Procedura privind racordarea utilizatorilor la retelele electrice in vecinatate de limita zonei de activitate a unor operatori de distributie


 Va semanalez publicarea pe site www.anre.ro a unei noi proceduri care reglementeaza racordarea noilor utilizatori la retelele publice de distributie a energiei electrice situate in zonele in care se invecineaza doi operatori de distributie titulari ai licentelor de distributie a ee pe arii geografice invecinate.

In opinia mea procedure incurajeaza variantele cu rapoarte cost/performata favorabile noilor utilizatori chiar daca prin acesta se realizeaza o interferenta intre zonele licentiate operatorilor de distributie:

Procedura de racordare la RED situata la limita dintre doi OD licentiati

Etichete: , , , , , , , , , , , ,

108 răspunsuri to “Procedura privind racordarea utilizatorilor la retelele electrice in vecinatate de limita zonei de activitate a unor operatori de distributie”

 1. Georgescu Says:

  Buna ziua,
  Am primit de la ENEL, ATR ptr organizare de santier. Imi puteti spune cam cat m-ar costa bransarea. Mentionez ca suntem la sosea principala si avem stalpi de curent, un stalp fiind chiar pe coltul terenului nostru. Am observat ca pe acesti stalpi, inclusiv cel care este pe coltul proprietatii sunt becuri de iluminat public, nu stiu daca ne putem lega de la acest stalp. In aviz scrie: Bransament monofazat din LEA 0,4kV. Se va monta cutie securizata pe stalpul de racord cu contor electronic monofazat 5/60A. ….
  Punctul de delimitare a instalatiilor 0,23kV la clemele de racord din LEA…. Punct de masurare 0,23kV pe instalatie JT.
  Multumesc,
  Stefan
  primul vecin care are curent este cam la 50m de locul unde ne construim casa.

  • stoianconstantin Says:

   Buna ziua,
   va recomand sa solicitati modificarea ATR si sa va dea punctul de delimitare la bornele de sarcina ale contorului din BMP (bloc masura si protectie). In acest fel bransamentul ramane in solutie definitiva urmand ca dupa construirea casei sa va modificati doar ATR si tipul de consum urmand ca trageti o coloana corespunzatoare intre casa si BMP.
   Costul este in jur de 700-1000 lei
   SGC

 2. Georgescu Says:

  Noi am semnat astazi contractul de furnizare a energiei electrice la consumatori casnici. Credeti ca mai avem cum sa solicitam modificare ATR?
  Am ales si o firma autorizata de ENEL (am inteles ca altfel nu puteam incheia contractul), dar totusi am zis sa sa va intreb si pe Dvs, sa mai am si opinia unui specialist, deoarece nu stiu cat imi vor cere cei de la firma respectiva.
  Costul respectiv 700-1000 RON este in variant solutiei date de catre ENEL?
  Astept cu interes raspuns Dvs.

  Va multumesc mult ptr ajutor!
  Stefan G.

  • stoianconstantin Says:

   V-ati grabit!
   OS=reluarea investitiei in bransament in forma definitiva cand se va da punctul de delimitare ca mai sus.
   Ma mir insa ca vi s-a facut contractul de furnizare inainte de executia bransamentului!
   SGC

 3. Georgescu Says:

  Legat de contract, va pot spune ca asa era prevazut in ATR-ul ENEL. Eu doar m-am dus la ei, le-am spus ca am gasit firma si mi-au incheiat contractul. Ne-am grabit deoarece luni va veni antreprenorul ca sa se apuce de constructie si va trebui sa avem cat mai curand si curent de santier. Inteleg, din ce spuneti dvs., faptul ca la bransarea finala vom plati din nou 700-1000 RON?
  Multumesc.

  • stoianconstantin Says:

   Asta e! Probabil ca veti avea curent luni (eu ma indoiesc de aceasta performanta!).
   Da, veti mai plati bransamentul inca o data, atunci cand se va termina regimul de OS si veti solicita ATR pentru solutia definitiva.
   SGC

 4. Georgescu Says:

  Multumim mult de informatii.

  Asta se intampla cand nu ne sunt aduse la cunostinta variantele de la bun inceput de catre cei in masura sa faca asta, ma refer la reprezentantii OD.

  Asa-i in Romania, jecmaneala pe fata. Inca o data va multumim mult ptr timpul acordat!

  Pastram legatura, cu siguranta vom reveni si cu alte probleme la care vom avea nevoie de ajutor.

  Multa sanatate!

 5. Georgescu Says:

  Buna ziua dl.Stoian,

  Am primit mai multe oferte, dar una singura ma contrariaza, si anume, una din firme mi-a spus ca poate trage curent de la stalpul din fata terenului, stalp pe care avem doar retea de iluminat stradal, si nu inteleg cum?…cand restul firmelor mi-au spus ca trebuie BMPM-ul amplasat pe un alt stalp, situat cam la 70m de terenul nostru.

  Intrebarea mea este: se poate lega la reteaua de iluminat stradal, asa cum afirma ei?

  Multumesc,
  Stefan G.

  • Incze Andras Says:

   Presupun ca ar extinde reteaua pana la stalpul pe care actualmente este numai retea de iluminat public.

 6. Georgescu Says:

  Nu, ei au afirmat ca se leaga direct la cablul de ilumina public.
  A ramas sa vorbeasca luni la ENEL ,ca sa le spuna sigur daca se poate…

  • stoianconstantin Says:

   Dl Georgescu,

   Cu prietenie si incredere va recomand sa contactati Operatorul de Distributie. Este in responsabilitatea sa stabilirea solutiilor de alimentare.
   Constructorii pot oferta preturi pentru solutiile stabilite de OD. Constructorii nu au toate informatiile necesare pentru a stabili solutii de racordare.
   Aveti dreptul sa vi se explice de catre OD fiecare prevedere a Avizului Tehnic de Racordare astfel incat sa puteti actiona in cunostinta de cauza.
   OD, la emiterea unui aviz presupune ca solicitantii cunosc reglementarile legale ceea ce inseamna in primul rand ca cererile de racorare sunt facute in cunostinta de cauza. In acelasi timp daca se solicita consultanta clientii primesc explicatiile si ajutorul necesar.
   SGC

  • Incze Andras Says:

   La iluminatul public mai greu, deoarece ati avea numai in intervalul seara-dimineata energie electrica. Teoretic numai atunci ar fi viabila aceasta solutie daca iluminatul public foloseste doar 2 conductoare din cablul torsadat, insa gestionarul iluminatului public de obicei difera de gestionarul retelei de distributie al energiei electrice. Al doilea lucru este ca o retea de iluminat public bine proiectata este trifazata, corpurile de iluminat sunt conectate alternativ la cele 3 faze ca incarcarea sa fie aproximativ uniform distribuita intre faze, deci nu prea exista in acest caz conductoare libere in cablul torsadat.

 7. Constantin Says:

  Buna seara!
  As dori sa stiu daca pe un stalp de beton aflat in fata casei mele se pot lega trei cabluri foarte groase, dupa cate am inteles, cabluri care conduc 20.000 de volti fara acordul nostru. Lucrarea o executa o firma privata care trebuie sa mute un transformator aflat in vecinatatea noastra, terenul cu pricina fiind revendicat de proprietarul de drept. I-mi pare rau ca nu va pot da detalii tehnice referitoare la problema mea, important este sa aflu daca ma pot opune acestor lucrari deoarece consider ca 20000 de volti aflati la o distanta de aproximativ patru metrii inaltime si 30 de centimetrii fata de gard pot fi nocivi. Multumesc anticipat!

  • stoianconstantin Says:

   Sfatul meu este sa va documentati la OD asupra lucrarilor si asupra aspectelor care va nemultumesc. In principiu OD ar trebui sa va dea toate detaliile necesare intelegerii problemei si a conditiilor de coexistenta.
   Pe blog ati avea cam toate informatiile referitoare la baza legala a problemei semnalate de DV. Desigur ca unele informatii presupun o anumite cunostinte tehnice prealabile ca sa poata fi intelese si un efort de documentare. In masura in care Dv apreciati ca este necesar puteti apela la un consultant local care ar putea vedea la fata locului despre ce e vorba si sa va consilieze pe cazul respectiv.
   Oricum trebuie sa va miscati repede pt ca daca se fac lucrarile reconfigurarea va costa alti bani si deja in acesta ipoteza se prefigureaza un litigiu, sau in cel mai „bun” caz o risipa de resurse.
   SGC

 8. Stefan Says:

  Buna ziua. Am un ATR pentru 2 bransamente trifazate.(unul de 20 kW si unul de 22kW) Ambele cu NA2XY 3×35+16. De la BMPT-urile propuse pana la tablourile de JT ale consumatorului, voi avea nevoie de 2 cabluri subterane(distanta este de 150m pt ambele de la BMPT la tablouri). Vreau sa le pun de aluminiu. Normativul I7 obliga folosirea unei sectiuni minime de 25mmp? Pt brasamentul de 10 kW pot pune un cablu de aluminiu ACYABY 3X25+16? (ar trebui cu 5 fire tip 3×25+2×16?) . In cazul acesta pentru cei 22kW ar trebui sa am un cablu 3X35+16 sau mai mare? (3×50+35?)
  Inca ma uit in I7 sa gasesc singur raspunsul dar nu am gasit inca :).
  Multumesc.

 9. lica Says:

  buna seara, am si eu o nelamurire, unii vecini spun ceva altii alceva, este strada nou infiintata, cablurile de energie electrica sunt subterane, fiecare are contoarul si sigurante in fata portii,in intabularea strazii este scris ;intabulare, drept de superficie sc.f.d.e.e distributie muntenia nord
  un vecin spune ca trebue sa-l despagubesc pe el pentru ca el a adus lumina pe strada altul;ca nu trebuie sa-l despagubesc decit vecinul de la care se trag cablurile
  va rog sa-mi raspundeti
  multumesc frumos

  • stoianconstantin Says:

   Dv lucrati numai cu OD!
   Daca este cazul OD calculeaza sume pentru refinantarea primului investitor. Mai cautati pe blog articole mai apropiate de speta DV si veti gasi mai multe cazuri tratate destul de explicit!
   SGC

  • lica Says:

   multumesc frumos

 10. stefan georgescu Says:

  Buna ziua,
  Imi puteti spune daca pot sa prelungesc OS care imi expira in Nov 2013, in conditiile in care tot in aceiasi luna (11.2013) imi expira si Autorizatia de Construire? Mci

 11. marius dumitrascu Says:

  buna ziua am un apartament si mi-a fost taiat curentul acum 2 ani pt ca am fost afara din tara imi puteti spune cat ma costa sa-l bag din nou si in cit timp mi-l baga multumesc

  • stoianconstantin Says:

   In varianta optimista cca 300 lei si 1-2 zile. In varianta mai complicata cca 1500 lei si 30-60 de zile!
   SGC

  • marius dumitrascu Says:

   miau luat contuarul si de 2 ani nu mai am curent ma mai incadrez in varianta optimista pina la urma si cealalta varianta imi convine mai putin timpul de 30 – 60 de zile.

  • stoianconstantin Says:

   Depinde de unde s-a intrerupt tensiunea. Daca s-au taiat consuctoarele spre apartament atunci trebuie refacute si asta necesita costuri si ceva timp. O alta problema ar fi decizia OD de a va elaboara mai intai un aviz tehnic de racordare care in principiu se obtine in 30 de zile. Sunt destule modalitati de reducere a duratei mai ales pe segmentul de executie lucrari. Ca sa vorbim pe caz concret trebuie sa va dresati celui mai apropiat centru de relatii cu clientii pentru rebransare. Discutam dupa ce aveti un raspuns clar. S=ar putea sa fiti direct programat pentru rebransare si atunci ne agitam fara rost!
   SGC

 12. marius dumitrascu Says:

  multumesc frumos pt raspuns

 13. mihay Says:

  buna ziua… contoarele ptr masurarea energiei montate pe stalpi la limita de proprietate , ale cui sunt……cine raspunde ptr deteriorarea lor ,de vreme ce nu sunt pe proprietate privata

  • stoianconstantin Says:

   Buna seara,
   Contoarele sunt ale operatorului de distributie. Raspunde de deteriorare autorul vandalizarii. OD face plangere la Politie. Din cazurile pe care le cunosc majoritatea s-au dovedit ca au fost distruse chiar de titularul de contract.
   E posibil sa fie si prevederi in contractul de furnizare legate de raspunderea care va preocupa pe Dv!
   SGC

  • mihay Says:

   va multumesc frumos ptr raspuns.

 14. Pirvu Says:

  Buna seara si un nou an fericit, vreau sa construiesc un grajd de 150 mp si am nevoie de curent electric, grajdul va fi la 20 m de strada iar la strada este deja stalp electric.
  Cat ma costa racordarea si deschiderea partidei ? Cat costa sa ma pot racorda la Electricitate in orasul Filiasi ?
  Mentionez ca mai am o casa si am contract de electricitate si acolo in acelasi oras.
  Multumesc frumos.

 15. Neamtu Florin Says:

  Buna ziua, este mai ieftin sa mut baransamentul de pe o casa batraneasca pe o casa noua construita in aceasi curte ? (4m distanta una de alta)Cat ar costa aceasta mutare si ce acte/ autorizatii am nevoie?
  Casa batraneasca urmeaza sa o daram,dar astept sa vad ce solutii am pentru electricitate.
  Eu ma gandeam sa cer mutarea contorului din casa veche pe stalpul situat in fata portii ,fiind aceasi curte, dupa contor alimentez casa noua,dar daca e scump….

  Multumesc !

  • stoianconstantin Says:

   V-as putea raspunde insa Dv va trebui sa cautati un articol a carui tema este mai apropiata de raspunsul DV. Este important pentru utilizatorii blogului sa gaseasca grupate studii de caz pe aceeasi tema.
   Din acest motiv nu incurajez postarea oriunde a intrebarilor!
   SGC

 16. Neamtu Florin Says:

  Am cautat ,dar n-am gasit nimic asemanator.
  Multumesc oricum

 17. Mesenger1 Says:

  Am si eu o intrbare. Stau cu fratele meu intr-o casa cu intrari separate si avem un singur contor electric, cum se intampla in orice casa avem discutii .Itrebarea mea este ,pot trage un cotor separat care sa-mi indice cat consum ???si daca da..ce trebuie sa fac si cat m-ar costa???

  • stoianconstantin Says:

   Se poate cere si cel de al doilea bransament probabil va costa cca 1000 lei
   Aveti un articol dedicat intrebarii „cum sa fac?”!
   SGC

 18. Sabau I Says:

  Buna ziua am o intrebare mi-am cumparat un teren de aprox1000 m patrati si as dori construirea unei case de locuit sau de vacanta am firele de curent la aprox 50-60 de m de teren .Pentru inceperea constructiei am nevoie de curent (logic)cam cat ar costa bransamentul si unde ar veni montat contoarul eu pe teren am doar fundatia . Va multumesc anticipat pentru raspuns

  • stoianconstantin Says:

   Costa cca 2500, se pune la limita de proprietate de unde va veti racorda cu un cofret de organizare de santier.
   SGC

 19. Sabau I Says:

  Multumesc

 20. dinu marian Says:

  Buna ziua,
  Va deranjez cu o intrebare.Doresc sa stiu cat costa bransarea la reteaua electrica a unui panou publicitar pozitionat intr-un scuar verde.Stalpul Enel se afla la o distanta de 6m.Pentru acest panou publicitar ,alimentarea cu energie electrica ar trebui sa se faca de jos din pamant,nu aerian.Se va monta un contor sau mi se va propune sistemul pausal?Unde trebuie sa fac solicitare pentru acest bransament?Multumesc frumos!

  • stoianconstantin Says:

   Din cate stiu eu nu prea se mai practica facturarea in pausal (fara contor pe baza unor estimari). In situatia descrisa de Dv costul ar trebui sa fie in jur de 1200-1500 lei
   Va adresati la cel mai apropiat Centru de Relatii cu Clientii cu cererea de aviz tehnic de racordare (ATR). Ar fi bine sa gasiti pe blog un articol dedicat emiterii ATR!
   Succes!
   SGC

 21. monica Says:

  Buna ziua,
  Inteleg ca bransarea la curent costa pana in 1500lei, dar stalpul de beton final cat costa? ultimul stalp de curent este tras undeva la 60m de teren. cat de desi trebuie sa fie stalpii de curent pe o strada?
  Multumesc!!!

 22. ion alexandru florin Says:

  Buna ziua am si eu o intrebare suntem doi frati si locuim la casa avem intrari separate si un singur contor ,am vrea sa stim cat costa un al doilea bransament ptr a plati separat.locuim in orasul Amara jud.Ialomita.Va multumim!

  • stoianconstantin Says:

   Cca 2000 lei. Pretul variaza functie de distanta fata de reteaua stradala.
   Trebuie solicitat aviz tehnic d eracordare pentru „separare consum”. In acest document OD va stabileste solutia si o evalueaza.
   SGC

 23. Daniel Says:

  Buna ziua, in curand trebuie sa fac cererea de racordare pt o casa de aprox 550 mp. Distanta de postul trafo este de aprox 460 m . Ce ma sfatuiti 1 sau 3 faze? Ce putere ar trebui sa cer kW ? Ce sectiune de cablu subteran ar trebui pt puterea recomandata? Va multumesc

  • stoianconstantin Says:

   Casa este una mare!

   Din pdv energetic sunt importante dotarile si obiceiurile Dv legate de consumul de energie electrica. Uzual oamenii se descurca foarte bine cu Puterea maxim simultan absorbite de 5 kW monofazat. In fapt rareori ating acesta putere. Cel mai adesea puterea maxina real simultan absorbita nu depaseste 2 kW.

   Daca ne dati mai multe detalii putem discuta. Intre timp poate cititi articolul: Bransament monofazat sau trifazat?

   Articolul la care ati postat intrebarea Dv trateaza o alta tema si in consecinta este putin probabil sa puteti capacita si idei de la alti utilizatori ai blogului!

   Succes!
   SGC

 24. nicoleta Says:

  Buna ziua,vreau sa ma interesez daca pot sa imi pun un contor nou cu un alt contract la una dintre case si cat ma costa,mentionez ca intro curte sunt 2 case dar un singur contract.faza este ca in momentul respectiv daca adaugi un calorifer sau un ventilator sare siguranta iar interesul meu este sa imi montez un aer conditionaat, centrala.multumesc si astept un raspuns

 25. Andrei Says:

  Buna ziua,ma pot bransa la reteau electrica a unui vecin?Punand contuar si respectand toate etapele.Vreau sa mentionez ca distanta pana la stalpul de curent este e peste 160 ml.Din aceasta cauza as dori sa ma bransez la vecin,Facand act notarial,punand contuar.

  • stoianconstantin Says:

   Este necesar sa consultati operatorul de ditributie din zona. La prima vedere as zice ca nu este posibil sau cel putin nu in regim de „contor pasant” (racordare din instalatia de utilizare a vecinului, in aval de contorul dlui) Totusi o vaga posibilitate ar exista ca bransamentul respectiv sa alimenteze doua blocuri de masura si protectie. OD va stabili la fata locului solutia de alimentare tinand cont si de doleanta DV!

   Succes!
   SGC

  • Incze Andras Says:

   Cereti un ATR (Aviz Tehnic de Racordare) de la operatorul de distributie din zona Dv, in asta se specifica solutia de racordare.
   In cazul in care vecinul are contorul (blocul de masura si protectie) in aval de punctul in care Dv vreti sa va racordati, teoretic este posibil, insa depinde de sectiunea conductorului folosit in reteaua vecinului si de politica operatorului de distributie.

 26. marius Says:

  Buna ziua , un vecin si-a pus un contuar la limita mea de propietate si nu a lui ,este normal aceast lucru ? si mai este si un stalp betonat cam 80 pe 80 centimetri chiar in fata terenului meu .

  • stoianconstantin Says:

   Daca vb de domeniul public atunci lucrurile sunt destul de firesti! Oricum cu probabilitate destul de ridicata nu vecinul a stabilit solutia de racordare!
   SGC

 27. marius Says:

  nu este pe domeniul public ,este pe un drum propietate privata ,fiecare vecin avem cota parte

  • stoianconstantin Says:

   Dl Marius,

   Butonul raspunde are rolul de a mentine discutie grupata si coerenta.

   Experienta m-a invatat ca oamenii din diverse motive spun jumatati de adevar.

   Uneori dintr-un soi de „lene” alteori cu scop. Acesta este motivul pentru care sunt rezervat in afirmatii mai ales cand simt ca nu am clara „poza” spetei.

   Ma rezum la a pune oamenilor la dispozitie principalele reglementari ale ANRE, la examenul de autorizare si la diverse analize tehnice derivate din cazurile cu care ma confrunt.

   Modul cum DV imi dati fragmetat informatia sustine rezerva cu care tratez cazurile!
   SGC

  • Marius Says:

   Nu m am exprimat corect aveti dreptate ….fara o schita nici nu aveti cum sa va dati seama exact…situatia este cam complicata .Va multumesc!

  • Marius Says:

   Daca imi dati un mail ,va dau poze si cu schita si cu contuarul si va dati seama mai usor …

  • Marius Says:

   Da 🙂 , Multumesc !

 28. marius Says:

  eu sunt primul propietar, si in spatele meu mai sunt 2 terenuri cu 2 case pe dreapte si 2 pe stanga …,mai este si un stalp de curent tot in fata terenului meu ,au dat cu o raba ceva in el si l-au daramat ,si l au prins in beton pe o inaltime de 2 metri …80 pe 80 cm …este normal ?

  • stoianconstantin Says:

   Suplimentar fata de cele de mai sus v-as ruga sa cititi textul de „disclaimer” (delimitarea raspunderii text publicat pe blog) ca sa vedeti ca mi-am rezervat libertatea sa imi schimb radical afirmatiile,

   M-as limita la a va indruma, daca sunteti interesat, spre /prin legislatia domeniului urmand ca DV singur sa va definiti o pozitie pe care sa v-o sustineti unde aveti nevoie!

   Primul pas ar fi sa cautati pe blog articole legate de racordarea la retea si avize de amplasament. S-ar putea sa gasiti scrise deja multe din informatiile de care aveti nevoie. Mai sunt si multe studii de caz cu situatii asemanatoare din care puteti trage concluzii utile Dv

   Succes!

   SGC

 29. Marius Says:

  Va atasez poze :
  https://imageshack.com/i/idf9kE8zj
  https://imageshack.com/i/pa8eE7IJj

 30. mirancea nelu Says:

  In urma unei mosteniri suntem 2 proprietari pe acelasi imobil .cum procedam sa facem separarea la energia electrica ? Mentionez ca la acest moment avem un bransament subteran pentru instalatia existenta si vechiul bransament aerian care nu a fost dezafectat. Se poate monta contoar pe vechiul bransament pt a doua propritate ?Ce implica aceasta separare si cam cat ar costa ?
  Multumesc !

  • stoianconstantin Says:

   Cereti un bransament suplimentar printr-o noua cerere de racordare cu prezentarea situatiei existente. Probabil ca imobilul nu a avut niciodata doua bransamente astfel incat va trebui sa aveti in vedere si necesitatea separarii instalatiei electrice interioare.

   Nu stiu sa va spun cat va costa pt ca nu am informatii care sa imi permita sa intuesc solutia de racordare si nici sa evaluez. Presupun ca veti fi in zona costurilor medii adica undeva intre 1500-3000 lei pentru bransament si cca 1000-3000 lei pentru instalatia interioara.

   Articolul la care ati postat nu pre are legatura cu subiectul abordat. Poate mai rasfoiti blogul puteti gasi studi de caz pe care sa le puteti aplica situatiei DV

   Succes!
   SGC

 31. Maria Panaite Says:

  buna ziua. Va rog sa-mi spuneti daca e obligatoriu montarea contor electric pe stalp in strada? eu sant in italia ,ma sunat o vecina si zice ca a venit cineva de la eon spunand ca daca nu montam acum vom plati 1200E mai tarziu.mentionez ca locuinta e in Izvorul Alb,Bicaz,jud. Neamt. multumesc

  • stoianconstantin Says:

   Este o solutie destul de des utilizata. Nu sunt probleme. Sau cel putin la cateva mii de astfel de solutii in zona de retea in care activez eu n-au fost probleme. Blocul de masura si protectie are si posibilitatea de a fi asigurat cu un lacat impotriva celor care sa zicem ar intentiona sa va intrerupa tensiunea. In rest daca se intampla alte vandalizari instalatia este in responsabilitatea operatorului de distributie.

   Suma cu care va sperie este cam exagerata.

   De regula obiectivul OD in astfel de situatii este sa scoata contorul in domeniul public la limita de proprietate. Daca chiar ati dori o solutie diferita probabil ca s-ar putea obtine in extremis suportand Dv eventuala diferenta de costuri. Dar pt aceasta „negociere” ar trebui sa fiti acasa!

   Succes!
   SGC

 32. mirancea nelu Says:

  Imi cer scuze pentru postarea la rubrica nepotrivita ! Multumesc pentru raspuns !!

 33. Maria Panaite Says:

  multumesc mult

 34. Chivu Costin Bogdan Says:

  Am incercat sa gasesc pe sit-ul ANRE raspuns la doua intrebari , dar nu am reusit si drept urmare , vi le adresez , avand convingerea ca imi veti raspunde, sau imi veti da cateva sfaturi utile

  1 Mai aplica furnizorii tarifele binom diferentiat pe cele trei zone V ,N,G ?
  2 Consumatorii casnici pot debita in retelele OD energie verde?
  2.1 In caz afirmativ, care sunt reglementarile si pasii de urmat pentru a deveni un consummator casnic debitor de energie verde in retelele OD, care sunt echipamentele necesare si cine le asigura

 35. Hotea Teodor Says:

  La distanta de 30 cm de casa exista un stalp de iluminat adica unde ar fi santul datorita acestui stalp apa este blocata si se infiltreaza sub casa. Va cer parerea,ce solutie acceptabila de ambele parti sar putea gasi?

 36. Bardasu Nicolae Says:

  Buna seara.

  Casa parinteasca s-a impartit in doua,intre doi frati,unul dintre ei vrea sa construiasca si nu obtine autorizatie pentru ca contoarul este la el pe sala,acum el ne obliga pe noi sa-l scoatem pe stalp,daca nu il trece pe numele lui si ne taie curentul.

  Exista firme autorizate care muta mai ieftine, ca am inteles ca la Renel ar costa cam 1850 lei. Bunica ne avand atatia bani, are o pensie de urmas.

  Va multumesc.

  • stoianconstantin Says:

   Buna seara,
   In primul rand va trebuie un aviz tehnic de racordare (ATR). In acest ATR operatorul de distributie (OD) va comunica solutia tehnica si va face evaluarea ei. Cu respectiva solutie cunoscuta puteti cauta unitati atestate ANRE pentru executie de bransamente. Cu siguranta veti gasi una cu care sa va intelegeti. Lista unitatilor atestate o gasiti pe site ANRE sau puteti cauta informatii la OD despre firmele atestate care lucreaza de obicei in zona DV.

   Mai cititi pt alte detalii spete similare cu a DV la care deja am raspuns pe blog!
   Succes!
   SGC

 37. iulian Says:

  Buna ziua,

  Am o intrebare legata de un stalp de care sunt prinse cablurile la care este bransata o casa pentru furnizarea energiei electrice, dar si iluminatul public.
  Intrebarea consta in posibilitatea de a instala o statie de incarcare pentru o masina electrica cu tot cu contor? Pentru acest echipament as avea nevoie de o putere de 22kw.
  Stalpul se afla pe domeniul public, eu am chiar langa acel stalp un loc de parcare concesionat de la primarie. Ce costuri estimati ca ar presupune acest bransament si la cine ar trebui sa solicit autorizatie, doar furnizorul de electricitate sau si primariei locale?

  • stoianconstantin Says:

   Se poate!

   Cereti aviz tehnic de racordare de la operatorul de distributie din zona. Probabil ca vb de un bransament trifazat! Costurile sunt de cca 3500 lei
   Aveti pe blog articole mai apropiate ca tema de subiectul ridicat de Dv!
   Succes!
   SGC

  • iulian Says:

   Multumesc pentru raspunsul dvs. si da, intradevar, as avea nevoie de un bransament trifazat. Voi cauta pe blog mai multe detalii legate de acest subiect.

 38. abcde Says:

  Buna ziua, carcasa de la contor si firul de bransament este proprietatea Enelului ? Din cate stiu, eu le-am platit. Am avut un contract pe 3 luni si am reziliat contractul si am vazut ca au luat firul si carcasa.

  • stoianconstantin Says:

   Trebuie sa verificati daca n-ati avut si un contract de racordare. Prevederile lui va vor lamuri!
   SGC

  • abcde Says:

   Ok, va multumesc.

 39. Cucu alina Says:

  Buna ziua.

  Am obtinut ATR pt. un racord la o casa noua, care se face de la scara unui bloc . Pentru a da curs demersurilor imi trebuie acordul asociatei de locatari a respectivei scari. O parte din locatari au fost de acord pana in momentul in care unul din ei a spus ,ca el nu este de acord pentru ca li se pune in pericol instalatia electrica.

  Ce pot face? Cum le pot justifica ca prin racordul meu nu este niciun risc pentru instalatiile dansilor, atata timp cat legatura se face inafara casutelor lor?.

  Astept raspuns.

  • stoianconstantin Says:

   Dna Alina,

   Trebuie sa fiti inventiva ii a gasi cai si argumente pentru a convinge proprietarii. Poate solicitati OD sa va ajute cu o circulara prin care sa le comunice ca racordarea casei DVS nu le va afecta instalatiile si nici calitatea energiei electrice.

   Daca nu reusiti sa convingeti proprietarii trebuie sa solicitati OD o alta solutie

   Succes!
   SGC

 40. carmen Says:

  Buna ziua. Am un stalp de current electric pe teren. Intrebarea ar fi daca as putea avea vreun beneficiu. Multumesc.

  • stoianconstantin Says:

   Deocamdata nu exista temei legal pt despagubiri! Tinand cont ca cca 40% (poate mai mult) din instalatiile de transport si distributie publica sunt pe proprietati private e putin probabil ca se pot crea surse de finantare pentru chirii/compensatii/despagubiri. Banii respectivi ar trebui produsi de undeva.

   Singurele surse de venit ar fi tarifele de transport si distributie care in final se platesc de consumatorul de ee. Nu vad ca se poate reglementa o crestere suplimentara cu sumele necesare platii de chirii/compensatii/despagubiri pt terenurile proprietate privata afectate de retelele electrice prin ocuparea de teren fizic necesar existentei retelelor dar si pentru terenurile invecinate retelelor care sunt afectate de servituti.

   SGC

  • carmen Says:

   Multumesc. In principiu ma gandisem la o negociere la contractual de current. As indrazni sa mai adresez o intrebare in cazul in care aveti cunostinta de asa ceva. Multumesc anticipat.
   As dori sa montez e centrala electrica numai pt incalzire. Am current trifazic, casa este din lemn, destul de bine izolata, incalzire in pardoseala jos si in bai iar in cele 2 dormitoare pe calorifere, are cca 120mp. Poate v-am dat amnunte inutile pt ca intrebarea ar fi daca o centrala electrica are un consum atat de mare cum am tot citit pe tot felul de site-uri sau functioneaza numai o parte din timp la capacitate max dupa care numai intretine ca sa zic asa. Este rentabila? Multumesc

  • stoianconstantin Says:

   N-ar fi rau sa putem negocia cat mai multe lucruri. Unde ne-am opri!?

   In cazul discutat furnizorul este unul iar detinatorul retelei de distributie este alta societate comerciala Legatura dintre acestea este tariful de distributie determinat de OD pe nivele de tensiune si aprobat de ANRE,

   Aveti pe blog un articol legat de acest subiect. Poate va ajuta informatiile din el: Ioana are o problema: centrala termica pe gaze sau electrica?

   Succes!
   SGC

 41. Camelia Says:

  Buna ziua,

  am rugamintea sa ma ajutati in urmatoarea problema: trebuie sa facem un bransament definitiv la o casa intabulata, am cautat o firma agreata de Enel Banat,au pus cutia aceea afara ,unde vine contorul, au tras cablu pe sub pamant, pana la casa, si acum mu mai pot lua legatura cu ei.

  Astept de 4 luni sa termine lucrarea si nu mai raspund la telefon.

  Cei de la Enel au spus sa merg la ei sa inchei contractul si sa achit factura , si ca ei nu fac bransamentul final pana firma nu imi face dosarul final .

  Intrebare: Pot schimba firma sa iau alta sa imi termine lucrarea?

  Va multumesc pentru ajutor.

  • stoianconstantin Says:

   Da, puteti (in ideea ca vorbiti de instalatia interioara)!
   Veti gestiona separat litigiul cu prima firma.
   Presupun ca nu aveti contract totul este la nivel de intelegere verbala!
   La OD veti face contract de racordare pentru bransament pana la Blocul de Masura si Protectie (incluusiv acesta).
   SGC

 42. Vlasie Marius Says:

  Buna Ziua , am o problema legata de un bransament si as dorii sa putem discuta la tel , sau pe email, Va multumesc

  • stoianconstantin Says:

   Buna seara Dl Vasile,
   Ati initiat discutia la un articol cu accesari foarte reduse asa ca putem dezvolta discutia fara riscul unor indiscretii.
   La solicitarea DV pot oricand sterge respectivele comentarii astfel incat dicretia sa fie deplina!
   SGC

 43. Viorel Says:

  Buna ziua am si eu o intrebare as vrea sa mut contorul din casa pe stalp, ce demersuri trebuie facute ,Va multumesc

  • stoianconstantin Says:

   Solicitati ATR si urmati pasii recomnadati de OD. Costurile trebuie sa le suportati Dvs

 44. Ionut Says:

  Buna seara! Bunicul meu are doua case, ambele legate la acelasi contor. Se poate face o separare intre cele doua locuinte, chiar daca ambele sunt pe numele lui?

 45. Sorin Gurghean Says:

  Buna ziua,

  Sunt in faza de obtinere a autorizatiei pentru construirea unei case.Pe trotuarul din fata proprietatii se afla un stalp din lemn la care sunt bransate doua imobile aflate in vecinatate.Doresc dezafectarea acestui stalp si montarea unor contoare pentru fiecare proprietate in parte.
  Am obtinut un raspuns de la Enel sector 1,costurile ar fi de circa 11000 RON.
  Am rugamintea sa-mi transmiteti, care sunt pasii de urmat in aceasta speta si daca aceste costuri sunt suportate doar de catre mine ?
  Cum sa procedez in legatura cu plata catre o firma agreata de catre Enel, pentru a nu avea surprize neplacute privind executarea lucrarii ?

  Multumesc

  • stoianconstantin Says:

   Va sugerez sa cititi Ordin 25/2016 metodologie de emitere avize de amplasament.
   Este necesar sa intelegeti si sa acceptati solutia propusa sa OD. PLata catre constructor va fi facuta prin OD. Dvs va puteti alege constructorul cu care sa negociati costurile si pt care sa solicitati OD sa incheie prin „incredintare directa” contractul de executie lucrari.
   Mai vb!
   SGC

 46. geo Says:

  Buna ziua, Sunt in asteptarea autorizatiei de constructie a unei platforme betonate in jud Alba. Problemele legate de bransamentul la energie electrica sunt grave si complicate. As avea nevoie de email dumneavoastră. Imi este frica sa scriu public ce se intampla in orasul nostru. Multumesc mult.

 47. Gabriel Says:

  Buna seara!

  Am o problema cu stalpul stradal care alimenteaza locuita. Acesta a picat pe partea cu strada, blocand accesul in zona, atat a autovehiculelor cat si a locuitorilor din zona.

  Am solicitat o echipa de interventie ptr remedierea problemei, aceasta s-a prezentat la fata locului, dar mi-a comunicat ca „stalpul este proprietatea mea si ca, sa-mi rezolv singur problema” dupa care au plecat.

  Avand in vedere ca oricand se putea produce un scurtcircuit electric care sa produca un incendiu cu pagube materiale sau pierderi de vieti omenesti, va rog sa-mi spuneti daca interventia a fost corecta si ce trebuie sa fac ptr remedierea problemei.

  Va multumesc!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: