Mansoane in axul LEA cu conductor torsadat mt


 Recent am constatat ca „profesionistii” in constructia retelelor electrice improvizeaza fara jena, pe scara larga. In materie de mansoane in axul LEA cu conductor torsadat cate bordeie atatea obiceiuri!

Se vede clar utilizarea inadegvata a clemei cu crestaturi. Bavurile firului prurator in final vor provoca deteriorarea izolatiei conductorului. Bucla de rezerva este al doilea aspect necorespunzator. Se creaza pe conductor o zona care accentueaza solicitarea conductorului sub actiunea vantului respectiv sub actiunea chiciurii si zapezii.  In plus curbarea unui conductor supus vibratiilor si greutatii proprii conduce la uzura accelerata a izolatiei

Aspectul necorespunzator al mansonului improvizat in deschiderea unei LEA mt se poate observa chiar si de nespecialisti!

In aceasta imagine trebuie sa remarcam o executie mai ingrijita si utilizarea unei cleme de inadire corespunzatoare pe firul purtator: clema de intindere cu bacuri cu izolatie de polietilena aplicata la exterior. Nu exista bavuri pe conductorul de nul.

Aceeasi „mana” persevereaza. A realizat un manson „colac” pe in axul unei LEA mt comuna cu jt realizata pe stalpi jt chiar deasupra unei strazi frecvent circulate. Pe langa neconformitatile deja scoase in evidenta s-au mai adaugat doua: executia unei inadiri cu incalcarea PE 104 in deschiderea care traverseaza o strada si respectiv existenta conditiilor de atingere a conductoarellor torsadate de mt respectiv de jt sub actiunea vantului:

Solutia corecta de realizare aunui manson in axul unei LEA mt cu conductoare torsadate trebuie sa asigure intregirea conductorului cu mentinerea unei sectiuni cat mai reduse a fascicolului torsadat. Acest obiectiv poate fi atins daca mansonarea celor 4 conductoare se realizeaza in scara:

In curand voi intra in posesia unor fotografii sper suficient de relevante ale unui manson corect realizat in axul unei LEA mt cu conductor torsadat. Spun relevante pentru ca trebuie sa te uiti cu atentie pentru adescoperi existenta unei inadiri!

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

8 răspunsuri to “Mansoane in axul LEA cu conductor torsadat mt”

 1. Incze Andras Says:

  Nu se pot evita deja din faza de proiectare situatiile asemanatoare ? Se stie cat este lungimea totala de cablu pe tambur, cat se lasa ca rezerva pe stalpi, etc si asa se realizeaza proiectul ca mansoanele sa fie la stalpi si nu intre. La reparatii accidentale presupun ca nu prea ai ce face, atunci ori manson in „scara” in ax folosind rezervele existente, ori se schimba toata portiunea deteriorata ( dezavantaj 2 mansoane in loc de 1).

  • stoianconstantin Says:

   Salut Anrdas,
   Se pot evita insa trebuie sa existe in primul rand preocupare pentru aceasta. Incepand cu proiectarea.
   Totusi exista situatii in care din ratiuni de dimensiune a tamburilorde cablu, mansoanele sa nu poata sa fie evitate.
   Poate ca exista rgumete ca sa afirmam ca executarea unui manson in dreptul unui stalp ar fi mai usor insa daca ai dotate, si trebuie sa ai, adeseori in deschidere e mai simplu sa faci un manson. Oricum nu se prea poate evita sa faci mansoane in deschidere.
   In exploatare ne asteptam sa fie relativ rare cazurile in care conductorul sa necesite reparatii. Daca va fi sa fie fara doua mansoane nu prea se poate scapa!
   SGC

 2. OVIDIU Says:

  BUNA MA NUMESC OVIDIU SI AS DORI SA VA INTREB CIT ESTE NORMA DE LUCRU A UNUI MansoN in axul LEA cu conductor torsadat mt ASTEPT UN RASPUNS VA MULTUMESC

  • stoianconstantin Says:

   Salut Ovidiu,

   Sincer nu stiu. Cred ca tehnologia ete prea noua pentru ca sa se fi elaborat o norma de timp de munca. Totusi n-ar trebui sa fie foarte diferita de cea a unui manson clasic. Consider ca este insa dependenta de dotari: platforma de lucru/PRP, dispozitive de intindere si fixare conductor.

   Ovidiu o cutuma a mediului electronic zice sa nu este elegant sa scrii cu majuscule! Cei cere utilizeaza mult comunicarea pe net asimileaza un mesaj scris cu majuscule cu o criza de isterie si cu un afont. Ceea ce in cazul Dv sunt sigur ca nu este cazul!
   SGC

 3. OVIDIU Says:

  BUNA AS DORI SA VA MAI INTREB UNDE POT GASI IMAGINI POATE CHIAR VIDEO CU REALIZAREA MANSOANELOR SI A UNUI CAP TERMINAL MT 20 KV PE CABLU TORSADAT VA MULTUMESC

  • stoianconstantin Says:

   Trebuie cautat pe Internet, selectand optiunea „imagini”. Pe paginile de web ale producatorilor respectiv pe Youtube.
   Cu rabdare, cautarile pot da rezultate!
   SGC

 4. Dumitru MIHAI Says:

  ENERGO COM. S.A. produce accesorii de cabluri de joasa si medie tensiune (1-33 kV), din anul 1994, printre care si mansoane si terminale pentru cabluri torsadate tip TA2XS(FL)2Y cu sau fara fir purtator din otel zincat cu sectiune de 50 mmp.
  Tehnologia de montaj a mansoanelor este cea corectă, adica in linie (scara, trepte).
  Pentru detalii ne puteti contacta la energocom@xnet.ro

 5. ELECTRIC POWER Says:

  Reblogged this on ELECTRIC POWER.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: