Klaxxi ne ofera un interesant articol legat de supratensiunile care pot aparea in instalatiile electrice:
Klaxxy, supratensiuni in instalatiile electrice
Mie mi-a placut articolul. Sper ca va fi bine apreciat si de Dv!
Etichete: ANRE, coordonarea izolatiei, descarcatoare, instalatii electrice, Klaxxy, retele electrice, supratensiuni, supratensiuni atmosferice, supratensiuni de comutatie, supratensiuni de frecventa industriala
10/06/2014 la 09:00 |
Buna ziua,
Am o dilema referitoare la instalarea unui releu de supratensiune, pentru un apartament, in constructie cca 1970. Instalatia electrica interioara este pe aluminiu + 1 circuit cupru, iar intrarea in tablou este pe Al 6mmp. Solutia propusa de mine este releul de supratensiune cod RSU -01 impreuna cu o bobina de declansare Z-ASA 24, atasata unui CKN4 25/003.
Ideea este ca releele de supratensiune „industriala” au o tensiune relativ mare de intrare in functiune 260-280v,conform fisei tehnice.
Doresc sa stiu daca merita investitia, avand si locuri relativ limitate in tablou.
Singurele riscuri ar fi: rupere nul=> deplasare pseudo-nul , si respectiv defectiuni motor lift,iar tensiunea se mentine relativ constanta, intre limitele 218- 237V.
Astept parerea dv.
Multumesc.
Florin D.
11/06/2014 la 00:16
Tensiunea poate sa fie in jur de 250V in aproapierea de postului de transformare, ca la capatul liniei sa fie peste sub inferioara acceptata de standardul d eperformanta de -10%, se permite o abatere de +/- 10% fata de tensiunea nominala de 230V.
Ramane de rezolvat realizarea prizei auxiliare + prizei de pamant locale cat si protectia la fenomene tranzitorii, deoarece conform documentatiei :
„Limita de imunitate la “zgomot” (supratensiuni tranzitorii
de scurtă durată), la care releul nu declanşează : 300 V c.a. (valoare efectivă), 50 ms;”