraneasca pe o casa noua construita in aceasi curte ? (4m distanta una de alta)Cat ar costa aceasta mutare si ce acte/ autorizatii am nevoie?
  Casa batraneasca urmeaza sa o daram,dar astept sa vad ce solutii am pentru electricitate.
  Eu ma gandeam sa cer mutarea contorului din casa veche pe stalpul situat in fata portii ,fiind aceasi curte, dupa contor alimentez casa noua,dar daca e scump….

  Multumesc !

  • stoianconstantin Says:

   V-as putea raspunde insa Dv va trebui sa cautati un articol a carui tema este mai apropiata de raspunsul DV. Este important pentru utilizatorii blogului sa gaseasca grupate studii de caz pe aceeasi tema.
   Din acest motiv nu incurajez postarea oriunde a intrebarilor!
   SGC

 16. Neamtu Florin Says:

  Am cautat ,dar n-am gasit nimic asemanator.
  Multumesc oricum

 17. Mesenger1 Says:

  Am si eu o intrbare. Stau cu fratele meu intr-o casa cu intrari separate si avem un singur contor electric, cum se intampla in orice casa avem discutii .Itrebarea mea este ,pot trage un cotor separat care sa-mi indice cat consum ???si daca da..ce trebuie sa fac si cat m-ar costa???

  • stoianconstantin Says:

   Se poate cere si cel de al doilea bransament probabil va costa cca 1000 lei
   Aveti un articol dedicat intrebarii “cum sa fac?”!
   SGC

 18. Sabau I Says:

  Buna ziua am o intrebare mi-am cumparat un teren de aprox1000 m patrati si as dori construirea unei case de locuit sau de vacanta am firele de curent la aprox 50-60 de m de teren .Pentru inceperea constructiei am nevoie de curent (logic)cam cat ar costa bransamentul si unde ar veni montat contoarul eu pe teren am doar fundatia . Va multumesc anticipat pentru raspuns

  • stoianconstantin Says:

   Costa cca 2500, se pune la limita de proprietate de unde va veti racorda cu un cofret de organizare de santier.
   SGC

 19. Sabau I Says:

  Multumesc

 20. dinu marian Says:

  Buna ziua,
  Va deranjez cu o intrebare.Doresc sa stiu cat costa bransarea la reteaua electrica a unui panou publicitar pozitionat intr-un scuar verde.Stalpul Enel se afla la o distanta de 6m.Pentru acest panou publicitar ,alimentarea cu energie electrica ar trebui sa se faca de jos din pamant,nu aerian.Se va monta un contor sau mi se va propune sistemul pausal?Unde trebuie sa fac solicitare pentru acest bransament?Multumesc frumos!

  • stoianconstantin Says:

   Din cate stiu eu nu prea se mai practica facturarea in pausal (fara contor pe baza unor estimari). In situatia descrisa de Dv costul ar trebui sa fie in jur de 1200-1500 lei
   Va adresati la cel mai apropiat Centru de Relatii cu Clientii cu cererea de aviz tehnic de racordare (ATR). Ar fi bine sa gasiti pe blog un articol dedicat emiterii ATR!
   Succes!
   SGC

 21. monica Says:

  Buna ziua,
  Inteleg ca bransarea la curent costa pana in 1500lei, dar stalpul de beton final cat costa? ultimul stalp de curent este tras undeva la 60m de teren. cat de desi trebuie sa fie stalpii de curent pe o strada?
  Multumesc!!!

 22. ion alexandru florin Says:

  Buna ziua am si eu o intrebare suntem doi frati si locuim la casa avem intrari separate si un singur contor ,am vrea sa stim cat costa un al doilea bransament ptr a plati separat.locuim in orasul Amara jud.Ialomita.Va multumim!

  • stoianconstantin Says:

   Cca 2000 lei. Pretul variaza functie de distanta fata de reteaua stradala.
   Trebuie solicitat aviz tehnic d eracordare pentru “separare consum”. In acest document OD va stabileste solutia si o evalueaza.
   SGC

 23. Daniel Says:

  Buna ziua, in curand trebuie sa fac cererea de racordare pt o casa de aprox 550 mp. Distanta de postul trafo este de aprox 460 m . Ce ma sfatuiti 1 sau 3 faze? Ce putere ar trebui sa cer kW ? Ce sectiune de cablu subteran ar trebui pt puterea recomandata? Va multumesc

  • stoianconstantin Says:

   Casa este una mare!

   Din pdv energetic sunt importante dotarile si obiceiurile Dv legate de consumul de energie electrica. Uzual oamenii se descurca foarte bine cu Puterea maxim simultan absorbite de 5 kW monofazat. In fapt rareori ating acesta putere. Cel mai adesea puterea maxina real simultan absorbita nu depaseste 2 kW.

   Daca ne dati mai multe detalii putem discuta. Intre timp poate cititi articolul: Bransament monofazat sau trifazat?

   Articolul la care ati postat intrebarea Dv trateaza o alta tema si in consecinta este putin probabil sa puteti capacita si idei de la alti utilizatori ai blogului!

   Succes!
   SGC

 24. nicoleta Says:

  Buna ziua,vreau sa ma interesez daca pot sa imi pun un contor nou cu un alt contract la una dintre case si cat ma costa,mentionez ca intro curte sunt 2 case dar un singur contract.faza este ca in momentul respectiv daca adaugi un calorifer sau un ventilator sare siguranta iar interesul meu este sa imi montez un aer conditionaat, centrala.multumesc si astept un raspuns

Lasă un răspuns

Completeaza detaliile de mai jos sau apasa click pe una din imagini pentru a te loga:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s


%d bloggers like this: