Buturugile si LEA 110 kV


Astazi am avut ocazia sa vad buturugile unor copaci batrani crescuti in interiorul unor fundatii de stalpi.

Aveam o usoara banuiala ca mentenata preventiva e doar prilej de turism energetic. Acum am si dovada!

Dupa aprerea mea arborii trebuie sa fi avut cel putin 15 ani timp in care s-au pontat o gramada de controale periodice si de lucrari de revizii.

Acolo unde crusta de nesimtire e groasa nu rezista nici-un plan de metenanta!

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

12 răspunsuri to “Buturugile si LEA 110 kV”

 1. marian Says:

  buturugile acelea au fost acolo de la plantarea stalpului.

  • stoianconstantin Says:

   Posibil, dar vorbim de o linie cu vechime de peste 30 de ani si de buturugi/arbori in vegetatie si nu de buturugi uscate!
   SGC

 2. Andreea Says:

  Buna ziua! De unde se pot afla tipurile de stalpi de beton utilizati la LEA 110kV? Multumesc

  • stoianconstantin Says:

   Sunt cataloage, normative de proiectare, carti de exemplu un memorator important realizat de Badulescu, sau ofertele unor producatori!

   Fiind insa tipuri de stalpi cu utilizare mai redusa exista si posibilitatea sa constati ca nu se mai produc!

   SGC

  • Incze Andras Says:

   Nu stiu daca se mai produc, am vazut lucrare din 2010 de reamplasare stalp 110 kV, stalpul vechi era stalp din beton cu consola metalica si cel nou era stalp metalic zabrelit. Presupun ca probabil din cauza ca nu se mai produce stalp din beton s-a ales stalpul metalic. Legat de utilizarea stalpului din beton, am vazut mai multe cazuri cu linie 110 kV de constructie mixta, atat cu stalpi din beton cat si cu stalpi metalici, chiar si in alternanta. Am inteles de la un proiectant ca asta este in functie de conditiile din teren, care dintre tipurile de stalp (beton sau metalic) poate fi transportat mai usor respectiv montat la fata locului.

 3. carrera Says:

  Solutiile de ¨reparare¨a fundatiilor par desprinse din ¨evul mediu¨.Mi-a sarit in ochi lipsa impamantarilor pe cel putin 2 montanti ai stalpului si violarea in stil masochist a mediului inconjurator prin imprastierea pe sol a vopselei utilizate la vopsirea stalpului.

  • stoianconstantin Says:

   Adevarul este ca problemele s-au rezolvat. Adeseori cand repari este necesar sa te adaptezi resurselor disponibile. In „evul mediu” s-au facut si multe lucruri bune care au permis omenirii sa evolueze! Linia are toate prizele de pamant de care are nevoie.
   Multumesc pentu opinie, astept de la Dv imagini si informatii de la lucrari reusite sa le punem in discutie.
   SGC

 4. Marcel Says:

  As dori si eu un raspuns la o poza facuta de mine in cautarea de achizitionare un apartament intr-un bloc in Drumul Taberei, etaj 2.

  https://ibb.co/t8d7tBj

  Nu sunt de specialitate dar am indentificat stalpul ca fiind LEA de 110kV dupa blog-ul dumneavoastra. Intrebarea mea este: poate fi nociva LEA 110 kV, pentru familia mea daca cumpar acest apartament, prin existenta acestui stalp ïn zona ?.

  • stoianconstantin Says:

   Da este de 110 kV insa pare destul de departe de blocul Dvs probabil peste 100 m. Daca nu va deranjeaza vizual alte probleme nu sunt!
   Toate cele bune!
   SGC

  • Marcel Says:

   Multumesc pentru raspuns, eu ma gandeam ca poate peste cativa ani o sa imi para rau ca am cumparat langa acel stalp in sensul ca poate apar cercetari care spun ca e nociv pentru organism, acum inteleg ca nu sunte clare. Sau daca trazneste, vreme rea- zapezi se rupe ceva(nu stiu) , sau se joaca copilul prin zona.

  • stoianconstantin Says:

   Dl Marcel,

   De energia electrica „nu scapati”! E un fel de „rau necesar”. Retelele electrice /circuitele (conductoarele) electrice sunt peste tot stiute (aeriene) si nestiute (subterane, in zidurile constructiilor etc). Traim intr-o baie electromengentica practic oriunde am fi pe glob inclusiv in zonele izolate si fara retele electrice.

   Campurile electromagnetice cu care coabitam sunt de origine terestra legata de planeta, cosmica respectiv produse de dispozitive /instalatii create /folosite de om. Gama de frecvente este deosebit de larga incluzand si frecvente dovedit daunatoare.

   Utilizam cu sarg echipamente electrice al caror principiu de functionare se bazeaza pe campuri electromengnetice. Stam langa ele ore in sir, le dam copiilor, dormim cu ele ca sa nu mai vorbim de utilizarea efectiva si deseori purtarea unora in dreptul unor organe presupus sensibile. In schimb avem fobii cand vedem in zare instalatii de distributia energiei electrice!

   Frecventa de 50 Hz nu este periculoasa!

   Altfel, scenarii apocaliptice, se pot face cat de multe!

   In cativa ani este de asteptat sa apara multe alte constructii intre blocul vizat de Dvs si respectiva LEA 110 kV (linie electrica aeriana). Este destul de probabil ca de ambele parti ale LEA 110 kV sa apara constructii noi.

   Sunt multe (foarte multe) exemple in tara (ex Cluj, Timisoara, Rm Valcea, etc, etc) unde LEA 110 kV traverseaza localitatile de zeci de ani fara consecinte asupra sanatatii oamenilor.

   Pana la urma, indiferent de argumentele pro sau contra apropierii locuintei de o LEA 110 kV, este importanta convingerea Dvs. Daca aveti indoieli si in acelasi timp alte optiuni, este de preferat sa evitati ca o viata intreaga sa traiti cu o ingrijorare in suflet.

   „Taiati nodul” si alegeti o locatie in care nu aveti suspiciunea existentei unor campuri electromangentice daunatoare!

   Toate cele bune!
   SGC

  • Incze Andras Says:

   Asa cum a zis si dl Stoian, stalpul pare sa fie la distanta.
   Eu n-as fi asa de sigur ca in imediata apropiere a unei linii electrice sau chiar sub aceasta ar fi cel mai sanatos loc de trai deoarece intensitatea campului poate depasi valorile admise.
   Subiectul cu efectul radiatiilor electromagnetice este unul foarte controversat chiar la nivel mondial si inca nu s-a dovedit inca nimic nici pro nici contra – cel putin oficial si public. Din acest punct incolo subiectul poate fi dezbatut, se pot elabora teorii conspirationiste, etc.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: