Specialistii agreaza ideea existentei unor obiective investitionale insa exista relativ rare cazurile in care analiza este facuta pe intreg volumul de instalatii (discutam aici de investitii in retele electrice de distributie (RED)).
In practica curenta ne limitam investigatia la determinarea performatelor fiecarei lucrari de investitii deja promovate. Practica curenta de fundamentare a promovarii unei anumite lucrari de investitii este destul de neomogena de la un operator de distributie (OD) la altul.
In acest articol introducem ideea de evaluare preliminara a solutiilor investitionale posibile pentru modernizarea / marirea capacitatii de distributie / reabilitarea intregului volum de retele/instalatii echipamente plecand de la un set de obiective prestabilite.
Deoarece fiecare investitie conduce implicit la imbunatatirea mai multor parametrii functionali constientizam existenta unor obiective asociate care este necesar sa fie evaluate pentru a consolida matricea cost performanta asociata intentiilor investitionale si implicit pentru fundamentarea mai buna a deciziei investitionale.
In practica curenta este recomnadat sa utilizam cat mai multe din statisticile existent la nivelul OD care sa ne permita o eventuala selectie preliminara a instalatiilor eventual pentru reducerea, intr-o prima etapa, a volumului de munca. Altfel OD trenuie sa aiba analize preliminare pentru dezvoltarea fiecarui activ.
Solutiile vor prevedea alocari graduale de fonduri pentru a crea posibilitatea acoperirii unei game cat mai largi de retele si mai ales pentru a asigura posibilitatea optimizarii randametelor investitionale.
Prin randamet investitional inteleg raportul cost/performata directionata spre obiective tinta.
Algoritmul propus prezina avantajul unei imagini de ansamblu care va scoate deopotriva in evidenta punctele slabe si va asigura de fiecare data posibilitatea de atingere a celui mai bun randament investitional posibil corelat cu fondurile disponibile. Algoritmul permite si o bucla de reglare documetata pentru redefinirea obiectivelor si/sau fondurilor disponibile.
Consider foarte utile decantarile conceptuale pentru ca atunci cand „stim intradevar ce vrem” lucrurile se clarifica si se dechide un larg drum pentru valorificarea experientei si initiativei locale. In egala masura clientii, specialistii si actionarii pot avea satisfactia unor realizari deosebite.
Algoritmul propus se preteaza foarte bine pentru fundametarea actiunilor preventive. In acest caz efortul atragere a fondurilor de investitii este prin definitie mai marepentru ca actionarii sunt de regula mai circumspecti si mai pretentiosi!
Va propun in continuare o scurta privire asupra unei analize preliminare pentru marirea capacitatii de distributie a unei retele stradale 0.4 kV. Veti observa evaluarile a 6 solutii. In pasul urmator ar trebui sa calculam pentru fiecare solutie performatele asociate: DU, CPT, Iscc, SAIFI si altii. Vom avea matricea cost performata de care am vorbit in prezentarea algoritmului investitional centrat pe performata.
In momentul in care exista determinate matricele cost performanta pentru toate RED jt (de ex) putem vorbi de optimizarea alocarii fondurilor si de randamete investitionale consolidate.
Articole pe blog cu subiete inrudite:
Ordinea de merit investitionala in contextul strategiei de dezvoltare RED
Investitii preventive vs corective
Algoritm pentru managementul neconformitatilor nivelului de tensiune
Modernizarea distributiei energiei electrice.
Influenta lungimii LEA jt asupra capacitatii de distributie
Asupra solutiilor de imbunatatirea nivelului tensiunii in RED 0.4 kV (1)
Asupra solutiilor de imbunatatirea nivelului tensiunii in RED 0.4 kV (2)
Asupra solutiilor de imbunatatirea nivelului tensiunii in RED 0.4 kV (3)
Asupra solutiilor de imbunatatirea nivelului tensiunii in RED 0.4 kV (4)
Diagrama cauza efect aplicata in energetica
Criza gazului si calitatea energiei electrice
Tehnologiile noi impun redefinirea zonelor de protectie si de siguranta
Imbunatatirea planificarii serviciului de distributie de catre un operator
Etichete: algoritm, ANRE, Asineta, autorizare electricieni, continuitate, energie electrica, evaluare preliminara, investitii, matrice cost performata, obiective strategice, operator de distributie, ordine de merit investitionala, politica energetica, prioritati, protectia muncii, retele electrice, SIER, Stoian Constantin
Lasă un răspuns