Particularitati ale cutiilor de distributie din policarbonat


 In ultimul timp am remarcat foarte multe cutii de distributie din policarbonat neinscriptionate. La inceput am fost doar ingrijorat de starea de pericol creata.  Intamplarea a facut ca timp de cateva luni sa vad un numar relativ mare de CD in instalatii. Aproape toate neinscriptionate.

De aici banuiala ca in timp vopseaua sub actiunea factorilor de mediu: soare, umezeala se sterge, „cade” de pe  suprafata exterioara a CD. Surpriza este ca nici pe interior inscriptiile nu rezista prea bine!

La unele receptii fusesesem nemijlocit si dupa cum se stie inscriptionarea este una din operatiile cele mai verificate la receptii! Am cautat fotografii si m-am convins ca PIF lucrurile au fost in regula.

Am putut sa compar starea inscriptiilor facute cu acelasi tip de vopsea pe CD din metal cu vechime similara in instalatii sau chiar mai vechi. Concluzia la care am ajuns este ca pe CD din policarbonat vopseaua rezista foarte putin. CD de metal au alte neajunsuri insa inscriptiile rezista incomparabil mai mult.

Cu aceeasi ocazie am coroborat informatii si constatari mai vechi cu unele noi si am ajuns la concluzia ca in CD din policarbonat se formeaza condes mult mai frecvent decat in CD metalice.

In destule CD din policarbonat am gasit urme de scurtcircuite aparent de neexplicat. Vazand ulterior aceleasi CD cu aparatajul acoperit de condens am avut si explicatia cautata!

Cateva solutii la problemele semnalate:

 • asigurarea unor aerisiri laterale pot reduce semnificativ situatiile incare se formeaza condensul (solutie aplicata practic cu succes)
 • in cazul CD de retea amplasate pe socluri de beton (goale pe interior sau cu rosturi pentru cabluri trebuie asigurata izolarea bazei CD cat mai ermetica fata de umezeala care se ridica din sol in anumite perioade ale anului (solutie aplicata practic cu succes)
 • rezista autocolantele initiale destul de bine. S-ar putea face inscriptii pe autocolante de exterior rezistente la intemperii. Autocolantele s-ar putea pune atat in interior cat si in exteriorul cutiei evident cu text adecvat

CD metalice pot reechilibra competitia cu CD din policarbonat daca li se asigura calitatea necesara a protectiei anticorozive. Partea buna e ca sunt solutii tehnice pentru o protectie anticoroziva de foarte buna calitate.

Sunt interesat sa cunosc opinia Dv asupra problemelor puse in discutie.

(voi adauga si imagini cu situatia actuala!)

Situatia inainte de practicarea aerisirilor:

Pentru eliminarea condensului s-au amplasat aerisitoare pe partile laterale ale CD iar in interior s-a asigurat izolarea fata de umezeala provenita din sol:

interiorul este uscat.

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

2 răspunsuri to “Particularitati ale cutiilor de distributie din policarbonat”

 1. anonim Says:

  Metode inscriptionare
  1. vopseaua – nu tine cind este aplicata in conditii de santier, de multe ori peste umezeala. De altfel dupa citiva ani oricum se scorojeste si cade, are alt indice de dilatare/comprimare in functie de temperatura fata de policarbonat.
  2. autocolante – nu o recomand. Chiar in spatii inchise se scorojeste, depinde fooarte mult de conditii meteo. La soare nu tine o vara!
  3. Placute de PVC inscriptionate. Ar merge, prinse cu `pop nituri`. Nu rezista la vandalism.
  4. Placute `recomandate` de norme, cele emailate. Prea scumpe. Nu au moarte, sunt mai tari decit cutia. Dar nu merita, din motive de cost.
  Recomand sa testati `3`. Oricum peste o placuta mai greu se lipeste un afis electoral. Peste vopsea sau autocolant nu are nimeni nici o jena.
  Cu deosebita stima,

 2. anonim Says:

  Daca-mi permiteti o gluma: umezeala din cutie este de la tuburile de apa in care este `rigid` protejata coloana electrica. Oare nu trebuia PVC tip greu? Rumburak nu pretinde?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: