Legalitatea amplasarea BPM la limita de proprietate


Rubrica „dialog cu presedintele” de pe site www. anre.ro este o sursa interesanta de informatii. 

 Am gasit pentru cei interesati de subiect, opinia ANRE, despre legaliatatea amplasarii blocurilor de masura si protectie in domeniul public, pe stalpii retelei de distributie sau pe suport dedicat:

2010-06-07 10:39:04

 „ Buna ziua D-le Presedinte,

vin cu o intrebare la care nu am gasit raspuns in legislatia patronata de ANRE. De cand este obligat noul consumator sa-si amplaseze BMPM, dupa caz BMPT, la limita proprietatii, si nu pe imobil cum era pana acum? Mentionez ca in cazul acestui nou consumator este vorba despre o trecere a bransamentului electric,(aprox. 10 ml lungime) peste un drum(neasfaltat). Fisa de solutie este cu montarea unui stalp la limita de proprietate a consumatorului. Va multumesc in asteptarea unui raspuns.

Stimate domnule Banescu,

Ca urmare a scrisorii de mai sus, dorim sa va prezentam, pentru informarea dumneavoastra generala, prevederile actelor normative in vigoare, care fac referire la stabilirea punctului de delimitare si a punctului de masurare (locul unde se afla instalat grupul de masurare a energiei electrice).

Astfel,

 in cadrul art. 105 din Regulamentul de furnizare a energiei electrice, aprobat prin HG nr.1007/ 2004, se precizeaza ca “Instalarea grupurilor de masurare se face, de regula, in punctul de delimitare sau cat mai aproape de acesta, in locuri accesibile pentru citire.”

Conform Regulamentului privind racordarea utilizatorilor la reþelele electrice de interes public, aprobat prin HG nr.90/ 2008, punctul de delimitare este “locul in care instalatiile utilizatorului se delimiteaza ca proprietate de instalatiile operatorului de retea”,

 iar la art. 26 din Regulament este reglementat modul de stabilire a punctului de delimitare, avand aplicabilitate si in situatia prezentata de dumneavoastra, si anume:

 „(1) Locul si, dupa caz, numarul punctelor de delimitare se stabilesc de comun acord de catre operatorul de retea si utilizator, cu respectarea prevederilor legale in vigoare.

 (2) La stabilirea punctului de delimitare se vor avea in vedere: a)tipul instalatiei: de transport, de distributie sau de utilizare;

 b) limita de proprietate asupra terenurilor, evitandu-se cat mai mult posibil amplasarea instalatiilor operatorului de retea pe proprietatea utilizatorului;

 c) racordarea in perspectiva a noi utilizatori la instalatia de racordare.[…].

(4) In cazul in care, la cererea si cu acceptul utilizatorului, din motive tehnice sau economice, delimitarea instalatiilor se face pe proprietatea acestuia, utilizatorul se va angaja juridic, prin incheierea unui contract de superficie si inscrierea acestuia in cartea funciara, ca nu va emite pretentii financiare legate de existenta unor instalatii realizate in beneficiul lui si amplasate pe proprietatea sa, dar care apartin operatorului de retea, sau pentru racordarea altor utilizatori din instalatiile in cauza, si se va obliga sa transmita aceste obligatii si succesorilor proprietari ai imobilelor respective.

 5) De drepturile rezultate in conditiile alin. (4) pentru operatorul de retea beneficiaza si succesorii legali ai acestuia.”

 Dupa parerea mea lucrurile sunt destul de clar exprimate!

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , ,

54 răspunsuri to “Legalitatea amplasarea BPM la limita de proprietate”

 1. dobre constantin Says:

  As vrea sa stiu cat mar costa un bransament 380v la 4kw .Pot sa imi cunpar singur cablu acyaby 3x25x16mm2 , bloc de masura si protectie , cutie selectiva trifazat de 25A .

  • stoianconstantin Says:

   Salut Constantin,
   Depinde de lungimea bransametului si daca este aerian sau subteran. In medii, pt cazurile uzuale cca 1200-1400 lei. Posibil si mai mult.
   Nu poti sa cumperi nimic. Poti insa sa iti alegi in prealabil constructorul si sa negociezi costurile cu al. In final OD plateste constructorul cu banii incasati de la tine.
   Succes!
   SGC

 2. dobre constantin Says:

  Ce acte imi trebue pentru bransamentu electric si unde pot sa ma interesez ca locuesc in sectoru 1 bucuresti .

 3. Sorin Says:

  Buna ziua
  Dl. Constatin va insir urmatoarele intrebari:
  Sunt persoana cu brasnarea la baraca intr-un post anterior.
  1. Zona noastra nu are curent cu totul ca e la 1.5 km de oras, in zona avem o persoana care a adus curent pe banii lui, dar pana la mine la proprietate mai sunt 100 m.
  2. Daca conectarea la trasnformatorul lui e de 1mie euro la 7 kw dar 5 absorbiti e mult si ce act ar fi necesar sa inchei ca sa fiu asigurat ca am acces la curent, respectivul a spus ca e ok sa inchei o hartie la mana, e bine sau e rau?
  3. Reteaua de extindere pe 100 m trifazic e 3000 euro cu tot cu BMP, e mult sau putin?
  4. BMP-ul de 6 posturi proprietarul spune ca costa 1500 euro, parerea mea este ca e jaf acest pret, atat e pe piata sau chiar e o teapa, ce acte sa cer pentru a avea garantia ca eu sunt coproprietar al BMP-ului (cu un vecin).
  5. Toate aceste costuri sunt reale sau sunt supraevaluate?
  Va multumesc.

  • stoianconstantin Says:

   Sorin,
   Nu prea inteleg problema. Parerea mea este sa te adresezi la OD trebuie sa iti dea o solutie de recordare si/sau sa te consilieze in relatia cu eventuali alti detinatori de retele de distributie publica.
   Daca la acesta consultare a OD raman probleme neclare iti propun sa le discutam impreuna.
   SGC

 4. Sorin Says:

  multmesc de raspuns.
  doream sa intreb un BMP pe 6 posturi pretul real e chiar 1500 E, nu e exagerat de scump?
  Cum pot afla preturile reale la aceste unitati, sau e dupa placut OD?
  Multumesc

  • stoianconstantin Says:

   Sorin,
   Daca mai vb te rog utilizeaza butonul raspunde ori de cate ori vrei sa dai o replica la un anumit subiect. Discutia se pastreaza grupata!
   Poti cere explicatii OD + referinte de pret (indicarea producatorului) s-ar putea sa fie un pret corect pt FDCP trifazat insa pentru bransamente monofazate mi se pare putin cam mare. Acum depinde si de schema completa daca mai are sa zicem 2 circuite de retea deja se schimba problema.
   Eu pot sa imi dau cu parerea. N-as face decat sa bugetez ceea ce imi imaginez eu ca ti s-a propus. Daca gresesc (si sunt sanse mari, pt ca aam f putine informatii) n-as face altceva decat sa te amarasc poate inutil
   SGC

 5. Marcel Says:

  Buna ziua !

  Am o nedumerire, daca eu nu sunt de acord cu punctul 6 de la art. 26 pot sa pozitioneze contorul traversand strada pe partea cealalta, obligandu-ma sa am o retea privata pe un teren public ?

  Detaliile din lege:
  art. 26 din Regulament

  (6) In cazul in care, la cererea utilizatorului, punctul de delimitare se stabileste in amonte de limita de proprietate, utilizatorul devine detinatorul unei retele electrice amplasate pe proprietatea publica sau a tertilor si are responsabilitatea:

  a) de a obtine de la detinatorii terenurilor dreptul de uz si de servitute asupra proprietatilor acestora, pentru executarea lucrarilor necesare realizarii retelei electrice, pentru asigurarea functionarii normale a acesteia, precum si pentru realizarea reviziilor, reparatiilor si interventiilor necesare;

  b) de a asigura exploatarea si mentenanta instalatiilor proprii in conformitate cu normele in vigoare, numai cu personal calificat si autorizat conform prevederilor reglementarilor Ministerului Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse si autoritatii competente, respectiv prin operatori economici atestati conform legii;

  c) de a realiza o functionare a retelei electrice in conditii de siguranta pentru oameni si/sau animale, fiind direct raspunzator, in conditiile legii, de producerea unor incidente sau accidente si de urmarile acestora.

  • stoianconstantin Says:

   Nu! Art 26(6) este foarte clar!

   Trebuie inteleasa solutia in ansamblu. Uneori varianta amplasarii blocului de masura si protectie pe partea opusa a strazii reprezenta solutia de cost minim vizata de marea majoritate a solicitantilor de avize tehnice de racordare. In unele situatii diferentele de cost ca sa asiguri puncte de racordare pe ambele parti ale strazii sunt semnificative. Alteori apar restrictii urbanistice si/sau de spatiu.

   In orice situatie OD trebuie sa comunice cu DV si sa va explice solutia si contextul in care a fost emisa. De cele mai multe ori pozitile OD si ale viitorilor utilizatori ai retelelor electrice de distributie se conciliaza inca de la prima incercare!

   SGC

  • Marcel Says:

   Multumesc pentru raspuns ! Casa este inca in construire, BMP-ul a fost montat de catre firma care realizeaza lucrarea pe profile metalica incastrate in beton, in pamant, langa gardul care demimiteaza proprietatea, cablul electric care vine de la stalp a fost ingorpat pe sub strada, de la bmp s-a tras un alt cablu la o doza care a fost montata pe imobil. Dupa cateva spatamani de la realizarea acestei lucarari aceasi firma cu care am intelegerea pentru realizarea lucrarii a venit a demontat bmp-ul de langa proprietatea mea, si la montat dincolo de strada pe stalp.
   Nu inteleg care ar fi motivul din moment ce bmp-ul a fost montata exact ca la ceilati vecini din zona.

   Rezumat sa montat bmp la mine langa gard cu toate firele ingropate in pamant cele care vin si cele care pleaca de la bmp, exact cum au ceilati vecini, dupa cateva zile sa demontat bmp-ul si profilele sau unit cele doua cabluri in panat, pentru a ajunge curentul pe locuinta, si bmp-ul sa mutat pe stalp

   Presupun ca vor sa monteze pe stalp ca in momentul in care se trece pe alimentare definitca sa poata cere alte costuri (adica alti bani si nu ptini cred) pentru mutarea in locatia unde a fost anterior…..

  • stoianconstantin Says:

   Dl Macel,
   aveti o abordare interesanta de a afla „adevarul”. Va rog sa imi dati datele de contact ale antreprenorului Dv ca sa il intreb in numele Dv care este explicatia montarilor / demontarilor succesive ala BMP-ului!

   Va recomand sa comunicati cu antreprenorul Dvs si/sau cu operatorul de distributie pe de o parte sa va puteti exprima preferintale iar pe de alta parte sa intelegeti ce vi se intampla!

   Pe blog gasiti suficiente articole/comentarii care trateaza spete similare cu ale DV si veti vedea cum au rezolvat aceste probleme alti utilizatori ai blogului.

   Succes!
   SGC

  • Marcel Says:

   Astept un raspuns de la antreprenor si operatorul de distributie, inca stiu care a fost cauza mutari.
   M-i s-a mai spus sa semnez contractul asa cum este acum ca sa am mai repede curentul electric, si dupa ceea o sa il mute unde a fost anterior, (parerea mea este ca dupa ce este pus contorul si e sigilat nu cred ca mai au voie sa faca vreo modificare).
   Am spus ca nu semnez pana nu primesc explicatie, sau sa il mute cum a fost initial. Au spus ca ma contacteaza in zilele urmatore.

  • Marcel Says:

   O intrebare legata de costuri retea, cat ar trebui sa fie costul unei racordari la retea, formata in urmatoarea configuratie, retea la mai putin de 100 m lineari sa propus o solutie cu doi stalpi si o tranversare de strada pe o latime de strada de aproximativ 15m, pe sub pamant, doua bmp-uri unul la al doilea stalp (la mine) si unul la primul stalp (pentru un vecin) curent monofazic si comnsum casnic… (undeva o medie de 300kWh/luna/bmp) Zona este undeva la tara (rural), strada tranversata de cablu pe sub pamat este cu vegetatie pe ea, nici macar nu e pietruita, nu este canalizare nu este apa pe strada respectiva. Distanta de la retea la primul stalp este undeva la 50 m, al doilea stapl este la o distanta de 45m de primul stalp. Total ar fi 50m+45m+strada15m=110m traseu

  • stoianconstantin Says:

   cca 10000 lei
   SGC

  • Marcel Says:

   Refuzand sa semnez contractul cu furnizorul de energie, conditionad mutarea unde a fost initial sau sa mi se dea o explicatie de ce a fost mutat . Dupa cateva zile s-a mutat BMP-ul la locul initial fara a motiva de ce a fost mutat pe stalp. Acum este montat si contorul si pot sa folosesc curentul electric.

  • stoianconstantin Says:

   Felicitari!
   Sunt convins ca in viitor veti castiga multe dispute similare apeland la cartea fermitatii!
   SGC

 6. Marcel Says:

  Rectific ”Astept un raspuns de la antreprenor si operatorul de distributie, inca nu stiu care a fost cauza mutari”

 7. Popa George Says:

  Am si eu o problema Sunt 6 loturi eu sunt la al 6 lea sub 80 de metri.

  Am cerut si mi sa realizat un bmpt de 1 contor trifazic exact pe colt la intrarea pe drumul de servitute ca in fisa de solutie acum 2 ani.

  Problema este ca noul vecin vrea sa faca intrarea in curte, pentru masină, cu primul stîlp exact in dreptul controlului meu.

  Drumul acesta de servitute nu este in propietatea primariei. Din acest motiv sa si amplasat la 80 m contorul de lotul meu. Langă contorul meu mai este un contor sau cutie bmpt mai adînc pe Drumul de servitute cu 20 de cm.

  1. Poate sa imi oprească **** curentul?
  2. Pe cine sa dea in judecata noul proprietar pe mine si celalalt vecin lotul 9 sau ****-ul. Eu stiu ca dupa ce au pus sigiliul e propietatea lor?

  • stoianconstantin Says:

   Buna ziua, dl George,

   Fiind vb de un litigiu iminent optez sa ma abtin de la comentarii!

   Oricum e doar o problema de timp pana cand cel putin Dvs veti afla deznodamantul. Poate ne informati si pe noi cu evolutia cazului.

   Multumesc pt intelegere si pt informatii!
   SGC

  • Popa George Says:

   Aveti dreptate a va abtine dar acum ca o intrebare generala un contor dupa ce este montat si receptionat si contrasemnat al oricarui client nu numai eu devine propietatea enel ca de aia are sigiliul. Corect? (Indiferent ca acest client este de la mama … undeva in Romanica) aceleasi lucru si pentru transformatoare etc.

  • stoianconstantin Says:

   De regula da!
   Exista insa si multe cazuri in care delimitarea gestiunii este stabilita prin avizul tehnic de racordare la clemele de racordare la axul retelei sau intro formulare mai generala in amonte de locul de montare a grupului de masura. Si in aceste cazuri grupurile de masura sunt sigilate.
   In cazul Dv este foarte important continutul ATR si al dosarului de racordare.
   Daca tot vorbim, vecinul care vrea sa isi faca acces in curte este si el coproprietar al caii de acces?
   SGC

 8. Kosty Ichim Says:

  BMPul meu la care sunt racordat,are iesirea pe un cablu subteran monofazat,pe o distanta de 180 m pina la locuinta mea.

  Proprietarul s-a razgindit si nu ma mai lasa cu cablul pe proprietatea lui.

  Anticipind asta am rugat primaria sa construiasca o extindere de retea impreuna cu OD pina la locuinta mea prin alta parte ocolitoare de 350 m.

  Primaria s-a conformat a executat instalatia cu 11 stilpi,a pozat si racordul de 16 mm 2 AL pina la locuinta mea,plantind pe propriet. mea si un stilp de capat cu tablou si disjunctori.

  Am cerut OD sa reaplaseze Bmp ul mai in aval de poz actuala la intersectia cu reteaua exec. de primarie ca sa profit de racordul de pe aceasta retea.In prima faza mi s-a cerut avizul de la primarie pt. folos. retelei respective de OD si l-am depus la registr. Mi s-a promis ca se v-a muta Bmpul.

  Dupa aproape o luna m-am dus sa intreb de ce nu l-au mutat si mi s-a spus ca avizul nu e ,,coerent in exprimare,,! Am fost la primarie si cei de acolo l-au refacut dupa care m-am dus iar si l-am depus la OD.

  La doua zile primesc raspuns inscris ca reteau pe care o folosesc nu e fiabila tehnic,nu corespunde legii,ca se pot produce mari pierderi,ca se depune chiciura pe ea iarna,ca o bate vintul .

  Sesizez ANREul si imediat la citeva zile primesc invitatie la Electrica Buzau ,ODul de care scriam si participa 2 membri angajati ,2 de la primarie si toti incearca sa ma convinga ca nu se poate ce scriam mai sus ,unii justificind dosare stufoase ce trebuiesc intocmite ,altii ca pt o casa e investitia prea mare.,,Se scapa,, cineva si afirma ca ANREul ar fi dat ca solutie catre OD alta extindere de retea.

  Mai adaug ca reteaua exec. cu ajut primariei Vadu-Pasii,Buzau,e retea de iluminat public,fiindca are si al doilea racord si lampi. Dvs. ce parere aveti?

  • stoianconstantin Says:

   Sincer n-am prea inteles speta!

   Sunt multe informatii importante care lipsesc. Nu imi este clar daca extinderea retelei „facuta de Primarie” este facuta sau nu legal!

   Mai vb!
   SGC

 9. Albert Ciprian Says:

  Buna ziua.
  Am doua probleme.

  Imi instalez trifazic pt atelier casnic si monofazic pt casa. Solutia este: BMPT-ul va alimenta un BMPM pentru casnic.

  Problemele: In ATR , BMPT-ul si BMPM-ul sunt figurate pe doi pereti diferiti la o distanta de cel mult 1 m, peretele pe care este situat BMPT-ul nu are latimea pt a fi montat unul langa altul, intrebarea este pot instala cele doua BMP-uri unul sub altul? De aici si cea-a de-a doua intrebare: care sunt limitele de inaltime minima si inaltime maxima la care pot fi montate BMP-urile, tinand cont ca in inaltime grupajul celor doua ajunge la 1 m.

  • stoianconstantin Says:

   Pe loc, nu stiu sa invoc un text de normativ. Poate m-as gandi la I7 unde cred ca putem da de o inaltime maxima. Trecand peste acestea ansamblul trebuie sa fie functional. Sa sa poata citi indexele sa se poata manevra comod aparatele de comutatie respectiv sa se poata lucra in pozitii normale ale corpului, fara riscuri. Apreciez ca daca margimea superioara a ansamblului n-ar trebui sa depaseasca 1.7 m.

   Avem cazuri in bateriile de BMP-uri din blocuri (asa zisele firidele de contorizare de palier) unde avem puse pe 2 cred ca si pe 3 nivele contoarele. Ar trebui sa va puteti descurca in conditii corecte din pdv th si functional
   SGC

  • Albert Ciprian Says:

   Va multumesc.

 10. Viorel Says:

  Buna ziua,

  Va rog sa ma ajutati cu un sfat in urmatoarea problema :

  Intentionez sa cumpar o casa (in constructie in acest moment) dintr-un ansamblu de 6 case insiruite fiecare cu terenul aferent.

  Am observat ca a fost amplasat un singur bmpm pentru toate cele 6 locuinte. Acesta a fost amplasat la marginea terenului pe care se construieste ansamblul dar in viitoarea curte a unui vecin. De acolo pina la locuinta mea se va veni cu cablu subteran.

  Intrebarea mea este daca pe viitor pot avea probleme referitor la alimentarea cu energie electrica cu vecinul pe terenul caruia este instalat bmpm-ul sau cu cei ale caror curti sunt traversate de cablul subteran.

  Va multumesc,

  • stoianconstantin Says:

   Dvs aveti nevoie de acordul tuturor proprietarilor ale caror terenuri le veti traversa.

   BMP-urile apartin OD. Este de presupus ca OD si-a asigurat acordul necesar de la respectivul proprietar.

   Legat de acorduri ar fi bine sa fie inscris in carile funciare ale terenurilor atfel ele devin irevocabile si opozabile viitorilor proprietari. Alte tipuri de acorduri sunt vremelnice si putand fi revocate si atunci veti avea probleme!

   SGC

 11. MIHAI Says:

  Bună ziua,
  Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problemă:
  Intenționez sa efectuez unele reparații la acoperișul unei case vechi(casa bunicilor) in care nu a mai locuit nimeni de ani buni, precum si unele reparații exterioare… tencuieli , zugraveli etc…. iar cu acesta ocazie intentionez sa solicit mutarea consolei electrice si a contorului de pe casa in BMP la limita de proprietate. Care sunt pașii pentru acest demers și căt mar costa? Precizez ca locuința este la țară.
  Vă mulțumesc

  • stoianconstantin Says:

   Solicitati un aviz tehnic de racordare (ATR) pt modificarea solutiei de racordare. Vi se vor estima costurile in noul ATR.
   N-am nici o informatie care sa imi permita sa estimez costurile.
   Nu va fi o suma deosebit de mare tinand cont ca nu veti mai plati si contorul
   Succes!
   SGC

 12. Daniel Pop Says:

  Buna ziua,

  Va rog sa ma ajutati cu un sfat, daca se poate.
  Locuiesc la un duplex si detin un brasament de tip trifazat, cu montarea BMP-ului la limita de proprietate, in exteriorul gardului.
  Zilele trecute a avut loc o spargere la locuintele din zona, inclusiv a mea, iar modul de operare a fost identic – a inceput prin oprirea curentului electric de la intrerupatorul automat din BMP, capacul de plastic care-l protejeaza fiind foarte usor de deschis.

  1. Pot cere ENEL-ului să elimine acel intrerupator automat din BMP sau eventual, schimbarea cutiei cu una care sa nu mai permita accesul public la intreruperea curentului electric?

  2. In lipsa unei reactii din partea OD, pot apela la un electrician care sa șunteze/elimine acel intrerupator automat? Am inteles ca ar mai exista inca un intrerupator automat care nu este accesibil decat la deschiderea cutiei. Mentinez ca tabloul electic din casa contine deja un intrerupator automat general.

  3. Exista alta solutie mai eleganta pentru rezolvarea acestei probleme?

  Multumesc frumos pentru lamuriri!

  Cu stima,
  Daniel Pop

  • stoianconstantin Says:

   Buna ziua,

   Va recomand sa discutati cu OD la un nivel corespunzator. Solutia trebuie identificata/conventia doar in colaborare cu OD. Nu va recomand sa apelati la „varianta 2”!

   BMP-ul este proiectat cu posibilitatea de a fi manevrat din exterior. Exista unele modele care permit incuierea cu lacat a capacului care protejeaza fanta creata pentru manevrarea intreruptorului. Evident ca fiind de plastic se poate forta usor de rauvoitori!

   Pot fi gasite si alte modele de cutii de protectie si masura eventual metalice care sa nu aiba la vedere parghia de actionare manuala a intreruptoarelor. Eventual OD v-ar putea solicita sa finantati Dvs schimbarea tipului de firida („cutie” ) de bransament.

   La solutii alternative m-as gandi sa ramana in BMP doar contorul iar protectile sa fie montate intr-o alta „cutie” pe proprietatea Dvs care sa nu fie accesibila din exterior.

   Simpla indepartare a protectiilor din BMP creaza riscul ca unele scurtcircuite/suprasarcini din aval de BMP sa ajunga sa produca efecte in reteaua stradala. Nu cred ca vi se va accepta acesta solutie.

   Ar mai exista posibilitatea mutarii BMP pe cladire, in proprietatea Dvs asta depinde de optiunea OD.

   Oricum cred ca ar trebui ca OD sa fie receptiv la problema Dvs pt ca ati trecut printr-o experienta deosebit de neplacuta care nu trebuie sa se mai repete!

   Succes!
   SGC

  • Daniel Pop Says:

   Va multumesc frumos pentru sfaturi si promptitudine! O zi frumoasa

 13. Corbeanu Says:

  Poate domnul Președinte nu a luat la cunoștință că HG 90/2008 a fost abrogată cu HG 1028/2013. Nici in lg.123/2012 nu se specifică. Dezinformare sau nepregătiți! ??!

  • Corbeanu Says:

   Ps. Și HG 1007/2004 este abrogata prin HG 943/2014.
   Deci, ce hotărâre sau lege reglementează amplasarea contorului ?

  • stoianconstantin Says:

   trebuie sa o luam pe firul reglemenarilor. Cele abrogate au fost in fapt inlocuite de alte acte normative in care putem gasi raspunsul cautat de Dvs!

  • stoianconstantin Says:

   Att articolul este din 2010! Prin urnare reglementarile sunt corect invocate!

 14. ilie Says:

  Cei de la enel m-au enervat.Controale peste controale.Daca isi amplasarea contorul afara pe casa mea le cer chirie ca le sta contorul pe casa mea.

 15. ghita florian Says:

  ca sa mi scoata contorul electric din casa undeva afara s-au la limita proprietati ptr citire fiind o casa de vacanta cine suporta cheltuielile avand in vedere ca se dau legi si normative f des de numai sti unde-i nordul, deoarece eu trebuie sa ma corelelez cu ei de 2 ori pe an la citire sunt niste costuri suplimentare.
  va multumesc anticipat!
  m au debransat odata fara instiintare ptr lipsa acces la contor.

  • stoianconstantin Says:

   Dvs va trebui sa suportati costurile daca mutarea se face la initiativa Dvs.
   SGC

 16. dan dorin Says:

  Buna ziua!

  am servitute de trecere cu vecinul din fata care vrea sa amplaseze un BMP cutie metalica mare postat pe soclu de ciment lipit de gardul comun de delimitare a proprietatile noastre – in interiorul proprietatii lui (racordare noua de la reteaua publica).

  Intrebarea mea este daca este legal respectiv daca nu prevede legea respectarea unei distante minime de protectie fata de gardul meu – pericol de electrocutare.

  Multumesc!

  • stoianconstantin Says:

   Buna ziua,

   Dl Dan, sincer nu cred ca am inteles cum vine cu servitutea si gardul. Putem insista. Eventual sa postati o schita si sa ne spuneti ceva despre materialele din care este realizat gardul.
   In principiu n-ar trebui sa fie riscuri de electrocutare. Se pot insa imagina si scenarii alarmiste insa cu probabilitate redusa de realizare.
   SGC

 17. viorel Says:

  am un tablou de distributie pentru mai multe blocuri pe perete cladire si teren proprietete
  pot obtine o chirie lunara ?

 18. Mihai Munteanu Says:

  Buna ziua,

  Va rog frumos sa ma lamuriti cu o chestiune: de ce pentru o centrala fotovoltaica mica , nedispecerizabila, (80kW) dar conectata in reteaua de distributie printr-un PT, factorul de putere trebuie reglat din invertoare in plaja 0.9 inductiv – 0.9 capacitiv? Este o problema daca acestea sunt reglate 0.97 sa zicem?

  Cu respect,
  Mihai Munteanu

  • stoianconstantin Says:

   Buna ziua,

   80 kW nu este tocmai o putere mica! Depinde la ce ne raportam.

   Retelele de distributie (RED) au fost gandite in primul rand ca si retele de consum. Nu numai arhitectura si caracteristicile th dar si principiile de factuarare a serviciului de distributie au fost un concept unitar bazat pe caracterul de retele pentru distributia energiei electrice pentru consum.

   In ultima perioada RED sunt sub asaltul productiei distribuite care induc o serie de probleme noi atat tehnice cat si de constituire a tarifelor de distributie.

   Din punctul meu de vedere existenta producatorilor distribuiti in RED trebuie sa fie reglementata. In acest context existenta unei flexibilitati in materie de factor de putere care sa permita optimizarea regimurilor de exploatare RED trebuie sa existe. Domeniul 0.9 inductiv – 0.9 capacitiv mi se pare unul mai mult decat rezonabil. In plus fata de 0.92 inductiv – 0.92 capacitiv domeniul 0.9 inductiv – 0.9 capacitiv este in sprijinul/ in favoarea utilizatorilor.

   Bineinteles ca in absenta unei solicitari din partea OD puteti functiona la factorul de putere 0.97.

 19. Vasile M Says:

  Buna dimineata
  Suntem societate comerciala si in urma unui control s-a intocmit o nota de constatare prin care ni se cere sa mutam contorul la limita de proprietate pentru ,,lipsa acces „(contorul este citit de la distanta,GPS cred)
  Cine trebuie sa suporte cheltuielile.
  Multumesc

  • Incze Andras Says:

   Buna ziua

   Lipsa accesului se refera probabil la accesul fizic, nu are legatura cu telecitirea.
   Daca vorbim de un bransament clasic de joasa tensiune atunci punctul de delimitare al instalatiei este la bornele de iesire din contor insa daca intervine in ecuatie si postul de transformare atunci se complica situatia.
   Cum a fost racordata la reteaua electrica societatea comerciala – bransament nou si aviz tehnic etc sau cu un bransament deja existent ?

 20. Marius Says:

  Buna ziua,
  Imi distrug casa si imi fac alta pe acelasi amplasament. Acum , contorul imi este pe casa si se pune problema sa fie mutat la limita propietatii. Problema ar fi ca la mine cablul de alimentare vine de peste drum, iar avize pentru spargea drumului nu se primesc. Singura solutie ar fi un stalp in fata curtiii iar aceasta operatiune ajunge la costuri de 5000 lei cel putin. Ma intreb daca exista posibilitatea legala sa mi ramana tot pe casa contorul si cu firida aferenta.

  • stoianconstantin Says:

   Problema trebuie discutata cu Operatorul de Distributie (OD) din zona. Si subtraversarea strazii costa! Indiferent ce as zice eu este o opinie neopozabila OD.
   Reglementarile actuale recomanda solutia cu contorul la limita de proprietate
   Ca sfat personal ar fi sa va doriti contorul la limita de proprietate. Il puneti acolo pentru urmatoarii 100 de ani! Aveti si Dvs intimitatea necesara in curtea Dvs! In plus il veti folosi si pentru organizarea de santier in conditii de siguranta
   Dupa ce ati definit ce va doriti restul sunt doar consecinte pe care le veti putea gestiona!

 21. Violeta Oana Says:

  Buna seara,
  In interiorul constructiei achizitionata de curand, exista o camera in care se afla un grup de masurare care asigura furnizarea energiei electrice constructiei mele, unei constructii invecinate dar si iluminatului stradal pentru cateva strazi din zona.
  As dori ca acest grup de masurare sa fie mutat de Electrica sau sa primesc chirie pentru camera ocupata de aceste instalatii.
  Cum trebuie sa procedez?
  Multumesc anticipat!

  • stoianconstantin Says:

   S-ar putea sa fie mai dificil decat pare.
   Nu ma lansez in supozitii pt ca nu am datele problemei.
   In mod sigur pe banii Dvs s-ar putea elibera amplasamentul.
   Pe costurile OD s-ar putea sa fie greu, in anumite ipoteze, chiar imposibil.
   Functie de raspunsul OD, daca nu doriti sa va asumati costurile, probabil ca va trebui sa deschideti o actiune in instanta. Nu veti avea garantia reusitei dar macar veti sti ca ati incercat!
   Poate vi se pare ca sunt evaziv. Sunt doar prudent, caut sa evit sa fac afirmatii pe care ulterior sa nu le pot sustine!
   Chiria este aproape exclusa!
   Succes!
   SGC

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: