Organizarea pietei de certificate verzi


Aveti link-ul catre regulamentul de organizare si functionare a pietei certificatelor verzi aprobat prin Ordinul ANRE 44/20.10.2011 publicat in MO 784/04.11.2011: Ord 44 11 RegPiataCV_MO0784 regulamentul a fost descarcat de pe site www.anre.ro

Va recomand sa cititi si articolele:

11 răspunsuri to “Organizarea pietei de certificate verzi”

 1. scurtu cosmin Says:

  Buna ziua,
  As dori sa aflu metodologia de calcul a facturii pt energie electrica, in cazul in care doresc sa amplasez si 3kW depanouri fotovoltaice. Se va face o compensare intre energia consumata si cea livrata in retea? sau se plateste doar certificatul verde si atat?

  • stoianconstantin Says:

   Buna seara,
   Eu cred ca legislatia din tara noastra inca nu a ajuns atat de „liberala”. Am vazut acum 1-2 ani un proiect de normativ pe site ANRE care avea in intentie sa promoveze o reglementare care sa incurajeze productia in gospodarii insa dupa un timp a fost retras de le site ANRE.
   Poate sa se fi reluat intre timp. Nu stiu.
   Pe blog sunt comentarii legate de conditiile in care un producator poate debita ee in reteaua de distributie.
   As fi intersat sa ne impartasiti din experienta DV legata de drumul parcurs pentru infiintarea unei capacitati de productie de mica putere in gospodaria DV.
   Va multumesc!
   SGC

  • scurtu cosmin Says:

   Da….Multumesc frumos pentru promptitudine, domnule Stoian.

   In primul rand poate ar trebui sa dezvolt un pic subiectul.

   Eu sunt de profesie inginer cnstructor, iar momentan lucrez la proiectul unei case pasive realizate exclusiv din polistiren (ma rog…cu un pic de beton in zonele unde polistirenul chiar nu era viabil). Impreuna cu un coleg care este inginer instalator an tot sucit aspectele economice, iar daca am reusi sa montam o serie de panouri solare casa ar putea fi chiar producator net de energie…o premiera la nivel national.

   Proiectul ar trebui sa fie construit in Iaşi în cursul anului acesta daca toate lucrurile merg conform planului, insa la partea de interconectare cu reteaua E-on…aici ne-am poticnit. Vom cere lamuriri despre modul cum se realizeaza facturarea de la OD local, insa birocratia se dovedeste o piedica majora…chiar si in mediul privat. Va voi tine la curent cu evolutiaproiectului nostru.

   O seara frumoasa!

  • stoianconstantin Says:

   Buna ziua,
   Cand primesc mai multe informatii parca altfel ma trage inima sa raspund!
   Imi mentin afirmatiile legate de necesitatea imbunatatirii cadrului legislativ.
   Pana atunci va trebui sa intrati in colaborare cu un furnizor de ee care sa cumpere ee de la Dv. Fara acest intermediar nu puteti debita ee in reteaua de distributie sau, dupa caz nu veti fi platit pt acesta ee.
   OD se ocupa doar de distributia ee. El face doar contracte de distributie pentru a incasa un tarif de distributie pentru serviciile pe care le face.
   Daca proiectul Dv iese bine pe hartie atunci puteti demara un lobby la ANRE pt completarea legislatiei secundare. Altfel s-ar putea rezolva problema cu un set de baterii pentru stocare ee produsa de panourile fotovoltaice. S-ar putea inagina o schema de alimentarea casei care sa acorde prioritate energiei din baterii atatat timp cat acesta energie este disponibila in caz contrar alimentarea sa se mute pe reteaua stradala. In acest fel dispare necesitatea de a debita excedentul de ee in retea.
   De retinut ca vi se va face o oferta destul de modesta pentru ca nu veti putea garanta o anunita curba de productie ori furnizorul fata de operatorul pietei de ee va trebui sa angajeze curbe de consum si sa declare curbe de productie de ee contractata. Orice abatere este insotita de penalitati pentru furnizor.
   Daca se modifica legislatia atunci se vor simplifica relatiile dv cu piata de ee.
   Succes!
   SGC

  • scurtu cosmin Says:

   Bună seara,
   Saptămâna viitoare intentionez să discut cu cei de la EOn pentru a vedea daca este posibilă o eventuală „compensare” între ceea ce voi consuma de la reţeaua stradală şi ceea ce vor produce panourile PV. Acum… sper sa găsesc intelegere din partea dumnealor, pentru că blocurile de măsurare noi permit măsurarea energiei debitate în reţea, deci…posibilităţi tehnice de compensare sunt. Singura problemă reală pe care o văd este o combinaţie între vidul legislativ şi reaua voinţă a OD. Să sperăm că iese bine până la urmă!
   O seară frumoasă.

 2. Ioan Faur Says:

  Conform Legii 220/2008 si Legii 123/2012 nu numai permite dar si obliga operatorul de distributie ca dumneavostra sa aveti acces ” prioritar” la retea. Si nu numai sa faceti compensare valorica dar si pe cea financiară.
  Singura problema in acest moment este ca nu s-a finalizat pretul reglementat pe care il veti primii dumneavoastra ca si producator de energie verde.
  Atentie in conformitate cu Legea 123, persoanele fizice pot avea calitatea de producator de energie electrica, si nu uitati unde este lege nu este tocmeala!.
  Cele mai insorite zile pentru instalatia dumneavoastra,la propiu si la figurat.
  Ioan Faur

  • stoianconstantin Says:

   Multumim pentru informatii. O sa ma documentez si eu din sursele indicate de Dv!
   Constat ca sunteti o persoana informata pe acest domeniu. Va invit sa sustineti dezbaterile pe acesta tema pe blog.
   Va multumesc!
   SGC

  • Ioan Faur Says:

   Pe masura posibilului am sa incerc sa va raspund la toate nelamuriile legislative si tehnice ale sistemelor regenerabile,in general, si a celor fotovoltaice in special.

   Cu respect,
   Ioan Faur

  • Ioan-Cosmin Scurtu Says:

   Va multumesc pentru informatii, domnule Faur. Daca aveti disponibilitatea as dori sa va contactez pe mail pentru consiliere vis a vis de sistemul de PV pe care urmeaza sa il achizitionez, cosmin_iasi@yahoo.com este adresa mea de mail

  • Ioan Faur Says:

   V-am transmis adresa de e-mail. O duminica placuta.

  • Ioan-Cosmin Scurtu Says:

   nu a ajuns nici un mail la mine, Daca nu e deranjul prea mare, puteti sa retrimiteti mailul, insa verificati daca ati precizat corect expeditorul cosmin_iasi@yahoo.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: