Avizul tehnic de racordare intre suficienta si exagerare


Avizul tehnic de racordare (ATR) este instrumentul prin care se conduce extinderea retelelor electrice de distributie. El influenteaza in egala masura prezentul si viitorul RED. ATR influenteaza calitatea energiei electrice pentru consumatorii deja racordati la RED, pentru noii solicitanti de acces la retea si pentru viitorii solicitanti.

ATR este un act de creatie. Calitatea solutiilor tehnice depinde de multi factori intre care corectitudinea datelor de intrare privind puterea maxima simultan absorbita necesara utilizatorilor, necesitatile reale de calitate a energiei electrice declarate de utilizatori, cunoasterea de catre semnatarul ATR a performantelor RED si viziunea sa asupra dezvoltarii RED in fiecare locatie.

Indiferenta, suficienta si lipsa de profesionalitate in activitatea de fundamentare/elaborare ATR pot compromite performatele RED si pot contribui din plin la insatisfactiile clientilor.

Este necesar sa analizam cele doua extreme in care se poate pozitiona ATR pentru a stimula evitarea lor.

Exagerarea in elaborarea ATR:

 • prevedera de costuri pentru unele elemente fizice care exced necesitatile obiective de asigurare a conditiilor de racordare
 • prevederea de solutii tehnice complicate inutil
 • includerea in descrierea solutiei in exces a unor delalii de dimensionare care ar trebui lasate in seama proiectului tehnic

Suficienta in elaborarea ATR:

 • descrierea excesiv de sumara a solutiei astfel incat aceasta ramane nedefinita
 • utilizarea jargonului tehnic in descrierea solutiilor tehnice de racordare
 • emiterea ATR fara efectuarea prealabila a analizei retelei
 • emiterea ATR fara sa se tina cont de perspectivele dezvoltarii RED: ocuparea traseelor publice cu instalatii private, extinderea RED cu instalatii subdimensionate care in timp scurt vor trebui sa fie refacute dubland efortul investitional (etc)
 • emiterea ATR pe RED deja supraincarcate fara masuri de intarirea capacitatii de distributie in amonte
 • emiterea de ATR la retelele stradale pentru consumatori care determina regimuri dezechilibrate si deformate care afecteaza calitatea energiei electrice pentru toti ceilalti utilizatori fara masuri tehnice de limitare a poluarii electromagnetice a RED
 • extinderea RED prin ATR fara prevederea necesitatii obtinerii avizelor si acordurilor legale necesare

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

9 răspunsuri to “Avizul tehnic de racordare intre suficienta si exagerare”

 1. Nita Ioan Sorin Says:

  Buna ziua!
  Numele meu este Nita Ioan Sorin cu domiciliul in Craiova intr-un cartier rezidential alcatuit din 19 case vandute la cheie cu o centrala electrica de 8 kw cu bransamente monofazate.

  Dezvoltatorul imobiliar impreuna cu proprietarii am investit intr-un PTAB 20/0.4KV de 160KVA in aceasta primavara,nedorind sa branseze casele trifazic din motive economice si pe considerentul ca foarte multi vor mai investi in alte forme de incalzire, lucru ce s-a si intimplat raminind doar trei cu centralele respective.

  Am solicitat puterea maxima admisa la mono de 11KVA la o Pinst. de 22KW fiind de pregatire si constient ca sunt indeplinite conditiile tehnice(in jur nu vor mai fii alte imobile fiind teren arabil,pasune si livada).

  Au emis un ATR cu Pmax. aprobat de 8KVA la o Pinst.de 9KW, cu o sig.aut. in FDCP de 32A!!!(romstal a cumparat licenta de la Kospel Polonia pt. aceste centrale si cartea tehnica prevede clar o sig. in tabloul din casa de 40A, rezultatul impartirii:8000:230=34.78A)

  Am semnat ca primarii doar ca sa ne vedem sacii in caruta dupa 3 ani de chin. Contractul a fost emis cu 8 kw(!!!) puterea maxima aprobata. Considerand ca siguranta de 32A din firida nu-mi indeplineste prevederile contractuale si nereusind sa pornesc centrala am revenit acum cu o alta solicitare, platind acelasi formular pt.
  Multumesc pentru rabdarea de a fi parcurs acest comentariu!

  NITA IOAN SORIN
  Email:nita_sorin @yahoo.com
  Tel:0727803311

 2. Nita Ioan Sorin Says:

  aceeasi putere 11kVA-50A in vederea redactarii altui ATR si deci a altui contract (alti bani pt. acelasi lucru cu promisiunea de data asta ca se va rezolva „in cel mai scurt timp”, sablon utilizat in toate raspunsurile la solicitarile facute si inregistrate de CEZ prin email).

  Rog raspuns daca ATR vechi a fost corect solutionat tehnic cu acel intr.de 32A si cum sa mai procedez pentru urgentarea rezolvarii problemei:montarea in FDCP a sig. automate de 50A la care am dreptul cf. noului ATR care o sa ma coste iarasi.

  VA MULTUMESC PT. RABDAREA DE A FI PARCURS ACEST COMENTARIU IESIT RECUNOSC DIN TIPARELE ACESTUI SAIT.

  • stoianconstantin Says:

   Buna ziua,

   Incerc sa va ajut cu urgentarea refacerii ATR. Am retransmis mesajul Dv unei persoane care sper sa poata sa va ajute!

   De regula se onoreaza puterile solicitate in cererea de eliberare ATR, nu am informatii care sa imi permita sa formulez o explicatie a faptului ca vi s-a aprobat o putere mai mica decat cea solicitata.

   Daca mai vb va rog sa utilizati butonul “raspunde” de langa numele Dv ori de cate ori postati o noua replica pe acest subiect.

   Avem o sectiune dedicata ATR unde puteti citi raspunsuri la alte spete similare posibil utile Dv!

   Poate va faceti timp sa aderati la platforma de marketing Win-4-All pe care eu o sustin.Succes!

   Va doresc mult succes!
   SGC

  • Nita Ioan Sorin Says:

   Buna ziua!
   Va multumesc mult pentru sprijin.

   Am primit pe 28.11.2012 ATR cu 9 KW aprobati , deci am sarit de la 8KW la 9KW cu un pret de 462.54 lei conform fisei de calcul atasate.

   Eu nu-i mai inteleg de loc. Am solicitat max.11kW asa cum am citit pe forumul D-voastra (ordin ANRE 128/2008).

   Conditii tehnice sunt: PTAB 160 KVA ce deserveste doar rezidenta noastra de 19 case, investitie mai 2012 pe banii nostrii.

   Am 5 sesizari la *** prin care la ultima am solicitat si o inscriere in audienta la managerul de zona respectiv fil. CEZ Craiova . Dupa cum am constat ca merg lucrurile cred ca la anul o sa-i pot comunica gravele probleme cu care se confrunta dep. extindere retele Craiova incepand cu operatoarele de ghiseul de relatii cu publicul si terminand cu seful acestora.

   Mi s-a aprobat in acest ATR un disjunctor de 50A.

   Va rog sa-mi raspundeti daca o sa-mi satisfaca necesarul de 22KW putere instalata careia-i corespunde o putere efectiv absorbita de 11KVA la care aveam dreptul si pe care am solicitat-o pe data de 19.11.2012 cu o cerere asa cum prevede procedura si la care pe 28.11 am primit ce va-m reletat mai sus.

   Vamultumesc fiindu-mi de un mare, mare ajutor prin recomadarile si sprijinul ce mi-l acordati.
   Ioan Sorin Nita, Craiova.

  • stoianconstantin Says:

   50A, monofazat => 11,5 kVA, ar trebui sa fie OK in conditiile in care ati precizat ca in tabloul general va trebuie o siguranta de 40 A pe circuitul centralei termice.

   Cu certitudine Dv faceti diferenta intre puterea aparenta S [kVA] si puterea activa P [kW]. Relatia dintre ele este P=S*cos(fi), unde cos(ji) = 1 pentru receptoare reactive si <1 pentru receptoare inductive. Factorul de putere cos(fi) ar trebui sa fie inscris pe placuta centralei Dv.

   Nu cunosc detaliile dar trebuie avut in vedere cand se analizeaza solutia si distanta fata de postul de transformare respectiv caderile de tensiune prin retea.

   Totusi daca inca de la inceput v-ati formulat necesitatile atunci acesta retea ar fi trebuit sa fi fost deja dimensionata corespunzator.

   SGC

 3. Ioan Crismar Says:

  Buna ziua ,ce siguranta principala este absolut necesara la un BMPM cu puterea maxima admisa la mono de 11KVA la o Pinst. de 22KW ?!

 4. Ioan Crismar Says:

  Iar una de 63 A nu este acceptata ?!

  • stoianconstantin Says:

   nu stiu ce sa zic! aveti aprobat 11 kVA! Siguranta de 63 A permite in regim normal 14,5 kVA iar pana intra in regim de ardere deja se depaseste foarte mult puterea aprobata.
   Probabil ca daca intradevar aveti nevoie de o putere mai mare trebuie sa o cereti explicit si vi se va stabili in consecinta o noua solutie de alimentare cu ee
   In zona de retea in care activez pe langa stabilitea puterii maxime se stabileste valoarea nominala a protectiei din BMP dar si valoarea maxima a protectilor in tabloul general (TG) al imobilului si numarul minim de circuite prin care se poate absorbi puterea maxima aprobata. In cazul DV s-ar stabili 50A in MBP si 25A in TG si minim 2 circuite prin care insumat sa fie absorbiti cei 11 kVA.
   Explicatia vine din necesitatea de a avea asigurata selectivitatea protectiilor intre BMP si TG al imobilului.
   SGC

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: