Dna Ioana Popoviciu ridica o problema interesanta: ce sa achizitioneze: o centrala termica pe gaze sau una electrica?
As putea sa va spun ca sistemele de climatizare si centralele termice sunt cojmarul retelelor stradale. Doua trei centrale si/sau 5-6 sisteme de climatizare pe o retea stradala de 800-1000 m scoate aproape garantat tensiunea din plaja normala (DU>-10%). Deja in retelele jt, in unele zone ne confruntam cu aceste probleme.
Experienta cititorilor in acest domeniu poate aduce informatii de larga utilitate. Va astept cu opinii!
SGC
Popoviciu Ioana spune:
10/10/2010 la 17:47 | Răspunde modifică
Buna seara, domnule Stoian ! La momentul acesta (10.oct.2010) este rentabil sa instalezi o centrala electrica trifazata (bransamentul exista), ca alternativa la centrala pe gaz metan ? Mentionez ca, in ciuda promisiunilor alesilor locali, reteaua de gaz metan a ramas numai un proiect, cel putin pana la anul.
Am auzit pareri diferite in legatura cu rentabilitatea in exploatare a unor astfel de centrale, majoritatea fiind ca o centrala electrica pentru prepararea apei calde menajere si incalzirea casei reprezinta o investitie ce nu se justifica in Romania de astazi.
Daca raspunsul este pozitiv, ce demersuri ar mai trebui facute pe la compania de electricitate ? Ma refer la aprobari, probabil la schimbarea contorului cu unul care sa inregistreze consumuri la diferite ore.
Ma intereseaza parerea dumneavoastra de specialist, in care am incredere.
Cu stima,
Ioana Popoviciu
stoianconstantin spune:
10/10/2010 la 18:01modificăSalut Ioana,Poate fi o actiune reusita daca ai un bransament si un contract dedicat. In acest fel ti-ai putea alege cel mai convenabil tarif si sa te pozitionezi intodeauna cu consumul in zonele de minimul tarifar. Vezi pe blog un articol despre alegerea tarilelor.Recomnad o alimetare cu ee dedicata pentru a putea avea un control al costurilor cat mai bun.In principiu randamentul centralei electrice ar trebui sa fie mai bun. Energia termica se cedeaza direct apei nu avem nevoie de cos pe care sa evacuam gaze de ardere fierbinti.Avand in vedere ca acum gazele se masoara in kWh s-ar putea sa faci o comparatie legata de costul lunar interesandu-te cat plateste cineva care are o centrala pe gaze si o casa comparabila cu a ta. Apoi studiind tarifele ee ai putea sa vezi pentru aceeasi energie consumata cat ar trebui sa platesti.In timp costul gazelor este posibil sa creasca intr-un ritm mai rapid decat ee.- V-a trebui sa contactezi furnizorul de ee sa ceri schimbarea tarifului. In aceste conditii v-a trebui sa fii pregatita si sa se ceara sa iti actualizezi avizul tehnic de racordare caz in care s-ar putea sa ti se ceara sa platesti noul contor care v-a fi unul electronic multitarif. Daca ai nevoie de un spor de putere atunci cu certitudine vei avea nevoie de ATR
- O sa salvez discutia intr-un articol dedicat pentru a putea capta mai multe opinii!SGC
31/12/2010 la 01:59 | Răspunde modifică
Buna ziua,
Pentru cei ce doresc sa foloseasca energia electrica pentru incalzire si apa calda menajera va invit sa luati in calcul si pompa de caldura.
De ce ne-ar interesa? Pentru aceeasi putere termica (caldura) consumul de electricitate este de regula cam de 2.5-3.5 ori mai mic decat la centrala electrica cu rezistenta. Adica bransamente mai apropiate de posibilitatile OD si cheltuieli de operare mai mici
Daca centrala electrica obtine caldura din transformarea directa a electricitatii in caldura (cu o rezistenta), pompa de caldura foloseste electricitatea sa transporte caldura extrasa dintr-un mediu (exterior casei) si sa o cedeze intr-un alt mediu (interior casei).
Sariti pasajul urmator daca nu doriti sa intrati in detalii tehnice…
Cu totii avem in gospodarie cel putin o pompa de caldura – frigiderul. Principiul este ca se extrage caldura din congelator si se aplica serpentinei din spatele aparatului care o cedeaza mediului ambiant. Acest lucru se realizeaza cu ajutorul unui compresor si al unui freon. Freonul circula printr-un circuit inchis. O parte din circuit este in congelator si o parte este serpentina din spatele frigiderului. De cate ori auzim zumzaind motorul din spatele frigiderului freonul este fortat de compresor sa parcurga drumul prin bucla inchisa. Freonul vine din interiorul frigiderului sub forma de gaz (ma explic imediat) si intra in compresor. Compresorul face cum ii spune si numele, comprima gazul la presiuni ata de inalte incat il transforma in lichid la temperatura 30-40gradeC (asta se intampla cu un gaz care se comprima, cu cat se comprima mai tare cu atat cedeaza mai multa caldura). Freonul lichid cald trece apoi prin serpentina din spatele frigiderului pentru a ceda caldura mediului si ajunge in congelator. Aici trece printr-o “reductie”, urmata de o conducta cu o sectiune mai mare. Inainte de reductie avem freon lichid, dupa reductie dat fiind ca scade presiunea freonul revine la starea de gaz care se raceste puternic (absoarbe caldura din congelator). Va amintiti capsulele de autosifon folosite prin anii ’70? Prin decomprimarea gazului continut acestea se raceau puternic. Si invers, la fabrica cand comprimau gazul acestea se incalzeau.
Revenind la circuitul freonului la iesirea din congelator acesta merge mai departe catre intrarea in compresor, urmand sa cedeze caldura absorbita din mediul congelatorului in serpentina din spatele frigiderului. Adica s-a consumat electricitate sa transporte caldura, nu s-o creeze. De aceea se obtine mai multa putere termica decat putere electrica consumata. Si se obtine cu atat mai multa caldura cu cat compresorul este de calitate mai buna si freonul este mai bine ales.
Dar nu sariti pasajul urmator care se refera la avantaje/dezavantaje:
Avantaje:
• Cheltuieli operare mici;
• Se poate obtine aer cald si/sau apa calda;
• Unele modele sunt reversibile (fac cald iarna si rece vara)
Dezavantaje:
• Investitie initiala mare;
• Temperatura obtinuta 35-45gradC (se preteaza cel mai bine pentru incalzire in pardoseala, NU se preteaza utilizarea caloriferelor, care ar trebui sa aibe suprafata foarte mare, datorita temperaturii f. mici a agentului termic);
• Functie de freonul folosit nu poate functiona la temperaturi exterioare sub -7grdC sau mai nou -20grdC;
Comparatie (grosiera) costuri operare pentru 1 Kwh termic:
• Centrala termica cu rezistenta (sau resou): consuma 1Kwh electricitate 0.35ron
• Pompa de caldura COP=3 (coeficient utilizare): consuma 1/3 Kwh 0.12ron
• Centrala lemn: 1 kg lemn cam 0.35ron => cam 3kwh => cam 0.12ron
• Centrala gaz: poate ma ajuta cineva sa se uite pe factura cat este 1Kwh gaz…..
Ce intrebam la pompa de caldura:
• COP: coeficient utilizare (sa fie cat mai mare);
• Temperatura minima exterioara (cat mai mica);
• Timp estimat de viata compresor (daca se poate sa fie japonez…)
Preturile sunt cam de speriat la pompele de caldura; la bloc merg mai ales cele sub forma de aer conditionat (care este tot o pompa de caldura, cam de 3 ori mai eficienta decat un calorifer electric in perioada toamna/primavara; iarna scade acest raport – scade randamentul)
Gazele la consumul actual ar fi pentru 30 ani dupa unii autori, adica este de asteptat ca preturile sa creasca constant si mai rapid decat la alte forme de energie.
Cu lemnul trebuie o logistica intreaga: centrala si cosul trebuie curatate/intretinute, probleme cu cenusa, probleme daca se opreste curentul cand centrala este in functiune, trebuie gasita solutie pentru evacuarea puterii din interior; probleme zilnice cu manipularea lemnului (pentru centrala de 40Kw sa zicem ca se folosesc 10kg lemn/ora, adica 240kg/zi adica trebuie roaba si sotul sa nu fie in delegatie – sigur ca functie de necesitati poate sa nu functioneze tot timpul la puterea maxima, dar daca totusi?); spatiu depozitare (pentru centrale cu gazeificare cu randamente superioare lemnul trebuie sa fie uscat 2 ani; dar de aici decurge si un avantaj, ai energia stocata in curte, esti ceva mai putin dependent de conducta de gaz sau de electricitate….
Recomandarea mea ar fi o combinatie pompa de caldura/ incalzire in pardoseala plus pentru 20 zile geroase pe an centrala lemn (neaparat cu ups sau grup electrogen back-up pentru nopti geroase si cu chiciura, adica posibil fara electricitate).
Intrebam de pompe de caldura pe Google, discutam cu cat mai multi furnizori si respectam regula asociata unui client responsabil: nu uitam ca cine are banul are puterea (adica vanzatorul cam trebuie sa aiba si marfa de calitate, sa inteleaga nevoile clientului si sa adapteze oferta corespunzator, si sa vorbeasca frumos, si sa ne placa de ochii lui).
Pentru ca in final cu totii suntem si clienti si vanzatori, chit ca uneori ne vindem numai forta de munca!
Bafta!
Iancu Jianu, propune:
20/02/2011 la 23:23 | Răspunde modifică
Cel mai bine pentru zonele unde nu sunt gaze naturale, va recomanda cazan de otel/fonta echipat cu arzator cu functionare pe ulei de rapita.
Merge foarte bine, nu miroase deloc si nu este foarte scump. De exemplu cazan 35kW +arzator 26…38kW = 3500 euro. Se poate achizitiona si in rate prin Raiffaisen. Arzatorul este fabricat in Germania.
stoianconstantin spune:
21/02/2011 la 19:03 modifică
Multumesc pentru sugestie!
SGC
Etichete: ANRE, apa calda menajera, centrale electrice, centrale pe gaze, consultant, costuri, costuri caderi de tensiune, eficienta, freon, incalzire electrica, incalzire pe gaze, pompa de caldura, pret energie electrica, pret gaze naturale, racordare, retele stradale, riscurile asociate centralelor termice, Stoian Constantin
13/10/2010 la 18:55 |
Buna seara, domnule Stoian !
Dupa mai multe incercari de a posta o intrebare adresata amabilitatii dumneavoastra, revin: in conditiile actuale de evolutie a preturilor la energie este rentabila instalarea unei centrale electrice (incalzire+apa calda menajera )?
Am un imobil cu instalatie electrica trifazata (6 /8 KW – nu stiu exact ce reprezinta, dar asa scrie in avizul “Electrica”) O suprafata construita de 350 mp. si o inaltime a camerelor de 2.6 m.
In afara de cumpararea unei astfel de centrale trifazate si de montarea ei, ar mai trebui si alte demersuri, aprobari, etc ?
Sau, ca specialist in domeniu, considerati mai degraba ca trebuie investit in alte surse de energie calorica (gaze, lemn). Sunt interesata in special de rentabilitatea unei astfel de investitii – mari si de variantele ei.
De asemenea, ii rog pe toti cei care au optat pentru o centrala termoelectrica sa isi spuna punctul de vedere, mai ales ca am auzit ca puterile necesare unei astfel de centrale se situeaza la 35-40 KW si sunt greu sau imposibil de aprobat de “Electrica”, mai ales daca sunt multi solicitanti in zona.
Astept cu interes un raspuns.
Cu stima, Ioana Popoviciu
13/10/2010 la 21:14
Salut Ioana,
Sa asteptam si alte opinii. In paralel poate resusesti sa te documetezi cum ti-am sugerat in textul articolului.
Cei 30-40 kV estimati de tine ca necesari pot fi o problema serioasa. Depinde mult in ecuatia costurilor distanta casei tale fata de postul de transformare si gradul de incacare al retelei stradale.
SGC
17/10/2010 la 00:32 |
Buna ziua
Referitor la subiectul Centrala electrica sau pe gaz
Incalzirea electrica nu mai necesita avize periodice
Parerea mea este ca pentru incalzirea electrica este mai utila utilizarea rezistentelor in pardoseala sau a radiatoarelor cu acumulare de caldura. Acestea permit utilizarea energiei la tarif zi /noapte si inmagazinarea caldurii produse. Evita pierderi care apar la incalzirea unui agent suplimentar, sistemul in pardoseala fata de radiatoarele verticale permite si o economie de cca20% dar solicita lucrari aditionale care se pot executa la constructii noi sau renovari
17/10/2010 la 14:49
Salut Serban,
Multumesc pentru comentariu!
De incalzirea in pardoseala am auzit, am vazut si spatii incalzite in acest fel insa de radiatoare cu acumulare de caldura nu stiu nimic. Poti sa ne dai cateva detalii?
SGC
17/10/2010 la 22:39 |
Buna ziua
Radiatoarele cu acumulare de caldura lucreaza dupa acelasi principiu ca si rezistentele cu acumulare de caldura in sapa de beton
Rezistentele sunt pozate intr-o roca vulcanica ce acumuleaza caldura produsa
Ele se monteaza vertical si temperatura lor este bineinteles mai mare
decat cea a incalzirii in pardoseala
Dezavantajul este costul mai mare si masa proprie datorita rocilor pentru acumulare dar monatrea si exploatarea simpla le compenseaza In ceea ce priveste solicitarea retelelor OD cred ca apare in mod natural la orice utilitate in perioadele de varf mai ales in retelele mai vechi dimensionate pentru alte necesitati ale consumatorului
16/11/2010 la 17:05 |
buna ziua! am si eu o mare dilema, nu stiu ce sa aleg incalzire pe curent sau pe gaze. dace aleg gaze trebuie sa refac toate instalatia casei, proiect avize ca e veche instalatia plus verificari din 2 in 2 ani. daca aleg pe curent si aici cam as opta trebuie sa trec de la monofazic la trifazic. casa are 90mp, inaltime camere 2,6m, orientata spre sud, in zona de deal cu ierni blinde, in apropiere de targoviste. imi poate spune cineva care e cea mai buna solutie, cam care e consumul pe curent si ce acte ca sa trec la trifazic/ VA MULTUMESC!
16/11/2010 la 21:33
Cu actele e simplu. vezi pagina aa_aviz tehnic de racodare. In rest sa vedem daca putem capacita opinii avizate!
SGC
30/11/2010 la 19:20 |
buna seara. pana la alegerea centralei orice locuinta trebuie reabilitata termic izolatii pe interior pe pardoseala pe tavan pe exterior grosimea izolatie consultati AMVIG.
Detin o centrala pe lemne de 45 kw pentru o suprafata de 135 mp mansarda este izolata interior peretii cu zapada de 5 cm tavanele cu zapada de 5 cm vata de 10 cm . Temperatura interior permanent 23-24 grade.
Agentul pleaca din centrala la 60 grade la temperatura exterioara de -20 grade. Consum 15 octombrie-15 aprilie 10 mc lemn pret 1600 lei. Dezavantajul este la pregatirea lemnelor si intretinerea centralei: cenuse, curatare periodica.
La terminarea izolatiei as opta la o centrala electrica. La o casa fiind bine izolata agentul nu ar trebui sa plece din centrala mai mult de 45 grade pierderile de caldura fiind foarte mici. In aceste conditii estimez ca se vor reduce costurile la jumatate.
01/12/2010 la 13:20
Salut Mihai,
Multumesc pentru informatii!
SGC
16/12/2010 la 16:38 |
buna ziua, as dori sa ma lamureasca si pe mine cineva daca la o suprafata de 80 Mp o centrala electrica de 9kw este suficienta pt ca nu am trifazat si cam cat consuma pe ora sau pe luna o astfel de centrala. casa este in bucuresti, izolata cu polistiren de 5 cm la exterior, vata minerala in pod, rigips si polistiren de 2 cm la interior pe pereti dar si pe pardoseala apoi peste el sapa si parchet respectiv gresie. multumesc
16/12/2010 la 17:20
Salut Dumitru,
Eu cred ca este OK. Probabil ca este posibil sa fie sub tensiune mai multe ore decat o centrala sa zicem de 20 kW insa consider ca va va asigura caldura necesara casei. Caldura este data de produsul dintre puterea centralei si timpul de functionare.
Despre consumul de ee trebuie luat in considerare ca in fiecare ora de functionare centrala consuma 9 kWh. Numarul de ore de functionare depinde in principal de temperatura mediului exterior, de calitatea izolatiei termice si de consumul de apa calda menajera.
Totusi ar fi utila si parerea unui om care are o astfel de centrala! Poate va va ajuta cu referinte vanzatorul centralelor. Daca veti datele de contact ale catorva cumparatori ii sunati si aflati probabil toate informatiile cautate.
Va rog sa ne comunicati si noua concluziile la care ajungeti!
Succes!
SGC
31/12/2010 la 01:59 |
Buna ziua,
Pentru cei ce doresc sa foloseasca energia electrica pentru incalzire si apa calda menajera va invit sa luati in calcul si pompa de caldura.
De ce ne-ar interesa? Pentru aceeasi putere termica (caldura) consumul de electricitate este de regula cam de 2.5-3.5 ori mai mic decat la centrala electrica cu rezistenta. Adica bransamente mai apropiate de posibilitatile OD si cheltuieli de operare mai mici
Daca centrala electrica obtine caldura din transformarea directa a electricitatii in caldura (cu o rezistenta), pompa de caldura foloseste electricitatea sa transporte caldura extrasa dintr-un mediu (exterior casei) si sa o cedeze intr-un alt mediu (interior casei).
Sariti pasajul urmator daca nu doriti sa intrati in detalii tehnice…
Cu totii avem in gospodarie cel putin o pompa de caldura – frigiderul. Principiul este ca se extrage caldura din congelator si se aplica serpentinei din spatele aparatului care o cedeaza mediului ambiant. Acest lucru se realizeaza cu ajutorul unui compresor si al unui freon. Freonul circula printr-un circuit inchis. O parte din circuit este in congelator si o parte este serpentina din spatele frigiderului. De cate ori auzim zumzaind motorul din spatele frigiderului freonul este fortat de compresor sa parcurga drumul prin bucla inchisa. Freonul vine din interiorul frigiderului sub forma de gaz (ma explic imediat) si intra in compresor. Compresorul face cum ii spune si numele, comprima gazul la presiuni ata de inalte incat il transforma in lichid la temperatura 30-40gradeC (asta se intampla cu un gaz care se comprima, cu cat se comprima mai tare cu atat cedeaza mai multa caldura). Freonul lichid cald trece apoi prin serpentina din spatele frigiderului pentru a ceda caldura mediului si ajunge in congelator. Aici trece printr-o “reductie”, urmata de o conducta cu o sectiune mai mare. Inainte de reductie avem freon lichid, dupa reductie dat fiind ca scade presiunea freonul revine la starea de gaz care se raceste puternic (absoarbe caldura din congelator). Va amintiti capsulele de autosifon folosite prin anii ’70? Prin decomprimarea gazului continut acestea se raceau puternic. Si invers, la fabrica cand comprimau gazul acestea se incalzeau.
Revenind la circuitul freonului la iesirea din congelator acesta merge mai departe catre intrarea in compresor, urmand sa cedeze caldura absorbita din mediul congelatorului in serpentina din spatele frigiderului. Adica s-a consumat electricitate sa transporte caldura, nu s-o creeze. De aceea se obtine mai multa putere termica decat putere electrica consumata. Si se obtine cu atat mai multa caldura cu cat compresorul este de calitate mai buna si freonul este mai bine ales.
Dar nu sariti pasajul urmator care se refera la avantaje/dezavantaje:
Avantaje:
• Cheltuieli operare mici;
• Se poate obtine aer cald si/sau apa calda;
• Unele modele sunt reversibile (fac cald iarna si rece vara)
Dezavantaje:
• Investitie initiala mare;
• Temperatura obtinuta 35-45gradC (se preteaza cel mai bine pentru incalzire in pardoseala, NU calorifer, care ar trebui sa aibe suprafata foarte mare, din mmotive de temperatura agent termic f. mica);
• Functie de freonul folosit nu poate functiona la temperaturi exterioare sub -7grdC sau mai nou -20grdC;
Comparatie (grosiera) costuri operare pentru 1 Kwh termic:
• Centrala termica cu rezistenta (sau resou): consuma 1Kwh electricitate 0.35ron
• Pompa de caldura COP=3 (coeficient utilizare): consuma 1/3 Kwh 0.12ron
• Centrala lemn: 1 kg lemn cam 0.35ron => cam 3kwh => cam 0.12ron
• Centrala gaz: poate ma ajuta cineva sa se uite pe factura cat este 1Kwh gaz…..
Ce intrebam la pompa de caldura:
• COP: coeficient utilizare (sa fie cat mai mare);
• Temperatura minima exterioara (cat mai mica);
• Timp estimat de viata compresor (daca se poate sa fie japonez…)
Preturile sunt cam de speriat la pompele de caldura; la bloc merg mai ales cele sub forma de aer conditionat (care este tot o pompa de caldura, cam de 3 ori mai eficienta decat un calorifer electric in perioada toamna/primavara; iarna scade acest raport – scade randamentul)
Gazele la consumul actual ar fi pentru 30 ani dupa unii autori, adica este de asteptat ca preturile sa creasca constant si mai rapid decat la alte forme de energie.
Cu lemnul trebuie o logistica intreaga: centrala si cosul trebuie curatate/intretinute, probleme cu cenusa, probleme daca se opreste curentul cand centrala este in functiune, trebuie gasita solutie pentru evacuarea puterii din interior; probleme zilnice cu manipularea lemnului (pentru centrala de 40Kw sa zicem ca se folosesc 10kg lemn/ora, adica 240kg/zi adica trebuie roaba si sotul sa nu fie in delegatie – sigur ca functie de necesitati poate sa nu functioneze tot timpul la puterea maxima, dar daca totusi?); spatiu depozitare (pentru centrale cu gazeificare cu randamente superioare lemnul trebuie sa fie uscat 2 ani; dar de aici decurge si un avantaj, ai energia stocata in curte, esti ceva mai putin dependent de conducta de gaz sau de electricitate….
Recomandarea mea ar fi o combinatie pompa de caldura/ incalzire in pardoseala plus pentru 20 zile geroase pe an centrala lemn (neaparat cu ups sau grup electrogen back-up pentru nopti geroase si cu chiciura, adica posibil fara electricitate).
Intrebam de pompe de caldura pe Google, discutam cu cat mai multi furnizori si respectam regula asociata unui client responsabil: nu uitam ca cine are banul are puterea (adica vanzatorul cam trebuie sa aiba si marfa de calitate, sa inteleaga nevoile clientului si sa adapteze oferta corespunzator, si sa vorbeasca frumos, si sa ne placa de ochii lui).
Pentru ca in final cu totii suntem si clienti si vanzatori, chit ca uneori ne vindem numai forta de munca!
Bafta!
31/12/2010 la 11:05
Salut DanP,
Interesanta interventia ta. Am inserat textul si in corpul articolului pentru o mai buna vizibilitate!
SGC
31/12/2010 la 17:23 |
Buna ziua si LA MULTI ANI. Am si eu o problema si nu mai stiu pe cine sa intreb am cumparat in aceasta vara un apartament cu 2 camere de 53mp cu centrala termica ARISTON uno24MFFI cu termostat AURATON2020 si am un consum de 8mc in 24h la temp. de 22grade toti imi spun ca consuma f mult si nu inteleg din ce motiv precizez ca centrala o fost cumparata in 2005 ma gandesc sa o schimb cu alta noua.
11/01/2011 la 14:04 |
Buna ziua si un an nou mai bun! Am o problema: stam in BV si aici este mai friggg, iarna e mai lunga decat in alte orase si nu stiu ce sa aleg o centrala pe gaz(sotul zice OK) eu vreau una electrica cu incalzire prin pardoseala din lipsa de spatiu. Ce ne sfatuiti?
Va multumim anticipat si va dorim sanatate
11/01/2011 la 20:46
Salut Petunia,
Trebuie sa mai aduni informatii referitor la conditiile de alimetare cu ee a centralei. Probabil ca cei avea nevoie de cca 30 kW trifazat ceea ce s-ar putea sa fie o problema.
Daca veti renunta la incalzirea centralizata atunci pare OK un singur rand de calorifere alfel ar merge caloriferele racordate la incalzirea centralizata si suplimentar incalzirea in pardoseala.
Probabil ca dupa ce veti lua decizia, ca un facut veti intalni multe cunostinte care lauda cealalta solutie!
E important si daca aveti deja separatia facuta la gaze cu contorizare individuala. Altfel daca acum veti face acest demers lucrurile vor fi complicate si cu gazele.
Poate ca in decizie ar putea sa conteze si eventualele diferente de costuri de exploatare. Nu stiu ce sfat sa va dau!
Daca timpul va permite dupa ce luati decizia poate ne-o comunicati si noua pe blog insotita de argumetele care v-au determinat sa luati respectiva decizie.
Succes!
SGC
14/01/2011 la 09:17 |
Va zic buna ziua! tot eu va deranjez…mi-am dat seama ca n-am precizat niste chestiuni esentiale.. Stam la casa, et. 1 izolat cu polistiren de 50, cu trei pereti exteriori,utilitatile sunt separate
Va multumesc
16/01/2011 la 17:27 |
Va salut !!!
Cum pot folosii vara centrala cu gazeificare pe lemne sau cum am apa calda la baie si bucatarie. Inca nu am dar doresc sa-mi achizitionez, mentionez ca zona unde stau nu sunt gaze (in sat).
Iar o alta intrebare ar fi, in afara de centrala cu gazeificare, ce-mi mai trebuie toata instalatia in sine mai bine zis care este?
Va multumesc, cu respect Ionut
16/01/2011 la 19:19
Salut Ionut,
Recunosc ca nu stiu ce este aceea centrala cu gazeificare pe lemne! In rest probabil ca vorbim de calorifere, tevi, supape, robineti, poate pompe de recirculare, racord la o sursa de apa, centrala propri-zisa cu sursa ei de caldura (gaz metan din reteaua publica sau dintr-o butelie/rezervor de dimensiuni adecvate, energie electrica, combustibil solid, combustibil lichid)
SGC
23/01/2011 la 00:25 |
Salut Ionut,
Centrala termica cu gazeificare are un randament superior: prin tehnologia deosebita combustia are loc la temperaturi ridicate, arzand si unele gaze combustibile care la centrala obisnuita sunt eliminate pe cos. Rezulta astfel o cantitate mai mica de cenusa si fum mai putin.
Daca totusi doresti sa o folosesti vara pentru a obtine apa calda menajera este ca si cum (exagerez putin) vrei sa-ti prepari un ceai in reactorul nuclear. Bine, am cam exagerat dar pierderile sunt mari si nu merita.
Apa calda se poate obtine cu panouri solare. Panourile cu tuburi vidate pot folosi chiar si radiatia difuza.
Apa calda produsa de panouri se stocheaza pentru 24 ore in rezervoare bine izolate termic (100-500l).
Pentru zilele fara soare poti sa folosesti un boiler electric (investitie mica; randament redus), sau de ce nu o pompa de caldura (investitie mare; randament cam de 3 ori mai mare).
Vezi programul “Casa Verde” poate recuperezi din banii investiti de la Ministerul Mediului.
Poti lua in calcul sa construiesti si un mic reactor de biogaz
Biogazul are in compozitie aproximativ 60% gaz metan.
Intr-un recipient inchis, bacteriile metanogenice (prima forma de viata pe pamant) consuma hrana, rezultand un excrement care este biogazul. Ca orice fiinte vii, bacteriile sunt delicate si au nevoie de anumite conditii: lipsa oxigen (de asta se numeste si digestie anaeroba!), temperatura optima, hrana.
Productia de biogaz este functie de hrana pe care o primesc bacteriile (in mc/tona):
Siloz de iarba: 170mc gaz la tona;
Dejectii de pasari: 120mc gaz la tona;
Dejectii de porcine: 22mc gaz la tona;
Dejectii de bovine: 20mc gaz la tona;
Grasimi animale: 800mc gaz la tona;
Resturi din cantine: 150mc gaz la tona.
Poti folosi chiar si ape uzate de la WC, constituie hrana pentru bacterii
1 MC (metru cub) de biogaz are cam 5KWh.
Bioreactorul produce un excelent ingrasamant agricol plus biogaz.
Pentru ca suntem pe un blog destinat electricienilor sa spunem ca Germania in 2005 avea cam 2700 centrale electrice pe biogaz cu o putere electrica instalata de 600MW. Raportat la suprafata Austria sta chiar mai bine.
Pentru alte detalii in legatura cu dezvoltarea durabila poti obtine informatii de la Primarie… daca locuiesti in Germania. In cazul Romaniei avem initiative locale la Iasi http://www.scribd.com/doc/2943284/Instalatie-producere-Biogaz
Altfel, oficialitatile s-au ingrijit de scoli in sate fara copii; urmeaza sali de sport hipertehnologice pentru zone rurale si probabil drumuri asfaltate intre tarlale, in timp ce dejectiile de la animale sunt aruncate direct pe camp, risipind energia.
DanP
20/02/2011 la 23:23 |
Cel mai bine pentru zonele unde nu sunt gaze naturale, va recomanda cazan de otel/fonta echipat cu arzator cu functionare pe ulei de rapita.
Merge foarte bine, nu miroase deloc si nu este foarte scrum. De exemplu cazan 35kW +arzator 26…38kW = 3500 euro. Se poate achizitiona si in rate prin Raiffaisen. Arzatorul este fabricat in Germania.
21/02/2011 la 19:03
Multumesc pentru sugestie!
SGC
18/03/2011 la 08:43
Multumesc, dati-mi va rog un link si cateva detalii legate de costurile de operare, consum/24 ore, furnizori de combustibil, chestiuni de intretinere.
Cele bune,
Dan
22/04/2011 la 12:09 |
Iti doresc sa reusesti sa iti construiesti cea mai frumoasa si cea mai trainica casa si sa reusesti sa o utilezi inspirat cu tot ce e mai bun!
SGC
16/06/2011 la 20:09 |
Ma poate ajuta cineva cu cat mai multe detalii(tehnice, avantaje, dezavantaje) despre gatitul electric vs. gaze?
Multumesc anticipat!
08/12/2011 la 18:22 |
Vorbiti numai prostii si speriati oamenii, o centrala electrica de 24 kw la 380w nu are cum sa consume niciodata 24 kw ora, voi va auziti ce vorbiti?
Am centrala la 380w 24 kw Lamborghini, de la ora17 – la ora 5 dimineata consuma intre 7-9 kw reglata apa din cazan la 55 grade, am hol, dormitor, bucatarie, baie, sunt 4 calorifere in casa, unu 1200, doua 1000 si unu 800
Nu mai vb din auzite sau nu mai spuneti cu voce tare prostiile si calculele voastre din cap,
CUM SA CALCULEZI 24 KW ORA, PAI MERGE CU APA LA 80 GRADE CA BUBUIE SUNTETI NEBUNI
ADY tel 0765 825 xxx Bucuresti
08/12/2011 la 18:45
Andy,
este agala cu puterea (P) inmultita cu timpul: W=P*t, intr-o ora o centrala daca ramane sub tensiune in permanenta consuma 24 kW *1 h = 24 kWh
Putem accepta opinii daca sunt comunicate civilizat altfel cred ca ne putem dispensa de ele.
Ce ziceti?
Pentru mai buna informare a Dv trebuie sa stiti ca energia
Poate fi adevarat ca prin conectari si decodectari suscesive comandate de un traductor de temperatura consumul de energie al respectivei centrale pe o noapte, in conditiile enuntate de Dv poate fi 9 kWh.
Daca este si corecta informatia poate fi utila!
Putem calcula timpul cumulat cat centrala a fost sub tensiune 8kWh/24kW = 0,375 h adica 22,5 minute din 12 ore ( intre orele 17 si 5). Daca nu va supar prea tare cred ca e cam putin!
Contorul de energie pe care il aveti s-ar putea sa va favorizeze!
SGC
25/02/2014 la 16:14 |
buna ziua
ma numesc albert vass , doresc urmatoarea informatie :
– ce implica o centrala electrica pentru o casa cu suprafata totala de 130mp parter si etaj, care este cosatul unei asemenea centrale , bineinteles cu tot ce implica
25/02/2014 la 23:57
Cred ca ar fi bine sa contactati un distribuitor de centrale sa va faca o dimensionare si o oferta th ec
SGC
25/02/2014 la 16:16 |
am uitat sa mentionez ca casa este pe structura din lemn cu pereti portanti si placata cu OSB+termosistem de 10 cm
19/05/2015 la 20:10 |
Cu respect pentru amatorii de incalzire electrica cu centrale: toate topicurile dau un raport de 1la 3 in favoarea gazului.. Un kwh gaz e egal cu unul electric. Apoi pretul fiecaruia- stiut- si asta este.
Situatia mea: Din motive ce nu le detaliez as lua o centrala electrica de 6 kw.( 28 A-protectie la 30A) Am deja surplus de putere si pot sa-i micsorez puterea la 5 kw din soft.
Bransamentul este la 220V/cu setare la BMP la 32 A.Mi se cere un
agrement de consumator marit de la Enel.Pare firesc mai ales ca faza mea simte aparatele de sudura ale vecinilor de pe aceiasi faza.
Intrebari:
1.Am sanse la acest agrement?
2 Cat ar mai costa un brasament trifazic aerian de 10 m.de la stalp la casa?
Cu stima,
CD
19/05/2015 la 20:14
1) Da
2) cca 4000 lei
SGC
19/05/2015 la 20:56 |
Va multumesc!
Ramane 1-cade 2!
Cu stima
Cristian Dumitrache
14/09/2015 la 09:37 |
Unicele centrale pentru incalzire electrica care nu cer / necesita o putere instalata mare sunt cele de tipul ELLA Systems (cu ionizare).
Spre exemplu, la casa e suficient sa ai trifazat de pana la 15kw, iar la apratamet se incadreaza in cel standart de 5 kw. Sunt cu min.30% mai economice.
09/10/2016 la 10:31
Buna ziua dl David,
Am remarcat ca mesajul Dv are deja un an vechime totusi imi incerc si eu norocul de a obtine de la Dvs informatii suplimentare. Poate ca „printr-o minune” veti vedea acest mesaj si imi veti raspunde!
Am un vecin care urmeaza sa ne ceara acordul sa isi monteze o centrala pe gaze. As vrea sa evit deranjul pe care il presupune modificarea distributiei de gaze in interiorul blocului ca sa se poata racorda cu contorizare individuala si alte inconveniente previzibile.
Cred ca ar fi util sa ii pot recomanda argumentat un sistem competitiv de centrala electrica care, pentru apartamentul sau de 2 camere, inteleg ca ar putea fi suportata de bransamentul actual al apartamentului.
Am intrat pe site ELLA SYSTEMS de unde am avut acces la un pdv interesant al ANRE referitor la centralele electrice vs centralele pe gaze. Cred ca daca as putea veni si cu argumente tehnice / principiu de funtionare al centralei cu ionizare vs o centrala electrica „clasica” probabil ca as putea fi mai convingator!
Multumesc!
SGC
09/10/2016 la 19:18
In primul rand tin sa va multumesc pt. tonul civilizat, deoarece, cu regret am avut parte de unii, pe care ii irita tot ce e nou si nu se incadreaza in limitele de cunostinte pe care le poseda.
La subiect: In limitele unui apartament (nu casa!) de cca 70m.p. este potrivita o ELLA 150 de 4kw, adaptata anume puterii instalate standard. Stiu, ca o sa apara comentarii din partea „specialistilor”, care vor demonstra cu spume la gura, ca asa ceva este imposibil si ca ar fi nevoie de putere mult mai mare.. Dar, cum se spune „practica bate gramatica” si astfel de centrale deja functioneaza cu succes de multi ani. E garantat. In ce priveste argumentele tehnice, le gasiti pe site-ul nostru la rubrica „Aveti intrebari? – Cum functioneaza”/ Cu alte intrebari va stam la dispozitie prin telefoanele afisate pe site.
In ce priveste „minunea” de a va raspunde prompt: – Suntem activi si raspundem prompt oricand, iar de pe acest blog primim instiintari ref. la orice comentariu.
09/10/2016 la 19:30 |
In continuarea temei doresc sa va relatez, ca deja scaderea consumului la incalzirea cu energie electrica cu peste 50% fața de gaz este o realitate si cu ajutorul Lui Dumnezeu pentru primele blocuri economizoare atașabile vor fi livrate detinatorilor de centrale ELLA in anul viitor, cand speram sa acumulam suficiente resurse pentru punerea in serie. Astfel, la performanta deja existenta, eficenta lor se va dubla cel putin. În ciuda situației net nefavorabile producției si cercetarii In Romania mai mișcă ceva…
10/10/2016 la 21:32 |
Pe mail-ul nostru nu avem vre-un mesaj de la Dvs, (am cautat si in spam..).
Probabil, ati scris gresit adresa. Dupa cum vedeti, raspundem chiar si la comentarii de pe acest forum.
Incercati sa sunati pe tel. de pe site, sau lasati tel. Dvs aici.
14/10/2016 la 13:28 |
Pentru domnul David
„Unicele centrale pentru incalzire electrica care nu cer / necesita o putere instalata mare sunt cele de tipul ELLA Systems (cu ionizare).”
Sunteti sigur de ce spuneti ?
14/10/2016 la 19:39
Un apartament de pana in 70m.p. poate fi incalzit cu o ELLA 150 de max.4kw. Daca cunoasteti o alta solutie mai economicoasa, nu voi ezita sa recunosc ca am gresit.
07/03/2019 la 20:50 |
Cei de la E*** sunt cei mai mari teppari zice ca este cu ionizare si cu tot felul de senzori are un singur senzor si o rezistenta intro teava pt doritori va dau poze cu centrala cumparata de la E***
07/03/2019 la 20:53 |
nu ai cum sa scoti dintr-un kW energie electrica 2 kW termica este teapa cu E*** eu am chemat instalator si electrician si au zis ca nu monteaza asa ceva. O teava vopsita, inscriptionata cu textul „reactor”! Nu are nici o protectie, cea mai mare teapa!
07/03/2019 la 21:24 |
Inca nu a-ti incercat sa vedeti cum merge si deja criticati. E subiectiv si rauvoitor. Sute de centrale E*** si zeci de mii de alte centrale cu ionizare *****, ******, **** etc functioneaza in toata lumea.
E*** are cel putin 3 nivele de protectie si daca nu le vad „meseriasii” asta nu inseamna ca nu exista. Si de unde a-ti dedus ca in tub e o rezistenta? A-ti dezmembrat-o? Se pare ca sunteti pus pe scandal fara vre-un temei, sau lucrati pentru interesul cuiva…
Nu aveti decat sa returnati centrala la producator si sa va luati alta, recomandata de „meseriasi”.
Bafta!
08/03/2019 la 05:17 |
buna dimineata eu nu sunt instalator si nici electrician dar electricianul nu a vrut sa monteze asa cv a zis ca trebuia sa aiba senzori de protectie la supra incalzire agentului termic si zisul reactor este o teva metalica care poti sa te curentezi si asa ca nu au vrut sa monteze centrala are un singur senzor pe firul de alimentare nu de impuritati si de alte alea asa ca eu am comandat una de 6 kW si primesc una de 7 kW alta treaba scriu ca cost 3600 si primesc cu 3750 asa ca am sa sun astazi sa le returnez produsul daca nu sunt de acord ma duc si la protectia consumatorului si ii dau si in judecata si mai departe ca nu se joaca cu vietile oamenilor
08/03/2019 la 06:40 |
si nu lucrez pt altcineva asta este adevarul care trei siteme de protectie impamantare si la incalzirea firului de alimentare nu are cel putin un manometru pentru presiune apei din calorifere si la montare se cere o presiune trebuie sa vina meseriasul cu manometru in buzunar? ca toate centralele au un manometru si mai trebuie sa pui si apa de ploaie ca aia distilata este contrafcuta sa sa pui sare cu bicarbonat asa scrie producatorul in instructiuni de montare
08/03/2019 la 06:41 |
cine vrea filmulet cu aceasta centrala sa vada lumea ce este in acea centrala numita E*** pe ce dam bani si iti mai pune si viata in pericol si casa
08/03/2019 la 08:54
Dlor Irinel si David,
Va propun sa oprim discutia aici!
Probabil ca Dvs ridicati probleme reale, importante, etc insa eu acum, nu consider ca acesta este profilul blogului. Poate in timp o sa imi modific abordarea dar acum nu doresc sa incurajez astfel de dezbateri.
Voi uza de dreptul meu de administrator al blogului si voi intra pe mesajele Dvs si voi „blura” numele marcilor invocate de Dvs.
Acum, ca ne-am mai inseninat, va doresc toate cele bune!
SGC
08/03/2019 la 09:18 |
Pt. Dl.Stoian Constantin: Intr-adevar, am dat denumiri de marci fara ca sa cunosc politica blogului. Am sa tin cont pe viitor. Ma voi axa doar pe principii de functionare.
Cu stima.
08/03/2019 la 12:05
Va semnalez existenta butonului „raspune” amplasat langa numele initiatorului unui comentariu.
Discutia se pastreza grupata si coerenta!
SGC
08/03/2019 la 11:16 |
Domnule David, am fost curios de performantele superioare (fata de alte modele) pe care le clamati. Pe site, in sectiunea „cum functioneaza” aduceti niste argumente care nu rezista la o analiza putin mai profunda.
Pe scurt, invocati ca randamentul centralelor electrice este nu de ~99%, cum specifica producatorii, ci de ~73%.
Si asta pentru ca transferul de caldura dintre nichelina si apa este obstructionat de alte straturi (nisip, cupru…). Si totusi, eu va intreb: daca nichelina produce caldura cu acel randament de ~99%, unde ajunge caldura aia in final? Acel nisip nu cedeaza caldura tot in apa (cu o anumita intarziere cauzata de calcarul depus)? Faptul ca nichelina se incalzeste peste temperatura normala de functionare, duce la riscul arderii, nu la „scaderea drastica a randamentului”, caci, daca nu se arde, tot in apa o sa cedeze acele >450 de grade.
Cum comentati aceste consideratii?
08/03/2019 la 14:35
Orice specialist cunoaste faptul caatunci cind pe rezistenta se depune calamina, randamentul aparatului scade, iar consumul de energie creste.
Sa ne aducem aminte din cursul de fizica, care in linii mari defineste randamentul – drept raportul dintre lucrul util produs (calura) si energia consumata.
Altfel vorbind, daca odata cu depunerea calaminei scade puterea de incalzire, consumul de curent ramanand aceeasi, adica e nevoie de mai mult timp pentru a incalzi apa, absorbind din retea mai multi kWh. Oare nu avem de a face cu o scadere de randament?
Aceasta o simt practic pe boilerul meu pe curent de acasa, care daca nu-l curat odata pe an, ajunge sa mearga aproape dublu ca sa incalzeasca aceeasi cantitate de apa.
Sper, ca a-ti inteles esenta randamentului si impactul negativ asupra lui a trecerii caldurii prin diverse obstacole. Acum sa raspund la intrebarea dvs. „unde se duce energia din interiorul rezistentei?”.
Sa luam un exemplu: avem o rezistenta amplasata in interiorul unui vas captusit ermetic cu azbest de aprox. 50 cm. grosime astfel, incat suprafata exterioara a vasului sa ramana rece, atunci cand rezistenta functioneaza.
Ce observam? Observam ca se consuma curent, rezistena produce caldura sar nu avem nici un kilowat-ora de caldura utila la exterior, adica randamentul sistemului tinde spre zero.
Unde sa dus caldura? Bineinteles, ca acest exemplu este unul extrem, dar ne ajuta sa intelegem problema rezistentelor si dependentei randamentului de bariere termice intre ea si corpul de caldura, respectiv apa.
Altfel spus, pentru a topi o bucata de metal avem nevoie de multa energie termica. Exact acolo se pierde o parte din energie.
08/03/2019 la 15:49
Sa analizam exemplul dumeavoastra extrem: se produce caldura, dar nu avem caldura utila la peretii exteriori. Si totusi unde se duce caldura aceea (sa zicem ca il tinem in priza o luna, fara sa topeasca/arda ) ?
Asta e marea intrebare la care astept un raspuns de la dumneavoastra. Iar cand raspundeti, va rog sa luati in considerare ca, un sistem de incalzire care utilizeaza apa ca agent de transfer termic, este unul inchis.
Astfel spus, e mai putin important in cat timp/si cu ce consum se ridica temeperatura apei de la 0 la 55de grade, mai important este care este consumul cumulat (total) intr-o unitate de timp (sa zicem o zi), pentru a mentine apa la 55 de grade.
08/03/2019 la 16:16 |
Doua centrale de aceeasi putere instalata 6kW: Prima incalzeste sistemul la 55 grade in 1 ora, a doua in 30min.
Cu ajutorul termostatului de ambient, prima a mentinut 22 grade in casa functionand 8 ore cu 6 kW/ora = 48kWh/zi, iar a doua 4 ore tot cu 6kW/ora = 24kWh/zi.
Acum e mai clar?
11/03/2019 la 09:13
Domnule David, repet intrebarea: unde se duce caldura produsa de prima centrala in cele 8 ore de functionare? Unde se regasesc cei 48 KW (echivalent termic) produsi?
Iar pentru ca dumneavoastra va tot invartiti in jurul cozii imi permit sa raspund tot eu: atat timp cat vorbim de transformarea directa a energiei electrice in energie termica (alternativa ar fi tehnologii gen pompe de caldura), existenta unor mici straturi „izolatoare” intre rezistenta si apa nu influenteaza randamentul atat de mult pe cat sustineti dumneavoastra.
Nu are cum ca cele 2 centrale sa consume atat de diferit (dublu), caci legile fizicii spun ca exista transfer de caldura de la corpul mai cald la cel mai rece. Aia 50cm de azbest nu izoleaza perfect – dupa o durata de timp ce depinde de coeficientii de transfer termic, o sa fie aceasi temperatura si intr-o parte a azbestului si in cealalta parte.
Concluzionand: faptul ca exista teaca de nisip+calamina, duce doar la o inertie termica mai mare si nu la pierderi de randament, deoarece caldura stocata in teaca +calamina tot in apa este cedata. Doar ca nu este cedata „instantaneu” ca in cazul sistemelor promovate de dumneavoastra, ci intr-un timp putin mai mare, dar nesemnificativ raportat la perioada de timp de functionare necesara pentru mentinerea unei temperaturi ambientale confortabile.
11/03/2019 la 21:10
Buna seara dl Florin,
N-am centrala! Eu votez cu termoficarea urbana!
Totusi ma bag si eu in discutie mizand pe ce imi mai amintesc din cursurile de termotehnica!
In mod categoric interpunerea oricarui strat intre sursa de caldura si mediul in care trebuia sa se propage respectiva caldura afecteaza schimbul de caldura.
Daca nu ar fi asa atunci ideea de izolatie termica nu ar putea functiona in nicio aplicatie! Sa ne gandim la conductale de termoficare. Putem accespta ca acestea functioneaza la suprafata metalului la temperatura constant mare. Pe logica Dvs daca trece suficient de mult timp la suparafa exterioara a izolatiei vom avea o temperatura egala cu cea le pe fata interioara. Acest lucru nu se va intampla!
Rezistenta centralei electrice este programata sa functioneze pe anuniti parametrii ai schimbului de caldura. In plus intervine termostatul care limiteaza timpul de functionare astfel incat odata in plus rezistenta este protejata.
In situatia in care incalzirea continua neperturbata in timp ce, sa zicem o crusta de calcar, impiedica „racirea” exterioara a rezistentei acesta se va incalzi suplimentar, chiar periculos de suplimentar. Daca nu avem nici un fel de protectie la supraincalzirea rezistentei acesta va afarsi prin a se deteriora.
Cred ca acesta este unul din scenariile tipice de deteriorare a unei centrale electrice pt incalzire.
Legat de randament sunt convins ca pentru acelasi tip de centrala randamentul scade adata cu cresterea stratului de calcar sau orice tip de depunere pe suprafata rezistentei de incalzire sau pe suprafata schimbatorului de caldura. Nu stiu daca raportul poate fi se la simplu la dublu, dar nu exclud acesta posibilitate!
Legat de comparatia a doua tipuri de centrale ea se poate face insa rezultatul ar trebui corectat cu o analiza a conditiilor de montaj, respectiv volumul de incalzit si coeficientii de transfer termic ai incintei respective etc, etc!
Urmaresc in continuare argumentele Dvs cu speranta ca voi putea invata ceva!
Succes!
SGC
12/03/2019 la 16:40
Am scris un comentariu mai mare, care cred ca a intrat in spam/moderare
12/03/2019 la 20:38
Comentariul moderatorului este unul pertinent si reflecta pe deplin ceea ce incerc sa va explic. Intre timp am vazut un filmulet in care se fac masuratori la o centrala cu ionizare de 2-4kW ce functioneaza de 6 ani intr-un paratament cu 3 camere. Cifrele sunt cele care vorbesc. Nu-mi permit sa dau link-ul fara permisiunea moderatorului.
12/03/2019 la 20:59
Puneti dl David link-ul. Vedem daca ramane! Cel putin vad si eu materialul respectiv!